of 24 /24
Viti XXVI - Nr. 7812 E mërkurë 6 Mars 2019 Çmimi, 50 lekë (1.5 euro) KOMPENSIMI, 750 PRONARET QE NDAJNE 5 MILIONE USD Kryemadhi: Në verë, zgjedhje të parakohshme Shashka, tymuese, digjen goma para Kuvendit. Shashka, tymuese, digjen goma para Kuvendit. Rudina nuk dorëzon mandatin, Kiri pranë Bashës Rudina nuk dorëzon mandatin, Kiri pranë Bashës Opozita tri orë para parlamentit, Basha: 16 marsi, protesta vendimtare 590 studentët ekselentë që do të fillojnë punë në administratë LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04) 2359-116 E-mail:[email protected] EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH PERFITON NGA FONDI I ALUIZNIT Nga ILJAZ ISMAILI Bajram Hallkokondi, oficeri që i shkroi Uillsonit Opinioni Ditës i S ot, mbushen 100 vjet nga data 6 mars i vitit 1919, kur oficerët Ba- jram Hallkokondi dhe Demo Korça, i dorëzuan në Përmet të dërguarit personal të ... Vijon në faqen 20 Vijon në faqen 21 Nga EMMANUEL MACRON N e nuk mund të lejojmë që nacio- nalistët të shfrytëzojnë zemëri- min publik. Unë dua një projekt ambicioz që lejon njerëzit të marrin kontrollin ... E dashur Europë, Brexit është një mësim për të gjithë ne Opinioni Ditës i Nga VALENTINA MADANI MES TYRE, BIRRA “KORÇA” Në faqen 7 Familjet në Tiranë, Durrës, Shkodër, Vlorë e Korçë që marrin 523 milionë lekë të reja. Pronarët e tjerë duhet të paraqesin në ATP kërkesën për kompensim Opozita protestoi dje për tri orë me radhë para parlamentit nën masa të rrepta sigurie. Qytetarët e shumtë protestuan jashtë Kuvendit, teksa në sallë bëhej betimi i katër deputetëve të LSI-së, që u ulën në karriget e lëna bosh nga opozita ... Në faqet 2-3 (Në foto) Zonë informale Në faqen 9 Në faqen 8 Shkatërrohet grupi i heroinës dhe kokainës në Tiranë, arrestohen 2 veta TRAFIKU NE PORT OPERACIONI U arrestuan për korrupsion, gjykata liron 6 policët e arrestuar DEMSHPERBLIMI Në faqet 18-19 Stela Rustemaj, artistja e re që pikturon me trup: Bëhem një me veprën INTERVISTA Suplement Të përndjekurit, 5 mijë emrat dhe dokumentet në dosjen e secilit Rama nuk tërhiqet: Fitojmë të gjitha bashkitë Në faqet 4-5 Betohen 4 deputetë të rinj, kush janë të tjerët që do të marrin mandatin Kryeministri flet në Kuvend dhe ‘fluturon’ në Itali, në emisionin e Bruno Vespës juar një korridor hyrës për deputetët dhe anëtarët e qeverisë. Pikërisht nëpërm- jet këtij korridori u fut edhe kreu i qeverisë, Edi Rama, i cili ndryshe nga herët e shkuara mori pjesë në seancë për të përcjellë disa mesazhe për opozitën ... M asat e forta të sigurisë kanë mundësuar mba- jtjen e seancës së radhës plenare. Ndërsa jashtë am- bienteve të Kuvendit pro- testuesit ishin mbledhur në hyrjen kryesore, policia dhe Garda e Republikës kishte boshatisur gjithë pedonalen “Murat Toptani” për të kri-

EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

  • Upload
    others

  • View
    3

  • Download
    0

Embed Size (px)

Text of EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12...

Page 1: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

Viti XXVI - Nr. 7812 E mërkurë 6 Mars 2019 Çmimi, 50 lekë (1.5 euro)

KOMPENSIMI, 750 PRONARET QE NDAJNE 5 MILIONE USD

Kryemadhi: Në verë, zgjedhje të parakohshme

Shashka, tymuese, digjen goma para Kuvendit. Shashka, tymuese, digjen goma para Kuvendit. Rudina nuk dorëzon mandatin, Kiri pranë Bashës Rudina nuk dorëzon mandatin, Kiri pranë Bashës

Opozita tri orë para parlamentit, Basha: 16 marsi,

protesta vendimtare

590 studentët ekselentë që do të fillojnë punë në administratë

LISTA E FITUESVE

Në faqen 12

Kryeredaktor: Erl MURATIZv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA

Tel:(04)2359-104, Fax:(04) 2359-116 E-mail:[email protected]

EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH PERFITON NGA FONDI I ALUIZNIT

Nga ILJAZ ISMAILI

Bajram Hallkokondi, oficeri që i shkroi Uillsonit

Opinioni Ditësi

Sot, mbushen 100 vjet nga data 6 mars i vitit 1919, kur ofi cerët Ba-

jram Hallkokondi dhe Demo Korça, i dorëzuan në Përmet të dërguarit personal të ... Vijon në faqen 20

Vijon në faqen 21

Nga EMMANUEL MACRON

Ne nuk mund të lejojmë që nacio-nalistët të shfrytëzojnë zemëri-

min publik. Unë dua një projekt ambicioz që lejon njerëzit të marrin kontrollin ...

E dashur Europë, Brexit është një mësim për të gjithë ne

Opinioni Ditësi

Nga VALENTINA MADANI

MES TYRE, BIRRA “KORÇA”

Në faqen 7

Familjet në Tiranë, Durrës, Shkodër, Vlorë e Korçë që marrin 523 milionë lekëtë reja. Pronarët e tjerë duhet të paraqesin në ATP kërkesën për kompensim

Opozita protestoi dje për tri orë me radhë para parlamentit nën masa të rrepta sigurie. Qytetarët e shumtë protestuan jashtë Kuvendit, teksa në sallë bëhej betimi i katër deputetëve të LSI-së, që u ulën në karriget e lëna bosh nga opozita ...

Në faqet 2-3(Në foto) Zonë informale

Në faqen 9

Në faqen 8

Shkatërrohet grupi i heroinës dhe

kokainës në Tiranë, arrestohen 2 veta

TRAFIKU NE PORT

OPERACIONI

U arrestuan për korrupsion, gjykata liron 6

policët e arrestuar

DEMSHPERBLIMI

Në faqet 18-19

Stela Rustemaj, artistja e re që

pikturon me trup: Bëhem një me veprën

INTERVISTA

Suplement

Të përndjekurit, 5 mijë emrat dhe dokumentet në dosjen e secilitRama nuk tërhiqet: Fitojmë të gjitha bashkitë

Në faqet 4-5

Betohen 4 deputetë të rinj, kush janë të tjerët që do të marrin mandatin

Kryeministri flet në Kuvend dhe ‘fluturon’ në Itali, në emisionin e Bruno Vespës

juar një korridor hyrës për deputetët dhe anëtarët e qeverisë. Pikërisht nëpërm-jet këtij korridori u fut edhe kreu i qeverisë, Edi Rama, i cili ndryshe nga herët e shkuara mori pjesë në seancë për të përcjellë disa mesazhe për opozitën ...

Masat e forta të sigurisë kanë mundësuar mba-

jtjen e seancës së radhës plenare. Ndërsa jashtë am-bienteve të Kuvendit pro-testuesit ishin mbledhur në hyrjen kryesore, policia dhe Garda e Republikës kishte boshatisur gjithë pedonalen “Murat Toptani” për të kri-

Page 2: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 20192 - FAQJA E PARE

REDAKSIA: Redaktor i Suplementeve dhe Sociales: Rezarta Delisula, Redaktor i Rretheve: Trëndafile VISHA, Redaktor i Kulturës: Fatmira Nikolli, Art Designer: Nevila SAMARXHI.ADMINISTRATA: Përgjegjëse e Financës: Alma Smokthina 0682074397, Shpërndarja: Elvis Llaka Cel 0682074416, Marketingu: Cel:0688087823-email:[email protected], ADRESA: Ish-Drejtoria e Uzinës

së Autotraktorëve, Tiranë - Tel:(04) 2359-104 Tel&Fax:(04) 2359-116 Marketingu: Tel:(04) 2359-104/359-123. Tiranë, Internet: www.balkanweb.com, Email: [email protected]; [email protected], SHTYPUR në “Klasik”Shpk

PROTESTAOPOZITA

Opozitës do t'i duhetedhe një tjetër protestë për të rrëzuar

Edi Ramën nga pushteti. Nënthirrjet "Rama ik!" djegie go-mash apo shpërthim shash-kash kryetari i PD-së, LulzimBasha, ftoi shqiptarët ngambarë vendi që t'i bashkohenprotestës kombëtare paraKryeministrisë me 16 mars.Basha akuzoi kryeministrinRama se ka shkelur dinjite-tin e shqiptarëve dhe se do tëshkojë në burg. Basha dek-laroi se vetëm zgjedhjet e liradhe të ndershme do të hapinrrugën e vendit drejt anëtarë-simit në BE. Basha tha se më16 mars, populli do të marrënë dorë fatet e tij. Z.Bashateksa i cilësoi deputetët e rinjsi tradhtarë u kërkoi protes-tuesve që të nisen drejt KQZ-së, me qëllim që të gjithë kan-didatët e tjerë të listës vijuesetë djegin mandatet e tyre. Indjekur nga protestuesit nëmbyllje të protestës sëdjeshme nga selia e PartisëDemokratike, z.Basha u bërithirrje qytetarëve që të bash-kohen në protestën ven-dimtare. "Dua t'u bëj një thir-rje të gjithë qytetarëve në njëtjetër akt vendimtar të hapjessë portave të zgjedhjeve tëparakohshme, pa Edi Ramën,në një javë tjetër që do të nabashkojë më shumë në 16mars, në protestën ven-dimtare për ta përcjellë kufo-mën politike, për të shpëtuartë ardhmen tonë, madje edhepër të çliruar Partinë Social-iste", u shpreh z.Basha. Kreui opozitës duke folur për sim-patizantët e tij nga selia bludeklaroi se 16 marsi do të jetëdita kur opozita do të organi-zojë protestën më të madhedhe do t'i japë fund parla-mentit të krimit. "Populli ibashkuar ka përfunduaretapën e fundit të asgjësimittë Asamblesë së Krimit dhenxjerrjen e kësaj asamblejelakuriq para botës si kazani iplehrave, horrave, hajdutëvedhe kriminelëve. Ka meritëne ndezjes së shpresës dhe be-simit të çdo shqiptari për tënesërmen që po vjen. Sot ekemi çuar njëherë e mirë nështëpi parlamentin e krimit,parlamentin ilegjitim dhekemi hapur përfundimisht sh-tegun e vetëm përmes të cilësdo të kalojë e ardhmja e çdoshqiptari. Zgjidhja e vetmepolitike është largimi një orëe më parë i kryezullumqaritEdi Rama. Dua t'u bëj një thir-rje të gjithë qytetarëve sh-qiptarë të marrin pjesë në njëtjetër akt vendimtar të hapjessë portave të shpresës, hapjessë portave të Europës, tëzgjedhjeve të parakohshme tëlira dhe të ndershme pa EdiRamën, horrat dhe kriminelëte tij. Me një akt tjetër të madhqë do të na bashkojë trefish

Kreu i PD i numëron Ramës tik-takun e ikjes: 16 marsi, protesta vendimtare

Skenari, Basha-shqiptarëve: Mos kinifrikë, gati për uraganin popullor

"Rama në burg, deputetët e rinj si tradhtarë"

Valentina Madani

më shumë se me 16 shkurt,me 16 mars në protestën ven-dimtare për ta përcjellë kufo-mën politike të sektit krimi-nal të rilindjes, për të çliruarShqipërinë, të ardhmen tonë,për të çliruar zgjedhjet, eko-

nominë, madje për të çliruardhe vetë PS", u shprehz.Basha. Kreu i PD-së siguroishqiptarët se në betejën përrikthimin e lirisë do të jenë tëfituar. "Mos kini frikë, asgjënuk do të ndalë popullin nga

vullneti për të marrë në dorëfatet e tij. Ajo që po vjen ështëliria juaj, sovraniteti juaj,fundi i arrogancës dhe krim-it. Ajo që po ndërtojmë ështëShqipëria e shqiptarëve. Kur-rë më errësira e krimit, per-

versiteti i hajdutërisë nuk dotë vendosë për ju dhe fëmijëttuaj. Ora e Shqipërisë europi-ane po troket, ora e largimittë Edi Ramës po troketmbrapsht: tik-tak, tik-tak!Gati për uraganin e pamposh-

tur popullor më 16 mars". PërBashën, Edi Rama dhe regji-mi i tij ka marrë fund. Ndajsipas tij, çdo tentativë nga anae kryeministrit për të zgjaturagoninë e tij do t'i shtojëfaturën para popullit.

THIRRJA"Mos kini frikë, asgjënuk do ta ndalëpopullin nga vullnetipër të marrë në dorëfatin e tij, ajo që povjen është liria,sovraniteti, fundi iarrogancës,hajdutërisë, krimit tëbërë njësh meqeverinë, ajo që pondërtojmë bashkëështë Shqipëria eshqiptarëve medinjitet, mirëqeniedhe mundësi sot esa të jetë jeta.Bëhuni gati përuraganin epamposhtur popullor,që do të pastrojëhorizontin dhe do tuakthejë vendinshqiptarëve të vërtetë",tha z.Basha.

Kryetarja e LSI-së, Monika Kryemadhi, pas

mbledhjes së djeshme tëopozitës së bashkuar dek-laroi se me qeverinë nuk kamë dialog, por vetëmzgjedhje të parakohshme.Kryemadhi njoftoi se PS-janë rrethe ka nisur fush-atën dhe ka hapur zyratelektorale për zgjedhjetparlamentare dhe jo atolokale. "Sot qeveria ështëkthyer në një institucionqë bën qoka në funksion tëgrupeve të caktuara të in-teresit. Nuk ka më dialog,por zgjedhje të reja. Vetësocialistët, edhe pse bëjnë

VANGJEL DULE"Aristoteli në shekullin e katërt para Krishtit dallonte 6sisteme politike, 3 pozitive dhe 3 negative. Ndër to, më tëkeq konsideronte tiraninë. Tirania është ai lloj sistemi në tëcilin pushtetin e merr një individ, tirani, përmes dhunës osemashtrimit dhe e ushtron atë me kriter interesin vetjak dheme sjellje despotike ndaj komunitetit. Dallon kush ndonjëngjashmëri me situatën e sotme në Tiranë"?!

SHKURTE

Rudina nuk dorëzoi mandatin,Kiri Hajdari përkrah Bashës: Rama ik!

Rudina Hajdari ka refuzuar lënien e mandatit të deputetit, duke thyer kështu vendimin politik të Par-

tisë Demokratike, por kjo nuk e ka penguar të vëllanëKiri Hajdari për t'iu bashkuar protestës së opozitës. Ai upa në mesin e protestuesve përkrah kryedemokratit Lul-zim Basha teksa iu drejtua edhe protestuesve me një fjalimtë shkurtër. Ai qëndroi gjatë gjithë kohës pranë foltoressë improvizuar në protestën para Kuvendit, në krah tëkreut të PD-së, Lulzim Basha dhe ish-kryeministrit SaliBerisha. Ai mori fjalën dhe u ngjit në podium, duke thënëse "amaneti i Azem Hajdarit do shkojë deri në fund". "Unëjam djali i Azem Hajdarit. Amaneti i Azemi Hajdarit qën-dron tek ju dhe të gjithë demokratët. Liri Demokraci! Ramaik, Rama ik!", - tha ai. Pavarësisht se motra e tij, RudinaHajdari refuzoi të dorëzojë mandatin e deputetes, ndry-she nga vendimi i marrë nga grupi parlamentar i partisëqë përfaqëson, vëllai i saj ka zgjedhur të protestojë edhedje për largimin e Ramës.

Tabaku, Ramës: PD do të vendosëtaksat më të ulëta në rajon

Jorida Tabaku, ish-deputetja e PD, iu kundërpërgjigjkryeministrit Edi Rama në lidhje me deklaratën e bërë

prej këtij të fundit në Kuvend ku theksoi se demokratëtdo të rrisin taksat. Në një postim në "Facebook", Tabakushprehet PD ka programin më të mirë ekonomik me tak-sat më të ulëta në rajon dhe se do të heqë çdo barrierë qëbizneset të punojnë të qetë. Tabaku e cilësoi deklaratën eRamës si një gënjeshtër dhe theksoi se ai duhet të largo-het nga qeveria. "Rama tha se bizneset që protestojnë s'edinë se PD do t'i rrisë taksat! Gënjeshtër! PD ka pro-gramin më të mirë ekonomik me taksat më të ulëta nërajon. Sot bizneset e vogla protestojnë se janë futur nëskemën e TVSH-së, se paguajnë 50% të të ardhurave tak-sa, se qeveria po u merr frymën, se taksidarët i rrinë tedera, se shteti i konsideron si armiq! PD do të ulë taksëne BV në 0,5% të xhiros, do të heqë çdo barrierë e do tëofrojë mundësinë që të punojnë të qete! Biznesi ështëpunëdhënësi më i madh dhe biznesi i lirë dhe i ndershëmdo të ketë mundësi të lulëzojë! Prandaj sot bizneset pro-testojnë, Rama ik", tha zj.Tabaku.

"As plumbat nuk i ndalin protestuesit"

Kryemadhi: Vera do të na gjejëme zgjedhje të reja parlamentare

si të fortë, po përgatiten përzgjedhje të parakohshme,vera do të fillojë me zgjedhjeparlamentare dhe jo lokale.Në Fier e në disa qytete tëtjera ata kanë hapur zyratelektorale dhe po fillojnë fus-hatën", tha Kryemadhi. Më

herët gjatë protestës, ajo de-klaroi: "Mos kujtoni senjerëzit frikësohen me gazlotsjellës, as plumbat nukkanë për t'i ndaluar qyteta-rët. Ashtu siç nuk i ndalu-an në '90, në '97, ashtu nukkanë për t'i ndaluar dhe taninë 2019. E drejta është me ne,e drejta është me qytetarët,me të rinjtë dhe të rejat qëduan të ndërtojnë të ardh-men e tyre në Shqipëri". Si-pas saj, Edi Rama ka dësh-tuar me gjithë qeverisjen etij. Kryemadhi u shpreh ebindur se më përpara do tëzhvillohen zgjedhjet par-lamentare se ato lokale.

Protesta edjeshme eopozitës

Kreu i PD-së, Lulzim Basha dje në protestë

Page 3: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 2019 - 3

KUNDRAGAZIJo vetëm policia, por edhe protestuesit duket se kanë zënë mend nga protestat e

kaluara dhe në shesh disa u panë me maska kundra gazit. Një prej tyre tha se ështëpajisur me maskë kundragaz, sepse tri herë është helmuar. Në protestë u panë edhe

kova të futura njëra mbi tjetrën, brenda të cilave ishin futur tymuese.

FAQJA E PARE

Opozita protestoi djepër tri orë me radhëpara parlamentit nën

masa të rrepta sigurie.Qytetarët e shumtë protestu-an jashtë Kuvendit, teksa nësallë bëhej betimi i katër de-putetëve të LSI-së, që u ulënnë karriget e lëna bosh ngaopozita pas djegies së man-dateve. Protesta edhe dje nisinë të njëjtën orë me nisjen eseancës plenare, në orën 10:00.Lulzim Basha dhe Sali Ber-isha lanë selinë e PD-së dheiu drejtuan qindra protes-tuesve para Kuvendit. Rrugësiu bashkua edhe kryetarja eLSI-së, Monika Kryemadhi.Deputetët në parlament fillu-an të hyjnë në Kuvend që nëorën 9 të mëngjesit për tëshmangur incidentet me pro-testuesit. Opozita u bëri ftesëedhe studentëve që t'i bashko-hen protestës, ashtu siç bënëedhe banorët e "Astirit". Nukpati akte dhune dhe as për-dorim gazi nga Garda. Poli-cisë iu desh vetëm një mo-ment të ndërhyjë me ujë, kurprotestuesit tentuan të rrë-zojnë derën që lidh Kuvendinme ish-selinë e PD-së.NDËRHYRJANDËRHYRJANDËRHYRJANDËRHYRJANDËRHYRJA

1800 efektivë të policisë ish-in në funksion të mbarëva-jtjes së protestës jashtë am-bienteve të Kuvendit, ku njëranga hyrjet e godinës, ajo epedonales ishte bllokuar përkalimtarët. Të vetmit qëmund të kalonin ishin de-putetët dhe anëtarët e qever-isë, të cilët mbërritën në se-ancë rreth orës 09:30 minuta.Kryeministri Rama dhe kry-etari i parlamentit, Ruçi sho-qëroheshin nga forcat RE-NEA dhe punonjësit eGardës. Lideri i opozitës, Lul-zim Basha, përpara protes-tuesve e quajti karantinë tëkrimit parlamentin, dukemos kursyer akuzat përtradhti edhe ndaj katër de-putetëve të rinj të opozitës, qëu betuan në parlament.Kryeministri Rama në parla-ment e cilësoi protestën eopozitës jashtë parlamentitreagim të pallatit të politikës,por Lulzim Basha në krah tëprotestuesve tha se largimi itij drejt Italisë ka një tjetërqëllim, të negociojë për azilinpolitik.NEGOCIANEGOCIANEGOCIANEGOCIANEGOCIATTTTTAAAAATTTTT

Pasi e akuzoi kryeminis-trin Rama se ka vendosur njëregjim ushtarak, LulzimBasha i ftoi protestuesit tandiqnin në KQZ, ku një pjesëe kandidatëve të listësshumemërore të opozitësdorëzuan kërkesën ku refu-

Jo vetëm deputetët që lanë mandatin, por edhe ata qërefuzuan ta marrin sipas listës shumemërore, dek-

laruan dje në protestë se nuk ka kthim prapa deri nërrëzimin e qeverisë. Teksa në parlament po zhvillohejseanca plenare, opozita e bashkuar është mbledhur nëprotestë. Ish-deputetë dhe përfaqësues të opozitës kanëmbajtur fjalime në protestën përpara Kuvendit. Pjesë epersonave të cilët folën ishin Gerti Bogdani, Erisa Xhix-ho etj.. Kandidati i PD-së tha se ky Kuvend është Kuvendii votave të vjedhura dhe jo i shqiptarëve dhe për këtëarsye ka refuzuar mandatin e deputetit. Edhe Erisa Xhix-ho tha se nuk e pranoi mandatin e deputetes pasdorëheqjes së opozitës. Ajo tha se votat u blenë nga qever-ia. Mirela Tabaku theksoi se Shqipëria renditet e parapër nga vdekshmëria foshnjore, largimin e mjekëve, efundit ndaj kujdesit shëndetësor. "Unë nuk mund të jemkurrë pjesë e këtij parlamenti. Rama ik"! Bernadeta Sykunga Shkodra nuk pranoi të marrë mandatin e deputetes.Në protestë ajo theksoi se si familje e persekutuar ngaregjimi komunist, kërkon një parlament të pastër ngakrimi. "Një porosi për z.Lleshaj. Burrat malësorë nuk ekanë pasur zakon me u shërby horrave të komunizmit.Asnjë hap pas. E duam Shqipërinë si gjithë Europa".Matilda Qurku nga qarku i Sarandës refuzoi kategorik-isht të bëhet pjesë e një parlamenti të kriminalizuar. "Aimandat nuk më përfaqëson as mua, as qytetarët e jugut".Martin Biba, kandidat i listës së PD-së për qarkun eLezhës nuk pranoi thirrjen e KQZ për marrjen e man-datit. "Ky është mandat i turpit, të cilën e pranuan disatë tjerë. Ky përbindësh nuk bëri asgjë për sportin dheaviacionin. Aviacionin e ktheu në fushë droge".

Kandidatët e opozitës qërefuzuan mandatin: Nuk

bashkohemi me deputetët e blerë

104 kandidatë refuzojnë mandatin e deputetit, negociatat e Bashës me policinë

"Rama ik!", opozita 3 orëprotestë para Kuvendit

Protestuesit hedhin shashka, tymuese dhe djegin gomaValentina Madani

zojnë marrjen e mandatit tëdeputetit. Kreu demokrat,Lulzim Basha, së bashku meprotestuesit marshuan nëdrejtim të Komisionit Qen-dror të Zgjedhjeve, ku kandi-datët e listave zgjedhore tëopozitës do të depozitonintërheqjen nga mandati i de-putetit. Edhe në KQZ policiakishte marra masa, dukevendosur një kordon policëshnë hyrje të institucionit.Bashës iu desh të negocionteme efektivët e më pas dorëzoilistën e kandidatëve tëopozitës. 103 kandidatët ngalista e Partisë Demokratikerefuzuan marrjen e mandatittë deputetit. (Paditen e

djeshme edhe Erion Piciri,kandidat i listës së PD në Ti-ranë, dorëzoi mandatin e de-putetit). Gjatë marshimitdrejt KQZ-së, Basha shoqëro-hej nga drejtuesja e LSI, Mon-ika Kryemadhi; sekretari ipërgjithshëm i PD, GazmentBardhi si dhe deputetët eopozitës apo dhe aleatët e tij.Në hyrje të KQZ-së protes-tuesit u ndalën nga policia,ndërsa përfaqësuesit ligjorëtë opozitës së bashku meliderët u ngjitën drejt zyravetë KQZ-së, ku depozituan re-fuzimin e mandatit nga kan-didatët pasues të listave tëopozitës. Mbërritja e opozitësdhe protestuesve u shoqërua

me përplasje mes këtyre tëfundit me policinë, por pa in-cidente serioze. Teksa mars-honte drejt PD-së, ndjekurnga mijëra protestues, liderii opozitës, Lulzim Basha, de-klaroi për median se, "Ramae ka frikë popullin dhe ka tëdrejtë që e ka frikë. Ai duhett'i japë zgjidhje krizës, dukeu larguar, pasi asnjë ditë nuke mban dot peng popullin".FTESAFTESAFTESAFTESAFTESA

Mbyllja e protestës u bëpara selisë së PD-së, kuz.Basha ftoi qytetarët për pro-testë mbarëkombëtare më 16mars, për t'i dhënë siç tha ai,dorën e fundit largimit tëRamës. Ndryshe nga protes-ta e kaluara, këtë radhë kish-te menduar që himnin të mose këndonte vetë. Mësohet separa dhe gjatë protestës, poli-cia ka ndaluar një furgon kundodheshin shashka dhe sh-kopinj, tek Gjykata e Tiranësdhe një person tjetër mebiçikletë po ashtu me shash-ka dhe shkopinj. Nuk konfir-mohet nëse do i përdorninpër protestë apo jo. Përveçtymueseve, shashkave dhedjegies së gomave nga pro-testuesit, nuk pati tensioneapo incidente serioze, që tëmund të detyronin Gardënpër përdorimin e gazitlotsjellës. Ndërkohë rrethorës 12:31, disa protestuesshtynë dhe tentuan të rrë-zojnë portën që lidh Kuven-din me ish-selinë e PD-së. Nëkëto kushte, policia për t'isprapsur zgjodhi të përdorëautobotet, duke i lagur.

TENSIONIMIMbërritja e opozitarëve në hyrje të godinës së KQZ-së u shoqërua me tensione, për shkak të kordonittë policisë, për të cilin z.Basha deklaroi se potentohen provokime. Më pas Basha, Kryemadhidhe kreu i PR-së, Mediu hynë në ambientet ebrendshme të KQZ-së.

MONITORIMITë pajisur me maska antigaz, protestuesit e opozitës janë kujdesur të mos harrojnë

as parullat anti-Rama, arsyeja kryesore e kësaj proteste dhe të tjerave para saj.Ndërkohë, nga tarraca e Kuvendit, Garda zuri pozicionet duke monitoruar situatën

nga lartë ndërkohë që zhvillohej seanca plenare.

Berisha: Edi Ramai ka ditët e numëruara

Ish-kryeministri Sali Berisha, i pranishëm në protestën e opozitës së bashkuar, tha dje se kreu i qever-

isë, Edi Rama, i ka ditët enumëruara dhe i këshilloiatij që të largohet ditën,pasi natën është e rrezik-shme. "Një protestë jash-tëzakonshme. Edi Ramashkoi, por italianët nuk imashtron dot. Ne po ten-tojmë t'u kthejmë lirinëshqiptarëve. Revolta kapushtuar zemrat e mbarëshqiptarëve. Edi Rama ika ditët e numëruara dhe bën mirë të ikë ditën, senatën ikja është e tmerrshme", deklaroi z.Berisha.

