of 61 /61
1 REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E ARSIMIT DHE SHKENCËS Agjencia Kombëtare e Arsimit dhe Formimit Profesional SKELETKURRIKULI Për Drejtimin Mësimor TEKNOLOGJI USHQIMORE Niveli I Kodi: A-I-11 Miratoi: MINISTRI MYQEREM TAFAJ Tiranë, 2011

TEKNOLOGJI USHQIMORE

Embed Size (px)

Text of TEKNOLOGJI USHQIMORE

 • 1

  REPUBLIKA E SHQIPRIS MINISTRIA E ARSIMIT DHE SHKENCS

  Agjencia Kombtare e Arsimit dhe Formimit Profesional

  SKELETKURRIKULI

  Pr Drejtimin Msimor

  TEKNOLOGJI USHQIMORE

  Niveli I

  Kodi: A-I-11 Miratoi: MINISTRI MYQEREM TAFAJ

  Tiran, 2011

 • 2

  Prmbajtja: I. Qllimet e arsimit profesional n drejtimin Teknologji ushqimore, niveli I. II. Profili profesional i nxnsve n prfundim t arsimit profesional Teknologji

  ushqimore, niveli I. 1. Krkesat e pranimit t nxnsve n arsimin profesional, n drejtimin Teknologji

  ushqimore, niveli I. 2. Kompetencat e prgjithshme t nxnsit n prfundim t arsimimit n drejtimin

  Teknologji ushqimore, niveli I. 3. Kompetencat profesionale t nxnsit n prfundim t arsimimit n drejtimin

  Teknologji ushqimore, niveli I. 4. Mundsit e punsimit dhe t arsimimit t mtejshm n prfundim t arsimimit n

  drejtimin Teknologji ushqimore, niveli I. III. Plani msimor pr drejtimin Teknologji ushqimore, niveli I. IV. Udhzime pr planin msimor

  V. Udhzime pr procesin msimor. VI. Udhzime pr vlersimin dhe provimet. VII. T dhna pr certifikatn q fitohet n prfundim t arsimimit n drejtimin

  Teknologji ushqimore, niveli I.

  VIII. Programet e prgjithshme t lndve teorike profesionale. IX. Prshkruesit e moduleve t praktiks profesionale t detyruar.

  X. Prshkruesit e moduleve t praktiks profesionale me zgjedhje t detyruar.

 • 3

  I. Qllimet e arsimit profesional n drejtimin Teknologji ushqimore, niveli I. Qllimi kryesor i arsimimit profesional n drejtimin Teknologji ushqimore, niveli I, sht zhvillimi i personalitetit t nxnsve pr t jetuar n prshtatje me botn q i rrethon dhe prgatitja e tyre pr tu punsuar n veprimtarit profesionale q lidhen drejtprdrejt me prpunimin e produkteve ushqimore. Pr t realizuar kt, shkolla profesionale u krijon nxnsve: mundsi t prshtatshme pr t nxn, pavarsisht nga gjinia, raca, besimi dhe aftsit; mundsi pr t gjith, pr t zhvilluar kompetencat profesionale, t bazuara n njohurit,

  shprehit, qndrimet dhe vlerat, t mjaftueshme pr t lehtsuar punsimin dhe prparimin drejt arsimit e formimit profesional t mtejshm;

  mbshtetje pr tu njohur me rregullat e sigurimit teknik e t ruajtjes s mjedisit n prputhje me standardet ndrkombtare dhe pr ti zbatuar ato me rreptsi;

  mbshtetje pr tu njohur me teknologjit e proceset teknologjike bashkkohore e t perspektivs, q lidhen me kualifikimin profesional prkats;

  mbshtetje pr t zhvilluar ndjenjn e disiplins, kuriozitetin intelektual dhe profesional, si dhe vlerat morale;

  mbshtetje pr tu zhvilluar psikologjikisht dhe fizikisht, pr t prballuar vshtirsit q do t ndeshin gjat veprimtarive t ardhshme profesionale;

  mbshtetje pr t zhvilluar frymn e tolerancs dhe t mirbesimit nprmjet prvojs s puns.

  II. Profili profesional i nxnsve n prfundim t arsimit profesional n drejtimin Teknologji ushqimore, niveli I 1. Krkesat e pranimit t nxnsve n arsimin profesional, n drejtimin Teknologji

  ushqimore, niveli I. N shkollat q ofrojn arsimin profesional n drejtimin msimor Teknologji ushqimore niveli I, kan t drejt t regjistrohen t gjith t rinjt q:

  - kan mbaruar arsimin e detyruar 9-vjear; - jan t aft fizikisht dhe mendrisht t prballojn krkesat e ktij niveli t arsimit

  profesional. - kan aftsi t kufizuara, pr t cilt shkolla krijon kushte dhe prshtat programin n

  prputhje me paaftsit q shfaqin. N raste t veanta kur krkesat pr t ndjekur kt shkollim jan m t larta se kapacitet reale t ktyre shkollave, ather, MASH prgatit udhzime t veanta me kritere t posame pranimi pr kto shkolla. 2. Kompetencat e prgjithshme t nxnsit n prfundim arsimimit n drejtimin

  Teknologji ushqimore, niveli I. N prfundim t arsimit profesional n drejtimin Teknologji ushqimore niveli I, nxnsi do t zotroj kto kompetenca t prgjithshme kryesore: T komunikoj n mnyr korrekte me shkrim e me goj pr t shprehur mendimet e

  ndjenjat e tij dhe pr t argumentuar opinionet pr shtje t ndryshme. T prdor burime dhe teknika t ndryshme t mbledhjes dhe t shfrytzimit t

  informacioneve t nevojshme pr zhvillimin e tij personal dhe profesional.

 • 4

  T nxis potencialin e tij t brendshm n krkim t vazhdueshm pr zgjidhje t reja m efektive dhe m efiente.

  T angazhohet fizikisht, mendrisht dhe emocionalisht n kryerjen e detyrave t ndryshme n kontekstin profesional, personal dhe shoqror.

  T respektoj rregullat dhe parimet e nj bashkjetese demokratike n kontekstin e integrimeve lokale, rajonale.

  T manifestoj guxim dhe aftsi siprmarrse pr t ardhmen e tij. T tregoj vetkontroll gjat ushtrimit t veprimtarive t tij. T organizoj drejt, procesin e t nxnit t tij dhe t shfaq gadishmrin dhe vullnetin

  pr t nxn gjat gjith jets. T respektoj parimet e puns n grup dhe t bashkpunoj aktivisht n arritjen e

  objektivave t pranuara. T vlersoj dhe vetvlersoj nisur nga kritere t drejta si baz pr t prmirsuar dhe

  uar m tej arritjet e tij. 3. Kompetencat profesionale t nxnsit n prfundim t arsimimit n drejtimin

  Teknologji ushqimore, niveli I.

  N prfundim t arsimit profesional n drejtimin Teknologji ushqimore niveli I, nxnsi do t jet i aft t ushtroj kompetencat profesionale si m posht: T organizoj vendin e puns. T prdor dhe mirmbaj mjetet dhe materialet e puns. T respektoj standardet e profesionit. T interpretoj dokumentacionin teknik t profesionit. T prgatis kafsht dhe shpendt pr therrje. T realizoj tualetin e trupave. T realizoj seleksionime t ndryshme gjat procesit teknologjik. T kryej prgatitje t thjeshta t lndve t para dhe ndihmse. T mbush konservat. T kryej trajtime t thjeshta termike. T kryej transportime t ndryshme para, gjat dhe pas procesit teknologjik. T kryej procese prgatitore pr ambalazhim. T kryej ambalazhime t thjeshta. T largoj mbeturinat teknologjike. T drmoj rrushin pr prodhimin e vers dhe distilateve. T bluaj malton pr prodhimin e birrs. T mbush ent e fermentimit pr prodhimin e vers, distilateve dhe birrs. T largoj brsit. T largoj pjest e panevojshme t frutave dhe perimeve. T prgatis shurupin pr produktin e prqendruar me sheqer. T prgatis tretsira t ndryshme pr konservat e perimeve. T ndrroj trafilat n presforma pr makarona. T respektoj rregullat e sigurimit teknik T respektoj rregullat e higjiens dhe t mbrojtjes s mjedisit. 4. Mundsit e punsimit dhe t arsimimit t mtejshm n prfundim t arsimimit n

  drejtimin Teknologji ushqimore, niveli I.

 • 5

  Prfundimi me sukses i kualifikimit profesional Teknologji ushqimore, niveli I, e pajis nxnsim me certifikatn e punonjsit gjysm t kualifikuar (ndihms) n kt drejtim, me t drejt pr vazhdimin e arsimimit n nivelin II t kualifikimit profesional (njvjear), n nj nga profilet msimore t ktij drejtimi. Ky kualifikim i jep nxnsit mundsi t'i drejtohet tregut t puns si ndihms n ndrmarrje t ndryshme t teknologjis ushqimore (t prpunimit t qumshtit, mishit, pijeve alkoolike, frutave dhe perimeve/ullirit, drithit dhe brumrave, etj). Me arsimim t mtejshm (n nivelin III) nxnsit fitojn maturn profesionale me mundsi pr vazhdimin e studimeve universitare. III. Plani msimor pr arsimin profesional n drejtimin Teknologji Ushqimore, niveli I

  Plani msimor pr drejtimin Teknologji Ushqimore Niveli I

  Nr

  Kodi

  Lndt dhe modulet msimore

  Ort javore/vjetore Klasa

  10 Klasa

  11 A. Lndt e prgjithshme (Gjithsej) 15/17

  (540/ 612)

  11/13 (374/ 442)

  1 Gjuh shqipe dhe letrsi 2 1 2 Gjuh e huaj 2 2 3 Gjuh e huaj 2 (me zgjedhje t lir) (2) (2) 4 Qytetari 2 - 5 Histori 1 1 6 Matematik 2 1 7 Fizik 2 1 8 Kimi 1 2 9 Teknologji informimi e komunikimi 1 1

  10 Edukim fizik 2 1 11 Edukim pr karriern - 1 B. Lndt profesionale

  (Gjithsej) 10

  (360) 8

  (272) 1 L-01-006-08 Vizatim teknik 2 - 2 L-05-007-08 Higjien dhe mbrojtje mjedisi 1 1 3 L-06-008-10 Kimi inorganike 2 - 4 L-06-169-10 Kimi analitike dhe ushqimore - 2 5 L-07-009-08 Mikrobiologji 2 - 6 L-08-010-08 Procese, aparate dhe pajisje t teknologjis ushqimore - 2 7 L-08-011-08 Teknologji ushqimore dhe ftohje 3 3

  C. Module t detyruar t praktiks profesionale (Gjithsej) 5 (180)

  10 (340)

  1 M-08-017-08 Procese prgatitore pr prpunimin e frutave dhe perimeve 54 - 2 M-08-018-08 Procese prgatitore pr prpunimin e miellit pr prodhime

  brumi 54 -

  3 M-08-019-08 Procese prgatitore pr prpunimin e mishit pr konsum 72 -

 • 6

  4 M-08-020-11 Procese prgatitore pr prpunimin e qumshtit pr konsum

  - 51

  5 M-08-021-11 Procese prgatitore pr prpunimin e qumshtit pr nnprodukte

  - 154

  6 M-08-022-11 Procese prgatitore pr prodhimin e pijeve alkoolike - 135 D. Modulet e praktiks profesionale me zgjedhje t

  detyruar (Gjithsej) 1 (36) 2 (68)

  1 M-08-023-08 Procese prgatitore pr prpunimin e ujit pr konsum 36 - 2 M-08-024-08 Procese prgatitore pr prpunimin e domates pr

  koncentrate 36 -

  3 M-08-025-08 Procese prgatitore pr prpunimin e drithit pr miell 36 - 4 M-08-026-08 Procese prgatitore pr prpunimin e farave t lulediellit

  pr prodhimin e vajit - 68

  5 M-08-027-08 Procese prgatitore pr prpunimin e ullirit pr prodhimin e vajit

  - 68

  6 M-08-028-08 Procese prgatitore pr prpunimin e peshkut - 68 Gjithsej A+B+C+D 31/33

  (1116/ 1188)

