Putovanje u Kanadu

  • View
    2.460

  • Download
    2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

http://istrazivac.wordpress.com/

Text of Putovanje u Kanadu

12.06.2011.Hmkako i gdje poetiod zadnjeg lanka je prolo 5 mjeseci koliko vidim U meuvremenu se mnogo stvari promijenilo, ali od tada nije bilo putovanja do hmprolog mjeseca i poetka jednog ivotnog putovanja. to se dogodilo? Puno je razloga, najvei i najbitniji je moda faks(nedostatak motivacije hehe) pa hrvatska svakodnevica pa elja za avanturom, novim iskustvima, novom kulturom itd. I eto me tako 8000km daleko od domau Edmontonu, u Kanadi. Malo u promijeniti plou i tako neu pisati vie o informacijama, akcijama i dogodovtinama iz Europe nego o ivotu na sjeveru, putovanju malo drugaijem i malo duem od drugih Prijavio sam se prije par mjeseci na Working Holiday program za Kanadu, nedugo nakon to sam zajebao faks. Zajebao, ajde pregruba je to rije. Jednostavno nisam prijavio niti izaao na dva vrlo bitna ispita, da sam poloio upisao bih viu godinu i vjerojatno ostao u Hrvatskoj. Ali jbg, mlad sam ima vremena, a i kakav je student u Hrvatskoj koji ne studira najmanje 10g hehe. Dao sam si malo oduka, pa zamrznuo godinu, predao sve papire i dobio radnu dozvolu na godinu dana da se konsolidiram u glavi, vratim i zavrim faks. No meutim, ne bu to tako lako bilo, jer Ajmo ispoetka. Zato Kanada i zato pobogu Edmonton svi se pitaju? Kanada, jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu sa vrlo jakim gospodarstvom, visokim ivotnim standardom, ureenim zdravstvenim i socijalnim sustavom, stopa kriminaliteta iznimno niska naspram junih susjeda, druga najvea zemlja na svijetu, samo 30 milijuna stanovnika. Dobro, pikirao sam ja i USA, ali mi je bilo malo 5mj, toliko bih naime dobio vizu(studentsku) i radnu dozvolu, a i neke stvari su ipak puno sreenije u Kanadi. Edmonton, prema (mojim) istraivanjima, jedan od najrazvijenijih gradova u Kanadi, da, smjeten u pm, ali sa ogromnom potranjom za radnom snagom, irokim izborom poslova itd.. Planirao sam u Toronto, ali omjer ponuda radnih mjesta-broj stanovnika bio je debelo na strani Edmontona, a i ono to sam pronaao na internetu ilo je u prilog Edmontonu. Ukratko su mi rekli, ako dolazi zbog posla Edmonton je grad za tebe. Avio karta do Edmontona stajala je isto kao i ona do Toronta. I tako eto mene ljeta gospodnjeg 2011g. u gradu Edmontonu. Kartu sam kupio mjesec, mjesec i pol prije preko www.airtransat.ca, oni su nekakva arter kompanija, ali imaju odreen broj mjesta u slobodnoj prodaji na internetu. Kotala je samo 210eur, jedan smjer, iz London Gatwicka. Povratnu nisam htio kupovati jer neznam kad, a niti odakle u se vratiti. Do Londona sam letio sa Croatiom Airlines, Easyjet je tih dana imao problema sa serverom, a i cijena karte sa prtljagom i provizijom na karticu je bila jednaka onoj od CA= 500kn. to je tu je, ide se zaradit lova pa se moe ii i Star Alliance kompanijama Izmeu letova imao sam neto vie od 20h vremena, prilika za jo jedno bauljanje po Londonu. Let za Kanadu je bio ranojutarnji pa mi se nije isplatilo uzimati hostel/hotel, nego sam odluio po trei put prespavati na aerodromu. Naravno, bila je to muka samo takva, jer su cijelu no imali nekakve radove u vidu buenja, bruenja, kopanja u junom terminalu(u kojem sam ja bio naravno).

Maloprije dolaska na aerodrom, jo uvijek u Londonu ulazim u Easybus za aerodrom, pokazujem kartu vozau, a on na hrvatskom, tj. balkanskom -ooo gospodine D. odakle ste vi? Naravno nita mi nije jasno, sjedam i vozimo se. I tak on zapoinje priu na naem prvo sam pomislio da je iz Makedonije, Albanije ili Kosova, prema naglasku. Zove se Tim Walker, odmah je pokazao osobnu da vidim da ne mulja hehe, englez je. Hrvatski je nauio tijekom 90tih kada je vozio bus na relaciji London-Zagreb ili LondonHrvatska. Sad trenutno ivi u Londonu u blizini Wembleya, nedavno je kupio kuu i kae da ivot u Londonu nije lo, ali moe i bolje. Naravno dotaknuli smo se i zarade, zaradi mjeseno 2000funti, radi 5 dana tjedno. Zaradi jo dodatno na extra putnicima koji umjesto da kupe kartu, njemu daju lovu i on ih poveze do grada. Ipak nema muljanja samo na Balkanu hehe Ta linija mu je bila zadnja u smjeni, nakon toga pravac doma. Prije rastanka povezao nas je do oblinjeg McDonaldsa i tu smo ubili koji sat s njim uz besplatan Big Mac Meal hehe. Zapravo nam je to njegova firma platila. Tak da smo otplatili 8 funti koje smo dali za povratnu kartu London-Gatwick Uglavnom zanimljiv lik, da smo imali vremena, odveo bi nas van i pokazao noni ivot, bez obzira ta je imao prek 35g hehe. Drugi put ako se sretnemo. Ostalo je jo samo par sati do leta za Kanadu, nastavak slijedi

14.06.2011.Da, doekali smo i to jutroevo tono ovdje na ploicama, ali nemamo se kaj aliti bilo je toplo i udobno (za one koji ne prepoznaju: ironija ) Inae, nemre uvijek sve biti po planu, neto mora biti i loe. Pa je tako nama nakon none muke u jutarnjim satima otkazan let, za dva sata. Umorni i nenaspavani izdrali smo i to, ali zato da bude jednostavno, kada moe i sloeno. Proli smo check-in, preglede, doli smo na vrata za ukrcavanje, uli smo u avion, sjeli smo u avioni da, sjedili smo tako jo dva sata, zbog tehnikih potekoa. Zamislite kako nam je bilo lijepo i ugodno nakon cjelodnevnog hodanja po Londonu pa cjelonone strae na Gatwicku ekati jo 4 sata sveukupno da se zavalimo u udobne fotelje koje nam je priredio Thomas Cook i Airbus A-330. No, dosta zafrkancijelet je bio ok, sa pokojom turbulencijom, par avio-mealova i to je to. Dok kae keks ve si 8000km daleko od doma hehe. Vizu sam sredio preko agencije BHV, tzv. Working Holiday viza sa kojom mogu raditi i putovati 12mj po Kanadi. Postoji i samostalan program u suradnji Hrvatske i Kanade, koji vam omoguuje to isto samo bez trokova sreivanja vize. Naime, da bi dobili Working Holiday vizu bilo je mogue samo preko spomenute agencije i taj bi vas sport kotao 5200kn, mene je kotao recimo. Sigurno se pitate, zato onda nisam iao preko ovog samostalnog programaE dobro pitanje, zato to je program potpisan 2010g. i slubeno je stopiran, tj. bio je stopiran u vrijeme moje prijave. A ja kakav jesam naravno nisam htio ekati(jer sam mogao ekati par dana do par godina, ovisilo je o birokraciji, ne o meni) pa sam pljunuo lovu agenciji, program je inae odstopiran prije mjesec dana(2 mjeseca nakon to sam se ja prijavio) te se sada moete prijaviti i dobiti Working Holiday vizu bez posredstva agencije. Nisam napisao trokove svega toga, dakle:

-upisnina na program BHV Work in Canada (tzv. prva rata, 745kn) -razna papirologija (nove slike, potvrda o nekanjavanju i ostale potvrde, cca 200kn) -uplatnica kanadskoj ambasadi za trokove vize (730kn) -uplata druge rate BHV agenciji (4400kn) -raspoloivi iznos na raunu (min. 14000kn) za poetne trokove u Kanadi -obavezno godinje putno zdravstveno osiguranje (najjeftinije Helios, 915kn) -avio karte Zagreb-London (500kn), London-Edmonton (1400kn) Total: 23000kn Vizu tj. pismo odobrenja ekate do maksimalno mjesec dana! Sa pismom odobrenja na ulasku u Kanadu(dakle, na aerodromu) dobivate jednogodinju vizu/radnu dozvolu. Ali, ako se odluite za Kanadu, oduzmite si 5200kn koje neete dati agenciji te mi se javite vezano za raspoloivi iznos na raunu, jer postoji nain kako ih nabaviti, vizualno Dakle, realno, moete otii u Kanadu za 4000kn ili moda malo vie. Da se vratim na kanadsko tloSve je bilo strogo pripremljeno i par puta provjereno kako se ne bi dogodilo da neto zaboravim vezano za potrebnu papirogiju pri slijetanju. Na kraju se pokazalo da i nije bilo prevelike potrebe za svim tim papirima. Zato? Zato to kao da sam doao u Sloveniju: -officer: passport please -ja: sure, maan -officer: do you have something to declare -ja: no, maan -officer: ok, you can go to immigration office few minutes later -ja(immigration officeru): hey maan, whats up? -im. officer: passport please -ja: sure, maan -im. officer: how long you will stay in canada -ja: i dont know maan, ive just arrived -im. officer: one year? -ja: yeah, sure maan -im. officer: where you will stay in edmonton? -ja: i dont know maan, ive just arrived -im. officer: do you have adress? -ja: no maan, ive just arrived -im. officer: do you have contact number? -ja: maan, 4th time, ive just arrivedi havent adress, i havent contact number, i havent job -im. officer: ok, what will you do here, do you have job? -ja: maan, are you fuckin retarded? ive just arrived -im. officer: ok, here is your work permit, have a nice day -ja: yeah, maan, thanks

Nakon toga, zadnja vrata i GOOD MORNING CANADA (Inae, alu na stranu, proces i pitanja su bila identina gore napisanima, ali sa potpuno drugaijim, normalnijim i pristojnijim odgovorimadakle, niti su me pitali za lovu, niti za putno osiguranje niti za povratnu kartu)

18.06.2011.Datumi pored naslova ne oznaavaju datum dogaanja u Kanadi, nego datum kad sam ih objaviosve je inae poelo 17.5., malo kasnim Idemo dalje Mislio sam uhvatiti jednu povijesnu fotku ispred Edmonton International Airport-a, ali u roku od par min je iao bus koji vozi od grada, da bilo je nakon toga jo buseva, ali tu se pojavaljuje onaj jedan razlog zato radije preferiram u solo putovat nego u dvoje. Bus koji vozi do grada zove se skyshuttle bus, karta u jednom smjeru kota 18 CAD, a u povratna 30 CAD. Voza prije ukrcaja pita gdje elite da vas ostavi i tamo vas jednostavno ostavi. Ako se ikada naete u Edmontonu eto par korisnih informacija. Inae, mali je to busi, evo jedna sliica Mogao bih pisati stranice i stranice, ali neke stvari znaju samo oni koji trebaju znati , te u samo napisati da kao netko tko oboava putovati nisam bio super-sretan, oduevljen niti uzbuen to sam doao u Kanadu, iako bih u normalnim okolnostima bio. iroke autoceste, iroke avenije, ulice, ogromni auti, kamioni, semfori na ici, kilometri i kilometri ravnica i polja, beskrajno plavo nebo, ameriki(kanadski) engleski, miris fast-fooda na svakom koraku i milijun fast food restorana. Sve ono to gledate na amerikim filmovima nema veze SAD ili Kanada, isto je tosamo je razlika to na kanadskim prometnim znakovima pie km/h i dominacija japanskih/korejskih i europskih automobila po cestama uz naravno neizostavne ogromne SUV-e. To je Kanada na prvi pogled Ovo je mjesto gdje sam prvi put stupio u Edmontonu, 8000km daleko od doma i potpuno sam jedan jako jako zanimljiv osjeaj, neki bi osjetili strah, ali ja nisam. Nasmijao sam se i rekao, znai to je to, Kanadakoji sam ja lik u pm, doslovno i ak pomalo u nevjerici hehe, jer ono to si do juer gledao na tv-u gleda i doivljava sad uivo. Nakon tog poetka, trebao sam se nai u Second Cup caffeu(vidi se na slici) sa likom koji e mi rentati sobu. Smjetaj tj. sobu sam naao preko stranice , prvih dana besplatno dok ne naem neto na dulje staze. Tu su dole do izraaja moje pregovarake sposobnosti te sam dobio besplatan smjetaj dok ne naem posao, posao sam naao jako jako brzo(o tome poslije) pa je dogovor pao do prve plae hehe. Vlasnik kue je Filipinac, 29g, mislim da mi je rekao da je sa 9g doao ovdje, radi u Canada Place-u (mjesto gdje se izdaju svi bitniji dokumenti). Kua je sasvim ok, izvana ne izgleda neto lijepo, ali unutra je sasvim lijepo ureena. Inae, to je kao nekakvo pravilo, runa/neureena kua izvana sasvim pristojna/ureena iznutra. Prvi dan nisam previe priao s njim, ak naprotiv, nisam uope priao jer sam bio preumoran i nenaspavan od putovanja. Rekao sam odmah, pokai mi sobu, krevet i vidimo se za par sati.

