Click here to load reader

Layered Urbanism: Urban Design Studio Project

  • View
    191

  • Download
    2

Embed Size (px)

Text of Layered Urbanism: Urban Design Studio Project

  1. 1. gelaagde stadsuitbreiding 1. Concept 3. Doorsnedes 2. Infrastructuur Design Studio Urban | Erik-Jan van Oosten | 880623623100 | Sanda Lenzholzer | Cristina Polito | Annemiek Molster Semi-prive Prive 0m 100m 200 wooneenheden - 100 starterswoningen (120 m2) - 68 studentenwoningen (15 m2 per kamer) - 8 Woon/werk combinaties (200 m2) - 15 Twee kamer appartementen (60 m2) 2.500 m2 voorzieningen/ kantoren 358 parkeerplaatsen De ontsuiting vind plaats op maaiveld en op de eerste verdieping van de groene wandelcorridor. deze heeft aan de noord- en zuidkant een ingang voor autos welke voor wandelaars buiten het zicht gehouden wordt. In deze corridor kan geparkeerd worden op de eerste verdieping. en in het zuidelijke stuk ook op de begane grond. De infrastructuur is een belangrijk onderdeel van de lagenstructuur en daarmee een karakteriserend element voor de wijk. Zuidentree met een voor voetgangers onzichtbare auto entree De wens naar parkeren dicht bij het centrum is het hoogst, vandaar dat daar de meeste plekken aangelegd zijn Parkeren op de eerste verdieping is niet storend voor publiek op maaiveld De verschillende lagen kruisen elkaar op dit knooppunt. 0m 100m 0m 100m 0m 50m 0m 25m 0m 10m - Ligging dicht bij het centrum biedt kansen voor uitbreiding van de binnenstad. - Wandeling rond de Wageningse Singel sterk gefragmenteerd. - Het nieuwe maaiveld: stapelen van functies. - Efficinte vorm van ruimtegebruik 1 2 3
  2. 2. 5. Bebouwing Diepe woningen Studentenwoningen Tweelaags woningen Bestaande bebouwing Opp: 6m x 18m x 6m Geschikt als woon/werk of woon/winkel combinatie. Opp: 6m x 18m x 3m Ruimte voor 7 studenten. Opp: 6m x 10m x 6m 1. Als luxe appartementen of grondgebonden starterswoning beschikbaar. 2. twee verdieping appartement met glazen facade. Opp: varieert De meest karakteristieke gebouwen blijven behouden. 1 2 Ruimtes 0m 100m detail paden 0m 100m Prive 0m 100m Doorsnede Corridor 0m 100m 0m 100m 4. Masterplan 1 2 3 4 6 8 7
  3. 3. 6. Detailuitwerking Legenda Zuid entree van de groene corridor sluit aan op de singelstructuur geeft wandelaars een Dit plein verbindt de aangrenzende wo- ningen, de groene corridor, het plein beneden en de westingang met elkaar. Hier komt de bezoeker pas echt binnen. Het hoofdplein met toegang tot voor- zieningen en zitruimte. alleen voor voet- gangers toegankelijk Het plein voor horeca is gesitueerd voor de Lawett. De binnenruimtes van de blokken zijn door de aanwezigheid galereien en dak- tuinen een stuk levendiger De studentenwoningen hebben hun ei- gen stuk gras waarin gebarbequed kan worden en bier gedronken zonder dat dit overlast geeft bij omwonenden. Hier komen verschillende lagen bij elkaar: ontsluiting op maaiveld, Ontslu- iting van de parkeergarage op de eerste verdieping en de wandelstructuur op het dak. De binnenruimte van het oostelijke hof biedt de bewoners naast eigen tuinen op maaiveld of het dak ook een gemeen- schappelijke ruimte met speeltuin, deze ruimte is semi-openbaar. De noord entree van het park welke aansluit op de nieuwe singel wandel- structuur De noordentree van de corridor. Bloemrijk grasland met verschillende paden nodigen de bezoeker uit om de beklimming naar 6 meter hoogte aan te gaan. Er zijn verschillende binnenhoven te vinden in dit nieuwe stuk binnenstad. Er is een groot blok gericht op gezinnen met een eigen tuin en in het midden een gemeenschappelijke binnenplaats met speeltuin. daarnaast zijn verschillende kleinere blokken welke eerder een architectonische eenheid dan een binnenhof vormen. Deze blokken hebben zelden een prive buitenruimte maar wel verschillende grote dakterassen waar de bewoners gebruik van kunnen maken. de kleine groene ruitme in het midden van het blok is voornamelijk uit kijkgroen bestaande uit schaduwminnende soorten. In de openbare ruimte worden twee soorten zitruimte toegepast. de rechte bankjes ogen modern en formeel, deze zullen in de publieke ruimte toegepast worden. De bankjes om de bomen heen ogen informeler en zullen op de binnenplaatsen semi- openbare ruimtes toegepast worden. De wandelcorridor is een belevenis voor de bezoeker en doordat het wandelpad schuin ingesneden is in de heuvel voelt het pad natuurlijk. De woonblokken hebben gemeenschappelijke ruimtes binnen in het blok en op de daken waar meer licht is. Deze ruimtes zijn toegankelijk vanaf straatniveau maar mogen geheel door de bewoners ingericht worden met planten en banken. hierdoor zal deze ruimte semi-prive aanvoelen. 0m 2m 5 4 5 6 7 8 0m 10m