Standardi Ndërkombëtar i Raportimit Financiar 10 Pasqyrat ... Update 2011/IFRS 10 Pasqyrat... · marrësi i vendimit Një njësi ekonomike me të drejta të vendimmarrjes, që është

 • Upload
  dodat

 • View
  217

 • Download
  0

Embed Size (px)

Text of Standardi Ndërkombëtar i Raportimit Financiar 10 Pasqyrat ... Update 2011/IFRS 10 Pasqyrat... ·...

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  1 IFRS Foundation

  Standardi Ndrkombtar i Raportimit Financiar 10 Pasqyrat financiare t konsoliduara

  Objektivi

  1 Objektivi i ktij SNRF-je sht t vendos parimet pr paraqitjen dhe prgatitjen e pasqyrave financiare t konsoliduara, kur nj njsi ekonomike kontrollon nj apo m shum njsi t tjera ekonomike.

  Realizimi i objektivit

  2 Pr t realizuar objektivin n paragrafin 1, ky SNRF:

  (a) krkon q njsia ekonomike (shoqria mm), q kontrollon nj apo m

  shum njsi t tjera ekonomike (filialet), t paraqes pasqyra financiare

  t konsoliduara;

  (b) prkufizon parimin e kontrollit, dhe prcakton kontrollin si baz pr

  konsolidimin;

  (c) prcakton se si t zbatohet parimi i kontrollit pr t identifikuar nse nj

  investitor kontrollon nj t investuar dhe pr kt arsye duhet ta

  konsolidoj t investuarin; dhe

  (d) prcakton krkesat e kontabilitetit pr prgatitjen e pasqyrave financiare

  t konsoliduara.

  3 Ky SNRF nuk merret me krkesat e kontabilitetit pr kombinimet e biznesit

  dhe efektin e tyre n konsolidim, prfshir dhe emrin e mir q rrjedh nga nj

  kombinim biznesi (shih SNRF 3 Kombinime e biznesit).

  Objekti

  4 Nj njsi ekonomike, q sht nj shoqri mm, do t paraqes pasqyra

  financiare t konsoliduara. Ky SNRF zbatohet pr t gjitha njsit ekonomike,

  prvese si vijon:

  (a) nj shoqri mm nuk duhet t paraqes pasqyra financiare t

  konsoliduara, nse ajo plotson t gjitha kushtet e mposhtme:

  (i) sht nj filial i zotruar plotsisht ose nj filial i zotruar

  pjesrisht nga nj njsi tjetr ekonomike dhe t gjith pronart

  e tjer, duke prfshir edhe ata, q edhe pse nuk kan t drejt

  t votojn, jan t informuar dhe nuk kundrshtojn faktin q

  shoqria mm nuk paraqet pasqyra financiare t konsoliduara;

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 2

  (ii) instrumentet e saj t kapitalit neto ose ato t borxhit nuk

  tregtohen n nj treg publik (n bursa t vendit ose t huaja ose

  n nj treg jasht burse, duke prfshir tregjet lokale dhe

  rajonale);

  (iii) nuk ka regjistruar, as nuk sht n procesin e regjistrimit t

  pasqyrave t saj financiare n nj komision t letrave me vler

  ose organizat tjetr rregullatore, me qllim emetimin e do

  klase instrumentesh n nj treg publik;dhe

  (iv) shoqria mm prfundimtare e saj ose do shoqri mm e

  ndrmjetme prgatit pasqyra financiare t konsoliduara q jan

  n dispozicion pr prdorim publik dhe n prputhje me SNRF-

  t.

  (b) skemat e prfitimit pas-punsimit ose t prfitimeve t tjera afatgjata t

  punonjsve pr t cilat zbatohet SNK 19 Prfitimet e punonjsve.

  Kontrolli

  5 Nj investitor, pavarsisht nga natyra e prfshirjes s tij me nj njsi

  ekonomike (t investuarin), do t prcaktoj nse sht nj shoqri

  mm duke vlersuar nse ai kontrollon t investituarin.

  6 Nj investitor kontrollon nj t investuar kur sht i ekspozuar, apo

  zotron t drejta pr kthimet e ndryshueshme nga prfshirja e tij me t

  investituarin dhe ka aftsin t ndikoj n kto kthime prmes fuqis s

  tij mbi t investuarin.

  7 Pra, nj investitor kontrollon nj t investuar nse dhe vetm nse

  investitori i ka t gjitha karakteristikat n vijim:

  (a) fuqin mbi t investuarin (shih paragraft 10 -14);

  (b) ekspozimin ose t drejtat pr kthimet e ndryshueshme nga

  prfshirja e tij me t investuarin (shih paragraft 15 dhe 16); dhe

  (c) aftsin pr t prdorur fuqin e tij mbi t investuarin pr t

  ndikuar n shumn e kthimit t investitorit (shih paragraft 17 dhe

  18).

  8 Nj investitor duhet t marr parasysh t gjitha faktet dhe rrethanat kur bn

  vlersimin nse ai kontrollon nj t investuar. Investitori duhet t rivlersoj

  nse ai kontrollon nj t investuar, kur faktet dhe rrethanat tregojn se ka

  ndryshime n nj ose m shum prej tri elementeve t kontrollit, t renditura

  n paragrafin 7 (shih paragraft B80B85).

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  3 IFRS Foundation

  9 Dy ose m shum investitor kontrollojn kolektivisht nj t investuar, kur ata

  duhet t veprojn s bashku pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme. N

  raste t tilla, asnj investitor nuk kontrollon n mnyr individuale t

  investuarin, meq asnj investitor nuk mund t drejtoj veprimtarit pa

  bashkpunimin e t tjerve. do investitor do ta kontabilizonte interesin e tij

  tek i investuari n prputhje me SNRF-t prkatse, t tilla si SNRF 11

  Marrveshjet e prbashkta, SNK 28 Investimet n pjesmarrje dhe

  siprmarrjet e prbashkta ose SNRF 9 Instrumentet financiare.

  Fuqia

  10 Nj investitor ka fuqi mbi nj t investuar kur investitori ka t drejta ekzistuese

  q i japin atij aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme,

  dmth veprimtarit q ndikojn n mnyr t konsiderueshme n kthimet e t

  investuarit.

  11 Fuqia rrjedh nga drejtat. Ndonjher vlersimi i fuqis sht i drejtprdrejt, si

  n rastin kur fuqia mbi nj t investuar sht vendosur drejtprdrejt dhe

  vetm nga t drejtat e vots, t siguruara nga instrumentet e kapitalit neto t

  tilla si aksionet, dhe mund t vlersohet duke marr parasysh t drejtat e

  vots nga kta aksionmbajts. N raste t tjera, vlersimi do t jet m

  kompleks dhe krkon t merret parasysh m shum se nj faktor, pr

  shembull kur fuqia rrjedh nga nj ose m shum marrveshje kontraktuale.

  12 Nj investitor, me aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme,

  ka fuqi edhe nse t drejtat e tij pr t drejtuar ende nuk jan ushtruar.

  Evidenca, q investitori sht marr me drejtimin e veprimtarive t

  rndsishme, mund t ndihmoj pr t prcaktuar nse investitori ka fuqi, por,

  n vetvete, nj evidenc e till nuk sht prfundimtare n prcaktimin nse

  investitori ka fuqi mbi nj t investuar.

  13 Nse dy ose m shum investitor kan secili t drejta ekzistuese, q u japin

  atyre aftsi t njanshme pr t drejtuar veprimtari t rndsishme t

  ndryshme, investitori, i cili ka aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit, q

  n mnyr t konsiderueshme ndikojn n kthimet e t investuarit, ka fuqi mbi

  t investuarin.

  14 Nj investitor mund t ket fuqi mbi nj t investuar edhe n qoft se njsit e

  tjera ekonomike kan t drejta ekzistuese, q u japin atyre aftsin aktuale

  pr t marr pjes n drejtimin e veprimtarive t rndsishme, pr shembull

  kur nj njsi ekonomike ka influenc t konsiderueshme. Megjithat, nj

  investitor q zotron vetm t drejta mbrojtse nuk ka fuqi mbi nj t

  investuar (shih paragraft B26-B28), dhe rrjedhimisht nuk ka kontroll mbi t.

  Kthimet

  15 Nj investitor sht i ekspozuar apo zotron t drejta ndaj kthimeve t

  ndryshueshme nga prfshirja e tij me t investuarin, kur kthimet e investitorit,

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 4

  nga prfshirja e tij, kan mundsin t ndryshojn si rezultat i performancs

  s t investuarit. Kthimet e investitorit mund t jen vetm pozitive, negative

  ose trsisht pozitive dhe negative.

  16 Edhe pse vetm nj investitor mund t kontrolloj nj t investuar, n kthimet

  e nj t investuari mund t ket pjes m shum se nj pal. Pr shembull,

  zotruesit e interesave jo-kontrolluese mund t ken pjes n fitimet ose

  shprndarjet e nj t investuari.

  Lidhja midis fuqis dhe kthimeve

  17 Nj investitor kontrollon nj t investuar, nse investitori ka jo vetm fuqi mbi

  t investuarin dhe ekspozim ose t drejta ndaj kthimeve t ndryshueshme nga

  prfshirja e tij me t investuarin, por, gjithashtu, ka aftsin t prdor fuqin

  e tij pr t ndikuar n kthimet q i takojn nga prfshirja e tij me t

  investuarin.

  18 Kshtu, nj investitor q zotron t drejta t vendimmarrjes do t prcaktoj

  nse ai sht kryesori apo nj agjent. Nj investitor q sht nj agjent, n

  prputhje me paragraft B58-B72, nuk kontrollon nj t investuar, kur ai

  ushtron t drejtat e vendimmarrjes, q i jan deleguar.

  Krkesat e kontabilitetit

  19 Nj shoqri mm do t prgatis pasqyra financiare t konsoliduara

  duke prdorur politika kontabl uniforme si pr transaksionet, ashtu dhe

  ngjarjet e tjera n rrethana t ngjashme.

  20 Konsolidimi i nj t investuari do t filloj nga data q investitori ka fituar

  kontrollin mbi t investuarin dhe do t pushoj kur investitori humbet kontrollin

  mbi t.

  21 Paragraft B86-B93 japin udhzime pr prgatitjen e pasqyrave financiare t konsoliduara.

  Interesat jokontrolluese

  22 Nj shoqri mm do t paraqes interesat jokontrolluese n pasqyrn e

  konsoliduar t pozicionit financiar brenda seksionit t kapitalit neto, vemas

  nga kapitali i pronarve t shoqris mm.

  23 Ndryshimet n interesin e pronsis s nj shoqrie mm n nj filial, q

  nuk ojn n humbjen e kontrollit nga shoqria mm mbi filialin, jan

  transaksione t kapitalit neto (dmth. transaksione me pronart n cilsin e

  tyre si pronar).

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  5 IFRS Foundation

  24 Paragraft B94-B96 japin udhzime pr kontabilizimin e interesave

  jokontrolluese n pasqyrat financiare t konsoliduara.

  Humbja e kontrollit

  25 Nse nj shoqri mm humb kontrollin mbi nj filial, ather ajo:

  (a) rregjistron aktivet dhe pasivet e ish-filialit nga pasqyra e konsoliduar e

  pozicionit financiar.

  (b) njeh me vlern e drejt do investim t ruajtur n ish-filialin kur ka

  humbur kontrollin dhe m pas e kontabilizon at dhe do shum, q ka

  si detyrim nga ose pr filialin, n prputhje me SNRF-t prkatse. Kjo

  vler e drejt do t konsiderohet si vlera e drejt e nj aktivi financiar n

  njohjen fillestare n prputhje me SNRF 9 ose, sipas rastit, kostoja e

  nj investimi n njohjen fillestare n nj siprmarrje t prbashkt apo

  pjesmarrje.

  (c) njeh fitim ose humbje neto nga humbja e kontrollit n lidhje me interesin

  e kontrollit t mparshm.