  31/33 (1054/1122)

  IV. Udhzime pr planin msimor Kohzgjatja e vitit shkollor sht: N klasn 10, viti shkollor ka gjithsej 36 jav (36 jav msimore) N klasn 11 viti shkollor ka gjithsej 36 jav (34 jav msimore + 1 jav pr provimin e praktiks profesionale + 1 jav pr provimin e teoris profesionale). Nj jav msimore ka jo m shum 33 or msimore (teorike dhe praktike). Nj or msimore zgjat 45 minuta. Kurrikuli i arsimit profesional n drejtimin Teknologji Ushqimore, niveli I, prbhet nga 4 grupe elementesh kurrikulare: - Lndt e kulturs s prgjithshme, t prbashkta pr drejtimet e ndryshme t ktij niveli

  (programet e detajuara t tyre jepen n nj dokument t veant t MASH). - Lndt e kulturs profesionale (programet e prgjithshme jan pjes e ktij

  skeletkurrikuli). - Modulet e praktikave profesionale t detyruara (prshkruesit e tyre jan pjes e ktij

  skeletkurrikuli). - Modulet e praktikave profesionale me zgjedhje t detyruar (prshkruesit e tyre jan pjes

  e ktij skeletkurrikuli). Rekomandohet q modulet e praktiks profesionale t realizohen n ndarje ditore 3 orshe ose 6 orshe. V. Udhzime pr procesin msimor. Msuesit e lndve teorike profesionale dhe instruktort e moduleve t praktikave profesionale duhet t przgjedhin dhe prdorin forma dhe metoda msimdhnieje t tilla q t nxisin maksimalisht t nxnit aktiv t nxnsve dhe t ojn n krijimin tek ta, t kompetencave t puns, t plota dhe t qndrueshme. E rndsishme sht q planifikimi i msimdhnies t bazohet n nj proces analize

 • 7

  fillestare, i cili t marr parasysh faktor t till t rndsishm si, niveli i hyrjes s nxnsve, prmbajtja e hollsishme e lndve profesionale dhe e moduleve t praktikave profesionale t parashikuara dhe shkalla e integrimit t tyre, objektivat konkret q do t arrihen, mundsit reale q ka shkolla pr realizimin e veprimtarive msimore etj. Pr kt planifikim duhet nj bashkpunim i ngusht i t gjith personelit msimdhns dhe drejtues t shkolls. Elementi ky pr arritjen e suksesit n nj proces t nxni, sht motivimi i nxnsve. Njohja e vazhdueshme e nxnsve me shkalln e prmbushjes s objektivave nga ana e tyre prbn nj mekanizm t fuqishm motivimi, i cili duhet t shihet me prparsi nga msuesit. Nj element tjetr q ndihmon suksesin sht integrimi i teoris me praktikn e profesionit. Parimi i t nxnit duke br duhet t gjej vendin e duhur n procesin e t msuarit n shkollat profesionale t drejtimit Teknologji Ushqimore, niveli I. Msuesit dhe instruktort duhet t prdorin metoda t tilla t t msuarit q zhvillojn jo vetm njohurit teorike, shkathtsit dhe shprehit praktike t nxnsve, por edhe qndrimet e tyre ndaj jets, puns dhe shoqris n prgjithsi. Puna n grup dhe Puna me projekte jan dy nga format baz t organizimit t msimit (teorik ose praktik) pr t zhvilluar kompetencat kye, t nevojshme pr zgjidhjen e problemeve q kan t bjn me veprimtarin profesionale n veanti dhe jetn e profesionistit t ardhshm, n prgjithsi. Nj parim tjetr q duhet respektuar nga msuesit dhe instruktort sht fakti q t nxnit nuk ndodh vetm n mjediset e shkolls, por edhe jasht tyre. Dhnia e detyrave dhe puna krkimore e pavarur e nxnsve ka nj ndikim t dukshm n formimin e tyre si profesionist t ardhshm t drejtimit profesional Teknologji Ushqimore. N rastin e nxnsve me aftsi t kufizuara, msuesit duhet t prshtasin programet e lndve dhe prshkruesit e moduleve n prputhje me mundsit e tyre, si dhe t krijojn kushte pr zbatimin e tyre. VI. Udhzime pr vlersimin dhe provimet. Vlersimi vjetor i nxnsve n lndt teorike profesionale dhe modulet e praktikave profesionale bhet nga vet msuesit dhe instruktort prkats, me metoda dhe instrumente vlersimi t prgatitura ose przgjedhura nga vet ata. Vlersimi i nxnsve t bhet me nota (4-10) si pr lndt teorike, ashtu edhe pr modulet praktike, si gjat vitit, ashtu edhe n provimet prfundimtare. N prfundim t klass s njmbdhjet, nxnsi i arsimuar ne drejtimin profesional Teknologji Ushqimore, niveli I, i nnshtrohet provimeve t mposhtme: a) Provimi i teoris profesionale t integruar; b) Provimi i praktiks profesionale t integruar; N kto provime ata vlersohen pr shkalln e prvetsimit t kompetencave profesionale (njohurive, shprehive, vlerave dhe qndrimeve), t nevojshme pr t punuar n veprimtari t ndryshme profesionale q operojn n fushn e teknologjis ushqimore, dhe u jepet certifikata n t ciln evidentohen notat prfundimtare t lndve teorike profesionale, t moduleve t praktiks profesionale, t lndve t prgjithshme, pr do vit shkollor, si dhe rezultatet e dy provimeve prfundimtare t nivelit I. VII. T dhna pr certifikatn q fitohet n prfundim t arsimit profesional n drejtimin Teknologji ushqimore, niveli I Me prfundimin e suksesshm t arsimit profesional n drejtimin msimor Teknologji ushqimore, niveli I, shkolla profesionale e pajis nxnsin me Dftesn e prfundimit t ktij niveli si dhe me Certifikatn e aftsimit profesional, t cilat njihen n territorin e Republiks s Shqipris. Sipas modelit t miratuar nga MASH, kto dshmi prmbajn:

 • 8

  a) T dhnat pr nxnsin, shkolln, vitin e prfundimit, kualifikimin e fituar, etj. b) T dhna pr rezulatet e arrritura nga nxnsi: - rezultatet n lndt e prgjithshme, lndt profesionale dhe modulet profesionale, pr do vit shkollor; - rezultatet e dy provimeve prfundimtare t Nivelit I.

 • 9

  VIII. Programet e prgjithshme t lndve teorike profesionale. 1. Lnda Vizatim teknik (L-01-006-08). Kl. 10 72 or Synimet e lnds Vizatim teknik, kl. 10. N prfundim t trajtimit t lnds Vizatim teknik, kl.10, nxnsit duhet: - T zgjedhin sipas rastit materialet e skicimit - T kryejn skica t thjeshta dhe t vshtirsive mesatare. - T prdorin materialet dhe veglat e vizatimit teknik - T kryejn vizatime teknike t thjeshta. - T bjn shnime n skica dhe vizatime teknike duke prdorur shkrimin teknik - T bjn ndrtime t thjeshta gjeometrike n skica dhe vizatime teknike - T lexojn paraqitjet e objekteve t thjeshta. - T paraqesin, me ann e pamjeve, objekte t thjeshta teknik - T bjn skicat e detaleve t thjeshta dhe t vshtirsis mesatare duke sqaruar format dhe

  prmasat e tyre. - T lexojn skica t ndryshme detalesh. - T kryejn vizatime teknike t detaleve t thjeshta dhe t vshtirsis mesatare sipas

  skicave t tyre. - T lexojn vizatime detalesh. - T prdorin paraqitjet me prerje n skica dhe vizatime. - T lexojn skica dhe vizatime detalesh, ku jan prdorur paraqitjet me prerje. - T bjn paraqitje aksonometrike t objekteve t thjeshta t dhn nga natyra si dhe t

  atyre t dhn me ann e pamjeve, duke prfytyruar nga pamjet format hapsinore t tyre. - T paraqesin dhe t lexojn n skica dhe vizatime siprfaqet e filetuara. - T paraqesin dhe t lexojn paraqitje t bashkimeve t thjeshta detalesh. - T bjn dhe t lexojn vizatime t thjeshta prmbledhse. - T bjn dhe t lexojn vizatime t thjeshta skematike. - T lexojn vizatime t thjeshta t ndrtimit (vizatime arkitektonike dhe konstruktive). Prmbajtjet e prgjithshme t lnds Vizatim teknik, kl 10 - 72 or Tema 1 Njohuri pr vizatimet teknike dhe t skicimit. 6 or Tema 2 Materialet, veglat e vizatimit teknik. 2 or Tema 3 Shkrimi teknik. 3 or Tema 4 Ndrtimet gjeometrike kryesore. 4 or Tema 5 Paraqitja e objekteve n disa pamje. 8 or Tema 6 Vizatimet e skicimit t detaleve. 3 or Tema 7 Vizatimet teknike t detaleve, kryerja e vizatimit sipas skics. 3 or Tema 8 Njohuri pr vendosjen e prmasave, shkallt e vizatimit. 2 or Tema 9 Paraqitjet me prerje. 7 or Tema 10 Paraqitjet aksonometrike. 9 or Tema 11 Paraqitjet e filetave n vizatim. 3 or Tema 12 Paraqitjet e detaleve t bashkuara. 2 or Tema 13 Vizatimet prmbledhse. 8 or Tema 14 Vizatimet skematike 8 or Tema 15 Vizatimet e ndrtimit 4 or

 • 10

  2. Lnda Higjien dhe mbrojtje mjedisi (L-05-007-08). Kl. 10-36 or dhe Kl. 1134 or Synimet e lnds Higjien dhe mbrojtje mjedisi, kl. 10 N prfundim t trajtimit t lnds Higjien dhe mbrojtje mjedisi , kl 10, nxnsit duhet: T shpjegojn raportin e higjiens me industrin ushqimore. T tregojn ndikimin e dispozitave dhe rregullat n fuqi pr disiplinn e prodhimit t

  produkteve ushqimore.. T dallojn masat q duhet t merren pr zbatimin e normave t higjins vetiake, t vendit

  t puns dhe ambienteve t prodhimit. T dallojn rolin q luan uji nga pikpamja fiziologjike n organizm dhe krkesat

  higjienike q duhet t plotsoj uji. T dallojn masat kryesore q merren pr t luftuar dmtuesit. Preparatet kimike, mjetet

  biologjike e mekanike q prdoren pr zhdukjen e tyre. T dallojn llojet e mikrobeve q ndodhen n produktet ushqimore. T dallojn shkaqet e helmimeve ushqimore si dhe faktort q ndikojn n prhapjen e

  helmimeve ushqimore. T dallojn shenjat kryesore t helmimeve ushqimore T shpjegojn rastet e smundjeve q shkaktohen nga produktet e pakontrolluara e

  mnyrat e parandalimit t tyre. T shpjegojn krkesat higjeno sanitare n thertoret e misht. T shpjegojn krkesat higjeno sanitare gjat prpunimit t mishit, peshkut. T shpjegojn krkesat higjeno sanitare gjat mjeljes s qumshtit dhe grumbullimit t tij. T shpjegojn krkesat higjeno sanitare gjat prpunimit t qumeshtit dhe nnprodukteve

  t tij. T shpjegojn krkesat higjeno sanitare gjat prodhimit t puns. T shpjegojn krkesat higjeno sanitare gjat prodhimit t pijeve alkolike dhe joalkolike. T shpjegojn krkesat higjeno sanitare gjat ambalazhimit t produkteve ushqimore. T shpjegojn krkesat higjeno sanitare gjat transportit n industrin ushqimore. Prmbajtjet e prgjithshme t lnds Higjien dhe mbrojtje mjedisi. kl. 10 - 36 or Tema 1 Higjiena dhe industria ushqimore. 2 or Tema 2 Higjiena vetiake dhe e vendit t puns. 6 or Tema 3 Uji dhe roli i tij n higjienn sanitare. 3 or Tema 4 Helmimet ushqimore t shkaktuara nga mikrobet. 6 or Tema 5 Llojet e smundjeve q shkaktohen nprmjet ushqimet. 4 or Tema 6 Krkesat higjieno sanitare gjat prodhimit dhe ambalazhimit t

  produkteve ushqimore 10 or

  Tema 7 Krkesat higjieno sanitare gjat transportimit t produkteve dhe mjeteve t transportit