Da, otiao sam spavati u 15h, a probudio se sljedee jutro u 8 ili 9h hehe. Taj dan koliko se sjeam nisam radio nita korisno za drutvo ve nastavio odmarati i prilagoavati se. Kasnije je doao Filipinac pa sam s njime malo razgovarao i priao o ivotu, poslu, dokumentima, smjetaju, prijevozu, bitnim stvarima i ostalo On me je zapravo i uputio gdje napraviti Social Insurance Number(neto kao na OIB, samo puno bitnije jer se bez toga ne moete zaposliti), kupiti mobitel, kako doi do tamo itd. I da ipak sam napravio neto korisno tog dana. Kasnije sam otiao do Downtowna obaviti sve to, pjeice. Usput sam svratio do Tim Hortonsa, koji je kao nekakva kanadska verzija Starbucksa s tim da imate unutra i za jesti(fast food). Jedino kaj se pamti je vrua okolada, ostalo je bilo bezveze, nekakav breakfast sendvi i kolai sa pinatom ili ime ve.

SIN broj u Edmontonu moete napraviti u Canada Place-u, zadnja (crvena)zgrada meu neboderima u Jasper Avenue, ne moete fulati. Proces traje 20-30min, podatke koje trebate ostaviti su uoobiajeni. Adresa, broj telefona te ime majke ili oca. SIN broj se izdaje odmah, dobijete ga na papiru A4 formata, a karticu sa SIN brojem dobijete za max. 3 tjedna. Isti dan kada dobijete SIN moete se baciti u potragu za poslom, jer to se jedino i trai od slubenih dokumenata prilikom zapoljavanja. Nakon SIN broja, druga najvanija stvar koja vam treba je mobitel i kanadski broj, ili obrnuto. Ako dolazite pazite da su vam mobiteli odblokirani, jer ako nisu tada e vam sluiti samo kao ukras u spavaoj sobi, kao meni recimo. U Edmontonu imate gomilu kompanija, ali to vam tako svejedno, jer su svi tu negdje. Rogers, Bell i Telus rade na frekvencijama koje koristimo u Europi, a ovi drugi: Virgin..itd (ima ih, nemrem se sjetit) rade na drugacijim frekvencijama nego nai telefoni. Ako namjeravate kupiti mobitel i broj kada doete preporuam da odete na prvi tand koji naete i pitate koji je najjeftiniji mobitel koji imaju i koja je najnia mjesena pretplata. Viemanje su vam svi isti, ja sam recimo kupio neki ugavi LG na preklapanje, mislim da ugavije nisam mogao izabrati. Poruke izluuju, mogu maksimalno napisati 140 slova, ako mi je ne dao Bog tekst dui ( a u 95% sluajeva je) moram poslati tu poruku i ponovno napisati novu. Kada primam poruku, ne pie ime tko mi je alje iako je broj zapisan u imeniku, nego pie broj. I vrhunac, ne mogu ni primiti poruku veu od 140 slova! Ako je vea primit u dvije poruke, jedna normalno napisana, a druga veze nema sa prvom. Uglavnom, mobitel nije bitan, bitno vam je nai bilo kaj na emu moete primati i obavljati pozive. Za drugo vam nita ne treba, jer imate internet, skype, facebook, mail itd. I ono najbitnije, mene mobitel sa neogranienim lokalnim pozivima i neogranienim porukama u inozemstvo kota 35$ mjeseno. Moete sami birati koji paket hoete. Istu veer na prijedlog kolege koji je u Torontu sam stavio oglas na kijiji.ca, mlad i zgodan momak, vrijedan ko cijela zemlja Hrvatska trai bilo kakav posao, to je bila dobitna kombinacija

20.06.2011.Kanada, trei dan(ne bum pisao svaki dan, nego samo ono bitno ) Trei dan su me ve zvali za posao. Negdje ve oko 12h je zazvonio mobitel i neko mrmljanje: ja-sorry, ne razumijem vas oni-da li elite raditi, stavili ste oglas na kijiji.ca? ja-da, da elim oni-ok doite prije 5pm na tu i tu adresu ja-odlino, hvala Rekoh, super sad sam se usosio, ko zna kaj me eka. Inae, u Kanadu sam krenuo spreman na sve, radit bilo kaj, bilo gdje i bilo kad, bio sam svjestan da nema vie zajebancije kao u Hrvatskoj. Sreom imam 23g, pa sam uspio u ivotu se naradit i nauit od svega pomalo hehe. Sad kad sam (nadam se)zavrio to poglavlje, mogu ovdje iskreno napisati to sam radio u Hrvatskoj te to me nagnalo da se odluim za preseljenje u Kanadu. U Hrvatskoj sam ljudi moji radio nita, imao sam fleksibilno radno vrijeme, plaene prekovremene, ne radne vikende, dogovorenih pet kava u radnom vremenu + najmanje 2h prekovremenih u radnom vremenu. I u takvim uvjetima, sa takvim radom bio sam jedan od najboljih djelatnika, onako neemo se lagati u top 2, hehe. Ali ta je je, iskreno i bez lane skromnosti posao od 8h znao sam napraviti u max. 5h naravno puno bolje od onih koji bi radili 8hu 4g nauite mnogo finti i dovedete neke stvari do savrenstva Ne, nije rije o dravnoj firmi, rije je o jednoj od najjaih, najbogatijih (privatnih) firmi na svijetu. Dakle, kada gledamo ogranieno, posao iz snova. Sad zamislite mene uzjebanoga, super-pametnoga da jedan te isti posao, jedno te isto radi 4 godine. Da, 4 godine! Inae, na poslovima u svijetu, a i u Hrvatskoj plaa vam sa godinama rada ide gore ili dobijete neko unapreenje. Ja sam eto dobio kurac , da se tako izrazim. Ruku na srce, znao sam zaraditi jako dobru lovu za hrvatske standarde, pokupiti gro nagrada kao najbolji djelatnik. Ali jebe sve te nagrade i priznanja kada umjesto da ide gore, ti ide dolje. to mislite zato? Zato to nisam imao dobru vezu, tj. imao sam i jo uvijek imam, ali nisam htio, htio sam zasluiti(uz to imao sam i imam poprilino dugu jeziinu pa je i to malo kumovalo ajde hehe). Imao sam sree, pa sam i tijekom recesije imao siguran posao i sigurnu plau. Sigurno se pitate i mislite koja si ti budala, zato si otiaoJbg, sto ljudi, sto udi falilo mi je novih stvari i novih izazova te sam se odluio na potpuno novu stvar i potpuno novi izazov, Kanadu. Volim putovat, volim promjene, volim izazove pa da vidimo gdje sam, kako sam i to sam plus savrena prilika za usavrenje mog prosjenog engleskog. Uz to, onako iskreno, pun mi je kurac ljudi u Hrvatskoj, da da Hrvata, jebene ovcekoje samo laju dok karavane prolaze. Ja sam imao super posao, 350 000 je nezaposlenih, ja sam iao prosvjedovati! Jal, licemjerstvo, egoizam, lane vrijednosti, lano pretvaranje, gluma itd itd, sve su to bili razlozi za promjenu(kasnije u malo i o kanadskom mentalitetu/kulturi), da li trebam spominjati najvea govna ta je Hrvatska vidjela i proizvela u obliku hdz-a, sdp-a, crvenih, zelenih, plavih i ostale politike gamadi, mogu rei da su i oni bili velika prekretnica u odluci za odlazak. Evo, danas je 20.6 dok ovo piem, naao sam posao za dva dana, trei dan sam ve poeo raditi. Naao sam iznadprosjeno jeftin smjetaj sa pola mjeseca gratis. Dobio sam jo najmanje 4 ozbiljne ponude za posao tijekom tih mjesec dana, nije loe, ha ime se to ovdje bavimU Hrvatskoj sam 4 godine radio u maloprodaji, proao sve duane tehnike, prehrane i neprehrane u gradu Zagrebu i okolici. Ovdje sam doao na razgovor za

neznam kako da to nazovem na hrvatskom Windshield Installer, pa si sami prevedite. Dakle, totalno suprotno od onog to sam do sad radio, nisam ni zamiljao da u nai i raditi neto takvo. Pola ljudi, ma pola, 90% ljudi bi odbilo doi na intervju kada bi ulo o emu se radi, onih ostalih 9% bi na intervju reklo ma ne hvala, nije to za mene. Ja sam rekao, nema problema radit u bilo to, mogu poeti bilo kada. Rekli su odlino, doi sutra u 8h. I doao sam, ujutro sam potpisao ugovor uvjeti su: 12$/h, 8h radno vrijeme plus dosta prekovremenih(koji su plaeni 50% vie), nakon 3 mjeseca razgovor i to dalje, ako ostanem dobivam prava kao i svaki kanaanin(besplatno zdravstveno i socijalno mislim) neto veu satnicu valjda itd. Ukratko, mijenjam autoajbe na autima, tj. ne mijenjam jer nemam pojma mijenjat, za sad pomaem, ali kako sam napredan i pametan, za mjesec dana u ve poeti i mijenjati hehe, nije da se hvalim. Imao sam sreu pa sam dobio terenski posao. Nisam u firmi, nego se iram okolo u kombiju, posjeujemo(kolega i ja) razne servis i na mjestu mijenjamo autoajbe. Za jednu autoajbu treba od najmanje 20min ako je jednostavna do najvie 45min ili sat ako je komplicirana. Prema mojoj procjeni rekao bih da je teina posla ekvivalentna mome poslu u Hrvatskoj samo bez ijedne kave te sa stvarnim prekovremenima. Na posao po obiaju dolazim u 7.35-7-40h ovisno o busu, a ovisno i o obujmu posla odlazim u veini sluajeva nakon 17h. Da, da, rad je, ali u Kanadu sam doao raditi. Inae, ovih pol sata prije ta doem, to isto plaaju, kao i naravno poslije. Kada tko dolazi i koliko tko radi gledaju i biljee po karticama koje se ubacuju u neki automat i taj automat automatski ispisuje kad ste doli i kad ste otili, dakle sve maksimalno transparentno. U dosta firmi sam vidio isti ili slian aparat, tako da nema muljanja ni od strane djelatnika ni od strane poslodavca. Plaa tj. ek u ovoj firmi ide svakih 15 dana, neki dan sam dobio prvu u cijelosti, 1500$, nije loe, ha. Ekipa je ok, vie-manje sve mlai likovi 20-30g sa kojim izuzetkom. Nema skoro nikakvoga pritiska niti stresa. Tono se zna ko to radi i svi rade. Mravi, debeli, runi ili lijepi, rekao bih ujednaenim tempom. Rekao bih da su dosta spori, neke stvari koje oni naprave za recimo 45min, ja bih recimo napravio za 30min. Ali zapravo takav i treba biti, umjeren. Zbog toga su Hrvati vjerojatno i cijenjeni ovdje, jer kad radimo radimo 120%, a kad fuamo fuamo 120% hehe. efovi su tako tako. Inae, ja ne podnosim rije ef niti ikoga smatram svojim efom, jedino smatram nadreene nadreenima hehe. Iako djeluju dobro, pristojno i prijateljski iza fasade se vidi ja tebe plaam, ne elim da vidim da ne radi nita, bez obzira na to, ako sve tima i ako dobro radi nee ti nitko nita rei niti prigovarati. I to je zanimljivo, oni koji su dosta dugo tu, potuju to i ne doputaju si nerad i nemaju nikakve privilegije(neto tipa kao znamo se u Hrvatskoj pa ti je to dovoljan razlog da se zajebava). to se tie oglasnika, kako i gdje traiti posao, smjetaj, bicikl, auto, enu, mua www.kijiji.ca ovdje imate sve, najbolja stranica ako traite bilo kakav posao u poetku www.couchsurfing.com ako dolazite u Kanadu, trebate smjetaj i elite to jeftinije proi, po mogunosti besplatno http://www.monster.ca/ ako traite i ciljate na ozbiljnije i jae poslove, takoer velike kompanije preko ove stranice stavljaju svoje oglase

www.workopolis.com vrijedi isto to i za monster.ca http://www.servicecanada.gc.ca/eng/sc/jobs/jobbank.shtml najpreglednija i najjednostavnija stranica za traenje posla, te dosta informacija vezano uz zaposlenje To su linkovi koje sam ja koristio i najee koristim(osim couchsurfinga, to samo kad mi je trebalo )

22.06.2011.Edmonton je grad veliine Zagreba. Sami grad broji negdje 700-800 tisua stanovnika, a sa okolicom se skupi milijun i neto sitno. Uporno ga nazivaju i gradom festivala, jer ima jako puno festivala tijekom cijele godine, najvie preko ljeta. I to je jedino kaj imaju. Iskreno, neznam ta bi nekog turista privuklo da ovdje doe. Rekao bih da je grad totalno bez nekog duha, samo za rad i normalan, miran ivot, povijesti skoro da i nema. Postoje dvije bitne ulice, tj. avenije oko koje se odvija ivot, iako je i to upitno. Jedna je u samom sreditu grada, Jasper Avenue(iliti 100 Ave), druga je Whyte Avenue(iliti 82 Ave) u junom kao starom dijelu grada naziva Old Strathcona. Kada i ako ikada doete traite smjetaj u blizini te dvije ulice. Javni prijevoz je katastrofa, doslovno! Ismijavao sam i govorio kako je lo zagrebaki gradski prijevoz, no eto jo jedan dokaz od loega postoji loiji. Naime, zamislite grad populacije kao Zagreb, u irinu i duinu vei od Zagreba, na te dimenzije stavite jednu liniju LRT(Light Railway Transit) koja prolazi kao kroz najbitnije dijelove grada, prosjenom brzinom od 70km/h od prve do zadnje stanice doete za 30min, sad zamislite koliko je to tek dugako kad mu treba pola sata. Buseva i linija ima milijun, da zvui super. No, busevi redovno voze svakih pola sata, osim kad je rush hour i na jaim linijama ipak je to ee. Na jaim linijama, da. Ne dao vam Bog da se nalazite na ruti gdje ne prometuju te jae linije, jer vam u tom sluaju ne gine 10-15minutno pjeaenje. Neznam jesam li spomenuo da su stanice na svakih 50-70m, da doslovno na 50-70m. Da, da to valjda da debeli kanaani ne bi morali puno hodati. Razlog loeg javnog prijevoza je standard, svi imaju aute, svi si mogu priutiti auto, svi imaju posao, nezaposlenost je mala 5-6% iako je to udno, jer se skoro pa spotiete od oglase i reklame(Now Hiring, Help Wanted, Need Workers etc.). Ja recimo ivim na super lokaciji. Whyte Ave je pjeice od mene udaljen 15min(brzi hod, mjereno da). Prva stanica, bus koji me moe odvesti tamo je 4min prosjenog hoda i onda mi treba jo 4-5min vonje. Firma se nalazi 35min malo breg hoda, 10-15min sa biciklom, a kada idem sa busom treba mi najmanje 35min ako je sve po pagi. Ako nije i ako recimo propustim prvi bus, sljedei ide za pola sata. Nisam spomenuo, da bus ovdje nije bus, ako ne kasni bar 2-3min, to kada nakon par dana dobijete sliku grada nikako nije jasno, stvarno. Poteni oping bez auta ne moete obaviti jer su oping centri smjeteni na rubovima grada, sa ponekom iznimkom. Oni su recimo nekakva vrsta zabave, jer nemate ni drugo zanimljivo ovdje, pogotovo preko vikenda. Inae, ovdje se nalazi najvei oping centar u Sjevernoj Americi, West Edmonton Mall, eto bar neto. Zanimljiv je moram priznat, ima jako puno duana, preslike nekih poznatih ulica u

svijetu, kopiju broda Santa Marija ja mislim, led za klizanje ili hokej, te veliki bazen sa valovima gdje se najnormalnije kupate.

