of 4 /4
Езера во Република Македонија 1.Поделба на езерата (според постанокот) а)Природни езера б)Вештачки езера 2.Тектонски (котлински) езера *местоположба, површина, надморска височина, длабочина, извори, утоки и отоки, фауна, заштита, политичка поделба, туризам а)Охридско Езеро б) Преспанско Езеро в)Дојранско Езеро 3.Глацијални (леднички) езера 4.Вештачки езера ПРИРОДНИ И ВЕШТАЧКИ ЕЗЕРА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Езера во Република Македонијаmemberfiles.freewebs.com/88/77/70397788/documents/Ezera vo RM.pdf · Проверете колку сте ги научиле

 • Author
  ngokhue

 • View
  264

 • Download
  11

Embed Size (px)

Text of Езера во Република...

 • 1. ( ) ) ) 2. () *, , , , , , , , ,

  ) ) )

  3. ()

  4.

 • 1.

  ?

  8. ; , ,

  ;

  2. ,

  ?

  9. ;,

  ;

  3. ; , , ;

  10. ;, , ..;

  4. ;, , ,

  ;

  11. ..; :

  , ?

  5. ; ( ) , ,

  ;

  12. ..;

  , ?

  6. ; , ,

  ;

  13. ..; :, , ,

  , ?

  7. ;, , ,

  ;

  14. ..; : ,

  , , !

 • :

  http://www.purposegames.com/game/ezera-vo-republika-makedonija-quiz