  5 or

  Synimet e lnds Higjien dhe mbrojtje mjedisi., kl. 11 - 34 or. N prfundim t trajtimit t lnds Higjien dhe mbrojtje mjedisi, kl 11, nxnsit duhet: T tregojn kuptimin e ekologjis dhe t dalloj sistemet ekologjike. T tregojn faktoret abiotike dhe biotike qe ndikojne pozitivisht dhe negativisht mbi

 • 11

  mjedisin. T tregojn konceptet e zhvillimit te qendrueshem. T shpjegojn dimensionet e zhvillimit te qendrueshem.. T shpjegojn kuptimin pr biodiversitetin dhe rendesin e tij. T dallojn faktoret e zvogelimit te biodiversitetit. T shpjegojn mnyrat e menaxhimit dhe perdorimit te ujrave te zeza T dallojn rolin e kimikateve dhe substancave toksike ne ndotjen e mjedisit. T dallojn llojet kryesoreb t mbeturinave. T shpjegojn mnyrat e riciklimit dhe riperdorimit t plehrave. T dallojn prbrsit e ajrit dhe ndotsit e tij. T dallojn faktort q ndikojn n nivelin e ndotjes. Prmbajtjet e prgjithshme t lnds Higjien dhe mbrojtje mjedisi., kl 11 - 34 or Tema 1 Ekologjia. Sistemet ekologjike. 4 or Tema 2 Faktort ekologjik abiotik dhe biotik. 3 or Tema 3 Dimensionet e zhvillimit t qndrueshm. 4 or Tema 4 Konceptet mbi biodiversitetin. Rndsia, mbrojtja 4 or Tema 5 Menaxhimi dhe prdorimi i ujrave t zeza 4 or Tema 6 Ndotja e mjedisit nga kimikatet dhe substancat toksike 5 or Tema 7 Mbeturinat dhe llojet kryesore t tyre, riciklimi 6 or Tema 8 Ndotja e ajrit 4 or 3. Lnda Kimi inorganike (L-06-008-10). Kl. 10 - 72 or Synimet e lnds Kimi inorganike, kl. 10 N prfundim t trajtimit t lnds Kimi inorganike, klasa 10, nxnsit duhet: T shpjegojn konceptin e lnds, formuls kimike, molit, mass molare, afri kimike,

  valenca, dhe barazimit kimik. T shkruajn dhe emrtojn formulat kimike pr substancat inorganike. T kryejn veprime njehsuese me formulat kimike, molin dhe barazimet kimike duke

  shprehur marrdhniet midis tyre. T klasifikojn reaksionet kimike dhe bjn njehsime stekiometrike pr zgjidhjen e

  problemave. T shpjegojn llojet e reaksioneve kimike. T ndajn sipas klasave Okside, Acide, Baza, Kripra T shkruajn, t emrtojn, t shpjegojn vetit e tyre T shpjegoj vetit e H2, O2 dhe H2O. T realizoj distilimin e ujit n laborator. T interpretojn procesin e tretjes nga pikpamja energjitike si dhe t kryejn njehsime

  me prqndrime t tretsirave. T prgatisin praktikisht tretsira me prqndrime t ndryshme. T shpjegojn veorit e elementeve kryesore t Gr.A dhe Gr.B t sistemit periodik. T shpjegoj vetit e prbrjeve t elementve kryesore dhe t tregoj mnyrat e

  prodhimit t tyre. T krahasoj vetite e elementve dhe prbrjeve t tyre.

 • 12

  T grumbulloj nga burime t ndryshme t dhna pr elementt, grupet e elementve dhe prbrjeve t tyre.

  Prmbajtjet e prgjithshme t lnds Kimi inorganike. kl. 10 - 72 or Tema 1 Reaksionet kimike. Ligjet e Kimis. 14 orTema 2 H2, O2, H2O 4 orTema 3 Tretsirat 10 orTema 4 Gazet e plogta. 2 orTema 5 Elementt e grupit t VIIA 5 orTema 6 Elementt e grupeve VIA , VA, IVA 10 orTema 7 Elementt e grupit t IA 5 orTema 8 Elementt e grupeve IIA dhe IIIA 8 orTema 9 Elementt e grupeve B 14 or 4. Lnda Kimi analitike dhe ushqimore (L-06-169-10). Kl. 11 - 68 or Synimet e lnds Kimi analitike dhe ushqimore, kl. 11 N prfundim t trajtimit t lnds Kimi analitike dhe ushqimore, kl. 11, nxnsit duhet: T shpjegoj konceptet baz t kimis analitike. T shpjegoj ndrtimin e laboratorit analitik. T demosrtoj eksperimente n laboratorin analitik me mjete t thjeshta. T shpjegoj mnyrat e realizimit t analizs cilsore. T shpjegoj mnyrat e realizimit t analizs sasiore. T interpretoj rolin e prbrjeve inorganike n produktet ushqimore. T interpretoj rolin e prbrjeve organike n produktet ushqimore. T paraqes rolin e prbrjeve organike dhe joorganike n organizmin e njeriut. T shpjegoj vet dhe rolin n industris ushqimore t makromolekulave. T shpjegojn ndrtimin dhe rolin e enzimave. T shpjegojn vetit dhe rolin e vitaminave T shpjegojn vetit dhe prdorimet e antibiotikve, ngjyruesve organik, PVC -s T shpjegoj rolin e shtesave kimike n industrin ushqimore. T tregoj rolin e kimis n ruajtjen e mjedisit. T grumbulloj nga burime t ndryshme t dhna pr ndikimin e industris ushqimore

  dhe kimis n mjedisin rrethues. Prmbajtjet e prgjithshme t lnds Kimi analitike dhe ushqimore, kl. 11- 68 or Tema 1 Bazat kryesore teorike t kimis analitike. 10 or Tema 2 Laboratori kimiko-analitik 5 or Tema 3 Analiza cilsore 13 or Tema 4 Analiza sasiore. 13 or Tema 5 Prbarjet inorganike n produktet ushqimore. 4 or Tema 6 Prbarjet organike n produktet ushqimore. 10 or Tema 7 Makromolekulat 5 or Tema 8 Shtesat kimike n produktet ushqimore.. 4 or Tema 9 Kimia dhe mjedisi 4 or

 • 13

  5. Lnda Mikrobiologji (L-07-009-08) Kl. 10 - 72 or Synimet e lnds Mikrobiologji, kl. 10 N prfundim t trajtimit t lnds Mikrobiologji, kl 10, nxnsit duhet: T shpjegojn rndsin dhe rolin e mikrogjallesave n jetn e bimve, kafshve dhe njeriut. T prshkruajn morfologjin, fiziologjin e mikrorganizmave njqelizore dhe shumqelizore. T shpjegoj disa procese kryesore biokimike q ndodhin gjat shndrrimit t produkteve T prgatisin n kushtet e laboratorit mikrogjallesa t ndryshme n terrene ushqyese. Tt shpjegojn rolin e mikroorganizmave n qarkullimin e substancave n natyr. T shpjegojn procesin infektiv dhe imunitetin. T shpjegojn procesin e pasterizimit dhe sterilizimit . T dallojn rolin e antibiotikve n luftimin e baktereve dhe viruseve patogjene. T shpjegojn proceset mikrobiologjik t pijeve alkoolike. T tregoj smundjet q prekin vern dhe birrn nga mikroorganizmat. T shpjegojn ndryshimet e fruta -perimeve nn veprimin e mikroorganizmave. T shpjegojn mikroflorn e qumshtit dhe nnprodukteve t tij. T shpjegojn proceset mikrobiologjike q zhvillohen n prgatitjen e nnprodukteve t qumshtit T shpjegojn proceset mikrobiologjike n vez, mish, peshk. T dallojn ndryshimet q psojn produktet ushqimore nn veprimin e mikroorganizmave.

  Prmbajtjet e prgjithshme t lnds Mikrobiologji., kl.10 - 72 or Tema 1 Mikrobiologjia dhe lidhjet e saj me TU . 2 or Tema 2 Morfologjia dhe sistematika e mikroorganizamve 9 or Tema 3 Fiziologjia e mikroorganizmave. 7 or Tema 4 Proceset kryesore biokimike 5 or Tema 5 Ndikimi i kushteve t mjedisit n zhvillimin e mikrogjallesave 4 or Tema 6 Roli i mikroorganizmave n qarkullimin e substancave n natyr 4 or Tema 7 Mikroorganizmat patogjene 6 or Tema 8 Prhapja e mikroorganizmave n natyr 4 or Tema 9 Mikrobiologjia e pijeve alkoolike 6 or Tema 10 Mikrobiologjia e miellit, buks, majas 7 or Tema 11 Mikrobiologjia e frutave perimeve 4 or Tema 12 Mikrobiologjia e qumshtit dhe nnprodukteve 7 or Tema 13 Mikrobiologjia e vez, mish, peshk 7 or

 • 14

  6. Lnda Proese aparate dhe pajisje t teknologjis ushqimore (L-08-010-08) Kl. 11 68 or

  Synimet e lnds Proese aparate dhe pajisje t teknologjis ushqimore kl. 11

  N prfundim t trajtimit t lnds Proese aparate dhe pajisje t teknologjis ushqimore kl.11 , nxnsit duhet: T dallojn bazat e hidrauliks. T prcaktojn parimet e ndrtimit t aparateve q prdoren pr t kryer proceset baz t teknologjis ushqimore. T renditin faktort q prcaktojn tipet e aparateve. T shpjegojn dhe llogaris vetit fizike t lngjeve dhe gazeve si: dendsia, veshtullia, trysnia etj. T shpjegojn dhe t krahasojn regjimet e lvizjes t lngjeve dhe gazeve n tubacione. T dallojn armaturat mbyllse n tubacione si: ventila, brryla, saracineska etj. T shpjegojn mnyrat e vendosjes s armaturave mbyllse. T shpjegojn proceset dhe vecorit e aparateve t prpunimit t materialeve t ngurta. T dallojn mnyrat e thrrmimit t materialeve t ngurta. T pershkruajn si realizohet procesi i thrrmimit t trash, thrrmimit t mesm e t vogl, thrrmimit t holl dhe tepr t holl T renditin faktort q ndikojn n rendimentin e thrrmuesve. T shpjegojn si kryhet klasifikimi i materialeve kokrrizore. T prshkruajn mnyrat e sitjes. T shpjegojn si jan ndrtuar lloje t ndryshme sitash. T renditin treguesit q vlersojn punn n sita. T shpjegojn si punojn klasifikatort me spirale dhe ndarsi ajror. T dallojn mnyra t dozimit dhe pajisje prkatse. T prshkruajn mnyra t ndryshme t zhvendosjes s materialeve t ngurta. T dallojn mnyra t przierjes dhe pajisjet prkatse. T renditin dhe t korregjoj gabimet n matje. T kryejn veprime n SI (sistemi i njsive matse). T shpjegojn lloje dhe mnyra t thjeshta t matjes dhe kontrollit t temperaturs. T shpjegojn lloje dhe mnyra t thjeshta t matjes dhe kontrollit t trysnise. T shpjegojn lloje dhe mnyra t thjeshta t matjes s prurjes. T shpjegojn lloje dhe mnyra t thjeshta t matjes s nivelit t lagshtis. T shpjegojn lloje dhe mnyra t thjeshta t matjes s dndsis.

