Barra tatimore në Shqipëri e Ballkan 2017

 • View
  187

 • Download
  3

Embed Size (px)

Transcript

 • Dita e Liris Fiskale 2017 n Shqipri, Kosov, Ballkan

  Barra tatimore n Shqipri dhe Kosov, sipas qarqeve/regjioneve

  1

  Barra tatimore n Shqipri, 2017

  Dita e Liris Fiskale n Shqipri, Kosov dhe Ballkan

  Barra tatimore n Shqipri dhe Kosov, sipas qarqeve/regjioneve

  Barra tatimore mes vendeve t Ballkanit dhe investimet e huaja

 • Dita e Liris Fiskale 2017 n Shqipri, Kosov, Ballkan

  Barra tatimore n Shqipri dhe Kosov, sipas qarqeve/regjioneve

  2

  ALTAX CENTER

  Studime Fiskale Shqiptare Nr. 2017/03/01 www.al-tax.org

  altax@consultant.com Dat 13.03.2017 Tiran, Shqipri

  Barra tatimore n Shqipri, 2017

  Dita e Liris Fiskale n Shqipri, 2017 Dita e Liris Fiskale n Kosov, 2017 dhe Dita e Liris Fiskale n Ballkan 2017 Barra tatimore n Shqipri dhe Kosov, sipas qarqeve/regjioneve Barra tatimore mes vendeve t Ballkanit dhe investimet e huaja

  ALTAX CENTER

  DITA E LIRIS FISKALE N SHQIPRI, KOSOV DHE BALLKAN 2017 Studime Fiskale Shqiptare

  Edicioni 5t

  Qendra ALTAX sht nj nism studiuesish shqiptar me synimin e nj qasje t re n ndihm t politiks fiskale dhe

  ekonomike shqiptare me qasje drejt politiks fiskale evropiane. Qllimi kryesor sht q t promovoj edukimin me sistemin

  fiskal dhe pershtatjen e tij sipas ambjentit ekonomik, t ndihmoj tatimpaguesit dhe palt e interesuara (studentt, ekspertt

  n terren, studiuesit) nprmjet ekspertizs t jen t informuar mbi ambjentin fiskal dhe klimn ekonomike. Nga ana tjetr

  bashkpunimi me akademik dhe ekspert fiskale ndihmon pr t zgjeruar dhe pr t krijuar nj audienc t plot n ndihm

  t rritjes s kapaciteteve fiskale n Shqipri dhe Kosov.

  NE JU NDIHMOJM T PAGUANI TAKSAT. NE JU NDIHMOJM T MOS PAGUANI BAKSHISH PR TAKSAT!

  www.al-tax.org altax@consultant.com Mars 2017

  Tiran, Shqipri

  http://www.al-tax.org/mailto:altax@consultant.comhttp://www.al-tax.org/mailto:altax@consultant.com

 • Dita e Liris Fiskale 2017 n Shqipri, Kosov, Ballkan

  Barra tatimore n Shqipri dhe Kosov, sipas qarqeve/regjioneve

  3

  ALTAX Studime Fiskale Shqiptare Mars 2017

  Prgatitja dhe shprndarja

  A. Gjokutaj

  Qendra ALTAX

  Barra tatimore n Shqipri, 2017

  Dita e Liris Fiskale n Shqipri, 2017 Dita e Liris Fiskale n Kosov, 2017 dhe Dita e Liris Fiskale n Ballkan 2017 Barra tatimore n Shqipri dhe Kosov, sipas qarqeve/regjioneve Barra tatimore mes vendeve t Ballkanit dhe investimet e huaja

  Fjal ky: 2017, barra tatimore, Shqipria, Kosova, Ballkan, tatime, taksa, qark, rajon, shkalle tatimore, liri

  fiskale

  Dokumenti sht prgatitur nga ekspertt e ALTAX, n serin e prmbledhjeve tematike, me synimin q t kthehet n nj burim diskutimi pr gjith t interesuarit, ose pr ta prdorur n funksion t diskutimeve dhe analizave t politikave pr shprndarjen e barrs tatimore dhe zbatimin n praktik n kuadr t politiks decentralizimit dhe forcimit t financave lokale. Autorsia sht e ALTAX. Cilido q do t prdor t dhna apo pjes nga ky botim, sht i detyruar t shnoj autorsin si referenc n publikimet q do t prdor. Dokumenti gjendet te faqja n internet www.al-tax.org Nse keni krkesa apo pyetje drgojini te altax@consultant.com

