Plani i Biznesit 2012

 • View
  245

 • Download
  1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

mmmmmbiznes

Text of Plani i Biznesit 2012

 • 2012 PLANI I BIZNESIT

  Fush Kosov Tetor 2011

 • TRAINKOS ShA Plani i Biznesit 2012

  1

  PRMBAJTJA Faqe

  I. Vizioni dhe misioni 2

  II. Prezantimi i biznesit 2

  III. Historia e biznesit 4

  IV. Shrbimet t cilat ne i ofrojm 6

  V. Analiza e tregut 7

  VI. Analiza e kapaciteteve teknike 14

  VII. SWOT Analiza 17

  VIII. Analiza financiare 18

  IX. Objektivat e biznesit 19

  X. Strategjia dhe implementimi 18

  XI. Resurset e nevojshme & Buxheti 20

  XII. Mekanizmat prcjells 23

  XIII. Detyrimet karshi konsumatorve dhe publikut 24

 • TRAINKOS ShA Plani i Biznesit 2012

  2

  I. Vizioni dhe misioni

  TRAINKOS Sh. A si kompani e cila veprimtari kryesore e ka biznesin e transportit, pr vitin 2012 ka parapar nj qasje m tjetr n zhvillimin e biznesit t vet. Kshtu q, pas analizave t shumta t bra, jan prcaktuar vizioni dhe misioni i ksaj kompanie pr zhvillimin e biznesit n t ardhmen.

  I. 1. Vizioni

  T jemi prijs n transportin e mallrave e sidomos t industrive t rnda brenda vendit me nj rritje t vazhdueshme pr tu zgjeruar n rajon si dhe me shrbime konkurruese, komode dhe me saktsi t lart t jemi zgjedhja e par e udhtimit pr pjesn m t madhe t qytetarve t vendit. Me qndrueshmri financiare dhe ngritje t vazhdueshme ku puna jon t jet burim i vazhdueshm i besueshmris s klientve tan dhe krenaris pr ne.

  I. 2. Misioni

  T jemi barts t zhvillimit ekonomik t vendit duke ofruar zgjedhje konkurruese t transportit dhe me punn ton t prmirsojm mirqenien e qytetarve tan.

  II. Prezantimi i biznesit

  Para 132 vitesh, gjegjsisht n vitin 1874 u ndrtua vija e par hekurudhore n Kosov n relacionin Hani i Elezit Fush Kosov Mitrovic. Ishte ky fillimi i shtrirjes s rrjetit hekurudhor npr Kosov, aq sa i rndsishm pr transportin e udhtarve dhe mallrave, po aq i rndsishm pr zhvillimin ekonomik dhe lidhjen e Kosovs me vendet e rajonit. N vitin 1931 vazhdoi ndrtimi i ksaj linje n relacionin Mitrovic Leshak, m 1934 ajo Fush Kosov Prishtin, m 1936 Fush Kosov Pej, m 1949 Prishtin Podujev Livadhi dhe m 1963 Klin Prizren.

  Kshtu q, sot, rrjeti hekurudhor i Kosovs shtrihet n tr territorin e Kosovs me nj gjatsi prej 333,451 km linj e hapur hekurudhore, me nj gjatsi prej 105,784 km n stacione dhe 103,4 km vija industriale. Rrjeti Hekurudhor i Kosovs prmes Leshakut dhe Podujevs n veri dhe lindje jan t lidhura me Serbin, ndrsa prmes Hanit t Elezit, n jug, me Maqedonin.

  TRAINKOS Sh.A si shoqri aksionare n pronsi 100% t Qeveris s Republiks s Kosovs, veprimtarin e saj e ka t orientuar n tri fusha t biznesit:

  1. Transporti i mallrave; 2. Transporti i udhtarve; 3. Mirmbajtja e mjeteve lvizse (vagon dhe lokomotiva).

 • TRAINKOS ShA Plani i Biznesit 2012

  3

  TRAINKOS Sh.A ka 199 t punsuar t cilt jan n marrdhnie t rregullt pune.