Mjesena karta za prijevoz kota 85$, jednosmjerna karta kota 2.85$(traje 2h), a dnevnu nemojte nikada kupovati jer se ovdje ne isplati. Ako ikada doete ovdje, preporuam to prije pronalazak nekog bicikla, bilo kakvoga, on je jako dobro prijevozno sredstvo. Da, bilo kakvo, jer ovdje apsolutno ljude zaboli ona stvar za neke materijalne stvari, kao to je recimo bicikl. I sada ono smijeno, da imate i najjadniji bicikl u gradu, obavezno, ali obavezno kada nabavite bicikl morate kupiti i lanac/ifru, jer se kradu nenormalno. Samo je razlika to se ovdje ne kradu radi prodaje, ve radi prijevoznog sredstva. Zaboravio sam jo spomenuti, ceste su ovdje katastrofa, doslovno! Ili slikovito, za nijansu, dvije bolje su od onih u Bagdadu ili Kabulu. Jako puno kamiona po cestama, a i svaki trei auto je neki terenac ili pick-up. To bi recimo bile neke negativne stvari koje mi trenutno padaju na pamet. Inae, to se tie buseva i javnog prijevoza, nisam napisao. Vozai su nevjerojatno ljubazni, na ulasku ili izlasku obavezan je pozdrav hello, hi, have a nice day/night i slino. ak i ako izlazite na zadnja vrata, najnormalnije se zaderat Thanks, Thank you!. Ulazite na prva vrata i karta je obavezna, svi gledaju. Mentalitet i ljudi u Edmontonu. Neto nepojmljivo za Hrvatsku. Moram priznat da me prije dolaska malo odbijala Alberta jer sam itao da nije kao Ontario, Toronto. Ljudi su slini amerikancima prema ponaanju i kulturi, i u ovom dijelu Kanade su kao zatvoreni prema strancima, dok su u Torontu puno topliji i otvoreniji(Toronto gotovo 50% ine stranci). No, ovjek ostane ugodno zaprepaten kada doe ovdje. Ljudi su super topli, veseli, otvoreni, prijateljski raspoloeni. Nema deranja, galame, psovanja(vie radi zajebancije, nego radi ivaca), nema stresa, nema lanog pretvaranja, glume, licemjerstva, egoizma, nema ivanosti i nervoze, sve onako laganini i sa smjekom. Ujutro moete upoznati neku osobu i ve popodne ili naveer s istom zavriti u nekom baru ili na kavi. Totalno su drugaiji od nas. Mislim da sam relevantan pisati o tome, jer sam ve sad proao vie od pola Edmontona te upoznao jako puno ljudi(terenski posao). U ovih mjesec dana nisam naiao na ivanu osobu ili neku raspravu(osim sa ovim od kojega iznajmljujem sobu, ali taj je posebna pria i pisat u kasnije o tome) Ovdje se inae ne pita za pomo, nego pomaete. To mi je recimo bilo udno, pitam ljude trebate li pomo, ute onipitam drugi put negdje drugdje, opet ute. Pitam frenda s kojim ivim i kae on, ovdje ne pita za pomo, nego pomae, to je sasvim normalno. Ekipa na poslu je skroz ok, efovi su ok, sa svima se da najnormalnije komunicirat i zafrkavat. Dok ekate bus na stanici i tu je normalno s nekim popriat ako nema nikoga i bus ne dolazi. ene su zanimljivost, preko dana ne moe vidjeti nijednu zgodnu. A naveer kada izae kao da ih je netko busom doveo i to gotovo 85-90% jako dobro izgleda. ok koji mi se dogodio ba neki dan, klubovi ovdje rade do 2 sata u noi. Inae sam uvijek iao po nekim verzijama pubova i barova pa sam mislio da to je pub, kao normalno je da radi do 2. Zadnji vikend sam bio u nonom klubu i ve oko 1h klub se prazni. Sutradan pitam frenda, kako, ta, klubovi, odogovara: svi rade do 2am, zakon tako nalae.

Taj nedostatak i kratkoa nonog ivota nadoknauje se ranim izlaskom(ve u 8h moete vidjeti pijane ljude po cesti) ili nastavkom na nekom kunom partiju.

25.06.2011.Nemam pojma o emu da piem, ako ima tko kakvu ideju, neto vas zanima slobodno predloitenekad me uhvati takva motivacija da bih mogao napisati 50 stranica, onda se sjetim ljudi ne vole dugake lanke to u kao drugi put u drugi lanak. Onda doe taj drugi put i nemam pojma o emu pisati i gdje nastaviti hehesve kaj vas zanima slobodno pitajte, voljan sam pomoi jer znam kako je meni bilo kad sam se spremao i ekao put. Nije mi jasno zato 95% ljudi koji se odlue na Kanadu idu u Toronto. Ottawa, Winnipeg, Vancouver, Calgary, Edmonton, Saskatoon, Regina kao da ne postoje Shvaam ljude koji dolaze samo na par mjeseci ili max. godinu pa se namjeravaju vratiti, ali ne shvaam one koji namjeravaju i ele pod svaku cijenu produiti boravak. Toronto je najvei grad, ali je i najvea konkurencija tamo. Edmonton je skoro pa na zapadnoj obali, a cijena avionske karte me kotala kao i do Toronta, 200eur jedan smjer, tako da to nije razlog. Hladnoa? Nije ni to, jedino su u Vancouveru temperature srednjo-europske. Daljina? Mislim da je sasvim svejedno 3, 4 ili 7, 8 tisua kilometara. Zato to piem i ne shvaam? Da imam auto, proao bih malo grad i poslikao sve te oglase na kojima stoji da se trae ljudi i pomo, jednostavno nevjerojatno. Ako u Hrvatskoj ne vidite nikakvu perspektivu i elite pod svaku cijenu emigrirati, preporuam dolazak preko IEC ili Work Holiday vize, kako god, pronalazak posla u nekim rijetkim branama, ne duani, bircevi i restorani, to moe bilo tko raditi. Nego, recimo varioc, ako bi skupili grad i okolicu mislim da bi skupili preko 500 natjeaja za varioca, moete birat firmu u kojoj bi to radili. Poetna satnica skoro pa nigdje nije ispod 18$/h, posao je teak i prljav, ali je na stranicama kanadske vlade deficitarno zanimanje i trebaju im ljudi izvana. Ako je nekome stvarno tako velika elja eto prilike, jer vrlo je vjerojatno i da e vam poslodavac srediti papire u vrlo skorom roku samo da ostanete. Ono to mnoge zanima, a i mene je jako jako zanimalo, ivot, cijene, plae ivot u Edmontonu je leeran, ve sam napisao da nema stresa, nema uurbanosti, nema ivciranja, sve se radi sa smjekom. Da, ipak novac ini ljude sretnijima. Ovdje si sve moete priuiti, hoete stan, kuu, auto, novi mobitel, laptop, foto-aparat. Pogledajte sad na kojem smo mi ljam kada nam kamate za auto-kredit iznose cca 8-9%, znate li kolike su kamate na auto-kredite u Kanadi, u Alberti? 0-2%!! Nemojte me uzeti zdravo za gotovo za ovih dva posto, ali najvie ta sam vidio je 1.5%, jako puno auto kua daje i beskamatne kredite! Da, da BESKAMATNE kredite! I to ne piem ja iz glave ili jer sam tako proitao, ve iz prve ruke, radni kolega je kupio sportski coupe, koje model nemam pojma, ali znam da je Pontiac, bio je na akciji kupnja bez kamata. Plaa 400$ mjeseno za auto i mislim da je 48 mjeseci. Auti nisu ovdje tako skupi(u USA su jo jeftiniji), moe se nai i za soma dolara ok auto. Ono to je skupo ovdje je osiguranje, to ste mlai to e vas vie oharaiti, meni su rekli da bi me za bilo koji auto najmanje kotalo 200$ mjeseno. Cijena goriva je neto pala od mog dolaska i trenutno iznosi 1.07$ po litri.

Inae, rekao bih da je ivot ovdje jako skup. Jako skup ako se pogleda gdje se nalazim. U Kuvajtu je gorivo litra 50lp ili 1kn, ovdje je 5kn. A koliine sa kojima raspolae Kanada i Kuvajt su tu negdje. I da stvar bude gora, 90% kanadskog goriva je iz Alberte. Voda, mislim da sam proitao da je Kanada druga zemlja na svijetu po koliini i istoi pitke vode. Pola litre u duanu platiti ete najmanje 3-4kn, moe se moda i jeftinije nai. Ne kupujem vodu u duanu, ali eto oekivao sam da e biti jeftinije. Ovdje moete zaraditi jako dobro lovu, ako volite i elite raditi naravno. Ali kako vam rastu prihodi tako vam rastu i davanja dravi. I nemali broj ljudi mi je reklo da ovdje moe zaraditi odlinu lovu, ali je ivot skup. Najpopularniji duani za hranu su Save on Foods, Safeway, Sobeys, Superstore, Wal-Mart itd. Meni su najblia prva tri. Safeway i Sobeys slove kao najskuplji. Ovaj prvi je neto kao Konzum, od budala za budale hehe. Jo i dan danas jebeno ne shvaam ZATO LJUDI KUPUJU U KONZUMU?? Ali dobro, u Kanadi sam. Ako elite jeftino prolaziti u duanima i sa hranom, prvo to trebate je zatraiti njihovu karticu, ispunite na licu mjesta osnovne podatke papir date prodavau, a on vam odmah da karticu. Moete poprilino dobro utediti sa tim karticama. Ja sam recimo neki dan utedio arobna 4 dolara i to mi je izreeno sa takvim oduevljenjem i entuzijazmom kakav se ne via ni u Hrvatskoj kada naete posao haha. Da, 4 dolara nije neka uteda, ali 4 dolara svaka dva, tri dana ipak ispadne dobra cifra. Takoer na akcijama za one koji imaju karticu znaju staviti 3 za 2, 2 za cijenu 1 itd. Drugo to trebate napraviti je odjebati male koliine. Oni vam sve imaju ogromno, to sam u uvodu napisao. Veliki auti, veliki kamioni, velike ceste, velike dimenzije ljudi, veliko nebo, veliki neboderi i sl. E isto tako vam imaju i velike koliine hrane za kupiti. Ovdje sve imate kupiti u velikim koliinama, zamislite ips od 2kg, nutellu od 5kg, tjesteninu 4kg, riu 4kg, eer 5kg, gumene bombone 4kg(neznam jel treba spomenut da imaju 100 vrsta gumenih bombona) , mlijene namaze i razna(okoladna, jagodna i sl) mlijeka od po par litara, instant kave od pola kg, kilu Evo jedna okvirna sliica Cijena recimo normalnog nescaffea od 100, 200g bi bila 5-6$, ovaj veliki od 475g sam platio koliko se sjeam 7, 8$. Normalan, kvalitetan kruh vam u duanima kota najmanje 2.50$, imate i jeftinijih ali loijih. 1kg eera kota 3$, a 3kg 4.5$. Nutella od 400g je 7-8$. Krafne su im prepredobre i velika konkurencija onim berlinskim hehe, jedna kota 69centi. Tjestenina vreica od 900g se nae za do 4$, na akciji dakle moete i jeftinije proi. Umak od rajice u staklenci kota 4$, a nekaj na akciji moete naletiti i 2+1 gratis. Rajica kota od 1.5$ do 2.5$ manje od kg, ovih dana je ba na akciji u Safewayu 99centi. Evo ovdje sam ve mjesec dana i stvarno mi nisu jasne te njihove mjere, teinu imaju oznaenu u pounds ispod pie koliko je to kg, a kad doem na blagajnu veze sa vezom nema. Neki dan sam evo 3 jabuke platio 2$ i neto sitno. Jagode u onoj plastinoj kutiji moete nai za 1.5$ na akciji, redovna cijena im je 3$. Svjea riba, cijela 2kom sam platio 6$, rekli su mi da se u Safewayu mogu nai dobre ponude za ribu. Par komada mesa, svinjetine za ispei kota od 4-6$, to vam moe biti za dva dana jer preteno dobijete 4kom. Kvalitetan sladoled 1l na akciji sa klub karticom moete dobiti za 5$. 1l mlijeka naete za 1.5-2$, ako uzmete vie litara jeftinije je, recimo 3l za 3$. Krumpir je udan i koliko sam skuio nije previe popularan, jer jedva da ga naete u duanima, a i cijena mu je dosta visoka, 1kg kota skoro 2$. U Hrvatskoj je recimo 1kg 2-3kn I tako dalje i tako daljeslikat u par rauna pa u staviti da vidite. Ne pada mi vie nita na pamet jbg. Onako okvirno rekao bih da su cijene kao u Njemakoj, ako ste bili. Zapravo, evo malo preglednije i tonije, ve sam to bio pisao i taman dok sam imao neke raune:

