of 23/23
ISABELLA VAN DER GRIEND Architecture Portfolio 2011-2014

2014 Portfolio

  • View
    214

  • Download
    1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

Text of 2014 Portfolio

  • ISABELLA VAN DER GRIENDArchitecture Portfolio 2011-2014

  • Isabella van der [email protected]

  • Isabellas House

    Berlin

    Visual Preforming Arts School

    Culinary School

    Library

    Structures + Tectonics

    Pavilion

    Boat House

    Canal House

    Summer 2014

    Fall 2013

    Spring 2013

    Fall 2012

    Fall 2012

    Fall 2012

    Spring 2011

    Spring 2014

    Spring 2014

    Work Experience

    Projects

    3-4

    5-6

    7-10

    11-14

    15-16

    17

    18

    17-18

    21-22

  • 3Isab

    ella

    van

    der

    Gri

    end

    N

    orth

    east

    ern

    Uni

    vers

    ity

    2

    01

    4 P

    ortf

    olio Fenway

    Back Bay Fens

    Muddy River

    Her House

    The Memory of Isabella Stewart Gardner and her House on the Hill

    Project Description

    To clearly communicate ideas and data about the Isabella Stewart Gardner Museum and her legacy through graphic representation. The museum houses an art collection of world importance, including signicant examples of European, Asian, and American art, from paintings and sculpture to tapestries and decorative arts.

    Semester Summer 2014Duration Six weeksLocation Boston, MACourse Advanced Arch. CommunicationInstructor Sam Choi

    East Cloister North Cloister

    PAINTINGS

    14TH 20TH

    6

    20 20

    11

    3

    24

    13

    OIL

    TEMPERAW

    ATERC

    OLOR

    OTH

    ER

    62

    6 4

    19

    14TH 20TH

    4

    12

    5

    14TH 20TH1 1

    6 4

    23

    14TH 20TH

    14

    10

    6

    1

    6

    11

    WOOD

    M A

    RB

    LE

    OT

    HE

    R

    TERRACOTTA

    WOODM

    ARBLE

    14TH 20TH

    21

    3428

    2013

    53

    14

    4

    6

    2

    34

    5 5

    WOOD

    M ARBLE

    PAINTINGS

    FURNITURE

    DEC

    ORA

    TIVE

    SCU

    LPTURES FIRST FLOOR

    FURNITURESCULPTURES DECORATIVE TOTAL COLLECTION

    OR

    IGIN

    MED

    IUM

    TIM

    EK

    IND

    EUROPE 53%

    ASIA 35%

    NORTH AMERICA 12%

    SECOND FLOOR

    THIRD FLOOR

    94 41 36 12 183

    8

    3

    15

    10

  • 4West Cloister Stairway Early Italian Room Fenway

    HER LOVE FOR ART

    THE LONG GALLERYA PASSAGE THROUGH TIMEThis long narrow corridor is full of hidden surprises. It showcases the innovations of the later middle ages and the Italian renaissance. It reminds us how much art has been created in the service of religion.

    RAPHAEL ROOMRENAISSANCE GRACE AND ELEGANCEThis room is dedicated to the painter Raphael as two of his paintings are hung here; a small panel from an altarpiece and a portrait. The art in this room is made for both religious and domestic settings by Italian Renaissance artists.

    THE GOTHIC ROOMJOHN S. SARGENTS STUDIOIsabellas portrait by John S. Sargent is in the most prominent corner of the final gallery of the museum. All of the art in this room is from the medieval period. This room is were Sargent painting many of his portraits.

    The Short Gallery

    SketchingsArtist: Edgar DegasDate: 1850Origin: FranceMedium: etching on paper

    The Blue Room

    Chez TortoniArtist: Edouard ManetDate: 18781880Origin: FranceMedium: oil on canvas

    La Sortie de PesageArtist: Edgar DegasDate: 1850Origin: FranceMedium: etching on paper

    The Dutch Room

    Storm on the Sea of GalileeArtist: RembrandtDate: 1633Origin: The NetherlandsMedium: Oil

    A Lady and Gentleman in BlackArtist: RembrandtDate: 1633Origin: The NetherlandsMedium: Oil

    Self PortraitArtist: RembrandtDate: 1634Origin: The NetherlandsMedium: etching on paper

    A SINISTER PLANSketchingsArtist: Edgar DegasDate: 1850Origin: FranceMedium: etching on paper

    SketchingsArtist: Edgar DegasDate: 1850Origin: FranceMedium: etching on paper

  • Mitte residential towers

    Project Description

    Berlins unique mietskaserne style block allows for an intricate courtyard system throughout the city. This project developed a city block in the neighborhood of Mitte which is a very big artist community full of cafes and galleries. This block of buildings includes residential, cafes, galleries and commercial program while incorporating a variety of courtyard spaces. One of the buildings on the site is a residential T shaped building. The concept of this building is three towers of interlocking tetris like apartments. The center of the building is cut out to allow for a green space in the in the middle of the three towers. The tetris pieces interlock to allow for every apartment to have access to each possible facade and access to the center void.