  26 Paragraft B97-B99 japin udhzime pr kontabilitetin e humbjes s kontrollit.

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 6

  Shtojca A Prkufizimet e termave

  Kjo shtojc sht pjes prbrse e SNRF-s.

  pasqyra financiare

  t konsoliduara

  Pasqyra financiare t nj grupi n t cilin aktivet, pasivet,

  kapitali neto, t ardhurat, shpenzimet dhe flukset e mjeteve

  monetare t shoqris mm dhe filialeve t saj jan

  paraqitur si ato t nj njsie t vetme ekonomike.

  kontrolli mbi nj t

  investuar

  Nj investitor kontrollon nj t investuar, kur investitori sht i

  ekspozuar apo zotron t drejta pr kthimet e ndryshueshme,

  nga prfshirja e tij me t investuarin, dhe ka aftsin t ndikoj

  n kto kthime prmes fuqis t tij mbi t investuarin.

  marrsi i vendimit Nj njsi ekonomike me t drejta t vendimmarrjes, q sht ose njsia kryesore, ose nj agjent pr palt e tjera.

  grupi Nj shoqri mm dhe filialet e saj.

  interesi

  jokontrollues

  Kapitali neto n nj filial q nuk i takon nj shoqrie mm as

  drejtprdrejt, as trthorazi.

  shoqria mm Nj njsi ekonomike q kontrollon nj apo m shum njsii ekonomike.

  fuqia T drejtat ekzistuese q japin aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme.

  t drejtat mbrojtse T drejtat e prcaktuara pr t mbrojtur interesat e pals q i

  zotron kto t drejta, pa i dhn ksaj pale fuqi mbi njsin

  ekonomike me t ciln lidhen kto t drejta.

  veprimtarit e

  rndsishme Pr qllime t ktij SNRF-je, veprimtarit e rndsishme jan

  veprimtarit e t investuarit q ndikojn dukshm n kthimet e

  tij.

  t drejtat e heqjes T drejtat q e privojn vendimmarrsin nga autoriteti i tij i vendimmarrjes.

  filial Nj njsi ekonomike q kontrollohet nga nj njsi ekonomike tjetr.

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  7 IFRS Foundation

  Prkufizimet e termave t mposhtm jepen n SNRF 11, SNRF 12 Dhnia e

  informacioneve shpjeguese n lidhje me interesat n njsit e tjera ekonomike, SNK 28 (i ndryshuar n 2011) ose SNK 24 Dhnia e informacioneve shpjeguese pr palt e lidhura dhe jan prdorur n kt SNRF sipas kuptimit t dhn n

  SNRF-t ku ato jan prcaktuar:

  pjesmarrje

  interesi n nj njsi ekonomike tjetr

  siprmarrje e prbashkt

  personeli drejtues kryesor

  pal e lidhur

  influenc e konsiderueshme.

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 8

  Shtojca B Udhzim pr zbatim

  Kjo shtojc sht pjes prbrse e SNRF-s. Ajo prshkruan zbatimin e paragrafve

  1-26 dhe ka t njjtin autoritet sikurse pjest e tjera t SNRF-s.

  B1 Shembujt n kt shtojc paraqesin situata hipotetike. Edhe pse disa aspekte

  t shembujve mund t jen t pranishme n modelet aktuale faktike, kur t

  zbatohet SNRF 10 do t duhet t vlersohen t gjitha faktet dhe rrethanat e nj modeli t veant faktik.

  Vlersimi i Kontrollit

  B2 Pr t prcaktuar nse kontrollon nj t investuar, nj investitor do t vlersoj nse ka t gjitha karakteristikat e mposhtme:

  (a) fuqin mbi t investuarin;

  (b) ekspozimin ose t drejtat ndaj kthimeve t ndryshueshme nga prfshirja

  e tij me t investuarin; dhe

  (c) aftsin pr t prdorur fuqin e tij mbi t investuarin pr t ndikuar n

  shumn e kthimeve t investitorit.

  B3 Shqyrtimi i faktorve t mposhtm mund t ndihmoj n prcaktimin:

  (a) e qllimit dhe konceptimit t t investuarit (shih paragraft B5B8);

  (b) cilat jan veprimtarit e rndsishme dhe si merren vendimet n lidhje

  me to (shih paragraft B11B13);

  (c) nse t drejtat i japin investitorit aftsin aktuale pr t drejtuar

  veprimtarit e rndsishme (shih paragraft B14B54);

  (d) nse investitori sht i ekspozuar ndaj kthimeve t ndryshueshme apo

  ka t drejta mbi to, nga prfshirja e tij me t investuarin(shih paragraft

  B55-B57); dhe

  (e) nse investitori ka aftsin t prdor fuqin e tij mbi t investuarin pr

  t ndikuar n shumn e kthimeve t investitorit (shih paragraft B58

  B72).

  B4 Gjat vlersimit t kontrollit mbi nj t investuar, nj investitor do t marr

  parasysh natyrn e marrdhnieve t tij me palt e tjera (shih paragraft B73B75).

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  9 IFRS Foundation

  Qllimi dhe konceptimi i nj t investuari

  B5 Gjat vlersimit t kontrollit t nj t investuari, nj investitor do t marr

  parasysh qllimin dhe konceptimin e t investuarit n mnyr q t

  identifikoj veprimtarit e rndsishme, mnyrn sesi jan marr vendimet n

  lidhje me to, cili ka aftsin aktuale pr t drejtuar kto veprimtari dhe cili merr

  kthimet nga to.

  B6 Kur merren parasysh qllimi dhe konceptimi i nj t investuari, mund t jet e

  qart se nj i investuar kontrollohet me an t instrumenteve t kapitalit neto,

  q i japin mbajtsit t drejta proporcionale t vots, t tilla si aksionet e

  zakonshme tek i investuari. N kt rast, n munges t marrveshjeve t

  tjera q ndryshojn vendimmarrjen, vlersimi i kontrollit fokusohet se cila

  pal, nse ka, sht n gjendje t ushtroj t drejtn e vots, n mnyr t

  mjaftueshme, pr t prcaktuar politikat financiare dhe t shfrytzimit t t

  investuarit (shih paragraft B34-B50 ). N rastin m t drejtprdrejt,

  investitori q zotron shumicn e ktyre t drejtave t vots, n munges t

  faktorve t tjer, kontrollon t investuarin.

  B7 N rastet m t ndrlikuara, pr t prcaktuar nse nj investitor kontrollon

  nj t investuar, mund t jet e nevojshme t merren parasysh disa ose t

  gjith faktort e tjer n paragrafin B3.

  B8 Nj i investuar mund t konceptohet n mnyr q t drejtat e vots t mos

  jen faktor dominues n prcaktimin se cili kontrollon t investuarin, si n

  rastin kur t gjitha t drejtat e vots kan t bjn vetm me detyrat

  administrative, ndrsa veprimtarit e rndsishme drejtohen me an t

  marrveshjeve kontraktuale. N raste t tilla, nj investitor do t prfshij n

  shqyrtimin e qllimit dhe konceptimit t t investuarit, edhe shqyrtimin e

  rreziqeve ndaj t cilave i investuari parashikohet t jet i ekspozuar, rreziqe

  q parashikohen tu kalojn palve t prfshira me t investuarin, dhe nse

  investitori sht i ekspozuar ndaj disa ose t gjitha ktyre rreziqeve. Shqyrtimi

  i rreziqeve prfshin jo vetm rrezikun e lidhur me humbjet, por edhe

  mundsin pr rezultate pozitive.

  Fuqia

  B9 Pr t patur fuqi mbi nj t investuar, nj investitor duhet t ket t drejta

  ekzistuese q i japin atij aftsin aktuale t drejtoj veprimtarit e

  rndsishme. Pr qllime t vlersimit t fuqis, do t merren parasysh vetm

  t drejtat thelbsore dhe t drejtat q nuk jan mbrojtse (shih paragraft B22B28).

  B10 Prcaktimi nse nj investitor ka fuqi varet nga veprimtarit e rndsishme,

  mnyra se si jan marr vendimet n lidhje me to dhe t drejtat q kan

  investitori dhe palt e tjera n lidhje me t investuarin.

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 10

  Veprimtarit e rndsishme dhe drejtimi i tyre

  B11 Pr shum t investuar, nj sr veprimtarish t shfrytzimit dhe t financimit

  ndikojn ndjeshm n kthimet e tyre. N varsi t rrethanave, shembuj t

  veprimtarive q mund t jen veprimtari t rndsishme, prfshijn rastet e

  mposhtme, edhe pse nuk kufizohen vetm n to:

  (a) shitja dhe blerja e mallrave ose shrbimeve;

  (b) administrimi i aktiveve financiare gjat jets s tyre (duke prfshir deri

  mospagimin);

  (c) przgjedhja, blerja apo nxjerrja jasht prdorimit t aktiveve;

  (d) krkimi dhe zhvillimi i produkteve ose proceseve t reja; dhe

  (e) prcaktimi i nj strukture financimi ose sigurimi i financimeve.

  B12 Shembuj t vendimeve rreth veprimtarive t rndsishme prfshijn rastet e

  mposhtme, edhe pse nuk kufizohen vetm n to:

  (a) vendosja e sistemeve pr vendimet kapitale dhe t shfrytzimit nga i

  investuari, duke prfshir buxhetet; dhe

  (b) emrimi dhe shprblimi i personelit drejtues kryesor t nj t investuari,

  ose caktimi i ofruesve t shrbimeve dhe ndrprerjen e shrbimeve t

  tyre apo t marrdhnieve t punsimit me ta.

  B13 N disa situata, veprimtarit mund t jen veprimtari t rndsishme si

  prpara, ashtu dhe pasi lind nj trsi rrethanash t veanta apo ndodh

  ngjarja. Kur dy ose m shum investitor kan aftsin aktuale pr t drejtuar

  veprimtarit e rndsishme dhe kto veprimtari ndodhin n koh t

  ndryshme, investitort do t prcaktojn se cili prej tyre sht n gjendje t

  drejtoj veprimtarit, t cilat ndikojn n mnyr t konsiderueshme tek

  kthimet e tyre, n prputhje me trajtimin e t drejtave t vendimmarrjes t

  konkurrentit (shih paragrafin 13). Investitort do ta rishikojn kt vlersim

  me kalimin e kohs, nse faktet rndsishme apo rrethanat ndryshojn.

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  11 IFRS Foundation

  Shembuj t zbatimit

  Shembull 1

  Dy investitor formojn nj t investuar pr t zhvilluar dhe tregtuar nj

  produkt mjeksor. Njri nga investitort sht prgjegjs pr marrjen e

  miratimit nga organi rregullator dhe zhvillimin e produkti mjeksor kjo

  prgjegjsi do t thot t kesh kompetenc t njanshme pr t marr

  vendime n lidhje me zhvillimin e produktit dhe marrjen e miratimit nga

  organi rregullator. Pasi rregullatori ka aprovuar produktin, investitori tjetr do

  ta prodhoj dhe tregtoj at-ky investitor ka kompetencn e njanshme t

  marr t gjitha vendimet n lidhje me prodhimin dhe marketingun e projektit.

  Nse t gjitha veprimtarit zhvillimi dhe marrja e miratimit nga organi

  rregullator, si dhe prodhimi dhe marketingu i produktit mjeksor -jan

  veprimtari e rndsishme, do investitor duhet t prcaktoj nse sht n

  gjendje t drejtoj veprimtarit q ndikojn m ndjeshm n kthimet e t

  investuarit. Prandaj, do investitor krkohet t ket parasysh nse zhvillimi

  dhe marrja e miratimit nga organi rregullator ose prodhimi dhe marketingu i

  produktit mjeksor jan veprimtari q ndikojn m ndjeshm n kthimet e t

  investuarit dhe nse ai sht n gjendje ti drejtoj kto veprimtari. N

  prcaktimin se cili ka fuqi, investitort do t marrin parasysh:

  (a) qllimin dhe konceptimin e t investuarit;

  (b) faktort q prcaktojn marzhin e fitimit, t ardhurat dhe vlern e t

  investituarit, si dhe vlern e produktit mjeksor;

  (c) efektin mbi kthimet e t investuarit, q jan si rezultat i autoritetit t

  vendimmarrjes nga secili prej investitorve n lidhje me faktort n

  pikn (b);dhe

  (d) ekspozimin e investitorve ndaj kthimeve t ndryshueshme.

  N kt shembull t veant, investitort, gjithashtu, do t marrin parasysh:

  (e) pasigurin dhe prpjekjet e bra n marrjen e miratimit nga organi

  rregullator (duke pasur parasysh t dhnat e investitorit pr zhvillimin e

  suksesshm t produkteve mjeksore dhe marrjen e miratimit nga

  organi rregullator ); dhe

  (f) cili investitor kontrollon produktin mjeksor n nj koh q faza e

  zhvillimit sht realizuar n mnyr t suksesshme.

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 12

  Shembull 2

  Nj mekanizm investimi (i investuari) sht krijuar dhe financohet me nj

  instrument borxhi, q mbahet nga nj investitor (investitor borxhi), dhe

  instrumente t kapitalit neto, q mbahen nga nj numr investitorsh t tjer.