Tjestenina 900g=4$ Umak rajica=3.5$ Rajica 2kg=10$ Krastavci(3kom)= 3$ Svjea riba(2kom)=6$ Svinjsko mesto(nicle ili kotleti valjda)=5$ Ria 500g=6$ Kruh 425g(cijeli narezani) x3= 7.5$ Nutella 500g= 7$ Jabuke 1kg=5$ Banane 1kg=5$ Jagode plastina kutija=2$ Marmelada(iliti dem)= 6$ Tuna u konzervi x2=3$ Narezana salama/kobasica/unka za sendvi= 6$ Brokula=4$ Krumpir 1.5kg=5$ Total=91$ tjednocijene i koliina su max. za jednu osobu, to znai da se moe nai i za manju lovu, ovisno(akcija i koliina). E da, 6 piva 0.33l kota 12$, obino se kupuju u Liquor Store-ovima i obavezan je ID. Uglavnom, nama je skupo, ali kad dobijete njihovu plau i ako malo pripazite nije. Sve to ba i nije jasno, jer je Kanada druga najvea zemlja na svijetu, imaju vode u izobilju, nafte u izobilju, dosta sunca(ali i hladne zime), beskrajna polja i ravnice i jednostavno mi nije jasno zato su im neke stvari tako skupe(voe, povre, kruh, riba i meso su ajde cjenovno kao i kod nas). Ovdje gdje sam ja, u Edmontonu u Alberti kau da je ivot openito dosta skup, imate neke dodatne takse koje neke provincije nemaju. Nakon British Columbije, Alberta je najskuplja provincija. Smjetaj traite preko kijiji.ca. Normalno je iznajmljivati sobu u kui. Moete iznajmiti i dvije, tri ovisno koliko vam treba. Cijene se kreu od 400$ mjeseno pa na vie. Ispod te cijene ja ne bih ni gledao. Obavezno traite ALL UTILITES INCLUDED i FURNISHED. Jako teko e te to nai za 400$, ali za 500 ili 550$ ve bi se dalo nai. Cijena jako puno ovisi i o lokaciji, ve sam spomenuo oko Whyte Ave i u Downtownu smjetaj je najskuplji. Neznam da li sam napisao, ja svoju plaam 400$ sa svime, 15min od Whyte Ave. Rekao bih da su sobe privremeno rjeenje dok ne naete neki siguran i dobro plaen posao. Nakon toga moete traiti Basement suite ili Bachelor, sasvim normalno vam je ivjeti u podrumu jer 90% kua ima velike podrume sa normalnim prozorima, to vam je puno jeftiniji izbor nego da traite stan sa ukljuenim reijama i opremljen. Basement suite ili Bachelor moete nai ve od 600$, ne ba lako, ali se nae. A na opremljeni stan sa reijama nemojte raunati ispod 900$, iako se i takav jedva nae i uvijek postoji neka caka. Ja ba traim i gledam ako mogu pronai neto jeftino(stan ili bachelor) tu u blizini Whyte Ave, problem je ta u skoro svim stanovima nisu ukljuene sve reije ili nije opremljen ili trae ugovor na godinu danaoni koji sluajno imaju sve reije ukljuene, koji su opremljeni i koji ne trae ugovor imaju dosta visoku cijenu, recimo 1000$, a previe je to novca za smjetaj u poetku. Pitao sam ba kolegu s posla, njegovo miljenje, koliko bi trebalo minimum love da bi najnormalnije i sasvim pristojno ivio ovdje(jedna osoba), i prema njemu 3000$ mjeseno bi bilo dostastan, hrana, auto, izlascija sam blizu te cifre(2800$) Moji neki izrauni za mene su:

-400$ rentanje -80$ mjesena karta -35$ mobitel -200 ili 300$ hrana(pijem vodu iz pipe) ili max. 500, 600$ sa izlascima

26.06.2011.Zaboravio sam napisat ono to zanima 99.99% ljudi koji dolaze i namjeravaju doi ovdje posao i plae Posao u Edmontonu je relativno lako nai ako stvarni niste izbirljivi, ja sam recimo naao za dva dana. Imate mogunost raditi u fast-foodovima, duanima, na graevini, u skladitima, kao varioci, uz malo sree moete nai i neki uredski posao(office adminstrator ili assitant) itd. Potrebno je biti samo uporan, snalaljiv uz malu dozu sree. Ja kad sam bio na intervju-u za posao pitali su me da li imam resume, kad sam ga pokazao lik je samo pogledao kako mi se ime pie(bilo mu je bed valjda jer nije razumio haha) i pitao to bi radio i kad mogu poeti, to je sve. Minimalna satnica je ovdje oko 9$, nemojte uzeti sa sigurnou, ali mislim da je slubeno 8.75$. Malo tko daje, zapravo mislim da nitko ne daje minimalac, najnie ta sam vidio je 9.25$ za neke poslove tipa reklamiranje fast-fooda obuen u kobasicu, pranje sua i sl. Inae, nitko to nee priznati, ali i Kanaani su prikriveni rasisti. Najgore poslove neete vidjeti da radi neki bijelac ili kanaanin, u bilo kojem fast foodu vea je ansa da ete naletiti na vanzemaljca nego kanaanina, nae se tu i tamo neki bijelac(imigrant). Boja koe na nekim poslovima osigurava i moda par centi ili par dolara veu satnicu, recimo ja imam dolar veu satnicu od azijata(korejca) koji ivi ovdje od 6god., razumije engleski bolje od mene i toj firmi radi due od mene. Vrlo je vaan stav i va engleski na intervju-u. Moj engleski nije Bog zna to, ali je recimo na intervjuima ravan nekome tko cijeli ivot pria engleski, neznam zato je tomu tako, ali jebiga tak je hehe. Na normalnu satnicu uvijek si oduzmite dolar, dva za poreze. to vam je manja satnica to su vam manji porezi i davanja dravi. Na satnicu od recimo 10$/h mislim da realno dobijete 9.25$ ili 9$. Uglavnom si oduzmite neku sitnu brojku. Kau ljudi koji ive u Kanadi da kad doe ovdje mora raunati na minimalac i sve ispoetka. Sve iznad toga je veliki uspjeh. Moje je skromno miljenje da moete i ne morate raunati na minimalac, ovisi od osobe do osobe. Ako je neka osoba zacrtala da e raditi u nekom restoranu ili duanu jbg, minimalac ili malo iznad minimalca mu/joj ne gine, ako si je neka osoba zacrtala prag ispod kojeg nee raditi, preporuam da ga izbrie, jer najbitnije vam je nai bilokakav posao i dok to radite traite neto drugo. Bitno vam je samo da dobivate bilo kakvu lovu u poetku da ne troite ovo to ste donijeli. A ako si je netko zacrtao prag da krene ispoetka pa kroz vrijeme napreduje tada mu je nebo granica. Nemojte biti pohlepni i izbirljivi, jer put do zvijezda posut je trnjem, tak se kae jel. Ja sam napisao ve da sam dobio super plaen posao za poetak, 12$/h, a kako stvari stoje mogao bih vrlo lako i vrlo brzo napredovati na jo bolju satnicu Da, prekovremeni sati su u veini sluajeva plaeni 50% vie.

Nakon negdje tjedan dana sluajno sam bio u jednom servisu i neto traio po kombiju i ujem u pozadini netko pria hrvatski. Okrenem se i pogledam, troje ljudi pria, dvoje su odmah otili, a ostao je stariji lik. Ni pet ni est naravno pitam ja: dobar dan, odakle ste vi?, smije se on, smijem se ja. I tak malo popriamo, zove se Suljo(:D) iz Bosne je i ivi ovdje ve dosta dugo. Toliko dugo da sad ima svoju firmu, koja je bila upravo ispred nas hehe. Pitao me odakle sam ja, kad sam doao, ta radim, da li mi je dobro i nakon par min vadi posjetnicu i kae nazovi me, dogovorit emo se. Malo prije toga sam dobio jo par ponuda, ali nita ozbiljno jer su kompanije bile izvan dometa gradskog prijevoza. Nisam jo nazvao, jer mi je za sad dobro i na ovom poslu, a i bojim se da mi se nebi svidjelo to kaj bi radio tam kod njega, neto u vezi zatite i vode, valjda na kuama nemam pojma. Za sad samo uvam tu posjetnicu u sluaju neke izvanredne situacije, tipa da ostanem bez posla ili da otkaz i to. Poslao sam resume i u Coca-Colu, za to ne sjeam se, ali su me zvali nakon tjedan dana, taman sam sjedio u kombiju i vozio se s kolegom kad su me nazvali. U najgore mogue vrijeme, jer nije ba lijepo uti kako dogovoram drugi posao za vrijeme radnog vremena sadanjeg. Na kraju su me pitali da li sam zainteresiran za part-time ili full-time posao. Naravno, rekao sam full-time i to je bio zavretak tog razgovora, jer trae part-time ljude. Bilo mi je ao, jer bi da sam i prihvatio taj part-time posao vrlo vjerojatno mogao puno vie i bre napredovati, ali to je tu je, oito nije bilo sueno. Dan poslije zvali su me i iz neke kompanije iz Downtowna, trae ljude za odnose s kupcima U West Edmonton Mallu i u Downtownu. I to sam odbio, tj. morao odbiti jer nisam mogao doi na intervju. Oni rade pon-pet 8-5h, a moje radno vrijeme je ba takvo, jbg. Nakon toga stao sam sa resumeima i slanjima istih ili sam napisao da me zovu nakon 18h. Naravno nitko me nije zvao, osim jedne kompanije koja dri Save on Foods i jo neke duane za part time posao nedjeljom. Slubeno bih bio Price Change Clerk, znai mijenjao cijene i reklame/oglase u duanu, 8h nedjeljom. Sad mi je ao jer sam i to odbio, jer kad pogledam i razmislim posao je ziher bio pljuga, ni teko ni komplicirano. Razlozi zato sam odbio je pohlepa za zaradom(9.70$/h), premalo mi je to bilo hehe i elja za izlascima, ako bi radio nedjelju ne bi mogao ii van subotom hehe. Banalno, ali eto jbg. A da ne bi bilo sve lijepo i krasno, neki dan sam dobio odbijenicu iz Flight Center agencije, jedini posao do sad koji sam stvarno elio dobiti i raditi, travel agent, zato to oboavam putovati, a i skoro pa da drim putovanja u malom prstu. Napisali su mi da nisam trenutno kadar koji bi zadovoljio njihove potrebe. Da, u aplikaciji na njihovoj stranici pitali su gdje sam putovao, naravno poeljno je bilo USA, Mexico ili Juna Amerika, a ja bogec oplovio samo pola Europe i jbg. I sjetih se, kolega na poslu me je neki dan pitao da li elim u Pepsiju radit, ima frendicu koja radi tam i trenutno trae ljude, ali naravno ni to ne mogu dobiti niti raditi jer mi treba auto i vozaka. Kad sam ve kod vozake i auta. to se tie zaposlenja, imate 50% vee anse da naete neki bolji posao ako imate vozaku, jer jako puno firmi trai vozaku i auto. Ja se nekad osjeam kao invalid kada gledam oglase Iako je moda i bolje da se sve tako razvilo i razvija, jer produenje boravka mogu prije dobiti na trenutnom poslu nego kao travel agent ili merchandiser, to moe i eli bilo tko raditi Samo je pitanje da li ja elim produenje boravka i radne dozvole?