  Prmbajtjet e prgjithshme t lnds Proese aparate dhe pajisje t teknologjis ushqimore, kl 11 - 68 or Tema 1 Bazat e hidrauliks 2 or Tema 2 Sistemi i njsive matse (SI) 2 or Tema 3 Vetit fizike t lngjeve dhe gazeve. 5 or Tema 4 Zhvendosja e lngjeve dhe e gazeve 14 or Tema 5 Armatura mbyllse n tubacione. Njohuri t prgjithshme. 5 or Tema 6 Proceset mekanike. 1 or Tema 7 Thrrmimi. Njohuri t prgjithshme. 8 or Tema 8 Klasifikimi i materialeve kokrrizore 2 or

 • 15

  Tema 9 Sitja. Njohuri t prgjithme. 2 or Tema 10 Klasifikimi hidraulik. 2 or Tema 11 Dozimi i materialeve. 1 or Tema 12 Zhvendosja e materialeve kokrrizore. 2 or Tema 13 Przierja e materialeve kokrrizore. 1 or Tema 14 Aparatet e matjes dhe t kontrollit.Gabimet n matje 5 or Tema 15 Matja e temperaturs. 4 or Tema 16 Matja e trysnis. 3 or Tema 17 Matja e prurjes 3 or Tema 18 Matja e nivelit. 1 or Tema 19 Matja e lagshtis 2 or Tema 20 Matja e dendsis 3 or

  7. Lnda Teknologji ushqimore dhe ftohje. (L-08-011-08) Kl. 10 108 or dhe Kl. 11 102 or

  Synimet e lnds Teknologji ushqimore dhe ftohje, kl. 10 N prfundim t trajtimit t lnds Teknologji ushqimore dhe ftohje, kl 10, nxnsit duhet: T dallojn prbrjen kimike, biokimike e biologjike t produkteve ushqimore; T dallojn mnyrat e trajtimit t ujrave n prshtatje me krkesat e prodhimit; T vlersojn rolin e ambalazheve n industrin ushqimore; T dallojn parimet dhe metodat e konservimit t produkteve ushqimore; T shpjegojn vecorit e prodhimit t miellit; T dallojn vecorit e miellrave sipas llojeve; T shpjegojn mnyra t prodhimit t buks; T kryejn llogaritje n prgatitjen e lndve t para n prgatitjen e buks; T dallojn veorit e miellrave pr prodhimin e makaronave: T shpjegojn veorit e procesit teknologjik t prodhimit t makaronave; T shpjegojn veorit e procesit teknologjik t prodhimit t biskotave; T dallojn asortimentet e biskotave; T dallojn llojet e rrushit pr prodhimin e vers; T shpjegojn etapat e ndryshme t procesit teknologjik t prodhimit t vers s kuqe e t

  bardh; T shpjegoj dallimet kryesore midis llojeve t ndryshme t vers; T dallojn shndrrimin e mushtit n ver nprmjet procesit t fermentimit alkoolik; T shpjegojn trajtimet e ndryshme q i bhen vers; T tregojn proceset e prpunimit t mbetjeve teknologjike; T dallojn veorit e lndve t para pr prodhimin e alkoolit dhe distilateve; T shpjegojn veorit teknologjike t prodhimit t alkoolit dhe distilateve; T dallojn karakteristikat e lndve t para pr prodhimin e birrs; T shpjegojn etapat e ndryshme t procesit tknologjik t prodhimit t birrs; T interpretojn proceset e fermentimit q ndodhin n prodhimin e birrs; T dallojn veorit teknologjike t frutave dhe perimeve pr prodhimin e konservave; T shpjegojn mbi dallimet n procesin e prodhimit t reelit, prevedes dhe marmalats;

 • 16

  T shpjegojn procesin teknologjik t prodhimit t salcs s domates; T dallojn procesin e fermentimit acetik dhe fermentimit laktik; T dallojn proceset e ndryshme termike q prdoren n prodhimin e konservave t

  frutave dhe perimeve; T dallojn parimet kryesore t ruajtjes s produktit me ftohje dhe ngrirje; Prmbajtjet e prgjithshme t lnds Teknologji ushqimore dhe ftohje, kl. 10 - 108 or Tema 1 Objekti i teknologjis ushqimore. Roli dhe rndsia e saj. 2 or Tema 2 Prbrja kimike, biokimike e biologjike e produkteve ushqimore. 6 or Tema 3 Uji n industrin ushqimore. 3 or Tema 4 Parimet dhe metodat e konservimit t produkteve ushqimore. 5 or Tema 5 Teknologjia e prodhimit t miellit. 10 or Tema 6 Teknologjia e prodhimit t buks. 15 or Tema 7 Teknologjia e prodhimit t makaronave. 6 or Tema 8 Teknologjia e prodhimit t biskotave. 4 or Tema 9 Teknologjia e prodhimit t vers. 18 or Tema 10 Teknologjia e prodhimit t alkooleve dhe distilateve. 4 or Tema 11 Teknologjia e prodhimit t birrs. 8 or Tema 12 Teknologjia e prodhimit t konservave t frutave dhe perimeve. 27 or Synimet e lnds Teknologji ushqimore dhe ftohje, kl. 11

  N prfundim t trajtimit t lnds Teknologji ushqimore dhe ftohje, kl 11, nxnsit duhet: T dallojn karakteristikat e llojeve t ullirit pr prodhimin e vajit; T shpjegojn mnyrat e prodhimit t vajit t ullirit; T dalloj karakteristikat e farave bimore pr prodhimin e vajit. T shpjegojn mnyrat e prodhimit t vajit t lulediellit T interpretojn proceset e rafinimit t vajit; T dallojn prbrjen kimike, biokimike dhe biologjike t qumshtit; T shpjegojn veorit teknologjike t prodhimit t qumshtit pr konsum; T kryejn llogaritje pr standartizimin e qumshtit; T tregojn dallimet kryesore midis nnprodukteve t qumshtit T shpjegojn veorit e procesit teknologjik t prodhimit t djathrave; T shpjegojn veorit e procesit teknologjik t prodhimit t gjalpit; T shpjegojn veorit e procesit teknologjik t prodhimit t kosit dhe gjizs T interpretojn proceset e fermentimit q ndodhin n prodhimet e nnprodukteve t qumshtit T dallojn ndryshimet q ndodhin gjat procesit t stazhionimit t djathrave; T dallojn veorit e mishit sipas llojeve; T shpjegojn procesin teknologjik t prodhimit t mishit; T shpjegojn procesin teknologjik t prodhimit t mishit t shpendve; T shpjegojn parimet kryesore t ruajtjes s mishit me ftohje dhe ngrirje; T shpjegojn mnyrat e prodhimit t sallameve e proshutave T dallojn trajtimet e ndryshme termike n prodhimin e sallameve e proshutave T interpretojn procesin teknologjik t prodhimit t konservave t mishit; T dallojn veorit e peshqve dhe produkteve t tjera t detit pr prodhimin e

 • 17

  konservave; T dallojn parimet kryesore t ruajtjes s peshkut me ftohje dhe ngrirje; T shpjegojn veorit teknologjike t prodhimit t konservave t peshkut; Prmbajtjet e prgjithshme t lnds Teknologji ushqimore dhe ftohje, kl.11 - 102 or Tema 1 Teknologjia e prodhimit t vajit t ullirit. 9 orTema 2 Teknologjia e prodhimit t vajit ng farat bimore. 13 orTema 3 Teknologjia e prodhimit t qumshtit. 12 orTema 4 Teknologjia e prodhimit t nnprodukteve t qumshtit. 27 orTema 5 Teknologjia e prodhimit t mishit. 6 orTema 6 Teknologjia e prodhimit t mishit t shpendve. 5 or Tema 7 Teknologjia e prodhimit t sallameve dhe proshutave. 13 orTema 8 Teknologjia e prodhimit t konservave t mishit. 9 orTema 9 Teknologjia e prodhimit t konservave t peshkut. 8 or

 • 18

  IX. Prshkruesit e moduleve t praktiks profesionale t detyruar 1. Moduli Procese prgatitore pr prpunimin e frutave dhe perimeve Drejtimi: Teknologji Ushqimore Niveli: I Klasa: 10

  PRSHKRUESI I MODULIT Titulli dhe kodi PROCESE PRGATITORE PR PRPUNIMIN

  E FRUTAVE DHE PERIMEVE M-08-017-08

  Qllimi i modulit

  Nj modul praktik q aftson nxnsit pr t kryer veprimtari prgatitore pr prpunimin e frutave dhe perimeve me qllim prodhimin e reelit, kompostos, marmalats, prevedes, marinadave dhe turshive, si dhe pr t kryer procese t ndryshme ambalazhimi t tyre.

  Kohzgjatja e modulit

  54 or msimore

  Niveli i paraplqyer pr pranim

  Nxnsit duhet t ken prfunduar arsimin e detyruar.

  Rezultatet e t msuarit (RM), prmbajtja dhe procedurat e vlersimit

  RM 1

  Nxnsi kryen procese prgatitore pr prodhimin e reelit dhe kompostos. Prmbajtja:

  - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns pr prodhimin e reelit dhe kompostos.

  - Dezinfektimi i enve dhe mjedisit e puns. - Transportimi i frutave n repart - Seleksionimi i frutave pr prodhimin e reelit. - Seleksionimi i frutave pr prodhimin e kompostos. - Larja e frutave. - Heqja e brthamave dhe cipave. - Prmasimi i frutave - Blanshirimi i frutave. - Transporti i sheqerit n repart. - Prgatitja e shurupit t sheqerit pr prodhimin e reelit. - Prgatitja e shurupit t sheqerit pr prgatitjen e

  kompostos. - Prgatitja e ambalazhit pr mbushjen me reel ose

  komposto. - Transportimi i mbeturinave t ndryshme. - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes

  s mjedisit. Instrumentet e vlersimit: - Pyetje prgjigje me goj. - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft:

 • 19

  - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e reelit dhe kompostos sipas procedurave standarde.

  - t dezinfektoj ent e mjedisin e puns sipas krkesave higjeno-sanitare.

  - t transportoj frutat n repart - t seleksionoj frutat pr prodhimin e reelit sipas

  parametrave teknologjik t ktij procesi - t seleksionoj frutat pr prodhimin e kompostos sipas

  parametrave teknologjik t ktij procesi - t laj frutat - t heq brthamat dhe cipat - t prmasoj frutat - t blansheroj frutat - t transportoj sheqerin n repart - t prgatis shurupin e sheqerit pr prodhimin e reelit

  sipas krkesave teknologjike t ktij procesi - t prgatis shurupin e sheqerit pr prodhimin e kompostos

  sipas krkesave teknologjike t ktij procesi - t transportoj mbeturinat e ndryshme me mjetet e duhura

  dhe n vendin e caktuar - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit

  RM 2 Nxnsi kryen procese prgatitore pr prodhimin e marmalats. Prmbajtja: - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns pr prodhimin e

  marmalats. - Dezinfektimi i enve dhe mjedisit e puns. - Transportimi i frutave n repart. - Seleksionimi i frutave pr prodhimin e marmalats. - Larja e frutave. - Coptimi i frutave. - Zjerja e frutave t coptuara dhe prftimi i pures s

  frutave. - Mbikqyrja e procesit t pasirimit t pures s frutave. - Transporti i sheqerit n repart. - Prgatitja e sheqerit, pektins dhe acidit organik pr

  prodhimin e marmalats. - Prgatitja e ambalazheve. - Mbushja e ambalazheve me marmalat. - Ftohja e marmalats. - Etiketimi i ambalazhit. - Magazinimi i marmalats. - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik. - Transporti i mbeturinave t ndryshme. - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli

 • 20

  Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e

  marmalats sipas procedurave standarde. - t dezinfektoj ent dhe mjedisin e puns sipas krkesave

  higjeno-sanitare. - t seleksionoj me kujdes frutat pr prodhimin e

  marmalats - t laj mir frutat - t coptoj frutat sipas madhsis s duhur - t zjej frutat e coptuara pr prftimin e pures s frutave - t mbikqyr procesin e pasirimit t pures s frutave - t transportoj sheqerin n repart - t prgatis sheqerin pr prodhimin e marmalats - t ftoh marmalatn - t transportoj mbeturinat e ndryshme n vendin e caktuar - t zbatoj rregullat e sigurimin teknik dhe t mbrojtjes s

  mjedisit

  RM 3 Nxnsi kryen procese prgatitore pr prodhimin e prevedes Prmbajtja: - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns pr prodhimin e

  prevedes sipas procedurave standarde.. - Dezinfektimi i enve dhe mjedisit e puns. - Transportimi i frutave n repart. - Seleksionimi i frutave pr prodhimin e prevedes. - Larja e frutave - Coptimi i frutave - Zjerja e frutave t coptuara dhe prftimi i pures s

  frutave. - Kullimi i mass s zjer t frutave dhe prftimi i lngut t

  frutave. - Prgatitja e ambalazhit - Etiketimi i ambalazheve. - Vendosja e ambalazheve n kuti. - Transporti n magazin - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s mjedisit Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e

  prevedes sipas procedurave standarde. - t dezinfektoj ent dhe mjedisin e puns sipas krkesave

  higjeno-sanitare. - t transportoj frutat n repart - t seleksionoj me kujdes frutat pr prodhimin e prevedes - t laj frutat

 • 21

  - t coptoj frutat sipas krkesave teknologjike t procesit - t zjej frutat e coptuara pr prftimin e pures s frutave - t kulloj masn e zjer t frutave pr prftimin e lngut t

  frutave - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe t mbrojtjes s

  mjedisit.