  Ksti i kapitalit sht caktuar pr t mbuluar humbjet e para dhe pr t

  marr ndonj kthim t mbetur nga i investuari. Nj prej investitorve t

  kapitalit neto, q zotron 30 pr qind t kapitalit, sht edhe administratori i

  pasuris. I investituari prdor t ardhurat e tij pr t bler nj portofol

  aktivesh financiare, duke u ekspozuar ndaj rrezikut t kredis q ka lidhje

  me moskryerjen e mundshme t pagesave t principalit dhe t interesit t

  aktiveve. Transaksioni sht br pr investitorin e borxhit si nj investim

  me ekspozim minimal ndaj rrezikut t kredis, q ka lidhje me mospagimin e

  mundshm t aktiveve n portofol, pr shkak t natyrs s ktyre aktiveve

  dhe ngaq ksti i kapitalit sht prcaktuar t prthith humbjet e para t t

  investuarit. Kthimet e t investuarit jan prekur ndjeshm nga drejtimi i

  portofolit t aktiveve t tij, ku prfshihen vendimet sipas udhzimeve t

  portofolit pr zgjedhjen, blerjen dhe nxjerrjen jasht prdorimit t aktiveve

  dhe drejtimin e do lloj aktivi t portofolit n do rast mospagimi. T gjitha

  kto aktivitete jan t menaxhuara nga administruesi i pasuris derisa

  mospagimi arrin nj prqindje t caktuar t vlers s portofolit (p.sh. kur

  vlera e portofolit sht e till saq ksti i kapitalit t t investuarit sht

  konsumuar). Q nga kjo koh, nj administrator i besuar si pal e tret

  drejton aktivet n prputhje me udhzimet e investitorit t borxhit. Drejtimi i

  portofolit t aktiveve t t investuarit sht veprimtari e rndsishme e t

  investuarit. Administratori i pasuris ka aftsin t drejtoj veprimtarit e

  rndsishme deri sa aktivet e mospaguara arrijn prqindjen e caktuar t

  vlers s portofolit; investitori i borxhit ka aftsin t drejtoj veprimtarit e

  rndsishme, kur vlera e aktiveve t mospaguara tejkalon kt prqindje t

  caktuar t vlers s portofolit. Administratori i pasuris dhe investitori i

  borxhit, secili prej tyre, krkohet t prcaktojn nse jan n gjendje t

  drejtojn veprimtarit q ndikojn m ndjeshm n kthimet e t investuarit,

  duke marr parasysh qllimin dhe konceptimin e t investuarit, si dhe

  ekspozimin e secils pal ndaj ndryshueshmris s kthimeve.

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  13 IFRS Foundation

  T drejtat q i japin fuqi nj investitori mbi nj t investuar

  B14 Fuqia lind nga t drejtat. Q t ket fuqi mbi nj t investuar, nj investitor

  duhet t ket t drejta ekzistuese q i japin atij aftsin aktuale pr t drejtuar

  veprimtarit e rndsishme. T drejtat q mund ti japin fuqi nj investitori

  mund t ndryshojn ndrmjet t investuarve.

  B15 Shembuj t t drejtave, qoft individualisht apo n kombinim, q mund ti

  japin fuqi nj investitori, prfshijn rastet e mposhtme, edhe pse nuk

  kufizohen vetm n to:

  (a) t drejtat n formn e t drejtave t vots (ose t t drejtave potenciale

  t vots) te nj i investuar (shih paragraft B34B50);

  (b) t drejtat pr t emruar, ricaktuar ose hequr antar t personelit

  drejtues kryesor t nj t investuari, q kan aftsin t drejtojn

  veprimtarit e rndsishme;

  (c) t drejtat pr t emruar ose hequr nj njsi tjetr ekonomike q drejton

  veprimtarit e rndsishme;

  (d) t drejtat pr t drejtuar t investuarin t hyj n transaksione apo t

  ket veton pr ndonj ndryshim n to n prfitim t investitorit; dhe

  (e) t drejta t tjera (t tilla si t drejtat e vendimmarrjes t specifikuara n

  nj kontrat t drejtimit), q i japin zotruesit aftsin pr t drejtuar

  veprimtari t rndsishme.

  B16 N prgjithsi, kur nj i investuar ka nj gam veprimtarish shfrytzimi dhe

  financimi, q n mnyr t ndjeshme ndikojn n kthimet e t investuarit, dhe

  kur n mnyr t vazhdueshme krkohet nj vendimmarrje thelbsore n

  lidhje me kto veprimtari, do t jen t drejtat e vots dhe t ngjashme me to,

  qoft individualisht apo n kombinim me marrveshjet e tjera, q i japin fuqi

  nj investitori.

  B17 Kur t drejtat e vots nuk mund t ken nj efekt t rndsishm n kthimet e

  nj t investuari, si n rastin kur t drejtat e vots kan t bjn vetm me

  detyrat administrative dhe marrveshjet kontraktuale prcaktojn drejtimin e

  veprimtarive t rndsishme, investitori krkohet t vlersoj kto

  marrveshje kontraktuale pr t prcaktuar nse ka t drejta t mjaftueshme

  q i japin fuqi mbi t investuarin. Pr t prcaktuar nse nj investitor ka t

  drejta t mjaftueshme q i japin atij fuqi, ai merr parasysh qllimin dhe

  konceptimin e t investuarit (shih paragraft B5-B8) dhe krkesat n

  paragraft B51-B54 s bashku me paragraft B18B20.

  B18 N disa rrethana mund t jet e vshtir t prcaktohet nse t drejtat e nj

  investitori jan t mjaftueshme pr ti dhn atij fuqi mbi nj t investuar. N

  raste t tilla, pr t patur mundsi q t bj vlersimin e fuqis, investitori

  merr parasysh evidencn nse ka aftsin praktike pr t drejtuar

  veprimtarit e rndsishme n mnyr t njanshme. Vmendje iu kushtohet

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 14

  rasteve t mposhtme, por pa u kufizuar vetm n to. Kto raste, t marra s

  bashku me t drejtat dhe treguesit n paragraft B19 dhe B20, mund t

  sigurojn nj evidenc q t drejtat e investitorit jan t mjaftueshme pr ti

  dhn atij fuqi mbi t investuarin:

  (a) Investitori, pa qen nevoja t ket t drejta kontraktuale, mund t

  emroj ose t miratoj personelin drejtues kryesor t t investuarit, q

  ka aftsin pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme.

  (b) Investitori, pa qen nevoja t ket t drejta kontraktuale, mund t

  drejtoj t investuarin pr t hyr n transaksione t rndsishme apo

  pr t vn veton ndaj ndonj ndryshimi n to, pr t mirn e

  investitorit.

  (c) Investitori mund t dominoj ose procesin e propozimeve pr zgjedhjen

  e antarve t organit qeveriss t t investuarit, ose marrjen e

  prokurs nga mbajtsit e tjer t t drejtave t vots.

  (d) Personeli drejtues kryesor i t investuarit jan pal t lidhura t

  investitorit (pr shembull, shefi ekzekutiv i t investuarit dhe shefi

  ekzekutiv i investitorit jan i njjti person).

  (e) Shumica e antarve t organit qeveriss t t investuarit jan pal t

  lidhura me investitorin.

  B19 Ndonjher mund t ket tregues se investitori ka nj marrdhnie t veant

  me t investuarin, q tregon se investitori ka m shum se nj interes pasiv

  mbi t investuarin. Ekzistenca e do treguesi t veant, ose e nj kombinimi

  t veant treguesish, nuk do t thot se sht plotsuar kriteri i fuqis.

  Megjithat, t pasurit m shum se nj interes pasiv mbi t investuarin mund

  t tregoj se investitori ka t drejta t tjera t lidhura t mjaftueshme pr ti

  dhn atij fuqi apo pr ti siguruar nj evidenc pr ekzistencn e fuqis mbi

  nj t investuar. Pr shembull, rastet n vijim tregojn q investitori ka m

  shum se nj interes pasiv mbi t investuarin dhe, n kombinim me t drejta

  t tjera, nj gj e till mund t dshmoj pr fuqin:

  (a) Personeli drejtues kryesor i t investuarit, q ka aftsin t drejtoj

  veprimtarit e rndsishme, prbhet nga punonjs aktual ose t

  mparshm t investitorit.

  (b) Operacionet e t investuarit jan t varura nga investitori, t tilla si n

  situatat e mposhtme:

  (i) I investuari varet nga investitori pr t financuar nj pjes t

  konsiderueshme t operacioneve t tij.

  (ii) Investitori garanton nj pjes t konsiderueshme t detyrimeve

  t t investuarit.

  (iii) I investuari varet nga investitori pr shrbime kryesore,

  teknologji, furnizime apo materiale kryesore.

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  15 IFRS Foundation

  (iv) Investitori kontrollon aktive t tilla si licencat ose markat tregtare

  q jan kritike pr operacionet e t investuarit.

  (v) I investuari varet nga investitori pr personelin drejtues kryesor,

  si n rastin kur personeli i investitorit ka njohuri t specializuara

  pr operacionet e t investuarit.

  (c) Nj pjes e rndsishme e veprimtarive t t investuarit ose prfshijn,

  ose jan kryer n emr t investitorit.

  (d) Ekspozimi i investitorit ose t drejtat pr kthimet nga prfshirja e tij me

  t investuarin jan n mnyr disproporcionale m t mdha se t

  drejtat e tij t vots ose t drejtat e tjera t ngjashme. Pr shembull,

  mund t jet nj situat n t ciln nj investitor ka t drejtn ose sht

  i ekspozuar ndaj m shum se gjysms s kthimeve t t investuarit,

  por zotron m pak se gjysma e t drejtave t vots s tij.

  B20 Sa m t mdha t jen ekspozimi apo t drejtat e nj investitori ndaj

  ndryshueshmris s kthimeve, nga prfshirja e tij me nj t investuar, aq m

  e madhe sht nxitja e investitorit pr t patur t drejta t mjaftueshme q i

  japin fuqi. Prandaj, t paturit e nj ekspozimi t madh ndaj ndryshueshmris

  s kthimeve sht nj tregues se investitori mund t ket fuqi. Megjithat,

  shkalla e ekspozimit t investitorit, n vetvete, nuk prcakton nse nj

  investitor ka fuqi mbi t investituarin.

  B21 Kur faktort e prcaktuar n paragrafin B18 dhe treguesit e prcaktuar n

  paragraft B19 dhe B20 trajtohen s bashku me t drejtat e nj investitori,

  duhet t'i jepet m tepr rndsi evidencs s fuqis, t prshkruar n

  paragrafin B18.

  T drejtat thelbsore

  B22 Nj investitor, n vlersimin nse ka fuqi, merr parasysh vetm t drejtat

  thelbsore q lidhen me nj t investuar (zotruar nga investitori dhe t

  tjert). Q nj e drejt t jet thelbsore, zotruesi duhet t ket aftsin

  praktike pr ta ushtruar kt t drejt.

  B23 Prcaktimi nse t drejtat jan thelbsore krkon gjykim, duke marr

  parasysh t gjitha faktet dhe rrethanat. Faktort q merren parasysh pr t

  br kt prcaktim, por pa qen t kufizuar vetm n ta, prfshijn,:

  (a) Nse ka ndonj penges (ekonomike ose fardo tjetr) q e pengojn

  zotruesin (apo zotruesit) pr ushtrimin e t drejtave. Shembuj t

  pengesave t tilla prfshijn, por pa u kufizuar vetm n to:

  (i) gjoba financiare dhe stimuj q do t ndalonin (ose frenonin)

  zotruesin nga ushtrimi i t drejtave t tij.

  (ii) nj mim i ushtrimit ose i konvertimit, q krijon nj penges

  financiare, q do ta ndalonte (ose frenonte) zotruesin nga

  ushtrimi i t drejtave t tij.

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 16

  (iii) afatet dhe kushtet q e bjn t pamundur ushtrimin e t

  drejtave, pr shembull, kushtet q kufizojn tepr kohn e

  ushtrimit t tyre.

  (iv) mungesa e nj mekanizmi t qart, t arsyeshm n

  dokumentet themeltare t nj t investuari ose n ligjet apo

  rregulloret e zbatueshme q do ta lejonin zotruesin t

  ushtronte t drejtat e veta.

  (v) paaftsia e zotruesit t t drejtave pr t marr informacionin e

  nevojshm, q t ushtroj t drejtat e veta.

  (vi) pengesat ose stimujt operacionale q do t ndalonin (ose

  frenonin) zotruesin nga ushtrimi i t drejtave t tij (p.sh.

  mungesa e drejtuesve t tjer q duan, ose jan n gjendje t

  ofrojn shrbime t specializuara apo t ofrojn shrbime dhe

  t pranojn interesa t tjera t mbajtura nga drejtuesi n

  detyr).

  (vii) krkesat ligjore ose rregullatore q ndalojn zotruesin nga

  ushtrimi i t drejtave t tij (p.sh. kur nj investitor i huaj sht i

  ndaluar t ushtroj t drejtat e tij).

  (b) Kur ushtrimi i t drejtave krkon marrveshje me m shum se nj pal,

  ose kur t drejtat zotrohen nga m shum se nj pal, nse ka nj

  mekanizm q i pajis kto pal me aftsin praktike pr t ushtruar t

  drejtat e tyre n mnyr kolektive, nse ata zgjedhin t veprojn kshtu.