Kreu i PD-së, Lulzim Basha dhekryetarja e LSI-së, Monika Kryemadhidje duke iu drejtuar KQZ-së

Page 4: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 20194 - POLITIKE

KRIZAMAZHORANCA

Kryeministri akuzoi opozitën se kërkon pushtetin në tavolinë, pasi s'fiton dot zgjedhjet

Rama: S’ka zgjedhje të parakohshme,nuk negociojmë mandatin e qeverisë"Do të gjejmë rrugën të dialogojmë me opozitën e re"

Macovei: Qeveria e parlamenti legjitim,gjuha e dhunës e papranueshme

Kryetarja e Delegacionit të Parlamentit Eu-

ropian për Stabilizim-Asociimin BE-Shqipëri,Monica Macovei, ka re-aguar pas zhvillimeve mëtë fundit politike në Sh-qipëri. Nëpërmjet një dek-larate për mediat ajoshprehet se Shqipëria popërparon me hapa të shpe-jtë drejt Bashkimit Evro-pian, ndërsa shton faktinse qeveria është në rrugëne duhur duke transfor-muar sistemin e drejtësisë."Unë besoj se qeveria e tan-ishme është në rrugën eduhur në transformimine sistemit të drejtësisë nëvend. Reforma e drejtësisëka prodhuar rezultate tëprekshme në luftënkundër korrupsionit dhekrimit të organizuar", -shprehet Macovei. Ajo ngaana tjetër ka kundërshtu-ar qëndrimin që po mbanopozita, e cila theksoi se

Parlamenti duhet të jetë plat-forma e vetme për dis-kutimin politik. "Parlamen-ti shqiptar duhet të jetë plat-forma e vetme për diskutimpolitik. Deputetët e opozitëskanë tradhtuar votuesit etyre duke hequr dorë ngamandatet e tyre dhe kanë pro-vuar se opozita nuk popunon drejt afrimit të Sh-

qipërisë me BE", -thuhet mestjerash në reagimin e Macov-ei. Sipas Macovei, veprimet edhunshme ndaj institucion-eve dhe deklaratat e politi-kanëve që nxisin dhunë,janë të papranueshme përdemokracinë dhe vlerat evro-piane. "Për fat të keq, vep-rimet më të fundit të opozitësrrezikojnë të rrënojnë ritmin

e reformave të tilla dhe podërgojnë mesazhin egabuar te partnerët evropi-anë. Episodet e dhunshmenë të cilat opozita ka sul-muar institucionet publike,si dhe gjuha që nxit dhunëne përdorur nga udhëheqësite opozitës janë të papran-ueshme për çdo demokracievropiane", - shtoi ajo. Nëfund të reagimit të saj ajothekson se qeveria ështëplotësisht legjitime. "Paszgjedhjeve të përgjithshmetë vitit 2017 dhe raportevetë OSBE/ODHIR, si dhevëzhguesve të tjerë nga ven-det anëtare të BE-së, nekonsiderojmë që parlamen-ti dhe qeveria shqiptare tëjenë plotësisht legjitime", -theksonte Macovei.

Masat e forta të sigurisë kanë mundësuar mbajtjen e se-

ancës së radhës plenare.Ndërsa jashtë ambienteve tëKuvendit protestuesit ishinmbledhur në hyrjen krye-sore, policia dhe garda e Re-publikës kishte boshatisurgjithë pedonalen "MuratToptani" për të krijuar njëkorridor hyrës për deputetëtdhe anëtarët e qeverisë.Pikërisht nëpërmjet këtij ko-rridori u fut edhe kreu iqeverisë, Edi Rama, i cilindryshe nga herët e shkuaramori pjesë në seancë për tëpërcjellë disa mesazhe përopozitën dhe protestuesit,para se të nisej për në Italiku do të merrte në një emi-sion televiziv. Fjalën e tijkryeministri ia kushtoiplotësisht opozitës dhe situ-atës politike të krijuar pasdorëzimit të mandateve, tek-sa edhe një herë shprehugatishmërinë për të dia-loguar me të, por duke për-jashtuar në mënyrë katego-rie negociatat për mandatine qeverisë dhe zgjedhjet e par-akohshme. "Ne jemi gjith-monë të gatshëm të flasim nëçdo moment. Dora jonë ësh-të e shtrirë, gatishmëria jonëpër të folur është gjithmonë.Ne jemi gati të dialogojmë përgjithçka, por ne nuk jemigati dhe s'do jemi asnjëherëgati të negociojmë rregullatthemelore që bëjnë ndry-shimin mes këtij sistemi, kunjerëzit zgjedhin dhe tëzgjedhurit respektojnë man-datet që iu japin njerëzit dheçdo sistemi tjetër. Këtë nenuk jemi gati ta bëjmë.Demokracinë, parlamenta-rizmin dhe mbi të gjitha,mandatin e marrë nga shu-mica dërrmuese e qyteta-rëve, ne nuk e negociojmë measkënd", - tha Rama. Ai aku-zoi opozitën se në pamundë-si për të fituar me votë po

Protesta,mazhoranca

siguroi vetëm73 vota për tëmiratuar ligjet

Seanca plenare, nëdrejtimin e Kryetarit të

Kuvendit, z. Gramoz Ruçi,miratoi dje katër projek-tligje, një projektvendimdhe një projektrezolutë. Se-anca miratoi një shtesë nëligjin "Për letërnjoftiminelektronik të shtetasve sh-qiptarë", disa ndryshimedhe shtesa në ligjin "Përmaterialin mbjellës dheshumëzues bimor", rati-fikoi dy marrëveshjendërkombëtare. Në emër tëgrupit parlamentar të Par-tisë Socialiste, Sadi Vorpsi,u shpreh se miratimi i ndry-shimeve në ligjin për letërn-joftimin është me rëndësiedhe për zgjedhjet e ardhs-hme lokale. Për deputetin ePartisë Socialiste ky ndry-shim bëhet për t'u krijuarmundësinë e votimit, mar-rjen e shërbimeve publikedhe të përdorimit si doku-mente udhëtimi të letërn-joftimeve aktuale përmesnjë shtyrjeje të afatit tërinovimit deri më 31 dhje-tor 2019. Nevoja për këtëndryshim afati vjen si pa-sojë e fluksit të lartë tëqytetarëve aplikues.

kërkon pushtetin në tav-olinë. "Këta kërkojnë atë qëne nuk mund t'ua japim dot,përmbysjen e rregullave tëlojës dhe transformimin eprocesit në një proces ab-surd, duke krijuar dhe njëprecedent të papranueshëm,jo për ne, por për asnjë vend,për asnjë partner ndërko-mbëtar të Shqipërisë, që njëopozitë, kur e sheh që nuk fi-ton dot zgjedhjet, ikën, djegmandatet dhe thotë anulimloje, loja fillon nga e para", -shtoi ai. Më tej ai kërkoi tëqetësoi edhe socialistët se PS

është e vendosur për të vijuarpunën dhe për të kryerdetyrën e qeverisjes së vendit."Ky parlament është vendi kuna ka sjellë shumica e sh-qiptarëve dhe që na kanëdhënë detyrën të qeverisimderi në vitin 2021. Mandati ynënuk është një letër bixhozi", -deklaroi Rama. Në këtëkuadër ai garantoi deputetëte vet dhe socialistët se nuk dotë ketë asnjë shtyrje as tëzgjedhjeve parlamentare."Dua ta nënvizoj me shumëforcë dhe me shumë qartësi,në qershor, Shqipëria ka

zgjedhje vendore. Ata e dinëse s'kanë asnjë shans. E diniju se në kafenenë e parla-mentit jua kanë thënë vazh-dimisht, e dinë të gjithë ataqë i dëgjojnë bisedat e tyre, edi unë se e kam dëgjuar edheunë nga partia e tretë eopozitës, që s'kanë asnjëshans të marrin një bashki tëvetme nga ato që kemi dhekanë shumë pak shanse tëruajnë gjysmën e bashkive qëkanë. Ata e dinë shumë mirë.Për të mos thënë zero shans",- tha kryeministri. Sa i përketveprimit të opozitës për të dje-

gur mandatet, Rama u shprehse ajo zgjodhi të vetëvritet,ndërsa theksoi se zhvillimetjanë të ngjashme me ato tëpara dy viteve më parë, nëprag të zgjedhjeve parlamen-tare. "Ajo që ndodh sot ështëvijimi i një rruge pa krye, kue vetmja gjë e re është një ven-dim politikisht vetëvrasës iudhëheqjes politike tëopozitës, si rezultat i hum-bjes së plotë të shikimit mbivetveten dhe mbi Shqipërinë.Faktikisht jemi në kushtet enjë sezoni të ri të një seriali tënjohur", u shpreh Rama. Pa-varësisht kësaj ai theksoi semazhoranca është e vendo-sur për të bashkëpunuar meopozitën e re që po krijohetnë Kuvend për të miratuar sëpari reformën zgjedhore. "Nedo të gjejmë rrugën të dial-ogojmë me opozitën që do tëzërë vendet këtu në sallë dhebazuar fiks mbi rekoman-dimet e ODHIR-it, bazuar mbidakordësinë me të gjithë ek-spertët dhe me të gjithë ata qëjanë specialistë të zgjedhjevendërkombëtare, ne do të sh-kojmë përpara. Ashtu si-kundër ne do të shkojmë për-para edhe me votën e emi-grantëve dhe pastaj do tëshohim kush është shumicënë popullin shqiptar", - dek-laroi Rama.

ZGJEDHJET"Dua ta nënvizoj meshumë forcë dhe meshumë qartësi, në qershor,Shqipëria ka zgjedhjevendore. Ata e dinë ses'kanë asnjë shans. E diniju se në kafenenë eparlamentit jua kanëthënë vazhdimisht, e dinëtë gjithë ata që i dëgjojnëbisedat e tyre, e di unëse e kam dëgjuar edheunë nga partia e tretë eopozitës, që s'kanë asnjëshans të marrin njëbashki të vetme".

Seanca e djeshmeparlamentare

Kryeministri Edi Rama, gjatëseancës së djeshme parlamentare

Page 5: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 2019 - 5POLITIKE

Edlira Hyseni është një nga kandidatet e radhës ngalistat e Lëvizjes Socialiste për Integrim që pret të marrë

mandatin e deputetit për qarkun e Durrësit. Në një postimnë "Facebook", ajo ka shpjeguar arsyet se pse e pranon man-datin e deputetit ne Kuvend, duke kundërshtuar thirrjet epartisë së saj për të refuzuar praninë në sallën e legjislativ-it. Përveç arsyes se këtë gjë ia ka sugjeruar djali i saj, Hyse-ni rendit edhe faktet e tjera që e detyruan të refuzojë ur-dhrin e partisë që e ka propozuar në listën shumemërore tëdeputetëve. "'Ti mam, duhet ta pranosh atë mandat, sepsepartitë i bëjnë njerëzit e kush të njeh, e di se ti zgjedh mezemër, se ti ke ngritur një jetë mbi punën', - më tha Kevin, imbir, vetëm 19 vjeç. Po, unë do ta pranoj mandatin për de-putete e qarkut Durrës në Kuvendin e Shqipërisë, që mbaserastësia a mbase diçka më shumë e solli si mundësi reale nëudhën time. Do ta pranoj, sepse besoj që ndryshimet vijnëme njerëzit dhe nëse nuk nisim të gjithë nga pak të bëjmëndryshimin që presim, nuk mund të ankohemi për askëndtjetër! Do ta pranoj, sepse u kam kërkuar mbështetje dhevotë çdo bashkëqytetarit tim që kam njohur e takuar, dukeu premtuar të isha një prej tyre", - shkruan Hyseni.

Ka shkuar në 86 numri i deputetëve në Kuvendin e Shqipërisë.

Pas Lefter Kokës, MyslimMurizit dhe Rudina Hajdaritqë nuk pranuan ta dorëzojnëmandatin, "opozitës" i janështuar edhe 4 deputetë tërinj, që dje bën betimin si për-faqësues të popullit në Kuv-end. Ata janë Ylli Shehu,Aurora Mara, Enver Roshidhe Edmond Rrushi. Krye-tari i Kuvendit, Gramoz Ruçi,lexoi tekstin e betimit, ndër-sa deputetët e rinj deklaruanvetëm "betohem". Por, para setë bënin betimin, mazhoran-ca mblodhi në mënyrë for-male Këshillin për Rreg-ulloren dhe Mandatet, ku dheshqyrtoi vlefshmërinë e man-dateve të marra nga 4 de-putetët e rinj që vijnë ngalistat shumemërore tëLëvizjes Socialiste për Inte-grim në Tiranë, Dibër dhe El-basan. I akuzuar si një ngatradhtarët nga partia që epropozoi, por edhe nga egjithë opozita, deputeti më iri i Kuvendit, Ylli Shehu thek-soi se ai nuk ishte pjesë estrukturave të LSI dhe semandati që ai po merrte ish-te detyrim moral ndaj vo-tuesve të Kamzës dhe Pasku-qanit, ku edhe ai bëri fush-atë në 2017-ën. "Unë nuk jampjesë e strukturave të LSI-së.Nëse më përjashtojnë, ështëe drejta e tyre, mandati ësh-të i imi. Po të ndiheshatradhtar, nuk do të isha këtu.Nuk mund të tradhtoj mijëraqytetarë që më kanë votuar",- tha Shehu. Ndërkohë që py-etjes së gazetarëve nëse do tëishte një mbështetës imazhorancës apo opozitar,Shehu që rikthehet në Kuv-end, deklaroi se do të ishtepërballë qeverisë në opozitë.Pavarësisht kësaj, gjatëvotimit të ligjeve dhe vendi-meve të tjera, dje në seancëdeputetët e rinj treguan sevota e tyre do jetë e lëkundurdhe jo gjithmonë kundërqeverisë. Kjo, pasi ata votuanpro disa nga nismat që ishinnë rend të ditës. Me marrjen emandatit të deputetit, Kuven-di ka tashmë 86 anëtarë, njënumër i nevojshëm ky për tëvotuar edhe ligje që kërkojnënjë shumicë të cilësuar prej 84votash, siç mund të jenë edhekodet. Por ky numër pritet

U betuan dje 4 deputetët e rinj të ardhur nga listat e LSI, krijohet "opozita e re"

Kuvendi me 86 deputetë, 6 kandidatëtë tjerë gati të marrin mandatin

Shehu: Nuk tradhtoj qytetarët që më votuanDEPUTETËT E RINJ Ylli Shehu Aurora Mara Enver Roshi Edmond Rrushi

Ediola BrahaElda Hoti Edlira Hyseni Ligoraq KarameloMajlinda Halilaj Lefter Maliqi

të rritet edhe më tej, pasi nëlistën e pritjes për t'u bërëdeputetë në KQZ janë edhe 6emra të tjerë që kanë pranu-ar ta marrin mandatin.Bëhet fjalë për 3 emra të tjerëqë vijnë nga radhët e LSI-sëdhe 3 emra që vijnë ngalistat e PD-së. Më konkre-tisht, mandatin e deputetitpritet ta marrë Ediola Bra-ha, që vjen nga Gjirokastra,Elda Hoti, nga lista e Lezhësdhe Edlira Hyseni nga listae Durrësit, të tria nga radhët

e LSI-së. Ndërkohë që kra-has tyre pritet të marrinmandatin edhe 3 kandidatëte PD-së, Lefter Maliqi që vjennga lista e Beratit, LigoraqKaramelo nga lista e Korçësdhe Majlinda Halilaj nga lis-ta e Tiranës. Të 6 këta kan-didatë kanë dorëzuar formu-larin e vetëdeklarimit nëKQZ dhe pritet që t'i jepetmandati në një nga ditët nëvijim. Pra, bashkë me këta 6anëtarë, Kuvendi pritet tëshkojë në 92 anëtarë, vetëm

1 më pak sesa është numripër të votuar nismat qëkërkojnë shumicë të për-forcuar votash, siç mund tëjenë dhe ndryshimet kush-tetuese. Por pavarësisht sevijnë nga listat shume-mërore të PD dhe LSI de-putetët e rinj do duhet tëqëndrojnë jashtë grupeveparlamentare, pasi që tëbëhen pjesë e grupit të PDdhe LSI duhet të bëjnëkërkesë te kryetarët e gru-peve respektive.

Ish-deputeti i PartisëBashkimi për të Drejtat

e Njeriut, Ligoraq Karame-lo do rikthehet në Kuvend.Kësaj here nga listat e par-tisë Demokratike përQarkun Korçë, duke u bërëkështu pjesë e asaj që ngakryeministri Edi Ramaështë cilësuar si "opozita ere" në parlament. Ai nuk iubashkua vendimit të par-tive opozitare për të mos epranuar mandatin e depu-tetit dhe së fundi dorëzoi nëKQZ edhe formularin evetëdeklarimit të dekrimi-nalizimit. Pak pasi dorëzoiformularin e dekriminaliz-imit, kreu i OMONIA-s nëKorçë ka folur edhe për me-diat duke theksuar se man-

dati u takon atyre që kanëdhënë kontribut. Nga Korça,Karamelo dha edhe një me-sazh për kreun e PBDNJ,Vangjel Dule. "Mandati utakon atyre që kanë dhënëkontribut. Jam i detyruar tëpranoj mandatin për qyteta-

rët. Me Dulen nuk jam da-kord për dorëzimin e man-datit. Nuk duhet të brak-tiset parlamenti. Nga pozi-cioni që ka Dule, e justifikojveprimin e tij. Në kushte tëtjera Dule do të vepronte siunë", - tha ai.

KANDIDATËTMandatin e deputetit pritet ta marrë Ediola Braha, qëvjen nga qarku i Gjirokastrës; Elda Hoti, nga lista eLezhës dhe Edlira Hyseni nga lista e Durrësit, të trianga radhët e LSI-së. Ndërkohë që krahas tyre pritet tëmarrin mandatin edhe 3 kandidatët e PD-së, LefterMaliqi që vjen nga lista e Beratit, Ligoraq Karamelo ngalista e Korçës dhe Majlinda Halilaj nga lista e Tiranës.

Kandidatja e LSI: Ja pse do epranoj mandatin e deputetit

Pranoi mandatin, Karamelo: E bëj përqytetarët, Kuvendi s'duhet braktisur

KANDIDATËT QËMARRIN MANDATIN

Deputeti i ri, Ylli Shehu

Ligoraq Karamelo

SHOQËRIA PËRMBARIMORE GJYQËSORE “3H” Sh.p.kRr. “Tish Daia”, Kompleksi Kika 2, Kulla 5, Kt. 1, TiraneWeb: www.3-h.al; Email: [email protected] cel.0692099711

Njofton shpalljen e ankandit nga dt.28.02.2019 deri ne dt. 11.03.2019 per:sendin e luajtshem mjeti me targe DR 9619 Dne pronesi te Hysni GjergjiCmimi fillestar eshte 800 EURO

Ankandi zhvillohet ne zyren permbarimore ne daten 11.03.2019 dhe mbylletme orarin zyrtar 16.00

Medar KAJOLLI Permbarues Gjyqësor Privat me seli ne Rr."Urani Pano" Pll.1/3, Kati-2, Tirane,nxjerr ne shitje ne ankand pasurite e paluajtshme si me poshte;- Nr.Regjistri Hipotekor 717, datë 12.10.2018, me Sip.-200 m2, Zk. 3844, Lloji Dyqan ShitjeIndustriale, ndodhur në Vuno, Bashkia Himarë, Qarku Vlorë, me vlerë 4,151,280 (Katër milion enjëqind e pesëdhejtë e një mijë e dyqind e tetëdhjetë) Lekë., ne pronesi te debitorit Z.Spiro Ekonomi.Shitja e pasurive te paluajtshme do te behet (Zhvillohet) ne date 11.03.2019, ditën e Hënë, ora 16.00ne Zyren e Permbaruesit Gjyqesor Privat Z. Medar KAJOLLI, ne Adresen Rrugën "Urani Pano", Pll.-1/3, Kati-2, Tirane.

Per informacione mund te kontatoni Nr.Tel-+355 66 20 333 03, ose ne Adr.-email:[email protected]

NJOFTIM ANKANDI

Përmaruesi Gjyqësor Privat Neritan Çuko, në datën 20.03.2019 ora 16:00 zhvillonankandin e Pare, për shitjen e pasurisë së paluajtëshme të llojit "Apartament mesiperfaqe 65 m2, me numer pasurie 410/168/ND+1-19, ne volum 1, faqe 110,hyrja 1, apartamenti 19, ne zonen kadastrale nr. 2832, ne Orikum ,Vlore, nepronesi te Albert Sali Troqe, me debitor Tonin Troqe.Çmimi fillestar me të cilin fillon ankandi është EUR 23.200 (njezete e tremije edyqind euro).Për çdo informacion mund të kontaktoni: Cel: Neritan Çuko: 0686065334;E-mail: [email protected].

Page 6: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 20196 - EKONOMI

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë

ka bërë të ditur sot rezul-tatet e para të procesit tëskanimit të kontratavekonceisonare të hidrocen-traleve, një nismë kjo e njof-tuar në fund të janarit. Zëv-endësministri HantinBonati në një dalje paramediave bëri me dije se janëtë paktën 54 dosje të marranë analizë deri më tani, ngatë cilat 8 prej tyre kanë re-zultuar me shkelje tëmëdha. "Aktualisht kanëkaluar procesin e skanimit54 dosje, 8 prej të cilave kanërezultuar me probleme tëmëdha dhe shkelje të kush-teve kontraktuale, për tëcilat do të fillohet procedurapër ndërprerjen në mënyrëtë njëanshme të kontratës.Ndër problematikat krye-sore të konstatuara ngakontrolli i deritanishëmmund të përmendim mosre-

KONTRATANë total deri më sot janë nënshkruar gjithsej 201kontrata koncesionare, nga të cilat 3 janë zgjidhur, qëdo të thotë janë 198 kontrata koncesionare përndërtimin e 556 hidrocentraleve. Numri i këtyre tëfundit pritet që të ulet në 175 kontrata konceisonaredhe 405 hidrocentrale, pasi ministria është në fazëzgjidhjeje për 23 kontrata konceisonare.

Skanimi i koncesioneve të HEC-ve

MIE: Në sitë 54 dosje,8 me probleme të mëdha

spektimin e afateve kohoreprocedurale, mosrespektimine kushteve dhe kritereve nëkontratat dhe lejet e lëshua-ra (qofshin të aspektit ndër-timor, mjedisor, financiar etj.).Në vëmendje të analizës sonëjanë jo vetëm problematikat

që janë rezultat i jokorrektë-sisë nga ana e subjekteve, poredhe problematikat që janëshkaktuar nga burokraciaprocedurale e ndjekur nga in-stitucionet publike. Ndërpre-rja e kontratave është njëproces kompleks dhe nga ana

e ministrisë po procedohet nëmënyrë të kujdesshme që tëmos ketë risqe dhe pasoja fi-nanciare për buxhetin e sh-tetit", tha Bonati. Ai theksoise në këtë proces skanimi,Ministria e Infrastrukturësdhe Energjisë po bash-këpunon edhe me institu-cione të tjera për hallka pro-cedurale që këto të funditjanë të përfshira në proces."Ministria e Infrastrukturësdhe Energjisë, si një ndër ak-torët kryesorë dhe si iniciuesi procesit të skanimit, po vi-jon punën për monitorimindokumentar edhe në terren.Në këtë proces kompleks,

strukturat e ministrisë janëduke bashkëpunuar ngushtë-sisht dhe me institucione tëtjera publike, ndër më krye-sorët mund të përmendim:Ministria e Turizmit dhe Mje-disit, e cila sipas fushës së sajtë përgjegjësisë po verifikon

vlefshmërinë e lejeve mjedis-ore për këtë tipologji aktiv-itetesh, nëse këto veprimtaricenojnë zonat e mbrojturadhe monumentet e natyrës,sikurse edhe nëse subjektetkanë zbatuar dhe përmbush-ur me përpikmëri kushtet epërcaktuara në lejet mjedis-ore; Inspektorati Kombëtar iMbrojtjes së Territorit, i cilipo verifikon zbatimin e lejevetë ndërtimit nëse këto ndër-time janë kryer në respektimtë përcaktimeve të lejeve zh-villimore që gëzojnë. Agjen-cia Kombëtare e BurimeveUjore, e cila po verifikon vlef-shmërinë e lejeve për për-dorimin e burimeve ujore.Verifikimet në terren pobëhen në prezencë të përfaqë-suese të subjekteve, ndërsapërsa u përket verifikimevedokumentare me subjektet dotë vijohet të komunikohetnëpërmjet korresponden-cave zyrtare", tha Bonati.

Tatimpaguesit që dorëzojnë një deklaratë tatimore të pasaktë gjo-

biten me 0.06% të shumës sëdetyrimit të papaguar përçdo ditë, gjatë sisë cilës page-sa nuk është kryer. Drejtoriae Përgjithshme e Tatimeveka publikuar edhe informa-cionet e nevojshme lidhur meplotësimin e deklaratës tati-more si dhe kur parashiko-het gjobë në rast shkeljesh.Kjo e fundit quhet e pasaktëkur nuk është plotësuar metë dhënat reale financiare tësubjektit. Sipas DPT-së, nëasnjë rast gjoba nuk llog-aritet për një periudhë më tëgjatë se 1 vit. Në raste kurpasaktësia është bërë medashje dhe kjo provohet ba-zuar në dokumentacione efakte, kjo sipas Adminis-tratës Tatimore quhet evazi-on.NJOFTIMINJOFTIMINJOFTIMINJOFTIMINJOFTIMI

Nëse tatimpaguesi dorë-zon një deklaratë tatimore tëpasaktë, dënohet me njëgjobë të barabartë me 0.06%të shumës së detyrimit tëpapaguar për çdo ditë, gjatësë cilës pagesa nuk është kry-er. Në një njoftim të fundit,Drejtoria e Përgjithshme eTatimeve bën të ditur se siduhet vepruar kur plotësonigabim deklaratën tatimore.Në asnjë rast - sqaron DPT -gjoba nuk llogaritet për njëperiudhë më të gjatë se 365ditë kalendarike. Shuma epapaguar e detyrimit tatimorështë diferenca ndërmjetdetyrimit tatimor, që duhetpaguar dhe shumës së tatim-it të paguar. Një deklaratë ta-timore quhet e pasaktë kurnuk është e plotësuar me tëdhënat reale financiare tësubjektit. Deklarata tati-more do të konsiderohet esaktë kur detyrimi tatimorose teprica kreditore ështëllogaritur në mënyrë kor-rekte dhe për të cilën nukështë bërë asnjë gabim arit-metik ose logjik. Nëse pasak-tësia është bërë me dashjedhe kjo arsyetohet dhe pro-vohet bazuar në dokument-

Masa, 0.06% kamatë për çdo ditë vonesë në pagesën e detyrimit

Tatimet: Gjoba kur plotësonigabim deklaratën tatimore

Shembujt për plotësimin e faturës dhe llogaritjen e gjobësacione, fakte dhe rretha-nat konkrete, atëherë ngaAdministrata Tatimore dotë konsiderohet evazion.Tatimpaguesi, i cili nukmban regjistrat dhe doku-mentacionin tatimor, tëkërkuar sipas ligjit nr.9920,datë19.05.2008 "Për proce-durat tatimore ne RSH", indryshuar, detyrohet tëpaguajë një gjobë me 10,000lekë, për çdo shkelje, në ras-tet kur është klasifikuar sibiznes i vogël dhe me 50,000lekë për çdo shkelje në ras-tet kur është klasifikuar silloj tjetër biznesi.

SHEMBULLNë muajin dhjetortatimpaguesi konstaton seka harruar të regjistrojë nëLibrin e Shitjeve të TVSHdhe të deklarojë në FDP-nëe muajit shtator, një faturëme vlerë të tatueshme10,000 lekë dhe TVSH tëllogaritur 2,000 lekë. Nëkëtë rast tatimpaguesi dotë dorëzojë një deklaratë tëre për periudhën tatimoreshtator, ku të ketë reflektuargabimin e sipërpërmendur.Në të njëjtin moment,tatimpaguesi paguandiferencën e papaguar, pra2,000 lekë TVSH, si dhekamatëvonesë për këtëshumë.

Vonesat e avionëve, 1200kompensime në proces

Muaji shkurt, pavarësisht se konsiderohet si ndërmë të qetët për shkak të uljes të volumit të pasagjerëve,

regjistroi probleme me vonesat, sidomos të disa kompaniveajrore që operojnë fluturime drejt Italisë, sipas buletinitmujor të Autoritetit të Aviacionit Civil. Nga të dhënat zyr-tare që vijnë nga sektori për të drejtat e pasagjerit, rezul-ton se numrin më të lartë të vonesave për këtë muaj vijonta ketë kompania "Fly Ernest", që zhvillon disa fluturimeditore me Italinë. Nga të dhënat rezulton se kjo kompanika regjistruar 7 vonesa për muajin e kaluar, disa prej tëcilave mbi 3 orë dhe deri në mbi 7 orë. Kompanitë e tjeranuk kanë regjistruar probleme, kjo e lidhur edhe me num-rin e ulët të pasagjerëve që kërkojnë të udhëtojnë. Kompa-nia e dytë me problematike është "Adria Aiways", e cila kaanuluar një fluturim. Ndërkohë që kompania tjetër që op-eron me Italinë "Blue Panorama", ka regjistruar vetëmnjë vonesë përgjatë muajit të kaluar. Numri i kompensim-eve për muajin shkurt është rritur me 100 kompensime mëshumë krahasuar me muajin janar. Aktualisht kompan-itë ajrore kanë kompensuar me rreth 250 euro ose me bile-ta, rreth 800 pasagjerë që kanë plotësuar formularët eankimimit për shkak të vonesave apo anulimit të fluturimittë tyre. Pritet që në total numri i kompensimeve të rritetedhe më shumë, pasi rreth 1200 formularë të tjerë ankimi-mi janë pranuar nga kompanitë ajrore dhe janë në procesmbylljeje. Autoriteti i Aviacionit Civil shqiptar përsëritapelin ndaj gjithë pasagjerëve që kanë plotësuar formu-larët dhe i kanë dorëzuar, në mënyrë që të përfitojnë 250euro kompensim, të komunikojnë me kompanitë që kanëplotësuar formularët sepse është i nevojshëm verifikimiose dërgimi i dokumenteve të nevojshme. Në rastet se atado të hasin probleme, të kontaktojnë sektorin e të drejtavetë pasagjerit të AAC në numrat e telefonit ose 'e-mail'. Ngatë dhënat zyrtare, kompania që respekton të drejtën epasagjerëve për kompensim mbetet "Blue Panorama".Ndërsa, më problematike mbetet kompania "Fly Ernest"me vetëm 96 të tilla, ndërkohë që renditet si kompania mëproblematike me numrin më të lartë të vonesave dhe an-ulimeve të fluturimeve. Kompania "Wizz Air", gjithashtuka kompensuar një numër të konsiderueshëm pasagjerështë kompensuar, duke shkuar në 74, pavarësisht se renditetndër kompanitë më serioze në respektimin e orareve.