  RM 4 Nxnsi kryen procese prgatitore pr prodhimin e marinadave Prmbajtja: - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns pr prodhimin e

  marinadave - Dezinfektimi i enve dhe mjedisit e puns - Transportimi i perimeve n repart. - Seleksionimi i perimeve pr prodhimin e marinadave. - Larja e perimeve - Heqja e pjesve t padobishme t perimeve. - Prmasimi i perimeve. - Blanshirimi i perimeve. - Transporti i lndve ndihmse n repart. - Prgatitja e solucionit t krips dhe acidit organik. - Prgatitja e ambalazhit pr mbushje. - Etiketimi i ambalazheve. - Vendosja n kutit e ambalazhit. - Transporti i produktit n magazin. - Transportimi i mbeturinave t ndryshme. - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e

  marinadave dhe turshive sipas procedurave standarde. - t dezinfektoj ent dhe mjedisin e puns sipas krkesave

  higjeno-sanitare. - t transportoj perimet n repart - t seleksionoj me kujdes perimet pr prodhimin e

  marinadave dhe turshive - t laj perimet - t heqe pjest e padobishme t perimeve - t prmasoj perimet - t blanshiroj perimet sipas krkesave teknologjike t

  procesit - t transportoj lndt ndihmse n repart - t prgatis solucionin e krips dhe acidit organik n

  raportet e duhura - t transportoj mbeturinat e ndryshme - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit.

 • 22

  RM 5 Nxnsi kryen procese prgatitore pr prodhimin e

  turshive. Prmbajtja: - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns pr prodhimin e

  turshive. - Dezinfektimi i enve dhe mjedisit e puns. - Transportimi i perimeve n repart. - Seleksionimi i perimeve pr prodhimin e turshive. - Larja e perimeve - Heqja e pjesve t padobishme t perimeve. - Prmasimi i perimeve - Blanshirimi i perimeve - Transporti i lndve ndihmse n repart. - Prgatitja e solucionit t krips dhe acidit organik. - Prgatitja e ambalazheve pr mbushje. - Etiketimi i ambalazheve. - Vendosja n kutit e ambalazhit. - Transporti i produktit n magazin. - Transportimi i mbeturinave t ndryshme. - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis ambalazhet pr mbushje sipas procedurave

  standarde - t mbush ambalazhet me produke t gatshme - t mbush vaskat e fermentimit - t mbyll hermetikisht ambalazhet - t etiketoj ambalazhet - t vendos produktet e ambalazhuara n kutit e

  ambalazhit - t magazinoj produktin e ambalazhuar - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit. Udhzime pr zbatimin e modulit

  Ky modul duhet t trajtohet kryesisht n reparte t prpunimit t frutave dhe perimeve

  Instruktori i praktiks, ose teknologu i repartit duhet t prdor sa m shum t jet e mundur demonstrime konkrete t proceseve prgatitore pr prodhimin e kompostos reelit, marmalats, prevedes, marinadave e turshive dhe ambalazhimin e tyre

  Nxnsit duhet t angazhohen n veprimtari konkrete pune pr kryerjen e veprimeve prgatitore pr prodhimin e kompostos, reelit, marmalats, prevedes, marinadave e turshive dhe ambalazhimin e tyre

  Instruktori i praktiks ose teknologu i repartit duhet te mbikqyr

 • 23

  respektimin e rregullave t sigurimit teknik, t mbrojtjes s mjedisit dhe mirmbajtjes s makinerive dhe pajisjeve

  Gjat vlersimit t nxnsve, duhet t vihet theksi te verifikimi i shkalls s arritjes s shprehive praktike pr realizimin e veprimeve prgatitore pr prodhimin e kompostos, reelit, marmalats, prevedes, marinadave e turshive dhe ambalazhimin e tyre.

  Kushtet e e domosdoshme pr realizimin e modulit

  Pr realizimin si duhet t modulit sht e domosdoshme t sigurohen mjediset, veglat, pajisjet, dhe materialet e mposhtme: - repart pr prodhimin e kompostos, reelit, marmalats, prevedes, marinadave e turshive - mjete pune pr prodhimin e kompostos, reelit, marmalats, prevedes, marinadave e turshive dhe ambalazhimin e tyre. - lnd t para dhe ndihmse pr prodhimin e kompostos, reelit, marmalats, prevedes, marinadave e turshive. - pankarta, makete, udhzues, katalog, rregullore, standarte, etj.

 • 24

  2. Moduli Procese prgatitore pr prpunimin e miellit pr prodhime brumi Drejtimi: Teknologji Ushqimore Niveli: I Klasa: 10

  PRSHKRUESI I MODULIT Titulli dhe kodi

  PROCESE PRGATITORE PR PRPUNIMIN E MIELLIT PR PRODHIME BRUMI

  M-08-018-08

  Qllimi i modulit

  Nj modul praktik q aftson nxnsit pr t kryer veprimtari prgatitore pr prodhimin e buks, makaronave, biskotave si edhe pr amballazhimin e tyre

  Kohzgjatja e modulit

  54 or msimore

  Niveli i paraplqyer pr pranim

  Nxnsit duhet t ken prfunduar arsimin e detyruar.

  Rezultatet e t msuarit (RM), prmbajtja dhe proedurat e vlersimit

  RM 1 Nxnsi kryen proese prgatitore pr prodhimin e buks Prmbajtja: - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns pr prodhimin e

  buks - Dezinfektimi i paisjeve dhe mjedisit t puns - Transportimi i lnds s par dhe ndihmse - Hedhja e lnds s par dhe ndihmse n brum-gatuese - Nxjerrja e brumit nga brum-gatuesja - Sistemimi i tavave dhe formave pr pjekjen e buks - Lyerja e tavave dhe e formave me vaj - Sistemimi i bukve pas pjekjes - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e

  buks sipas procedurave prkatse - t dezinfektoj paisjet dhe mjetet e puns sipas krkesave

  higjieno - sanitare - t transportoj lndn e par dhe ndihmse - t hedh lndn e par dhe ndihmse n brum-gatuese - t nxjerr brumin nga brum-gatuesja - t sistemoj tavat e format pr pjekjen e buks - t lyej me kujdes tavat dhe format me vaj - t sistemoj bukt pas pjekjes - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s mjedisit

 • 25

  RM 2 Nxnsi kryen proese prgatitore pr prodhimin e

  makaronave Prmbajtja: - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns pr prodhimin

  makaronave - Pastrimi i mjedisit dhe paisjeve sipas vendeve t puns - Transportimi i lndve t par - Ndrrimi i trafilave - Mbikqyrja e ambalazhimit t makaronave - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e

  makaronave sipas procedurave prkatse - t pastroj mjedisin dhe paisjet e mjetet e puns sipas

  krkesave higjieno - sanitare - t trasportoj lndn e par - t ndrroj trafilat - t mbikqyr amballazhimin e makaronave - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s mjedisit

  RM 3 Nxnsi kryen proese prgatitore pr prodhimin e

  biskotave Prmbajtja: - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns pr prodhimin e

  biskotave - Pastrimi i mjedisit dhe mjeteve t - Transportimi i lnds s par dhe atyre ndihmse n repart

  pr prodhimin e biskotave - Mbikqyrja e ambalazhimit t biskotave - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e biskotave sipas procedurave prkatse - t pastroj mjedisin dhe mjetet e puns puns sipas

  krkesave higjieno - sanitare - t trasportoj lndn e par dhe ndihmse pr repart pr prodhimin e biskotave - t mbikqyr amballazhimin e biskotave - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit

 • 26

  Udhzime pr zbatimin e modulit

  Ky modul duhet t trajtohet kryesisht n repartet e prodhimit t buks si dhe n fabrikat e prodhimit t buks, makaronave

  dhe biskotave. Gjat trajtimit t modulit instruktori i praktiks ose teknollogu i

  repartit duhet t prdor sa m shum demonstime konkrete t proeseve prgatitore pr prodhimin e buks, makaronave, biskotave si dhe amballazhimin e ruajtjen e tyre. Nxnsit duhet t praktikohen dhe t angazhohen n veprimtarit konkrete sa m shum t jet e mundur pr kryerjen e veprimeve prgatitore pr prodhimin e buks, makaronave, biskotave dhe amballazhimin e tyre. Instruktori i praktiks, ose teknollogu u repartit duhet t mbikqyr respektimin e rregullave t sigurimit teknik, t mbrojtjes s mjedisit dhe mirmbajtjes s makinerive e paisjeve. Gjat vlersimit t nxnsve duhet t vihet theksi te verifikimi i shkalls s arritjes s shprehive praktike pr realizimin e veprimeve prgatitore pr prodhimin e buks, makaronave e biskotave dhe amballazhimin e tyre

  Kushtet e e domosdoshme pr realizimin e modulit

  Pr realizimin si duhet t modulit sht e domosdoshme t sigurohen mjediset, veglat, pajisjet, dhe materialet e mposhtme: - Repart pr prodhimin e buks, makaronave, biskotave - Mjete pune, makineri pr prodhimin e buks, makaronave,

  biskotave - Lnda e par dhe ndihmse pr prodhimin e buks, makaronave, biskotave - Pankarta, katalog, udhzues, makete, rregullore, standarte etj

 • 27

  3. Moduli Procese prgatitore pr prpunimin e mishit pr konsum Drejtimi: Teknologji Ushqimore Niveli: I Klasa: 10

  PRSHKRUESI I MODULIT Titulli dhe kodi PROCESE PRGATITORE PR PRPUNIMIN

  E MISHIT PR KONSUM

  M -08-019-08

  Qllimi i modulit

  Nj modul q aftson nxnsit pr fitimin e kompetencs profesionale n proceset prgatitore t prpunimit t mishit

  Kohzgjatja e modulit

  72 or msimore

  Niveli i paraplqyer pr pranim

  Nxnsit duhet t ken prfunduar arsimin e detyruar.

  Rezultatet e t msuarit (RM), prmbajtja dhe procedurat e vlersimit

  RM 1

  Nxnsi kryen prpunime fillestare pr pranimin e mishit dhe shpendve. Prmbajtja: - Prgatitja e vendit t pranimit t kafshve. - Higjenizimi i mjeteve t puns - Higjenizimi i vendit t puns - Larja e kafshve - Transportimi i kafshve n vendin e therjes . - Transportimi mishit n vendin e prpunimit. - Varja e shpendve n konvejer - Larja e koshave bosh t transportimit t shpendve - Dezinfektimi i koshave bosh t transportimit t shpendve. - Respektimi i rregullave t sigurimit teknik e t ruajtjes s

  mjedisit gjat procesit t therjes s shpendit. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin e pranimit t kafshve dhe shpendve. - t higjenizoj mjetet e puns sipas rregullave higjieno-

  sanitare - t higjenizoj vendin e puns sipas rregullave higjieno-

  sanitare - t laj kafsht - t transportoj shpendt dhe kafsht pr therje. - t prgatis vendin e pranimit t shpendve. - t var shpendt n konvejer - t laj koshat bosh t transportimit t shpendve - t dezinfektoj koshat bosh t transportimit t shpendve. - t var kafsht.

