investimet e brendshme private në shqipëri. faktorët përcaktues të

 • View
  228

 • Download
  7

Embed Size (px)

Transcript

 • UNIVERSITETI ALEKSANDR MOISIU, DURRS

  FAKULTETI I BIZNESIT

  PROGRAMI I DOKTORATURS SHKENCA EKONOMIKE

  INVESTIMET E BRENDSHME PRIVATE N

  SHQIPRI. FAKTORT PRCAKTUES T TYRE

  N NIVEL MAKROEKONOMIK DHE

  MIKROEKONOMIK

  Doktoranti Udhheqsi Shkencor

  MsC. Xhensila ABAZI Prof. Asoc. Ermira KALAJ

  Durrs, 2015

 • 1

  Copyright

  Xhensila ABAZI

  Viti, 2015

 • 2

  Udhheqsi i Xhensila ABAZI vrteton se ky sht versioni i

  miratuar i desertacionit t mposhtm:

  INVESTIMET E BRENDSHME PRIVATE N SHQIPRI.

  FAKTORT PRCAKTUES T TYRE N NIVEL

  MAKROEKONOMIK DHE MIKROEKONOMIK

  Prof. Asoc. Dr. Ermira KALAJ

 • 3

  INVESTIMET E BRENDSHME PRIVATE N SHQIPRI.

  FAKTORT PRCAKTUES T TYRE N NIVEL

  MAKROEKONOMIK DHE MIKROEKONOMIK

  Prgatitur nga: MsC. Xhensila ABAZI

  Disertacioni i paraqitur n

  Fakultetin e Biznesit

  Universiteti Aleksandr Moisiu, Durrs

  N prputhje t plot me krkesat

  Pr gradn Doktor

  Universiteti Aleksandr Moisiu Durrs

  Nntor, 2015

 • 4

  Prindrve t mi.....

  .....Familjes time

 • 5

  Mirnjohje dhe Falenderime

  Prfundimi i desertacionit nuk do t ishte i mundur t finalizohej me sukses pa

  inkurajimin, mbshtetjen dhe ndihmn e disa personave ndaj t cilve un dua t shpreh

  mirnjohjen time t thell.

  Falenderoj nga zemra udhheqsen time Prof. Asoc. Dr. Ermira Kalaj Hoxha e cila me

  prkushtim, sugjerime dhe optimizm m ka inkurajuar deri n fund t ktij rrugtimi t

  gjat. S bashku sot, kemi arritur n finalizimin me sukses t ksaj pune krkimore

  shkencore.

  Nj falenderim t veant e kam pr Prof. Asoc. Dr. Mirjeta Beqiri e cila gjithashtu m

  ka shoqruar n do hap t ktij punimi me profesionalizm dhe ma ka br m t leht

  rrugtimin drejt disertacionit.

  Gjej rastin t falenderoj t gjith stafin akademik t studimeve doktorale t

  Universitetit Aleksandr Moisiu n Durrs pr devotshmrin, bashkpunimin, punn

  e palodhur dhe energjin pozitive gjat orve t gjata msimore n auditor.

  Dua t shpreh mirnjohjen e thell pr t shtrenjtt prindrit e mi, pr dashurin dhe

  durimin e tyre t pakufishm, si edhe bashkshortin tim pr mbshtetjen gjat gjith

  ksaj periudhe intensive.

  Nuk mund t l pa falenderuar vajzat e mia t mrekullueshme dhe ti krkoj ndjes pr

  kohn e munguar gjat orve t gjata studimore.

 • 6

  Deklarat mbi origjinalitetin

  Un e nnshkruara Xhensila Abazi

  Deklaroj se kjo tez prfaqson punn time origjinale dhe nuk kam

  prdorur burime t tjera, prve atyre t shkruajtura nprmjet citimeve.

  T gjitha t dhnat, tabelat, figurat dhe citimet n tekst, t cilat jan

  riprodhuar prej ndonj burimi tjetr, duke prfshir edhe internetin, jan

  pranuar n mnyr eksplicite si t tilla.

  Jam e vetdijshme se n rast mosprputhje, Kshilli i Profesorve t

  UAMD-s sht i ngarkuar t m revokoj gradn Doktor q m sht

  dhn mbi bazn e ksaj teze, n prputhje me Rregulloren e

  programeve t studimit t ciklit t tret (Doktorat) t UAMD-s, neni

  33, miratuar prej Senatit Akademik t UAMD-s me Vendimin nr. ,

  dat__________

  Durrs m, _________________

  Firma

 • 7

  Prmbledhje

  Investimet e brendshme private luajn nj rol t rndsishm n ekonomin kombtare

  dhe zhvillimin e nj vendi. Kjo shprehet n ndikimin q ato kan n produktin e

  brendshm bruto, punsim, t ardhurat nga taksat si edhe gjenerimin e rritjes ekonomike

  dhe t treguesve t tjer makroekonomik.

  Pr shkak t rndsis q ato paraqesin, investimet e brendshme private kan zn nj

  vend parsor n literaturn empirike n nivel ndrkombtar.

  Studimi ka pr qllim t identifikoj dhe analizoj n mnyr empirike treguesit kryesor

  q ndikojn investimet e brendshme private n Shqipri n nivel makroekonomik dhe

  mikroekonomik.