TENDER I HAPUR KOMBËTAR

REPUBLIKA E SHQIPERISEBANKA E SHQIPERISEDEPARTAMENTI I ADMINISTRIMITSEKTORI I PROKURIMIT

Banka e Shqipërisë kërkon të realizojë objektin e prokurimit: “Sigurimi i koleksioneve të muzeut tëBankës së Shqipërisë, për një periudhë një vjeçare”

‘Banka e Shqipërisë fton kandidatët e interesuar, të marrin pjesë në procedurën e prokurimit “Tender ihapur kombëtar”, për realizimin e objektit të prokurimit si më sipër, me fond limit 1,515,000 Lekë”.

Dokumentet e tenderit mund të tërhiqen pranë Sektorit të Prokurimeve të Departamentit të Administrimit,të Bankës së Shqipërisë, me adresë: Rruga e Dibrës, Kompleksi “Halili”, Kulla A, Tiranë, Tel. 042419411(ext.1844), çdo ditë nga çdo person i autorizuar, me paraqitjen e një kërkese me shkrim. Tërheqja e dokumentevemund të bëhet vetëm pasi të keni bërë paraprakisht pagesën e pakthyeshme prej 500 Lekë, pranë njëbanke tregtare në llogarinë e Bankës së Shqipërisë sipas detajeve të mëposhtme:

Përfituesi: Banka e ShqipërisëBIC: STANALTRIBAN: AL68 1011 1008 0000 0000 2222 222L; BIC

Përshkrimi: Blerje dokumente tenderi për tenderin me objekt: “Sigurimi i koleksioneve të muzeut tëBankës së Shqipërisë, për një periudhë një vjeçare”

Oferta duhet të paraqitet në zyrën e Sektorit të Prokurimeve, pranë Departamentit të Administrimit, nëBankën e Shqipërisë, deri më datë 28 Mars 2019, ora 11:00, kohë në të cilën do të hapet edhe tenderi,ku ftohen të marrin pjesë kandidatët ose përfaqësuesit e autorizuar të tyre.

Page 7: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 2019 - 7EKONOMI

Pronarëve që u ështëzënë toka nga ndërtimet pa leje do të

marrin kompensimin nëvlerë 523 milionë lekë. Janë750 pronarë në të gjithë ven-din, për të cilët qeveria kamiratuar kompensimin fi-nanciar të pronarëve qëpreken nga ndërtimet infor-male. Bëhet fjalë për ndër-timet pa leje në drejtoritëpër ALUIZNI-t, përkatësishtnë Tiranë Veri, Elbasan, Ti-ranë Jug, Tiranë Shtesat,Vlorë, Durrës, Shkodër, Ko-rçë, Kukës, Kavajë, FshatraTuristikë dhe Kamëz, Vorëqë përfshijnë në kompensim753 pronarë. Përfituesit tëcilët kanë emrat në listën qëgazeta boton sot do të mar-rin së bashku 523 milionëlekë për një sipërfaqe qëmbërrin deri në 44 mijë m².

LISTLISTLISTLISTLISTA E PRA E PRA E PRA E PRA E PRONONONONONARËVE QË PËRFITARËVE QË PËRFITARËVE QË PËRFITARËVE QË PËRFITARËVE QË PËRFITOJNË KOJNË KOJNË KOJNË KOJNË KOMPENSIMINOMPENSIMINOMPENSIMINOMPENSIMINOMPENSIMINEmërEmërEmërEmërEmër MbiemërMbiemërMbiemërMbiemërMbiemërREFIK SHEHISUZANA PERIHANASADETE PERIHANABLERTA PERIHANAALESIO PERIHANAVALBONA PERIHANAFITNETE PERIHANADELINA PERIHANAGANI LULJARUDINA LULJASUZI BEGEJASAIMIR PERIHANADANE STRINGALUAN STRINGAARFA GARUNJAHAXHIRE STRINGANEXHMIJE BORIÇIENGJELLUSHE STRINGAXHAFERR MUSAIASIME SERJANIPERPARIM SERJANIJASIN SERJANITELHA SERJANIADRIATIK SERJANIDURIM URUPIALIJE GURRANASHIFER SHQERRAPRANVERA ÇAKABEQIRURUPIEDUART DUSHKUJONUZ PLAKUAFERDITA KAPIDANITOMORR KAPIDANIHYQMET PEQINIREFIK PEQINIENGJELLUSHE PEQINIBURBUQE PEQINIXHEVDET KOKUNJAFATUSH KOKUNJAMITHAT KOKUNJABUKUROSH KOKUNJAAGIM KOKUNJASEJMIR KOKUNJABURBUQE KOKUNJANEVIT KASANIKO KASAALMA ÇARÇANIMYZEJEN KOKUNJAREZARTA KOKUNJAKAMER KOKUNJAMILI SHINGJERGJIMEREME SHINGJERGJIBARDHYL SHINGJERGJIALEMSHAH SHINGJERGJIMAHMUT SHINGJERGJILIRI SHINGJERGJIEDUART SHINGJERGJIDASHURI SHINGJERGJIHILMI SHINGJERGJISHEMSI MAVJANITEUTA MAVJANISOKOL MAVJANILIRI SHINGJERGJINEVJANA SHINGJERGJIABDULLAH BALLHYSAVJOLLCA BALLHYSARUZHDIJE SHINGJERGJIHASAN MATRAXHIUHEDIJE MATRAXHIUAIDA MATRAXHIUSAIMIR MATRAXHIUVANTHI SHINGJERGJIARMAND SHINGJERGJILINDITA SHINGJERGJIMANJOLA SHINGJERGJILORETA SHINGJERGJIKRISTO SHINGJERGJIALBERT SHINGJERGJIMENCURI SHINGJERGJIFLUTURAKE SHINGJERGJIVALENTINA HASEKIUQAZIM HASEKIUVERONIKA HASEKIUARTA HASEKIUELEONORA HASEKIUMERITA HASEKIULUAN HASEKIUFATMIR HASEKIUSHAHU HASEKIUFERDINAND HASEKIUNIMETE HASEKIUELIDA HASEKIUMIMOZA HASEKIUHYSEN HASEKIUILIR DAIUSUZANA MATRAXHIUBARDHYL MATRAXHIUSHKELQIM MATRAXHIUENGJELL MATRAXHIUZEGJINE DAIUBLEGINA HADOFATMIR DAIUBESNIK DAIUARDIANA LUFTAVJOLLCA KRYEMADHISUAZANA MURATAJLEJLA MARKUSAIBE GOGADIANA AGARASHEFIKAT JAUPAJ

SULEJMAN KAPERCELLIEMINE KAPERCELLIFATMIRA GREMISAIDE PAJOVAZYBA MUSAJFATMIR BESNIKUENGJELLUSHESHENGJERGJIZYHRA GRECAMAKBULE ZENELHOXHAHYSEN VELENICAHIQMETE LABINOTIEDISON VELENICASHEFQET TUXHARIILIRJANA STAFAMARIA JORGOARTUR MEZINIKRENAR MEZINIFLUTUR HOTIRAZIJE KOPLIKUSKENDER MUÇASAIDE PAJOVAZYBA MUSAJFATMIR BESNIKUENGJELLUSHE SHEN GJERGJIZYHRA GRECAMAKBULE ZENELHOXHAHYSEN VELENICAHIQMETE LABINOTIEDISON VELENICASHEFQET TUXHARIILIRJANA STAFAMARIA JORGOARTUR MEZINIKRENAR MEZINIMANDI TOLAINDRIT TOLAFATIME TOLABEDRIJE TOLAALBANA VALERADRITAN TOLASHEFQET TOLANDRIÇIM TOLALIRI TOLA(SKUQI)ALI KOPILIBIHANE ZYMALUMNI VEROSUZANA XHEPAPAQIZE SULOILIR BASHAQENDRIME TAFAILIR BASHAVASLIE KAÇORRIHASAN VELIUODIN LIBOHOVAMEHTAP BIÇAKUFRANKLIN DINOLEILA DINONEVIN DINONERSIN DINONEMIN DINOERVAL LIBOHOVASILVEN LIBOHOVASERES TURKUAISHE KORRARESHIT HAXHIHYSENISHPETIM TANAALTINIPEKUESTREF STUDENICAARDIAN TUPIIBRAHIM TOPTANILILJANA SHTINOILONA ZISOVIVIANA TOPTANIQAMIL BIÇAKUGJINOVEFA BIÇAKUNERAIDA TAUSHANILUM-MIR FRASHERIRITA FRASHERIEVELINA QYQJASEFEDIN BIÇAKÇIUREFIK TOPTANILUAN DERVISHIELSA DERVISHIERMIR QOSJASHPETIM QOSJALEFTERIE BOÇILUAN QOSJASHYQYRIJE DUSHKUXHEVRIJE QOSJAMIMOZA NEZHADHURATA BALASHIBLERTA KASAEDUART QOSJALUAN QOSJANAFERITE QOSJARABIJE MAZELAVDIJE BELEGUAFERDITA HASEQIUAGIM HAXHIMUSAJANILA KATROBURBUQE STRUGUFLORINDA FUGAHATIXHE SHOPIHEDIJE HAXHIMUSAJLUMTURI FUGAMIRELA SHOPIMYZEJEN STRUGUSANIJE BAKALLIFERDINAND STRUGUMIMOZA CEKA

OMER STRINGAARBEN STRINGAERVINLAMÇJAGLADIOLA STRINGALILJANA LAMÇJALUMNIJE LUNIKUMERITA LAMÇJAPRANVERA HAMZAJVJOLLCA LUNIKUBENON LAMÇJABRIKENA HAXHIADEMIALEMSHA BOLLANOAGRON TELAANITAALICKABULENT TELAEDMOND TELAFELATUN KARAISKAJGJERAK KARAISKAJHAJALI YPILAVDIJE KALASANEBI SEFASHAZIVAR KARAOSMANISHEGUSH KOSOVATEUTA FOR ANESFIJE SELENICA(TELA)XHANETA PRODANISUHELA LIBOHOVAMIMOZA SHOPIAFERDITA HASEQIUAGIM HAXHIMUSAJANILA KATROBURBUQE STRUGUFLORINDA FUGAHATIXHE SHOPIHEDIJE HAXHIMUSAJLUMTURI FUGAMIRELA SHOPIMYZEJEN STRUGUSANIJE BAKALLIFERDINAND STRUGUHAMIDE TABAKUFATIME TABAKUHYSNIJE TABAKUBARDHYLE TABAKUNEXHMIJE TABAKUEMINE TABAKUBURHAN TABAKUNEXHAT TABAKUMIRANDA TABAKUSULEJMAN TABAKUMARSEL TABAKUPRANVERA BOGDANIAHMET NOVIERMIRA SHTYLLADITURIJE TABAKUNERVINA TABAKUMUHARREM TABAKUJETA ALIAJENERJETA KASAENVERE LATIFIFATBARDH LATIFIFLORIAN LATIFIKREOLA KOKALULJETA LATIFIMEREME LATIFIMICHELLE KOKAMYRTEZA LATIFIRAJMONDA LATIFIRUDIN LATIFISULEJMAN LATIFIVALDET LATIFILIRI FAJAHASAN FAJAHAMDI FAJADHURATA FAJALINDITA PEJAARDJAN FAJAPRANVERA ÇOTAARDJAN HASEKIUARJANA PAPAMIHALIENGJELL DAKLIFAIK SINANIFATIME NALLBANIFATMIR HASTOPALLIGAZMEND HASEKIUIBRAHIM HASEKIUILIR GRACENIJETA BASHALUAN BAHOLLIMEHMET GRACENINAZIF BAHOLLISHKENDI RUSISKENDER BAHOLLITEFTA RAFAILVJOLLCA PAPADHIMITRIULIS HASTOPALLIAGIM KINAERMIRA KINARAJNA KINAPLARENT KINARUZHDI KINAHATI SHKALLAERMIRA DORACIKUJTIM DORACILILJANA DORACITEUTA DORACISHEMSI CURRIELIZA DORACIDALLENDYSHE DORACIARBEN KODRAXHIUMAHMUT DORACI

MUSTAFA BYLYKBASHIHYQMET XHERRILINDITA QEVANIMERITA KARAJMATEO XHERRIEMIN XHERRIVALBONA QEVANIELIDA HASEKIUFATMIR HASEQIUHYSEN HASEKIULUAN HASEQIUNIMETE HASEKIUSHAHU HASEQIUMIMOZA HASEKIUVALENTINA HASEQIUQAZIM HASEQIUVERONIKA HASEQIULEONORA HASEQIUMERITA HASEQIUARTA HASEQIUVJOLLCA HASEQIUKLEVIN HASEKIUENEA HASEQIURUZHDIE PEZAXHAFER KARADAKUZYHA OSMANAJROBERT GAJDAFATBARDHA LEKASHPRESA BARDHIHILMI SHINGJERGJISHEMSI MANJANITEUTA MANJANISOKOL MANJANIILJAZ LLATJAEDLIRA LLATJAERMIRA LLATJABOIKEN LEKAFLORIANA LEKATRITAN KALOLULZIM MOLLOHOLLISPARTAK BAKLLAMAJAISAVETA LEQEJZAMIGEN GAJDAALFRED MUZHAQIDASHAMIRA ÇENGELIFLORIKA MOLLOHOLLIGENC MOLLOHOLLILOLITA BUSHATINADIRE MOLLOHOLLIFATBARDHA LOLJAHYSEN MOLLOHOLLIESMERALDA MOLLOHOLLIAGRON TELAANITA ALICKABULENT TELAEDMOND TELAFELATUN KARAISKAJGJERAK KARAISKAJHAJALI YPILAVDIJE KALASANEBI SEFANESFIJE SELENICASHAZIVAR KARAOSMANISHEGUSH KOSOVASUHELA LIBOHOVATEUTA FOR AXHANETA PRODANINESFIJE SELENICAOMER STRINGAARBEN STRINGAERVINLAMÇJAGLADIOLA STRINGALUMNIJE LUNIKUMERITA LAMÇJAPRANVERA HAMZAJVJOLLCA LUNIKULILJANA LAMÇJABENON LAMÇJABRIKENA HAXHIADEMIALEMSHA BOLLANOIBRAHIM BEVAPIAFERDITA HASEQIUAGIM HAXHIMUSAJANILA KATROBURBUQE STRUGUFERDINAND STRUGUFLORINDA FUGAHATIXHE SHOPIHEDIJE HAXHIMUSAJLUMTURI FUGAMIMOZA SHOPIMIRELA SHOPIMYZEJEN STRUGUSANIJE BAKALLIFLORA HASEKIUFISNIK HASEKIUENGJELL HASEKIUFEIME HASEQIUMARSELA HASEQIUDORINA HASEQIUKRESHNIK UCAJFLORA HASEKIUFISNIK HASEKIUENGJELL HASEKIUFEIME HASEQIUMARSELA HASEQIUDORINA HASEQIUKRESHNIK UCAJABDULLA BANJABASHKIM GJEVORIENVER VRAPI

FUAT BANJAHEDIJE GOGAIKBAL LISIISMAIL BANJAISUF VRAPIKUJTIM VRAPILILJANA VRAPILINDITA SPAHIUNAZIF BANJANDRICIM GJEVORIPULLUMB SPAHIURIZA SPAHIUSHEFIKAT ZHUPANISHPRESA SHYPHEJAURIM GJEVORIHAXHI ASLLANIXHAFERR HAXHIASLLANIGAZMEND PALLOSHIREFIK PALLOSHISHEFIKAT GARUNJALIRI LABINOTIEMINE PALLOSHIAGIM PALLOSHIHAMDI PALLOSHISHPETIM PALLOSHIFATIME KARADAKUALBANA BALLICIGAZMEND PALLOSHIREFIK PALLOSHISHEFIKAT GARUNJALIRI LABINOTIEMINE PALLOSHIAGIM PALLOSHIHAMDI PALLOSHISHPETIM PALLOSHIFATIME KARADAKUALBANA BALLICIARTAN DARDHAVIOLETA KADAMIMOZA ÇABIRIARIAN STAROVANAFTALIA DOKSANIZANA STATHILILJANA KELLIÇIVERON DUMAMELITA DUMALAZER PAPAJANIVENEMIN JOSIFIANILA DEMIRERNEST NASTOKUJTIM BAKALLIZENEPE SOJLIELDA RABETAARDIAN CANIMUSTAFA CANIBIHANE BAKALLIALEMSHA ÇERRAGAVJOLLCA BAKALLIBUJAR BAKALLISHEGUSH BIÇOKUMIRANDA TOSKUARDITKUQISAIMIR BAKALLIDALIP BAKALLIEDUART DUHANXHIIRMA MURATIMEHMET SHIJAKUMERDIJE DUHANXHIRAJMONDA COMOSHEFQET DUHANXHISHPRESA DUHANXHIBURBUQE XHEPAQAZIM DUHANXHIHYSEN GJATAISUF GJATAADEM BAKALLIAISHE BAKALLIADEM BAKALLIAISHE BAKALLILINDITA SANXHAKTARIADELE MIRAKUARBEN MIRAKUADNANT MIRAKUDANIELA MIRAKUSOKOL SANXHAKTARIMEVLUDE MIRAKUFIQIRETE TABAKUGEZIM TABAKUSADIK TABAKUZEGJINE TABAKUARBEN TABAKUBALLKIZE TABAKUBARDHYL TABAKUISMAIL ELEZIERVALDO TABAKUHAMDI TABAKUHATLIJE TABAKUKUJTIM TABAKUMIRANDA TABAKUNEXHMIJE TABAKURINO TABAKUSANIJE TABAKUSKENDER TABAKUZENEPE TABAKUBAKUSHE BODINAKUBEDRIE BODINAKUHYRIJE DUKANURIJE MEZINIQAMILE LAÇISEMIHA HUQISHYQYRI DERHEMI

Tokat e zëna nga ndërtimet pa leje, 523 milionë lekë për pronarët

ALUIZNI, 750 pronarëpërfitojnë kompensimin

Përfituesit në Tiranë Vlorë, Durrës, Shkodër, KorçëNë vendim përcaktohet sepër kompensimin e pronar-ëve përdoren po ato tëardhura që arkëtohen ngaALUIZNI si rrjedhojë e kal-imit të pronësisë ndërmjetshitjes së parcelës ndërti-more si për pasuritë sh-tetërore, edhe për pasuritë e

të tretëve, në favor të objek-teve informale që legalizo-hen. "Zyrat vendore tëregjistrimit të pasurive tëpaluajtshme, përkatësisht,në Tiranë, Elbasan, Durrës,Vlorë, Korçë, Kukës, Kavajëdhe Shkodër të kryejnëndryshimet përkatëse për

këto pasuri, në regjistrat epasurive të paluajtshme",përcakton më tej vendimi.Për të përfituar kompen-simin, pronarët duhet tëparaqesin në ATP kërkesënpër kompensim në vlerë përpronarët e pasurive të palu-ajtshme, pronë private, që

preken nga ndërtimet infor-male. Pronari plotëson njëkërkesë për kompensiminnë vlerë sipas formatit-tip qëvihet në dispozicion ngaATP-ja. I interesuari duhettë paraqesë dëshminë etrashëgimisë për të gjithëtrashëgimtarët e ligjshëm të

subjektit përfitues, sipasradhës së trashëgimtarëve,në përputhje me përcak-timet e Kodit Civil. Për dësh-mitë e trashëgimive tëlëshuara nga gjykata përtestamentin e bërë me aktnoterial të sillet certifikatëfamiljare e personit për të cil-in është lëshuar kjo dëshmitrashëgimie. Një tjetër doku-ment është vërtetimi i lëshuarnga banka e nivelit të dytë përhapjen e llogarisë bankare nëemër dhe për llogari të subjek-tit përfitues, ku përcaktohetedhe numri i llogarisë bankareku do të transferohet vlera fi-nanciare e përfituar. ATP-jakërkon fotokopjen e doku-mentit të identifikimit dhecertifikatën familjare tëkërkuesit dhe mandatpag-esën, që vërteton pagimin etarifës së shërbimit.

EQEREM VATHIERMIR VATHIHATLIJE SHARRAHAXHI VATHINERIMAN VATHINEXHMIJE VATHIQAMILE VATHIXHAVIT VATHIARTUR VATHIEDMOND VATHIFATMIRA SALKUHAMIDE VATHIHAXHIRE VATHILAJE VATHILUMTURI CIZMJAERMIRA XHUNGAERIND XHUNGAGENC XHUNGAJOVAN PJESHKAZINIMOISI PJESHKAZINIJORGJI PJESHKAZINISAFIJE BLAKÇARIFAHREDIN TELILUMNIJE DUSHIHASIJE TELIZYHRA TELIAIDA LEKBELLOMIRJAN TELIFROSINA KAVAJAFROSINA KAVAJAMIKEL BOSHNJAKUKOSTANDIN BOSHNJAKUALEKSANDER BOSHNJAKUFROSINA KAVAJAFROSINA KAVAJAMISIM SHEHULIMAN SHEHUNEXHAT SHEHUEMIN LEKAARIAN KOCEKUDYLBER MURATIZENEPE MURATIAGIM PEPAMUHARREM SHTISHIIBRAHIM SPAJAANESTI MALODALIP HASABARDHYL XHABRAHIMINATASHA METAMYZEJEN SEFERIEDUART DUSHKUALBAN DUSHKUMHILL SHKEMBINDUE SHKEMBISAMI KULAJHAMDI KULAJJAHO KULAJKADRIE KULAJDASHMIRE KULAJLIRETA KULAJENGJELLUSHE KULAJVIKTOR KULAJEDLIRA KULAJDRITAN KULAJDIFE SOPAJSADIK SOPAJRASIM SOPAJNEXHMIJE MICI (SOPAJ)NAIM SOPAJZENEL SOPAJSALI SPAHIAMediha LibohovaQefafije JubaJalldiz HydiFerzilet SpahiuMinerva JenisheriRafete BineriSuat TareDjana QeskoFuat LibohovaKadri LibohovaXhenan QesjaArmina VokopolaSaviola VokopolaMerita VokopolaRoland FugaPeqere FugaDjana BuliDilfiruze ToptaniFatmira PeqiniMediha LibohovaQefafije JubaJalldiz HydiFerzilet SpahiuMinerva JenisheriRafete BineriSuat TareDjana QeskoFuat LibohovaKadri LibohovaXhenan QesjaArmina VokopolaSaviola VokopolaMerita VokopolaRoland FugaPeqere FugaDjana BuliDilfiruze ToptaniFatmira PeqiniBujare TroçiDylbere BiturkuRukije BiturkuAjete BiturkuAtlije Biturku

Page 8: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 20198 - AKTUALITET

TIRANËTIRANËTIRANËTIRANËTIRANË

Zbulohet dhe shkatërrohet një grup kriminalqë tregtonte heroinë

dhe kokainë në Tiranë. Poli-cia e kryeqytetit në bash-këpunim me prokurorinë,pas një hetimi me metoda spe-ciale finalizuan dje operacio-nin e koduar "Laboratori".Mësohet se pjesë e këtij gru-pi ishin pesë persona.Ndërkohë, burime zyrtarenga policia bënë me dije se kavënë në pranga shtetasit F.N.,30 vjeç, i dënuar më parë, përveprën penale të "Prodhimdhe shitje narkotikësh", dheP.P., 27 vjeç, banues në Tiranë.Ndërsa u proceduan penal-isht për veprën penale"Moskallëzim Krimi", shteta-sit: B.N., 36 vjeçe, B.S., 43 vjeçdhe G.G., 47 vjeç, i dënuar mëparë për "Prodhim dhe shitjenarkotikësh". Sipas buri-meve të mësipërme, koka e

Çifti i moshuar u dhunuabarbarisht në banesë,

dyshohet për konflikt familjar

Policia: Si e kthyen shtëpinë në laborator droge "Loli Verës" dhe "Pipo"

Zbulohet dhe shkatërrohet grupi kriminalqë tregtonte heroinë e kokainë në Tiranë

Arrestohen 2 persona, procedohen 3 të tjerë

grupit kriminaldyshohet seishte shtetasi F.N., i njohurndryshe me pseudonimin"Loli Verës", i cili në bash-këpunim me persona të tjerë,si P.P. me pseudonimin "Pipo"shisnin në formë dozash dhenë sasi të konsiderueshmelënde të dyshuar heroinë dhekokainë. Po të njëjtat burime

pohuan se këta dy personashitjen e lëndës narkotikeheroinë dhe kokainë e bëninnë disa zona të Tiranës. Përkëtë aktivitet kriminal per-sonat kishin përshtatur njëapartament për përpunimin,përzierjen, ambalazhimin, elëndës narkotike dhe më pasua shisnin klientëve në doza

të vogla. Në momentin e ndë-rhyrjes, shtetaseve F.N. dheP.P. gjatë kontrollit fizik poli-cia u ka gjetur dhe sekues-truar lëndë narkotike nëformë dozash, ku më paskontrolli ka vijuar në bane-sa ku gjithsej janë gjetur esekuestruar rreth 1 kg e 864gr heroine (nga kjo sasi një

DURRËS - Një çift të moshuarish kanë rënë pre edhunës brenda banesës së tyre në lagjen 15, në Spi-

tallë të Durrësit, e për pasojë janë plagosur rëndëmbrëmjen e së hënës. Mësohet se dy të moshuarit membiemër Ymeri me origjinë nga Pogradeci, banorë nëSpitallë janë dërguar në spitalin e Traumës. Ata jetoninvetëm, pasi fëmijët i kishin në Greqi. Ndërkaq, policiatha se nuk i mori dot në pyetje, pasi dolën nga operacio-ni, pasi ishin të traumatizuar dhe nuk flisnin dot. Refer-uar burimeve nga grupi hetimor, dyshohet që një personi ka goditur në kokë të dy të moshuarit. Më parë u kafikur dritat e shtëpisë dhe më pas u ka hyrë në banesë kui ka dhunuar. Nga hetimet e kryera rezulton se autorinuk ka grabitur asgjë. Dyshimet janë që autori mund tëketë konflikt me familjarët ose fëmijët e çiftit. Policia poheton në pistën e një konflikti familjar, por nuk përjash-tohet pista e ngatërrimit të shënjestrës. Sipas të dhënavetë moshuarit nuk rezultojnë me konflikte në lagje.

pjesë ishte e përgatitur në 353doza), 202 gr kokainë, rreth50 mijë lekë, peshore elek-tronike, frulator grirës, sitëe sende të tjera që shërbeninpër përzierjen dhe ambal-azhimin e lëndës narkotike.Materialet procedurale do t'ikalojnë Prokurorisë pranëGjykatës se Shkallës së Parë

Tiranë për veprime të mëte-jshme hetimore të mëte-jshme për veprat penale:"Prodhim dhe shitje tëlëndëve narkotike në bash-këpunim" në ngarkim të sh-tetasve F.N., P.P., si dhe për"Moskallëzim krimi" nëngarkim të shtetasve B.S.,B.N. dhe G.G..

Materialet e sekuestruara nga policia

Tirana International Airport SHPKTirana International Airport Nënë Tereza, Administration Building, Rinas, Tirana, Albania

Phone: 00355 4 2381 600 Fax: 00355 4 2381 545E-mail: [email protected] Website: www.tirana-airport.com

TENDER NOTIFICATIONPEST MONITORING AND CONTROL FOR PREMISES (3D SERVICE)

TIRANA INTERNATIONAL AIRPORT

Tirana International Airport sh.p.k (TIA) is requesting offers for pest monitoring andcontrol for premises (3D Service).

TIA is looking to contract a company to undertake these services that will consist in generalterms of: Pest monitoring and control service for disinfection, disinsection and derattization(3D) service and to maintaining a good level of hygiene, very good sanitary conditions,healthy and clean environment, safe operational premises, in order to prevent as well thespread of the infection or contamination and any animal hazard within TIA premises.

To participate in this process interested parties will need to submit their interest forparticipation by e – mail, to all below e – mail address, until 20 March 2019.

Upon receipt of the e – mail, TIA will send to the respective company a ConfidentialityCommitment form.