  Sektort e punsimit Numri i punonjsve Bordi i Drejtorve 4 KE&Sekretari&Auditim 2 Departamenti i Bizneseve Operuese 158 Departamenti i Administrats 29 Departamenti i Prokurimit 2 Departamenti i Financave 4

  N Trainkos mesatarja e pags baz pr vitin 2011 sht 424 . Struktura e ktyre t punsuarve varsisht nga kategorit e ndara m posht sht si vijon:

  Mosha mesatare e puntorve n Trainkos Sh.A sht 47.85; Punonjs me marrdhnie t rregullt pune jan 100 %, prej ktyre 83 ose 41.91

  % me kontrat t paafatizuar; Kontrat t afatizuar kan 111 puntor ose 56.06 % ; Meshkuj jan 184 ose 92.92 %; Femra jan 10 ose 5.05 %; Serb jan 7 puntor ose 3.52 % ; Shqiptar jan 191 puntor ose 96.46 %; Me shkollim fillor jan 19 puntor ose 9.59 %; Me shkollim t mesm jan 147 puntor ose 74.24 %; Me shkollim t lart jan 4 puntor ose 2.02 %; Me shkollim superior jan 28 puntor ose 14.14 %.

  Nga t dhnat e verifikuara del se problem shqetsues pr Trainkos-in edhe m tutje sht mosha e vjetr e punonjsve dhe struktura gjinore e tyre. Mosha e vjetr e punonjsve drejtprdrejt ndikon dhe sjell problemin e mosnjohjes apo njohjes s limituar t teknologjis s re, prshtatjes me vshtirsi ndryshimeve teknologjike etj.

  III. Historia e biznesit

  M posht sht paraqitur n nj form t shkurtuar kronologjike historia e biznesit t TRAINKOS Sh.A:

  Ndrtimi i linjs s par hekurudhore n vitin 1874. Q nga viti 1874 fillon transporti i mallrave me hekurudh i cili e zvendson

  transportin e deriathershm me kafsh. Hekurudhat zhvillohen shum shpejt dhe nj koh t gjat e mbajn primatin e

  transportit t prgjithshm toksor.

 • TRAINKOS ShA Plani i Biznesit 2012

  4

  Me fillimin e zhvillimit t industris pr prodhimin e automjeteve transportuese rrugore, fillon edhe humbja e primatit t transportit me hekurudh.

  Por, prap se prap deri n vitin 1968 hekurudha ishte transportuesi kryesor i mineraleve dhe prodhimeve t industris s rnd.

  N integrimin e dhunshm me Hekurudhat Serbe (Beogradit) n vitin 1990 e deri n vitin 1999 deri sa ishte bllokada ekonomike e Serbis, transporti me hekurudh zvoglohet n mnyr drastike.

  Menjher pas lufts n Kosov, kompania sht marr nn kontroll nga ana e forcave t KFOR-it t cilat forca kan menaxhuar me kompanin deri n vitin 2002.

  N vitin 2002 menaxhimi i kompanis i sht dorzuar administrats s UNMIK-ut dhe nga kjo koh kompania ka filluar t jet e menaxhuar nga stafi civil. Me kt rast kompania sht regjistruar me emrin Hekurudhat e UNMIK-ut pran institucioneve prgjegjse dhe ka filluar t transportoj mallra edhe pr tregun komercial.

  Pas vitit 2005 kompania ka ndrruar statusin e saj ligjor dhe sht formuar si Shoqri Aksionare, ku edhe ka ndrruar emrin nga Hekurudhat e UNMIK-ut n Hekurudhat e Kosovs ShA.

  Nga viti 2005 deri n vitin 2011 (muaji shtator) kompania ka operuar nn emrin Hekurudhat e Kosovs,

  Nga muaji shtator 2011 kompania e sotme quhet Operimi me Trena n Hekurudhat e Kosovs TRAINKOS Sh.A.

  III. 1. Ndryshimet me rndsi lidhur me pronsin-lidershipin

  Deri n vitin 2005 kompania ka qen e organizuar si nj trup i vetm i centralizuar dhe me status ligjor si kompani publike.

  N vitin 2005 kompania ka ndryshuar strukturn e saj organizative dhe statusin ligjor gjat procesit t korporatizimit, ku gjat ktij procesi ka ndrruar edhe emrin nga Hekurudhat e UNMIK-ut n Hekurudhat e Kosovs. Me kt rast statusi ligjor i kompanis sht shndrruar n shoqri aksionare me 100% pronsi shtetrore dhe e formuar nga dy divizione baz t kompanis, ai i infrastrukturs dhe divizioni komercial.

