Rahsia Memiliki Rumah Idaman

  • View
    3.437

  • Download
    3

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Dengan eBook PERCUMA Rahsia Memiliki Rumah Idaman Tanpa Hutang saya, Insyaallah anda akan berjaya memiliki rumah idaman tanpa perlu berhutang berpuluh-puluh tahun.

Transcript

  • 1. Rahsia Memiliki Rumah Idaman Tanpa Hutang Isi Kandungan m/sKata aluan 3Kaedah Pelaburan Hartanah61. Projek Usahasama 50 5072. Projek Usahasama 30 7093. Sistem Pawah114. Sistem Menaikkan Harga125. Sistem Pinjaman Bank13Plan Pelaburan Alternatif15Sistem Rumah Percuma Lima Tahun17Kaedah BBA 21Kesimpulan 23Persoalan Yang Timbul & Jawapan24Contoh Dokumen 272

2. Rahsia Memiliki Rumah Idaman Tanpa HutangPELABURAN HARTANAH TANPA MODALAssalamualaikum & selamat sejahtera kepada pembaca ebook RahsiaMemiliki Rumah Idaman Tanpa Hutang. Tahniah saya ucapkan anda memberipeluang kepada diri anda untuk memiliki rumah idaman & seterusnyamenambahkan lagi kekayaan. Saya ingin berkongsi sedikit ilmu yang mana ia mungkin akan dapatdigunakan oleh mana-mana individu yang ingin menceburi bidang hartanahtetapi tidak mempunyai modal yang mencukupi.Untuk makluman, saya sendiri pada peringkat awal menceburi bidanghartanah hanya dengan RM3K sahaja, cukup untuk buka fail ubah syarat danpecah lot sahaja (RM2.5K) dan belanja untuk seminggu (0.5K). Namun orang kata hendak seribu daya , tak nak seribu dalih. Denganberbekalkan RM3K, saya mencari orang yang hendak jual tanah tapi tak laku-laku(tak dapat jual), mungkin kerana dia nak harga mahal. Bila jumpa orang yangbegitu, saya tanya dia, berapa harga nak jual tanah?. Dia cakap RM80K, untukluas 4.3 ekar. Saya termenung sekejap, lalu saya cakap saya tak ada duit sebanyaktu, kalu nak juga kena buat pinjaman, itu pun makan masa 6 bulan dan belumtentu lulus atau tak kerana tanah pertanian nilai rendah, walaupun nilai RM80K,bank Cuma bagi RM40K sahaja (70% dari Nilai Jualan Paksa). Bila mendengar sedikit penjelasan dari saya, beliau pula temenung, laluberbincang dengan isterinya. Kemudian saya cakap saya boleh beli tanahnyadengan harga RM100K tetapi saya tak dapat nak bayar sekarang. Bila pakcik tubertanya mengenai tukar nama tanah, saya memberikan jawapan iaitu beliau takperlu menukar nama kepada saya, cuma beliau perlu memberi kuasa (PA) kepadasaya untuk menguruskan semua hal pecah lot dan jual tanah dan beliau hanyaakan terima duit sahaja selepas itu. Pakcik tu pun tersenyum tanda setuju dan selepas itu, saya pun ambilfotostat geran dan pergi jumpa peguam untuk buat surat wakil kuasa (PA), sertajumpa jurukur swasta untuk buat urusan pecah lot, dapat sahaja draf pecah lot,saya terus cari pembeli, saya bagi tawaran yang amat rendah dan pembeli terussetuju kerana harga terlalu murah iaitu RM13K untuk 2 lot banglow, yang manapada hari ini ia boleh dijual dengan RM70K untuk 2 lot tadi. Dapat duit tu sayabagi RM10K pada pakcik tuan tanah dan RM3K buat urusan kerja tanah.3 3. Rahsia Memiliki Rumah Idaman Tanpa HutangBegitulah urusan saya menjual tanah tanpa geran dengan harga yangmurah kerana duit tak ada, dari RM13K 2lot kepada RM15K 2lot dan RM25K 2 lotdan seterusnya RM15K 1 lot hingga RM19K 1 lot.Bila habis bayar duit harga tanah tersebut, Pakcik tuan tuan tanah tel. sayasuruh datang rumah dia dan dia bagi tawaran untuk tanah yang baru. Saya apalagi terus setuju walaupun saya tahu harga yang ditawarkan itu agak tinggi. Saya buat macam yang dahulu