UU Merek Bilingual

  • View
    439

  • Download
    7

Embed Size (px)

Transcript

UNDANG-UNDANG REPUBLIK INDONESIA NOMOR 15 TAHUN 2001 TENTANG MEREKMenimbang : (a) bahwa di dalam era perdagangan global, sejalan dengan konvensi-konvensi internasional yang telah diratifikasi Indonesia, peranan Merek menjadi sangat penting, terutama dalam menjaga persaingan usaha yang sehat; (b) bahwa untuk hal tersebut di atas diperlukan pengaturan yang memadai tentang Merek guna memberikan peningkatan layanan bagi masyarakat; (c) bahwa berdasarkan pertimbangan tersebut pada huruf (a) dan huruf (b), serta memperhatikan pengalaman dalam melaksanakan Undang-undang Merek yang ada, dipandang perlu untuk mengganti Undang-undang Nomor 19 Tahun 1992 tentang Merek sebagaimana telah diubah dengan Undang-undang Nomor 14 Tahun 1997 tentang Perubahan atas Undang-undang Nomor 19 Tahun 1992 tentang Merek; Mengingat : (1) Pasal 5 ayat (1), Pasal 20, and Pasal 33 Undang-Undang Dasar Negara Republik Indonesia Tahun 1945; (2) Undang-undang Nomor 7 Tahun 1994 tentang Pengesahan Agreement Establishing the World Trade Organization (Persetujuan Pembentukan Organisasi Perdagangan Dunia), (Lembaran Negara Republik Indonesia Tahun 1994 Nomo r 57, Tambahan Lembaran Negara Republik Indonesia Nomor 3564); Dengan persetujuan Dewan Perwakilan Rakyat Republik Indonesia MEMUTUSKAN: MENETAPKAN: Undang-Undang tentang MerekPenjel as an: Sa lah satu

LAW OF THE REPUBLIC OF INDONESIA NUMBER 15 OF 2001 CONCERNING TRADEMARKSConsidering: (a) that in the era of global t rade, in line with the internatio nal co nventions already ratified by Indonesia, the role of Trademarks has become highly important, particularly in assuring fair competition in business; (b) that in view of the fo regoing, it is necessary to have adequate legislat io n on Trademarks in o rder to promot e services to the general public; (c) that based on the consideration in items (a) and (b), and the experience in enforcing the existing Trademark Law, it is deemed necessary to replace Law Number 19 of 1992 on Trademarks as already amended under Law Number 14 of 1997 on Amendment to Law Number 19 of 1992 on Trademarks.

In view of: (1) Art icle 5 paragraph (1), Article 20 , and Art icle 33 of 1945 Const itut ion of the Republic of Indonesia ; (2) Law No 7 of 1994 on Ratification of the Agreement Establishing the Wo rld Trade Organizat ion (St ate Gazette of the Republic of Indonesia of 1994 Number 57, St ate Gazette Supplement Number 3564).

With the endorsement of the Peo ple's Represent ative Assembly of the Republic of Indonesia it has been decided to declare the effectiveness of the Law of Trademarks.

