Informatika e biznesit java 10 (1)

  • View
    203

  • Download
    3

Embed Size (px)

Text of Informatika e biznesit java 10 (1)

  • 1. Informatika e Biznesit Besart Hashani

2. Pyetje nga java paraprake? 3. Telekomunikacioni 4. Cka eshte telekomunikacioni? telekomunikacioni? 5. ITU = International Telecommunication Union Definicione te ndryshme gjate historise Tani ITU definon telekomunikacionin: faredo transmetimi, emetimi, apo pranimi te shenjave, sinjaleve, shkrimeve, imazheve apo zerave; ose informatave te cfaredo natyre me ane telave, sistemeve radiodifuzive, vizuale ose cfaredo sistemi tjeter elektromagnetik A dallon koncepti transmetim me emetim emetim? 6. Sistemet telekomunikuese koleksion i: Hardverit dhe Softverit Pjeset kryesore te sistemeve telekomunikuese: Kompjuteret (perpunues te informatave) Terminalet (pikat fundore) Kanalet komunikuese Softveret Funksione tjera ndihmese (psh modemi) 7. Trungu perfaqeson prirekuzitat tekonlogjike per krijimin e degeve te ndryshme te telekomunikacionitFletet e degeve perfaqesojne evolucionin brenda degece te ndryshme te telekomunikacionitPema e telekomunikimeve 8. Trendet me te reja 9. Telematika Perdorim i integruar i telekomunikacionit dhe infromatikes. Telematika perfshin: Rrjetat kompjuterike (computer networks) Rrjetat e te dhenave (data networks) Rrjetat per komunikimin e te dhenave (Data Communication networks) Rrjetat informative (Information networks) 10. Llojet e ndryshme te komunikimeve 11. Circuit switching vs Packet switching 12. Komunikimet me ze vs komunikimet me te dhena Komunikimet me ze Me nderrim te gjendjes ne qark (circuit switched) Brez fiks i alokuar per thirrje(300 Hz 3400 Hz) Faturim ne baze te kohezgjatjes se thirrjes Fikse: DECT, POTS Mobile: GSM Komunikimet me te dhena Me nderrim te gjendjes se paketave (packet switched) Brezi alokohet varesisht prej kerkeses Faturimi ne baze te sasise se te dhenave te transmetuara LAN, WAN 13. A ka komunikime audio te bazuara ne komunikim te te dhenave (me paketa)? paketa)? 14. Mediumet e transmetimit te te dhenave Transmetimi i drejtuar i te dhenave (me tela) Transmetimi i te dhenave pa tela (wireless) A ka dallim ndermjet konceptit wireless dhe konceptit mobil? 15. Transmetimi i drejtuar i te dhenave (me tela) Kablloja me iftore t prdredhur Kablloja koaksiale Linjat e fuqise Kablloja optike 16. Kablloja me iftore t prdredhur (me ose pa mburoje) Pa mburoje (Unshielded Twisted Pair) Me mburoje (Shielded Twisted Pair) 17. Kablloja me iftore t prdredhur (me ose pa mburoje) Perdoren ne: Rrjetet telefonik Rrjetet LAN (Java e ardhshme) Distanca te shkurtra (< 1 km) Shpejtesi te ulte (100 Mbps @ 100 m; 2 Mbps @ 4 km); por edhe ne gigabit ethernet Pse behet perdredhja? perdredhja? 