  N periudhn 2002-2005 kompania ka zbatuar planin e reduktimit t puntorve n mnyr q t adaptohet me nevojat reale t tregut si dhe t operoj n baza komerciale si kompani.

  Nga viti 1999 deri n vitin 2011, kompania ka psuar ndryshim t menaxhmentit dhe lidershipit disa her dhe at:

  o Gjat periudhs 1999-2002 sht menaxhuar nga forcat ushtarake t KFOR-it duke mos pasur fare menaxhment civil;

  o Pastaj, gjat viteve 2002-2004 ka qen e menaxhuar nga nj ekip ndrkombtar civil i Suedis Swede Rail ku i tr menaxhmenti i lart ka qen pjes e ktij ekipi;

  o Pas largimit t ktij ekipi, n krye t kompanis sht vendosur nj drejtor i prgjithshm ndrkombtar (periudha 2004-2006);

 • TRAINKOS ShA Plani i Biznesit 2012

  5

  o N qershor t vitit 2006 pas largimit t ktij drejtori ndrkombtar, sht vendosur drejtori i ri menaxhues vendor;

  o N qershor t vitit 2008 Hekurudhat e Kosovs kan kaluar n pronsi t Republiks s Kosovs dhe

  o N prill t vitit 2009, Qeveria e Kosovs ka emruar Bordin e Drejtorve t Hekurudhave t Kosovs;

  o N shtator t vitit 2011 sht br ndarja e kompanis s kaluar Hekurudhat e Kosovs Sh.A n dy entitete t veanta dhe at n Operimin me Trena n Hekurudhat e Kosovs-TRAINKOS Sh.A dhe Operimin dhe Mirmbajtjen e Infrastrukturs s Hekurudhave t Kosovs-INFRAKOS Sh.A, dhe me kt rast jan emruar nga qeveria bordet e veanta pr seciln kompani.

  IV. Shrbimet t cilat ne i ofrojm

  Portofoli i shrbimeve tona t cilat ne iu ofrojm klientve tan sht i ndryshm dhe prfshin nj numr t konsideruar t ktyre shrbimeve:

  1. Transportin konvencional t mallrave; 2. Transportin me kontejner; 3. Transportin vendor dhe ndrkombtar t udhtarve; 4. Mirmbajtjen e vagonve.

 • TRAINKOS ShA Plani i Biznesit 2012

  6

  Transporti konvencional i mallrave Transporti i mallrave me kontejner

  Transporti i udhtarve Mirmbajtja e vagonve

 • TRAINKOS ShA Plani i Biznesit 2012

  7

  V. Analizat e tregut

  V. 1. Madhsia e tregut - trendet

  V.1.1. Analizat e tregut

  N analizat e mposhtme ne kemi prdorur t dhnat nga vitit 2010 dhe 2011 (pr periudhn janarshtator 2010-2011). Kjo sht br n mnyr q analiza jon t jet e krahasueshme n baza vjetore pr t gjitha shrbimet e mposhtme.

  Sipas t dhnave nga sektori i financave, pr transportin e mallrave t importuara dhe t eksportuara me transport hekurudhor n periudhn janarshtator 2010-2011 kemi realizuar transport t prafrt me parashikimet e bra pr realizimin e transportit konvencional t mallrave ( shih tabeln nr. 1).

  Tabela nr 1. T hyrat dhe neto ton mallrat n periudhn janarshtator 20102011

  Viti 2010 2011 T hyrat n euro 2,894,370 2,450,434 Neto ton mallrat 877,332 748,667

  N tregun e transportit t udhtarve sipas t dhnave nga sektori i transportit t udhtarve gjat vitit 2010-2011 kemi arritur t realizojm transport vendor dhe ndrkombtar prafrsisht sipas planifikimit (shih tabeln nr 2).

  Tabela nr 2. T hyrat dhe numri i udhtarve n periudhn janar-shtator 20102011

  Viti 2010 2011 T hyrat n euro 184,972 193,593 Nr i udhtarve 281,650 279,330

  Ndr

Recommended

View more >