The interested company will need to send the signed and stamped ConfidentialityCommitment form, by e-mail, at all the e – mail address below, and only then they willreceive all the necessary forms and instructions for participating in this tender.

The set of tender documents will be delivered free of charge, via e-mail.

Offers need to be submitted in a closed and sealed package clearly marked

“PEST MONITORING AND CONTROL FOR PREMISES (3D SERVICE)”The address for submission of offers is:

Tirana International Airport sh.p.kAdministration BuildingRinas, TiranaAlbania

The deadline for the submission of offers at the above address is 12:00 hrs. on 20March 2019.

Any offer submitted by open means (e.g. by e-mail, fax) will not be considered for thistender.

For further information please send an email to all following addresses:[email protected]; [email protected]; [email protected]

Page 9: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 2019 - 9AKTUALITET

Vendimi, "Arrest Shtëpie" për 1 nga kontrollorët, 5 të tjerë me "Detyrim Paraqitje"

U arrestuan për korrupsion e shpërdorim detyre,gjykata liron 6 policët në portin e DurrësitPolicia: Merrnin ryshfet për kalimin e

personave me probleme në zonën "Shengen"DURRËSDURRËSDURRËSDURRËSDURRËS

Gjykata e Shkallës sëParë e Durrësit djeka liruar 6 efektivët e

portit të këtij qyteti, të cilëtu arrestuan katër ditë mëparë me akuzën se merrninderi në 1 mijë euro për tëkaluar ilegalisht në zonën"Shengen" persona që kish-in probleme me ligjin. Ata uprangosën nga Shërbimi përÇështjet e Brendshme dheAnkesat në Ministrinë eBrendshme (SHÇBA) për ko-rrupsion pasiv e shpërdorimdetyre. Në fund të seancësgjyqësore për, togat e zeza tëqytetit bregdetar vendosënmasën e sigurisë "Arrest sh-tëpie" për efektiven Greta Ba-tusha si dhe masën "Detyrimparaqitje" për Durim Zeka,Arjan Gjyzeli, Dorina Doga-naj, Gëzim Çaça dhe JulinaKurraj. "Gjatë ndjekjes sëkëtij procedimi janë aplikuarmetodat speciale të hetimit,ku rezulton e provuar vep-rimtaria e kundraligjshme ekëtyre punonjësve të poli-cisë, të cilët, në këmbim tëvlerave të ndryshme mone-tare, bënin të mundur kal-imin e paligjshëm të person-ave me probleme, apo kate-gorisë së shtetasve që nuk ulejohet udhëtimi drejt zonës'Shengen', - thuhej ndër tëtjera në njoftimin e policisëpër arrestimin.VENDIMI I GJYKAVENDIMI I GJYKAVENDIMI I GJYKAVENDIMI I GJYKAVENDIMI I GJYKATËSTËSTËSTËSTËS

1.Të vleftësoj të ligjshëmarrestimin në flagrancë dhevendosjen e masës së sig-urimit personal atë të "arres-tit në shtëpi" të shtetasesGreta Batusha, i dyshuar përkryerjen e veprës penale të"Korrupsionit pasiv të per-sonave që ushtrojnë funk-sione publike", të parash-ikuar nga neni 259 të KoditPenal.

Ajo duhet të qëndrojë nëbanesën e saj dhe nuk mundtë largohet prej saj pa lejen eprokurorit. Zbatimi i kësajmase duhet të kryhet nga ofic-eri i policisë gjyqësore për-katës në këtë çështje.

2.Të vleftësoj të ligjshëmarrestimin në flagrancë dhevendosjen e masës së sig-urimit personal atë të"Detyrim paraqitje para pol-icisë gjyqësore" të shtetasitDurim Zeka, i dyshuar përkryerjen e veprës penale të"Korrupsionit pasiv të per-sonave që ushtrojnë funk-sione publike", të parash-ikuar nga neni 259 të KoditPenal. Ai duhet të paraqitettë hënën e parë e të tretë tëçdo muaji nga ora 11.00-12.00.

Urdhërohet lirimi i tij i

menjëhershëm, në rast senuk mbahet për ndonjë vepërtjetër penale.

3.Të vleftësoj të ligjshëmarrestimin në flagrancë dhevendosjen e masës së sig-urimit personal atë të"Detyrim paraqitje para pol-

icisë gjyqësore" të shtetasitArjan Gjyzeli, i dyshuar përkryerjen e veprës penale të"Korrupsionit pasiv të per-sonave që ushtrojnë funk-sione publike", të parash-ikuar nga neni 259 të KoditPenal. Ai duhet të paraqitet

të hënën e parë e të tretë tëçdo muaji nga ora 11.00-12.00.

Urdhërohet lirimi i tij imenjëhershëm, në rast senuk mbahet për ndonjë vepërtjetër penale.

4.Të vleftësoj të ligjshëmarrestimin në flagrancë dhevendosjen e masës së sig-urimit personal atë të"Detyrim paraqitje para pol-icisë gjyqësore" të shtetasesDorina Doganaj, e dyshuarpër kryerjen e veprës penaletë "Korrupsionit pasiv të per-sonave që ushtrojnë funk-sione publike", të parash-ikuar nga neni 259 të KoditPenal. Ai duhet të paraqitettë hënën e parë e të tretë tëçdo muaji nga ora 11.00-12.00.

Urdhërohet lirimi i saj imenjëhershëm, në rast senuk mbahet për ndonjë vepërtjetër penale.

5.Të vleftësoj të ligjshëmarrestimin në flagrancë dhevendosjen e masës së sig-urimit personal atë të"Detyrim paraqitje para pol-icisë gjyqësore" të shtetasitGëzim Çaça, i dyshuar përkryerjen e veprës penale të"Korrupsionit pasiv të per-sonave që ushtrojnë funk-sione publike", të parash-ikuar nga neni 259 të KoditPenal. Ai duhet të paraqitettë hënën e parë e të tretë tëçdo muaji nga ora 11.00-12.00.

Urdhërohet lirimi i tij imenjëhershëm, në rast senuk mbahet për ndonjë vepërtjetër penale.

6.Të vleftësoj të ligjshëmarrestimin në flagrancë dhevendosjen e masës së sig-urimit personal atë të"Detyrim paraqitje para pol-icisë gjyqësore" të shtetasesJuliana Kurraj, e dyshuarpër kryerjen e veprës penaletë "Korrupsionit pasiv të per-sonave që ushtrojnë funk-sione publike", të parash-ikuar nga neni 259 të KoditPenal. Ai duhet të paraqitettë hënën e parë e të tretë tëçdo muaji nga ora 11.00-12.00.

Urdhërohet lirimi i saj imenjëhershëm, në rast senuk mbahet për ndonjë vepërtjetër penale.

Kundër vendimit mund tëbëhet ankim brenda 5 ditëvenë Gjykatën e Apelit Durrës,nga e nesërmja e shpalljes.

U shpall në Durrës, në05.03.2019.

SHKURT

"Viktima kishte hematoma dhe plagë të thella në kokë"

Zbardhet krimi në familje, policia: Djalimasakroi nënën me grushte e sende të forta

KKKKKORÇËORÇËORÇËORÇËORÇË - Një ditë pas ng-jarjes së rëndë të ndodhurnë Korçë, ku djali mbytinënën e moshuar me duarnë fyt, policia ka zbardhurdetaje të reja në lidhje mekrimin në familje. Mësohetse 84-vjeçarja NazimeDemollari, e cila u gjet epajetë në banesën e saj, udhunua nga i biri. Ky ësh-të konkluzioni i ek-spertëve mjeko-ligjorë,raporti i të cilëve ka zbulu-ar se e moshuara kishtehematoma dhe plagë tëthella në kokë. Gjithashtu,ajo ishte goditur në pjesëtë ndryshme të trupit, tëcilat janë shkaktuar ngagoditja me mjete të forta.

Pas debatit verbal me tëëmën paraditen e së hënës,mësohet se Nesim Demol-lari, në gjendje të dehur, e karrahur për disa minuta megrushte dhe sende të fortanënën e tij. Autori i krimit, icili u arrestua në kushtet eflagrancës, ka mohuar gjatëmarrjes në pyetje vrasjen etë ëmës, duke deklaruar seajo ishte rrëzuar vetë dhepër pasojë kishte humburjetën. Por, një tjetër fakt që eka tradhtuar 64-vjeçarinështë një telefonatë që ai kakryer me vëllain e tij. Gjatëbisedës, ai i thotë lajmin ekobshëm se kishte vrarënënën, ndërsa parahetuesve, ai vazhdon të mo-

hojë autorësinë, duke mostreguar motivin e ngjarjessë rëndë. Ndërkaq, fqinjët efamiljes Demollari u shpre-hën pas ngjarjes për "Gaze-ta SHqiptare" se ishin nëdijeni të problemeve të vazh-dueshme të nënës me djalin.Sipas tyre, Nesim Demollariishte divorcuar nga gruajadhe që pas ndarjes jetonteme nënën e moshuar. I pap-unë dhe pa asnjë të ardhur,64-vjeçari i ishte dorëzuarpijes dhe grindjet me nënëne tij ishin të paevitueshme.Fqinjët kanë dëgjuar herëpas here debate mes tyre.Dyshimet se krimi mund tëketë ndodhur për çështjepronësie nuk janë pistë heti-

mi e policisë, pasi familjaDemollari është e varfër dhenuk ka prona. Autori NesimDemollari njihet nga ko-mshinjtë si një njeri prob-lematik dhe mbi të gjithapërdorues i pijeve alkoolike."Nesimi dhunonte sistema-

tikisht të ëmën. Jemi dësh-mitarë të shumë rasteve tëtilla", u shprehën fqinjët eviktimës. Ndërsa, kunata esë moshuarës pohoi se ishtee shokuar nga ajo që ndodhi,ndërsa shtoi se autori i krim-it duhet të varet.

ARRESTIMITë dielën, Shërbimi për Çështjet e Brendshmedhe Ankesat në Ministrinë e Brendshme kaarrestuar 6 punonjës të Policisë në Pikën Kufitarenë Durrës për korrupsion pasiv e shpërdorimdetyre. Ata akuzohen se kanë kaluar ilegalishtpersona me probleme që nuk iu lejohej udhëtiminë zonën ‘Shengen’ kundrejt shumave monetare.Gjatë kontrollit, punonjësve të policisë iusekuestruan në cilësinë e provës materiale sasivlerash monetare në lek dhe euro që dyshohet sejanë përfituar në mënyrë të kundraligjshme dhekorruptive gjatë ushtrimit të detyrës.

Arrestohet "tutori" iprostitutave, i dënuar me

14.4 vite burg në ItaliTIRANËTIRANËTIRANËTIRANËTIRANË - Një 49-vjeçar, icili ishte shpallur nëkërkim ndërkombëtar ngaautoritetet italiane ështëprangosur dje nga policiae Tiranës. Bëhet fjalë përshtetasin Mentrol Kotra-ka, i cili do të ekstradohetnë vendin fqinj. "Forca eOperacioneve Speciale dheKërkimit në D.V.P. Tiranënë bashkëpunim me Inter-pol Tirana arrestuan sh-tetasin shqiptar të shpal-lur në kërkim ndërko-mbëtar, Mentor Koltraka,49 vjeç, banues në Tiranë.Autoritetet italiane kanëlëshuar ndaj këtij shteta-si urdhër arresti ndërko-mbëtar në zbatim të ven-dimit të Gjykatës së Apelitnë Firence, Itali, e cila e kadënuar këtë shtetas me 14vjet e 4 muaj e 5 ditë burg,për veprën penale 'Shfrytë-zimi i prostitucioni'", thu-het në njoftimin zyrtar tëpolicisë.

Kapet në Kakavijëpolaku i dyshuar

si vrasës me pagesëGJIROKASTËRGJIROKASTËRGJIROKASTËRGJIROKASTËRGJIROKASTËR - Policia eKakavijës ka shoqëruar djenjë shtetas polak me ident-itet të rremë, i cili dyshohettë ketë gisht në një vrasje tëkryer në kryeqytetin e Gre-qisë, Athinë. Policia Shtetitmenjëherë ka nisur punënpër të zbardhur veprim-tarinë e të ndaluarit nëpikën kufitare. Shtetasi ihuaj, i cili dyshohet të jetëpolak po ikte nga Sh-qipëria në Greqi duke për-dorur një pasaportë false,por është pikasur nga au-toritetet doganore. Sipastë dhënave të para ngadikasteri i rendit, dysho-het se i ndaluari është njëvrasës me pagesë dhe ishpallur në kërkim ndërko-mbëtar nga Interpoli.

Gjykata e Durrësit

Page 10: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 201910 - KULTURË

Nga ndërtimi i linjës hekurudhore të parë në Shqipëri, Shkodër-Berat, te çelja e më tepër se231 shkollave shqipe, krijimi i Komisisë Letrare Shqipe, censusi i parë gjithëpërfshirësshqiptar...

BOTIMI

Fatmira Nikolli

Monarkia Austro-Hungareze dhe Shqipëria nëvitet 1916-1918", ka qenë

titulli i një konference shkencoretë mbajtur në Tiranë vitin e shkuar."Historia e plotë e njerëzimit do tëshkruhet atëherë kur shqiptarët tëmarrin pjesë në shkruarjen e saj".Johann Sattler, ambasadori i Re-publikës Federale të Austrisë nëShqipëri zgjedh këtë fjali të Maxi-milian Lambertz për të nisur par-athënien e botimit që përmbledhkumtesat e mbajtura atëkohë. Lam-bertz ishte një nga albanologët aus-triakë më të njohur, që në 1916-1918ishte studiuesi i vetëm i huaj anëtarnë "Komisinë Letrare Shqipe"- kjoe fundit qe 'takimi' i parë që dha njëndihmesë të madhe në unifikimin egjuhës shqipe.

Kumtesat/ studimet e një viti mëparë përmblidhen dhe botohen nëkuadër të Vitit Kulturor Austri-Shqipëri 2018 dhe vijnë si rezultat injë bashkëpunimi intensiv midisambasadës austriake Tiranë, Min-istrisë së Jashtme në Vjenë, Minis-trisë shqiptare të Kulturës dheMuzeut Historik Kombëtar në Tiranë.

"Kjo përmbledhje artikujsh sh-kencorë, mund të cilësohet në këtëdrejtim si një kontribut në shkrua-jtjen e historisë së njerëzimit, sepsenë të kanë kontribuar profesorëhistorie, historianë të ushtrisë,arkeologë, studiues tëmuzeologjisë, studiues të gjuhësisë,politologë, albanologë nga Sh-qipëria dhe Austria. Këto kumtesapërbëjnë një interes të veçantë përlexuesin, pasi ato nuk paraqesinvetëm zhvillimin historik të ngjar-jeve, por shkojnë përtej këtij aspe-kti, duke kontektsualizuar edheinfluencën e zhvillimit administra-tiv, atij edukativ dhe shkencor, poredhe politiko-social në organizimine mëvonshëm të shtetit shqiptar",thotë Johann Sattler.KUJTIME E VEPRA

Sipas ambasadorit, për sa mësipër, mund të përmenden ndër tëtjera shembuj si, ndërtimi i linjëshekurudhore të parë në Shqipëri(nga Shkodra deri në Berat), çeljene më tepër se 231 shkollave shqipe,krijimi i Komisisë Letrare Shqipe,censusin e parë gjithëpërfshirësshqiptar etj. Ai kujton se gjatë ad-ministratës ushtarake austro-hun-gareze në Shqipëri, institucionetadministrative, ushtria, infrastruk-tura, gjithashtu, edhe gjuha shqipepërjetuan një hov modernizimi."Megjithatë, flasim për kohëra luftedhe pushtimi, të cilat përfshijnë nëzhvillimet e veta edhe shumë ngjar-

je negative që ndodhin zakonishtnë kohëra të tilla. Prandaj në këtëbotim janë përfshirë edhe këta ele-mente, të cilat trajtohen nga kënd-vështrime të ndryshme historike.Në këtë mënyrë, ky libër na jep njëvështrim gjithëpërfshirës mbi ng-jarjet në vend - nga Shkodra derinë Vjosë- për periudhën kohore1916-1918 edhe më pas", nënvizonSattler. Ai falënderon në mënyrë tëveçantë autorët e këtij libri, përkumtesat e tyre jashtëzakonishtinteresante: Paskal Milo, TamaraScheer, Marenglen Kasmi, Valenti-na Duka, Kurt Gostentschnigg,Proletar Hasani, Beqir Meta, LediaDushku, Ilir Kalemaj, EnriketaPandelejmoni (Papa), Erëin A.Schmidl, Gentiana Kera, AnilaOmari, Aljula Jubani, Bendis Kra-ja, Izer Maksuti, Rovena Vata, LuanPërzhita, Dorian Koçi und SkënderBushi. Dhe kujton edhe se ekzistonnjë këngë tipike shqiptare për feld-banin (hekurudhën) e kësaj kohe:"Tu thefshin rrotat ty o feldban, qëna i more gocat, nga Berati na i çovene Elbasan". Një tjetër falënderim ishkon (ish)ministres shqiptare tëKulturës, Mirela Kumbaro Furrx-hi dhe stafit të saj për bashkëpun-imin aktiv në organizimin e shumëaktiviteteve gjatë këtij viti të ngje-

shur kulturor. Më tej ai ndalet tekontributi i drejtorit të MuzeutKombëtar, Dorian Koçi si dhe his-toriani Marenglen Kasmi për koor-dinimin gjithëpërfshirës të ek-spertëve dhe përzgjedhjen e fo-tografive për ekspozitën, si dhe përfaqosjen e librit. Botimi i këtij vëlli-mi në gjuhën gjermane u mundë-sua përmes punës profesionale tëzonjës Greta Andoni dhe zotit Flo-rian Doschek, të cilët morën për-sipër përkthimin dhe redaktimin etij. Duke pasur parasysh mar-rëdhënien shqiptaro-austriakeende sot, ambasadori austriakfalënderon edhe shqiptarët dhe aus-triakët e panumërt, të cilët përçuankujtimet e asaj kohe, qoftë gojar-isht apo edhe në mënyrë të shkru-ar, duke kontribuar kështu në rua-jtjen e memories kolektive. "Si për-faqësues i Austrisë në Shqipërinë ebukur, kudo ku jam ndodhur, qoftënë Shkodër apo në Tropojë, në Vlorëapo në Berat, më tregohet përlidhjen e hershme mes vendevetona. Kjo është një mirënjohje përçfarë është bërë ndër shekuj, dheakoma më tepër një detyrë për tazgjeruar në të ardhme këtëndërthurje të larmishme të mar-rëdhënieve tona"- e mbyll par-athënien ambasadori.

HISTORIA E STUDIMETNga ana tjetër, historiani Dorian

Koçi vëren se raporti i "Austro -Hungarisë dhe Shqipërisë në vitet1916 - 1918", është një etapë e his-torisë së Shqipërisë, ndonëse e sh-kurtër në kohë, është e mbushurme ngjarje e procese të ndërlikuaratë karakterit politik, ekonomiko -shoqëror e kulturor dhe si rrjed-hojë krijon ndjeshmëri jo vetëm nëmesin e studiuesve, por edhe nëopinionin publik. Sipas Koçit, peri-udha kohore midis viteve 1916 - 1918përkon me një pjesë të historisë sështetit të pavarur shqiptar dhenjëkohësisht me atmosferënmbytëse që krijoi Lufta e ParëBotërore (1914 - 1918), veçanërishtnë kushtet e një shteti të vogël tësapokrijuar. "Siç dihet edhe nga his-toria, territori shqiptar do tëshndërrohej në shesh të luftësbotërore në fillim të vitit 1916, meshtrirjen këtu të forcave tëbllokut qendror, ku bënte pjesëAustro - Hungaria dhe Bullgaria,dhe ballafaqimin e tyre mebllokun e Antantës", thotë histo-riani. E shton se, është një peri-udhë që karakterizohet nga man-ifestimet nacionaliste, veçanër-isht midis shteteve fqinje, të cilatmorën formën e luftës së armato-sur, të shoqëruar me aneksim ter-ritoresh në dëm të shtetit sh-qiptar. Për Koçin, në kontekstin etrazirave të luftës, të mosmar-rëveshjeve të brendshme, të për-pjekjeve qoftë të karakterit diplo-matik dhe me anë të luftës përmbrojtjen e kufijve, etj., mar-rëdhëniet midis dy vendeve

shfaqën edhe përpjekje për të rig-jallëruar disa aspekte të tjera tëjetës, siç ishte kultura dhe shken-ca. Në këtë kuadër, larmia e ng-jarjeve që gjenerojnë marrëdhëni-et midis Shqipërisë dhe Austro -Hungarisë midis viteve 1916 - 1918,është mjaft e madhe pavarësishtkufizimit në kohë të tematikës sëkonferencës. Dr.Dorian Koçi nën-vizon se pikërisht, natyra dhe in-tensiteti i raporteve të tyre, jovetëm në fushën politike diploma-tike, por duke prekur dhe trajtu-ar fusha të ndryshme të impaktitapo influencës, si zhvillimet kul-turore, arsimi, shkenca, arke-ologjia, muzeologjia dhe gjuhësia,bënë bashkë studiuesit, të cilëtndan rezultatet e tyre në fushatqë ata përfaqësojnë.

"Si organizatorë dhe vendpritës i aktivitetit Muzeu His-torik Kombëtar u përpoq ta ndajëkonferencën në sesione që traj-tojnë çështje të historisë, si poli-tika e Austro - Hungarisë ndaj Sh-qipërisë, roli i forcave ushtarakeshqiptare, qëndrimi i Austro -Hungarisë ndaj Shqipërisë gjatëLuftës së Parë Botërore; një tjetërseancë ju dedikua impaktit tëAustro - Hungarisë në arsim, kul-turë dhe në gjuhën shqipe, ndër-sa një seancë e veçantë ju kushtuaarkeologjisë dhe muzeologjisë, kuu parashtrua roli i austriakëve nëfushën e identifikimit dhe hu-lumtimit të monumenteve dhe vend-banimeve arkeologjike, por edhe njëpjesë nga koleksioni i objekteve qëu zbuluan gjatë kërkimeve të tyre",e mbyll Koçin fjalën e tij.

1916-1918, trashëgimia e një monarkiepërmes gjurmëve që la pas

Dëshmitë kulturore austriake në Shqipëri në një libër

Johann Sattler, ambasadori i Republikës Federaletë Austrisë në Shqipëri

Drejtori I Muzeut Kombëtar, Dorian Koçi

Page 11: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 2019 - 11KULTURË

A mundet një festivalletërsie të përçojë mesazhe

ambientaliste apo natyraliste,apo më tej edhe atdhedashurie;sigurisht përderisa kritika lëv-don romanet e rinj të pagëzuar"Fiction Clima" dedikuarnatyrës, lëvizjeve ambiental-iste dhe luftës për mbrojtjen emjedisit. Eh ja, sikur Naimidhe Dritëroi ta dinin që vargjete tyre do të kategorizoheshinnjë ditë si kjo e sotmja siLuftëtarë Mbrojtës të Planetit,nuk do t'i kishin reshtur varg-jet. Vjen si propozim i Klik Ek-spo Group & Tirana Interna-tional Fair, Festivali Ndërko-mbëtar Kulturor "Fije Bari",tërësisht sipas konceptit out-door, me qëllim i lënies hapësirëformave të reja të edukimit dhesensibilizimit kulturor, artis-tik, turistik, por edhe në njëkëndvështrim më të ngrohtë eromantik, edukimi për dashu-rinë për Atdheun dhe Natyrën.Nga data 3 deri në 6 maj nëMuzeun Historik Kombëtar, mepjesëmarrjen e botuesve, au-torëve, përkthyesve, kritikëvetë artit, studiuesve të artit, por

Muzeu i diasporës" do të jetëprojekti më i ri i Ministrisë së Kulturës. Lajmi

është bërë i ditur nga ministrja eKulturës, Elva Margariti gjatëSamitit të Dytë të Diasporës. Min-istrja e re, u shpreh se ky muze dot'i shërbejë brezave të ardhshëmdhe shqiptarëve kudo që ndodhen."Ky muze do të jetë i së ardhmesdhe jo i së shkuarës. Një muze përbrezat që vijnë. Një muze që do t'ukushtohet çdo shqiptari dhe famil-jeje shqiptari, që kaloi detin qyshnë kohërat e hershme dhe që do tëpërmbajë regjistrin e diasporës,përveç historive të saj të mëdhaose të vogla. Një muze ku me njëdonacion secili mund të shkruajëemrin e tij, familjes, apo kujtdo qëai dëshiron"- u shpreh Margariti.

Sipas një njoftimi në faqen zyr-tare, në ditët e Samitit të dytë iDiasporës, i cili u mbajt në Tiranënë datat 28 shkurt-2 mars 2019Ministria e Kulturës shkëmbeuide, mendime dhe përvoja me për-faqësues të diasporës për çështjetë trashëgimisë jomateriale.Produktet dhe shërbimet artiza-nale shqiptare në kërkim tëzgjerimit të tregut, prezantuarnga artizanet shqiptare rrëfyense tradita jonë e hershme e zejeveështë jo vetëm traditë, por edhemundësi punësimi, shtimi i tëardhurave dhe përmirësimi imirëqenies së vetë zejtarëve dhekomunitetit ku punojnë. Diaspo-

PROJEKTET

Nga shtëpia e Abatit te kalaja eSkënderbeut, propozimet për diasporën

"MUZEU I DIASPORËS" do të jetëprojekti më i ri i Ministrisë së KulturësFatmira Nikolli

ra shqiptare krijon mundësitë përta ruajtur, zhvilluar dhe përhapurkëtë traditë në të katër anët ebotës, duke dëshmuar kështu përpasuritë e rralla të zejeve sh-qiptare. Ajo prezantoi edhe pro-gramin "100 Fshatrat", një pro-gram ku bashkëjeton trashëgim-ia dhe agroturizmi si një mundësie mirë bashkëveprimi me di-asporën. "Programi për 100 fsha-trat është një bashkim jo vetëmnevojash por dhe forcash për tëecur përpara"- u shpreh Margari-ti.PROPOZIMI

Ministrja e Kulturës, në pane-lin me temë modelet e suksesshmetë filantropisë dhe mundësitë përinvestim në trashëgiminë kultur-ore shqiptare propozoi edhe tringa objektet e rëndësishme të

trashëgimisë kulturore, qëkërkojnë mbështetjen e diasporës,sa i përket vlerës historike dhearkitektonike të tyre.

Së pari, ajo foli për Muzeun Ko-mbëtar të Arsimit. Mësonjëtorjae Parë Shqipe në Korçë nisi të krye-jë funksionin e saj më 7 mars 1887,si shkolla e parë laike shqipe.Banesa ku u hap Mësonjëtorjaështë ndërtuar rreth vitit 1840 dhendodhet në bulevardin që mbanemrin e "Shën Gjergjit". Aktual-isht në këtë ndërtesë është ven-dosur "Muzeu Kombëtar i Arsim-it", që rrëfen rrugëtimin e arsim-it kombëtar shqiptar në të gjithëepokat.

Më pas ajo përmendi atë që nji-het si "Shtëpia e Abatit". Në Sh-kodër gjendet ndërtesadykatëshe e njohur si "Shtëpia e

"FIJE BARI", NJË FESTIVALNDËRKOMBËTAR KULTUROR

edhe natyrës, mjedisit, institucion-eve të kulturës dhe arsimit, shkol-lat e mesme, universitetet, bib-liotekat, libraritë dhe shpërn-darësit e librit, festivali ndërko-mbëtar kulturor "Fije Bari",shndërrohet në një Platformë përedukim artistik, social, turistik,historik, mjedisor, gjithë sa duhenmbajtur mend e në rend të ditëspër një të sotme të qetë e të ardhmetë shëndetshme.