    Semester Fall 2013Duration Eight weeksLocation Berlin, GermanyCourse Urbanism AbroadInstructor Bruno Rver

    5

    Isab

    ella

    van

    der

    Gri

    end

    N

    orth

    east

    ern

    Uni

    vers

    ity

    2

    01

    4 P

    ortf

    olio

    T Shape Building Carve out center Interlocking tetris apartmentsto allow for double heighted

    rooms

    Compact design Push and pull

    PUBLIC/MIXED

    RESIDENTIAL

    The center of my T shaped building is cut out to create a void for the main circulation. The circulation in this atrium space has various sized landings in which some are used as gardens or gathering spaces. The stairs also vary in design to allow for areas for people to sit.

    Site Analysis and Master Plan

  • 6The interlocking apartment design in this building allows for each apartment to have a double height space, access to balconies and access to every possible facade. This also provides very good cross ventilation through each apartment.

    Fourth Floor Plan Fifth Floor Plan

  • Visual & Preforming Arts School

    Project Description

    The building is divided into three volumes: academic, open/gathering spaces, and studio spaces. The academic volume is very regular and serves as a wall to the back of the school. Contrastingly the studio volumes are very irregular and act as a group of clusters. The open spaces connect the two volumes by the use of open oor plates. The oor plates have cuts to allow for integration between spaces, double height spaces and vertical circulation.

    Semester Spring 2013Duration Twelve weeksLocation Boston, MACourse Advanced Arch. CommunicationInstructor Sam Choi

    Academic Bar runs parallel to Shawmut Ave

    Center Void opens up to Schools outdoor space

    WASH

    INGTO

    N STR

    EET

    Studio program push and pull

    Interior PerspectiveThis view shows how the ex space is connected by auditorium seating

    Section

    Site Axonometric

    7

    Isab

    ella

    van

    der

    Gri

    end

    N

    orth

    east

    ern

    Uni

    vers

    ity

    2

    01

    4 P

    ortf

    olio

  • Street Perspective

    Elevation

    8

  • First Floor Plan Second Floor Plan

    Section9

    Isab

    ella

    van

    der

    Gri

    end

    N

    orth

    east

    ern

    Uni

    vers

    ity

    2

    01

    4 P

    ortf

    olio

  • TheaterDanceMusic

    Visual Arts

    Classrooms

    Administration

    Library AuditoriumGallery

    Common SpaceFlex Space

    Service

    OPEN SPACESACADEMIC STUDIOS This diagram shows the evolution of the building. The studio spaces have been repositioned to allow for open spaces and circulation. This diagram illustrates how the oor plates allow for gathering spaces such as the common area and ex spaces.

    Third Floor Plan Fourth Floor Plan

    10

  • Library

    Project Description

    Located in Bostons district of china town, the library is designed around a 75 ft vent. The library engages with the vent by wrapping the around it. The program is placed in horizontal volumes to juxtapose the verticality of the vent. The main circulation is designed to create a sequence from public to private program. The public program which includes the circulation desk and the catalogue work stations are easily accessed on the rst oor. On the second oor the book stacks are lifted to create a continuous outdoor public space underneath while allowing for the volume to detach itself from the busy street. The top volume that is where all the more private program is situated to allow for a more quiet and removed environment from the rest of the library.

    Semester Spring 2013Duration Seven weeksLocation Boston, MACourse Site, Space, and ProgramInstructor Andrew Grote

    PUBLIC

    BOOKSTACKS

    PRIVATE

    11

    Isab

    ella

    van

    der

    Gri

    end

    N

    orth

    east

    ern

    Uni

    vers

    ity

    2

    01

    4 P

    ortf

    olio

  • Entrance and Circulation

    Book StacksGeneral Reading

    Childrens Reading

    Sectional PerspectiveCut through the main staircase

    Elevation

    AxonometricThe program is organized i horizontal volumes while the circulation is organized in vertical cores

    SURFACE

    ROAD

    EGRESS

    ELEVATORBO

    OK

    STACKS

    PUBLICQUIET

    AREA

    EGRESS

    12

  • 12

    3

    4

    5

    6

    7

    Program1 Bookbinding Room2 Catalog Workstations3 Multimedia Area4 Circulation Desk5 Auditorium6 Reading Area7 Restrooms8 Mechanical9 IT Closet10 Classroom11 Conference Room12 Children's Area