01.07.2011.Danas je ovdje Canada Day, ljudi slave, opijaju se, veselea ja sjedim doma i sluam Country roads take me home od Johna Denvera hehe. Kau ljudi prije dolaska da je teko i da e biti teko, u financijskom i poslovnom smislu. Ja sam valjda imao sreu. Naao sam dobro plaen posao dva dana nakon dolaska, slobodne vikende, dobro drutvoimam love na bacanje, sad dok ovo piem na kanadskom raunu stoji cifra od 1900$, sljedea plaa je 15.7 A evo i u takvoj situaciji da mi se prui neka dobra prilika u Hrvatskoj ili da se gospodarski i ekonomski vratimo na kraj 2007g. i poetak 2008g. bez razmiljanja bi se vratio u Hrvatsku. U ritmu onoga zalud zlato cilog svita kada srce nee drugo hehe. Kolika god skitnica i ptica selica bio moj grad je Zagreb i moja zemlja je Hrvatska. To ta su jebeni politiari razjebali sve ta se moglo razjebat je drugi par rukava. Nadam se da e stvari koliko toliko posloiti i u dravi i u mojoj glavi i da u se valjda vratiti, jer samo zagrebakim ulicama cesta moga ivota tee No, ajde dosta nostalgije Nego, upravo usporeujem Zagreb sa Edmontonom, skoro pa su isti populacijski, ako se dvoumite da li otii iz Hrvatske, iz Zagreba, moda ovo bude presudni faktor hehe. Trenutno je u Zagrebu i okolici otvoreno 250 natjeaja za posao, gledao sam samo privatne stranice, ajde dodat emo jo i HZZ pa zaokruit na 500. Dakle, 500 otvorenih natjeaja za posao u gradu sa 740 000 stanovika. Edmonton, prema wikipediji 685 000 stanovnika, sa okolicom se skupi oko milijun. Otvoreno je 12 000 natjeaja za posao! Ako niste izbirljvi, ogranieni ni lijeni ovdje u Edmontonu ete vrlo brzo nai posao. Ista stvar je kau mi i za Calgary. Pitali su me neki ljudi kakav je noni ivot ovdje i kakve su ene. Neki dan sam iao topiti tugu u alkoholu zbog neega tj. nekoga hehe Rekli su mi ako ste bijelac, vii od 175cm(ja sam 183), imate dobar engleski i ne izgledate loe vrata za upoznavanje cura su vam otvorena. Potrudite se da nemate naglasak. Neke cure to vole, zapravo dosta cura to voli koliko sam skuio, bar po prii, nisam nita pokuavao niti sam jednostavno mogao jer TRENUTNO POSTOJI SAMO JEDNA CURA U MOJOJ jebenoj GLAVI i ta cura je jedan jedini i najvei razlog zbog kojeg bi se vratio u Zagreb(P nadam se da si ovo proitala), ovo drugo sve mogu iskulirat Neznam da li sam spomenuo jedan vrlo bitan podatak, a to je da je ovdje legalno imati weed za osobnu upotrebu. Dakle, ako nemate koliine za prodaju, nego samo jednu, dvije ako vas uhvate eventualno ete proi sa ticketom od 200$ ili rei vam da bacitehehe Ono to izluuje, ne smijete piti na ulici, ne smijete piati na javnim mjestima(jasno tko bi piao na glavnoj ulici, ali kazna od 500$ za neki grm u sporednoj ulici, what the fuck???), ne smijete prelaziti cestu tamo di nije pjeaki ili morate stisnuti onaj mrtvi gumb koji kao upozorava sa utim svjetlom aute da uspore, ne smijete se voziti na biciklu bez kacige na glavi, ne smijete se vercati u javnom prijevozu, ne smijete otvoreno nositi alkohol u javnosti mora biti orginalno zapakiran u kutiji ili vreici I ono najgore klubovi rade do 2h jebena sata, wtf???? Preko svega gore mogu prei, ali u vrijeme kada poinje najbolja zabava(u Europi i svom normalnom svijetu) oni tjeraju ljude doma i zatvaraju barove/pubove/klubove. Oni koji rade su rijetki kao i Halleyev komet i u istima se ne toi alkohol te rade ak do 3h vjerovali ili ne.

Ono to nadokanuje tu tetu su house partyi, samo je problem ta kad doete sami i nikoga ne znate kako doi na neki house partyi, ja sam imao sree pa sam bio na par. Na Whyte Avenue je najvei izbor barova i klubova, petkom i subotom se poinje piti ve u 8. Preporua se dolazak u 21h ili najkasnije do 22h pred klub, jer inae vas eka tzv. lineup, pizdarija samo takva, jer nikad nisu puni. To se radi zbog toga da izvana izgleda fensi i ekskluzivno. Cijena 0.5l pive je od 4$ pa na vie, ovisi o klubu, danu i pivu. Ako se nekad naete u Edmontonu najpopularniji na Whyte Avenue su: Black Dog, The Pint, Canadian Tap House, OByrnes, The Rack, Funky Budha, Squires, WalkAbout(australski), Lucky 13 itd. Neki od nabrojanih su pubovi u kojima moete i jesti, hrana je ak vrlo dobra. Ne svia mi se ba previe noni ni dnevni ivot jer nemaju klasinih caffe barova gdje moete samo doi popiti kavu ili sok. Imaju naravno Starbucks, Tim Hortons ili Second Cup, koji nisu nimalo oni tipini hrvatski bircevi. DaKanaankeupoznao sam ih dosta i moram priznat da svaka ptica svome jatu leti pa tako i one, radije e i one nekoga svoga i jebenog runog nego nekoga stranca, iako ih se moe vidjeti i s raznim rasama. Dosta se esto po ulici i barovima da vidjeti da se kanaani dre zajedno ili sa bijelcima, crnci ili tamnoputi sa svojima, francuzi sa svojima, filipinci sa svojima, meksikanci sa svojima i tako Jo jedna zanimljivost, kanaanke dosta vole plesati, a muki su ovdje dosta povueni i srameljivi dok naravno ne popiju, tako ete jako esto vidjeti plesni podij pun enske populacije. Ostala mi je slika u glavi iz jednog kluba gdje 20-30 cura plee na plesnom podiju i samo dva muka(i to sa svojim curama), a ank pun mukih koji piju i gledaju haha. Ovaj put tema je vie za mlau i neozbiljniju populaciju (Ovaj post je zapoet 1.7, promijenjeno je par tema i u meuvremenu su se neke stvari promijenile, vezano za povratak tj. ostanak )

11.07.2011.Petak je21.30h po lokalnom vremenu, u Hrvatskoj negdje 5:30h. Odluio sam ne otii danas van, da utedim koji dolar, proli vikend me skupo kotao, a i kia pada. Zapravo koga ja to laem, roomate me sjebao, radi sutra. I da sam potroio svu lovu koju imam i da snijeg pada ne vjerujem da bi me sprijeilo da ne odem haha. Kao to napisah, vrijeme je usrano. Juer je sunce tako uprilo da je bilo ak 27 stupnjeva. Ekipa je bila skoro mrtva od silne vruine. Reko, ako vam je ovo vrue trebate isprobat (ljetnu) vruinu gradskog asfalta u Zagrebu, ili jo gore negdje na moru, bilo je vrue, ali ne tako strano. Ovaj tjedan je bio slab poslovno, samo 11h prekovremenih i gomila uboda komaraca. Do Edmontona nisam ni znao kako izgleda komarac, a sad vodim bitke sa istima. Zvui smijeno, ali vjerujte mi da ovako neto u ivotu neete vidjeti. Karikirat u, zamislite roj pela oko meda, sad zamislite takav roj od milijun ili vie milijuna komaraca eljnih ljudske krvi na podruuju Edmontona. Trenutno imam sigurno preko 10 uboda, nevjerojatno. Juer sam izaao van, na ne vie od 5min i u tih 5min triput su me govna izbola. Da, samo 11h prekovremenih, a bilo je samo deset dana rada od zadnjeg obrauna. Slao sam resume na razne oglase, neznam niti kome niti kada, neki dan su mi poslali mail za In-store

specialist. Zvui fensi, ha? Trae promotore po duanima, odgovorio sam na mail da bih radio vikende(a tak mi se j.o ne da, a i kak bum izlazio haha), treba mi sva mogua lova. Iskustva u promoviranju imam napretek, tzv. odline govorne vjetine imam, ali na hrvatskom. Za engleski mi ipak treba jo mjesec, dva, vidjet emo. Posla ko u prii, na 10-15 min hoda od mene znam za 5-6 oglasa gdje trae ljude, meu njima su duani Safeway, Sobeys, fast foodovi KFC, Quioznos Sub, neka pizzerija i tako daljema ima svega. Mislim da stvarno ovdje nije teko nai posao. I danas(11.7) jedna smijena scena, izlazim iz busa, gledam dal u se sudariti s ekipom koja izlazi na druga vrata, pogledavam u isto vrijeme prema nebu, oblano je i kii i zakaim za jebenu reklamu. Kaj mislite kaj je bilo na reklami? Oglas za posao hehe, Red Wing Shoes Need Help, Apply Withinima milijun takvih oglasa po gradu, samo ih stave uz cestu i to je to, jedan oglas 5min od moje firme stoji otkad sam ja doao ovdje, trae ovjeka za Picture Framing, Part Time/Full Time, Will Train, mislim da satnica ne bi trebala biti ispod 11$. Ali nije problem to, problem jejavni prijevoz. Ovdje je najgori prijevoz, moj savjet vam da si rijeite internacionalnu dozovolu i vozite, kog boli ona stvar. Ako moete rentat i vozit auto u rent-a-car agenciji sa hrvatskom vozakom, zato ne biste mogli koristiti internacionalnu za tu i tamo prijevoz po gradu. Shvaam da su rijetki koji e tako neto riskirati, jer neznam kolika je kazna, ali eto za one koji imaju uku, imate moj blagoslov hehe. A ja ionako ponekad vozim tu i tamo na hrvatsku vozaku, posudim auto od roomate-a i pii, kad me uhvate saznat ete koja je kazna Jako puno ljudi mi se javlja na mail u vezi vize, posla, smjetaja, grada ovog ili onog. Napisao sam u drugom ili treem lanku ivot na sjeveru moju proceduru za vizu, te vrstu vize. Ako ste lijeni, evo link: http://istrazivac.wordpress.com/2011/06/15/zivot-na-sjeveru20-5-2011/ . I ljudi dragi, lijepo pie da sam napravio greku(jer nisam htio ekati) i nemojte je vi ponoviti, ambasada ima isti program, sve isto samo NE PLAATE dodatnih 5000kn za dobivanje vize, koji biste inae platili agenciji. Dakle, moj savjet, prijavite se preko ambasade, najtonije podatke i sve najbitnije informacije neete pronai ovdje niti na nekom od foruma, nego u kandskoj ambasadi uivo ili preko telefona, na stranici od ambasade imate sve smjernice, koliko se sjeam i cijeli proces prijave(potrebni papiri, dokumenti, adrese, koliko se eka itd.). Nadalje, ljudi dragi ako elite raditi i to prije nai posao manite se Toronta ili Vancouvera ako elite raditi i to prije nai posao! U Toronto prema mojoj procjeni ide 80% ljudi koji dolaze sa Working Holiday vizom. Od 100 prijavljenih Hrvata ruku u vatru dajem da ih najmanje 95 dolazi u Toronto. Nije to nita loe to svi oni(Hrvati i ostali) idu tamo, nego okrenite drugu stranu ploe, razmislite pa ete shvatiti da je tamo i puno tee nai posao, velika konkurencija, jel. Jbg, i ja bih htio u Toronto, ali prvenstveno sam doao ovdje raditi, pa tek onda ivjeti(i putovati), a vjerujem da je takva i veina onih koji dolaze. Dakle, okrenite se manjim sredinama sa vie posla. Vancouver je jedan prelijep grad u koji izmeu ostalog i ja elim, ali je prepreskup, nekima moda jo bitnije, ene su puno puno tee(neto recimo kao i u ZG,, bez auta i para ste k.c) . Victoria isto tako. Ja sam traio najobiniju sobu u kui, u oba grada, ispod 700$ nisam naao nita poteno, posla ima manje nego u Torontu ili Calgaryu, a cijene su puno vie, pa sad vidite. Za Winnipeg su mi neki ovdanji ljudi rekli da tamo idete ako ste kolovani, jer je tamo biznis. Najbolje provincije za posao i rad su Alberta i Saskatchewan( ovdanji ljudi uporno

guraju Albertu kao broj 1 za posao u Kanadi). Za Albertu sam ve pisao i non-stop piem, POSLA IMA! Tko eli i hoe raditi, nai e posao u roku dan, dva! Calgary i Edmonton. Iako su moda vukojebina na karti i udaljeni od svega, ivot je ovdje vrlo kvalitetan i raznovrstan, nee vam niega nedostajati, vjerujte mi. Calgary je neto vei od Edmontona. Jbg, minus su zime i taj prijevoz(Edmonton, Calgary ima neto bolji). Prole godine je zima u Edmontonu bila jako otra, snijeg je poeo padati ve u 9mj. Da vam malo doaram taj Edmonton. U Hrvatskoj i mladi i stari dolaze u Zagreb, jer je razvijen, jer je bogat, jer ima posla, jer ima ovo, jer ima ono itd. U usporedbi sa Torontom i Vancouverom, Edmonton je mali provincijski, ruan gradi. Ali eto, i kao takav je negdje najmanje 10 puta razvijeniji od Zagreba. Pa sad ako vam to nije dovoljno da probate sreu ovdje, onda neznam. Inae, ne trebate se bojat ni ljudi, jer sam ve pisao o istima, super ljubazni i uvijek prijateljski raspoloeni. Saskatchewan, provincija veliine Njemake i Francuske, a i zemlje Beneluxa bi se mislim dale ugurati, a jedva da ima preko milijun stanovnika. Stopa nezaposlenosti je vrlo mala, mislim da je najnia u cijeloj Kanadi, a cijena ivota je jednaka ili manja od Alberte ili Ontarija. Znai ako je Edmonton najmanje 10 puta razvijeniji od Zagreba, tada su Regina i Saskatoon najmanje 15 puta razvijeniji od Splita i Rijeke. Ako vam to sve nije dovoljno da probate izbjei Toronto u poetku, onda vam ni ja ne mogu pomoi, jebiga. Dosta se ljudi vadi na to da ima rodbinu, prijatelje, strieve ove ili one ba u Ontariju pa e im oni pomoi. Ja vam mogu samo rei da e vam pomoi onoliko koliko ste sami sposobni. Imam i ja rodbinu i prijatelje i ko zna koga negdje u Ontariju, evo ipak sam odabrao Albertu i guram zasada dobro. Da oni koji dugo ive u Kanadi ne bi pomislili da pljujem po njima, nisam mislio niti rekao nita loe u vezi nikoga! Samo onima koji dolaze i namjeravaju doi savjetujem da se uzdaju prvo u sebe, pa onda druge. Jer nita vam ovdje, bez vas samih nee pasti s neba. Inae, kao to sam do sad pisao imao sam pozitivna iskustva sa ljudima sa naih prostora, dobio sam dvije ponude za posao od istih, da se zna. Toliko od mene za ovaj put

18.07.2011.Evo, danas ili juer mi je 2mj. u Kanadi I kako mi je? Hmjako teko pitanje, ali Da danas, sa 2mj. iskustva u Kanadi mogu vratiti vrijeme pola godine unatrag ne bi se nikada prijavio na ovaj program. Ne zato to je loe, nije, nego zato to tek kada iskusite neto ovakvo shvatite zapravo gdje se ona vaa i moja lijepa zemlja nalazi. Tek tada shvatite koliko smo mi zaostao i glup narod. Zapravo u usporedbi sa ovim dijelom svijeta, nismo tako glupi, ali kada pogledamo potencijal i to sve imamo i moemo, jebeno smo glupi! To najvie boli. Ono to moe imati ovdje, ne moe imati doma, a ono to ima doma, nema ovdje. Tako jednostavno, a tako zapravo teko.