Ç'po ndodh aktualisht me librindhe leximin? Mbi 200 libra në vitmund të lexohen nëse heq dorë ngarrjetet sociale, e me gjithë njëraport dekurajues statistikor, endeveprimtarët e librit, botuesit, përk-thyesit, autorët e vetë lexuesit,nuk reshtin së kërkuari forma tëreja për lehtësuar e kthyer leximinnë nevojë organike. Ende lexohet,qoftë në letër, libërth xhepi apo fan-cy, ulur apo në lëvizje, në këmbë,në parqe, në telefon. Por atëherë,pengjet, janë temat? Janë autorët?Kritikët? Ngjarjet sociale apoKoha me rrjedhën e saj. o Po sikurtë ishte më e thjeshtë se kaq, dhetë mjaftonte më pak sforcim për tëbërë bashkë në një formulë të vet-me autorin dhe lexuesin, leximin

dhe një vlerë të shtuar edukativedhe ndërgjegjësuese, që për këtëherë, do të jetë, Natyra, Toka, Mje-disi, në fund të fundit e ardhmja enjerëzimit, parë në një këndvësht-rim të lehtë për t'u perceptuar, tëdashur për dëgjimin dhe shpirtin.Edicionin i shkuar të FestivalitNdërkombëtar Kulturor"Ditënetët e librit", organizuar nënkujdesin e Ministrisë së Kulturës,erdhi si një rigjenerim fuqish të tëgjithë aktorëve dhe faktorëve tëlibrit dhe botimeve, të bërë bash-kë, për të krijuar një himn ndajmbartësit të vlerës fillestare të lib-rit: shkrimtarit, përkthyesit, stu-diuesit, dhe nëpërmjet tyre, të qu-hej i plotë qerthulli deri tek lexue-si më i largët e i pabindur. Me orëte fundit të Festivalit "Ditënetët elibrit", shifrat treguan se ishtekoha që Tirana të bënte të vetinnjë eveniment të rëndësisë, origji-naliteti të nismës dhe standardevetë tilla që e rreshtojnë atë kahkryeqyteteve evropiane, duke lu-ajtur sërish "kartën e kulturës"mbi 100 personazhe e figura vep-rimtarë të artit dhe kulturës, messhkrimtarëve e poetëve, autorëve,botuesve, përkthyesve, studi-

uesve, gjuhëtarëve, piktorëve dhemjeshtrave të arteve pamore, li-brarëve e bibliofilëve, profesion-istëve dhe amatorëve të fjalës; mbi12.000 vizitore, dëgjues e ndjekëstë Festivalit dhe Kalendarit të ve-primtarive të përditshme e tëpërorëshme në mbi 90 takime eaktivitete; mbi 70 tituj të promo-vuar, të rinj apo të rizgjuar ngamemoria e hershme; Është progra-muar Muzeu Historik Kombëtardhe pjesë te sheshit 'Skënderbej'si pritës i Festivalit, si forma ehapur dhe mikpritëse më e përsh-tatshme për përmbajtjen "e gjel-bër" dhe të lirë të festivalit, dukegarantuar akses të kollajshëmpër vizitorët dhe lexuesit, dhe njëkonfigurim të mirëprogramuar tësipërfaqeve të ekspozimit, sallavetë konferencave (me tenda ekspo-zimi dhe ambiente të mbrojtura),skenave e pedanave open-air përtakimet me autorët, pasditetletrare, shfaqjet teatrore. Këndetë veçanta, ndarë sipas letërsisëfiction apo non-finction, autorë të

dashur e popullorë, autorë tërinj, këndet e botimeve jole-trare për Natyrën dhe Mjedisin.Pa harruar, autorët non-fiction,që shkruajnë ditarë udhë-timesh, bujq të panjohur pornjohës të gjuhës së tokës, ek-spertë të mjedisit, shkencëtarë,pjesëmarrës në misione human-itare apo në mbrojtje të mjedis-it, Greenpeace etj. Ndonjëherë,edhe pse pa pretendime letrare,vepra të tilla falë spontanitetitndihmojnë që të rizbulohenimazhe e vende të humbura aharruara, kultura e traditazejesh e punimit të tokës, takimme kafshë pune a shtëpiake nëlirinë e tyre natyrale. Festivaliështë mundësia më e mirë përthyerjen stinore të rutinës sëmos-leximit, në pranverë, njërast i rrallë për lexuesit për tëtakuar idhujt, për autorët njëmundësi për të zbritur nga"Olimpi", për botuesit, hapja enjë dritareje të re për të qenë nëhap me trendet e industrisë.

Abatit" ose selia e shoqërisë"Bashkimi". Kjo ndërtesë, tashmënë gjendje të rrënuar, në janar tëvitit 1899 u bë seli e shoqërisëkulturore e atdhetare "Bashki-mi", falë së cilës gëzojmë sot alfa-betin e gjuhës shqipe. Në sho-qërinë "Bashkimi" të themeluarprej Dom Preng Doçit, kanë dhënëndihmesë të çmuar emra tëshquar si: At Gjergj Fishta, LuigjGurakuqi, Dodë Koleci, DomNdoc Nikaj, Anton Xanoni, Im-

zot Jak Serreqi, Imzot Lazër Mje-da, etj.

Dje së treti, ajo kërkoi ndihmëpër kalanë në Kepin e Rodonit.Pas Kuvendit të Lezhës më 1444,Skënderbeu u kujdes për ripa-rimin dhe pajisjen e kështjellave,që kishte në zotërim. Ai i kush-toi një rëndësi të veçantëmbrojtjes natyrore të kështjel-lave. Shembull i kësaj natyre ësh-të dhe Kalaja në Kepin e Rodonit,që njihet si Kalaja e Skënderbeut.

Page 12: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

12 - E mërkurë 6 Mars 2019SOCIALE

Portali “punëtëmbarë.al”, së shpejti do të nisë procesi tjetër i përzgjedhjes

Zbardhen emrat e 590 studentëve ekselentë,që do të fillojnë punë në administratë

Kontratë 1-vjeçare për aplikantët me mesatare mbi notën 9-të

Të gjithë ata studentëekselentë që aplikuanpër një vend pune në

institucionet e administratësshtetërore tashmë mund tënjihen me pozicionet që kanëarritur të fitojnë. Gazeta Sh-qiptare zbardh sot listën eplotë me emrat e 590 kandi-datëve fitues që iu lind e drej-ta të punësohen në shtet për1 vit. "Në zbatim të pikës 11,të vendimit nr. 766, datë 26/12/2018, të Këshillit të Min-istrave, "Për punësimin e stu-dentëve të ekselencës në in-stitucionet e administratësshtetërore, pjesë të shërbim-it civil, për vitin 2019", Depar-tamenti i Administratës Pub-like në përfundim të proce-

durës së përzgjedhjes së pozi-cioneve të punës nga ana ekandidatëve të kualifikuar,njofton se kandidatët që kanëpërzgjedhur vendet e punës,do të punësohen me kontratëtë përkohshme 1 vjeçare në

pozicionet specialist dhe tëbarazvlefshëm, në institucio-net e administratës sh-tetërore, pjesë të shërbimitcivil",-thuhet në njoftim. Pro-cesi i përzgjedhjes në bazë tëmesatares së studentëve në

zyrat e Departamentit të Ad-ministratës Publike zgjati 4ditë, në të cilin studentët eekselencës të arsimuar jash-të vendit apo në universite-tet publike e private në Sh-qipëri, zgjodhën vendet e

punës që u ofroheshin nëkuadër të "Paktit për Univer-sitetin". Në total, u ofruan803 vende pune ku, pakonkurs dhe vetëm mbi ba-zën e mesatares (9.00-10.00),studentët duhej vetëm të

përzgjidhnin vendet që ishintë lira në administratë. Sëshpejti do të zhvillohet edheprocesi tjetër i përzgjedhjesnga ana e studentëve të ek-selencës që kanë aplikuar nëportalin punëtëmbarë.al.

Voltiza Duro

LISTA ME 590 E EMRAT E STUDENTEVE TË EKSELENCËS QË FITOJNË PUNË NË ADMINISTRATË

1

2

3

4

5

6

Specialist

Sektori i Koordinimit dhe Integrimit, Drejtoria e Integrimit, Koordinimit, Marrëveshjeve dhe Asistencës, Drejtoria e Përgjithshme Rregullatore dhe e 

Ministria e Financave dhe Ekonomisë

Aida Fiqiri Sulaj Turqi OECD ‐ 2018, Mesatarja: 9.18

Specialist (Marrëdhënie me Jashtë)

Sektori Juridik dhe Marrëdhënieve me Jashtë, Drejtoria e Financës dhe Juridike

Agjencia e Auditimit të Programeve të Asistencës së Akredituar nga Bashkimi Evropian

Drejtoria e Përgjithshme e Doganave

Sabina Shahin Babameto Italia EU ‐ 2018, Mesatarja: 9.36

Specialist

Sektori (Zyra) i Menaxhimit pranë Sekretarit të Përgjithshëm

Kryeministria

Dorentina Lytfi Hysa Israel OECD ‐ 2018, Mesatarja: 9.31

Specialist

Njësia e Programeve të Zhvillimit dhe Bashkëpunimit, Departamenti i Zhvillimit dhe Mirëqeverisjes

Kryeministria

Jetnor Haxhi Kasmi Korea OECD ‐ 2018, Mesatarja: 9.24

Petrika Alfred Gjata SHBA OECD ‐ 2018, Mesatarja: 9.85

Doganier

Zyra e Mbikëqyrjes Doganore, Dega Doganore Kapshticë

Drejtoria e Përgjithshme e Doganave

Elvisi Baki Sulozeqi Lituani EU ‐ 2018, Mesatarja: 9.55

Doganier

Sektori i Mbikëqyrjes Doganore, Dega Doganore Tiranë

7

8

9

10

11

13

14

15

17

Sektori i Koordinimit dhe Integrimit, Drejtoria e Integrimit, Koordinimit, Marrëveshjeve dhe Asistencës, Drejtoria e Përgjithshme Rregullatore dhe e 

Ministria e Financave dhe Ekonomisë

Arlind Artan Broci Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Inspektor

Sektori i i Mbikëqyrjes së Personelit, Drejtoria e Mbikëqyrjes së Shërbimeve të Lundrimit Ajror

Autoriteti i Aviacionit Civil

Donald Petraq Kota Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Ankesave Administrative dhe Gjyqësore, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore, Aseteve dhe Shërbimeve, Drejtoria e 

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë

Kevin Pandeli Treska Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Pikës së Referimit në OBT dhe Shitjes së Standarteve, Drejtoria e Cështjeve Ligjore dhe Marrëdhënieve me Palët

Drejtoria e Përgjithshme e Standardizimit

Elsona Libran Fezollari Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Bashkëpunimit, Marrëveshjeve dhe Kontratave, Drejtoria e Integrimit, Koordinimit, Marrëveshjeve dhe Asistencës

Ministria e Kulturës

Sara Arsen Zotaj Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Degët e Shoqërive Publike në Rrethe, Drejtoria e Privatizimit, Drejtoria e Përgjithshme e Pronës Publike

Ministria e Financave dhe Ekonomisë

Geri Lefter Braho Gjermania EU ‐ 2018, Mesatarja: 9.00

Inspektor

Sektori i Çertifikimit, Master Planeve, Mjedisit dhe Cilësisë së Shërbimit, Drejtoria e Aeroporteve

Autoriteti i Aviacionit Civil

Marlin Bilbil Shehaj Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Burimeve Njerëzore, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore, Aseteve dhe Shërbimeve, Drejtoria e Përgjithshme Ekonomike dhe 

Ministria e Financave dhe Ekonomisë

Dea Artor Nini Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Donald Pasha Hungari EU ‐ 2018, Mesatarja: 9.02

Specialist

Sektori i Politikave dhe Strategjive, Drejtoria e Politikave dhe Strategjive të Rendit dhe Sigurisë Publike

Ministria e Brendshme

18

19

20

21

22

23

24

25 Roland Halit Stafa Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Projekteve IPA dhe Donatorëve, Drejtoria e Konceptimit dhe Fizibilitetit të Projekteve, Drejtoria e Përgjithshme e Politikave në Fushën e 

Ministria e Drejtësisë

Sektori i Ankesave Administrative dhe Gjyqësore, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore, Aseteve dhe Shërbimeve, Drejtoria e 

Ministria e Financave dhe Ekonomisë

Marinela Romeo Prifti Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Marrëdhënieve për Çështjet e Drejtësisë në Fushën Penale, Drejtoria Rregullatore për Çështjet e Drejtësisë, Drejtoria e Përgjithshme 

Ministria e Drejtësisë

Elsa Vait Gjini Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Vlerësimit të Akteve Nënligjore dhe Marrëveshjeve, Drejtoria e Vlerësimit të Legjislacionit, Drejtoria e Përgjithshme e Kodifikimit dhe 

Ministria e Drejtësisë

Artens Flamur Lazaj Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Vlerësimit të Akteve Nënligjore dhe Marrëveshjeve, Drejtoria e Vlerësimit të Legjislacionit, Drejtoria e Përgjithshme e Kodifikimit dhe 

Ministria e Drejtësisë

Klobeta Muharrem Zylyfi Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Vlerësimit të Akteve Nënligjore dhe Marrëveshjeve, Drejtoria e Vlerësimit të Legjislacionit, Drejtoria e Përgjithshme e Kodifikimit dhe 

Ministria e Drejtësisë

Kristi Nikollaq Jorgji Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Megi Gentian Cela Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Projektit Antikorrupsion, Drejtoria e Konceptimit dhe Fizibilitetit të Projekteve, Drejtoria e Përgjithshme e Politikave në Fushën e 

Ministria e Drejtësisë

Anxhela Astrit Skënderaj Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Asistencës dhe Shërbimit të Tatimpaguesve, Drejtoria e Shërbimit të Tatimpaguesve, Drejtoria Rajonale Tatimore Vlorë

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

26

27

28

29

30

32

33

3

Drejtoria e Komunik imit

Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimit Social Shtetëror

l l f Sh i ë i blik 20 8 j 0 0

Marjeta Ramazan Duqi Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Burimeve Njerëzore dhe Komunikimit, Drejtoria Juridike, Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore dhe Komunikimit

Inspektoriati Shteteror I Mjedisit, Pyjeve, Ujërave dhe Turizmit

Sidorela Petrit Manaj Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Burimeve Njerëzore, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore, Aseteve dhe Shërbimeve, Drejtoria e Përgjithshme Ekonomike dhe 

Ministria e Financave dhe Ekonomisë

Asunta Artur Toromëni Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Çështjeve Vendore, Drejtoria e Çështjeve Vendore dhe Prefekturave

Ministria e Brendshme

Eris Dylber Agolli Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Çështjeve Sociale dhe Koordinimit të Projekteve

Instituti i Integrimit të të Përndjekurve Politikë

Blisard Meritan Zani Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Analizave dhe Statistikave, Drejtoria e Harmonizimit Fiskal, Drejtoria e Përgjithshme e Politikave Makroekonomike dhe Çështjeve Fiskale

Ministria e Financave dhe Ekonomisë

Visar Besnik Quni Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Sekretarisë dhe Menaxhimit të Dokumentave, Drejtoria e Shërbimeve të Brendshme, Drejtoria e Përgjithshme Ekonomike dhe e Shërbimeve 

Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme

Dalina Nezir Doçi Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

34

35

36

37

38

40

41

42

43

44

45

46

Sektori i Menaxhimit dhe Analiza e Detyrimeve të Papaguara , Drejtoria e Mbledhjes me Forcë, Drejtoria Rajonale Tatimore Shkodër

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

Kristina Aleko Puci Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.95

Specialist

Sektori për Drejtësinë Penale për të Miturit, Drejtoria Rregullatore për Çështjet e Drejtësisë, Drejtoria e Përgjithshme Rregullatore e Çështjeve të 

Ministria e Drejtësisë

Xhoana Thoma Hudhra Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.95

Specialist

Sektori i Menaxhimit të Programeve dhe Projekteve për Zhvillimin Ekonomik, Drejtoria e Menaxhimit të Programeve dhe Projekteve në Fushën e 

Ministria e Financave dhe Ekonomisë

Nensi Fatos Isak Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.98

Specialist

Sektori i Analizave të Mineraleve, Drejtoria e Laboratorit të Analizave Kimike

Shërbimi Gjeologjik Shqiptar

Xhentila Xhevdet Sade Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.97

Specialist

Sektori i Çështjeve Tatimore, Drejtoria Ligjore dhe Teknike

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

Amela Ahmet Bushati Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.96

Inspektor i Dytë

Sektori i Zhvillimit, Arsimimit dhe Kualifikimit të Personelit, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore dhe Shërbimeve, Drejtoria e 

Ministria e Mbrojtjes

Aleksandra Aleko Kole Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Programeve të Zhvillimit Rinor, Drejtoria e Programeve të Zhvillimit të Arsimit, Sportit dhe Rinisë, Drejtoria e Përgjithshme e Politikave dhe 

Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë

Andi Agim Gjetani Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Drejtoria e Programeve dhe Jetësimit të Prioriteteve

Ministria e Brendshme

Anastasi Enver Shakaj Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Burimeve Njerëzore, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore, Aseteve dhe Shërbimeve, Drejtoria e Përgjithshme Ekonomike dhe 

Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë

Rukije Shpëtim Lamçja Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Arkiv Protokollit, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore, Aseteve dhe Shërbimeve, Drejtoria e Përgjithshme Ekonomike dhe 

Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë

Erleta Isa Demushi Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 10.0

Specialist

Etleva Riza Zylyftari Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Burimeve Njerëzore dhe Arkivës, Drejtoria e Shërbimeve të Përgjithshme

Autoriteti i Aviacionit Civil

Lindita Gjon Gjegjaj Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 10.0

Specialist

Sektori i Azilit, Drejtoria e Azilit dhe Shtetësisë

Ministria e Brendshme

47

48

49

50

51

52

53

54

55

57

58

59

61

62

63

64

Drejtoria e Përgjithshme e Doganave

Oltsen Sami Gripshi Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.88

Specialist

Sektori i Mbikqyrjes së Veprimtarisë së Administratorëve të Falimentit

Agjencia e Mbikëqyrjes së Falimentit

Sonila Agim Morina Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.88

Specialist

Sektori i Çështjeve Jo‐Tatimore, Drejtoria Ligjore dhe Teknike

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

Elisa Kadri Shima Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.88

Specialist

Drejtoria e Antikorrupsionit dhe Standarteve Profesionale

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit

Destemona Maksim Celo Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.90

Specialist

Drejtoria e Shërbimeve Sociale

Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimit Social Shtetëror

Ueda Romeo Gjolena Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.89

Specialist

Sektori i Regjistrimit, Drejtoria e Shërbimit të Tatimpaguesve, Drejtoria Rajonale Tatimore Elbasan

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

Patricia Emilian Pogaçe Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.88

Specialist

Sektori i Politikave dhe Strategjive të Kulturës, Drejtoria e Politikave dhe Strategjive të Zhvillimit Kulturor, Drejtoria e Përgjithshme e Politikave dhe 

Ministria e Kulturës

Almir Ylli Xhangolli Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.92

Inspektor

Sektori i të Miturve, Shërbimeve Komunitare, Lirimit me Kusht dhe Statistikave, Drejtoria e Inspektimit dhe Shërbimeve Komunitare

Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimit të Provës

Denisa Bashkim Bundo Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.90

Specialist

Sektori i Burimeve Njerëzore, Trainimit dhe Shërbimeve, Drejtoria e Shërbimeve të Brendshme

Kryeministria

Fiona Blerim Kamberi Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.92

Specialist

Sektori i Koordinimit të Projekteve, Drejtoria e Marrëdhënieve dhe Koordinimit Ndërinstitucional

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

Margarita Xhuvan Vogli Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.92

Specialist

Sektori i Mbikëqyrjes, Drejtoria e Politikave dhe Strategjive të Rendit dhe Sigurisë Publike

Ministria e Brendshme

Suela Petrit Qemalli Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.92

Specialist

Zyra Juridike, Drejtoria e Funksioneve Mbështetëse, Drejtoria Rajonale Tatimore Shkodër

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

Dorela Idajet Kararaj Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.93

Specialist

Sektori i Programimit, Hartimit dhe Harmonizimit të Akteve Rregullatore, Drejtoria e Programimit, Standartizimit dhe Harmonizimit të Kuadrit 

Ministria e Brendshme

Renada Shpetim Daci Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.93

Specialist (Redaktor Gjuhësor)

Sektori i Dokumentacionit, Njësia e Legjislacionit dhe Akteve Rregullatore, Departamenti Rregullator dhe i Përputhshmërisë

Oriola Petrit Budani Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.95

Inspektor i Parë

Sektorët e Kontrollit Tatimor, Drejtoria e Kontrollit Tatimor, Drejtoria e Tatimpaguesve të Mëdhenj

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

Hyri Mato Ramaj Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.94

Specialist

Drejtoria e Mbikqyrjes Elektronike

Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimit të Provës

Sara Zef Vizhna Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.94

65

66 E lisabeta  Skënder  Rada Shqipëri Pub lik  ‐ 2018 , Mesata rja:  9.88

Specia list

Sektori i Ceremonialit , Drejtor ia  e Polit ikave NATO  dhe BE, Drejtor ia  e Përgjithshme e Po liti kave të Mbrojt jes

Ministria  e  Mbro jtje s

Specia list

Sektori i Monitor imit  të Kompetencave Vendo re  dhe Funks ioneve të Deleguara

Administrata  e  Prefektit të  Qarkut Durrës

A lda  I lir  G jergji Shqipëri Pub lik  ‐ 2018 , Mesata rja:  9.88

Specia list

Dega  e Thesa rit  Shkodër

Dre jto ria  e  Përgjithshme  e  Thesarit

67

68

69

70

71

72

73

75

76

77 Myrteza Perparim Braha Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.83

Sektori i Arkiv Protokollit, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore, Aseteve dhe Shërbimeve, Drejtoria e Përgjithshme Ekonomike dhe 

Ministria e Financave dhe Ekonomisë

Irisi Gëzim Gjishti Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.84

Specialist

Sektori i Analizës Buxhetore, Drejtoria e Analizës dhe Programimit Buxhetor, Drejtoria e Përgjithshme e Buxhetit

Ministria e Financave dhe Ekonomisë

Griselda Petref Sula Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.83

Specialist

Sektori i Koordinimit të Projekteve, Drejtoria e Marrëdhënieve dhe Koordinimit Ndërinstitucional

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

Enkelana Bashkim Shala Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.86

Specialist

Sektori i Marrëveshjeve dhe Kontratave, Drejtoria e Integrimit, Koordinimit, Marrëveshjeve dhe Asistencës

Ministria e Turizmit dhe Mjedisit

Uendi Dritan Bushati Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.86

Specialist (Për Marrëdhëniet me Jashtë dhe Publikun)

Drejtoria e Përgjithshme e Pronësisë Industriale

Klejn Luan Ngraçani Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.85

Specialist

Sektori i Të Drejtës së Autorit, Drejtoria e Pronësisë Industriale dhe Intelektuale

Inspektorati Shtetëror i Mbikëqyrjes së Tregut

Xhorsila Gjok Lleshi Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.87

Specialist

Sektori i Monitorimit të Kompetencave Vendore dhe Funksioneve të Deleguara

Administrata e Prefektit të Qarkut Lezhë

Xhesi Ilirjan Gavelli Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.87

Specialist (Arkiv/Protokoll)

Sektori i Burimeve Njerëzore dhe Arkiv Protokollit, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore, Aseteve dhe Shërbimeve

Ministria e Turizmit dhe Mjedisit

Aiola Vladimir Laska Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.88

Specialist

Sektori i Fondruajtjes dhe Shfrytëzimit të Materialeve, Drejtoria e Arkivit të Sistemit

Ministria e Brendshme

Enea Llambi Sheqi Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.87

Inspektor

78

79

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

92

93

94

Komiteti Shqiptar i Birësimeve

Aida Lili Koçi Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.80

Specialist

Sektori i Mbikëqyrjes, Drejtoria e Politikave dhe Strategjive të Rendit dhe Sigurisë Publike

Ministria e Brendshme

Specialist

Sektori i promocionit

Agjencia Kombëtare e Turizmit

Flori Bashkim Kasaj Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.81

Specialist

Sektori i Përgatitjes dhe Fizibilitetit të Projekteve për Arsimin e Lartë, Drejtoria e Konceptimit dhe Fizibilitetit të Projekteve të Arsimit, Sportit dhe 

Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë

Nerenxa Sadik Alia Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.81

Specialist (Shkenca Sociale)

Sektori i Përafrimit të Legjislacionit dhe Ndihmës së Hua j

Agjencia për Zhvillim Bujqësor dhe Rural (Agjensia e Pagesave)

Enea Fatmir Babameto Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.82

Specialist

Sektori i Monitorimit të Institucioneve të Tjera të Varësisë, Drejtoria e Derregullimit, Lejeve, Licencave dhe Monitorimit, Drejtoria e Përgjithshme 

Ministria e Drejtësisë

Ina Xhafer Lamllari Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.82

Specialist për Komunikimet Shkencore dhe Marrëdhëniet me Jashtë dhe me Publikun

Akademia e Shkencave

Samanta Fatmir Rexhepi Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.82

Specialist

Sektori i promocionit

Agjencia Kombëtare e Turizmit

Valeria Adrian Filipi Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.83

Specialist

Sektori i Çështjeve Shoqërore

Drejtoria e Përgjithshme e Burgjeve

Denisa Hekuran Laçi Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.82

Specialist

Ministria e Drejtësisë

Mariklen Agron Menkshi Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.83

Specialist

Sektori i Marrëdhënieve dhe Koordinimit Institucional, Drejtoria e Vlerësimit dhe Komunikimit të Riskut

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit

Manjola Aleksandër Koleci Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.83

Inspektor

Sektori i Çertifikimit, Master Planeve, Mjedisit dhe Cilësisë së Shërbimit, Drejtoria e Aeroporteve

Autoriteti i Aviacionit Civil

Greta Engjell Fico Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.83

Specialist

Sektori i Lehtësive Doganore, Transitit dhe Informimit të Operatorëve, Drejtoria e Procedurave Doganore

Drejtoria e Përgjithshme e Doganave

Teuta Agim Gjerllaku Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.83

Specialist

Sektori i Arkiv Protokollit, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore, Aseteve dhe Shërbimeve, Drejtoria e Përgjithshme Ekonomike dhe e 

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë

Izaora Roland Çollaku Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.83

Specialist (Redaktor)

Sektori i Arkiv‐Protokollit, Drejtoria e Mirëadministrimit të Burimeve Njerëzore, Aseteve dhe Shërbimeve, Drejtoria e Përgjithshme Ekonomike dhe 

Specialist

Sektori Teknik, Drejtoria Ligjore dhe Teknike

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve

Zana Myslim Zoto Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja: 9.83

Specialist

Sektori Juridik, Burimeve Njerëzore dhe Shërbimeve, Drejtoria e Shërbimeve Mbështetëse

Drejtoria e Përgjithshme Detare

Zamira Fatmir Saraçi Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja: 9.83

95

96

97

98

99

100

Drejtoria e  Përgjithshme e  Policisë së  Shtetit

Arta  Preng Bazhella Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja:  9.79

Specialist

Sektori i Qerasë  dhe Zonave me Prioritet Zhvillimin  e Turizmit

Agjencia Kombëtare e Turizmit

Damiano  Gjergji Aliaj Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja:  9.79

Specialist

Sektori i Çështjeve Sociale dhe Koordinimit  të Projekteve

Instituti i Integrimit të  të  Përndjekurve  Politikë

Inspektor

Sektori i Kontrollit në Pikat e Inspektimit  Kufitar, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit  Qarku Durrës

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit

Romina  Luan  Gjoni Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja:  9.80

Specialist (Burime Njerëzore / Arkivist / Magazinier)

Sektori i Financës  dhe Shërbimeve

Agjencia Rajonale e Ekstensionit Bujqësor, Korçë

Vojsava  Xhaferr Copani Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja:  9.80

Specialist

Sektori i Shërbimeve

Suela  Robert Qatipi Shqipëri Publik ‐ 2017, Mesatarja:  9.80

Specialist

Sektori i Promovimit  dhe Qendra e  Trajn imeve në Fushën e Pronësisë Industriale

Drejtoria e Përgjithshme e  Pronësisë Industriale

Ardit Hazir Kovaçi Shqipëri Publik ‐ 2018, Mesatarja:  9.80

Page 13: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

VIPVIPPagesSuplementSuplement

E mërkurë 6 Mars 2019

“BULEVARDI POLITIK”“BULEVARDI POLITIK”••Dy presidentët Meta dhe Pahor shijojnë ushqi-Dy presidentët Meta dhe Pahor shijojnë ushqi-min shqiptar biomin shqiptar bio••Berisha më në formë se kurrë, nuk i bën gjë as Berisha më në formë se kurrë, nuk i bën gjë as gazi lotsjellësgazi lotsjellës••Zgjidhja gjeniale e policisë, leu shtyllat me Zgjidhja gjeniale e policisë, leu shtyllat me graso që të mos prishnin kameratgraso që të mos prishnin kamerat••E bija mbush 4 vjeçe, Spiropali: M’u shfaqe në E bija mbush 4 vjeçe, Spiropali: M’u shfaqe në eko më e madhe se botaeko më e madhe se bota

Ç u d i t m e d e k l a r a t ë n k ë n g ë t a r j a : D j e m t ë s ’ m ë a f r o h e n s e r r i m e m a m i n

Shpati ka gjetur nusen, por nëna është kundër? Ja ç’thotë ajo

Rrëfehet piktorja: Jam e apasionuar pas pikturës së Jackson Pollock

Redaktore: Pamela Aliaj

Stela Rustemaj:Stela Rustemaj:

“Nëse s’do të pikturoja, do dija më pak për “Nëse s’do të pikturoja, do dija më pak për veten, do isha më e huaj ndaj asaj që jam”veten, do isha më e huaj ndaj asaj që jam”

Pikturimi me gjithë Pikturimi me gjithë trupin, ‘bëhem një’ me trupin, ‘bëhem një’ me

veprën timeveprën time

Page 14: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

14 E mërkurë 6 Mars 2019

Ditët e sotme shumë njerëzjanë në krye të një pune tëcilën e kanë zgjedhur për të

siguruar të ardhura apo edhe përtë vënë në praktikë atë që për viteme radhë studiuan nëpër shkolla.Por ajo që të gjithëve na dallon ësh-të fakti se gjithkush nga ne ka pa-sionet dhe dëshirat e tij të cilat nënjë mënyrë apo në një tjetër i real-izon (gjithnjë nëse ka mundësi aponëse janë mjaftueshëm të mëdhapër t'u realizuar). Ndërkaq një gjëtë tillë ka arritur të realizojë edheStela Rustemaj. Nuk mund të themise bën një jetë të dyzuar, por një jetëtë mbushur me ngjyra në kuptimine plotë të fjalës. Ditën ajo është nëkrye të punës si juriste ku edhe kapërfunduar studimet, ndërsa nëpasdite e deri në orët e vona ajo ipërkushtohet gjysmës tjetër të saj,pikturës. Por si lindi pasioni dhe psetani vendosi që ta sjellë në jetë? Nënjë intervistë për "Vip Pages" të"Gazeta Shqiptare", Stela na rrëfenpak nga bota e saj e veçantë e per-ceptimit të artit. "Nëse një ditë dota gjeja veten të ndarë nga pikturaunë do isha një hap më larg vetes.Piktura është pasqyra ime, ështëreflektim i asaj çka unë nuk shprehdot verbalisht. Prandaj nëse një ditenuk do të pikturoja, do të dija mëpak për vetëveten, do të isha më ehuaj ndaj asaj që jam", ka thënëndër të tjera Stela. Për më tepër nji-huni me pasionin e saj dhe atë qëvërtetë mund t'ju frymëzojë në in-tervistën e mëposhtme.