 • 28

  - t transportoj mishin n vendin e prpunimit. - t zbatoj rregullat e sig teknik dhe mbrojtjes s mjedisit

  RM 2 Nxnsi kryen prpunime dhe sistemime t thjeshta.

  Prmbajtja: - Varja e kafshve. - Largimi i pjesve t padobishme nga procesi i therjes. - Kryerja e tualetit t kafshs pas therjes. - Pastrimi i mishit nga kockat. Ndarja e mishit t grir pr

  kuter dhe przjers. - Hedhja e mishit dhe lndve shtes n kuter. - Hedhja e mishit t grir n przjers. - Sistemime t ndryshme t pjesve prbrse t mishit t

  therur. - Rregullat e sigurimit teknik e t ruajtjes s mjedisit gjat

  procesit t therjes. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t largoj pjest e padobishme nga procesi i therjes. - t kryej tualetin e kafshve pas therjes. - t kryej sistemime t ndryshme t pjesve prbrse t

  mishit t therur. - t mbikqyr procesin e kputjes s koks. - t mbikqyr largimin e pjesve t padobishme nga procesi

  i therjes pr n vendet e depozitimit - t kryej tualetin e shpendve pas therjes. - t mbikyr procesin e kullimit t shpendve - t pastroj mishin nga kockat; - t coptoj mishin - t ndaj mishin pr kuter dhe przjers - t hedhe pratin e formuar n brumgatuese - t furnizoj linjn e amblazhimit me shpend t therur. - t furnizoj makinn mbushse-formuese t sallamit - t vendos cipn mbshtjellse (zorrn) n makinn

  formuese t sallamit. - t var sallamin n kosh. - t mbush furn me sallam - t rivar shpendt n konvejerin e dyt. - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit gjat procesit t therjes.

  RM 3 Nxnsi kryen ambalazhimin e mishit t therur. Prmbajtja: - Ambalazhimi i mishit trup. - Ambalazhimi i mishit t ndar n mnyr anatomike - Sistemimi i mishit te therur n repartet e prpunimit termik

  t paraftohjes - Sistemimi i mishit te therur n repartet e prpunimit

 • 29

  termik t ngrirjes - Sistemimi i mishit t therur n repartet e prpunimit

  termik t ruajtjes n ngrirje. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t transportoj sallamet pr n magazin. - t ambalazhoj mishin trup dhe shpendt. - t ambalazhoj pjest e mishit dhe shpendt pas ndarjes

  anatomike. - t sistemoj mishin e therur n repartet e prpunimit

  termik t paraftohjes - t sistemoj mishin e therur dhe shpendt e therur t

  vendosur n karela n repartet e prpunimit termik t ngrirjes.

  - t zbatoj rregullat e sig teknik dhe mbrojtjes s mjedisit gjat procesit t therjes.

  - t mirmbaj veglat e puns Udhzime pr zbatimin e modulit

  Trajtimi i ktij moduli duhet t bhet kryesisht n repartin e therjes s gjedhit dhe bagtive t imta

  Gjat trajtimit t modulit, msuesi i praktiks duhet t prdor sa m shum q t jet e mundur demonstrime konkrete t proceseve t higjenizimit t kafshve, t mjedisit t pranimit t kafshve, t repartit ku do t realizohet therja.

  Nxnsit duhet t praktikohen sa m shum t jet e mundur pr kryrjen e veprimeve prgatitore dhe puns n higjenizimin e kafshve, t ambienteve t pranimit dhe reparteve t therjes s kafshve.

  Nxnsit duhet t angazhohen n vzhgime dhe diskutime n lidhje me shtjet e ndryshme t punimeve si higjenizim, sistemime n paraftohje, ngrirje dhe ruajtje n ngrirje.

  Msuesi i praktiks duhet t mbikqyr respektimin e rregullave t mbrojtjes n pun, ruajtjes s mjedisit dhe mirmbajtjes s paisjeve.

  Gjat vlersimit t nxnsve, duhet t synohet n demonstrimin praktik t njohurive dhe koncepteve t fituara.

  Kushtet e e domosdoshme pr realizimin e modulit

  Pr realizimin si duhet t modulit sht e domosdoshme t sigurohen mjediset, veglat, pajisjet, dhe materialet e mposhtme: - Reparte pr prpunimin e mishit - Mjete pune pr prpunimin e mishit dhe pr ambalazhimin e tij. - Lnd t para dhe ndihmse pr prpunimin e mishit dhe

  ambalazhimin. - Pankarta, makete, udhzuesa, katalog, rregullore, standarte, etj.

 • 30

  4. Moduli Procese prgatitore pr prpunimin e qumshtit pr konsum Drejtimi: Teknologji Ushqimore Niveli: I Klasa: 11

  PRSHKRUESI I MODULIT Titulli dhe kodi PROCESE PRGATITORE PR PRPUNIMIN

  E QUMSHTIT PR KONSUM M-08-020-11

  Qllimi i modulit

  Nj modul q aftson nxnsit pr fitimin e kompetencs profesionale n proceset prgatitore t prpunimit t qumshtit pr konsum.

  Kohzgjatja e modulit

  51 or msimore

  Niveli i paraplqyer pr pranim

  Nxnsit duhet t ken prfunduar arsimin e detyruar.

  Rezultatet e t msuarit (RM), prmbajtja dhe proedurat e vlersimit

  RM 1

  Nxnsi kryen prpunime pr pranimin e qumshtit. Prmbajtja: - Przgjedhja e mjeteve te puns . - Higjenizimi i mjeteve te puns - Higjenizimi vendit te puns - Kontrolli i disa treguesve cilsor t qumshtit. - Transporti i qumshtit n rezervuarin e grumbullimit. - Filtrimi i qumshtit. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t przgjedh drejt mjetet e puns pr prpunimin e

  qumshtit pr konsum; - t kryej matje t sakta t vllimeve n grumbullimin e

  qumshtit; - t kryej matje t sakta t temperaturave - t kryej manovrime t sakta n pranimin e qumshtit - t bj shnimet e nevojshme - t respektoj rregullat e mbrojtjes n pun dhe ruajtjes s

  mjedisit gjat procesit t therjes; - t mirmbaj veglat e puns.

  RM 2 Nxnsi kryen zjerjen e qumshtit

  Prmbajtja: - Prgatitja e mjeteve pr zjerjen e qumshtit. - Hedhja e qumshtit n kazanin e zjerjes. - Kontrollimi i temperaturave t pasterizimit. - Rregullon parametrat n rast difekti. - Mbikqyrja e procesit t ngrohjes s qumshtit Instrumentet e vlersimit:

 • 31

  - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t kryej hedhjen e qumshtit n kazanin e zjerjes . - t kontrolloj temperaturat e pasterizimit. - t rregulloj parametrat n rast difekti. - t mbikqyr me kujdes procesin e ngrohjes s qumshtit - t respektoj rregullat e mbrojtjes n pun dhe ruajtjes s

  mjedisit gjat procesit te therjes; - t mirmbaj veglat e puns.

  RM 3 Nxnsi kryen ambalazhimin e qumshtit pr konsum.

  Prmbajtja: - Prgatitja e ambalazhit pr mbushje - Prgatitja e paisjeve te ambalazhimit t qumshtit - Ambalazhimi qumshtit pr ruajtje - Ambalazhimi i qumshtit pr konsum t shpejt - Kryerja e sistemimeve t ndryshme Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis ambalazhin pr mbushje - t kryej prgatitjen e paisjeve te ambalazhimit t

  qumshtit - t ambalazhoj qumshtin pr ruajtje sipas krkesave

  specifike t ktij procesi - t ambalazhoj qumshtin pr konsum t shpejt sipas

  krkesave specifike t ktij procesi - t kryej sistemime t ndryshme gjat procesit t

  prpunimit dhe n ruajtje t produkteve t qumshtit. - t respektoj rregullat e mbrojtjes n pun dhe ruajtjes s

  mjedisit gjat procesit prpunimit t qumshtit; - t mirmbaj veglat e puns

  RM 4 Nxnsi kryen riparime dhe parandalon difektet.

  Prmbajtja: - Riparimi i saraineskave - Eliminimi i rrjedhjeve. - Vendosja e gominave ose guarnicioneve. Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t riparoj saraqineska - t eliminoj rrjedhjet. - t vendos gomina ose guarnicione - t mirmbaj veglat e puns. - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik.

 • 32

  Udhzime pr zbatimin e modulit

  Trajtimi i ktij moduli duhet t bhet kryesisht n repartin e prpunimit t qumshtit Gjat trajtimit t modulit, msuesi i praktiks duhet t prdor sa m shume q te jete e mundur demonstrime konkrete t proceseve t higjenizimit t veglave, paisjeve dhe ambjentit t prpunimit t qumshtit, t prgatitjes s ambalazhit, dezinfektimit t tij, t matjes s temperaturave n procese t thjeshta termike etj Nxnsit duhet t praktikohen sa m shum t jet e mundur pr

  kryrjen e veprimeve prgatitore dhe t puns, si procese t higjenizimit t veglave, paisjeve dhe ambjentit t prpunimit t qumshtit, t prgatitjes s ambalazhit , disinfektimit t tij, t matjess temperaturave n procese t thjeshta termike,vendosje gominash dhe manovrim t thjeshta n linj, etj.

  Nxnsit duhet t angazhohen n vzhgime dhe diskutime n lidhje me eshtjet e ndryshme t punimeve

  Msuesi i praktiks duhet t mbikqyr respektimin e rregullave t mbrojtjes n pun, ruajtjes s mjedisit dhe mirmbajtjes s makins dhe pajisjeve.

  Gjat vlersimit t nxnsve, duhet t synohet n demonstrimin praktik t njohurive dhe koncepteve t fituara.

  Kushtet e e domosdoshme pr realizimin e modulit

  Pr realizimin si duhet t modulit sht e domosdoshme t sigurohen mjediset, veglat, pajisjet, dhe materialet e mposhtme: - Reparte pr prpunimin e qumshtit pr dhe ambalazhimin e tij. - Mjete pune pr prpunimin e qumshtit dhe pr ambalazhimin e

  tij. - Lnd t para dhe ndihmse pr prodhimin e pijeve alkoolike

  dhe ambalazhimin. - Pankarta, makete, udhzuesa, katalog, rregullore, standarte etj.

 • 33

  5. Moduli Procese prgatitore pr prpunimin e qumshtit pr nnprodukte Drejtimi: Teknologji Ushqimore Niveli: I Klasa: 11

  PRSHKRUESI I MODULIT Titulli dhe kodi PROCESE PRGATITORE PR PRPUNIMIN

  E QUMSHTIT PR NNPRODUKTE M -08-021-11

  Qllimi i modulit

  Nj modul q aftson nxnsit pr fitimin e kompetencs profesionale n proceset prgatitore t prpunimit t qumshtit pr konsum.

  Kohzgjatja e modulit

  154 or msimore

  Niveli i paraplqyer pr pranim

  Nxnsit duhet t ken prfunduar arsimin e detyruar.