Ovdje posla ima na biranje, lovu moete zaraditi samo tako, priutiti se moete to god hoete. Ne morate imati ni neku extra plau, niti faks, dovoljno je dolar, dva, tri iznad minimalca i to je to. Da li u takvoj situaciji razmiljati o hrvatskoj svakodnevici, o 500 oglasa za poslove u milijunskom gradu, o skupim nekretninama, o skupim autima, o skupoj hrani, skupom ivotu, mizernim plaama, da li se vratiti, hm? U Kanadi moete imati novac, sve materijalne stvari, super ljubazne ljude, ureen ivot, prekrasne planine i jezera, lo noni ivot, dobro zdravstvo, pravosue i socijalu, ali opet prazno srce, u Hrvatskoj moete imati nita, ali obitelj i prijatelje, lude none provode, Europu na par koraka, jeftine letove, luda europska gostovanja, prekrasno more, jebeno ivane, licemjerne i egoistine ljude, ok zdravstvo, loe pravosue, najvei ljam i bagru na Markovom trgu, ali ispunjeno srce? Dakle, da li bi odabrali da imate sve u ivotu i prazninu ili bi odabrali da nemate nita i puninu ili moda tree i konano probali promijeniti neto? to sam ja odabrao, saznat ete za par mjeseci Pusa iz Edmontona ps. lova je u kanadi, ali ivot je u europi, birajte

20.07.2011.Kaete ljudi da ee piemima li tko kakvu ideju o emu? Nekad mi nedostaje inspiracije, a nekad ideje, jedno bez drugog ne ide. Ipak nisam toliko dobar ni vjet u pisanju da piem o svakom danu i dogaanjima u istom. Hm, da vidimoda, ora me nostalgija, tj. ora me elja za veim gradom i elja za povratkom u Zagreb, zbog ve nabrojanih razloga. Samo jedna jedina naznaka da e za godinu dana stvari krenuti na bolje kupio bih kartu ovog trena, ali kako je nema i kako nee krenuti na bolje, ovog trena kupio bih jebeni baca plamena i zapalio cijeli Sabor i Vladu RH, jer njima najvie moemo zahvaliti to elimo pobjei iz Hrvatske glavom bez obzira. Inae, malo to mi je dok sam ivio u Hrvatskoj izazivalo pjenu na ustima, ali samim pogledom na jacu(pati glupao ) kosor, zorana milanovia, radimira aia, vesnu pusi cijeli hdz, cijeli sdp, cijeli hns, ma cijeli politki vrh iznenada bi se pojavili napadi bijesa hehe Al dobro, Edmonton Nakon dva mjeseca ovdje, upoznao sam skoro sve dijelove grada, pohvatao ulice i dijelove grada, upoznao dosta ljudi itd. Ali nikako ne mogu shvatiti da u cijelom Edmontonu nema pjeake zone, nema potenog trga, nema normalnog europskog caffe bar-a gdje moe popiti kavu u KERAMIKOJ alici i ilati onako na terasi za lijepog vremena. Ovdje je sve u hrani i uz hranu. Hoete popiti kavu, odete u McCafe i dobijete proljev u plastinoj alici nalik na kavu, s druge strane odete u Starbucks, imate 3 i pol stolca i oene vas za ime, trea strana je Tim Hortons, gdje se ajde moe nai ok kava, ali opet u plastinoj ai. Odete u pub, svi vas udno gledaju(haha, ima toga i tu) ako naruite kavu, jer

u pubu ili pije sok ili pivu, treeg nema ili jede. Jako je udno da u cijelom gradu ima dva ili tri birca/puba koji imaju terasu i to terasu sa trupcima, a ne nekim normalnim(da ne kaem udobnim) stolcima. Obavezno je da je u svakoj rupi na meniju WINGS. Sve je u, oko i o WINGS, WINGS, WINGS. Dobro, pitao sam ljude emu toliko Wings-anje (jer svaka rupa od birca ili restorana koja dri malo do sebe ima tablu WINGS), odgovor je bio zato to su deliiius i kao to je nekakav poziv na druenje. Ja niti sam ljubitelj piletine niti krilaca, ali eto nek se vidi koliko sam otvoren prema novim stvarima i druenjima, svaki utorak idem sa kolegama s posla na tzv. druenje poslije posla, a kamoli drugdje nego u ovdanji wing paradise, fast food zvani Wild Wing, utorkom inae imaju specijalnu akciju 14 krilaca za 10$. U tom Wild Wingu imaju, vjerovali ili ne, 101 razliit okus krilaca, raj za wingo-holiare. Za mene prosjek, radije bih da imaju 101 okus okolade ili ribe ili pivaa ne mutavih krilaca, al dobro ajde. Sad, 2mj., poslije kad pogledam Edmonton shvatim da ovdje nemam nita(to mene zanima) osim gomile fast foodova(na svakom koraku), gomilu mall-ova, par nebodera i to je to. Nema starog grada, nema nekih znamenitosti, nemaju caffe barova, nemaju nogomet(iako mrzim moderni nogomet ). Imaju taj ugavi football, imaju baseball, hokej itd. Hokej im je najjai(napopularniji) sport, meni ni posebnodosadno brate. Noni ivot ipak stane u jednu ulicu i cca 30-barova. Neznam koliko i je zapravo 30-tak, ali recimo da sam proli vikend imao turneju obilaska svih klubova i barova, ali doslovno svih. Koliko sam novaca ostavio, ne pitajte! Ne svia mi se to nema jeftinih letova kao u Europi jer je sve jako udaljeno, Calgary je jedini na 300km, sve ostalo zanimljivo je udaljeno najmanje 500 ili vie od 1000km S druge strane, nemojte misliti da je sve tako sivo ovdje, naprotiv, ako imate obitelj Edmonton je idealan za vas, ima sve to jedna obitelj moe poeljeti. Miran, bezbrian ivot, sigurnost(ima nekih dijelova, ali nije strano kao u USA), ima mall-ove, ima rijeku, festivale, jako puno zelenila(svi kvartovi sa kuama su u zelenilu), dosta jezera okolo i tak, svakom mirnijem ovjeku svidjelo bi se ovdje, iako generalno kada se pogleda grad je ruan. E da, priroda okolo i van grada je neto posebno, kilometri i kilometri ravnih cesta, beskrajno plavo nebo i gomila ravnica do planina, sa pokojim jezerom izmeu, u takvim uvjetima bih mogao voziti cijeli dan. Nije da vrijeam grad u kojem ivim, ali to je injenica. Iako ima par jako jako lijepih kvartova(tipinih filmskih ako znate na ta mislim), u kojima su cijene vie nego paprene, veim dijelom grada dominiraju loe ceste i industrija. Upravo ga razvijenost ini runim, jer jako puno terenskih auta i kamiona prolazi gradom. Dizajn, arhitektura kua, stanova i zgrada mi se jako svia. I evo ba do izraaja dolazi taj njihov mentalitet kua-auto-posao i natrag(i eventualno neki fast-food drive ili mall), to je i kako je izmeu ne zanima ih jer ne hodaju previe. Zgrade su super sreene i izgraene, ceste i asfalt jako loe, tamo gdje nitko ne zalazi ili rijetko tko npr. iza jedne lijepo ureene zgrade obino je makadamska cesta(kojom prolaze samo kamioni za smee ili oni koji parkiraju aute iza) nabacano je sve i svata. Starije zgrade s prednje/glavne strane izgledaju super, ali kad se ode iza tek se onda vidi godina i pravo stanje. Iako to zapravo govori da ne mare za vanjski izgled, bitan im je unutarnji. to i je sluaj, osim kod raznih indijaca, pakistanca i sl. to se tie voznog parka ovdje, tipian je hehe. Svaki trei auto je neki ultra mega bijesni terenac. Voze ih svi i staro i mlado. Svaki drugi auto je japanac/europljanin ili korejac, mislim

da ine 60% voznog parka. Kada doete ovdje i vidite teko je pa makar na trenutak ne povjerovat da ono sa Toyotom nije bila namjera Inae, ba je Toyota ovdje sveta krava, pa makar i krov i kotai otpali kao greka u serijskoj proizvodnji, Toyota je Toyota. Korejaca ima, ali nisu ba cijenjeni(ovdje su navodno jako loi, iako jako dobro izgledaju i nisu skupi), navodno se proizvode u USA, o europskim autima nisam uo lou rije (francuza ni talijana nema ) i tako dalje. to se tie vozake i vonje, moete voziti na internacionalnu i hrvatsku zajedno. Dakle, ako vas zaustave, morate pokazati i hrvatsku i internacionalnu te eventualno radnu dozvolu i vizu. Ja sam na korak da kupim neki auto, jer zakon i osiguravajua kua mi doputaju, ostao je jo samo tzv. registry agent, oni registriraju aute. Inae, poslao sam mail StateFarm-u(jedno od najboljih osiguranja) i lijepo objasnio: u Kanadi sam na WH vizi, ostalo mi je jo 10mj, dakle, kupio bih neki najjeftiniji auto samo za relaciju posao-doma da li mogu voziti na hrvatsku vozaku tj. da li ete vi dati osiguranje? Par njih je odgovorilo da e mi osigurati auto, ali u roku 3mj moram poloiti za Albert-inu vozaku. Naravno, nije stalo na tome nego sam odgovorio da mi je glupo i nespretno davati lovu i polagati sve ponovo kad za 10mj ionako odlazim. Nakon tog se javila jedna Hrvatica koja radi u osiguranju i rekla je da nema problema, da me mogu(provjereno sa njihovim glavnim uredom)osigurati do godine dana i u toj godini dana trebam poloiti za njihovu vozaku, ako namjeravam produit. Sve je ostalo sada na registry agentu Inae, evo to vam kae Goverment of Alberta: If you are visiting Alberta from outside the country, you must have your valid home jurisdiction drivers licence and an International Drivers Permit to drive on Alberta roads. You may drive in Alberta up to 1 year. Ee, zaboravih napisat, mislim da zasluuje podebljana slova: Imaju preprepredobre krafne i NEMAJU europski kebab! aaaaaaa, hou europski kebabi zagrebaki bi bio dobar

24.07.2011.Razlika izmeu Hrvatske i Kanade(Alberte), posao i financije, mislim da o tome nisam nita previe pisao. Vjerovali ili ne postoje neke stvari koje su puno bolje organizirane u Hrvatskoj nego li ovdje. Recimo procedura oko isplate plae. Nikako mi se ne svia to nije pojednostavljeno na na europski nain. Dakle, odete u najbliu banku, otvorite raun i na taj vam raun sjeda lova na dan isplate. Nije svugdje i svim firmama isti sluaj, ali recimo u mojoj je pravilo da lovu dobijem na eku, s tim ekom mogu otii u banku podignuti sav novac ili uplatiti na raun preko bankomata. U tom sluaju moram ekati 5 dana da mi se lova pojavi na raunu. I to je najbolje, nije pravilo DO 5 radnih dana nego ba taj 5 dan vam sjedne lova. Danas sam saznao da to nije sluaj samo sa jednom bankom nego sa svima. U pravilu trebate ivjeti i raditi ovdje godinu dana(naravno sa otvorenim raunom) i nakon te godine dana kada dobijete povjerenje od banke, te onda imate prava u banci kao i ostali kanaani. Izmeu