  http://www.al-tax.org/mailto:altax@consultant.com

 • Dita e Liris Fiskale 2017 n Shqipri, Kosov, Ballkan

  Barra tatimore n Shqipri dhe Kosov, sipas qarqeve/regjioneve

  4

  PRSHKRIM

  N serin e publikimeve q tashm jan br nj tradit pr barrn tatimore, ashtu si edhe publikimi tjetr mbi

  boshllkun tatimor, Qendra ALTAX prezanton edhe kt vit, edicionin e pest Barra tatimore n Shqipri,

  2017, pr secilin qark n Shqipri, regjion n Kosov duke br edhe klasifikimin pr barrn m t ult dhe

  barrn tatimore m t lart, sipas peshs q ato mbajn n raport me buxhetin dhe prodhimin e brendshm

  rajonal.

  Me qllimin pr t par nj vlersim m global t barrs tatimore, n studim prezantohet edhe barra tatimore

  n vendet e rajonit ballkanik.

  Nj vend t veant dhe pr her t par mban barra tatimore edhe pr Kosovn duke e trajtuar n nivel shteti

  dhe regjionesh.

  Qllimi i studimit sht trheqja e vmendjes s politiks dhe studiuesve, medias fiskale, politikes fiskale dhe

  administrimit, si dhe kritikve q mund t rezervojn komente pr vlersimin apo kan pyetje n lidhje me

  llogaritjet dhe faktet e prezantuara n dokument.

  T dhnat e prdorura pr llogaritjet jan marr nga burime statistikore zyrtare, nga financat, tatimet dhe

  organizata q mbajn t baza t dhnash dhe publikojn, si brenda dhe jasht Shqipris. Nj pjes e t dhnave

  jan prpunuar dhe prdorur nga ekspertt e ALTAX pr t krahasuar dhe shrbyer si referenc kryesore pr

  prezantimin.

 • Dita e Liris Fiskale 2017 n Shqipri, Kosov, Ballkan

  Barra tatimore n Shqipri dhe Kosov, sipas qarqeve/regjioneve

  5

  Shkurtime dhe prkufizime

  Barr Tatimore

  Shuma totale e tatimeve t paguara, si dhe detyrimeve doganore dhe sigurimeve shoqrore e shndetsore, sipas bazs t t ardhurs t tatimit prkats (tatimet mbi kapitalin, mbi punn dhe tatimet mbi konsumin) nga nj grup i caktuar tatimpaguesish, industrie, rajoni, shteti etj., t krahasueshme me far paguajn grupet, industrit, rajonet, shtetet, etj.

  Ngarkesa Gjithsej

  e Shkallve

  Tatimore

  Shkallt tatimore gjithsej llogariten si ngarkes e tatimeve, taksave dhe kontributeve t detyrueshme pr tu llogaritur dhe paguar nga bizneset dhe individt. Kjo barr tregon m s miri peshn q vendos politika fiskale e nj vendi mbi rezidentt dhe jorezidentt. Tatimet n burim (t tilla si tatimi mbi pagen) ose taksat dhe tatimet e mbledhura me agjent tatimor (t tilla si TVSH, tatimi mbi shitjen) jan t prjashtuara.

  Tatimet mbi t

  ardhurat

  Tatim direkt mbi t ardhurat. Megjithse termi prgjithsisht zbatohet pr nj tatim mbi individt (ku ai mund t prcaktohet si tatim mbi t ardhurat personale ose tatim mbi t ardhurat individuale), ai gjithashtu prdoret n disa vende pr nj tatim mbi personat juridik, si p.sh. shoqrit. Tatimi prgjithsisht zbatohet n baz vjetore, d.m.th. mbi t ardhura t nxjerra n, ose lidhur me, nj vit fiskal t caktuar. Mund t dallohen dy sisteme kryesore t tatimit mbi t ardhurat: nj sistem tatimor global dhe nj sistem tatimor tabelar mbi t ardhurat. Megjithat, edhe n sistemet e tatimit global, n pikpamjen e prkufizimeve t ndryshme teorike t t ardhurave, shumica e vendeve i specifikojn postet q prbjn t ardhura pr qllime tatimore. Shkallt e tatimit mbi t ardhurat mund t zbatohen me shkall progresive ku shkalla e tatimit rritet me rritjen e t ardhurave ose me shkall fikse. Mund gjithashtu t vendoset nj mbipages. Shumica e vendeve vendosin tatim mbi t ardhurat pr totalin e t ardhurave n shkall botrore t rezidentve dhe pr t ardhurat nga burime brenda vendit n rastin e jorezidentve. Disa vende, megjithat, e kufizojn tatimin mbi t ardhurat n t ardhurat me burim t brendshm si pr rezidentt ashtu edhe pr jorezidentt sipas parimit t territorit.