Keni mbaruar studimet përKeni mbaruar studimet përKeni mbaruar studimet përKeni mbaruar studimet përKeni mbaruar studimet përekekekekekonomi dhe juridik ndëronomi dhe juridik ndëronomi dhe juridik ndëronomi dhe juridik ndëronomi dhe juridik ndërkkkkkohë qëohë qëohë qëohë qëohë qëushtroni këtë të fundit. Cila ishteushtroni këtë të fundit. Cila ishteushtroni këtë të fundit. Cila ishteushtroni këtë të fundit. Cila ishteushtroni këtë të fundit. Cila ishteshtysa para 8 vitesh që ju beri t'ishtysa para 8 vitesh që ju beri t'ishtysa para 8 vitesh që ju beri t'ishtysa para 8 vitesh që ju beri t'ishtysa para 8 vitesh që ju beri t'ijepnit jetë pasionit për pikturën?jepnit jetë pasionit për pikturën?jepnit jetë pasionit për pikturën?jepnit jetë pasionit për pikturën?jepnit jetë pasionit për pikturën?

Unë e kam dashur pikturën qëfëmijë, por, asnjëherë nuk kam pa-sur dëshirën të studioja për të. Mjaf-tohesha me skicat, pikturat në letërdhe në muret e dhomës. Ishte njëdite e zakonshme ajo që unë ven-dosa të pikturoja në telajo dheshumë e rastësishme.

Në çfNë çfNë çfNë çfNë çfarë lloj kaarë lloj kaarë lloj kaarë lloj kaarë lloj katetetetetegorie hgorie hgorie hgorie hgorie hyn aryn aryn aryn aryn artititititijuaj?juaj?juaj?juaj?juaj?

Arti im është art modern, ab-strakt. Është konceptual, ku gjith-kush e percepton në mënyrën evetë.

Përse në pikturat tuaja përfshi-Përse në pikturat tuaja përfshi-Përse në pikturat tuaja përfshi-Përse në pikturat tuaja përfshi-Përse në pikturat tuaja përfshi-ni edhe trupin tuaj përveç du-ni edhe trupin tuaj përveç du-ni edhe trupin tuaj përveç du-ni edhe trupin tuaj përveç du-ni edhe trupin tuaj përveç du-

Pikturimi me gjithë trupin,'bëhem një' me veprën time

Rrëfehet piktorja: Jam e apasionuar pas pikturës së Jackson Pollock

"Nëse s'do të pikturoja, do dija më pak për veten, do isha më e huaj ndaj asaj që jam"

Pamela Aliaj

arve? Çfarë simbolike ka kjo llojarve? Çfarë simbolike ka kjo llojarve? Çfarë simbolike ka kjo llojarve? Çfarë simbolike ka kjo llojarve? Çfarë simbolike ka kjo llojmetode për ju?metode për ju?metode për ju?metode për ju?metode për ju?

Pikturimi me duar dhe trupinkrijon një lidhje më organike mepikturën. Gjithashtu, është pasa-porta ime në art, pra në këtëmënyrë krijoj karakterin e pik-turave të mija. Heqja e kufirit mi-dis krijuesit dhe veprës artistikelejon të "bëhem një" me veprën eartit.

A keni pasur ndonjë pikturë, eA keni pasur ndonjë pikturë, eA keni pasur ndonjë pikturë, eA keni pasur ndonjë pikturë, eA keni pasur ndonjë pikturë, e

cila është ende në studion apo sh-cila është ende në studion apo sh-cila është ende në studion apo sh-cila është ende në studion apo sh-cila është ende në studion apo sh-tëpinë tuaj dhe s'keni dashurtëpinë tuaj dhe s'keni dashurtëpinë tuaj dhe s'keni dashurtëpinë tuaj dhe s'keni dashurtëpinë tuaj dhe s'keni dashuraspak ta shisni? Pse?aspak ta shisni? Pse?aspak ta shisni? Pse?aspak ta shisni? Pse?aspak ta shisni? Pse?

Po, është piktura, e cila titullo-het "Plagët" dhe është realizuar nënjë moment shumë të vështirë tëjetës sime, në një moment kudikush është ndarë nga jeta. Jamshumë e lidhur me atë pikturë.

Si i lind frymëzimi për një pik-Si i lind frymëzimi për një pik-Si i lind frymëzimi për një pik-Si i lind frymëzimi për një pik-Si i lind frymëzimi për një pik-turë Stelës?turë Stelës?turë Stelës?turë Stelës?turë Stelës?

Çdo moment për mua është një

moment frymëzimi. Sigurisht që nëdisa momente jam më e frymëzuare në disa më pak, por karakteri imindividual më bën të gjej frymëzimnga çdokush, nga çdo gjë dhe në çdomoment. Dita më ofron shumë mo-mente prej të cilave unë ngacmo-hem për t'i shprehur përmes pik-turës.

Si do të ndihej Stela nëse përSi do të ndihej Stela nëse përSi do të ndihej Stela nëse përSi do të ndihej Stela nëse përSi do të ndihej Stela nëse përnjë moment nuk do të merrej mënjë moment nuk do të merrej mënjë moment nuk do të merrej mënjë moment nuk do të merrej mënjë moment nuk do të merrej mëme pikturat e saj?me pikturat e saj?me pikturat e saj?me pikturat e saj?me pikturat e saj?

Gjithsecili nga ne është në ndry-shim të vazhdueshëm. Pasioni impër piktura, jo! Nëse një ditë do tagjeja veten të ndarë nga pikturaunë do isha një hap më larg vetes.Piktura është pasqyra ime, është re-flektim i asaj çka unë nuk shprehdot verbalisht. Prandaj nëse një ditenuk do të pikturoja, do të dija mëpak për vetëveten, do të isha më ehuaj ndaj asaj që jam.

A ka një pikë takimi mes pik-A ka një pikë takimi mes pik-A ka një pikë takimi mes pik-A ka një pikë takimi mes pik-A ka një pikë takimi mes pik-

Stela Rustemaj:

Page 15: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

15E mërkurë 6 Mars 2019

Çudit me deklaratën këngëtarja:Djemtë s'më afrohen se rri me mamin

Ajo s'para parapëlqen të flasë për jetën private duke u munduarta ketë të tillë sa më shumë të mundet. Ndërkaq ka bërë përjas-

htim së fundmi e ftuar në emisionin 'Mirage'. Këngëtarja AdelinaBerisha duke qenë se është e shoqëruar shumicën e kohës me ma-manë e saj, gazetarja e pyeti nëse e ëma po e pengonte atë për tënisur një lidhje. Adelina u shpreh: "Shpeshherë ndjej që njerëzit nukkanë guxim të më afrohen se kam mamin pas vetes. Por kam mo-mente kur dal me shoqërinë. Kur të ketë diçka të re në jetën timeprivate do e merrni vesh." Ndërkaq kujtojmë se burime të "GazetaShqiptare" zbuluan se ajo ishte në një lidhje me djalin e deputetitKoka, Arbri, por ajo s'ka pranuar të prononcohet lidhur me këtëgjë.

Shpati e ka gjetur nusen, por nëna është kundër?"Vajzat e mira i gjen në fakultet, jo në diskotekë!"

Këngëtari Shpat Kasapi prej kohësh është përfolur se s' ështëmë beqar. Ai e ka gjetur gjysmën tjetër dhe për këtë foli dje

në emisionin e Rudina Magjistarit, i ftuar bashkë me të ëmën,Gjylymsere Kasapi. Shpati nuk ngurroi të bënte shaka me këshil-lat që nëna e tij i jep gjithnjë para se të dalë në mbrëmje përt'u argëtuar. "Kur dal natën më thotë, po pse nuk rri në shtëpi.Vajzat e mira i gjen në fakultet jo në diskotekë". I pyetur ngamoderatorja nëse është i dashuruar, ai u shpreh se ndihet "deridiku", pasi është në fillimet e lidhjes me një vajzë nga Kosova."Jam deri diku. Po fillimet janë normale. Nuk ia kam prezantuarmamit". Duke qenë se nëna e këngëtarit nuk e ka takuar endevajzën, ajo dha miratimin live në emision se tashmë është kohaqë djali i saj të martohet dhe të krijojë familje. Ndërsa mesazhii fundit i nënës së tij për vajzën që i ka rrëmbyer zemrënkëngëtarit është ky: "Cilado vajzë që do të jetë e dashura eShpatit, do të jetë e dashur dhe për mua. Gjithmonë falim,gjithmonë gëzohemi dhe emocionohemi kur fëmijët bëjnë njëvepër të mirë dhe na dëgjojnë". Një vjehrrë që të gjithë do tadonin apo jo?

:

turës dhe profesioneve që keniturës dhe profesioneve që keniturës dhe profesioneve që keniturës dhe profesioneve që keniturës dhe profesioneve që kenimbaruar shkollën?mbaruar shkollën?mbaruar shkollën?mbaruar shkollën?mbaruar shkollën?

Ka një pikë takimi midis profe-sionit dhe pikturës dhe ajo ështëbalanca ime. Nëse njëra më mbanme këmbë në tokë, tjetra më jepgjithë lirinë e fantazisë, ëndrravedhe botës sime të brendshme.

A keni ndonjë piktor/e të cilinA keni ndonjë piktor/e të cilinA keni ndonjë piktor/e të cilinA keni ndonjë piktor/e të cilinA keni ndonjë piktor/e të ciline studioni apo edhe frymëzoheni.e studioni apo edhe frymëzoheni.e studioni apo edhe frymëzoheni.e studioni apo edhe frymëzoheni.e studioni apo edhe frymëzoheni.Është dikush që i përqaset stiliËshtë dikush që i përqaset stiliËshtë dikush që i përqaset stiliËshtë dikush që i përqaset stiliËshtë dikush që i përqaset stilijuaj i punës?juaj i punës?juaj i punës?juaj i punës?juaj i punës?

Jackson Pollock. Jam e apasion-uar pas pikturës së tij. Megjithatëkjo nuk definon shijet e mija në pik-turë pasi nuk jam e lidhur vetëm

me stilin e tij por sesi vijnë tek unëpikturat e tij. Kjo do të thotë që nuklimitohem në një aspekt të pik-turës, por shkoj më tej.

Së fundmi keni folur për një ek-Së fundmi keni folur për një ek-Së fundmi keni folur për një ek-Së fundmi keni folur për një ek-Së fundmi keni folur për një ek-spozitë që do të hapni me vepratspozitë që do të hapni me vepratspozitë që do të hapni me vepratspozitë që do të hapni me vepratspozitë që do të hapni me veprattuaja. Ktuaja. Ktuaja. Ktuaja. Ktuaja. Kur do ta rur do ta rur do ta rur do ta rur do ta realizoni?ealizoni?ealizoni?ealizoni?ealizoni?

Vështirë të them një datë të sak-të, por le të shpresojmë që sa mëshpejtë.

A keni menduar ndonjë emërA keni menduar ndonjë emërA keni menduar ndonjë emërA keni menduar ndonjë emërA keni menduar ndonjë emërpër ekspozitën që përfshin apo ipër ekspozitën që përfshin apo ipër ekspozitën që përfshin apo ipër ekspozitën që përfshin apo ipër ekspozitën që përfshin apo ibashkbashkbashkbashkbashkon frymën e gjithë von frymën e gjithë von frymën e gjithë von frymën e gjithë von frymën e gjithë veeeeepraprapraprapravvvvve?e?e?e?e?

Ende jo, por, besoj dhe emri i ek-spozitës do më vijë në një momentqë as vetë s'do e kuptoj se si.

Page 16: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

16 E mërkurë 6 Mars 2019

Dy presidentët Meta dhe Pahorshijojnë ushqimin shqiptar bio

Presidenti i Sllovenisë Borut Pahor zhvilloi një vizitë në Tiranë me takime tëshumta. Gjatë ditës së djeshme ai bashkë me kreun e shtetit shqiptar Ilir Meta

kanë vizituar një biznes privat familjar në kryeqytet. Njoftimin për këtë vizitë ebëri publik Presidenti Meta me një shënim në faqen e tij në 'Facebook'. "Kënaqësi eveçantë që së bashku me Presidentin e Sllovenisë, Borut Pahor të vizitonim sot(dje) Uka Farm, një biznes model e familjar i mbështetur fort në traditën më tëmirë të prodhimeve shqiptare bio", shprehet z.Meta.

Zgjidhja gjeniale e policisë, leu shtyllatme graso që të mos prishnin kamerat

E bija mbush 4 vjeçe, Spiropali: M'ushfaqe në eko më e madhe se botaElisa Spiropali, ministrja e Shtetit për Marrëdhëniet me Parlamentin

është nënë e një vajze të quajtur Nalta, e cila mbush mbushi 4 vjeç. Nëkëtë ditëlindje, Spiropali i bën një dedikim publik ku shkruan: 'Nalta, Sot je4 vjeçe. Tashmë ke filluar të vishesh vet. Kur flet, më nuk belbëzon. Kurkëndon, nuk stonon. Kur reciton, aktron. T'a uroj këtë ditëlindje ty bija imeqë m'u shfaqe në ekran në ekon e parë, grimcë më e madhe se bota, më edhimbsur se jeta, më e dashur se gjithçka'". Spiropali publikoi dhe një foto,ku të dyja, nënë e bijë, shijojnë detin.

Berisha më në formë se kurrë,nuk i bën gjë as gazi lotsjellës

Ish-kryeministri Sali Berisha njihet për karakterin e tij të fortë edhesportiv. Këtë anë të karakterit të tij nuk harron ta tregojë edhe këto

ditë protestash për opozitën, ku ai jo vetëm që ka qëndruar nga fillimideri në fund të tyre, por edhe ka mundur të përballet edhe me gazinlotsjellës të përdorur shpesh nga policia. Edhe dje ai qëndroi për afro 3orë në protestën para Kuvendit, ndërsa shoqëroi protestuesit deri te KQZdhe u kthye bashkë me ta në selinë e PD. Pavarësisht orëve të gjata tëqëndrimit në këmbë ai është dukur goxha në formë. Duke marshuar drejtselisë së Partisë Demokratike, Berisha ka folur me gazetaren e "News24",Klodiana Lala. Ndërsa gazetarja i ka vënë në dukje se duket në formë pasipolicia përdori gaz lotsjellës dje në protestë, Berisha tha se edhe me gazështë në formë. "Edhe me gaz jam në formë unë, nuk ka asgjë që mëpengon për të vazhduar betejën mua", - tha Berisha .

Na merrni seriozisht!

Krahas masave të shumta të sigurisë të marra për garantimin ezhvillimit të një seance normale parlamentare, Policia e Rendit

kishte marrë dje dhe një masë të veçantë shtesë, që rrallë kujt mund tishkonte mendja. Nisur nga precedentët e mëparshëm ku protestuesitkanë hipur nëpër shtylla dhe kanë dëmtuar kamerat e sigurisë dhealtoparlantët me anë të të cilëve bëhej thirrje protestuesve të respek-tonin ligjin dhe rendin publik, Policia e Shtetit kishte lyer të gjithashtyllat e ndriçimit përpara Kuvendit me graso makinash. Kjo për tëbërë të pamundur hipjen e protestuesve në shtyllat e ndriçimit dhedëmtimin e kamerave të reja të sigurisë dhe altoparlantëve të vendo-sura ditët e fundit në ambientet para Kuvendit. Siç shihet edhe nëfoto, që në orët e para të mëngjesit punonjës dhe mjete të policisëbënë të mundur lyerjen e tyre me graso.

BULEVARDIPOLITIK

BULEVARDIPOLITIK

Na merrni seriozisht!

Page 17: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

17E mërkurë 6 Mars 2019

Këshilla

Si të kujdesemi për lëkurëngjatë pranverës?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Gjatë verës lëkura efytyrës ka nevojëpër lagështirë të

vazhdueshme, gjatë dimritpër mbrojtje nga e ftohta,ndërkohë që gjatë pran-verës nevojitet një terapi eveçantë vitaminash.Kujdesemi për fytyrën nëpranverë, por, kjo nuk do tëthotë që duhet tejkaluarpërdorimi i tyre. Sasia emadhe e vitaminave (mad-je dhe vitamina C) mund tëshkaktojë hipervitaminë,që çon në tharje, skuqje dhedehidratim të pjesshëm tëlëkurës. Për këtë arsye eshëndetshme është taktikadyfishe: Marrje ebrendshme në masë e vi-taminave dhe aplikimi jas-htëm i produkteve kozme-tike me përmbajtje vitami-noze. Zakonisht, me vitam-ina pasurohet kozmetika epërditshme, qofshin këtokremra për ditën apo natën.Për këtë arsye ato mund tëpërdoren jo vetëm në peri-udha që mungojnë vitami-nat, por gjithmonë kur lëku-ra ka nevojë përpërkujdesje.CILAT VITAMINA TËZGJEDHIM?LËKURA E THATË

Nëse me afrimin e pran-verës lëkura juaj bëhetshumë e thatë, përdorniprodukte kozmetike qëpërmbajnë më tepër vita-minë E. Vendoseni atë çdonatë me ndihmën e një tam-poni pambuku në pjesët ethata të fytyrës, trupit dhenë rrudhat e thella. Edhe juvetë mund të pasuronikremin që do të përdorninëse shtoni disa pika vita-minë E, e cila shitet në far-maci. Nëse lëkura juaj ësh-të dëmtuar nga i ftohti,kërkoni kombinimin e vita-minës E me vitaminën A.Kremin e duarve, i cilipërmban këto dy vitamina,mund ta përdorni edhe përzbutjen e bërrylave, gjun-jëve, thembrat e këmbëveapo për buzët e plasura. Neju rekomandojmë dy maskashtëpie, të cilat përmbajnëvitaminë A dhe E. 1. Nëmbrëmje hidhni në ujë tëzierë një grusht me kajsi tëthata, ndërsa në mëngjesshtypini dhe shtoni 2 lugëkafeje kos. Mbajeni për 15minuta në fytyrën tuaj dhedo të shihni që ajo do tëzbutë lëkurën. 2. Grini hollëmajdanoz ( ai përmbanshumë vitaminë A) dhe sh-toni vaj. Do të përfitoni një

maskë të jashtëzakonshme.LËKURA EYNDYRSHME

Nëse gjatë pranverëslëkura juaj bëhet porozedhe e yndyrshme, ju mundtë shmangni puçrrat e pa-këndshme duke përdorurkombinimin e vitaminës Edhe C. Maska në kushtet eshtëpisë. Përzieni një lugëgjelle fruta të thata me një

lugë gjelle grurë dhe zhyti-ni në ujë të nxehtë. Shtoni15 pika limoni të freskëtdhe vendoseni maskën efituar për 20 minuta. Ajo dotë pastrojë poret tuaja dhedo të rinojë ngjyrën e fy-tyrës tuaj. Shenjat e krijua-ra nga puçrrat mund t'i hiq-ni me ndihmën e ma-jdanozit të prerë hollë tëpërzierë me kripë. Ai për-

doret në formën e piling-ut.VITAMINA C

Një nga vitaminat më tërekomanduara për lëkurënështë vitamina C. Ajopërmirëson proceset e sh-këmbimit, aktivizon funk-sionet mbrojtëse të saj,mbron muret e enëve tëgjakut, përmirëson ngjyrëne lëkurës dhe normalizonndarjen e yndyrave nga

djersa. Mund të "përkëd-helni" lëkurën tuaj me këtëvitaminë nëse shtypnipjesën e brendshme të çdolloj agrumi dhe shtoni kosnatyral pa përmbajtjesheqeri. Mund të bëni edhemaskë për fytyrën nësepërzieni pataten ose lakrëne bardhë me niseshtepatateje. Përdorni pa prob-lem fruta dhe perime të ngr-

ira. Kur e dini se për çfarëvitaminash ka nevojë lëku-ra juaj, në fund të verësmund të blini edhe "ilaçet"e shijshme. Pastroni frutatose perimet, grijini hollë oseshtrydhini dhe shtoni 1 lugëgjelle vaj. Më pas futeni nënjë qese dhe ngrijini. Kësh-tu do të keni gati dhemaskat për dimrin e ardhs-hëm.

Page 18: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 201918 - SPECIALE

Trashëgimtarët e ish-të dënuarve politikë, që nuk kanëmarrë dëmshpërblimin e këstit të tretë duhet të dorëzojnë dokumentet në Ministrinë e Financave. Janë

në total 5 mijë përfitues, dosjet e të cilëve janë shqyrtu-ar nga Drejtoria e Pagesave nga janari deri në tetortë vitit të shkuar. Burime zyrtare nga ministriabëjnë të ditur se trashëgimtarët njihen si përfitues,por kanë mangësi në dokumentacion. "Gazeta Sh-qiptare" zbardh sot listën e përfituesve me të gjithadetajet për çdo dosje. Në listën e publikuar shëno-het me "V" në rastet kur dokumenti është në rreg-ull, me X kur është gabim dhe është kolona boshkur dokumenti nuk është paraqitur.

Ministria e Financave publikon listën me dosjet që ka shqyrtuar nga janari deri në tetor 2018

Ish-të përndjekurit, 5 mijë trashëgimtarët që marrin paratëDokumentet që duhet të plotësojë çdo përfitues

DOKUMENTETDOKUMENTETDOKUMENTETDOKUMENTETDOKUMENTETTë gjithë trashëgimtarët e ish-të dënuarve duhet të siguro-

hen pranë bankës në të cilën kanë hapur llogarinë që llogariae tyre është aktive. Në rast se llogaria nuk është aktive, shu-ma e dëmshpërblimit kthehet mbrapsht në buxhet, duke sjellëvonesa dhe ndërlikime të panevojshme. Kur kemi ndryshimtë identitetit, (emër/mbiemër), apo në rastet kur në certifikatëndryshon emri ose mbiemri, qoftë edhe me një germë të vetmenë krahasim me dëshminë e trashëgimisë apo prokurës, kartëssë identitetit dhe çdo dokumenti tjetër të nevojshëm, duhetmedoemos që në të gjitha dokumentet, emrat të jenë të njëjtëme atë që është shkruar në certifikatën e lëshuar nga gjendjacivile. Në raste se ka transkriptime të gabuara gjatë kohës

nga një certifikatë e një periudhe të caktuar, atëherë këto ndry-shime duhet të pasqyrohen brenda formatit të certifikatës,apo edhe të një vërtetimi të veçantë të lëshuar nga zyra egjendjes civile. Ligji parashikon edhe rastet e ekzekutimevepa gjyq. "Në rastet e ekzekutimeve kapitale pa gjyq është idomosdoshëm një vendim fakti gjykate që vërteton vdekjen,plus një certifikatë negative e lëshuar nga zyra e gjendjescivile. Në rastet kur për arsye të njohura në gjendjen civilenuk ekzistojnë dokumente të periudhës përkatëse dhe kyfakt vërtetohet nga gjendja civile, i interesuari është i detyruartë bëjë një gjyq fakti, të cilin edhe në këtë rast si në pikën mëlart, duhet ta shoqërojë me një certifikatë negative", thuhetnë njoftimin që Ministria e Financave.

EMER MBIEMER EMER MBIEMER

KOPJE TE

LETER NJOFTI

M

NUMER

PERSONAL

LLOGARI

BANKARE

CERTIFI-KATE VDEKJ

E

CERTIFI-KATE

E TRUNG

UT FAMIL

JAR

DESHMI

TRASHGI-MIE

PRO-KURE

CERTIFIKATE

PER CDO

NDRYSHIM

IDENTITETI

EMER MBIEMER EMER MBIEMER

KOPJE TE

LETER NJOFTI

M

NUMER

PERSONAL

LLOGARI

BANKARE

CERTIFI-KATE VDEKJ

E

CERTIFI-KATE

E TRUNG

UT FAMIL

JAR

DESHMI

TRASHGI-MIE

PRO-KURE

CERTIFIKATE

PER CDO

NDRYSHIM

IDENTITETI

FATIME REXHAJ V V VSHEFQET REXHAJ V V

VALDETE ZALLI V VVALENTINA MADANI V V

VALMIRA REXHAJ V PBESNIK REXHAJ V PFLORIN REXHAJ V P

VALBONE REXHAJ V PSHKELQIM REXHAJ V V V

V V VZEF MARKU

DAVA NIKOLLI V PLULA NIKOLLI V P

PJETER MARKU V V VV V V

ANDONETA PAPAHRISANTHU V V VPAVLI PAPAHRISANTHU V VKOCO PAPAHRISANTHU V VIRINI ORGOCKA V V

V V VLUVIGJ VUKAJ V V VPJETER VUKAJ V PPRENDE NILAJ V P

GJON VUKAJ V PNDUE VUKAJ V P

KATRINE TINAJ V PV V V

TEFTA DEROMEMAJ V PHAJDAR DEROMEMAJ V PPETRIT DEROMEMAJ V P

SKENDER DEROMEMAJ V PILIR DEROMEMAJ V P

ESMA SHASKA V P

FETI DEROMEMAJ V V VV V V

PAL GURI V PMARIJE DEMA V P

KATRINE VATAJ V PPRENDE MHILLI V P

ANGJELINA DEMA V V VLEZE PJETRI V P

GJELOSH GURIVLADI GURI V P

V V VABDULLAH BERHAMI V V XFKOPJE

SHPETIM BERHAMI X XFATBARDH BERHAMI X X

ROLAND BERHAMI X XBESNIK BERHAMI X X

SULEJMAN BERHAMI V V VERIOLA MISKU V VDORINA BERHAMI V V

BUKURIJE BATHORJA V VNEXHMI BERHAMI V VBEDRIJE KERTUSHA V V

V V VHUZRIE NEZHA V V XQAZIM NDREU V

HAZIS NDREU V PABDI NDREU

ARSHI NDREU V V VKADIFE HOXHA V P

ALLTANE HOXHA V PV V V

HAJRIJE ALLA V VAISHE KULLAFI V VAHMET ALLA V VXHANE BARDHI V V

NEXHMIJE LALA V VMEREME BALLA V VHANIFE SINA V V

V V VARIFE HOXHA V V VSALI HOXHA V V

NEFARET HOXHA V VVANGJEL THOMAI V VFATIME DOLLANI V VKADENE ZENELI V V

V V VRIZA RUSI V V V

ZYLIHA RUSI V V VSID'KI RUSI V V V

ADRIAN RUSI V VMIMOZA DACI V VMIRJAM TAIPI V V

SHPRESA RUSI V VABDYL RUSI V V V

ORMIR RUSI V VVILMA TAIPI V V

EQEREM RUSI V V VRIZA RUSI V

NERMIN TUZI V VINDIRA BALA V V

THABIT RUSI V VBAHRI RUSI V V V

GAZJON RUSI V VMAKBULE RUSI (BUSHATI) V V V

V V VALIDIJE BREGU V V VMIRELA VRAPI V VELIRA BREGU V V

CLIRIM BREGU V VKLAUDI BREGU V P

V V VLEZE ÇUNAJ V V V

SHUK ÇUNAJ V V VPINE KRONI V X REVGJON ÇUNAJ V PDILE ÇUNAJ X X

MARIJE PJETRI V V REVNDOC ÇUNAJ V V REVTOM ÇUNAJ V P

V V VFRROK PRENGA

MARK PRENGA V PNDUE PRENGA V V V

V V VDILAVER LAMKA

ASTRIT LAMKA V VV V V

SHAQIBE GJOLEKA V V VAGIM GJOLEKA V VDRITA PROKO V VFATO BUSHI (BUSHAJ) V V V

SUELA BARKAJ V PARTEMIDA KOÇIRAJ V V V

V V VDAUT DAUTI V V

RAMIZ DAUTI V VNAXHIJE NOKA V V

SAKIP DAUTI V VMUSTAFA DAUTI V VFIQIRETE KOLTRAKA V V

V VSULEJMAN KURTI V V V

NAFIJE NOGA VILIR NOGA V X

LETE LLESHI V V VLILJANA VALTERI V V

VERE VALTERI V XNIHAT KURTI V X

BESNIK KURTI V V V

Page 19: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 2019 - 19SPECIALEALMIRA KURTI V P

