Informatika e biznesit java12(1)

  • View
    195

  • Download
    2

Embed Size (px)

Text of Informatika e biznesit java12(1)

  • 1. Informatika e Biznesit Besart Hashani

2. Pyetje nga java paraprake? 3. Biznesi Elektronik E-Biznesi prdorimi i ICT-s pr t mbshtetur t gjitha aktivitetet biznesore. Termi e-business ka origjinn nga IBM (1996) E-biznesi prfshin: Tregun elektronik Marketingun elektronik Bursat elektronike Transaksionet elektronike bankare Distribuimin elektronik t njohurive dhe shrbimeve Industrin elektronike Rezervimet elektronike E-rekrutimin 4. Aplikacione kryesore q mundsojn biznesin elektronik jan: Posta elektronike (e-mail) Posta me z (Voice mail) Faksi (Fax) VoIP Telekonferencat Shkmbim elektronik i t dhnave (EDI = Electronic Data Interchange) kompanit e mdha prdorin kompjuter pr t br transmetmin e dokumenteve t formatuara Rrjetet sociale Facebook, Twitter, LinkedIn, Solaborate 5. Marketingu elektronik Prdorim i internetit dhe ICT-s pr aktivitetet e marketingut Informimi lidhur me tregun (Market Intelligence) Hulumtimi i tregut (Market Research) Zhvillimi i politiks s produktit ose shrbimeve (Product/Service Development Policy) Politika e shitjes (Sales Policy) Promocioni dhe reklamat (Promotion and Advertising) Market Intelligence Market Research 6. Transaksionet elektronike bankare 7. Shrbimet e e-banking ka ofron e-bankingu? Prcjellja e bilancit t llogaris Prcjellja e transaksioneve Ruajtja e pasqyrave bankare si PDF Transaksionet e ndryshme financiare Blerjet online Rezervimet e ndryshme 8. Problemet me e-banking 9. Fjalekalimet me te dobeta password 123456 12345678 abc123 qwerty monkey letmein dragon 111111 baseball http://www.password-find.com/ 10. Sulmet kryesore Sulmi ndaj serverit t banks Vjedhja e informatave Phishing (social engineering) Pharming N prgjithsi Sulmet me viruset Trojan Sulmet prmes kanaleve tjera 11. ISO/IEC 27001 Standardi Ndrkombtar pr siguri t informatave Vlersimi i rrezikut Politika e siguris Menaxhimi i siguris s informacionit Menaxhimi i aseteve Siguria e resurseve humane Siguria fizike e hapsirave kompjuterike 12. Bursat elektronike Bursat e mallrave Bursat e parave Bursat e gjrave t mueshme 13. Rezervimet elektronike 14. Shprndarja elektronike e dituris dhe shrbimeve Prfshin: E-edukimin Shprndarjen e librave Shprndarjen e punimeve shkencore Bibliotekat elektronike Gazetat (revistat) elektronike Shprndarjen e softverve Telekonferencat http://www.ted.com/talks/sugata_mitra_build _a_school_in_the_cloud.html?utm_source=fa cebook&source=facebook&utm_medium=soci al&utm_campaign=ios-share 15. Strategjia digjitale far varsie ka kompania ndaj zhvillimit teknologjik? Cila sht m e kushtueshme? Mos pasja e nj strategjie apo ndrtimi i nj strategjie zhvillimore? far pozicionimi ka kompania ndaj ICT-s Cikli PDCA (Plan-Do-Check-Act) 16. Globalizimi i biznesit 17. E-Qeverisja Qeverisja elektronike sht ofrimi i shrbimeve t institucioneve qeveritare prmes ICT-s ndaj qytetarve, bizneseve dhe kategorive t tjera. G2C G2B G2G Pse sht e rndsishme e-qeverisja? 18. http://map.rksgov.net/userfiles/file/Strategjit%C3%AB%20dhe%20Planet/e_Qeverisja_p er_Buletin_te_MAP_it.pdf 19. Votimi elektronik Rrit besueshmrin n sistemin e votimit Pamundson votimin e personave m shum se nj her. Krahasimet e shenjave t gishtrinjve n mnyr digjitale Mundson vot anonime http://www.youtube.com/watch?v=5KAOlxq0UF w http://www.universitypress.org.uk/journals/cc/1 7-858.pdf 20. ICT-ja ka ndikime globale edhe n ngjarjet politike globale 21. STRATEGJIA E QEVERISJES ELEKTRONIKE 2009-2015 http://www.kryeministriks.net/repository/docs/STRATEGJIA_E_QEVERI SJES_ELEKTRONIKE_2009_2015.pdf 22. Rasti: Dell Rasti m tipik i shfrytzimit t e-biznesit 15 % e biznesit t Dell sht B2C Pjesa tjetr sht B2B Dizajne sipas porosis