juga, Cuma kali ni saya pusing sikit, di manasaya jual dengan cepat dan dapat duit, sebahagian saya bagi pada dia dansebahagian lagi saya beli tanah lain dengan harga yang lebih murah, kerana bayartunai. Pakcik tadi makin pandai, bila ada orang nak jual tanah dia suruh sayabayar sebab duit dia ada dengan saya, kemudian dia jual pada saya denganuntung yang agak lumayan. Begitulah urusan saya dengan Pakcik tuan tanah.Orang kata win-win situation (situasi menang menang).Dengan keuntungan yang begitulah saya mula membeli tanah denganharga yang agak murah, kemudian buat proses pecah lot dan ubah syarat sambilmenjualnya dengan harga 50% lebih rendah dari nilai pasaran. Bila dapat duitsaya cari tanah lain pula dan buat perkara yang sama .Hampir kesemua tanah,saya jual sebelum keluar geran. Saya terpaksa buat begitu kerana untukmendapatkan modal pusingan. Kalau nak tunggu keluar geran dulu baru nak jual,alamak tak berasaplah dapur.Kawan-kawan kata saya buat keputusan tak betul sebab jual tanah denganharga terlalu murah, saya cakap, tak apo sebab dah ada untung cuma takbanyak. Kawan yang kata saya tak betul, akhirnya beli juga tanah dari saya. Untuk makluman kawan-kawan, kalau anda nak main tanah tapi tak gunakaedah ni, anda perlu ada paling kurang RM500K, tu pun baru boleh main kecil-kecilan. Dan kalau tak kena cara atau tersilap perkiraan duit tersebut boleh bekubertahun-tahun. Walaupun nampak mudah tapi ia perlu sedikit ilmu. Tapipercayalah, kita adalah apa yang kita fikirkan. Insyaallah dengan sedikit usaha akan dapat merubah hidup anda kearahyang lebih baik dari orang lain, fikirkan boleh dan saya berpegang pada pepatahbiar kecil asalkan besar, jangan biar besar tapi kecil. Sekarang saya hendakkembangkan kepada perumahan, itupun untuk persiapan anak-anak bila lepasbelajar nanti, kerana sekarang ini kerja susah.4 4. Rahsia Memiliki Rumah Idaman Tanpa HutangSaya berharap dengan perkongsian sedikit ilmu dalam ebook ini sedikitsebanyak dapat membantu anda mendapatkan rumah idaman anda tanpa perlumenanggung hutang pinjaman sepanjang hayat. Saya ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada PensyarahPegurusan hartanah UITM Perak (Sri Manjong 1990) dan UITM Shah Alam,Puan Kamsiah, Puan Norlela, Tuan Haji Rahman, Puan Ainul Rusmin, EncikShahrul Zaman dan lain-lain yang banyak membantu saya.Kepada Pensyarah MEDEC, Dr Humam, Dr Zainal, Encik NikMustapha dan lain-lain, tak lupa kepada warga UITM Shah Alam tahun1994-1996 yang telah menjadi pelanggan Vending Machine sewaktu sayabelajar berniaga di sana. Seterusnya kepada warga Pejabat Tanah Besut, Gua Musang, TanahMerah dan Pasir Mas terutamanya buat Tuan Haji Norazmi, En. MohdHafiz, En. Ridhuan, En. Kamarulzaman, Pn. Norazliana dan lain-lain dariPTPM yang banyak membantu saya dalam menjayakan projek eBookini.Sesungguhnya segala kerjasama dari anda semua saya ucapkanberbanyak terima kasih.Akhir sekali saya ucapkan setinggi penghargaan kepada lebih dari100 orang pembeli tanah yang pernah membeli tanah saya. Tanpa andasiapalah sayaIkhlas,Mohd Khairuddin bin Ibrahim Telefon atau SMS saya untuk pertanyaan dan penjualan tanah di nombor :50129227784 atau 0199627013 5. Rahsia Memiliki Rumah Idaman Tanpa HutangKAEDAH PELABURAN HARTANAHDalam pelaburan hartanah terdapat beberapa kaedah yang boleh digunakan ,terutama sekali bagi kita yang mempunyai modal yang terhad, iaitu:-i) Projek Usahasama 50:50ii)Projek Usahasama 