  Mungesa e nj mekanizmi t till sht nj tregues se t drejtat nuk

  mund t jen thelbsore. Sa m shum pal krkohet t bien dakord

  pr t ushtruar t drejtat, aq m pak ka t ngjar q kto t drejta t

  jen thelbsore. Megjithat, nj bord i drejtorve, antart e t cilit jan

  t pavarur nga marrsi i vendimit, mund t shrbej si nj mekanizm

  pr investitort e shumt q t veprojn kolektivisht n ushtrimin e t

  drejtave t tyre. Prandaj, t drejtat pr heqje, q jan t zbatueshme

  nga nj bord i pavarur i drejtorve, kan m shum gjasa t jen

  thelbsore se n rastin kur t njjtat t drejta do t ushtroheshin

  individualisht nga nj numr i madh investitorsh.

  (c) Nse pala ose palt, q zotrojn t drejtat, do t prfitonin nga

  ushtrimi i ktyre t drejtave. Pr shembull, zotruesi i t drejtave

  potenciale t vots mbi nj t investuar (shih paragraft B47-B50) do t

  marr parasysh mimin e ushtrimit ose t konvertimit t instrumentit.

  Termat dhe kushtet e t drejtave potenciale t vots kan m shum

  gjasa t jen thelbsore kur instrumenti sht n mjete monetare ose

  investitori do t prfitonte pr arsye t tjera (p.sh. duke realizuar sinergji

  midis investitorit dhe t investuarit) nga ushtrimi ose konvertimi i

  instrumentit.

  B24 Pr t qen thelbsore, t drejtat duhet, gjithashtu, t jen t ushtrueshme

  kur krkohet t merren vendime n lidhje me drejtimin e veprimtarive e

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  17 IFRS Foundation

  rndsishme. Zakonisht, q t drejtat t jen thelbsore duhet t ushtrohen

  aktualisht. Megjithat, ndonjher t drejtat mund t jen thelbsore, edhe

  pse ato nuk ushtrohen aktualisht.

  Shembuj t zbatimit

  Shembull 3

  I investuari bn mbledhje vjetore t aksionarve n t cilat merren vendimet

  pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme. Mbledhja e ardhshme e

  aksionarve sht parashikuar pas tet muajsh. Megjithat, aksionart q

  individualisht ose kolektivisht zotrojn t paktn 5 pr qind t t drejtave t

  vots mund t krkojn t bhet nj mbledhje e veant pr t ndryshuar

  politikat ekzistuese mbi veprimtarit e rndsishme, por brja e nj krkese

  pr t njoftuar aksionart e tjer do t thot se ky takim nuk mund t mbahet

  pr t paktn 30 dit. Politikat mbi veprimtarit e rndsishme mund t

  ndryshohen vetm n mbledhjet e veanta ose t planifikuara t

  aksionarve. Kjo prfshin miratimin e shitjeve materiale t aktiveve, si dhe

  kryerjen ose nxjerrjen jasht prdorimit t investimeve t rndsishme.

  Modeli faktik i msiprm vlen pr shembujt 3A-3D t prshkruara m posht.

  do shembull sht konsideruar si shembull i veant.

  Shembull 3A

  Nj investitor zotron shumicn e t drejtave t vots mbi t investuarin. T

  drejtat e vots t investitorit jan thelbsore, sepse ai sht n gjendje t

  marr vendime n lidhje me drejtimin e veprimtarive t rndsishme, kur

  sht e nevojshme t bhet nj gj e till. Fakti se duhen 30 dit para se

  investitori t ushtroj t drejtat e tij t vots, nuk e pengon at t ket

  aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme nga momenti q

  ai sht aksionmbajts.

  Shembull 3B

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 18

  Nj investitor sht pal n nj kontrat t ardhshme pr t bler shumicn

  e aksioneve n t investuarin. Data e shlyerjes e kontrats s ardhshme

  sht n 25 dit. Aksionart ekzistues nuk jan n gjendje t ndryshojn

  politikat ekzistuese mbi veprimtarit e rndsishme pr shkak se nj takim i

  veant nuk mund t mbahet pr t paktn 30 dit, moment n t cilin

  kontrata e ardhshme do t jet shlyer. Kshtu, investitori zotron t drejta q

  jan n thelb t njjta me ato t aksionarit kryesor n shembull 3A m lart

  (dmth investitori q zotron kontratn e ardhshme mund t marr vendime

  n lidhje me drejtimin e veprimtarive t rndsishme, kur sht e nevojshme

  t bhet nj gj e till). Kontrata e ardhshme e investitorit sht nj e drejt

  thelbsore, q i jep investitorit aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit e

  rndsishme prpara se kontrata e ardhshme t jet shlyer.

  Shembull 3C

  Nj investitor ka nj opsion thelbsor pr t bler shumicn e aksioneve t

  t investuarit, q sht i ushtrueshm n 25 dit dhe sht plotsisht n

  mjete monetare.I njjti prfundim do t arrihet si n shembull 3B.

  Shembull 3D

  Nj investitor sht pal n nj kontrat t ardhshme pr t bler shumicn

  e aksioneve t t investuarit, pa t drejta t tjera t lidhura mbi t

  investuarin. Data e shlyerjes e kontrats s ardhshme sht n gjasht

  muaj. N dallim nga shembujt e msiprm, investitori nuk ka aftsin aktuale

  t drejtoj veprimtarit e rndsishme. Aksionart ekzistues kan aftsin

  aktuale pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme, sepse ata mund t

  ndryshojn politikat ekzistuese mbi to prpara se kontrata t jet shlyer.

  B25 T drejtat thelbsore t ushtrueshme nga palt e tjera mund ta ndalojn nj

  investitor t kontrolloj t investuarin me t cilin kto t drejta lidhen. Kto t

  drejta thelbsore nuk krkojn q zotruesi t ket aftsin t ndrmarr

  vendime. Pr sa koh q t drejtat nuk jan thjesht mbrojtse (shih paragraft

  B26-B28), t drejtat thelbsore t zotruara nga palt e tjera mund ta

  ndalojn investitorin t kontrolloj t investuarin edhe n qoft se t drejtat i

  japin zotruesit vetm aftsin aktuale pr t miratuar ose bllokuar vendime

  q lidhen me veprimtarit e rndsishme.

  T drejtat mbrojtse

  B26 N vlersimin, nse t drejtat i japin fuqi nj investitori mbi nj t investuar,

  investitori do t vlersoj nse t drejtat e tij, dhe t drejtat e zotruara nga t

  tjert, jan t drejta mbrojtse. T drejtat mbrojtse kan t bjn me

  ndryshimet thelbsore n veprimtarit e nj t investuari ose zbatohen n

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  19 IFRS Foundation

  rrethana t jashtzakonshme. Megjithat, jo t gjitha t drejtat, q zbatohen

  n rrethana t jashtzakonshme ose jan t lidhura me ngjarje eventuale,

  jan mbrojtse (shih paragraft B13 dhe B53).

  B27 Meq t drejtat mbrojtse jan t prcaktuara pr t mbrojtur interesat e

  zotruesit t tyre, pa i dhn fuqi ksaj pale mbi t investuarin, me t cilin

  jan t lidhura kto t drejta, nj investitor q zotron vetm t drejta

  mbrojtse nuk mund t ket fuqi ose t ndaloj nj pal tjetr nga t paturit

  fuqi mbi nj t investuar (shih paragrafin 14).

  B28 Shembujt e t drejtave mbrojtse prfshijn rastet e mposhtme, edhe pse

  nuk kufizohen vetm n to:

  (a) e drejta e nj huadhnsi pr t kufizuar nj huamarrs nga ndrmarrja

  e veprimtarive q mund t ndryshojn n mnyr t ndjeshme rrezikun

  e kredis t huamarrsit n dm t huadhnsit.

  (b) t drejtn e nj pale, q zotron nj interes jo-kontrollues n nj t

  investuar, pr t miratuar shpenzime kapitale m t mdha se

  krkohet n rrjedhn e zakonshme t biznesit, ose pr t miratuar

  emetimin e instrumenteve t kapitalit apo borxhit.

  (c) t drejtn e nj huadhnsi pr t konfiskuar aktivet e nj huamarrsi,

  n qoft se huamarrsi nuk prmbush kushtet e specifikuara t

  ripagimit t huas.

  Franshizat

  B29 Nj marrveshje franshiz, n t ciln i investuari sht i franshizuari, shpesh

  i jep franshizuesit t drejta q jan caktuar pr t mbrojtur markn e

  franshizs. Marrveshjet franshiz, n mnyr tipike, i japin franshizuesit disa

  t drejta pr t marr vendime n lidhje me operacionet e t franshizuarit.

  B30 N prgjithsi, t drejtat e franshizuesit nuk kufizojn aftsin e palve,

  prve rastit kur franshizuesi merr vendime q kan nj efekt t rndsishm

  n kthimet e t franshizuarit. T drejtat q franshizuesi zotron n nj

  marrveshje franshiz nuk sht e thn ti japin atij aftsin aktuale pr t

  drejtuar veprimtarit, q n mnyr t ndjeshme, ndikojn n kthimet e t

  franshizuarit.

  B31 sht e nevojshme t bhet dallimi n mes t paturit aftsi aktuale pr t

  marr vendime q ndikojn ndjeshm n kthimet e t franshizuarit dhe t

  paturit aftsi pr t marr vendime q mbrojn markn e franshizs.

  Franshizuesi nuk ka fuqi mbi t franshizuarin, nse palt e tjera kan t drejta

  ekzistuese q u japin atyre aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtari t

  rndsishme t franshizs.

  B32 Me hyrjen n marrveshje franshiz, i franshizuari ka marr nj vendim t

  njanshm pr t operuar biznesin e tij n prputhje me kushtet e

  marrveshjes franshiz, por pr llogari t vet.

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 20

  B33 Kontrolli mbi vendime t tilla themelore, si forma ligjore e t franshizuarit dhe

  struktura e tij e financimit, mund t prcaktohet nga pal prve franshizuesit

  dhe mund t ndikoj ndjeshm n kthimet e t franshizuarit. Sa m i ult t

  jet niveli i mbshtetjes financiare q jepet nga franshizuesi dhe sa m i ult

  ekspozimi i franshizuesit ndaj ndryshueshmris s kthimeve nga i

  franshizuari, aq m tepr ka gjasa q franshizuesi zotron vetm t drejta

  mbrojtse.

  T drejtat e vots

  B34 Shpesh nj investitor ka aftsin aktuale, nprmjet t drejtave t vots ose

  t ngjashme me to, pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme. Nj investitor

  merr parasysh krkesat n kt seksion (paragraft B35-B50), nse

  veprimtarit e rndsishme t nj t investuari jan t drejtuara me an t t

  drejtave t vots.

  Fuqia me shumicn e t drejtave t vots

  B35 Nj investitor, q zotron m shum se gjysmn e t drejtave t vots t nj

  t investuari, ka fuqi n situatat e mposhtme, me prjashtim t rastit kur

  zbatohen paragrafi B36 ose paragrafi B37:

  (a) veprimtarit e rndsishme drejtohen nga nj vot e zotruesit t

  shumics s t drejtave t vots, ose

  (b) shumica e antarve t organit qeveriss, q drejton veprimtarit e

  rndsishme, jan emruar me nj vot t zotruesit t shumics t t

  drejtave t vots.

  Shumica e t drejtave t vots, por pa patur fuqi

  B36 Pr nj investitor q zotron m shum se gjysmn e t drejtave t vots t

  nj t investuari, q t ket fuqi mbi t, t drejtat e vots t investitorit duhet

  t jen thelbsore, n prputhje me paragraft B22-B25, dhe duhet ti japin

  investitorit aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme, t cilat

  shpesh jan si rezultat i prcaktimit t politikave operative dhe t financimit.

  Nse nj njsi ekonomike zotron t drejta ekzistuese, q i japin ksaj njsie

  t drejtn t drejtoj veprimtarit e rndsishme, dhe q njsia nuk sht nj

  agjent i investitorit, investitori nuk ka fuqi mbi t investuarin.

  B37 Nj investitor nuk ka fuqi mbi nj t investuar, edhe pse investitori zotron

  shumicn e t drejtave t vots tek i investuari, kur kto t drejta t vots nuk

  jan thelbsore. Pr shembull, nj investitor q ka m shum se gjysmn e t

  drejtave t vots te nj i investuar nuk mund t ket fuqi nse veprimtarit e

  rndsishme jan subjekt i drejtimit nga nj qeveri, gjykat, administrator,

  administrator i prkohshm, likuidator ose rregullator.