  N kt krkim shkencor jan trajtuar disa shtje t cilat lidhen me investimet, ecuria e

  investimeve t brendshme n Shqipri pr periudhn 1980 2014, treguesit kryesor

  makroekonomik t investimeve private n Shqipri pr periudhn 1992 2014 si edhe

  treguesit kryesor mikroekonomik t investimeve private n qarkun e Elbasanit pr

  periudhn 2010 -2014.

  Rezultatet empirike t ktij studimi kan evidentuar se ekzistojn nj sr treguesish t

  cilt diktojn sjelljen e investimeve. Kshtu n nivel makroekonomik, borxhi, Produkti i

  Brendshm Bruto, shpenzimet qeveritare, kreditimi ndaj biznesit, inflacioni, norma reale

  e interesit, etj duket se jan faktor t rndsishm q ndikojn sjelljen e investimeve

  pozitivisht apo negativisht. N nivel mikroekonomik, borxhi, shitjet, likujditetet,

  madhsia e firms dhe vitet e operimit n treg t firmave, kan rezultuar faktor

  prcaktues t sjelljes s investimeve private.

  Fjal kye: Investimet, Tregues Makroekonomik, Tregues Mikroekonomik, Analiza

  Ekonometrike.

 • 8

  Summary

  Private Domestic Investments play a critical role in the national economy and the

  development of a country. It can be seen by their influence in the Gross Domestic

  Product, employment, tax revenues and economic growth generation as well as other

  macroeconomic indicators.

  Due to their importance, private domestic investments dominate the international

  empirical work.

  The aim of this study is to empirically identify and analyse the main indicators that

  influence private domestic investments in Albania at macroeconomic and microeconomic

  level.

  In this scientific research, take place several issues related with investments, domestic

  investments in Albania for the 1980 2014 period, main macroeconomic indicators in

  Albania for the 1992 2014 period and main microeconomic indicators of private

  domestic investments in Elbasan Region for the 2010 2014 period.

  Empirical results of this study show evidence for several indicators that influence

  investments. Debt, GDP, government expenditures, business credit ratio, inflation, real

  interest rate, ecc, seems to be the main determinants of private investments in the

  macroeconomic level. While, debt, sales, liquidities, firm size and years of operating,

  seems to be the main determinants of investments in the microeconomic level.

  Key words: Investments, Macroeconimc Determinants, Microeconomic Determinants,

  Economteric Analyses.

 • 9

  Prmbajtja

  KREU I - HYRJE.............................................................................................................. 13

  1.1. Hyrje13

  1.2. Qllimi dhe objektivat e ktij punimi..13

  1.3. Arsyet e przgjedhjes s ksaj teme14

  1.4. Kontributi i ktij studimi.14

  1.5. Pyetjet krkimore-shkencore/Hipotezat.14

  1.6. Metodologjia dhe t dhnat.16

  1.7. Prmbajtja18

  KREU II EVOLUIMI I INVESTIMEVE T BRENDSHME 1980 2014 ................. 20

  2.1. Rndsia e Investimeve Private...20

  2.2. Evoluimi i Investimeve t Brendshme n Shqipri (1980 2014).20

  KREU III RISHIKIMI I LITERATURS ..................................................................... 24

  3.1. Nocioni i investimeve dhe klasifikimi i tyre...24

  3.2. Mendimi klasik (1770 1870)25

  3.3. Mendimi Keynesian26

  3.3.1. Vlera Q e Tobin .......................................................................................... 28

  3.3.2. Teprica Solow ................................................................................................ 28

  3.4. Ekonomia Neoklasike..29

  3.5. Keynesiant e rinj30

  3.6. Investimet dhe kostoja e kapitalit30

  3.6.1. Modeli baz i investimeve .............................................................................. 30

  3.6.2. Modeli i kostove t rregulluara ....................................................................... 32

  3.7. Faktort prcaktues t investimeve..32

  3.7.1. Efekti i ndryshimit t nivelit t produktit n sjelljen e investimeve ............... 33

  3.7.2. Efekti i lvizjeve t normave t interesit n sjelljen e investimeve ................ 33

  3.7.3. Efekti i lvizjeve t taksave t kredis n sjelljen e investimeve ................... 34

  3.7.4. Efekti i takss n investimet private ............................................................... 35

  3.7.5. Efekti i inflacionit mbi investimet .................................................................. 35

  3.7.6. Investimet publike dhe ato private .................................................................. 35

  3.7.7. Efekti i liberalizimit t tregtis mbi investimet private .................................. 36

 • 10

  3.7.8. Efekti i borxhit t prgjithshm mbi investimet private ............................... 36

  3.7.9. Efektet e pasiguris ....................................................................................... 37

  3.7.10. Imperfeksionet e tregut financiar .................................................................. 37

  3.7.11. Faktort prcaktues t investimeve n nivelin e firms.38

  3.8. Literatura empirike.39

  KREU IV METODOLOGJIA ....................................................................................... 45

  4.1. Metodologjia dhe t dhnat.45

  4.2. Hipotezat kryesore dhe pyetjet krkimore shkencore..48

  KREU V REZULTATET ..............................................................