pe rk emb ang an yang aktu al d an me mpe role h perhat ian saks am a d al am m asa sepulu h tahun tera khi r in i da n kecen derung an ya ng m asi h a ka n berla ngsun g di m asa yan g a ka n dat ang a da lah sema kin me lua snya a rus glob al isas i ba ik d i b ida ng sosi al , ekon omi , bud aya m aupu n bid ang -bid ang ke hid upa n l ain nya. Pe rke mba nga n tekno logi in fo rm asi d an trans port as i tela h menj ad ik an keg iat an d i sekto r pe rd ag ang an men ingk at sec ara pes at d an ba hka n tela h men emp atk an dun ia seba ga i pas ar tung ga l bersa ma . E ra pe rd ag ang an glo ba l han ya dap at d ipe rtah an kan jika terd ap at ik lim pe rs ain gan us ah a ya ng seh at. Di si ni Merek mem ega ng pe ran an yan g s anga t pentin g ya ng me merluk an si stem pen gatu ra n ya ng le bih me ma da i. Be rd as arkan pe rti mb ang an ters ebut d an seja la n den gan perj anji an -perj anji an int ern as iona l ya ng tel ah d irati fi ka si Ind onesi a se rta pe nga la ma n me la ksa na kan adm inist ra si Merek , d ipe rlu kan penyemp urn aa n Unda ngund ang Me rek ya itu Und ang -unda ng No mor 1 9 Ta hun 1 992 (Lem ba ra n Ne ga ra Ta hun 19 92 Nomo r 81 ) seb ag ai man a di uba h deng an Und ang -unda ng Nomo r 14 Ta hun 19 97 (Lemb aran Nega ra Ta hun 1 997 No mor 3 1) sela njutnya d iseb ut Und ang -unda ng Mere k-l am a, de nga n s atu Unda ng-und ang tentang Me rek yan g ba ru. Be berap a pe rbe da an yang menonjol d al am Und ang -unda ng ini d iba ndi ngk an den gan Un dan gund ang Me rek -la ma a nta ra la in men ya ng kut proses pen ye les ai an Permohon an. Da la m Und ang -un dan g in i peme ri ks aan substa nti f di la kuk an sete lah Pe rmoho nan d inyat ak an me menuh i syarat sec ara a dmi nist rat if. Sem ul a peme ri ksa an sub stant if dil aku ka n setel ah se lesa in ya mas a pengu mum an tent ang a dan ya Pe rmo hona n. Deng an pe rub aha n ini dim aksu dk an a ga r da pat lebi h cepat diket ahu i a pa kah Pe rmoho nan te rseb ut d isetuju i ata u dito la k, d an mem beri ke semp ata n kep ad a pih ak lai n untuk men gaju ka n kebe ra tan terh ada p Permohon an yang telah disetuju i untu k did afta r. Seka ra ng ja ngk a wak tu pen gumu man d il aks an ak an se lam a 3 (tig a) bul an, leb ih sing kat d ari jang ka wa ktu pe ngum uma n be rd as arkan Undan g-und ang Merek l am a. Deng an di persin gk atnya ja ngk a wa kt u pengu mum an, seca ra

Elu cid atio n: One as pect of de ve lopm ent that h as becom e actu al a nd re cei ved seri ous attent ion in the p ast ten ye ars an d a tre nd that m ay stil l persist in the futu re is the g rowin g influ x of glob al iz ation rush in the socio-econo mic -cultu ra l areas a s we ll a s in othe r sectors of l ife . The a dvance ment of info rm ati on and trans port ati on techno logy has b rought about rap id i ncrease in the trad e sector, an d has even m ade the world a s a sin gle , commo n m arket. It wil l be ha rd to m aint ai n the era o f glob al ised tra de unle ss that is a cl im ate of fai r co mpetit ion . He re, Tra de ma rk has such a high ly i mportant role it requ ires mo re a dequ ate ruli ng. In vie w of this a nd in line with the internat iona l con vent ions a lrea dy rat ified b y Ind onesi a, as wel l as the e xpe ri ence o f adm ini stering Tra de ma rk s, it is dee med nec essa ry to re vi se the Law o f Trad em ark that is Law Num ber 19 o f 199 2 (St ate G azett e of 19 92 Nu mbe r 81 ) as al rea dy amen ded und er L aw Numb er 1 4 of 19 97 (Stat e Ga zette o f 199 7 Numb er 3 1), he rea fte r refe rred to as former Tra de ma rk Law and supersede it with new Law of Tra de ma rk . Som e notice ab le di ffere nces in this La w are that it , comp ared with the former Trad ema rk Law inc lude s the p roces s of com plet ing an Ap pli cat ion. In this La w, subst anti ve in spect ion is m ade a fte r the Ap pli cat ion has been dec la red s atis fying the adm inist ra ti ve requ ire ments . Before, the sub stant ive insp ection is ma de after the com plet ion of the announ cement o f the Appl ica tion . Unde r this L aw, it wil l ta ke sho rter time to kno w whethe r a n Appl ica tion is acce pted o r reject ed, and it g ives the op portu nit y to other p arties to m ake a compl ai nt of an Appl icat ion a lrea dy a pp roved for regi stratio n. No w, the anno uncem ent time is set at three mont hs, a short er ti me th an in the fo rm er Tra de ma rk Law. As the an nounce ment tim e has be en m ade sho rte r, the proce ssin g time th rough co mplet ion o f an Ap pli cat ion is m ade sho rte r in the e ffo rts to im pro ve servic es to the gen eral pu bl ic. As rega rd s the Prio rit y Rig ht, thi s La w stipu lates that i f the Appl ic ant fai ls to show the evide nce of a ppl ic ation rece ipt that h as p rodu ced the Pri ority Right , an Ap pli cat ion sha ll be proce ssed i n