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  21 IFRS Foundation

  Fuqia pa patur nj shumic t t drejtave t vots

  B38 Nj investitor mund t ket fuqi edhe n qoft se ai zotron m pak se nj

  shumic t drejtash t vots te nj i investuari. Nj investitor mund t ket fuqi

  duke zotruar m pak se shumica e t drejtave t vots t nj t investuari,

  pr shembull, nprmjet:

  (a) nj marrveshje kontraktuale midis investitorit dhe zotruesve t tjer t

  votave (shih paragrafin B39);

  (b) t drejtat q rrjedhin nga marrveshjet e tjera kontraktuale (shih

  paragrafin B40);

  (c) t drejtat e vots t investitorit (shih paragraft B41B45);

  (d) t drejtat potenciale t vots (shih paragraft B47B50); ose

  (e) nj kombinim i pikave (a)(d).

  Marrveshja kontraktuale me zotruesit e tjer t votave

  B39 Nj marrveshje kontraktuale ndrmjet nj investitori dhe zotruesve t tjer t votave mund ti jap investitorit t drejtn t ushtroj t drejtn e

  vots, n mnyr t mjaftueshme, pr t'i dhn fuqi atij, edhe nse investitori nuk ka t drejt vote t mjaftueshme pr ti dhn atij fuqi pa marrveshje kontraktuale. Megjithat, nj marrveshje kontraktuale

  mund t siguroj q investitori ti udhheq zotruesit e tjer t vots se si t votojn, q ti japin mundsi atij t marr vendime n lidhje me veprimtarit rndsishme.

  T drejtat nga marrveshjet e tjera kontraktuale

  B40 T drejtat e tjera t vendimmarrjes, n kombinim me t drejtat e vots,

  mund ti japin investitorit aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit rndsishme. Pr shembull, t drejtat e specifikuara n nj marrveshje kontraktuale n kombinim me t drejtat e vots mund t jen

  mjaftueshm pr ti dhn nj investitori aftsin aktuale pr t drejtuar proceset e prodhimit t nj t investuari apo pr t drejtuar veprimtari t tjera operative ose financimi t nj t investuari q n mnyr t

  ndjeshme ndikojn n kthimet e t investuarit. Megjithat, n munges t do t drejtash t tjera, varsia ekonomike e nj t investuari nga

  investitori (t tilla si marrdhniet e nj furnizuesi me konsumatorin

  kryesor t tij) nuk e bn investitorin t ket fuqi mbi t investuarin.

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 22

  T drejtat e vots s investitorit

  B41 Nj investitor, me m pak se shumicn e t drejtave t vots, zotron t drejta

  q jan t mjaftueshme pr ti dhn atij fuqi, kur ai ka aftsin praktike pr t

  drejtuar veprimtarit e rndsishme n mnyr t njanshme.

  B42 N vlersimin nse t drejtat e vots t nj investitori jan t mjaftueshme pr ti dhn atij fuqi, nj investitor merr parasysh t gjitha faktet dhe rrethanat, duke prfshir:

  (a) madhsin e zotrimit t t drejtave t vots nga ana e investitorit n

  krahasim me madhsin dhe shprndarjen e zotrimeve t zotruesve

  t tjer t votave, duke vn n dukje se:

  (i) sa m shum t drejta vote t zotroj investitori, aq m shum

  ka t ngjar q ai t ket t drejta ekzistuese q i japin atij

  aftsi aktuale pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme;

  (ii) sa m shum t drejta t vots zotron nj investitor n

  krahasim me zotruesit e tjer t votave, aq m shum ka gjasa

  q investitori t ket t drejta ekzistuese q i japin atij aftsin

  aktuale pr t drejtuar veprimtari e rndsishme;

  (iii) sa m shum pal do t duheshin t vepronin s bashku pr

  tiu kundrvn me vota investitorit, aq m shum ka t ngjar

  q investitori t ket t drejta ekzistuese q i japin atij aftsin

  aktuale pr t drejtuar veprimtari t rndsishme;

  (b) t drejtat potenciale t vots zotrohen nga investitori, zotruesit e tjer

  t vots ose palt e tjera (shih paragraft B47B50);

  (c) t drejtat q rrjedhin nga marrveshjet e tjera kontraktuale (shih

  paragrafin B40); dhe

  (d) fardo faktesh dhe rrethanash shtes q tregojn se investitori ka ose nuk ka aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit e

  rndsishme, n kohn q krkohet t merren vendime, duke prfshir

  sistemet e votimit n mbledhjet e aksionarve t mparshm.

  B43 Kur drejtimi i veprimtarive t rndsishme prcaktohet me votn e shumics

  dhe nj investitor zotron t drejta, n mnyr t konsiderueshme m shum

  se do zotrues tjetr ose grup i organizuar zotruesish, dhe aksionmbajtsit

  e tjer kan nj shprndarje t gjer, mund t jet e qart q investitori ka

  fuqi mbi t investuarin, pasi jan marr parasysh vetm faktort e renditur n

  paragrafin 42 (a) - (c).

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  23 IFRS Foundation

  Shembuj zbatimi

  Shembull 4

  Nj investitor blen 48 pr qind t t drejtave t vots t nj t investuari. T

  drejtat e mbetura t vots zotrohen nga mijra aksionar, ku asnjri prej

  tyre, n mnyr individuale, nuk zotron m shum se 1 pr qind t t

  drejtave t vots. Asnj nga aksionart nuk ka ndonj marrveshje pr tu

  konsultuar me ndonj nga t tjert apo pr t marr vendime kolektive. Gjat

  vlersimit t proporcionit t t drejtave t vots q blen, mbi bazn e

  madhsis relative t aksionmbajtsve t tjer, investitori ka prcaktuar se

  nj interes prej 48 pr qind do t ishte i mjaftueshm pr ti siguruar atij

  kontrollin. N kt rast, n baz t madhsis absolute t zotrimit t tij dhe

  madhsis relative t aksionmbajtsve t tjer, investitori arrin n

  prfundimin se ai ka nj interes t mjaftueshm dominues t vots pr t

  plotsuar kriterin e fuqis, pa qen nevoja t merret parasysh do evidenc

  tjetr n lidhje me fuqin.

  Shembull 5

  Investitori A zotron 40 pr qind t t drejtave t vots t nj t investuari,

  ndrsa secili nga dymbdhjet investitort e tjer zotron 5 pr qind t t

  drejtave t vots. Nj marrveshje aksionmbajtsish i jep investitorit A t

  drejtn t emroj, shkarkoj dhe t vendos shprblimin e drejtimit q

  sht prgjegjs pr drejtimin e veprimtarive e rndsishme. Pr t

  ndryshuar marrveshjen sht e nevojshme dy t tretat e vots s shumics

  t aksionarve. N kt rast, investitori A arrin n prfundimin se madhsia

  absolute e zotrimit t investitorit dhe madhsia relative e aksionmbajtsve

  t tjer nuk jan prfundimtare n prcaktimin nse investitori zotron t

  drejta t mjaftueshme pr ti dhn fuqi. Megjithat, investitori A konstaton

  se e drejta e tij kontraktuale pr t emruar, shkarkuar dhe vendosur

  shprblimin e drejtimit sht e mjaftueshme pr t arritur n prfundimin se

  ai ka fuqi mbi t investuarin. Fakti q investitori A nuk ka mundur ta ushtroj

  kt t drejt ose fakti q investitori A sht duke e ushtruar t drejtn e tij

  pr t zgjedhur, emruar ose shkarkuar persona t drejtimit, nuk do t

  merret parasysh gjat vlersimit nse investitori A ka fuqi.

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 24

  B44 N situata t tjera, mund t jet e qart se nj investitor nuk ka fuqi pasi t

  jen marr parasysh vetm faktort e renditur n paragrafin B42 (a) - (c).

  Shembull zbatimi

  Shembulli 6

  Investitori A zotron 45 prqind t t drejtave t vots t nj t investuari.

  Dy investitor t tjer zotrojn secili nga 26 pr qind t t drejtave t vots

  te i investuari. T drejtat e mbetura t vots zotrohen nga tre aksionar t

  tjer, secili ka 1 pr qind. Nuk ka marrveshje t tjera q ndikojn n

  vendimmarrje. N kt rast, madhsia e interesit t investitorit dhe madhsia

  tij n krahasim me at t aksionmbajtsve t tjer jan t mjaftueshme pr

  t arritur n prfundimin se investitori A nuk ka fuqi. Vetm dy investitort e

  tjer do t duhej t bashkpunonin pr t qen n gjendje t mos lejojn nj

  investitor t drejtoj veprimtarit e rndsishme t t investuarit.

  B45 Megjithat, faktort e renditur vetm n paragrafin B42 (a) - (c) nuk mund t

  jen prfundimtar. N qoft se nj investitor, duke konsideruar kta faktor,

  nuk e ka t qart nse ka fuqi, ai do t marr parasysh fakte dhe rrethana t

  tjera, t tilla si nse aksionart e tjer jan pasiv n natyr, si demonstrohet

  nga sistemi i votimit n mbledhjet e aksionarve t mparshm. Kjo prfshin

  vlersimin e faktorve t prcaktuar n paragrafin B18 dhe treguesve n

  paragraft B19 dhe B20. Sa m pak t drejta t zotroj investitori dhe sa m

  i vogl numri i palve q do t duhet t veprojn s bashku pr tiu

  kundrvn investitorit, aq m shum duhen mbajtur parasysh faktet dhe

  rrethanat shtes pr t vlersuar nse t drejtat e investitorit jan t

  mjaftueshme pr ti dhn atij fuqi. Kur faktet dhe rrethanat n paragraft

  B18-B20 konsiderohen s bashku me t drejtat e investitorit, do ti jepet m

  tepr rndsi evidencs mbi fuqin n paragrafin B18, se sa treguesve t

  fuqis n paragraft B19 dhe B20.

  Shembuj zbatimi

  Shembull 7

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  25 IFRS Foundation

  Nj investitor zotron 45 prqind t t drejtave t vots t nj t investuari.

  Njmbdhjet aksionar t tjer zotrojn secili nga 5 pr qind t t drejtave

  t vots t t investuarit. Asnj nga aksionart nuk ka marrveshje

  kontraktuale pr tu konsultuar me t tjer apo pr t marr vendime

  kolektive. N kt rast, madhsia absolute e zotrimit t investitorit dhe

  madhsia relative vetm e aksionarve t tjer nuk jan prfundimtare n

  prcaktimin nse investitori zotron t drejta t mjaftueshme pr ti dhn

  atij fuqi mbi t investuarin. Fakte dhe rrethana t tjera do t merreshin

  parasysh si nj evidenc q investitori ka ose nuk ka fuqi.

  Shembull 8

  Nj investitor zotron 35 pr qind t t drejtave t vots t nj t investuari.

  Tre aksionart e tjer zotrojn secili nga 5 pr qind t t drejtave t vots t

  t investuarit. T drejtat e mbetura zotrohen nga nj numr aksionarsh t

  tjer. Asnjeri prej tyre, n mnyr individuale, nuk zotron m shum se 1

  pr qind t t drejtave. Asnj prej aksionarve nuk ka marrveshje pr tu

  konsultuar me t tjert apo t marr vendime kolektive. Vendimet n lidhje

  me veprimtarit e rndsishme t t investituarit krkojn miratimin me nj

  shumic votash t mbledhura n mbledhjet prkatse t aksionarve n

  mbledhjet e fundit t aksionarve t rndsishm jan mbledhur 75 pr qind

  e t drejtave t vots t t investuarit. N kt rast, pjesmarrja aktive e

  aksionarve t tjer n mbledhjet e fundit t aksionarve tregon se

  investitori nuk do t kishte aftsin praktike pr t drejtuar veprimtarit e

  rndsishme n mnyr t njanshme, pavarsisht nse investitori ka

  drejtuar veprimtarit e rndsishme meq nj numr i mjaftueshm i

  aksionarve t tjer votuan n t njjtn mnyr si ai.

  B46 Nse nuk sht e qart q investitori ka fuqi, pasi merren parasysh faktort e

  renditur n paragrafin B42 (a) - (d), investitori nuk ka kontroll mbi t

  investuarin.

  T drejtat potenciale t vots

  B47 Gjat vlersimit t kontrollit, nj investitor merr parasysh t drejtat e tij

  potenciale t vots, si dhe t drejtat potenciale t zotruara nga palt e tjera,

  pr t prcaktuar nse ai ka fuqi. T drejtat potenciale t vots jan t drejta

  pr t siguruar t drejtat e vots t nj t investuari, t tilla si ato q rrjedhin

  nga instrumentet e konvertueshme ose opsionet, duke prfshir kontratat e

  ardhshme. Kto t drejta potenciale t vots merren parasysh vetm nse t

  drejtat jan thelbsore (shih paragraft B22B25).

