Click here to load reader

xh protfolio

  • View
    84

  • Download
    3

Embed Size (px)

Text of xh protfolio

  • CONTENT

    F A M I L Y L I V I N G

    NEW FURNITURE INDUESTRIAL VILLAGE

    AA SCHOOL STUDIO WORK 2015 (UK)

    WORK 2013 (CHINA)

  • F A M I L Y L I V I N G

  • A Shift from Monocentric to Polycentric Inner Peripheries in London

    INTRODUCTION . 10

    - 10 - - 11 -

  • A Shift from Monocentric to Polycentric Inner Peripheries in London

    INTRODUCTION . 10

    - 12 - - 13 -

  • A Shift from Monocentric to Polycentric Inner Peripheries in London

    INTRODUCTION . 10

    - 14 - - 15 -

  • Site Area: 4,125 m2

    Plot Ratio: 5.0

    Total Floor Area: 20625 m2

    Residence: 70% 15000 m2

    Shared Amenity: 30% 5000 m2

    - 16 - - 17 -

    FAMILY LIVING . 07

  • - 18 - - 19 -

    Can we achieve the quality and density by shared space in family living?

    In other words, to introduce this type of space to family living- a work-ing office- a play garden for children a tiny apartment is possi-ble to achieve a high quality of life long property for young couples.

    The economic changing from production into service economy. Young couples set-tle down in city, speared living with par-ents housing which is in outskirts, so family become smaller than before, they sharing households an equal responsibility of chil-dren caring and also benefit from the inter-net they also working home. Those new family especially middle class workers de-manding the quality of living, which is good place to raise children, an comfort working space and also the accessible amenity and service. However the compact density flat for family is hard to offer this demanding.This project is discussion an alterna-tive approach to family housing design in Peckham. Could we offer those space in sharing with people in the building?

    Style of student accommodation is narrow self-contained rooms with the bare min-imum of living amenities. This neglect of space and comfort is over combine the near-ly by communal study and relaxation area (common room), such a space offer large windows, big desk, comforting setting, free Wi-Fi, power point and fellow students. This type of approach is ideal to transfer into normal living into an ideal place for study and working, especially young profession-als where the pub is a more desirable.

    FAMILY LIVING . 07

    G-1

  • Beside the Pedestrian

    Using the same material in side road of the site, it defines the site is be-longing a part of pedestrian areas.

    Main Entrance

    Connecting the north corner through a winter garden, a route is extended from outside into the winter garden forming a consistent line with differ-ent features and spatial experiences.

    Winter Garden

    The sunken garden space shields the interior from the weather. Windows on the top can get fresh air and sunshine to even lower ground levels shops.

    Density

    3 residence towers with 14 floors of units and 3 floors of rental and ser-vice space in the bottom achieve the requirement of density (plot ratio 5.0)

    - 20 - - 21 -

    FAMILY LIVING . 07

  • KRAKAUER STRABEViena, 2010

    How could the corridor experience be enabled by breaking the deep plan?

    The demanding of the urban family living request more units in deep plan layout, it is difficult to offer good orientation air and sunshine for every unit especially in this deep plan. The hotel living can be the typical example of compact living.

    Layout of Traditional Double Loaded Orientation

    Whats the Problem of a typical Double-Loades Corridor?

    Fixed Deep in Building Layout The footprint, often a constraint when optimiz-ing light capture within a dwelling, can often in this de-sign lead to repeating small units with a narrow long corridor.

    Single OrientationThe natural organization in double- sided corri-dor housing, normally has one orientation in each unit.

    Diverse units type

    Balcony created by stagger floor plan

    MARCO POLO TOWERAmsterdam, 2001

    - 22 - - 23 -

    CASE STUDYKrakauer Strabe / Marco Polo Tower

    G-4 G-5

  • One of the issues with Marco Polo Tower in London is that it is too ex-pensive for the majority of the developers. The concept is to turn the lay-out inside out so that the rectangular space is on the outside. Joint two open-up space create one integrated sharing area for every floor.

    Marco Polo TowerTurned inside out

    Krakauer StrabeJoint two into One

    The bathroom is always very annoying for family members, mainly because of the frequency of use, with multiple require-ments for general restroom use but also for bathing and showers.

    PRINCIPLE: THE PLACE OF BATHROOM AND TOILET

    In this plan, the bathroom and toilet room are separate with each other, and the location of the entrance door is to share the circula-tion area with 3 usages. This might give freedom to different people using at the same time.

    Arguments about high-density family living, the issue these days is that everybody seems to think the problem solved by simply provi-ding 2-3 bed rooms. However it is not at all.