ostaloga, da vam lova sjedne na raun isti dan kada uplatite. Ili da aljete lovu u inozemstvo preko njihovog servisa uz manju naknadu nego wire transfer ili Western Union. Ja sam na samom poetku otvorio raun u banci President Choice. Otvorio sam tamo jer mi je tako savjetovao ovaj idiot koji mi iznajmljuje sobu. Rekao je da je to jedina banka koja ne uzima mjesenu naknadu za voenje rauna ili podizanje novca sa bankomata. Naravno, ja naivan i neiskusan u poetku nisam mario pa sam otvorio tamo. I nije da sam neto izgubio ili da su mi neto naplatili. Nego je poanta ta da raun je zaista besplatan, ali to zapravo nije banka nego jebeni duan. Da, da, duan. Zamislite da Plodine u Hrvatskoj unutar duana djeluju kao banka. A nemate nijedne poslovnice nigdje u gradu, nego samo u tim duanima(mislim da ih je dva ili tri tu u Edmontonu). I opet, za nekog ovdje ko ne zna koliko e biti to zapravo nije ni vano. Problem se javlja kada trebate neto obaviti, recimo uplata novca na drugi raun ili slanje novca u Hrvatsku na moj raun. Sve se telefonski obavlja, jer nemaju poslovnicu nigdje. I sad, kak nekom tutleku prek telefona objasniti moje ime, tj. prezime koje sadri slovo ili moju adresu u Zagrebu koje takoer sadri ili ajmo na poetak kak mu objasniti ime drave KROEJA, jer nikad nije uo za istu, a Croatia inae ita KROETIA?!, da, da s ovim upitnicima i usklinicima. Naravno, to mi je dopizidilo pa sam otiao otvoriti raun u RBC(Royal Bank of Canada). Inae, savjetujem svima da ako doete otvorite raun u jednoj od ovih jaih banaka (Bank of Montreal, RBC, TD Canada Trust, Scotia Bank, ATB itd), nemojte se muit sa ovime u PC Financialu. Takoer savjetujem da NE otvarate u raun u CIBC, oni isto nisu ba najsretnije rjeenje, ali ih za razliku od PC ima po gradu(iako djeluju zajedno). Vjerojatno i u Hrvatskoj plaate neku naknadu za voenje rauna. U zadnje vrijeme su se i kod nas uzjebali pa su poeli haraiti i na tom polju, valjda po uzoru na zapad. Sjeam se kad su mi nudili da uzmem neki FLEXI raun u RBA za 40kn mjeseno, do tad, a i danas plaam 7kn. Raun mi treba za sjedanje love, dizanje s bankomata i plaanje, nita vie i nita manje, tak da koji e mi k.c palac tam neki FLEXI. Uglavnom, ve sam pisao da vam u Kanadi naplauju i zrak, DOSLOVNO. Neznam jesam li napisao da sam platio zrak na benzinskoj, da napumpam gume na biciklu, 1$hahaha, smijeno i alosno u isto vrijeme, ali istinito. E to se tie banaka i oni e tu naplatiti visoku cijenu za voenje rauna. Visoku cijenu mislim ako ste na minimalcu ili ako ste neznam tek doli iz Hrvatske pa preraunavate sve u kune. Ali kad ponete dobivati ovdje lovu, nije to ni strano, isto kao i u HR. Razlika je ta to u Hrvatskoj moete otvoriti najosnovniji raun za malu lovu(recimo 7kn mjeseno), a u tom raunu se podrazmijeva normalno dizanje love s bankomata neogranieno, primanje love, uplaivanje love i sl, minusi i sl pizdarije. A ovdje vam je caka da ete za recimo 7$(ne 7kn hehe) otvoriti najosnovniji raun i na tom raunu imate restrikcije tipa da samo deset puta moete podignuti novac sa bankomata bez naknade, nakon ispucanih 10 svaki naredni se naplauje(1.5$) nebitno iji je bankomat, onda imate denvni limit da moete podignuti samo do neznam 200$ dnevno. to je apsolutna glupost, jer recimo ja moram ii 3 dana za redom na bankomat da bi platio rentu. Ako hoete bolje i vie imate recimo neznam BASIC+ raun za 10$ i imate malo vee ovlasti, vie transakcija i vei limit. Pa onda FLEXI i jo vee ovlasti plus moete zatraiti Mastercard itd. I jo jedna zanimljiva injenica, on-line slanje novca. Na mom RBA raunu je prilino jednostavno uplaivati i isplaivati novac preko online bankarstva. Ovdje je dosta ogranieno, sad neznam da li je to sluaj bio samo u ovoj PC Financial banci ili svima. Recimo da ne moete, kada uete na online bankarstvo na njihovoj stranici, slati novac na drugi raun nego samo telefonski ili e-mailom. U tom emailu napiete neke traene podatke i to je to. Zapravo nije, i na tome e vam uzeti 1.5$, hahaha.

Dakle, odite samo u ove jae banke(koje sam gore nabrojao) i traite najosnovniji raun ili drugi najosnovniji. Nemojte otvarati u PC Financialu nita, osim ako stvarno elite. Procedura za posao je jako jako jednostavna. Neusporediva sa naom. Sve to vam treba za posao je SIN(Social Insurance Number) i nama koji tek doemo putovnica. Dakle, nema jebavanja oko potvrde o nekanjavanju, izradi sanitarne za neki totalno lijevi posao, radne knjiice, ne morate skupljati sto papira, poevi od domovnice pa do neznam kopiranja osobne ili putovnice. Ovdje je vrlo jednostavno, dobijete dva, tri obrasca u kojima vas trae SIN broj, kontakt podatke i to je to, moete poeti raditi. U sluaju da dajete otkaz, samo nazovete i kaete da dajete otkaz, ne morate dolaziti po nita(recimo radnu knjiicu), uglavnom firma sve rjeava. Jedino ako vam je ostala plaa, onda doete po to. Iako, vjerovali ili ne, neke firme znaju i ovdje raditi probleme sa neisplatom, u tom sluaju zovete policiju. Nisam imao iskustva sa time, ali su mi rekli kolege na poslu i ovi s kojima ivim. to se tie moje firme, istina, imao sam boljih ponuda za poslove i jo uvijek imam. Trenutno ovdje nije problem nai ok plaen posao. Sad kad imam neto iskustva i kad sam upoznao stvari, znao bih kako se postaviti i cjenkati na intervju-u. Nije ba da neto oboavam ovaj posao(osim ta je terenski), ali oni su super-zadovoljni sa mnom i rekli su da e mi pomoi srediti ostanak ovdje, tj. produenje radne dozvole. Iako s obzirom na druge ponude, ovdje je plaa mala, ali eto to je ono to me dri s njima. Uz to, od ovih kaj rade sa mnom, svi su zadovoljni i kau da su iznimno korektni prema njima cijelo vrijeme. Pozitivna strana je to recimo bez problema mogu dobiti slobodan dan ili recimo za vrijeme zime cijeli mjesec slobodan, ovisno kako se dogovorimo. Puno manje posla ima preko zime pa njima, a i meni e biti super ako npr. odem u HR na mjesec dana(Boi i to) ili recimo Cancun hehe. Plaa sa vremenom raste, ali je pravilo da uvijek zaposlenik mora traiti poviicu, nikada je oni nee dati. Ja imam poprilino dobre argumente i sljedei mjesec ih izlaem Rogeru(kakti glavni ef) te se nadam i traim 14$/h, pomolite se koji put za mene da proe hehe. Iako, rekli su mi ovdanji ljudi, jako treba biti zadovoljan i sretan ako se dobije poviica od 1$ jer je to rijetkost, veina firmi daje poviicu DO 1$, tipa 50 ili 75centi. A ja sam eto prilino pohlepan(iako ta rije ba i ne pristaje), vidjet emo da li e proi hehe

30.07.2011.U zadnje vrijeme mi se jako poveala posjeenost bloga, ne bi bilo loe da se vratim u Hrvatsku i ponem okretat lovu na blogiranju hehe Takoer zadnjih tjedana otkad piem o ivotu u Kanadi dobivam jako puno mailova i raznih upita. Toliko puno da vjerojatno nekima nisam ni odgovorio. To valjda govori neto o stvarnom stanju u zemlji Hrvatskoj. Ljudi dragi, ponite itat od 12.6, to je prvi lanak vezan za Kanadu, od tada pa do danas pie sve vezano za apliciranje, vizu Working Holiday, avio karte, smjetaj, posao itd. Koliko se sjeam sve sam lijepo crno na bijelo napisao koliko sam platio, od avio karte i vize do trenutnog smjetaja i cijena u Edmontonu. Mislim da nema smisla pisati mi mail da ste proitali blog i onda pitati koja je procedura za izdavanje vize, koliko kota i sl. Drago mi je to mogu pomoi, jer znam da sam bio u istoj situaciji, ali na ovom blogu nema 200 stranica vezano za ivot u kanadi tako da ne bi trebalo biti teko pronai neke stvari, poevi od najosnovnije za odlazak, vize.

Da se vratim na bitnoneki dan sam se iao oblokavati sa rumejtom po Whyte Ave, usput nam se skrpao i jedan francuz iz Montreala. Inae, ne gotivim ba te francuzie tam jer nisu ba drueljubivi i otvoreni kao ovdanji ljudi, al ko ih jebe. Poanta prie je da sam dobio i ponudu za posao i od tog francuzia, inae zvan Sebastian. Nakon pive ili dvije poeo ovjek priati o svom poslu. Naime, radi 4-5h odavde u Saskatchewanu za neku naftnu kompaniju na onim popularnim naftinom stanicama. Zarauje mjeseno 10 000$, radi od 7am do 7pm mjesec dana bez prestanka i onda dobije tjedan dana odmora, od srijede do srijede. Ima plaen smjetaj i hranu, hrana je kae nikakva. Nema to drugo raditi osim raditi i spavati. Uvjeti su nenormalni, od tempa, vremena preko hrane do efova. efovi vas inae nimalo ne tede, ak naprotiv, po njegovoj prii radite ko rob, deru se i viu kao najnormalnije, jedino to nemaju bi hehe. Vrijeme je jako bitna stavka, jer mislim da zapravo ono ini posao najteim. Morate biti spremni fiziki raditi na +40 do -40 uz sunce, kiu ili snijeg. Inae, ako nekog zanima posao se navodno moe dobiti bez problema, ljudi im uvijek fali jer je malo redikula koji bi to radili. Mislim da bi ja to mogao bez beda raditi da nisam sjeban u glavi hehe. to se mog posla tie, oekivao sam red, rad i disciplinu i ono nema zajebancije ko u Hrvatskoj kad doe vamo, a ono nakon 2mj kuki. Naime, u Hrvatskoj sam imao aktivnog rada negdje 4-5h, ovdje imam negdje 5-6h. Dnevno si znamo uzeti sat, sat i pol pauze. Ne na raun toga jer elimo nekoga zajebati nego na raun toga to smo toliko dobri i posao od 30min, napravimo u 15-20min, dok drugi isti rade od 40min pa na vie. Ili da karikiram, 3 kombija izau sa jednakim brojem autoajbi u 8:30h na razliit broj lokacija, jedan kombi se vrati u 16.30h, drugi kombi se vrati u 18:00h, a trei kombi(u kojem sam ja) se vrati u jebenih 12h ili najkasnije 13h. Poanta je ta da kad se vratimo, ne idemo doma nego radimo u tzv. shopu, a zato raditi puno vie nego ostali, a biti plaen isto. Sad kad smo vidjeli da nema smisla, poeli smo fuat na najjae. Ako nismo previe zaposleni razvuemo nekako do 2-3h, a ako jesmo, nakon svakog obavljenog posla uzmemo si pauzu od 10min, nekad i 30min, u jednom danu nekad 2x30min plus jo par od 5-10min i tak. Kad bi se pogledalo realno i kada bi svi ili veina radila jednako, posao bi zavrili do 16h, ovak redovno zavramo u najmanje 17h. U jednu ruku super, a u drugu mi ide na k. Sad vidite zato ono sjeban u glavi, posao nije lo, ak je dobar, ne radim puno, lova nije loa za poetak, a opet svakim danom razmiljam da odjebem sve pa da pobjegnem u Toronto, Vancouver ili natrag u Zagreb. Trebala bi mi cura da me smiri, puno previe razmiljam Ali nije to nita da tek vidite ovog ta mi iznajmljuje sobu, taj je tek trknut u glavu. Taj ovjek nemre nita jednostavno odgovorit, nemre bit ni jednostavno, nego samo sere i sere jo uz to mu moram sve dvaput ponavljati, a to stvarno mrzim Da prikaem par situacija o emu se tu radi, naime Situacija 1: Neki dan doem doma i kaem liku da sam zvao osiguranje i reg. agente, mogu voziti do godine dana i MODA u kupiti autokljuno je ovo MODA. Normalnom ovjeku bi odgovor bio ma da, koji, koliko love, kad i sl., ali ne i njemu, njemu je odgovor bio aa, ill charge you 150$ more, that cost, youll use more power in winter etc., onako uzjebano. Odmah sam mu rekao opusti se, ovjee opusti, nisam rekao da SAM KUPIO JEBENI AUTO, nego da u MODA kupiti, jebala te struja i 150$. Situacija 2: Pitam lika ovako, neki dan mi kae lik na poslu da ima 1$ manju satnicu od mene, a radi i ivi due u Kanadi od mene, zakaj je tomu tako?, na to e on onako uzjebano ko i uvijek aa, you cant talk about money, thats a secret, tommorrow youll have talk with your boss cause of that etc.rekoh ja njemu opet opusti se ovjee, nemre ti meni govorit ta u ja kome govorit, to je moja stvarumjesto da jednostavno odgovori, gle buraz, rasisti su i to je razlog zakaj ima dolar manje i to je to