    First Floor Second Floor

    Section13

    Isab

    ella

    van

    der

    Gri

    end

    N

    orth

    east

    ern

    Uni

    vers

    ity

    2

    01

    4 P

    ortf

    olio

  • 78

    9

    10

    11

    12

    13

    Third Floor Fourth Floor

    Section 14

  • PRIVATE FACADES

    ALONG ROAD SIDES OPE

    N FA

    CADE

    TO D

    IREC

    T VIEW

    S TOW

    ARDS

    THE P

    ARK

    HUDSON ST

    (NARROW)

    PUBL

    IC PA

    RK

    SURFACE ROAD

    (3 DRIVING LANES)

    Connection of interior and exterior spaces through the use of windows

    Negative space carving into the building

    CULINARY SCHOOL

    Project Description

    Design a Culinary institution that contains a demonstration kitchen, classrooms, and a public restaurant. The building is divided based on program type; service, academic, and public spaces. The academic space presents itself to the outside while creating a sense of hierarchy between volumes.

    Semester Fall 2012Duration Four weeksLocation Boston South End, MACourse Site, Space, and ProgramInstructor Andrew Grote

    Model Photos

    15

    Isab

    ella

    van

    der

    Gri

    end

    N

    orth

    east

    ern

    Uni

    vers

    ity

    2

    01

    4 P

    ortf

    olio

  • VEGETABLE GARDEN

    1 2 3 4 5

    6

    7

    8 9

    10

    11

    12

    13

    14

    15 16

    1 Restroom2 Ofce3 Mechanical4 Trash room5 Incubator6 Dry Storage7 Storage8 Classroom

    9 Demonstration Kitchen10 Cafe11 Patio12 Commercial Kitchen13 Refrigerator14 Classroom15 Storage

    Program

    Elevation

    Section

    Ground Floor

    Second Floor

    Third Floor

    16

  • STRUCTURES & TECTONICS

    Project Description

    Studying the theory of materials and structures. Examining basic elements in masonry and wood construction.

    Semester Fall 2012Course Structures 2: TectonicsInstructor Michelle Laboy

    WatchtowerTimber frame construction model Masonry cavity wall

    17

    Isab

    ella

    van

    der

    Gri

    end

    N

    orth

    east

    ern

    Uni

    vers

    ity

    2

    01

    4 P

    ortf

    olio

  • Exploded AxonShows the dierent views that areframed throughout the pavilion

    PAVILION

    Project Description

    Create a pavilion that best showcases two statues. Redene visual and spatial relationships in the Christian Science Center by using different planes to direct people. The sequence starts off with smaller spaces then slowly expands when walking through the pavilion to reach a climactic view of the Appeal to the great spirit statue and the reecting pool of the Science Center.

    Semester Spring 2012Location Boston, MACourse Fundamental Arch Representa-tionInstructor Daniel Adams

    Model Photos Plan

    Site map

    18

  • ELEVATION

    SECTIONCONCEPT SKETCHES

    HOUSEBOAT, KODDE ARCHITECTEN

    Project Description

    Located in a quiet suburb outside of Amsterdam this houseboat provides great views of the surrounding water and land. The top oor is completely transparent with a thick frame to allow for views through the house directly to the water. The bathroom and service areas are enclosed in the center to divide the kitchen and living room areas while still maintaining an open plan. The private bedrooms are located 1.7 meters below water level. There is a 70 cm ribbon window between the two volumes to give the illusion of a oating volume and to also give light to the bedrooms bellow.

    19

    Isab

    ella

    van

    der

    Gri

    end

    N

    orth

    east

    ern

    Uni

    vers

    ity

    2

    01

    4 P

    ortf

    olio

  • A11

    22

    33

    44

    B C D E F G H

    A

    11

    22

    33

    44

    B C D E F G H

    FLOOR PLAN

    FLOOR PLAN

    20

  • KERKSTRAAT 404, KODDE ARCHITECTEN

    Project Description

    The canal houses of Amsterdam date back to 17th century and were built tall, slim and deep. These houses typically have narrow windows, decorative gable tops and narrow stairs. Today, many of these canal houses are in need of renovation but since the Amsterdams city council is concerned with maintaining Amsterdam's aesthetic, there are many rules and regulation when renovation canal houses. This canal house was bought by a family to be renovated and extended. The facade has to remain in original condition and the extension at the back of the house must have a very transpar-ent and modern look to be able to differentiate the new from the original monument. All of the interi-or walls will be removed and a new stair on the bottom oor will be built to allow for a uid connection between the ground oor and the living room and kitchen area on the second oor.

    2500

    Section

    Isab

    ella

    van

    der

    Gri

    end

    N

    orth

    east

    ern

    Uni

    vers

    ity

    2

    01

    4 P

    ortf

    olio

    21

  • Front Facade Back Facade 22