BEHIXHE KOLA V X XYLBER VALTERI V X V

V V VPETRINA FRASHERI V V V

FRENCIS FRASHERI V PDANIEL FRASHERI V PSTELA FRASHERI V V V

V V VZELIHE MUJA V P

MUHAMET MUJA V X VV V V

PASHKE PAJA V V VPREK PAJA V V VMARE LEKNIKAJ (PAJA) V P

V V VMRIKA LLUSKU X p

agustin llusku v v vV V V

ENGJELLUSHE LOCI V VPETRIT DAJA V V

MARJANA DAJA V XSEJDI V V VISUF V P

COL V V VV V V

SULEJMAN ZUNA V VILIR ZUNA V V

DHURATA DOÇI V VBURBUQE GJIZA V V

ZENEL ZUNA X V VLUSHE REXHEPI V V V

LINDA SULAJ V VARBEN REXHEPI V V

ENGJELLUSHE ÇOLLAKU V VRINA VITO V V

SOKOL REXHEPI V VRIFAT REXHEPI V V

BALE SALA V VV V

SULEJMAN KURTI V V VNAFIJE NOGA V

ILIR NOGA V XLETE LLESHI V V V

LILJANA VALTERI V VVERE VALTERI V X

NIHAT KURTI V XBESNIK KURTI V V V

ALMIRA KURTI V PBEHIXHE KOLA V X X

YLBER VALTERI V X VV V V

NURIJE BEUJOLLDIZE RRUGEJA V

XHAHARIJE TURKU V VNEZIR BEU V

NAMIRE CARANESRETE GJERGJAJ V VHEROINA MATAJ V V

DASHURIJE KOCI V VV V V

FERUZE ISAJ V V VSELFO ISAJ V V V

PERPARIM ISA V VBUKURIJE BENDO V

ARSHIN ISA V VVAIT ISA V V

SHEFKI ISAJ V V VXHAFERIE BANAJ V V

SULLTANE OLLI V VRIZA ISA V V

LUMTURI TAFAJ V VHASAN ISAJ V V V

KUJTIM ISA V VFLUTURA PITKA V X

TEKI ISAJ V V VNESIMI ISA V XARTA VELIU V VKADRI ISA V X

XHEMAL ISAJ V XNEXHIDIJE OLLI V V V

KIMETE LENGO V vVLADIMIR OLLI V

FATIME HILA V V VARESIM HILA V V

NEFE HILA V V VELMIRA ANDONI V v

AFERDITA QORI V vEMIN HILA V X

HETEMIJE XHAMAQI V V VDONIKA XHAMAQI V VHYSEN XHAMAQI V V

HASIME MULLAJ V V VVALENTINA MULLAJ V V

ILIR MULLAJ V VV V V

ROMINA MIRASHI V VV V V

LULE MHILLI V V VMIRASH MHILLI V V V

AGOSTIN MHILLI V PVASIL MHILLI V PFLORA MHILLI V P

FRAN MHILLI V V VMIRE THANA V P

V V VHEKURAN DADA V VMEHMET DADA V VNURIJE SELIMJA V VALIJE KUMINJA V V

V V VIDAJET XHIKA V V

FATUSHE NDREU V VHAJDAR XHIKA V VLULJETA XHANI V V

SUZANA HIDRI V VV V V

XHEMALIJE HAJDARI V V VFERIT HAJDARI V P

SHPRESE TAHJA V PAGIM HAJDARI V PDRITA LOHJA V P

SADETIN HAJDARI V V VV V V

ZOICA (ZARIFE) TARELLI V V VBILBIL TARELLI V V

DASHAMIRE RUSI V VIKA(DALLENDY GJIKA V V

ZOICA GJIKA V VV V V

FADIL MUKJA V V VHANIFE ALCANI V P

V V VQIRANA PARTALI V V VKULLA PARTALI X XSPIRO PARTALI X XKOSTA PARTALI V V

DHIMITRI PARTALI V VSTAVRO PARTALI V V

JANI PARTALI V V VVASIL PARTALI V V

FROSINA FERULI V VHRISANTHI MELLO V V

KALIPSO LEZO V V V FOTINI VRANGALLA V V

DHIMITRI LEZO V VELEFTERIA RAKA V V

ELI GAÇO X XV V V

LATIF SHEMUNI V V VMARIA DURO V VPETRIT SHEMUNI V VGEZIM SHEMUNI V VISMET SHEMUNI V V

SAFIGJE TAFA V V VSANIJE BUZI V V

DALLANDYSHE SINANI V XDASHURIE HOXHA V X

YLLI TAFA V XZENEPE BALLA V PFETAH SHEMUNI V P

HAJDAR SHEMUNI V PLUFTAR SHEMUNI V PREFAT SHEMUNI V V VBULE GOZHINA V V

RAMAZAN GOZHINA V VRAPI GOZHINA V X

V V VSOSE BOLLANO V VAGRON BOLLANO V VJOSIF BOLLANO V V

MIRANDA ZOTO V VNAPOLON BOLLANO V V V

TIMO BOLLANO V VKOSTANDINA BOLLANO V V

V V VBAJANE TAFA V V V

BIDE METHASANI V V VHURMA NGOTA V P

GRUNESH JOLLA V PYLLI METHASANI V P

TELHAT(GEZIM METHASANI V PLIMAN METHASANI V PTEUTA ZEBI V P

VERA BARUTI V PGJYLIZARE SHEHI V P

FARI SHEHI V V VV V V

FATMIR MEHMETI V VENGJELLUSHE MORCKA V V

ERMELINDA FISHTA V VV V V

NURIJE DERVISHI V V VFATIME QAMA V PFIQIRI DERVISHI V V V

GRAMOZ DERVISHI V PDALLANDYSHE DERVISHI V P

GEZIM DERVISHI VJULJAN DERVISHI V P

V V VBELKIZE HYSENI V V V

DRITE HYSENI V XALI GASHI (HYSENI) V V

V V VHAMZA KAZAZI V VLIRIJE KARAGJOZI V V

V V VQemal Lecini V V

File Becerri V V VLumturije Rudi V V

Gezim Becerri V VEjup Becerri V V

Bardhyl Becerri V VZihni Becerri V VLaje Gjuzi V V

Mimoza Kariqi V VQefsere Qosja V V

Fadil Becerri V VPetrit Becerri V V

Zije Cela V V VHajrie Mansaku V VDiana Qesja V VIsmet Cela V VDushe Veliu V VDrita Cela V PArtan Cela V V V

Dhurata Dishani V VV V V

ZENEL BYLYKBASHI V V V

(vijon)(vijon)(vijon)(vijon)(vijon)

Page 20: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 201920 - OPINION

Bajram Hallkokondi,oficeri që i shkroi Uillsonit

Opinioni i Ditës

Nga ILJAZ ISMAILI

... presidentit Uillson, Letrën mekërkesat e shqiptarëve.

Në vitin 1914, BajramHallkokondi ishte në luftë me re-belët, të cilët ishin kundër PrincVidit, e pro Greqisë dhe Serbisë.

Më 24 dhjetor të vitit 1914, tru-pat italiane pushtuan Vlorën. Ad-mirali italian Patrisi, zbarkoi me1000 ushtarë detarë në Skelë, tëcilët u pasuan me ardhjen e regji-mentit të X-të të bersalierëve, nënkomandën e kolonel Moskos.Burri i madh e poeti brilant AliAsllani, i cili atë kohë ishte zëv-endësprefekt, shkoi në konsul-latën italiane dhe pyeti konsullin:-Pse zbarkojnë ushtarë italianë nëSkelë, në një kohë kur këtumbretëron rregulli dhe qetësia? Ekonsulli italian iu përgjigj:-"Nuktë takon ty, të pyesësh për këtë,pasi është marrë vesh Roma meDurrësin"(lexo: Esatin).

BËNË DHE SHKRUAN HIS-TORI...

Familjet e mëdha shqiptare,janë quajtur të tilla, nga bijtë qëkanë nxjerrë, nga veprat që atabënë në shërbim të atdheut. Më sëshumti, ato familje nxorën nga njëpinjoll, që la emër të pashlyeshëmme shërbesat që bëri për atdheun.

Sa për të ashtuquajturat famil-je "të mëdha", ato që morën ofiqete otomanëve dhe timaret prej tyre,i ka gjykuar dhe do t`i gjykojë his-toria, sado të jenë në numër shkar-ravitësit që shkruajnë për to.

Por janë pak, shumë pak famil-je të mëdha, që nxorën dy apo edhemë shumë bij të lavdishëm, të cilëti shërbyen atdheut me përkushtimpatriotik të pa cak, secili në fush-ën ku shkëlqente.

Njëra nga këto familje, ështëFamilja Hallkokondi e Vlorës, dybijtë e së cilës-Sali dhe BajramHallkokondi, bënë vepra që kohëtnuk munden t`i shlyejnë.

Vëllai i madh, Sali Hallkokon-di, ishte njëri nga personalitetetmë të spikatura të Shqipërisë nëgjysmën e parë të shekullit tënjëzet. Kryeakademiku i këtij ven-di, e kryetari i Akademisë së Sh-kencave të Shqipërisë Prof. AleksBuda, shkruante:-"SaliHallkokondi është një intelektuali shquar i vendit tonë". Kurse pro-fesor Skënder Luarasi, kur Zogu evrau Sali Hallkon pas shpine nëvitin 1936, si shumë të tjerë, do tëshkruante: "Po të mos e kishtevrarë Zogu Sali Hallkokondin, Sh-qipëria do të krenohej me mend-jen e tij enciklopedike"... Saliu ësh-të autori i së parës Histori të shk-ruar të Shqipërisë, "Histori e Sh-qipërisë së Re", botim i vitit 1923.Ashtu siç është autor i të paritFjalor Enciklopedik("FjaloriGjithfarësh"- e quante ai), por edhei "Fjalor Kombiar i Kulturës dheHistorisë", e i shumë veprave tëtjera, të cilat u morën e u përdorënnga "doktorët" e ardhshëm të këtijvendi. Të vërtetën lakuriqe përkëtë fakt, e tha Prof. GazmendShpuza në përurimin eMonografisë me autor prof. Bard-hosh Gaçe në datën 10 maj 2005, nësallën e SHQUP-it që patëm:- "Ne

historianët shqiptarë, le të mosfshihemi pas gishtit tonë të vogël.Të gjithë e kemi shfrytëzuar ve-prën e Sali Hallkos. Unë konkre-tisht, dy gradat e para shkencore,i kam mbrojtur bazuar në punimete tij"...

Kurse kryetari i Akademisë sëShkencave Prof. Ylli Popa në pre-sidiumin e asaj salle, tha:-"Ju vlon-jatët, krenoheni se Sali Hallkokon-di ishte vlonjat....Gabim e keni,sepse ai i kishte kapërcyer kufijtëe Vlorës, e të Shqipërisë"

"Zotërues i gjuhëve frënge,greke, perse, turke dhe italiane, aikishte një zotësi të rrallë arsyeti-mi për ngjarjet, për zhvillimet poli-tike dhe diplomatike, sidomos nëpasqyrimin e gjallë të historisë sëpopullit shqiptar"(Bardhosh Gaçe,Monografi, fq 92, bot. 2005)...

LUFTOI, POR "NUK SHKROI",AI QË...

Vëllai i tij më i vogël BajramHallkokondi-oficer, përveçpërkushtimit të pa fund ndaj çësh-tjes kombëtare si njeri i arsimuare i kultivuar, ishte pajosur nganatyra edhe me një oratori të pa-shoqe. Ai bashkë me Avni Rustem-in, Jani Mingën, Memo Meten etj,ishin oratorët më të përgatitur qëe ngrinin Vlorën në këmbë, për tëluftuar kundër pushtuesve.

Bashkëpunëtor dhe luftëtar nëkrah të Avni Rustemit, JaniMingës, Thoma Papapano, KolëKamësi, Osman Haxhiu, HalimXhelo, Memo Mete etj. BajramHallko ishte njëri ndër personalite-tet e spikatura të viteve 1911-1925.

Viti 1915, e gjeti Shqipërinë jovetëm shesh lufte, por edhe me tre"qeveri-ra shqiptare"; "qeveri" eShkodrës, "qeveri" eDurrësit(Esati)-Shqipëri e mesme,"qeveri" e Musa Qazimit, si dhe dy"qeveri-ra" të huaja, atë italianenë Vlorë, dhe gjithë viset e Veriutnën "qeverinë" e Serbisë. Traktatii fshehtë i Londrës, kishte reali-zuar të gjitha pazaret e bëra mes"aleatëve" dhe Esat Toptanit...

Kurse në marsin e vitit 1916, tru-pat italiane në Shqipëri numëroninmbi njëqind mijë ushtarë. E në 15shtator 1916, në zyrat e shtetit "sh-

qiptar", valonte vetëm flamuri ital-ian, duke e lidhur Vlorën me Leçen,si një provincë të saj...

E në shenjë mirënjohjeje përshërbesat e çmuara, ata e emëru-an Esatin, edhe "Princ i Shqipërisësë Mesme"...

Ashtu siç do të emëronin nëvitin 1925 kryeministër, e në vitin1928, edhe... "mbret të shqiptarëve",vetë nipin e Esatit-Ahmetin, edhekëtë, për shërbesat e çmuara kun-drejt tyre.

Si ushtarak i zoti e atdhetar ipërkushtuar, ai luftoi në krye tëtrupave shqiptare, në të gjithë Sh-qipërinë. Qysh nga zona e Cakran-it kundër austriakëve, kundërgrekëve në Gjirokastër e Përmet,kundër serbëve deri në vitin 1921,në Dibër, Mirditë dhe në Dukagjin.Ashtu siç ishte në krye të ushtar-akëve shqiptarë në Dhjetor të vitit1924, në betejat e Kërrabës dhe Sh-kallës së Tujanit kundër sllavëve,që po sillnin Zogun në fronin që unevojitej atyre...

...I SHKROI LETËR UILLSONIT!Janë drejtuar shumë letra e

nota proteste, nga shumë shqiptarëpatriotë e shoqata patriotike drej-tuar Konferencës së Paqes në Par-is. Ashtu siç edhe nga argatë tëregjur të të huajve.

Sepse..."Ishte arritur një dasindërshqiptare, ndonëse jo fort edukshme, ku muhamedanët thir-reshin "turq", ndërsa ortodoksët"grekë" apo "kaurë". Kjondodhi..."Për shkaqet e njohura, senjëri përpiqej për "babën" e tjetripër "papën", njëri për din, e tjetripër kryq"(Sali Hallkokondi "Histo-ria e Shqipërisë së Re" bot. viti1923, fq. 238).

Por vetëm një letër arriti nëAmerikë, në zyrën e presidentit.

Sepse...në janar 1919, me porositë Uillsonit e me urdhër të Depar-tamentit të Shtetit Amerikan, dotë mbërrinte në Shqipëri konsulli iSHBA-ve në Torino, Jozeph Haven,"Për të parë gjendjen në vend, e përtë hetuar dëshirat e popullit sh-qiptar"...

Diplomati amerikan përshkoigjithë vendin, në jug dhe në veri.Por kudo që shkonte, ishte nën

mbikëqyrjen e rreptë të trupaveitaliane, e personalisht të gjeneralFerreros(Ferrero ishte komandanti truparmatës së XVI italiane tëpushtimit në Shqipëri).

Në pamje të parë, dukej sikuritalianët kujdeseshin për sigurinëe tij. Në fakt, ishte krejt e kundër-ta. Ata nuk donin të lejonin komu-nikimin e tij me shqiptarët.

"E para armë e shenjtë, e parakryengritje kombëtare, është ajo ePërmetit më 6 mars 1919, e cila tron-diti aq keq politikën italiane, saqëgjeneral Ferrero mori qortime tërënda nga eprorët e tij në Romë.Delegati amerikan, erdhi në Përmetsi në gjithë Shqipërinë, i shoqëru-ar nga bajonetat italiane, të cilatkujdeseshin të mos kishte veprimepatriotike. Nën zë, italianëtthoshin se "shqiptarët janë të egër,e mund të vrisnin delegatin ameri-kan". Por më 6 mars dy oficerë sh-qiptarë, Bajram Hallkokondi dheDemo Korça përmes bajonetave ital-iane i dhanë në dorë diplomatitamerikan një letër për Uillsonin.Letra për presidentin amerikan,ishte shkruar në dy gjuhë, anglishtdhe frëngjisht.

Mbasi shkoi në zyrë dhe e lexoi,ai ftoi në zyrë të dy oficerët, me tëcilët bisedoi për dy orë rresht, papraninë e italianëve.

Në letër shkruhej:-"Populli i kra-hinës së Përmetit, i mbledhur sotnë një miting proteste energjik dhekundër kërkesave imperialiste tëVenizellos, bazuar në parimet eproklamuara nga Presidenti iSHBA-ve Uillson, të pranuara prejaleatëve, kërkon ndreqjen e pa-drejtësive që iu bënë Shqipërisë nëKonferencën e Londrës 1912-1913, ecila shkëputi Kosovën në favor tëSerbisë dhe Malit të Zi, Çamërinënë favor të Greqisë, ku shqiptarëtatje, vazhdojnë të vuajnë të këqijate njohura. Konferenca e Parisitduhet të korrigjojë gabimet e Lon-drës, të na kthejë Janinën, Manas-tirin dhe Kosovën. Të drejtën enëpërkëmbur nga Konferenca eLondrës e kërkojmë sot, se vetëmashtu do mund të rrojmë të qetë.Ndryshe s'do të pushojmë sëkërkuari, pasi i kemi trashëgim

nga stërgjyshërit tanë. Ne e duamShqipërinë nën mbrojtjen eAmerikës dhe pa protektoratin eItalisë, "etnografike, të lirë evetqeverimtare"...(Gazeta "Dielli",Nr. 1484, Boston Mass, datë 28mars 1919, f.1-2).

Diplomati u premtoi oficerëve,se letra e tyre do t`i shkonte nëdorë presidentit amerikan. Dheletra shkoi në zyrën e tij. Argatëtqëllim-këqij(që thonë se ai nuk lagjë të shkruar), le të kërkojnë nëBibliotekën e parlamentit ameri-kan, se atje e kanë letrën e përpi-luar nga Bajram Hallkokondi.

Kuptohet, sa u largua ameri-kani, të dy oficerët u burgosën.Populli i Përmetit, por edhe xhan-darët shqiptarë u ngritën mearmë, të fyer nga ky veprim.Shpartalluan burgun dhe i nx-orën oficerët. U vranë shtatë ush-tarakë nga forcat e pushtuesveitalianë. Italia, u trondit nga vep-rimi i Bajram Hallkos dhe Ferre-ro tha:-"Nuk e dija se ai ishtekundër nesh". Populli i Përmetit,qysh atë ditë ngritit këngën: -"S`njoha gjë, më plaçin sytë/ Qëkur s`helmova Bajramnë/ Unë equaj nga të mitë/ Ai bëkej propa-gandë"...

Ndërsa Esati ato ditë, i shkru-ante delegacionit italian në Parisqë... "Italia të ruajë mandatin e sajmbi Shqipërinë dhe të marrë nëdorëzim portin eVlorës"(Monografia B.Gaçe, fq.238-239).

E Myfiti i dërgonte telegramTurhan Pashës, që kryesonte del-egacionin shqiptar në Paris. Beui Libohovës i kërkonte atij të jeptemiratimin, për të kaluar Sh-qipërinë e Jugut, "nën garancinëe mbrojtjen e Italisë"(Muin Çami"Lufta e popullit shqiptar për çlir-imin kombëtar,1918-1920"(Përm-bledhje dokumentesh, Akademiae Shkencave RPSH, Instituti i His-torisë 1976, fq.71)...

Familja Hallkokondi, mbetigur kilometrik i Historisë, sepsekurrë ndër shekuj nuk hëngribukën e të huajit, kurrë nuk jetoime rrogat e pushtuesve, e kurrënuk u vu në shërbim të tyre. Sepsekurrë nuk shfrytëzoi djersën dhegjënë e të tjerëve, por jetoi medjersën e vet...

Njëri nga pasardhësit e BajramHallkokondit(Hazis-në mos gaboj equajnë), i tha një argati qëllim-keq: -"Po "Guri me Qiell", për të cilin jushkruani, çfarë ka lënë të shkru-ar"?!?

Pra, bijtë e kësaj familjeje, i kry-en më së miri detyrat ndaj Atdheut.I shërbyen atij si shumë pak të tjerë,me mendje e me pushkë, kurdo ekudo që e lypi nevoja. Askush nukmund të thotë se duhej të bënin edhediçka tjetër. Madje u sulmuan, u bur-gosën, u vranë pas shpine, u përzunëvetëm për faktin se besonin që Atd-heu i tyre(pra i yni) do të mund ectepërpara, në një rrugë tjetër.

Ata e kthyen me jetët dhe veprate tyre atë familje, në një gur kilo-metrik të historisë sonë ko-mbëtare...

Page 21: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 2019 - 21OPINION

E dashur Europë, Brexit ështënjë mësim për të gjithë ne

Sot do të përmbyteni nga këshillate të tjerëve. Veproni siç jua thotëinstinkti dhe mos u ndikoni ngaaskush. Buzëqeshni me komentete tyre dhe pastaj ndihuni i lirë që t'ishpërfillni ato.

DEMI

Dikush që ka një tendencë për t'ibërë gjërat më të vështira se saduhet të jenë, mund të transmetojëenergji negative tek ti. Mos e lejonikëtë gjë edhe nëse do t'ju duhet tëtregoheni pak i ashpër ndaj tij.

UJORI

BRICJAPI

SHIGJETARI

AKREPI

PESHORJA

LUANI

V I R G J E R E S H A

GAFORJA

BINJAKET

DASHI

PESHQIT

Zbulimet e reja mund t'ju befasojnësot dhe gjithashtu mund t'ju edukojnë!Kur dikush që e keni menduar se enjihni brenda dhe jashtë, vepron nënjë mënyrë krejtësisht të habitshme,mos u frikësoni.

Ju mendoni se po flisni mjaft qartë,por njerëzit e tjerë mund t'ju keqk-uptojnë. Në ajër ka një mjegull tëngatërruar, dhe shpjegimi i ideve tëkomplikuara do të jetë shumë e vësh-tirë. Këto mosmarrëveshje mund tëlindin edhe në dashuri.

Instinkti juaj i gjashtë po bëhet shpejt kup-timi juaj ndaj nuk duhet të hezitoni që tëmbështeteni tek ai! Tani për tani vizioni juajështë i paqarte për shkak te dëshiravetuaja të shumta. Përpiquni të vini në zbatimplanet tuaja në biznes.

Vetëm punë dhe aspak argëtim nuk ështëgjëja e duhur. Mos u shqetësoni aq shumëpër punën ose shkollën dhe filloni të ek-sploroni aspektet më romantike të jetës suaj.Përpiquni të shijoni muzikën, modën dheartin të cilat stimulojnë emocionet tuaja.

Kur të hyni sot në një situatë të re, kujdes-uni për disa njerëz që duan të marrin tëgjithë kontrollin. Ata mund t'ju shohin sikonkurrencë (edhe nëse nuk jeni) dheju japin më pak se një mirëseardhje tëngrohtë. Çfarëdo që të bëni, mos emerrni si personale këtë supë të ftohtë.

Thjeshtësia' është parulla e sotme. Mbanigjërat të thjeshta dhe do të keni një ditëfantastike! Në punë ose në shkollë, mosu shqetësoni me prezantime të komp-likuara plot skema. Në jetën tuaj të dashu-risë, mos krijoni skena dramatike.

Sot, do të dalë në dritë një informa-cion i ri dhe kjo mund të bëjë që ju tëripërkufizoni një nga vlerat tuaja. Njëperson pa shtylle kurrizore po lëkun-det në jetën tuaj - dhe kjo do të jetënjë ndjenjë e lodhshme.

Gjetja e mënyrave krijuese për të fituar osepër të kursyer para do të jetë një sfidë e kënd-shme për ju sot. Gjatë muajve të ardhshëm,pasuria juaj në rritje mund të bëjë që disa njerëztë jenë shumë ziliqar për ju. Nëse kjo ndodh,ndani sekretet tuaja për suksesin financiar!

Thuhet se fëmijët kanë nevojë për disiplinë nëmënyrë që të jenë të lumtur dhe të shëndet-shëm, por dhe të rriturit kanë nevojë për rreg-ulla në jetën e tyre gjithashtu! Ti e di se cilaështë zgjedhja e duhur, prandaj përpiquni qëta bëni atë për të arritur atje ku doni.

Lejojeni ngrohtësinë tuaj të dalë nësipërfaqe në çdo situatë të vështirë dhegjithmonë do t'ia dalësh me sukses.Çdonjëri dëshiron të qëndrojë me njerëzqë i bëjnë të ndihen mirë. Prandaj lar-gojini njerëzit negativë nga rrethi juaj.

Opinioni i Ditës

Nga Emmanuel Macron

...Qytetarë të Evropës, nëse pomarr nismën t'u adresohem drejtpër-drejt, nuk është vetëm në emër tëhistorisë dhe vlerave që na bash-kojnë, por, sepse koha është thelbë-sore. Pas pak javësh, zgjedhjet evro-piane do të jenë vendimtare për tëardhmen e kontinentit tonë. Që ngaLufta e Dytë Botërore Evropa kurrënuk ka qenë aq thelbësore. Megjith-atë, nuk ka qenë kurrë në një rreziktë tillë. Brexit qëndron si simbol ikësaj. Ai simbolizon krizën e njëEurope që nuk ka arritur t'i përgjig-jet nevojës së popullit për t'u mbroj-tur nga goditjet e mëdha të botësmoderne. Ai gjithashtu simbolizonkurthin europian. Kurthi nuk qën-dron në të qenit pjesë e BashkimitEuropian; kurthi është te njëgënjeshtër dhe papërgjegjshmëria qëmund ta shkatërrojë atë. Kush i thapopullit britanik të vërtetën për tëardhmen pas Brexit? Kush u foli aty-re për humbjen e aksesit në tregun eBE? Kush i përmendi rreziqet përpaqen në Irlandë për rivendosjen ekufirit? Kalimi në nacionalizëm nukofron asgjë; është refuzim pa një al-ternativë. Dhe ky është kurthi qëkërcënon të gjithë Evropën: shtonzemërim, mbështetur nga lajme tërreme, që premtojnë asgjë dhe çdogjë.

Ne duhet të qëndrojmë të fortë,krenarë dhe të kthjellët, përballëkëtij manipulimi dhe së pari, tëthemi se çfarë në të vërtetë ështëEuropa. Është një sukses historik:pajtimi i një kontinenti të shkatër-ruar është një projekt i pashembullti paqes, prosperitetit dhe lirisë. Le tëmos e harrojmë kurrë këtë. Dhe kyprojekt vazhdon të na mbrojë sot.Cili vend mund të veprojë më vetepërballë strategjive agresive nga fu-qitë kryesore? Kush mund të preten-dojë të jetë sovran, vetë, përballë gji-gantëve dixhitalë? Si do t'i rezistojmëkrizave të kapitalizmit financiar paeuron, që është forcë për të gjithëBE-në? Pjesë e Europës janë, gjith-ashtu, ato mijëra projekte të përdit-shme që kanë ndryshuar fytyrën erajoneve tona: shkolla të rinovuara,rrugë të ndërtuara dhe interneti meshpejtësi të lartë. Kjo luftë është njëangazhim i përditshëm, sepse Euro-pa, si paqja, nuk mund të merretkurrë si e mirëqenë. E ndjek atë pa ulodhur, në emër të Francës, nëmënyrë që ta çojë Europën përparadhe të mbrojë modelin e saj. Ne kemitreguar se gjërat që u thanë ishin tëpaarritshme, krijimi i një aftësiembrojtëse evropiane dhe mbrojtja etë drejtave sociale, ishin, në fakt, tëmundshme.

Ne duhet të bëjmë gjithnjë e mëshumë, sepse ka një kurth tjetër:kurthi i status kuosë dhe heqja dorë.Të ballafaquar me krizat e mëdhanë botë, shpesh qytetarët pyesin: "Kuështë Evropa? Çfarë po bën Evropa?"Për ta ajo është bërë një treg pashpirt.

Megjithatë, Evropa nuk ështëthjesht një treg ekonomik. Është njëprojekt. Një treg është i dobishëm,por nuk harrohet nevoja për kufijpër të mbrojtur dhe vlerat që bash-kojnë. Nacionalistët janë të gabuarkur pretendojnë të mbrojnë identi-tetin tonë duke u tërhequr nga BE,sepse është qytetërimi evropian qëna bashkon, na liron dhe na mbron.Por ata që nuk do të ndryshojnë as-gjë, po ashtu janë të gabuar, sepse emohojnë frikën e ndjerë nga populli

ynë, dyshimet që dëmtojnëdemokracitë tona. Ne jemi në njëmoment thelbësor për kontinentintonë, një moment kur së bashku nekemi nevojë për të ripërtëritur poli-tikisht dhe kulturalisht formën eqytetërimit tonë në një botë në ndry-shim. Tani është koha për një ril-indje evropiane. Prandaj, duke i rez-istuar tundimit të izolimit dhendarjes, unë propozoj që ta ndër-tojmë këtë së bashku rreth tre am-bicieve: liria, mbrojtja dhe përpari-mi.