18. Kablli koaksial 19. Kablli koaksial LAN Televizion kabllor Internet permes kabllit distance mesatare (1 km) shpejtesi mesatare (140 Mbps @ 2 km) Eshte perdore shume per telefoni ne distanca me te medha zevendesuar nga kabllot optike Kabllot moderne brez deri ne disa GHz. 20. Linjat e fuqise 21. Kabllot optike 22. Kabllot optike Shpejtesi te larte Rrjetet kompjuterike me kapacitet te larte (backbone netowrks) Distanca te medha (> 10 km) Brez te larte 50 Gbps @ 100 km) 1000 cifte te perdredhura me gjatesi 1 km peshojne 8000 kg. Dy fibra optike ofrojne kapacitet me te madh dhe peshojne me pak se 100 kg 23. Rrjeti tipik i telefonise 24. Transmetimet pa tela 25. Transmetimet pa tela Transmetimet radio difuzive Komunikimet satelitore Komunikimet mobile Komunikimet mikrovalore Komunikimet laserike Komunikimet me drite infrared 26. Modelet e prhapjes ---Radio valt n breza t ndryshm frekuencor prhapen n forma t ndryshme t prhapjes, q shum shkurtimisht do t shtjellohen n vazhdim: Val toksore (Ground wave): Radio vala prcjell lakimin natyror t siprfaqes s toks, kshtu q sht i mundshm komunikimi prtej ose matan horizontit, fig. a. Val jonosferike (Skywave): Radio vala e emituar reflektohet nga jonosfera prsri n siprfaqen e toks, fig. b, duke mundsuar kshtu komunikime t gjata (long-distance communication). Kualiteti i komunikimit nuk sht i qndrueshm pr arsye se karakteristikat e jonosfers ndryshojn me kohn. Val e drejtprdrejt (Line of sight - LOS): Radio vala prhapet prgjat vijs s drejt nga transmetuesi n marrs, fig. c. Krkes e prgjithshme pr funksionim t mir sht kushti q antena marrse t ket pamje optike me antenn n transmetues. N shum sisteme bashkkohore komunikuese, shfrytzohen radio frekuencat mbi 100 MHz, q prhapen sipas modit apo tipit t vals n vij shikimi (line-of-sight mode) ose prhapjes n domenin e pamjes optike. 27. Transmetimet radio difuzive 28. Komunikimet satelitore 29. Komunikimet satelitore Brez i larte Komunikime ne ajer dhe uje Aplikacione difuzive E mire per pozita te veshtira gjeografike Ska nevoje per licensa lokale Komunikime ushtarake 30. Sistemi telefonik mobil Historia Para 1980: sistemet mobile te radiove per komunikim te brendshem te policise, ushtrise dhe sherbimeve tjera emergjente Pas 1979 (1G): telefonet mobile analoge te bazuar ne konceptin e celulave Pas 1992 (2G): telefonat mobil digjitale: kapacitet me te larte Global System for Mobile Communication (GSM) Pas 2000 (3G): transmetim brezgjere, transmetim i bazuar ne paketa te tekstit, ze i digjitalizuar, Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) Pas 2008 (3.5G): High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) Pas 2010 (4G): Long-Term Evolution (LTE) 31. Handoveri 32. Pasqyra e tregut te telekomunikacionit ne Republiken e Kosoves 33. Pasqyre e tregut te telekomunikacionit Autoriteti Rregullator i Telekomunikacionit Shtator 2012 Reference: http://www.artks.org/repository/docs/Pasqyre%20e%20tregut%20 te%20Telekomunikacionit%20TM1%20dhe%20TM22012.pdf 34. Informata kronologjike 2004 PTK/Vala, operatori i pare i telefonise mobile 2005 licensimi per ofrimin e sherbimeve te internetit ne nivel nacional PTK, IPKO, Kujtesa 2007 licensa per operatorin e dyte te telefonise mobile IPKO/Telekom Sllovenie Operatort e telefonise fikse n Kosov jan: PTKTelefonia Fikse (Telekomi i Kosovs TK), i liensuar me datn 30.07.2004, IPKO, i liensuar me datn 08.09. 2006, dhe KONET, i liensuar me 2 shkurt t vitit 2009. 35. Shperndarja e te ardhurave varesisht nga veprimtaria 36. Perdoruesit e telefonise fikse 37. Telefonia mobile 38. Penetrimi i perdorimit te telefonise mobile ne Kosove 39. Ndarja e tregut te telefonise mobile sipas operatoreve 40. Interneti