    The increasing diversity in lifestyle necessitates an array of options that can accommodate people from different cultures and different preference, the number of children is one of aspect, more impor-tantly, each family might have different ideas of interior organizing. This projects one single building that includes a variety of apart-ment types. The freedom of the types can apply different demands of people, some emphasise on study, others playing, living etc.

    PRINCIPLE: DIVERSITY OF UNITS

    Open up the block. The void (6m*8m) gets a deeper layout, and diver-sity of the unit can be organized for different demands, and also every unit as double or triple orientation, opening up planning of the layout. This provides a high quality of general space for different usages.

    If we have very compact floor plans the rooms become fixed. Ac-tually, the families want to have more opportunity for shifting their living areas for play, rest, or working.

    PRINCIPLE: FLEXIBILITY OF SPACE INSIDE.

    The flexibility of space is really important nowadays. The plan create nice general areas between each room, provides a nice flexible place to use, and also the opening-up and planning of an integrated kit-chen and living room together gives chance for the parents working in kitchen and at the same time be a observation point over their children. in addition, there is an abundance of space here.

    DIVERSITY OF UNITS

    RELOCATION BATHROOM

    Typical Family Living Unit

    Typical Family Living Unitone of Unit in this plan

    one of Unit in this plan

    Three In One

    quiet area & active area

    FLEXIBILITY

    - 24 - - 25 -

    FAMILY LIVING . 07

  • SEMI-PUBLIC SPACE WITHIN THE BUILDING

    Family always have many things for storage, such as clothes, bedding, baby cribs, bicycles etc. The problem is, if we create vast amounts of storage in-side the unite, this creates a space problem due to the increased circulation areas.

    PRINCIPLE: EXPANDING THE CIRCULATION SYSTEM

    IIncrease 1.8 meters to 3.6 meters wide (doubled in typical size)This place can be familys storage area In the plan,we need to rethink this space so that it can be outside of the door, in the corridor and all the residence can have their own lockers for their things.

    These days it is important that noise doesnt disturbing neighborhood, but also the same family. The interesting argument about space is that it can be used to move out to the sharing working area in every floor, and people take play space here, or study space here. Any of these things are possible and can be done in very high quality compact living.

    PRINCIPLE: SHARED SPACE OUTSIDE UNITS

    If we think about what happed outside of the unit, where pride and ideal places for working are achieved by expanding the sharing area in the block. The space organization aims to make a good place for working in the home, with good flexible space for friend meetings.

    When rethinking the circulatory space in such a way that the modern working family feel comfortable, there are several questions to consider.

    How do you store things? How can they workout here?

    We start to look at this collective environment and space, identifying what can be done outdoors or out of the living unit.

    CORRIDOR + STORGE AREA

    SHARED WORKING SPACE

    Storage In Unit

    Storage outside Unit

    Shifting Void Space In Every 4 Floors

    COLLECTIVE SHARED SPACE

    ELEVATORSKY GARDEN

    In every 4 floors, a 12 meters high terrace becomes a sky garden with enough sunshine and air for any plants.

    A big garden with balcony and working space acts as a semi-pu-blic space for family sharing.

    - 26 - - 27 -

    FAMILY LIVING . 07

  • On Garden and Detail

    A sequence of semi-public routes connect-ed vertically to develop a sense of three- dimensional neighbourhood. The open space with balcony or terrace open up cor-ridor, this exchange the total privacy of an internal corridor with the public experience of light and view of surrounding landscape.The auto- stay- hight communications. Is good place to working with colleges or friends, for children playing under sur-prising by parents who cooking in kitchen.The space organize for aim to a good place for working home, good flexible space with friend meeting, from bottom to the top.the quiet demoing to offer library in the top for people who need quiet.the terrace with garden every 4 floor. Of-fer freedom working and resting together.

    - 28 - - 29 -

    FAMILY LIVING . 07

  • - 30 - - 31 -

    FAMILY LIVING . 07

  • Integrated Circulation System

    Circulation system connect the bottom to the top become inte-grated shared space for family. Lib rary and gym in top with Roof terrace open to residence only.