  Rezultatet e t msuarit (RM), prmbajtja dhe proedurat e vlersimit

  RM 1

  Nxnsi kryen prpunime pr pranimin e qumshtit. Prmbajtja: - Przgjedhja e mjeteve te puns pr prodhim

  nnproduktesh - Higjenizimi mjeteve te puns - Higjenizimi vendit e puns - Kontrollimi i disa tregesve cilsor t qumshtit pr

  nnprodukte - Transportimi i qumshtit n rezervuarin e grumbullimit. - Filtrimi i qumshtit - Matja e sasis se qumshtit n rezervuarin e grumbullimit - Higjienizimi i mjedisit dhe linjave t prpunimit Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t przgjedh drejt mjetet e puns pr prpunimin e

  qumshtit pr konsum; - t kryej matje t sakta t vllimeve n grumbullimin e

  qumshtit; - t kryej drejt higjenizimin e mjeteve t puns - t kryej drejt higjenizimin e vendit t puns - t kryej kontrollin i disa tregesve cilsor t qumshtit

  pr djath. - t transportoje qumshtin n rezervuarin e grumbullimit. - t filtroj qumshtin - t kryej matjen e sasis se qumshtit n rezervuarin e

  grumbullimit - t kryej matje t sakta t temperaturen; - t kryej manovrime t sakta n pranimin e qumshtit pr

  konsum;

 • 34

  - t bj shnimet e nevojshme me instrumenta matse t llojeve t ndryshme.

  - t respektoj rregullat e mbrojtjes n pun dhe ruajtjes s mjedisit gjat procesit t pranimit t qumshtit

  - t mirmbaje veglat dhe pajisjet pr lakim dhe formsim.

  RM 2 Nxnsi kryen zjerjen e qumshtit pr prodhim nn-produktesh Prmbajtja: Prgatitja mjeteve pr zjerjen e qumshtit Hedhja e qumshtit n kazanin e zjerjes pr pasterizim Kontrolli i rregjimit te temperaturave t pasterizimit. Rregullimi parametrave n rast difekti. Zbatimi i masave t sigurimit teknik Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: t hedh qumshtin n kazanin e zjerjes pr pasterizim t kryej manovrime t sakta n pasterizator; t kontrolloj rregjimin e temperaturave t pasterizimit. t rregulloj parametrat n rast difekti. t respektoj rregullat e mbrojtjes n pun dhe ruajtjes s

  mjedisit gjat puns t mirmbaj veglat dhe pajisjet pr lakim dhe formsim.

  RM 3 Nxnsi prgatit masn e qumshtit pr nnprodukte

  Prmbajtja: - Przgjedhja e enve t prpunimit pr nnprodukte - Hedhja e qumshtit n enn e mpiksjes - Rregullimi temperaturs pr mpiksjen e qumshtit - Zbatimi i masave t sigurimit teknik Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: t przgjedh drejt ent e prpunimit pr djath t hedh qumshtin n enn e mpiksjes t rregulloj temperaturn e duhur pr mpiksjen e

  qumshtit t przgjedh drejt veglat e puns t vendos drejt veglat e puns t kryej zjerjen e qumshtit pr prodhim nnproduktesh t respektoj rregullat e mbrojtjes n pun dhe ruajtjes s

  mjedisit gjat puns t mirmbaj veglat dhe pajisjet e puns

  RM 4 Nxnsi kryen formimin e djathit

  Prmbajtja:

 • 35

  - Przgjedhja e enve dhe formave pr formimin t djathit - Kryerja prerjes se mass s pasts pr djath - Largimi i hirs te krijuar pas prerjes s pasts s formuar - Kryerja e kthimit e formave - Nxjerja e djathit nga forma. - Zbatimi i masave t sigurimit teknik Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t przgjedh drejt ent dhe format pr formimin e djathit - t kryej sakt prerjen e mass s pasts pr djath - t largoj me kujdes hirn e krijuar pas prerjes s pasts s

  formuar - t kryej sakt kthimin e formave te llojeve t djathit - t nxjerr me kujdes djathin nga forma. - t respektoj rregullat e mbrojtjes n pun dhe ruajtjes s

  mjedisit gjat puns - t mirmbaj veglat dhe pajisjet pr lakim dhe formsim.

  RM 5 Nxnsi kryen kriposjen e djathit

  Prmbajtja: - Przgjedhja llojit e krips pr kriposje djathi - Kriposja e djathit - Prgatitja e ambjentit te stazhionimit t djathit. - Vendosja e djathit n dhomat e ruajtjes - Zbatimi i masave t sigurimit teknik Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t przgjedh drejt veglat e puns; t przgjedh llojin e krips pr kriposje djathi - t bj kriposjen e djathit - t prgatit ambjentin e stazhionimit t djathit. - t vendos djathin n dhomat e ruajtjes - t respektoj rregullat e mbrojtjes n pun dhe ruajtjes s mjedisit - t mirmbaj veglat dhe pajisjet e puns.

  RM 6 Nxnsi kryen ambalazhimin e nnprodukteve

  Prmbajtja: - Prgatitja e ambalazhit pr nnprodukte - Prgatitja e paisjeve t ambalazhimit pr ambalazhim - Ambalazhimi i djathit pr konsum dhe ruajtjte - Kryerja e sistemimeve t ndryshme . Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft:

 • 36

  - t prgatis ambalazhin pr mbushje - t kryej prgatitjen e paisjeve t ambalazhimit t

  qumshtit - t ambalazhoj qumshtin pr ruajtje - t ambalazhoj qumshtin pr konsum t shpejt - t kryej sistemime t ndryshme gjat procesit t

  prpunimit dhe n ruajtje t produkteve t qumshtit. - t respektoj rregullat e mbrojtjes n pun dhe ruajtjes s

  mjedisit gjat procesit t prpunimit t qumshtit; - t mirmbaj veglat e puns

  RM 7 Nxnsi kryen riparime dhe parandalon difektet.

  Prmbajtja: - Riparimi i saraqineskave - Eliminimi i rrjedhjeve - Vendosja e gominave ose guarnicioneve. Rregullat e sigurimit teknik. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t riparoj saraqineska - t eliminoj rrjedhjet. - t vendos gomina ose guarnicione - t respektoj rregullat e mbrojtjes n pun dhe ruajtjes s

  mjedisit gjat procesit t prpunimit t qumshtit; - t mirmbaj veglat e puns.

  Udhzime pr zbatimin e modulit

  - Trajtimi i ktij moduli duhet t bhet kryesisht n repartin prpunimit t qumshtit dhe nnprodukteve t tij.

  - Gjat trajtimit t modulit, msuesi i praktiks duhet t prdor sa m shum q t jet e mundur demonstrime konkrete t proceseve t ndryshme pr prgatitjen e nnprodukteve t qumshtit.

  - Nxnsit duhet t praktikohen sa m shum t jet e mundur pr kryrjen e veprimeve prgatitore dhe t puns, higjenizimin e mjeteve dhe vendit t puns, przgjedhjen e mjeteve t puns,filtrime, hedhje, transportime,kontrolle t temperaturave,kullime,formime kthime,ambalazhime,peshime dhe zbatimin e rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s mjedisit.

  - Nxnsit duhet t angazhohen n vzhgime dhe diskutime n lidhje me shtjet e ndryshme t punimeve higjenizuese, przgjedhjes s mjeteve t puns, temperaturave t zierjes, mjeteve t ambalazhimit, filtrimeve, kullimeve, formimeve, kthimeve etj.

  - Msuesi i praktiks duhet t mbikqyr respektimin e rregullave t mbrojtjes n pun, ruajtjes s mjedisit dhe mirmbajtjes s makins dhe pajisjeve.

  - Gjat vlersimit t nxnsve, duhet t synohet n demonstrimin

 • 37

  praktik t njohurive dhe koncepteve t fituara. Kushtet e e domosdoshme pr realizimin e modulit

  Pr realizimin si duhet t modulit sht e domosdoshme t sigurohen mjediset, veglat, pajisjet, dhe materialet e mposhtme: - Reparte pr prpunimin e qumshtit pr nnprodukte. - Mjete pune pr prpunimin e qumshtit pr dhe ambalazhimin e

  tij. - Lnd t para dhe ndihmse pr prodhimin e nnprodukteve t

  qumshtit - Pankarta,makete,udhzuesa,katalog,rregullore,standarte etj.

 • 38

  6. Moduli Procese prgatitore pr prpunimin e pijeve alkoolike Drejtimi: Teknologji Ushqimore Niveli: I Klasa: 11

  PRSHKRUESI I MODULIT Titulli dhe kodi PROCESE PRGATITORE PR PRODHIMIN

  E PIJEVE ALKOOLIKE M-08-022-11

  Qllimi i modulit

  Nj modul praktik q aftson nxnsit pr t kryer veprimtari prgatitore pr prodhimin e vers s bardh, t vers s kuqe, t birrs dhe t distilateve si dhe pr t kryer procese t ndryshme ambalazhimi t pijeve alkoolike.

  Kohzgjatja e modulit

  135 or msimore

  Niveli i paraplqyer pr pranim

  Nxnsit duhet t ken prfunduar arsimin e detyruar.

  Rezultatet e t msuarit (RM), prmbajtja dhe proedurat e vlersimit

  RM 1

  Nxnsi prgatit procesin e prodhimit t vers s kuqe Prmbajtja: - Prgatit vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e vers

  s kuqe - Dezinfektimi i enve dhe mjedisit t puns - Transportimi i rrushit n repart - Seleksionimi i rrushit pr prodhimin e vers - Drrmimi i rrushit pr ver t kuqe - Transpontimi i mbeturinave frenj - Mbushja e enve t fermentimit - Mbyllja hermetikisht e kapakut t ens pas prfundimit t fermentimit pr prodhimin e vers s kuqe. - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e

  vers s kuqe sipas procedurave standarde. - t dezinfektoj ent dhe mjedisin e puns sipas rregullave

  higjieno - sanitare - t transportoj rrushin n repart. - t seleksionoj rrushin pr prodhimin e vers. - t drmoj rrushin pr ver t kuqe. - t transportoj mbeturinat frenj. - t mbush ent e fermentimit. - t mbyll hermetikisht kapakun e ens pas prfundimit t fermentimit pr prodhimin e vers s kuqe. - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik.

 • 39

  RM 2 Nxnsi kryen procese prgatitore pr prodhimin e vers

  s bardh. Prmbajtja: - Prgatit vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e vers

  s bardh. - Dezifekton ent dhe mjedisin e puns pr prodhimin e

  vers s bardh. - Seleksionon rrushin pr prodhimin e vers s bardh. - Drrmon rrushin pr ver t bardh. - Merr lngun me vetrrjedhje pr prodhimin e vers s

  bardh. - Preson brsit pr prodhimin e vers s bardh. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e

  vers s bardh sipas procedurave standarde - t transportoj mbeturinat frenj dhe brsi. - t mbush ent e fermentimit pr prodhimin e vers s

  bardh. - t mbyll hermetikisht kapakun e ens pas prfundimit t fermentimit pr prodhimin e vers s bardh. - t zbatoj rregullat e sig teknik dhe mbrojtjes s mjedisit. - t dezinfektoj ent dhe mjedisin e puns pr prodhimin e

  vers s bardh sipas rregullave higjieno - sanitare - t transportoj rrushin n repart pr prodhimin e vers s

  bardh. - t seleksionoj rrushin pr prodhimin e vers s bardh. - t drmoj rrushin pr ver t bardh. - t marr lngun me vetrrjedhje pr prodhimin e vers s

  bardh. - t presoj brsit pr prodhimin e vers s bardh. - t transportoj mbeturinat frenj dhe brsi. - t mbush ent e fermentimit pr prodhimin e vers s

  bardh. - t mbyll hermetikisht kapakun e ens pas prfundimit t fermentimit pr prodhimin e vers s bardh. - t zbatoj rregullat e sig teknik dhe mbrojtjes s mjedisit.

  RM 3 Nxnsi kryen procese prgatitore pr prodhimin e birrs

  Prmbajtja: - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns pr prodhimin e

  birrs - Dezifektimi i mjeteve t puns si dhe tanket, kazant e

  prgatitjes s mushtit. - Transportimi i lnds s par n repart. - Prgatitja e lnds s par me an t blojs. - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

 • 40

  mjedisit Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e

  birrs sipas procedurave standarde - t deizinfektoj mjetet e puns si dhe tanket, kazant e prgatitjes s mushtit sipas rregullave higjieno - sanitare - t transportoj lndn e par n repart. - t prgatis lndn e par me an t blojs. - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit..