  B48 Kur gjykohet pr t drejtat potenciale t vots, nj investitor do t marr

  parasysh qllimin dhe prcaktimin e instrumentit, si dhe qllimin dhe

  prcaktimin e do prfshirje tjetr q investitori ka me t investuarin. Kjo

  prfshin nj vlersim t termave t ndryshme dhe kushteve t instrumentit si

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 26

  dhe t pritshmrive t dukshme t investitorit, motivet dhe arsyet pr t rn

  dakord me kto terma dhe kushte.

  B49 Nse investitori zotron edhe t drejta t vots ose t drejta t tjera t

  vendimmarrjes, q lidhen me veprimtarit e t investuarit, investitori vlerson

  nse kto t drejta, n kombinim me t drejtat potenciale t vots, i japin atij

  fuqi.

  B50 T drejtat potenciale thelbsore t vots vetm, ose n kombinim me t drejta

  t tjera, mund ti japin investitorit aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit

  e rndsishme. Pr shembull, kjo ka t ngjar t jet rasti kur nj investitor

  zotron 40 pr qind t t drejtave t vots t nj t investuari dhe, n

  prputhje me paragrafin B23, zotron t drejtat thelbsore q rrjedhin nga

  opsionet pr t bler nj 20 prqind tjetr t t drejtave t vots.

  Shembuj zbatimi

  Shembull 9

  Investitori A zotron 70 pr qind t t drejtave t vots t nj t investuari.

  Investitori B zotron 30 prqind t t drejtave t vots t t investuarit, si dhe

  nj opsion pr t bler gjysmn e t drejtave t investitorit A. Opsioni sht i

  ushtrueshm pr dy vitet e ardhshme me nj mim t caktuar q sht

  thellsisht pa mjete monetare (dhe pritet t mbetet kshtu pr kt periudh

  dy-vjeare). Investitori A sht duke i ushtruar t drejtat e tij dhe sht duke

  drejtuar n mnyr aktive veprimtarit e rndsishme t t investuarit. N

  kt rast, investitori A ka t ngjar t plotsoj kriterin e fuqis, sepse ai

  duket se ka aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme.

  Megjithse investitori B ka aktualisht opsione t ushtrueshme pr t bler t

  drejta shtes t vots (q, nse ushtrohen, do t'i jepnin atij nj shumic t

  drejtash t t investuarit), termat dhe kushtet q lidhen me kto opsione jan

  t tilla q opsionet nuk konsiderohen si thelbsore.

  Shembull 10

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  27 IFRS Foundation

  Investitori A dhe dy investitor t tjer zotrojn secili nj t tretn e t

  drejtave t vots t nj t investuari. Aktiviteti i biznesit t t investuarit sht

  i lidhur ngusht me investitorin A. Prve instrumenteve t kapitalit neto,

  investitori A ka, gjithashtu, instrumente borxhi q jan t konvertueshme n

  aksione t zakonshme t t investuarit, n do koh, me nj mim t caktuar

  q sht pa mjete monetare (por jo plotsisht pa mjete monetare). Nse

  borxhi konvertohet, investitori A do t zotronte 60 pr qind t t drejtave t

  vots t t investuarit. Investitori A do t prfitonte nga realizimi i sinergjive,

  nse instrumentet e borxhit do t konvertoheshin n aksione t zakonshme.

  Investitori A ka fuqi mbi t investuarin, sepse ai zotron t drejtat e vots t

  t investuarit s bashku me t drejtat potenciale thelbsore t vots q i

  japin atij aftsin aktuale pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme.

  Fuqia kur t drejtat e vots ose t drejta t ngjashme me to nuk

  kan nj efekt t rndsishm n kthimet e t investuarit

  B51 N vlersimin e qllimit dhe t konceptimit t nj t investuari (shih paragraft

  B5-B8), nj investitor do t marr n konsiderat prfshirjen dhe vendimet e

  bra n fillimet e t investuarit, si pjes e konceptimit t tij dhe vlersimit nse

  termat e transaksionit dhe karakteristikat e prfshirjes i sigurojn investitorit t

  drejtat, q jan t mjaftueshme pr ti dhn atij fuqi. Vetm t qnurit i

  prfshir n konceptimin e nj t investuari nuk sht e mjaftueshme pr ti

  siguruar kontrollin investitorit. Megjithat, prfshirja n konceptim mund t

  tregoj se investitori ka patur mundsin t siguroj t drejta q jan t

  mjaftueshme pr ti dhn atij fuqi mbi t investuarin.

  B52 Prve ksaj, nj investitor do t marr parasysh marrveshjet kontraktuale t

  tilla si t drejtat e blerjes, t drejtat e kthimit dhe t drejtat e likuidimit t

  vendosura n fillimet e t investuarit. Kur kto marrveshje kontraktuale

  prfshijn veprimtari q jan t lidhura ngusht me t investuarin, ather

  kto veprimtari jan, n thelb, nj pjes integrale e veprimtarive t

  prgjithshme t t investuarit, edhe pse ato mund t jen prtej kufijve ligjore

  t tij. Prandaj, t drejtat e qarta ose t nnkuptuara t vendimmarrjes, t

  prfshira n marrveshjet kontraktuale, q jan t lidhura ngusht me t

  investuarin, duhet t konsiderohen si veprimtari t rndsishme gjat

  prcaktimit t fuqis mbi t investuarin.

  B53 Pr disa t investuar, veprimtarit e rndsishme kryhen vetm ather kur

  krijohen rrethana ose ndodhin ngjarje t veanta. I investuari mund t jet

  konceptuar n mnyr t till q drejtimi i veprimtarive t tij dhe kthimet e tyre

  jan t paracaktuara, nse dhe prderisa lindin apo ndodhin kto rrethana

  ose ngjarje t veanta. N kt rast, vetm vendimet n lidhje me veprimtarit

  e t investuarit, kur krijohen kto rrethana ose ndodhin kto ngjarje, mund t

  ndikojn n mnyr t ndjeshme n kthimet e tij dhe kshtu t jen veprimtari

  t rndsishme. Rrethanat apo ngjarjet nuk duhet t ken ndodhur pr shkak

  t nj investitori q ka aftsin ti marr kto vendime pr t patur fuqi. Fakti

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 28

  se e drejta pr t marr vendime sht e kushtzuar nga rrethanat q lindin

  apo ngjarja q ndodh, n vetvete, i bjn mbrojtse kto t drejta.

  Shembuj zbatimi

  Shembull 11

  Si sht specifikuar n dokumentet themeluese t tij, i vetmi aktivitet i

  biznesit i nj t investuari sht t blej llogari t arktueshme dhe tu

  shrbej atyre n mnyr t prditshme n emr t investitorve t tij.

  Shrbimi mbi baz ditore prfshin mbledhjen dhe kalimin e pagesave t

  principalit dhe interesit kur ato kryhen. Me mospagimin e nj llogarie t

  arktueshme, i investuari automatikisht ia kthen vemas at nj investitori,

  si sht rn dakord n nj marrveshje t ktij lloji t lidhur n mes

  investitorit dhe t investuarit. E vetmja veprimtari e rndsishme sht

  menaxhimi i llogarive t arktueshme n rast vonese, sepse kjo sht e

  vetmja veprimtari q mund t ndikoj n mnyr t ndjeshme n kthimet e t

  investuarit. Menaxhimi i arktimeve para se pagesa t mos bhet nuk sht

  nj veprimtari e rndsishme, ngaq nuk krkon t merren vendime

  thelbsore q mund t ndikojn ndjeshm mbi kthimet e t investuarit

  veprimtarit para mospagimit jan t paracaktuara dhe qndrojn vetm n

  mbledhjen e flukseve monetare kur ato paguhen dhe kalimin e tyre tek

  investitort. Prandaj, vetm e drejta e investitorve pr t drejtuar aktivet n

  rast t vonesave n pages duhet t merret parasysh gjat vlersimit t

  veprimtarive t prgjithshme t t investuarit, q ndikojn ndjeshm tek

  kthimet e tij. N kt shembull, caktimi i t investuarit siguron q investitori

  ka autoritetin e vendimmarrjes mbi veprimtarit, q ndikojn ndjeshm n

  kthimet, pikrisht n kohn q krkohet ky autoritet. Kushtet e marrveshjes

  s kthimit jan pjes prbrse e transaksionit t prgjithshm dhe e krijimit

  t t investuarit. Prandaj, termat e marrveshjes, s bashku me dokumentet

  themeltare t t investuarit ojn n prfundimin se investitori ka fuqi mbi t

  investuarin, edhe pse investitori ka pronsin e llogarive t arktueshme

  vetm n rastin kur ka vonesa n pages dhe menaxhon llogarit e

  arktueshme prtej kufijve ligjore t t investuarit.

  Shembull 12

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  29 IFRS Foundation

  Aktivet e vetme t nj t investuari jan llogarit e arktueshme. Kur sht

  gjykuar pr qllimin dhe konceptimin e t investuarit, sht prcaktuar q

  veprimtaria e vetme e rndsishme sht menaxhimi i llogarive t

  arktueshme deri n rast mospagese. Pala, q ka aftsin pr t menaxhuar

  mospagimin e llogarive t arktueshme, ka fuqi mbi t investuarin,

  pavarsisht nse ndonj nga huamarrsit nuk ka paguar n koh.

  B54 Nj investitor mund t ket nj angazhim t qart ose t nnkuptuar q t

  siguroj se nj i investuar vazhdon t veproj si sht konceptuar. Ky

  angazhim mund t rris ekspozimin e investitorit ndaj ndryshueshmris s

  kthimeve dhe n kt mnyr t nxis m tej investitorin pr t marr t drejta

  t mjaftueshme q ti japin fuqi. Prandaj, nj angazhim pr t siguruar q nj i

  investuar vepron sikurse sht konceptuar mund t jet nj tregues se

  investitori ka fuqi, por nj gj e till as nuk i jep fuqi nj investitori, as nuk e

  pengon nj pal tjetr t ket fuqi.

  Ekspozimi ndaj kthimeve t ndryshueshme ose t

  drejtat mbi to nga nj i investuar

  B55 Gjat vlersimit nse nj investitor ka kontrollin mbi nj t investuar,

  investitori prcakton nse sht i ekspozuar ndaj kthimeve t ndryshueshme apo zotron t drejta mbi to, nga prfshirja e tij me t investuarin.

  B56 Kthimet e ndryshueshme jan kthime q nuk jan fikse dhe kan mundsi t ndryshojn si rezultat i performancs t nj t investuari. Kthimet e ndryshueshme mund t jen vetm pozitive, vetm negative

  apo njhersh pozitive dhe negative (shih paragrafin 15). Nj investitor vlerson nse kthimet nga nj i investuar jan t ndryshueshme dhe sa jan t ndryshueshme, n baz t prmbajtjes s marrveshjes dhe

  pavarsisht nga forma ligjore e kthimeve. Pr shembull, nj investitor mund t zotroj nj obligacion me pagesa interesi fikse. Pagesat fikse t interesit jan kthime t ndryshueshme pr qllime t ktij SNRF-je,

  sepse ato jan subjekt i rrezikut t mospagimit dhe e ekspozojn investitorin ndaj rrezikut t kredis t emetuesit t obligacionit. Madhsia e ndryshueshmris (dmth sa t ndryshueshme jan kto kthime) varet

  nga rreziku i kredis s obligacionit. N mnyr t ngjashme, tarifat fikse t performancs pr administrimin e aktiveve t nj t investuari jan kthime t ndryshueshme, sepse ato e ekspozojn investitorin ndaj

  rrezikut t performancs t t investuarit Madhsia e ndryshueshmris varet nga aftsia e t investuarit pr t gjeneruar t ardhura t mjaftueshme pr t paguar tarifn.

  B57 Shembuj t kthimeve prfshijn:

  (a) dividendt, shprndarjet e tjera t prfitimeve ekonomike nga nj i investuar (p.sh. interesi nga letrat me vler t borxhit t emetuara

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 30

  nga ana e t investuarit) dhe ndryshimet n vlern e investimeve t

  investitorit tek ky i investuar.

  (b) shprblimi pr aktive apo pasive shrbimi t t investuarit, tarifat dhe ekspozimi ndaj humbjes nga dhnie kredie ose mbshtetje

  likuiditeti, interesat e mbetur n aktivet e t investuarit dhe pasivet nga likuidimi i ktij t investuari, prfitimet tatimore, si dhe qasja q nj investitor ka n likuiditetin e ardhshm nga prfshirja e tij me nj

  t investuar.

  (c) kthimet q nuk jan t vlefshme pr zotruesit e tjer t interesit. Pr shembull, nj investitor mund t prdor aktivet e tij n

  kombinim me aktivet e t investuarit, si n rastin e kombinimit t funksioneve operative pr t arritur ekonomit e shkalls, kursimet n kosto, t siguruarit nga t tjer t produkteve t rralla,

  mundsis pr t hyr ose prdorur njohurit e zotruara ose kufizimit t disa operacioneve apo aktiveve, pr t rritur vlern e aktiveve t tjera t investitorit.