30:70iii) Sistem Pawahiv)Sistem Naik Hargav) Sistem Pinjaman Bank6 6. Rahsia Memiliki Rumah Idaman Tanpa Hutangi) PROJEK USAHASAMA 50:50Untuk yang baru hendak menceburkan diri dalam bidang hartanah andaboleh menggunakan kaedah Projek Usahasama 50:50. Dalam kaedah ini kitaboleh berurusan dengan pemilik tanah yang mempunyai tanah yang sesuai untukdibangunkan lot-lot kediaman, kita buat perjanjian untuk membeli tanah beliautapi tidak dibayar terus secara tunai , tapi kita proses tanah tersebut menjadi lotkediaman yang mana ia boleh dijual dengan harga yang agak tinggi berbandingdengan lot asal tanah pertanian. Tanah tersebut boleh dijual terus sebelum keluar geran tetapi harganyaagak rendah berbanding dengan yang dah siap geran. Bila tanah tersebut dijualkita hendaklah membayar kepada Tuan Tanah sehingga habis harga tanah yangtelah dipesetujui bersama dalam perjanjian. Baki lot yang dikira untung bolehsamada dijual terus atau disimpan, Cuma ia perlu ditolak modal dan segala kosyang terlibat, kemudian dibahagikan mengikut peratusan 50:50.Tuan Tanah dapat jual tanah dengan harga yang berpatutan dan dapat untungyang agak tinggi. Manakala pemaju dapat untung bagi lebihan lot yang tinggalyang mana tanpa modal yang banyak kita sudah dapat memajukan tanahbersama dengan Tuan Tanah.Untuk memperjelaskan lagi perjalanan kerja, di bawah ini saya sertakancontoh pengiraan bagi projek yang menggunakan kaedah Projek Usahasama50:50PROJEK USAHASAMA 50 : 50Contoh:-A ada tanah 3 ekarRM150, 000B adalah pemaju keluar modal kerjaRM 75, 000Contoh Pengiraan:-Nilai Pembangunan Kasar (NPK)RM360,0003 ekar @ 6 lot perekar =18lot @RM20,0007 7. Rahsia Memiliki Rumah Idaman Tanpa HutangTolaki)Harga TanahRM150,000ii)Proses PindahmilikRM 2,000 (1% dari RM150,000) +daftar p/milik)iii)PenilaianRM 1,000iv)Kos Ubah Syarat dan Pecah Lot(termasuk premium RM2000 perlot) RM 36,000v)PemasaranRM 18,000(Komisen jualan RM1000 perlot)vi)Kerja Tanah RM 18,000(Bersih tapak dan buat jalan RM1,000 perlot)vii)Kos Luar Jangka 10%(Jumlah ii hingga vi =RM75,000)RM 7,500JUMLAH KOS KESELURUHAN RM232, 500UNTUNG BERSIH SEBELUM BAHAGI RM127, 500Keuntungan Dikira 50: 50Pelaburan mendapat untung sebanyak RM127,500 dibahagi 50 :50 = RM63,750 : RM63,750Pelabur akan mendapat harga jualan tanah pada Nilai Pasaran dan jugaUntung Perkongsian dalam tempoh biasanya 24 bulan (2 tahun)8 8. Rahsia Memiliki Rumah Idaman Tanpa Hutangii) PROJEK USAHASAMA 30:70 Projek ini lebih kurang sama dengan projek uasahasama 30:70, iamenggunakan kaedah syer pelaburan yang dijalankan oleh bank iaitu 70%keuntungan adalah milik pemilik saham, manakala 30% dari keuntungan adalahmilik bank. Cuma peratus keuntungan dibahagi setelah ditolak semua kos, yangmana segala kos dari sekecil-kecil kos hingga sebesar-besar dikira dan ditolak darijumlah untung. Bila dapat untung bersih barulah dibahagi mengikut kaedah 30:70. Sebabitulah kita tengok bank atau mana-mana syarikat besar setiap 5 tahun dia buatubahsuai, yang mana dia dapat jaga imej dia dan juga tak perlu risau kerana kospenyelenggaraan ditanggung bersama dengan pelabur. Siapa yang rugi?PROJEK USAHASAMA 30 : 70Contoh:-A ada tanah 3 ekarRM150, 000B adalah pemaju keluar modal kerjaRM 75, 000Contoh Pengiraan:-Nilai Pembangunan Kasar (NPK)RM360,000-3 ekar @6 lot perekar =18lot @RM20,000Tolaki)Harga TanahRM150,000ii)Proses PindahmilikRM 2,000 (1% dari RM150,000) +daftar p/milik)iii)PenilaianRM 1,0009 9. Ra