Strehimi Social në Shqipëri

  • View
    216

  • Download
    0

Embed Size (px)

Transcript

Strehimi Social n Shqipri VLERSIM I SITUATS

QERSHOR, 2016

2016

Ky raport sht prgatitur nga Programi Mbshtetja e Kombeve t Bashkuara pr

Prfshirjen Sociale n Shqipri (UNSSIA), financuar nga Agjencia Zvicerane pr Zhvillim dhe

Bashkpunim dhe zbatuar nga Programi pr Zhvillim i Kombeve t Bashkuara - PNUD n

partneritet me Qeverin Shqiptare. Opinionet dhe pikpamjet e shprehura n kt raport jo

domosdoshmrish paraqesin pikpamjet e Programit t Kombeve t Bashkuara pr Zhvillim

(PNUD) apo t Organizats s Kombeve t Bashkuara (OKB).

Prgatitur nga: Endri Raco, PhD

Tiran, Qershor 2016

Prmbajtja PRMBLEDHJE EKZEKUTIVE .................................................................................................................... 1

HYRJE ....................................................................................................................................................... 3

METODOLOGJIA ...................................................................................................................................... 5

Faza e par .......................................................................................................................................... 5

Faza e dyt .......................................................................................................................................... 7

Faza e tret ......................................................................................................................................... 8

GJETJET E PYETSORIT .......................................................................................................................... 10

Plotsimi i pyetsorit ........................................................................................................................ 10

Situata e t pastrehve ..................................................................................................................... 11

Numri i t pastrehve ....................................................................................................................... 12

Numri i aplikantve pr strehim social ............................................................................................. 14

Numri i aplikantve pr strehim social sipas kategorive .................................................................. 15

Numri i aplikimeve sipas bashkis .................................................................................................... 17

Grupe t tjera .................................................................................................................................... 19

Aplikantt sipas programit ................................................................................................................ 19

Numri i prfituesve ........................................................................................................................... 21

Prfituesit sipas programeve ............................................................................................................ 23

Problemet kryesore n sigurimin e strehimit social ......................................................................... 23

Sistemi i pikzimit ............................................................................................................................. 25

Vshtirsi n zbatimin e sistemit t pikzimit .................................................................................. 25

Sistemi i t dhnave .......................................................................................................................... 25

Buxheti pr strehimin social ............................................................................................................. 28

Inventari i banesave dhe truallit ....................................................................................................... 32

Nevoja pr rritje kapacitetesh .......................................................................................................... 33

NGJASHMRIT DHE DALLIMET NDRMJET BASHKIVE ........................................................................ 35

KONKLUZIONE ....................................................................................................................................... 36

FUSHAT E NDRHYRJES ......................................................................................................................... 39

Qeverisja qendrore ........................................................................................................................... 39

Autoritetet lokale .............................................................................................................................. 40

Aktor t tjer ................................................................................................................................... 41

REFERENCA ........................................................................................................................................... 42

SHTOJCA ................................................................................................................................................ 43

Shtojca 1 ................................................................................................................................................ 43

Shtojca 2 ................................................................................................................................................ 60

Shtojca 3 ................................................................................................................................................ 62

Shtojca 4 ................................................................................................................................................ 63

Shtojca 5 ................................................................................................................................................ 65

Shtojca 6 ................................................................................................................................................ 66

SHKURTESAT ......................................................................................................................................... 69

1

PRMBLEDHJE EKZEKUTIVE

Strehimi social po bhet nj shtje gjithnj e m e rndsishme n Shqipri. Krkesat e qytetarve pr strehim jan prher e m shum n rritje, dhe po kshtu jan nevojat pr investime n kt sektor.

Ky studim ka pr qllim identifikimin e situats s strehimit social n Shqipri, me

problematikat dhe sfidat q ajo mbart. N kt studim jemi munduar tu prgjigjemi nj

trsi pyetjesh si: Cilat jan problemet m t shpeshta t strehimit sipas njsive vendore?

Cila ka qen krkesa dhe oferta pr strehim pr kategori t ndryshme vulnerabl? Sa t

informuar jan kategori t ndryshme vulnerabl pr programe t ndryshme t strehimit

q ofrohen nga qeveria?

Pr t pasur nj pasqyr sa m t detajuar t situats, pr nj pjes t madhe t pyetjeve,

njsive vendore u sht krkuar t sigurojn informacionin q ato disponojn pr

periudhn kohore 2011 - 2016. Kjo prbn nj veori t rndsishme t studimit sepse

na mundson nj analiz statistikore t shtrir n koh. N kt mnyr studimi i jep

prgjigje pyetjeve t rndsishme si: A ka psuar rritje apo zbritje krkesa pr strehim?

A kan ardhur investimet pr strehim social duke u rritur?

Ky raport jep informacion edhe pr shtje t tjera q influencojn tek performanca e

njsive vendore pr sa i prket strehimit social. T tilla shtje q trajtohen n studim

jan sistemi i pikzimit, sistemi i t dhnave, inventari i banesave dhe truallit dhe nevoja

e autoriteteve vendore pr programe pr ngritjen e kapaciteteve.

Pr mbledhjen e informacionit u hartua nj pyetsor online. Gjat periudhs Janar-

Shkurt, u organizuan seanca trajnimesh ku 61 bashkit u prezantuan me kt pyetsor.

Gjat ktyre seancave u diskutuan shtjet e trajtuara n pyetsor. Si rezultat i komenteve

t marra, u realizua versioni final i pyetsorit i cili ju drgua bashkive pr plotsim. Gjat

kohs q ju caktua bashkive pr plotsim, u zhvillua nj sesion i dyt trajnimesh pr t

ndjekur nga afr procesin dhe pr t zgjidhur probleme t ndryshme t hasura gjat

plotsimit. Pyetsorit iu prgjigjn 61 bashki.

Gjetjet kryesore:

Nevoja pr strehim social vazhdon t mbetet mjaft e madhe. Raporti i numrit t

prfituesve kundrejt numrit t aplikantve sht pr t gjitha bashkit m i ult se 0.7.

Kategorit vulnerabl me numrin m t madh t prfituesve pr strehim social jan:

familjet me shum fmij (n = 870), prfituesit e ndihms ekonomike (n = 868), iftet e

reja(n = 387), familjet egjiptiane(n = 344), grat kryefamiljare(n = 313).

Kategorit vulnerabl me numrin m t vogl t prfituesve pr strehim social jan: gra

t dhunuara (n = 0), viktima t dhuns n familje (n = 1), familjet e policve t rn n

detyr(n = 12), emigrantt e rikthyer(n = 30).

Kategoria Grat e dhunuara nuk ka asnj prfitues, fakt ky q krkon orientimin e

politikave sociale ndaj ksaj kategorie pr t mos dekujaruar aplikimin.

2

Jo detyrimisht bashkit m t mdha kan nj kofient m t lart t aplikantve pr

km^2. Pr shembull Kamza ka nj kofient 0.46529 kundrejt Vlors me siprfaqe 3 her

m t madhe dhe me kofient 0.04114.

Pjesa m e madhe e aplikimeve sht pr