    - 32 - - 33 -

    FAMILY LIVING . 07

  • 1830 1930

    CONCLUSION

    The family housing plan in the 19th century. The courtyard housing represents a typical solution for the ur-ban housing demand, with each unit squeezing themselves into a block with 2-3 units sharing a small entran-ce and a staircase. The fixed floor plan reduces the size of shared area (stairs, corridors ext.) to maximize the pri-vate. In the early 20th century, the housing has taken more notice in orientation, however some emphasize the function for living and ignore the surrounding street. Nowadays, new design projects tend to open up the room di-versity for each family; they are more frequently opening up the bottom of building for retail, workshop, service etc.. This project focuses on sharing space as an alternative design approach. Here are also some problems: it is too expensive to build this type of this space; the more units in each floor, the better; nobody lives with fami-ly sharing like this way, they rather have bigger private room. It is probably difficult to negotiate about usa-ge with different families, however we must look at this idea as a distinctive approach to the lifestyle of Pekham,

    2000

    A Shift from Monocentric to Polycentric Inner Peripheries in London

    INTRODUCTION . 10

    - 34 - - 35 -

  • NEW FURNITURE INDUESTRIAL VILLAGE

  • VALUED EACH PARTY

    This industrial park is located in Hu-ishui County, Guiyang, Guizhou Province.

    This industrial park with an area of 131.79 acres and 420,000sqm building area, where the government plans to build the larg-est industrial district of Guizhou Province. In China, when we work on design pro-jects, the government and clients usual-ly would propose various preconditions which do not belong to the original de-sign idea by the architect. In this project I tryed my best to create an new type of working space in the huge mountain area.

    GOVERNMENT DEVELOPER LOCAL RESIDENTS

    INFRASTRUCTURE & SERVICE

    DENSITY

    INDUSTRIAL DISTRICT

    INTRODUCTION

  • MOUNTAIN RANGE

    MOUNTAIN RANGE

    defending noises and dust

    mountaincreates ecological environment

    CHALLENGE

    PROBLEM IN DESIGN

    Build A Village Scale "City" In Stead Of "Factory District"

    CHANGE NEGATIVE INTO POSITIVE

    WORKING +LIVING+SEVICES

    OLD

    NEW

    MALL

    HOUSINGOFFICE

    FACTORY

    When I received this project, Par-ty As only requirement was that the Floor Area Ratio must be 1.0 -1.2 .

    The Clients desire for bigger Floor Area Ratios (FARs) for better economic profits is only common practice in China. We can-not blame them for desiring bigger FARs when we have to build along such steep mountain ranges. This would let them feel defensive, and it would make it hard for the project to go ahead. With this in mind, I tried my best to design and adjust the general layout with the precondition of a big FAR. I tried to make the build-ing compatible with the special terrain.

    SPLITTING REGIONS

    LOW DENSITY HOUSING + FACTORIES

    NEW TYPE OF WORKING SPACE THE QUALITY OF LIVING

  • ELEVATIONS

    With the requirement of a certain FAR, How could we protect the natural mountain terrain? The whole process was like a war against the moun-tain and restore the natral environments at the same time. The following chart is the revised edition of the vertical general layout after several negotiations with the Client.

  • CHANGED ELEVATION

    THE GRADIENT OF ROADS

  • BUILDINGS ARE BORN BY GEOGRAPHY

    INDUSTORY --- factory with terrace

    WORKING ---- Working & commuting

    COMMERCIAL --- Stereoscopic Pedestrian Street

    BOX S=6000m

    SOFTENING

    SURROUNDING

    MUTI ENTRANCE

    GREEN ROOF

    GARDEN & ENTRANCE

    MERGE

    MONTAIN SHAPE OPEN WALKING STREET

    RESPONSE TO AREA CONNECTION

    REPETITION

  • TYPE: OFFICE. FLOOR AREA: 4908 SQ.M.

    BUILDING AREA: 24529 SQ.M.SHARING SPACE: 9600 SQ.M.

    OLD type: slab/ towerrepeted floor plan

    NEW WORKING Working & commuting

    the typical office buildings form are normaly slab or tower, the interior only organised by working. there are nothing public or the area for communication as an isolated islands. White collars are looking at computers at great boredom, but the limited conditionss,such as land shortage,make it difficult to creat humanized office space.the new type of working area for furni ture designers, where loands of ideas comfrom interact with working starff, the customers. The office space refined by "breath area" entrance hall, muti-layers roof garden, the openspace connected to the montain top.when you work here, it no longer means that you bury your head in work, you can also enjoy caf in the courtyards, and appreciate green vegetation in roof garden ,or have a happly chat in outdoor clubs and even wander on the mountain path ... I fairly believe that it would bring the quality of working space also changing the experience of office lives .

  • SPEACE ORGANISATION

    WORKING

    COMMUNICATION

    ROOF GARDEN 3D-COURTYARD

    FIREP ELEVATOR

    ENTRANCE HALLUNDERGROUND PARKINGRESTAURANT

    BATHROOM FIREPROOF STAIRS

    OFFICE

    +

  • PARKING

    ADMINISTRATOR

    VISITOR

    WORKER

    YARD

  • IN PROGRESSION

    TIME: 2013.10