  Lidhja midis fuqis dhe kthimeve

  Fuqia e deleguar

  B58 Kur nj investitor me t drejta t vendimmarrjes (nj vendimmarrs) vlerson nse ai kontrollon nj t investuar, ather do t prcaktoj nse ai sht kryesori apo nj agjent. Nj investitor do t prcaktoj nse

  nj njsi tjetr ekonomike, me t drejta t vendimmarrjes, sht duke vepruar si nj agjent pr investitorin. Nj agjent sht pal e angazhuar kryesisht pr t vepruar n emr dhe pr t mirn e nj pale apo palve

  tjetr ( njsia kryesore ose njsit kryesore) dhe pr kt arsye nuk ka kontroll mbi t investuarin, kur ushtron autoritetin e tij t vendimmarrjes (shih paragraft 17 dhe 18). Kshtu, nganjher fuqia e nj njsie

  kryesore mund t zotrohet dhe t ushtrohet nga nj agjent, por n emr t saj. Nj vendimmarrs nuk sht nj agjent, thjesht pr faktin se palt e tjera mund t prfitojn nga vendimet q ai merr.

  B59 Nj investitor mund t'ia delegoj autoritetin e tij t vendimmarrjes nj agjenti n disa shtje t caktuara apo n t gjitha veprimtarit e rndsishme. Gjat vlersimit nse ka kontroll mbi nj t investuar,

  investitori duhet t trajtoj t drejtat e vendimmarrjes, t deleguara tek agjenti i tij, si t mbajtura drejtprdrejt nga vet ai. N situata kur ka m shum se nj njsi kryesore, secila prej tyre do t vlersoj nse ka fuqi

  mbi t investuarin duke marr parasysh krkesat n paragraft B5-B54. Paragraft B60-B72 japin udhzime n prcaktimin nse nj vendimmarrs sht nj agjent apo kryesori.

  B60 N prcaktimin nse sht nj agjent, nj vendimmarrs do t marr n konsiderat marrdhniet e prgjithshme midis atij vet dhe t investuarit

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  31 IFRS Foundation

  dhe palve t tjera t prfshira me t investuarin, n veanti t gjith

  faktort n vijim:

  (a) shtrirjen e autoritetit t vendimmarrjes s tij mbi t investuarin (paragraft B62 dhe B63).

  (b) t drejtat q zotrohen nga palt e tjera (paragraft B64B67).

  (c) shprblimin q i takon n prputhje me marrveshjen e shprblimit (s) (paragraft B68B70).

  (d) ekspozimin e vendimmarrsit ndaj ndryshueshmris s kthimeve nga interesat e tjera q zotron te i investuari (paragraft B71 dhe B72).

  Secilit prej faktorve do ti jepet rndsi e ndryshme n baz t fakteve dhe rrethanave t veanta.

  B61 Prcaktimi nse nj vendimmarrs sht nj agjent krkon nj vlersim

  t t gjith faktorve t prmendur n paragrafin B60, prvese nj pal e vetme zotron t drejtat thelbsore pr t hequr vendimmarrsin (t drejtat e heqjes) dhe mund ta heq at pa ndonj arsye (shih paragrafin

  B65).

  Shtrirja e autoritetit t vendimmarrjes

  B62 Shtrirja e autoritetit t vendimmarrjes vlersohet duke marr n konsiderat:

  (a) veprimtarit q jan t lejuara n baz t marrveshjes

  (marrveshjeve) s vendimmarrjes dhe t specifikuara me ligj, dhe

  (b) gjykimit se vendimmarrsi ka qen kur jan marr vendimet n lidhje me kto veprimtari.

  B63 Nj vendimmarrs do t marr n konsiderat qllimin dhe konceptimin e t investuarit, rreziqet ndaj t cilave i investuari sht konceptuar t jet i ekspozuar, rreziqet q planifikohen tu kalojn palve t prfshira dhe

  nivelin e prfshirjes q vendimmarrsi ka n konceptimin e nj t investuari. Pr shembull, nse nj vendimmarrs sht prfshir ndjeshm n konceptimin e t investuarit (duke prfshir edhe

  prcaktimin e fushs s autoritetit t vendimmarrjes), kjo prfshirje mund t tregoj se vendimmarrsi ka patur mundsi dhe nxitje t fitoj t drejtat

  q i sigurojn vendimmarrsit aftsin pr t drejtuar veprimtarit e

  rndsishme.

  T drejtat e zotruara nga palt e tjera

  B64 T drejtat thelbsore, q zotrohen nga palt e tjera, mund t ndikojn n aftsin e vendimmarrsit pr t drejtuar veprimtarit e rndsishme

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 32

  t nj t investuari. T drejtat thelbsore t heqjes ose t drejta t tjera

  mund t tregojn se vendimmarrsi sht nj agjent.

  B65 Kur nj pal e vetme zotron t drejtat thelbsore t heqjes dhe mund ta heq vendimmarrsin pa arsye, duke u marr si nj rast i veant, nj gj

  e till sht e mjaftueshme pr t arritur n prfundimin se vendimmarrsi sht nj agjent. Nse m shum se njra pal zotron t drejta t tilla (dhe asnj pal n mnyr individuale nuk mund t heq

  vendimmarrsin pa rn dakord me palt e tjera), kto t drejta, n mnyr t veuar, nuk jan prfundimtare n prcaktimin se nj vendimmarrs vepron kryesisht n emr dhe pr dobi t t tjerve.

  Prve ksaj, sa m i madh t jet numri i palve q krkohen pr t vepruar s bashku n ushtrimin e t drejtave pr t hequr nj vendimmarrs, dhe sa m e madhe t jet madhsia e interesave t tjera

  ekonomike (pra shprblimi dhe interesat e tjera) t vendimmarrsit, si dhe ndryshueshmria e lidhur me to, aq m pak rndsi duhet ti kushtohet ktij faktori.

  B66 T drejtat thelbsore q zotrohen nga palt e tjera, q kufizojn lirin e nj vendimmarrsi, do t konsiderohen n mnyr t ngjashme me t drejtat e heqjes, kur t vlersohet nse vendimmarrsi sht nj agjent.

  Pr shembull, nj vendimmarrs, q krkohet t marr miratimin nga nj numr i vogl palsh t tjera pr veprimet e tij, n prgjithsi, sht nj agjent. (Shih paragraft B22-B25 pr udhzim shtes mbi t drejtat dhe

  nse ato jan thelbsore.)

  B67 Shqyrtimi i t drejtave t zotruara nga palt e tjera do t prfshij nj vlersim t fardo t drejtash q ushtrohen nga bordi i drejtorve (ose organ tjetr qeveriss) t nj t investuari dhe t efektit t tyre n

  autoritetin e vendimmarrjes (shih paragrafin B23(b)).

  Shprblimi

  B68 Sa m e madhe t jet madhsia dhe ndryshueshmria e lidhur me shprblimin e vendimmarrsit, n krahasim me kthimet e pritshme nga veprimtarit e t investuarit, aq m shum gjasa ka q vendimmarrsi t

  jet kryesori.

  B69 N prcaktimin nse sht nj kryesor ose nj agjent, vendimmarrsi do t marr gjithashtu n konsiderat nse ekzistojn kushtet e mposhtme:

  (a) Shprblimi i vendimmarrsit sht n prpjestim t drejt me

  shrbimet e ofruara.

  (b) Marrveshja e shprblimit prfshin vetm afatet, kushtet ose

  shumat q zakonisht paraqiten n marrveshjet pr shrbime t ngjashme dhe shkalln e aftsive t negociuara n baz palsh t palidhura me njra-tjetrn.

  B70 Nj vendimmarrs nuk mund t jet nj agjent po t mos ekzistojn

  kushtet e vendosura n paragrafin B69 (a) dhe (b). Megjithat, plotsimi i

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  33 IFRS Foundation

  ktyre kushteve n mnyr t veuar nuk sht i mjaftueshm pr t

  arritur n prfundimin se nj vendimmarrs sht nj agjent.

  Ekspozimi ndaj ndryshueshmris s kthimeve nga interesa t tjera

  B71 Nj vendimmarrs q zotron interesa t tjera te nj i investuar (p.sh. investimet te nj i investuar ose jep garanci n lidhje me performancn e t investuarit), do t marr parasysh ekspozimin ndaj ndryshueshmris

  s kthimeve nga kto interesa n vlersimin nse ai sht nj agjent. Zotrimi i interesave t tjera te nj i investuar tregon se vendimmarrsi mund t jet nj kryesor.

  B72 N vlersimin e ekspozimit t tij ndaj ndryshueshmris s kthimeve nga

  interesat e tjera te i investuari, nj vendimmarrs do t marr parasysh

  n vijim:

  (a) sa m e madhe sht madhsia dhe ndryshueshmria e lidhur me interesat e tij ekonomike, duke marr parasysh shprblimin e vet

  dhe interesat e tjera n total, aq m shum ka t ngjar q vendimmarrsi t jet nj kryesor.

  (b) nse ekspozimi i tij ndaj ndryshueshmris s kthimeve sht i ndryshm nga ai e investitorve t tjer dhe, nse sht kshtu,

  nse mund t ndikoj kjo n veprimet e tij. Pr shembull, ky mund t jet rasti kur nj vendimmarrs zotron interesa t varura ose ofron forma t tjera t mbajtjes s aktivit si garanci kredie te nj i

  investuar.

  Vendimmarrsi do t vlersoj ekspozimin e tij n krahasim me ndryshueshmrin totale t kthimeve t t investuarit. Ky vlersim bhet

  kryesisht mbi bazn e kthimeve t pritshme nga veprimtarit e t investuarit, por nuk duhet t injoroj ekspozimin maksimal t vendimmarrsit ndaj ndryshueshmris s kthimeve t t investuarit

  nprmjet interesave t tjera q vendimmarrsi zotron.

  Shembuj zbatimi

  Shembull 13

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 34

  Nj vendimmarrs (drejtuesi i fondit) krijon, tregton dhe drejton nj fond t rregulluar, q tregton publikisht, sipas parametrave t prcaktuara ngusht n mandatin e investimeve, si krkohet nga ligjet dhe

  rregulloret lokale. Fondi blihet nga investitort si nj investim n nj portofol t diversifikuar t letrave me vler t kapitalit neto t njsive q tregtojn publikisht. Brenda parametrave t prcaktuara, drejtuesi i fondit

  ka liri veprimi n lidhje me aktivet t cilat do t investohen. Drejtuesi i fondit ka br nj investim n fond, proporcionalisht 10 pr qind, dhe merr nj tarif t bazuar n treg pr shrbimet e tij, t barabart me 1

  pr qind t vlers s aktiveve neto t fondit. Tarifat jan n prpjestim me shrbimet e ofruara. Drejtuesi i fondit nuk ka ndonj detyrim pr t financuar humbjet prtej 10 pr qind t investimit. Nuk sht e

  nevojshme q fondi t vendos dhe nuk ka vendosur nj bord t pavarur

  drejtorsh. Investitort nuk zotrojn asnj t drejt thelbsore q do t ndikonte n autoritetin e vendimmarrjes s drejtuesit t fondit, por mund

  t blej interesat e tyre brenda kufijve t veant t prcaktuara nga fondi.

  Edhe pse vepron brenda parametrave t prcaktuara n mandatin e investimeve dhe n prputhje me krkesat rregullatore, drejtuesi i fondit ka t drejta vendimmarrse q i japin atij aftsin aktuale pr t drejtuar

  veprimtarit e rndsishme t fondit - investitort nuk zotrojn t drejta thelbsore q mund t ndikojn n autoritetin e vendimmarrjes t drejtuesit t fondit. Drejtuesi i fondit merr nj tarif t bazuar n treg pr

  shrbimet e tij, q sht n prpjestim t drejt me shrbimet e ofruara, dhe ka br edhe nj investim proporcional n fond. Shprblimi dhe investimet e tij e ekspozojn drejtuesin e fondit ndaj ndryshueshmris

  s kthimeve nga veprimtarit e fondit, pa krijuar ekspozim t nj rndsie t till q tregon se drejtuesi i fondit sht kryesori.

  N kt shembull, marrja n konsiderat e ekspozimit t drejtuesit t fondit ndaj ndryshueshmris s kthimeve nga fondi, s bashku me autoritetin e

  vendimmarrjes brenda parametrave t kufizuar, tregon se ai sht nj agjent.

  Kshtu, drejtuesi i fondit arrin n prfundimin se ai nuk e kontrollon fondin.