Mbrojtja e lirisë sonëModeli europian bazohet në lir-

inë: e njerëzve, të diversitetit të men-dimeve dhe të krijimit. Liria jonë eparë është liri demokratike: liria përtë zgjedhur udhëheqësit tanë teksafuqitë e huaja kërkojnë të ndikojnënë votat tona në çdo zgjedhje. Unëpropozoj krijimin e një AgjencieEvropiane për Mbrojtjen eDemokracive që secili shtet anëtari BE-së të ofrojë ekspertë evropianëpër të mbrojtur procesin e tyre zgjed-hor kundër sulmeve kibernetikedhe manipulimeve. Në këtë frymëtë pavarësisë, ne duhet të ndalojmëfinancimin e partive politike evro-piane nga fuqitë e huaja. Duhet tëkemi rregulla evropiane që tëshmangin nxitjen e urrejtjes dhedhunës nga interneti, pasi respektipër individin është themeli iqytetërimit dhe dinjitetit tonë.

Mbrojtja e kontinentit tonëE themeluar mbi pajtimin e

brendshëm, BE ka harruar realite-tet e botës. Megjithatë asnjë komu-nitet nuk mund të krijojë një ndjen-jë përkatësie nëse nuk ka kufij ter-ritorialë të mbrojtur. Kufiri ështëliri në siguri. Prandaj ne duhet tërishikojmë zonën e Shengenit: tëgjithë ata që duan të jenë pjesë e sajduhet të përmbushin detyrimet epërgjegjësitë (kontrollet e rreptakufitare) dhe solidaritetin (një poli-tikë e vetme për azilin me rregullatë përbashkëta të pranimit dhe re-fuzimit).

Do na duhet një forcë e përbash-kët kufitare dhe një zyrë europianepër azilin, detyrime të rrepta kon-trolli dhe solidaritet europian, në tëcilat secili vend do të kontribuojënën autoritetin e Këshillit Evropi-an për Sigurinë e Brendshme. Përsa i përket migracionit, besoj në njëEvropë që mbron vlerat dhe kufijtëe saj.

Të njëjtat standarde duhet të zba-tohen për mbrojtjen. Progres i kon-siderueshëm është bërë në dy vitete fundit, por ne duhet të vendosimnjë kurs të qartë. Një traktat mbimbrojtjen dhe sigurinë duhet të për-caktojë detyrimet tona themelore nëbashkëpunim me NATO-n dhe ale-atët tanë evropianë: rritjen e shpen-zimeve të mbrojtjes, një klauzolë tëvërtetë të mbrojtjes së ndërsjelltëdhe një këshill evropian të sigurisë,me Britaninë e Madhe në bord, përtë përgatitur vendimet tona kolek-tive.

Kufijtë tanë, gjithashtu, duhet tëgarantojnë konkurrencë të nder-shme. Cili vend në botë do të vazh-dojë të bëjë tregti me ata që nuk re-spektojnë asnjë nga rregullat etyre? Nuk mund të vuajmë në hesh-tje. Ne duhet të reformojmë poli-tikën tonë të konkurrencës dhe tëriformësojmë politikën tonë treg-tare, penalizojmë ose ndalojmë bi-zneset që komprometojnë interesattona strategjike dhe vleratthemelore siç janë standardet mje-disore, mbrojtjen e të dhënave dhepagesën e drejtë të taksave; dhemiratimin e platformës evropiane nëindustritë strategjike dhe prokurimintonë publik, si bëjnë konkurrentëttanë amerikanë dhe kinezë.

Ringjallje shpirtit të përparimitEuropa nuk është një fuqi e

nivelit të dytë. Ajo në tërësinë e sajështë një forcë në pararojë: ajo gjith-monë ka përcaktuar standardet epërparimit. Në këtë, Europa duhettë çojë përpara një projekt kon-vergjence më shumë se ai i konkur-rencës: Europa, ku është krijuarsiguria sociale, duhet të prezantojënjë mburojë sociale për të gjithëpunëtorët, duke garantuar pagë tënjëjtë për të njëjtën punë dhe një pagëminimale të BE-së, për çdo vend, tënegociuar kolektivisht çdo vit.

Rifutja në rrugën e duhur, gjith-ashtu, nënkupton të çojmë përparatë kujdesin ndaj mjedisit. A do tëjemi në gjendje t'i shohim fëmijëttanë në sy nëse nuk lajmë borxhintonë ndaj klimës? BE duhet të ven-dosë objektivin e saj - zero karbonderi në vitin 2050 dhe pesticidet tëjenë përgjysmuar deri në vitin 2025- dhe t'i përshtatë politikat e saj nëpërputhje me masat e tilla si kriji-mi i një Banke Europiane përKlimën për të financuar tranzicio-nin ekologjik, një forcë evropiane

të sigurisë ushqimore për tëpërmirësuar kontrollet tona ush-qimore, masa kundër lobimeve,vlerësim i pavarur shkencor të sub-stancave të rrezikshme për mjedi-sin dhe shëndetin. Ky imperativduhet të udhëheqë të gjithë vep-rimet tona: nga Banka Qendrore teKomisionin Evropian, nga buxhetiEuropian te Plani i Investimeve përEvropën, të gjitha institucionettona duhet të kenë klimën si man-datin e tyre.

Progres dhe liri do të thotë tëjemi në gjendje të jetojnë nga punae gjithsecilit: Evropa duhet tëshikojë përpara për të krijuarvende pune. Kjo është arsyeja pseajo ka nevojë jo vetëm për të rreg-ulluar gjigantët dixhitalë duke ven-dosur mbikëqyrjen europiane tëplatformave kryesore digjitale (dën-ime të shpejta për konkurrencën epandershme, algoritme transpar-ente etj.), por edhe për të financuarinovacionin duke i dhënë Këshillittë ri Europian të Inovacionit njëbuxhet në të njëjtin nivel me Shte-tet e Bashkuara në mënyrë që tëçojë përpara rezultate të rejateknologjike, si inteligjenca artifi-ciale.

Një Europë e orientuar drejtbotës duhet të shohë nga Afrika,me të cilën duhet të lidhim një mar-rëveshje për zhvillimin e ardhshëmafrikan me investime, partneriteteakademike dhe edukim për vajzat.

Liria, mbrojtja dhe përparimi: neduhet ta ndërtojmë përtëritjen eu-ropiane në këto shtylla. Nuk mundtë lejojmë që nacionalistët pazgjidhje të shfrytëzojnë zemërimine njerëzve. Nuk mund të ecim nëgjumë në një Europë të zvogëluar.Ne nuk mund të qëndrojmë nërutinën e ditës me idenë se ështënjë ditë rutinë si gjithë të tjerat. Hu-manizmi evropian kërkon veprim.Dhe kudo, njerëzit janë çuar nëkëmbë për të qenë pjesë e këtij ndry-shimi. Pra, deri në fund të vitit, letë sjellim, me përfaqësuesit e insti-tucioneve të BE-së dhe shtetetanëtare, një Konferencë përEvropën, me qëllim që të propozo-jmë të gjitha ndryshimet qënevojiten për projektin tonë poli-tik, të hapur edhe për ndryshimine traktateve të BE-së. Kjo konfer-encë duhet të angazhojë panelet eqytetarëve dhe të dëgjojë aka-demikët, përfaqësuesit e biznesitdhe punëtorët, si dhe udhëheqësitfetarë dhe shpirtërorë. Do të për-caktojë një udhërrëfyes për BE-nëqë i përkthen këto prioritete krye-sore në veprime konkrete. Do tëketë mosmarrëveshje, por a ështëmë mirë të kemi një Europë statikeapo një Europe që përparon, ndon-jëherë me shpejtësi të ndryshmedhe kjo është e hapur për të gjithë?Në këtë Europë, njerëzit do të mar-rin kontrollin e së ardhmes së tyre.

Në këtë Europë, Britania e Mad-he, jam i sigurt, do të gjejë vendin esaj të vërtetë. Ngecja e Brexit ështënjë mësim për të gjithë ne. Na du-het të ikim nga ky kurth dhe tëbëjmë zgjedhjet e ardhshme dheprojektin tonë kuptimplotë. Jutakon ju të vendosni nëse Evropadhe vlerat e progresit që ajomishëron, duhet të jenë më shumëse vetëm një episod kalues në his-tori. Kjo është zgjedhja që unë u jap:së bashku të përcaktojmë rrugënpër përtëritjen europiane.

Page 22: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

22 - E mërkurë 6 Mars 2019SPORT

ZHVILLIMET E FUNDIT

Di Françesko ikën, Panuçimerr Romën të enjten?

Presidenti i FSHF-së flet për ngjarjen e fundit në Kamëz nga një aktivitet në Elbasan

Duka: Duhet policia në stadium,tifozët nuk kanë kulturë si AngliaKreu i federatës dënon dhunën dhe pret reagim

SITUATA

Inter-Ikardi,tani do tënisë betejaligjoreSipas asaj që rapor

ton "Corriere del-lo Sport", Suningtashmë ështëfokusuar për epokëne re, atë pa MauroIkardin në ekip. Kjovërtetohet ngaimazhet që klubizikaltër ka zgjedhursi dëshmitarë komer-cialë. Janë Skriniar,De Vrij, Handanoviç,Lautaro Martinezdhe Perisiç, por joIkardi, me të cilinkrisja tashmë dukete parikuperueshme,pas takimit që sul-muesi pati me Spale-tin dhe mjekun e In-terit. Ndaj, Suninguka nisur epokën post-Ikardi, i përjashtuaringa billbordet e AuxGroup. Ish-kapitenika refuzuar me një"jo" të thatë të rik-thehet të stërvitetme grupin, duke vi-juar të ankohet përnjë dhimbje të fortënë gju, ndërsandërmjetësve u ësh-të përgjigjur nëmënyrë të rëndë:"Kjo është hera e fun-dit që flas me ju përkëtë temë". Tashmëduket se i vetmi qëmund të kthejëqetësinë në dhomat ezhveshjes ështëZhang, që do të ketënjë takim ballë përballë me Ikardin. Pornëse argjentinasi vi-jon të mos stërvitetme skuadrën, javët eardhshme mund tënisin dhe përballjetligjore, ndonëse rastiështë i paksa i komp-likuar në këtë pikë.

e cila pritet të mbyllet tëmërkurën në darkë. Sipas me-diave italiane, Di Françeskonuk pëlqen aspak faktin qëvihet gjithmonë në diskutimdhe si në rast kualifikimi, ash-tu edhe eliminimi e do t'u japëlamtumirën italianëve pasndeshjes kundër Portos. Ital-

ianët janë të bindur që lajmëri-mi do të vijë pas ndeshjes dhepër këtë arsye, klubi po zgjidhgjithçka me shpejtësi për tëqenë i përgatitur që të enjtenqë të bëjë të ditur emrin e tra-jnerit të ri. Gjithashtu, nëmediat italiane shihet Kris-tian Panuçi si kandidati më i

Kristian Panuçi mundt'i japë lamtumirën që

këtë javë përfaqësueses sh-qiptare të futbollit, me njëlëvizje të papritur e që dotë ishte një goditje shumëe rëndë për ngjyrat kuqezi,vetëm pak javë para fillim-it të eliminatoreve të "Euro2020". Gjithçka lidhet meEusebio Di Françeskondhe aventurën e tij te Roma,

mundshëm për të marrëdrejtimin e skuadrës deri nëfund të këtij sezoni. Ai ështënë garë me Paulo Sousa, porvetë në klub duan një ish-futbollist që njeh ambientin,ndaj zgjedhja bie tek ai. Siçështë shkruar edhe në ditëte mëparshme, vetë Panuçiështë gati t'i japë lamtumirënShqipërisë, pasi mund tëndërpresë me një penalitetminimal kontratën që kalidhur në vitin 2017.

Dhuna ndaj arbitrit nësfidën Kamza-Laçi katronditur në themel

futbollin shqiptar. ArmandDuka thyen më në fundheshtjen nga Elbasani, pormë shumë se sa më dorë tëhekurt, ka folur si diplomat,si anëtar i Komitetit Ekzek-utiv në UEFA. Sigurisht qëdënon dhunën, por në fundtë fundit ky është realitetishqiptar dhe pa prezencën ePolicisë së Shtetit ështëshumë e vështirë që tëshmangen incidente të tilla.

Cilat do të jenë masat qëCilat do të jenë masat qëCilat do të jenë masat qëCilat do të jenë masat qëCilat do të jenë masat qëdo të merdo të merdo të merdo të merdo të merrrrrrni për dhunën?ni për dhunën?ni për dhunën?ni për dhunën?ni për dhunën?

Ajo që ka ndodhur muadhe gjithë atyre që janë këtubesoj se u ndjenë mirë që tëharrojnë që ka ndodhur nëKamëz për të parë një gjëshumë më të bukur këtudhe ky duhet të jetë në faktrealiteti, kështu duhet tëjetë më mirë. Por, ja që kemiedhe raste të tilla, si ai qëndodhi në Kamëz, që ështënjë gjë shumë e shëmtuar,por që futbolli për nga emo-cioni që ka, për nga gara; samë e egër të jetë gara, aq mëshumë bëhen pak a shumëtë papërmbajtura emocionetdhe këto emocione nukpërmbahen vetëm me sh-kollë edukimi, por me masatë ndryshme sipas nivelit qëndodhin. Në rastin konkretpse vijnë këto? Kuptohetniveli i shoqërisë shqiptaredhe ne duhet të jemi realistëku jemi dhe ku është niveli ishoqërisë shqiptare. Ai qëështë agresori dhe ai që bëndhunën patjetër që kapeshën kryesore të fajit dheduhet të marrë dënimin eduhur, por të gjitha këto dhetë tjerët duhet të analizojnëdhe të shohin se çfarë fajikanë. Federata e Futbollit,organizatorët e klubit dhegjithashtu edhe forcat e ren-dit, të cilat duhet të ruajnërendin në Shqipëri. Në fillimtë këtij kampionati çuditër-isht u mor një vendim qëpolicia nuk duhet të jetëprezent në stadiume. Po tëjesh në zyrë dhe në letër ësh-të një vendim 'OK' që kopjondisa vende. Thonë kështu eka Anglia e kështu e ka Nor-vegjia. Unë nuk besoj që

Anglia dhe Norvegjia kanënevojë për aq shumë policësa ishin sot në mëngjes nëparlamentin shqiptar, sepseparlamentarët nuk flasin dotme njëri-tjetrin. Kanë njëpolici jashtë dhe një Gardëbrenda dhe niveli i futbollit,që është akoma edhe më igjerë dhe presupozohet seniveli intelektual duhet tëjetë pak më pak se i parla-mentit duhet të luajë dhe tëruajë vendin vetë pa po-licinë. Federata ka marrëmasa sportive, vetëm atë kanë dorë. Duhet që të gjithëbashkë të bëjmë më të mirë.Patjetër që çdo goditje lëshenjë, do të duhet shumëkohë që kjo të harrohet. Dondërpritet kampionati? Unëpres që kë këtë një reagimndryshe nga policia, pasi re-aliteti shqiptar nuk mund tëbëjë pa policinë në stadium.

A do ndikojë në ecurinëA do ndikojë në ecurinëA do ndikojë në ecurinëA do ndikojë në ecurinëA do ndikojë në ecurinëe kampionatit ky episod?e kampionatit ky episod?e kampionatit ky episod?e kampionatit ky episod?e kampionatit ky episod?

Patjetër që çdo goditje lëshenjë dhe kjo është njëgoditje për kampionatin, qëdo i duhet shumë, shumë

kohë dhe tashmë që ndodhi,me të drejtë disa njerëz kuj-tojnë… por ka ndodhur edhe

para 5 vjetësh apo 7 vjetësh,kështu që një goditje që tëduhet shumë punë që ta rik-uperosh.

Mendoni që ka bërë mjaf-Mendoni që ka bërë mjaf-Mendoni që ka bërë mjaf-Mendoni që ka bërë mjaf-Mendoni që ka bërë mjaf-tueshëm federata për t'itueshëm federata për t'itueshëm federata për t'itueshëm federata për t'itueshëm federata për t'iminimizuar këto raste?minimizuar këto raste?minimizuar këto raste?minimizuar këto raste?minimizuar këto raste?

E thashë disa herë që ma-sat e Komisionit të Disi-plinës kundër fenomenevetë dhunës apo gjesteve anti-sportive kanë qenë më senormale, apo në respekt tërregulloreve të lojës.

Ndërpritet kampionatiNdërpritet kampionatiNdërpritet kampionatiNdërpritet kampionatiNdërpritet kampionatinëse policia nuk e kthen njënëse policia nuk e kthen njënëse policia nuk e kthen njënëse policia nuk e kthen njënëse policia nuk e kthen njëlloj vendimi duke qenë qëlloj vendimi duke qenë qëlloj vendimi duke qenë qëlloj vendimi duke qenë qëlloj vendimi duke qenë qëproblematika është?problematika është?problematika është?problematika është?problematika është?

Unë pres që të kemi njëreagim ndryshe dhe të ulemidhe të bisedojmë ndryshe. Ethashë, për mua është e pa-mundur, në fakt edhe përshumë të tjerë. Në realitetinqë jemi do ishte shumëbukur që futbolli dhe çdo llojaktiviteti tjetër të mos kish-te polici, po të ishte mestjuart apo me njerëz civilë,

por a është e mundur nënivelin e kësaj shoqërie?!Unë them jo. Nëse do funk-siononte si një mekanizëmperfekt që çdo shkelës pasita bënte atë, të thirrej, tëdënohej qoftë dhe me 1 mijëlekë gjobë, atëherë edhemund të shkojmë në vendi-min që të mos ketë polici nëstadium. Kishim në Korçë,ku 150 njerëz hynë në stadi-um, bënë çfarë deshën, thy-en gjithë atë stadium që meshumë vështirësi e kemindërtuar dhe asnjë nuk uthirr, qoftë edhe për t'idhënë edhe një masë 100 le-këshe. U dhunua fotografi nëTiranë, në ndeshjen kundërPartizanit, një zyrtarndeshjeje. Agresorët ishin tëfilmuar, nuk ke ç'kërkon mëshumë. Nuk u ndaluaaskush. E njëjta gjë ndodhedhe tani. Kështu që nësenuk funksionojnë këto,atëherë duhet të ketë forcarendi në stadium.

Jeton Selimi

KOMBËTARJA GJERMANE

Lëv nis revolucionin,jashtë tre lojtarë të Bajernit

MANÇESTER JUNAJTID

Lukaku-Pogba, sherrpër një penallti

Eliminimi i Gjermanisë në Kupën e Botës që nëfazën e grupeve u ka kushtuar shumë rëndë

lojtarëve titullarë, që kanë mbajtur peshën e skuadrësnë vitet e fundit. Sipas asaj që shkruajnë mediat gjer-mane, Joakim Lëv së bashku me menaxherin e Ko-mbëtares gjermane, Oliver Bierof, kanë shkuar nëMynih për t'u takuar me tre nga titullarët e kësaj skua-dre. Takimi ka qenë i rëndësishëm dhe Lëv u ka komu-nikuar tre titullarëve të Bajernit të Mynihut dhe për-faqësueses se nuk ka ndërmend t'i grumbullojë më atanë të ardhmen, duke u shpjeguar dhe arsyet e këtijvendimi. Lojtarët e skarcuar janë Mat Humels 31 vjeç,70 ndeshje me Gjermaninë, Zherom Boateng 31 vjeç,77 ndeshje me Gjermaninë, dhe Tomas Myler 30 vjeç,100 ndeshje me Gjermaninë. Lëv pritet t'u japë për-parësi elementëve të rinj për të ndërtuar një tjetërskuadër cilësore si ajo që ndërtoi 10 vite të shkuara,me të cilën arriti të shpallet kampion bote në Botëror-in e zhvilluar në Brazil në vitin 2014.

Sulmuesit të Mançester Junajtidit, Romelu Lukakut, nuk i ka

pëlqyer aspak vendimi i shokut tëekipit, francezit Pol Pogba, që të go-diste penalltinë, duke i hequr bel-gut mundësinë për të realizuar njëtregolësh. Mançester Junajtidpriste Saumthemptonin dhe mes-fushori i Kombëtares franceze këm-bënguli që ta godiste ai penalltinë,e cila mund ta çonte rezultatin në 4-2 për "djajtë e kuq".Pogba e gaboi atë 11-metërsh dhe kjo tërboi pa masëLukakun, që kërkoi llogari me tone të ashpra ndaj mesfush-orit, ndërsa u desh ndërhyrja e shokëve të skuadrës për t'indarë ata. Ngjarja u komentua dhe nga trajner Solskjaer,që ndër të tjera tha: "Patën një debat me tone shumë tëndezura, sepse Lukaku nuk ishte aspak i kënaqur me atëqë bëri Pogba". Tashmë mbetet për t'u parë sesi do të sillenlojtarët në fushë në ndeshjet e ardhshme.

Page 23: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 2019 - 23ZBAVITJE

AAAAArgëtimrgëtimrgëtimrgëtimrgëtimfilozofikfilozofikfilozofikfilozofikfilozofik

- Hapi i parë për të arritur gjëratqë dëshiron në jetë është: vendosçfarë do.

- Njerëzit në përgjithësi gjykojnëmë shumë nga fenomenet sesanga realiteti...sepse vizioni u takon të gjithëve... ndërsa konceptimi të paktëve..

- Kur bëni një zgjedhje, mosmendoni nëse kjo është e drejtëapo e gabuar ... Mendo të jetëvetëm ajo që me të vërtetë tidëshiron!!!

- Ata që munden, bëjnë. Ata qënuk munden, gjykojnë.

AAAA Argët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikFJ

ALEK

RYQI

(1)

FJAL

EKRY

QI (2

)

Plotësoni vendet bosh në mënyrë që çdo kolonë të ketë numrat nga 1-9

SUDOK Përgjigje e sudokut të numrit të kaluar

KRIPTOSKEMEPërgjigja e numrit të djeshëmKRIPTOSKEME

Fjalëkryqi (1) Fjalëkryqi (2)HORIZONTAL1. Jagger i Rolling Stones.4. Zanore për kuaj.6. Janë dhelpra.11. Inicialet e Lendl ish tenist.12. Kufizojnë rastet.14. Mbyllen me epilog.16. Eshtë simbol ngadalësie, por jo breshkë.18. Gjysmë njeriu.20. Janë fruta ekzotikë.21. Një minierë e vjetër.23. Ata tanë ishin ilirë.24. Masat pa kufij.25. Një gëzim i madh.26. Agjenci Ndërmjetëse Përmet27. Eshtë godinë në miniaturë29. Film i Ridley Scott31. Duken të gjata në pritje.32. Njëzetmijë... në det në një libër të Jules Verne.

Gjeni ndryshimin

Dy figurat kanë ndryshime nga njëra-tjetra

Përgjigja, ja cilat janë ndryshimet e figurave

HORIZONTAL1. Dillon aktor.5. Një listë që zgjidhet nga regjisori9. Sigla e tritolit.12. Kapiteni që ndiqte balenën Moby Dick.14. Eshtë spektator i yni.16. Fillojnë lejen17. Një sinjal akustik.19. Një parashtesë për... përtej.20. Eshtë partia e Sali Berishës.23. Kanë organizatën Hamas.24. Gëlojnë nga murgjit.25. Në teori kur mungon ti.27. Inicialet e Gide.28. Inicialet e Asimov.29. Nisen pa ne.31. Kreshniku i volejbollit.36. Kufijtë e tokës.37. Mund të jenë autonome të tilla.38. Britma e Arkimedit.

TTTTThëniehëniehëniehëniehënietë mençuratë mençuratë mençuratë mençuratë mençura

34. Eshtë kreu i bandës.36. Ndahen nga ortakët.38. Eshtë numri një.41. Janë trupa qiellorë të tillë.44. Kanë dhoma për t'u zënë.46. Tri çupa në poker.47. As unë, as ai.48. Janë vitet.49. Pak amatoriale.

VERTIKAL

1. Një legjendë.2. Përfundojnë një stil.3. Nuk e ulin kokën.5. Këndohen në opera.6. Janë tek në Somali7. Eshtë lloj papagalli.8. Mbyllin komentin.

9. Eshtë e parë për prodhim.10. Kush ka do të pijë.13. Janë binarë.15. Rolet pa ret.16. Vihen për të mbyllur të tilla.17. Janë tek në mantel.19. Salgari që krijoi Sandokan.20. Një stinë e ngrohtë.22. Janë pamje nga puna.26. Një fjalë goxha.27. Ato Ëilliams janë teniste28. Ishin të parët tanë.29. Janë edhe ato polare.30. Fillojnë nazet.33. Inicialet e Triolet.36. Një bëhet me pozë.37. Mbyllin punimet.39. Ndodh në kufij.40. Perignon i champagne-s.42. Eshtë iks ajo e sulmit.43. Enti europian i hapësirës.45. Fillojnë lehtë.

PËRG

JIGJ

ET E

FJA

LËKR

YQEV

E TË

NUM

RIT

TË K

ALUA

R

- Të njohësh vlerën tënde! Kur i jepni veten tuajdikujt që nuk ju respekton, ju jepni pjesë të shpirtittuaj që kurrë nuk do t'i merni mbrapa.

- Mos u ndjeni keq kur kujtoni momentet e mira qëkanë kaluar. Gëzohuni që dikur ekzistonin.

- Bëni gjithmonë atë që dëshironi, por të jeni, para sëgjithash njerëz që dinë se ç'dëshirojnë.- Mos dashuro dhe as mos urre, mos premto dhe asmos beso verbërisht.- Nëse një ditë do të më kërkosh dhe nuk do të ekzistojmë... vetëm mos harro se dikur isha atje për ty ... dhe tinuk dite të më vlerësosh .

41. Fillojnë vetëm.42. Bota jashtë ëndrrës.44. Mund të jenë ushtarake.46. Italia në Internet.47. Gjysmë atomik.49. Janë prova inteligjence50. Një libër hartash.51. Clapton i muzikës.

VERTIKAL

1. I famshëm ai i Trojës.2. Një... bombë tenistike.3. Fillojnë themelet.4. Mund të jetë klasifikimi.6. Një letër... kampioni.7. Eshtë pozicioni për gjumë.8. Janë diktatorët despotikë.9. Një kryeqytet afrikan.10. Qe mesfushor i famshëm iAjax.

11. Ekstreme në tenis.13. Eshtë e dendur në xhungël.15. Eshtë brinjë në skuadër.18. Eshtë pako që dërgohet.20. Brown i Kodi i Da Vinci-t.21. Bëjnë taktika me taka.22. Vetot pa kufij.23. Persekutonin romakët.24. Eshtë gri ajo e trurit.26. Një mund të jetë spiunzhi.30. Janë vendet për nisje.32. Me to bëjnë torta.33. Janë katër në kitarë bas.34. Institucione Urbane Rajonale.35. Priten me lotë në sy.39. Një rreth pa ekstreme.40. Gjysmë kasate.41. Eshtë cilësia.43. Ente Tregtare Lokale.45. Një pjesë e territorit.48. Në hyrje të oazit.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

12 13 14 15

16 17 18 19

20 21 22

23

24 25 26

27 28 29 30

31 32 33 34 35 36

37 38 39 40 41

42 43 44 45

46 47 48 49

50 51

1 2 3 4 4 5 6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

16 17 18 19

20 21 22

23 24

25 26

27 28 29 30

31 32 33 34 35

36 37

38 39 40 41 42 43

44 45 46

47 48 49

H E S A P E T A T P A B C

E M I R A T E H A R A B E T

L I K E R B E T O N E T E

E L E S A D A R I V A L E T

N H R B U R I M E T E J A

A M A R O K E N E T O D A T

F U L L A N I L E M E T A

P I L A O A T O M I K E T

A N S T E R E O I T O L T

P A R A Q S D D M A R I A

A N A N I A T P R E S I O N

S A R D O U D E T I A T A

P A R A G R A F I I V A N

I R O N I A A R O S E R A

R A B A T B A N I A R A

A M E K T A N V R I M A

T I R T E L E M A K U D L

I S P O L E M I K A K E L

V A K A N A R I N A T E N A

A L E V A T I K A N I R E N

J O E T I N E R T E M A N

R I M A I R A M D E T I S A

A R I A N A A A R E U N I K

T A L E N T M A U R I C E

C R A L K I M I S T I

C O S T N E R P A V

I L R M I I K L A

R K O P E R N I K U N

K O O P E R A T I V A T

K L I N I K E L F

T R O K E I R O N I K E

R S A L T E V I T A

I T A L I A S E E V A

U L E M A R T A C

M A E J E A N L I J A

F U T U R I S T E T A R

12S 4 A 15F 8 O 14 4 14 7 4 15

4 11 4 1 8 12 2 3 14 5 10

10 8 1 4 1 2 8 10 6 4 7 5

4 7 1 7 5 8 9 4 2 10 4

15 3 1 6 2 10 5 2 6 12

7 1 11 13 5 1 5 3 17 15 1

17 3 10 13 3 2 4 4 10 4 10 6 3

4 2 4 7 11 6 10 4 2 4

12 1 5 16 4 10 5 4 4 8 16

14 4 7 4 8 14 5 17 3 10 10

4 11 4 7 6 2 6 1 5 7 5 4

2 4 2 5 4 1 2 8 10 6 2

Page 24: EMRAT/ TOKAT E ZENA NGA “INFORMALET”, KUSH ...2019/03/06  · LISTA E FITUESVE Në faqen 12 Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04)

E mërkurë 6 Mars 201924 - REKLAME