Situacija 3: Idemo na party(drugi rumejt, njegov frend, trknuti stanodavac i ja). Drugi rumejt ima 6 piva u otvorenom kartonu ili kak se to ve zove, na to e ovaj idiot aa, you cant do that, youll get ticket, police will see us etc., drugi rumejt na to nije ni odgovorio nego je stavio pive u neki ruksak da se kao ne vide(pravilo je da ne smije nositi niti piti alkohol u javnosti). Situacija 4: Idemo na isti party, drugi rumejt iz zajebancije skae na tranice i postavlja kovanice da ih vlak pregazi(djeje radosti), na displayu pie da dolazi za 15min, na to e ovaj aa, you cant do that, they will catch us, they have camera, now well get ticket etc.nisam imao komentara na ovo. Situacija 5: Pitam ovjeka danas, jesi bio na Heritage Festivalu? i taman htjedoh da dovrim koje kuhinje si probao? on pone srat o nekoj mrtvoj socijalizaciji, druenju ovom ili onomjbg, prekinem ga i uletim, ok, poanta je bila kaj si jeo tamo, jesi probao kaj, a ne jebena socijalizacijakaj je odgovorio nemam pojma, jer mi vie nije do odgovora nego do amaranja haha. Super je i to da puno sere, jer pomae u unapreenju mog engleskog, treba gledat neke stvari i pozitivno hehe (Inae, taj Heritage Fest okuplja 80tak zemalja i u paviljonima vam prikazuju pojedinu zemlju, to je i tko poznat od tamo i sl., uz to svaka drava predstavlja svoju kuhinju kuhajui). S druge strane, jebe jadnog rumejta da je neodgovoran, da ne isti za sobom, da je prljavo da ovo ili ono, a lik ima cijelu sobu natrpanu nekom prastarom odjeom, tv mu je pun praine, pomeo je zadnji put prije mog dolaska itd. Bila je jo gomila scena i svakim danom ih ima, al nemrem se sjetit. Imam sreu pa treba otii u Francusku(studirati), inae neznam da li bih izdrao s njim ovdje do Boia koliko sam mu rekao da u biti. Nije on lo, samo jednostavno nije moj tip osobe s kojom bi se recimo druio, previe je to bi se reklo by the bookcant do this, cant do that, brijem da moe da bi srao po cijele dane o tome ta se ne smije. to je najgore, stalno me poziva na neka druenja, izlaske, partye ovo ono, a ja ga stalno odbijam i neznam jel treba govorit da mi je sad poeo srat o toj mrtvoj socijalizaciji, druenju ovom ili onom. Jednostavno ne kui ovjek da kad mi se bude druilo, da budem se druio, kad mi se bude izlazilo budem izlazio, da kad mi se bude socijaliziralo, budem se socijalizirao, a ne imat jebeni planogram za svaki dan u tjednu Inae, kad bih pratio njegov tempo bankrotirao bih, jer taj je svaki drugi dan negdje(a ovdje nita nije besplatno), a njemu se jebe jer ima satnicu ne manju od 24$, dobiva lovu od mene i ovog drugog i ima jo jedan stan u Downtownu. Da imam love i vremena kao on i ja bi se zajebavao, al ne kui to on, lake je srat o socijalzaciji, jebala ga socijalizacija hehe Sad kad ste upoznali mog stanodavca u sljedeem lanku e te upoznat roomate-a koji je legenda hehe

01.08.2011.Evo jedna pomalo nevjerojatna pria Prije dva tjedna samo kolega Peter(vijetnamac roen u USA, cijeli ivot u Kanadi) i ja bili u jednom auto shopu, Carstar Glacier. Tam radi jedan momak imenom Marcus, neoenjen, oko 30g, visine negdje 175cm, ak i nije ruan koliko je naivan, ili glup, kako hoete. Sasvim sluajno, uleti on meni(Peter mu je rekao odakle sam) kao ti si iz Hrvatske, kad si dolazio koliko i jesu li te traili novac pri ulasku u zemlju?. Odgovorim ja Marcusu: da traili su me najmanje 2500CAD, ali nitko nije provjeravao te pitam zato?. Na to e Marcus Ma upoznao sam jednu curu preko interneta i da bi dola, trae je da pokae da ima

novca za svaki dan koji e provesti u Kanadi. Ispriam ja njemu kakva je procedura za WH vizu na kojoj sam ja te za turistiki dolazak i onda je on ispriao detalje haha. Upoznao je curu iz Rusije preko interneta, vjerojatno na onim oglasnicima, nije se nikad uo s njom uivo niti preko telefona niti preko skypea, ali zato je preko maila. To mu je bilo dovoljno da povjeruje u tu curu i kupi joj avionsku kartu Moskva-Edmonton, vjerojatno sa presjedanjima, koja ga je kotala 1300$, da da, 1300$$$! I to nije sve, iskrsnuli su problemi oko novca za ulazak u zemlju, naime kao to napisah, trae je da ima novac za svaki dan koji e provesti u Kanadito je ona njemu rekla. Kako je dobila turistiku vizu moe ostati maksimalno 90 dana i sada za tih 90 dana treba dokazati da ima novac. Marcusu je to bilo sve malo sumnjivo, ali ne toliko da joj ne poalje novac, haha. Bez obzira na naa uvjeravanja da je to sigurna prevara, da mi to nikad ne bi napravili, da tko zna tko je s druge strane, da trai neki vjerodostojan dokaz itd. Naalost momku tu nije bilo dovoljno jer se naalost zaljubio, u tri i pol slike koliko je dobio(na mail), te je tako ipak poslao 4000$, slovima : ETRI TISUE DOLARA . Skuili smo da nas ba i ne jebe, iako je pitao za savjet hehe, pa da ublaimo obeshrabrivanje u vezi prevare rekli smo mu neka trai neki dokaz da e stvarno doi, sliku nje i kupljene karte zajedno ili neto slino. I traio je, to je stvarno dobio, neznamo, ali je rekao da je poslala kopiju karte. Onda da ga ohrabrimo smo mu rekli nita, ak je tako, sretno, a mi smo nabacili malu okladu da li e doi ili ne. Kladili smo se u Booster Juice koji obojica oboavamo(kao 100% zdravi smoothie od cijeenog voa iliti www.boosterjuice.com ), kota negdje 6$. Trebala je doi u petak 22.7 ja mislim, negdje oko 18h na Edmonton aerodrom. Dan prije kad nam je vidno uzbuen rekao kad e doi, ve smo isti, a i sutradan zbijali ale na njegov raun da e taj dan sigurno otii ranije s posla, obrijat se, otuirati, namirisati, oistiti stan, kupiti cvijee, moda i odijelo i tak. Jbg, morali smo ekat da proe vikend da saznamo dal se pojavila, Peter je ba taj tjedan otiao na godinji(ovaj protekli) i ve u ponedjeljak u 8h mi je poslao poruku ako budemo tam da mu poaljem sms da li se pojavila. I nisu nas poslali u taj shop sve do srijede ili etvrtka. Kaj mislite jel se pojavila, tko je dobio okladu? Nastavak narednih dana hahaha

05.08.2011.Odgovor i novi lanak su inae bili spremni isti dan, ali su me uhvatili oni dani u mjesecu, znate one dane kad ste 8000km od doma, a nije pms(ipak sam muko), mislim da se zove nostalgija, da, da jebena nostalgija. Do juer sam pod svaku cijenu htio pobjei iz Hrvatske i Zagreba, jer mi je bilo pun kurac svega, ljudi, politiara, posla, mentaliteta, novinara, jebenog Mamia svega. A danas bi se vratio u tu abokreinu, da, da svjestan sam da je to abokreina, samo se za razliku od ovog El Dorada u toj abokreini nalazi moj grad, frendovi, obitelj, mladost, Dinamo, Bad Blue Boysi da, da BBB(sve duebrinike i licemjere nabijem na onu stvar). Ma nostalgija vam je jebena stvar, upoznat ete je jednog dana kad se upustite u neto ovakvo. Ja se drim super, samo me tu i tam udari, jbg, neizbjeno je kau. Zapravo, kad razmislim bilo bi jebeno jednostavno da nisam upoznao nju. Da nisam upoznao nju tri jebena dana nakon moje prijave, u trenutku kada sam najmanje oekivao, traio i nadao se, heh ta ti je ivot. Mogao bih bez beda godinu dana bez frendova, obitelji, izlazaka, BBB, Dinama itd, jer je to sve bilo u planu u zamjenu kao dobit u na iskustvu, na izazovu, usavrit u engleski, upoznat u drugu kulturu, mentalitet, gomilu ljudi i vratiti u se

jai nego ikada. Samo tu jednu jedinu stvar nisam mogao predvidjeti, i ta stvar me najvie sputava glede budunosti. Mislim da znate o kojoj se stvari radi(neki ve otprije znaju). Probao sam prei preko toga, zaboraviti, izbrisat, ali jebiga ne vjeruje srce pameti. Znate onu scenu iz Trainspottinga, u poetku kad Renton ide na odvikavanje od heroina, skupi sve stvari i namirnice i na kraju zabarakadira vrata, a nakon par minuta ponovo sve razvali da bi se usnuo po posljedni put. Tak sam neto i ja probao, samo dijelom virtualno. Izbrisao sam skype jer je njeno ime bilo tamo, kupio sam hrpu sladoleda, izbrisao sam facebook jer mi je to bila jedina veza sa Hrvatskom(jer kao nisam elio da me ita podsjea), rekao ne bum vie mislio te izbrisao broj mobitela. Rezultat: skype sam vratio nakon par dana, facebook nakon tri minute, sladolede pojeo za vikend, misli nemrem kontrolirat, a broj mobitela ionako nikad nisam zaboravio, isti dan sam poslao i poruku ili vie njih kao ono zadnji put, ba sam jeben lik, ha. Danas sam opet poslao poruku u nadi da e biti zadnja pa da konano krenem na odvikavanje, ali odgovora nema Ma dobro to vas ne zanima, nego, to se tie prethodog lanka da, da, pojavila se, izgubil sam okladumo mislit hehe Naravno da se nije pojavila. Zar je netko pomislio da e se pojavit? Odmah sam poslao Peteru poruku, on se naravno smijao i pitao jel se javila i rekla zato nije dola. Prema Marcusovoj prii javila je se, ali je nisu pustili iz zemlje jer ima neplaene dugove te misle da eli pobjei iz zemlje. I to nije sve, sad trai novac da pokrije spomenute dugove pa e onda sigurno doi, on je evo nauio lekciju i rekao da vie ne bu ni poslao. Nisam bio od prolog tjedna tamo pa neznam to se novoga dogodilo, moda je opet poslao neto, saznat emo narednih dana. Ja sam danas uivao u zasluenom Strawberry Sunshine-u iz Booster Juica, oklada jel. Narednih dana slijede novi lanci sa pregrt novih i zanimljivih informacija, STAY TUNED!, mo mislit

09.08.2011.Neznam ljudi, pun sam ideja za pisanje neznam gdje da ponem. Nakon dugo vremena jedan super dan, bez komadia nostalgije, nemam pojma zakaj, ali eto bil sam pun energije i elana cijeli dan(moda jer sam se oial konano, ko e ga znat). Dok me naravno nisu raspizdili ovi drkadije u ovom mom shopu. Danas smo nakon dugo vremena bili poprilino zauzeti i imali smo dosta posla, juer, a i danas smo traili da nam daju jo. Juer smo zavrili neto ranije, ali danas niti u 6h kad smo doli ovi jebai u shopu nisu bili gotovi, mene jednostavno nije jebeno jasno koji kurac toliko drkaju oko jebene autoajbe za koju treba 15min??? Ne zamjerite na rjeniku, ali jebeno ne vjerujem. Uglavnom, to me jedino raspizdilo, sitnicaajmo dalje Ovaj mjesec e biti love kao blata, ak 28h prekovremenih, radio sam i traio kao lud hehe. Dodue, daleko je to od onoih 80, 90h to sam znao imati u Hrvatskoj, ali jbg, ovo je kapitalizam i surovi rad, nema prekovremenih za vrijeme radnog vremena hehe. Ne alim se, nekad popizdim, ali posao je zapravo pljuga. Mislim da bi petnaestog trebalo uletit 1400$

Pitaju ljudi da li se moe kaj utediti ovdjeKoliko se sad uspijevam sjetiti, mislim da mi ni u jednom trenutku prije i tijekom prijave nije novac bio na prvom mjestu, mislim da mi nije ni sad. Ako se sve poklopi negdje oko 1.12.2011 godine Gospodnje saznat ete jednu malu ekskluzivu, nemojte oekivati previe, da se ne bi razoarali, ali etoako se budete dvoumili, to e vas ja mislim potaknuti da se pokrenete. Da, da znam da ima znatieljnih ljudi koji ne budu mogli ekati do tada, al jbg, nemrem vam pomo to se tie Edmontona, ja sam naprosto oduevljen jer vjerovali ili ne, ak 3 dana zaredom nije pala jebena kia! Mislim da to zasluuje kvalitetno opijanje za vikend . To bi bila pozitivna stranaznate li koja se negativna dogodila proli tjedan? Ta da je Edmonton dobio i trei naziv, Murder City(drugi je inae Festival City). Proli tjedan u roku 7 dana dogodila su se etri ubojstva. Ove godine sveukupno 33, mislim da je danas i 34(33 je bilo proli tjedan). Za usporedbu(bjeite u Calgary), u Calgaryu samo 3, Torontu 28, Vancouveru negdje 18 ili 19 ove godine Ionako malo ljudi pogleda na karti i iza Toronta, ali eto tek toliko da znate i da ne dolazite. Bolje se drat rodbine i prijatelja u Torontua inae, uo sam da e Toronto uskoro postati drugi najvei hrvatski grad, Split gubi drugo mjesto Uglavnom, dosta zajebancije. Ako sluajno nemate komadi rodbine u Torontu pa se udom odluite za opasni Edmonton preporuio bih vam da ne traite smjetaj u sjevernom dijelu, ili bolje sjevero-istonom. Ili zapravo jo bolje, sve oko 95ulice i 118avenije preskoite. Jeftino je, ali s razlogom. Veina ubojstava se i dogodila u sjevernom Edmontonu(mislim da vie istono od Downtowna, nego zapadno, tak da ajde moete na sjevero zapad). Nemojte se vi sad nita sekirati, sve je to za ljude. Pogledajte samo Ameriku,