  Shembull 14

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  35 IFRS Foundation

  Nj vendimmarrs krijon, tregton dhe drejton nj fond q u ofron mundsi

  investimi nj numri investitorsh. Vendimmarrsi (drejtuesi i fondit) duhet t

  marr vendime n t mir t interesave t t gjith investitorve dhe n

  prputhje me marrveshjet e qeverisjes s fondit. Megjithat, drejtuesi ka

  shkall t lart lirie n vendimmarrje. Drejtuesi i fondit merr nj shprblim

  sipas tarifs t bazuar n treg pr shrbimet e tij, t barabart me 1 pr qind

  t aktiveve q ka n administrim dhe 20 pr qind t t gjitha fitimeve t fondit,

  n qoft se sht arritur nj nivel i caktuar fitimi. Tarifat jan n prputhje me

  shrbimet e ofruara.

  Edhe pse ai duhet t marr vendime n interes t t gjith investitorve,

  drejtuesi i fondit ka autoritet t plot t vendimmarrjes pr t drejtuar

  veprimtarit e rndsishme t fondit. Drejtuesi i fondit paguhet me nj pag

  fikse dhe nj shprblim n varsi t performancs, n mnyr prpjestimore

  me shrbimet e ofruara. Prve ksaj, shprblimi bn q interesat e drejtuesit

  t fondit t jen n t njjtn linj me ato t investitorve t tjer pr t rritur

  vlern e fondit, pa krijuar ekspozim ndaj ndryshueshmris s kthimeve nga

  veprimtarit e fondi. Kjo sht e rndsishme, sepse shprblimi, i

  konsideruar n veanti, tregon se drejtuesi i fondit sht kryesori.

  Modeli faktik i paraqitur m lart dhe analiza vlen pr shembujt 14a-14c t

  prshkruara m posht. do shembull sht konsideruar si nj rast m vete.

  Shembull 14A

  Drejtuesi i fondit ka gjithashtu nj investim 2 pr qind n fond, duke br q

  interesat e veta t jen n prputhje me ato t investitorve t tjer. Drejtuesi

  i fondit nuk ka ndonj detyrim t financoj humbjet prtej 2 pr qind t

  investimeve. Investitort mund ta heqin drejtuesin me nj shumic t thjesht

  votash, por vetm pr shkelje t kontrats.

  Investimi 2 pr qind i drejtuesit t fondit rrit ekspozimin e tij ndaj ndryshueshmris s kthimeve nga veprimtarit e fondit pa krijuar ekspozim,

  t nj rndsie t till, q tregon se drejtuesi i fondit sht kryesori. T drejtat

  e investitorve t tjer pr t hequr drejtuesin e fondit konsiderohen t jen t

  drejta mbrojtse meq ato jan t ushtrueshme vetm kur ka shkelje t

  kontrats. N kt shembull, edhe pse drejtuesi i fondit ka shkall t lart

  autoriteti t vendimmarrjes dhe sht i ekspozuar ndaj ndryshueshmris s

  kthimeve nga interesi dhe shprblimi i tij, ekspozimi i drejtuesit t fondit

  tregon se ai sht nj agjent. Kshtu, drejtuesi i fondit arrin n prfundimin se

  nuk ka kontrollin e fondit.

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 36

  Shembull 14B

  Drejtuesi i fondit ka nj investim prpjestimisht m thelbsor n fond, por

  nuk ka ndonj detyrim pr t financuar humbjet prtej ktij investimi.

  Investitort mund t heqin drejtuesin e fondit me nj shumic t thjesht

  votash, por vetm pr shkelje t kontrats.

  N kt shembull, t drejtat e investitorve t tjer pr t hequr drejtuesin e

  fondit konsiderohen t jen t drejta mbrojtse pr shkak se ato jan t

  ushtrueshme vetm kur ka shkelje t kontrats. Edhe pse drejtuesi i fondit

  paguhet me nj tarif fikse dhe n varsi t performancs, q sht n

  prpjestim t drejt me shrbimet e ofruara, kombinimi i investimit t

  drejtuesit t fondit s bashku me shprblimin e tij mund t krijoj ekspozim

  ndaj ndryshueshmris s kthimeve nga veprimtarit e fondit, q sht e nj

  rndsie t till, q tregon se drejtuesi i fondit sht nj kryesor. Sa m e

  madhe t jet madhsia dhe ndryshueshmria e lidhur me interesat

  ekonomike t drejtuesit t fondit t (duke pasur parasysh shprblimin e vet

  dhe interesat e tjera n trsi), sa m tepr rndsi ti kushtohej nga drejtuesi

  i fondit ktyre interesave ekonomike gjat analizs, aq m shum ka t

  ngjar q ai t jet kryesori.

  Pr shembull, duke marr parasysh shprblimin e tij dhe faktor t tjer,

  drejtuesi i fondit mund ta quaj se sht i mjaftueshm nj 20 pr qind e

  investimeve pr t arritur n prfundimin se ai kontrollon fondin. Megjithat,

  n rrethana t ndryshme (p.sh. nse shprblimi apo faktor t tjer jan t

  ndryshm), kontrolli mund t evidentohet kur niveli i investimeve sht i

  ndryshm.

  Shembull 14C

  Drejtuesi i fondit ka prpjestimisht nj 20 pr qind investime n fond, por

  nuk ka ndonj detyrim pr t financuar humbjet prtej ktij 20 pr qindshit.

  Fondi ka nj bord t drejtorve, t gjith antart e t cilit jan t pavarur nga

  drejtuesi i fondit dhe emrohen nga investitor t tjer. Bordi emron

  drejtuesin e fondit do vit. Nse bordi vendosi t mos rinovoj kontratn e

  drejtuesit t fondit, shrbimet e kryera nga drejtuesi i fondeve mund t kryhen

  nga drejtuesit e tjer t industris.

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  37 IFRS Foundation

  Edhe pse drejtuesi i fondit paguhet me nj pag fikse dhe n varsi t

  performancs, q jan n prputhje me shrbimet e ofruara, kombinimi i

  investimit prej 20 pr qind i drejtuesit t fondit s bashku me shprblimin e tij

  krijon ekspozim ndaj ndryshueshmris s kthimeve nga veprimtarit e

  fondit. Nj gj e till ka rndsi se tregon q drejtuesi i fondit sht kryesori.

  Megjithat, investitort kan t drejta thelbsore pr t hequr drejtuesin e

  fondit- bordi i drejtorve siguron nj mekanizm pr t garantuar se

  investitort mund ta heqin drejtuesin e fondit, nse ata vendosin ta bjn nj

  gj t till.

  N kt shembull, drejtuesi i fondit e v theksin m tepr n t drejtat

  thelbsore t heqjes gjat analizs. Kshtu, edhe pse drejtuesi i fondit ka

  mjaft autoritet n vendimmarrje dhe sht i ekspozuar ndaj

  ndryshueshmris s kthimeve t fondit si rezultat i shprblimit dhe investimit

  i i tij, t drejtat thelbsore t zotruara nga investitort e tjer tregojn se

  drejtuesi i fondit sht nj agjent. Kshtu, drejtuesi i fondit arrin n

  prfundimin se ai nuk e kontrollon fondin.

  Shembull 15

  Nj i investuar sht krijuar pr t bler nj portofol t letrave me vler me

  norm fikse, t garantuar me aktiv, financuar nga instrumente borxhi me

  norm fikse dhe instrumente t kapitalit neto. Instrumentet e kapitalit neto

  jan t prcaktuara pr t siguruar mbrojtje pr investitort e borxhit nga

  humbja e par dhe pr t marr kthimet e mbetura t t investuarit.

  Transaksioni u tregtohet investitorve potencial t borxhit si nj investim n

  nj portofol t letrave me vler, t garantuar me aktive, me ekspozimin ndaj

  rrezikut t kredis, lidhur me ndonj mospagim t mundshm t emetuesit t

  ktyre letrave me vler, dhe ndaj rrezikut t norms s interesit t lidhur me

  drejtimin e portofolit. N momentin e formimit, instrumentet e kapitalit neto

  prfaqsojn 10 prqind t vlers s aktiveve t blera. Nj vendimmarrs

  (shoqria administruese) drejton portofolin veprues t aktiveve duke marr

  vendime pr investime brenda parametrave t prcaktuara n prospektin e t

  investuarit. Pr kto shrbime, shoqria administruese paguhet me nj tarif

  fikse t bazuar n treg (dmth. 1 pr qind e aktiveve q jan nn drejtim) dhe

  me nj tarif t lidhur me performancn (dmth. 10 pr qind e fitimeve), n

  qoft se fitimet e investuarit tejkalojn nj nivel t caktuar. Tarifat jan n

  prputhje me shrbimet e ofruara. Shoqria administruese zotron 35 pr

  qind t kapitalit neto t t investuarit.

  Pjesa e mbetur prej 65 pr qind e kapitalit neto, si dhe t gjitha instrumentet e borxhit, zotrohen nga nj numr i madh investitorsh, si pal e tret e

  palidhur, me nj shprndarje t gjer. Shoqria administruese mund t hiqet

  pa shkak, me vendim t shumics s thjesht t investitorve t tjer.

 • INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD MAY 2011

  IFRS Foundation 38

  Shoqria administruese paguhet me tarif fikse dhe tarif t lidhur me

  performancn, q jan proporcionale me shrbimet e ofruara. Shprblimi bn

  q interesat e drejtuesit t fondit t jen n t njtn linj me ato t

  investitorve t tjer pr rritjen e vlers s fondit. Shoqria administruese

  sht e ekspozuar ndaj ndryshueshmris s kthimeve nga veprimtarit e

  fondit, sepse zotron 35 pr qind t kapitalit neto dhe si rezultat i shprblimit

  q merr.

  Edhe pse vepron brenda parametrave t prcaktuar n prospektin e t

  investuarit, shoqria administruese ka aftsin aktuale t marr vendime pr

  investime, q ndikojn dukshm n kthimet e t investuarit -t drejtat e

  heqjes, t zotruara nga investitor t tjer, zn nj pesh specifike t vogl

  gjat analizs, sepse kto t drejta zotrohen nga nj numr i madh

  investitorsh me shprndarje t gjer. N kt shembull, shoqria

  administruese i kushton m tepr rndsi ekspozimit t saj ndaj

  ndryshueshmris s kthimeve t fondit nga interesat e kapitalit neto, q jan

  n varsi t instrumenteve t borxhit. Zotrimi 35 pr qind i kapitalit neto

  krijon ekspozim t varur ndaj humbjeve dhe t drejtave n kthimet e t

  investuarit, t nj rndsie t till q tregon se shoqria administruese sht

  kryesorja. Kshtu, shoqria administruese arrin n prfundimin se kontrollon

  t investuarin.

  Shembull 16

  Nj vendimmarrs (sponsori) sponsorizon nj kanal me disa shits, q

  emeton instrumente borxhi afatshkurtra tek investitort e palidhur, pal e

  tret. Transaksioni u tregtohet investitorve potencial, si nj investim n nj

  portofol t aktiveve afatmesme me norma t larta, me ekspozim minimal ndaj

  rrezikut t kredis, q lidhet me mospagimin e mundshm nga ana e

  emetuesve t aktiveve n portofol. Transferues t ndryshm shesin portofole

  aktivesh afatmesme t cilsis t lart n kanal. do transferues i shrben

  portofolit t aktiveve q ai shet n kanal dhe administron llogarit e

  arktueshme, q nuk paguhen n koh, kundrejt nj tarife shrbimi bazuar

  n treg. do transferues siguron, gjithashtu, mbrojtjen nga humbja e par n

  rastin e humbjeve t kredis nga portofoli i tij i aktiveve nprmjet mbi

  kolateralizimit t aktiveve t transferuara n kanal. Sponsori prcakton

  kushtet e kanalit dhe drejton operacionet n t kundrejt nj tarife t bazuar

  n treg. Tarifa sht proporcionale me shrbimet e ofruara. Sponsori miraton

  shitsit e lejuar pr t shitur n kanal, miraton aktivet q do t blihen prej

  kanalit dhe merr vendime n lidhje me financimin e tij. Sponsori duhet t

  veproj n t mir t interesit t t gjith investitorve.

 • IFRS 10 CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS

  39 IFRS Foundation

  Sponsori ka t drejt mbi do kthim t mbetur t kanalit dhe gjithashtu siguron aktiv q mbahet si garanci kredie dhe lehtsira likuiditeti n kanal.

  Aktivi i dhn nga sponsori, si garanci kredie, prthith humbjet deri n 5 pr

  qind t t gjith aktiveve t kanalit, pasi humbjet t jen prthithur nga

  transferuesi. Lehtsirat e likuiditetit nuk jan shum t avancuara kundrejt

  aktiveve t mospaguara. Investitort nuk zotrojn t drejta thelbsore q

  mund t ndikojn n au