FIMIF-Procedurat e optimizimit në sistemin e kontrollit teknik në

 • View
  237

 • Download
  8

Embed Size (px)

Text of FIMIF-Procedurat e optimizimit në sistemin e kontrollit teknik në

 • R PACI

  UNIVERSITETI POLITEKNIK I TIRANS

  FAKULTETI INXHINIERIS MATEMATIKE DHE INXHINIERIS FIZIKE

  DEPARTAMENTI I INXHINIERIS FIZIKE

  DISERTACION

  PR MARRJEN E GRADS DOKTOR I SHKENCAVE

  PROCEDURAT E OPTIMIZIMIT N SISTEMIN E KONTROLLIT TEKNIK

  N PAJISJET ME RREZE X , SI ELEMENT PR REDUKTIMIN E

  DOZAVE N EKSPOZIMET MJEKSORE

  Punoi: Rustem PACI Udhheqs: Prof. Dr. Fatos YLLI

  Tiran, 2015

 • R PACI

  II

  UNIVERSITETI POLITEKNIK I TIRANS

  FAKULTETI INXHINIERIS MATEMATIKE DHE INXHINIERIS FIZIKE

  DEPARTAMENTI I INXHINIERIS FIZIKE

  DISERTACION

  Paraqitur nga:

  Rustem PACI

  pr marrjen e grads

  DOKTOR I SHKENCAVE

  TEMA:

  PROCEDURAT E OPTIMIZIMIT N SISTEMIN E KONTROLLIT TEKNIK N PAJISJET

  ME RREZE X , SI ELEMENT PR REDUKTIMIN E DOZAVE N EKSPOZIMET

  MJEKSORE

  Mbrohet m dat 17 / 04 / 2015, para Komisionit t prbr nga:

  1.___Prof . Dr. Partizan MALKAJ_________________Kryetar/Oponent

  2.___Prof.Dr. Theodhor KARAJA_________________Antar / Oponent

  3.___Prof .Dr Fatos KLOSI___________________________Antar

  4.___Prof .Asoc.Dr. Dhurata KUQI_____________________Antar

  5.___Prof .Dr. Kostandin DOLLANI____________________Antar

  Tiran, 2015

 • R PACI

  III

  PROCEDURAT E OPTIMIZIMIT N

  SISTEMIN E KONTROLLIT TEKNIK N

  PAJISJET ME RREZE X , SI ELEMENT

  PR REDUKTIMIN E DOZAVE N

  EKSPOZIMET MJEKSORE

 • R PACI

  IV

  PRMBAJTJA fq

  Lista e figurave VII

  Lista e tabelave IX

  Dedikim X

  Falenderim XI

  Qllimi XII

  Abstrakt XII

  KAPITULLI I

  Rrezatimi X dhe karakteristikat spektrale

  fq

  Hyrje 1

  1.1 Rrezet Rntgen 2

  1.1.1 Vetit Fizike 4

  1.1.2 Vetit Kimike 4

  1.1.3 Vetit Biologjike 4

  1.2 Imazheria e Prgjithshme 5

  1.3 Prftimi i Rrezeve X n Diagnostik 5

  1.4 Filtrimi 9

  1.5 Kolimimi 10

  1.6 Dobsimi i tufs me Rreze X. Prftimi i imazhit rrezatues 11

  KAPITULLI II

  Imazheria e Prgjithshme

  Fq

  2.1 Elementt baz t vlersimit t imazhit 13

  2.2 Kontrasti i imazhit rrezatues 13

  2.3 Origjina e kontrastit tek imazhi rrezatues 15

  2.4 Perceptimi i kontureve tek imazhi dritor radiologjik 18

  2.5 Radiografia e zakonshme 19

  2.6 Ndikimi i tensionit, i intensitetit dhe i kohs s ekspozimit 23

  2.7 Eleminimi i rrezatimit t shprhapur 24

  2.8 Element t interpretimit t radiografive t zakonshme 25

  2.9 Prfitimet dhe rreziqet nga rrezet rntgen 27

 • R PACI

  V

  KAPITULLI III

  Elementt baz n sistemin e kontrollit teknik

  Fq

  3.1 Elementt baz n sistemin e kontrollit teknik 31

  3.2 Prse sht i nevojshm kontrolli teknik i paisjeve 33

  3.3 Standartet pr sistemin grafi n radiologji 34

  3.3.1 Saktsia e tensionit t zbatuar n k/Volt 34

  3.3.2 Saktsia n prsritjen e tensionit 34

  3.3.3 Varsia e tensionit me ndryshimin e rryms 35

  3.3.4 Filtrimi i prgjithshm 35

  3.3.5 Koha e ekspozimit 35

  3.3.6 Fuqia e rrezatimit n dalje 36

  3.3.7 Prputhja e tufs s drits me tufn e rrezeve X 36

  3.3.8 Prputhja e qendrs s tufs me rreze X dhe qendrs pr marrjen e imazhit 37

  3.3.9 Ortogonaliteti i tufs s rrezeve X dhe marrsit t imazhit 37

  3.3.10 Kolimimi 37

  3.3.11 Madhsia e vatrs 38

  3.3.12 Poteri 38

  3.3.13 Rrezatimi rrjedhs 38

  KAPITULLI IV

  Karakteristika t pajisjeve matse

  fq

  4.1 Pajisjet e kontrollit teknik 40

  4.2 Paisja Multi O Meter 40

  4.3 Kontrolli teknik i imazhitn Fantoma Universale 43

  KAPITULLI V

  Realizimi i matjeve dhe testeve

  fq

  5.1 Saktsia e kilovoltazhit 44

  5.2 Shprndarja e saktsis s tensionit pr spitale t ndryshme 48

  5.3 Saktsia n prsritjen e tensionit 51

  5.4 Varsia me ndryshimin e rryms 55

  5.5 Fuqia e rrezatimit n dalje 59

 • R PACI

  VI

  Prfundime 102

  Rekomandime 104

  Referenca 105

  KAPITULLI VI

  Optimizimi

  fq

  6.1 Element n lidhje me prkufizimin e dozave 70

  6.2 Doza efektive 72

  6.3 Cilsia e imazhit 74

  6.4 Materiali dhe metoda pr vlersimin e cilsis s imazhit 74

  6.5 Vlersimi i dozs n pajisjet me rreze X me ndryshimin e tensionit dhe rryms 76

  KAPITULLI VII

  Rezultatet

  fq

  7.1 Prputhja e tufs s drits me tufn e rrezeve X 80

  7.2 Aftsia ndarse 81

  7.3 Kontrasti 83

  7.4 Vlersimi i makinave digitale me rreze X n sistemin grafi 86

  7.5 Lidhja kontrast, rezolucion doz nga tensioni 88

  7.6 Prshkrimi i disa dozave pr pacientet 94

  7.7 Zbatimi i konceptit t msiprm 96

  7.8 Doza efektive per punonjesit dhe publikun ne disa spitale n shqipri 98

 • R PACI

  VII

  LISTA E FIGURAVE fq

  Figur 1.1 Rntgenografia e dors 1

  Figur 1.2 Spektri pr disa lloje t ndryshme rrezatimesh 2

  Figur 1.3 Tubi i Rrezeve X 5

  Figur 1.4 Anoda rrotulluese 6

  Figur 1.5 Spektri teorik 7

  Figur 1.6 Spektri real 8

  Figur 1.7 Metoda e filtrimit 10

  Figur 1.8 Kolimatori i tufs se rrezeve x 10

  Figur 1.9 Figura e dobsimit t tufs rnse n nj mjedis. 11

  Figur 1.10 Elmentet e prgjithshm t ekspozimit 11

  Figur 1.11 Mnyra e prftimit t imazhit 12

  Figur 2.1 Kontrasti i imazhit 14

  Figur 2.2 Ndryshimet e vlers s 15

  Figur 2.3 Shkallt e kontrastit 16

  Figur 2.4 Skema e prftimit t imazhit 18

  Figur 2.5 Perceptimi i kontureve t nj objekti 19

  Figur 2.6 Zmadhimi i Objekteve 19

  Figur 2.7 Shembull i kurbs sensitometrike t iftit film-ekran 21

  Figur 2.8 Imazhe dritore t marra pr pr vlera t ndryshme t I 22

  Figur 2.9 Prshkrimi i grils kundrshprhapse. 25

  Figur 2.10 Turbullira gjeometrike e lidhur me prmasat e vatrs s tubit t rrezeve X. 26

  Figur 4.1 Paisja Multi O Meter 40

  Figur 4.2 Fantoma Universale 40

  Figur 4.3 Karakteristikat e paisjes Multi- O Meter 41

  Figur 4.4 Faktori i korrektimit te Dozs pr tensione t ndryshme 42

  Figur 5.1 Shmangiet e tensionit nga pulti me matjet direkte me MoM. 45

  Figur 5.2 Varsia e ndryshimit te shmangies mes tensionit n pult dhe tensionit 46

  Figur 5.3 Shmangia e vlerave t tensionit pr tre matje 46

  Figur 5.4 Shmangia e vlerave t tensionit 47

  Figur 5.5 Shmangiet pr spitale t ndryshme sipas tensioneve n Tabeln 5.2 50

  Figur 5.6 Shprndarja grafike e vlerave te Tabels 5.3. 52

  Figur 5.7 Shprndarja n forme kollonash t vlerave t tabels 5.3. 52

  Figur 5.8 Shperndarja n forme kolonash shmangien pr cdo matje t tabls 5.3 53

  Figur 5.9 Shprndarja n form kolonash e t dhnave t makinave me rreze X 55

  Figur 5.10 Shmangia n form grafike pr rrymn dhe tensionin 57

  Figur 5.11 Shmangia e tensionit nga rryma n form kollonash pr cdo matje 57

  Figur 5.12 Shmangia e vlerave t tabels nr 5.6 59

  Figur 5.13 Shprndarja n form kollonash shtes t njra tjetrs prkatsisht 61

  Figur 5.14 Shprndarja n form kollonash shprndarjen e dozs kerma 63

  Figur 5.15 Shprndarja n form kolonash n lidhje me qndrueshmrin e Kerms. 64

  Figur 5.16 Shprndarja e Kerms pr spitale t ndryshme 64

  Figur 5.17 Shprndarj