  Tatimi mbi punn

  N kt grup prfshihen tatimet q lidhen drejprdrejt me t ardhurat e krijuara nga puna. T ardhura t tilla jan tatimi mbi t ardhurat nga punsimi dhe kontributi i sigurimeve shoqrore dhe shndetsore.

  PBB Prodhimi i Brendshm Bruto

  Tatim mbi

  kapitalin

  Termi prdoret pr qllime statistikore nga Kombet e Bashkuara pr tiu referuar detyrimeve kapitale (d.m.th. ato tatime t vendosura n intervale t parregullta dhe shum t rralla mbi vlerat e aktiveve ose pasurin neto n pronsi t njsive institucionale) dhe tatimeve mbi transferimet e kapitalit (d.m.th. tatimet mbi vlerat e aktiveve t transferuara ndrmjet njsive institucionale si rezultat i trashgimis, dhurimeve me gjallje (inter vivos) (d.m.th. kur donatori sht gjall) ose transferime t tjera.

  Investimet e

  Huaja Direkte

  Neto

  Investimet e huaja direkte Neto jan diferenca mes hyrjeve dhe daljeve t investimeve nga vendi, pr t marr nj fitim n nj ndrmarrje q vepron n nj ekonomi t ndryshme nga ajo e investitorit.

 • Dita e Liris Fiskale 2017 n Shqipri, Kosov, Ballkan

  Barra tatimore n Shqipri dhe Kosov, sipas qarqeve/regjioneve

  6

  PRMBAJTJA

  Parathnie Faqe 7

  Burimi t dhnave Faqe 9

  I Barra tatimore n Ballkan Faqe 10

  Normat tatimore n Shqipri, Kosov dhe vendet e tjera

  t Ballkanit, 2017 Faqe 15

  Investimet e Huaja Direkte dhe ndikimi nga barra tatimore Faqe 19

  II Barra Tatimore n Shqipri Faqe 22

  Efekti i politiks fiskale dhe qasja e administrimit Faqe 25

  Pesha e t ardhurave tatimore rajonale ndaj prodhimit t brendshm

  n Shqipri Faqe 28

  Llogaritja e barrs tatimore pr Qarqet Faqe 32

  Qarqet me barrn tatimore m t ult Faqe 33

  Qarqet me barrn tatimore m t lart Faqe 34

  III Barra Tatimore n Kosov Faqe 35

  Pesha e t ardhurave tatimore regjonale ndaj prodhimit t brendshm

  n Kosov Faqe 35

  Regjionet me barrn tatimore m t ult Faqe 36

  Regjionet me barrn tatimore m t lart Faqe 37

  IV Indeksi i Liris Fiskale 2017 Faqe 39

  Metodologjia Faqe 39

  Dita e Liris Fiskale n Ballkan, 2017 Faqe 40

  Dita e Liris Fiskale n Shqipri, 2017 Faqe 41

  Dita e Liris Fiskale n Kosov, 2017 Faqe 43

  Prmbledhje Faqe 44

  Shtojca Faqe 47

  Referenca Faqe 50

 • Dita e Liris Fiskale 2017 n Shqipri, Kosov, Ballkan

  Barra tatimore n Shqipri dhe Kosov, sipas qarqeve/regjioneve

  7

  Parathnie

  Zhvillimi i politikave fiskale n funksion t modeleve ekonomike dhe sociale sht i varur n korrektsin

  e politiks, si reflektim i ambjentit ekonomik dhe social. N rajonin e Ballkanit, ashtu si n gjith botn