  RM 4

  Nxnsi kryen procese prgatitore pr prodhimin e distilateve. Prmbajtja: - Prgatitja e vendit t puns pr prodhimin e distilatit. - Prgatitja e mjeteve t puns pr prodhimin e distilatit. - Mbushja e enve me material distilimi ver. - Mbyllja hermetikisht e kazanit t distilimit. - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin e puns pr prodhimin e distilatit. - t prgatis e mjetet e puns pr prodhimin e distilatit. - t mbush ent me material distilimi ver. - t mbyll hermetikisht kazanin e distilimit. - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit.

  RM 5 Nxnsi kryen ambalazhimin dhe ruajtjen e pijeve alkoolike Prmbajtja: - Prgatitja e ambalazhit pr mbushje. - Mbushja e shisheve - Mbushja e fuive. - Mbushja e tankeve. - Taposja e shisheve. - Etiketimi i shisheve. - Vendosja e shisheve n kutit e ambalazhit. - Magazinimi i produktit t ambalazhuar. - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit:

 • 41

  Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis e ambalazhit pr mbushje. - t mbush shishet - t mbush fuit. - t mbush tanket. - t tapos shishet. - t etiketoj shishet. - t vendos shishet n kutit e ambalazhit. - t magazinoj produktin e ambalazhuar. - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit. Udhzime pr zbatimin e modulit

  Trajtimi i ktij moduli duhet t bhet kryesisht n repartin e prodhimit t pijeve alkoolike Gjat trajtimit t modulit, msuesi i praktiks duhet t prdor sa m shum q t jete e mundur demonstrime konkrete t proceseve prgatitore pr prodhimin e pijeve alkoolike dhe ambalazhimin e tyre. Nxnsit duhet t praktikohen sa m shume t jete e mundur pr kryrjen e veprimeve prgatitore pr prodhimin e pijeve alkoolike dhe ambalazhimin e tyre Nxnsit duhet t angazhohen n vzhgime dhe diskutime n lidhje me shtjet e ndryshme t prodhimit t pijeve alkoolike dhe ambalazhimin Msuesi i praktiks duhet t mbikqyr respektimin e rregullave t mbrojtjes n pun, ruajtjes s mjedisit dhe mirmbajtjes s makins dhe pajisjeve. Gjat vlersimit t nxnsve, duhet t synohet n demonstrimin praktik t njohurive dhe koncepteve t fituara.

  Kushtet e e domosdoshme pr realizimin e modulit

  Pr realizimin si duhet t modulit sht e domosdoshme t sigurohen mjediset, veglat, pajisjet, dhe materialet e mposhtme: - Reparte pr prodhimin e pijeve alkoolike. - Mjete pune pr prodhimin e pijeve alkoolike dhe ambalazhimin

  e tyre. - Lnd t para dhe ndihmse pr prodhimin e pijeve alkoolike

  dhe ambalazhimin. - Pankarta, makete, udhzuesa, katalog, rregullore, standarte, etj.

 • 42

  X. Prshkruesit e moduleve t praktiks profesionale me zgjedhje t detyruar.

  1. Moduli Procese prgatitore pr prpunimin e ujit pr konsum

  Drejtimi: Teknologji Ushqimore Niveli: I Klasa: 10

  PRSHKRUESI I MODULIT Titulli dhe kodi PROCESE PRGATITORE PR PRPUNIMIN

  E UJIT PR KONSUM

  M-08-023-08

  Qllimi i modulit

  Nj modul praktik q aftson nxnsit me shprehi dhe aftesi praktike pr t kryer veprimtari ndihmse n procesin e prpunimit t ujit pr konsum, pr t kryer sistemime t thjeshta si dhe procese te ndryshme ambalazhimi t ujit te perpunuar.

  Kohzgjatja e modulit

  36 or msimore

  Niveli i paraplqyer pr pranim

  Nxnsit duhet t ken prfunduar arsimin e detyruar.

  Rezultatet e t msuarit (RM), prmbajtja dhe proedurat e vlersimit

  RM 1 Nxnsi kryen prpunime fillestare n procesin e prpunimit t ujit Prmbajtja: - Paraprgatitja e vndit t prpunimit t ujit. - Higjenizimi i mjeteve t puns - Higjenizimi i vendit t puns. - Vendosja e ambalazhit n vndin e prpunimit t ujit. - Pastron paisje t veanta me grafik. - Respektimi i rregullave te sigurimit teknik e t ruajtjes s

  mjedisit gjat procesit t prpunimit t ujit. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsit duhet t jet i aft t: - t prgatis vendin e prpunimit t ujit pr konsum sipas

  procedurave standarde. - t higjenizoj mjetet e puns sipas krkesave higjieno-

  sanitare - t higjenizoj vendin e puns. - t vendos ambalazhin bosh n vendin e prpunimit. - t pastroj paisje t veanta me grafik - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit gjat procesit t prpunimit t ujit

 • 43

  RM 2 Nxnsi kryen prpunime dhe sistemime t thjeshta. Prmbajtja: - Sistemimi i ambalazhit bosh n vendin e prpunimit. - Larja e ambalazhit bosh - Disinfekton ambalazhin bosh n transportierin e linjs s

  prpunimit t ujit - Largimi i pjesve t padobishme nga procesi i prpunimit

  t ujit pr konsum. - Kryerja e sistemimeve t ndryshme gjat procesit t

  prpunimit t ujit - Mbikqyrja e vendosjes s tapave . - Mbikqyrja e vendosjes s etikets - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe t ruajtjes s

  mjedisit gjat procesit t prpunimit t ujit pr konsum. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t sistemimoj ambalazhet bosh ne vendin e prpunimit. - t laj ambalazhin bosh . - t disinfektoj ambalazhin bosh n transportierin e linjs

  s prpunimit t ujit sipas krkesave higjieno-sanitare - t kryej sistemime t ndryshme gjat procesit t

  prpunimit t ujit. - t kryej largimin e pjesve t padobishme nga procesi i

  prpunimit pr n vendet e depozitimit - t mbikqyr vendosjen e tapave . - t mbikqyr vendosjen e etikets. - t zbatoj rregullat e sig teknik dhe mbrojtjes s mjedisit

  gjat procesit t prpunimit t ujit

  RM 3 Nxnsi kryen procese te ndryshme ambalazhimi t ujit t prpunuar. Prmbajtja: - Kryerja e formimit t kolive t ujit t ambalazhuar. - Vendosja e kolive n paleta. - Transportimi i paletave n ambjentet e magazinimt. - Sistemimi i paletave t ujit t ambalazhuar n ambjentet e

  ruajtjes - Kryerja e veprimeve pr mirmbajtje dhe riparime t

  thjeshta - Zbatimi rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit gjat procesit t prpunimit t ujit Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft t: - t kryej sakt formimin e kolive - t vendos kolit n paleta - t transportoj paletat n ambjentet e magazinimt

 • 44

  - t sistemoj paletat e ujit t ambalazhuar n ambjentet e ruajtjes

  - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s mjedisit gjat procesit t prpunimi t ujit pr konsum

  - t mirmbaj veglat e puns - t kryej riparime t thjeshta

  Udhzime pr zbatimin e modulit.

  Ky modul duhet t trajtohet n mjediset pr praktikat profesionale n shkoll, ose n mjedise reale pune t prpunimit t ujit. Instruktori i praktiks duhet t prdor sa m shum t jet e mundur demonstrimet konkrete t procedurave t paraprgatitjes, me prdorimin e mjeteve dhe materialeve t nevojshme pr kto procese t prpunimit t ujit. Nxnsit duhet t angazhohen n veprimtari konkrete pune pr

  prpunimin e ujit, fillimisht n mnyr t mbikqyrur dhe m pas n mnyr t pavarur. Ata duhet t nxiten t diskutojn n lidhje me procedurat e puns pr prpunimin e ujit.

  Rekomandohet metoda e puns n grup, ku nxnsit kryejn funksionimin real t puns s ndihmsit. Gjat vlersimit t nxnsve duhet t vihet theksi te verifikimi i

  shkalls s arritjes s shprehive dhe atsive praktike pr realizimin e procesve t prpunimit te ujit pr konsum q i takojn nivelit t par.

  Realizimi i pranueshm i modulit do t konsiderohet arritja e knaqshme e t gjitha kritereve t realizimit t specifikuara pr do rezultat t t msuarit.

  Kushtet e e domosdoshme pr realizimin e modulit

  Pr realizimin si duhet t modulit sht e domosdoshme t sigurohen mjediset, veglat, pajisjet, dhe materialet e mposhtme: - Mjedise t praktiks s prpunimt t ujit me poste pune

  prkatse. - Kompleti i veglave, pajisjeve dhe materialeve t nevojshme pr

  proceset prkatse t prpunimit pr nivelin e ndhmspuntorit t prpunimit t ujit.

  - Ambjente t prpunimit t ujit,paisje transporti ,paisje pastrami dhe dizinfektimi

  - Katalloge, manuale, udhzuesa, materiale t shkruara n mbshtetje t shtjeve q trajtohen n modul.

 • 45

  2. Moduli Procese prgatitore pr prpunimin e domates pr koncentrate

  Drejtimi: Teknologji Ushqimore Niveli: I Klasa: 10

  PRSHKRUESI I MODULIT Titulli dhe kodi PROCESE PRGATITORE PR PRPUNIMIN

  E DOMATES PR KONCENTRATE

  M-08-024-08

  Qllimi i modulit

  Nj modul praktik q aftson nxnsit pr t kryer veprimtari prgatitore pr prpunimin e domates me qllim prodhimin e koncentrateve, si edhe pr t kryer procese t ndryshme amballazhimi t tyre.

  Kohzgjatja e modulit

  36 or msimore

  Niveli i paraplqyer pr pranim

  Nxnsit duhet t ken prfunduar arsimin e detyruar.

  Rezultatet e t msuarit (RM), prmbajtja dhe proedurat e vlersimit

  RM 1 Nxnsi kryen punime pr prgatitjen e domates pr koncentrate. Prmbajtja: - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns pr prpunimin e domates sipas standardeve - Higjienizimi i mjeteve dhe mjedisit t puns - Transporti i domates n repart - Larja e domates - Seleksionimi i domates - Transporti i mbeturinave t ndryshme - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik e mbrojtjes s

  mjedisit. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns pr prodhimin e

  koncentrateve sipas procedurave standarde - t higjienizoj mjetet dhe mjedisin e puns sipas krkesave higjieno-sanitare - t kryej transportin e domates n repart - t kryej me kujdes larjen e domates - t seleksionoj domaten sipas krkesave teknologjike t

  procesit - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik e mbrojtjes s

  mjedisit

 • 46

  RM 2 Nxnsi kryen procese prgatitore pr nxjerrjen e lngut t domates Prmbajtja: - Prgatitja e vendit dhe mjeteve t puns - Higjienizimi i mjeteve dhe mjedisit t puns - Drrmimi i domates - Transporti i domates n ngrohs - Transporti i domates s drrmuar n pasirka - Largimi i mbeturinave nga pasirkat (cipa dhe fara) - Zbatimi i rregullave t sigurimit teknik dhe mbrojtjes s mjedisit. Instrumentet e vlersimit: - Vzhgim me list kontrolli. Kriteret e vlersimit: Nxnsi duhet t jet i aft: - t prgatis vendin dhe mjetet e puns sipas procedurave

  standarde - t higjienizoj mjetet dhe mjedisin e puns duke zbatuar

  rregullat higjieno-sanitare - t drrmoj domaten - t transportoj domaten n ngrohs - t transportoj domaten e drrmuar n pasirka - t largoj mbeturinat nga pasirkat - t zbatoj rregullat e sigurimit teknik dhe mbrojtjes s

  mjedisit.

  RM 3 Nxnsi kryen procese prgatitore pr prqndrimin e lngut t domates Prmbajtja: - Prga