ke selu ruh an a kan dipe rs ingk at pu la ja ngk a wa kt u penyele sa ian Permohon an d ala m rang ka men ing kat kan pel ayan an kep ad a m asyarak at . Be rk ena an den gan Ha k Prio rit as , d al am Und ang -unda ng ini diat ur b ahwa ap abi la Pemo hon tid ak me leng ka pi bu kti pen erima an pe rmo hona n ya ng pe rta ma k al i men im bul kan Hak Prio rit as d ala m ja ngk a wa kt u tiga bul an setel ah be ra kh irn ya Ha k Pri oritas , Permohon an tersebut d ip roses sep ert i Pe rmo hona n bia sa t anp a men ggun ak an Hak Pri orita s. Hal lai n ad al ah be rke na an deng an d itol akn ya Pe rmoho nan ya ng me rup ak an ke ru gia n ba gi Pemohon . Untu k itu, perlu peng atu ra n ya ng d ap at memb antu Pemo hon untuk men geta hui le bih jelas al asa n pen ola ka n Pe rmo hona nnya den gan te rle bih d ahul u memb eritah uk an ke pa dan ya bah wa Permohon an a kan d itol ak . Se la in perli ndung an te rha da p Me re k Dag ang dan Merek Jas a, dalam Und ang -unda ng in i dia tur juga pe rl indu nga n terh ad ap in di kas igeo grafis , ya itu ta nda ya ng men unjuk ka n dae ra h as al su atu b arang ka ren a fa kto r lin gkun gan geo grafis , term asu k fa kto r a lam at au fakt or m anus ia a tau ko mb inas i d ari ked ua fakt or te rseb ut, me mbe ri kan ciri dan kua lit as te rtentu p ad a ba ra ng yang d ihas il kan . Sel ai n itu jug a dia tur men gen ai in dik as i-as al . Se lanjut nya, meng inga t Me re k me rup ak an b agi an d ari keg iat an pe re konom ian /d uni a usa ha , pen ye les ai an seng keta Me rek me merluk an b ad an pe ra dil an kh usus , ya itu Peng ad ila n Ni aga seh ingg a di ha ra pk an seng keta Merek d ap at dise les ai kan d al am wak tu yang rel ati f cep at. Sejal an den gan itu, h arus pul a di atu r huku m a ca ra khusus untu k men ye lesa ik an m asa la h sengk eta Merek se pert i jug a bi dan g hak kek ayaa n int ele ktua l la inn ya . Ad anya pe ra di lan khusus untuk m asa lah Merek d an bi dan g-bi dan g hak ke ka ya an intele ktu al l ain , jug a d iken al d i bebe ra pa nega ra la in, sep ert i Th ai la nd. Da la m Und ang und ang ini pun pemi li k Me re k dib eri up aya pe rl ind unga n huku m ya ng l ain , yait u da lam wuju d Pe neta pan Sem enta ra Pen ga dil an untu k me lin dung i Me re knya gun a men ceg ah ke rug ian yan g leb ih

the usu al p roce dure wi thout obs ervi ng the Prio rit y Ri ght. Anothe r m atter is the reje ction o f a n Appl ica tion th at caus es the Ap pli cant to inc ur a loss .