of 13 /13
MATEMATIKA ZBAVITES E PROJEKT

Matematika zbavitese

Embed Size (px)

DESCRIPTION

PROJEKT ...!!!!Matematika zbavitese TE ZBAVITEMI SE BASHKU ...!!!!#MesueseAurela

Text of Matematika zbavitese

Matematika zbavitese

Matematika zbavitese PROJEKT

Ceshte matematika?Matematikaprbn nj fush t njohurive abstrakte t ndrtuara me ndihmn e arsyetimeve logjike mbi koncepte t tilla si numrat , figurat, strukturat dhe transformimet.Matematika dallohet nga shkencat tjera pr nj lidhje t veant q ka ajo me realitetin. Ajo sht e nj natyre t pastr intelektuale, e bazuar tek nj seri aksiomash t deklaruara t vrteta (do t thot q aksiomat nuk i jan nnshtruar asnj eksperience por jan t frymzuara nga eksperienca) ose mbi disa postulate prkohsisht t pranuara. Nj pohim matematikor i quajtur prgjithsisht teorem ose propozicion konsiderohet i vrtet nse procesi i vrtetimit formal q prcakton vlefshmrin e saj respekton nj struktur arsyetuese logjike-deduktive.Fjala "matematik" vjen ngagjuha e lasht greke(mthema), q do t thotmsim,studim,shkenc, prve ksaj ajo prgjat kohve ka marr nj kuptim m t ngusht dhe m teknik q do t thot "studim matematik"

Problema zbavitese 2 pulatKemi 2 pula. Te dy pulat kane veze por nuk kane nje numer te barabarte vezesh. Pula e pare i thote pules dyte:- Me jep nje veze nga te tuat qe une te kem dyfishin e vezeve te tua!-: Pula e dyte ja kthen:- Jo. Me jep ti mua nje nga vezet e tua qe te barazohemi me numrin e vezeve.Tani sa veze ka pasur pula e pare dhe sa veze ka pasur pula e dyte ?

5 me 7, sepse pula qe ka bere 5 po ti mar nje nga pula qe ka bere 7 => 5+1=6 edhe pula qe ka bere 7 => 7-1=6 qe kan bere njesoje si numer i vezeve, e po ti mar ajo nje koker veze asaj pules qe ka bere 5 , pula me 7 veze do te perfudoje me 8 veze, ku eshte dyfishi i pules tjeter, sepse pula me 5 ves jep nje => 5-1=4 pra meten 4 veze e pula me 7 do te mare nje veze => 7+1=8.Pergjigje:

Mjalti dhe qypat..Kemi 3 gjypa nje 3kg e nje 7kg e nje 10kg. ai gjupi 10kg eshte i mbushur me mjalte plot. tani duam ti ndajm ne menyre te barabarte mjalit 5kg e 5kg. Si mund ta ndajm mjaltin ne menyre te barabarte???

Pergjigja:Nga qypi 10 kilogramesh,mbushim 7 kileshin,nga 7 kileshi mbushim 2 here me qypin 3 kg dhe I hedhim tek 10 kileshi,pra u bene 9 kg tek 10 kileshi,ate 1 kg qe teproi tek 7 kileshi e hedhim tek 3 kileshi dhe mbeten 1kg,0kg dhe 9kg.Nga 10 kileshi mbushim 7 kileshin dhe mbeten 2 kg te 10 kileshi,na kane mbetur 1-7-2kg.Nga 7 kileshi mbushim 3 kileshim(dmth heqim 2 kg)dhe ngelen 5 kg tek 7 kileshi,ndersa 3 kileshin e hedhim tek 10 kileshi dhe behen 5 kg edhe aty!

Trinjaket Ada, Besa dhe Denada jan trinjake q nuk dallohen me njra-tjetrn. Ada thot gjithmon t vrtetn ndrsa dy t tjerat gnjejn gjithmon. Bedriu, librshitsi takon nj nga vajzat dhe do t dij se a sht Denada ajo, pr ti kthyer nj libr q i ka dhn.Me far pyetje mund ta zbuloj?a-) Je Ada?b-) Je Besa?c-) Je Denada?d-) Nuk e gjen dot e-) Duhet t bj pyetje tjeter

Je besasepse po te ishte ada do te thoshte jo,po te ishte besa do te thoshte prape jo ,ndersa po te ishte denada do te thoshte po dhe do te diktohej.Pergjigje:

Dy te dehuritNje nate,dy te dehur,pasi I kishindebuar nga pijetoria, po sorollateshin rrugeve te qytetit: -E bejme kush numeron me shume makina?-tha njeri. -Akoma me thjeshte,-tha I dyti.-do te numerojme feneret e perparme. -Mire,ti do te numerosh nga kjo ane dhe une nga ana tjeter. pas 10 min I pari tha: -Une numerova 24 fenere. -Ndersa une 20.Humba. Sa makina kaluan?(kujtoni qe miqte tane ishin te dehur dhe I shihnin gjerat dyshe)

Ju faleminderit!

#MesueseAurela