Faktorët që ndikojnë në formimin e reshjeve intensive në Shqipëri

 • View
  234

 • Download
  0

Embed Size (px)

Transcript

 • 0

  Falenderime

  Falenderimi m special i takon udhheqsit shkencor t ktij punimi,Prof. Asc. Dr. Vangjel Mustaqi, i cili me shum durim dhe dashamirsika udhhequr t gjith punn, nga fillimi deri n finalizimin e saj. Dodoja t theksoj se njohurit dhe eksperienca e gjat e udhheqsit nfushn e meteorologjis kan br q vrejtiet dhe sugjerimet shumt rndsishme t tij t prbjn nj kontribut kryesor n realizimin estudimit.

  Nj falenderim i madh kam pr kolegt e Dep. t Meteorologjis pranInstitutit Hidrometeorologjik (sot njihet si INEUM) pr gadishmrin qkan treguar n przgjedhjen dhe miratimin e tems s studimit siedhe gjat gjith punimit.

  N veanti, falenderoj drejtuesit e athershm t InstitutitHidrometeorologjik, Prof. Dr. Mithat Sanxhaku dhe Dr. ManjolaBanja, pr ndihmn n lidhje me gjetjen e bursave studimore tpjesshme gjat zhvillimit t moduleve specifike t punimit pranUniversiteteve dhe Qendrave Meteorologjike Europiane. Nuk mund tharroj t falenderoj teknicienin me eksperienc t gjat pune nRrjetin Kombtar Meteorologjik, t ndjerin Viktor Prifti i cili kakontribuar n mbledhjen dhe kontrollin e t dhnave meteorologjike.Po ashtu do doja t falenderoja kolegt dhe shrbimin Meteoalb prsuportin financiar dhe moral, gjat realizimit t studimit.

  Nj falenderim shkon pr Prof. Dr. David Schultz nga InstitutiMeteorologjik Finlandez pr kontributin e tij n przgjedhjen emetodave t studimit si edhe pr kolegt e Dep. t Meteorologjis sUniversitetit dhe Qendrs Meteorologjike, t Ishujve Balear, Spanj.

  Nj falenderim t veant kam ruajtur pr kolegt dhe profesort qdo t kontribuojn me profesionalizmin e tyre n recensn dhevlersimin prfundimtar t ktij studimi!

  Faleminderit!

  Me shum respekt

  Tanja Porja(kandidate pr gradn Doktor i Shkencave)

  UNIVERSITETI POLITEKNIK I TIRANSFAKULTETI I INXHINIERIS MATEMATIKEDHE INXHINIERIS FIZIKEDepartamenti: FIZIK

  Faktort q ndikojn n formimin ereshjeve intensive n Shqipri

  [Disertacion i paraqitur pr mbrojtjen e grads shkencoreDOKTOR]

  Disertanti Udhheqs ShkencorTanja Porja Prof. Asc. Vangjel Mustaqi

  Tiran, m 28 dhjetor 2010

 • 1

  Pasqyra e lnds

  Hyrje

  Kapitulli I. Reshjet atmosferike

  I.1 Formimi dhe rnia e reshjeve 1

  I.2 Reshjet atmosferike dhe shprndarja n hapsir koh 6

  I.3 Klimatologjia e reshjeve n Shqipri 8

  I.4 Historik 15-vjecar i reshjeve intensive n Europ 10

  Kapitulli II. Faktort reshje-formues

  II.1 Faktort e prgjithshm reshje-formues 15

  II.2 Qarkullimi i prgjithshm i atmosfers 15

  II.3 Relievi i Shqipris 18

  II.4 Qendrat ciklonare dhe frontet atmosferike 20

  II.5 Lagshtira e ajrit 22

  II.6 Instabiliteti i atmosfers 23

  Kapitulli III. Reshjet intensive Metodologjia

  III.1 Metodat Rainsat dhe Modelet Numerike Meteorologjike 27

  III.2 Metoda e faktorve favorizues 31

  III.3 Reshjet maksimale 24 orshe 52

  III.3.1 Zgjedhja e shprndarjes m t prshtatshme 59

  III.4 Prcaktimi i pragut t reshjeve intensive 67

  III.5 Przgjedhja e vendmatjeve meteorologjike 71

  Kapitulli IV. Rezultatet

  IV.1 Shprndarja n territor e reshjeve maksimale 24 orshe 74me siguri t ndryshme

  IV.2 Analiza e reshjeve sipas strukturave gjeopotenciale 77

 • 2

  IV.3 Analiza e episodeve sipas RH n 850, 700 hPa 83

  IV.4 Analiza e episodeve sipas Vv dhe indeksit LI 90

  IV.5 Prcaktimi i pragut t RH, Vv, LI pr cdo vendmatje 100

  IV.6 Varsia e sasis s reshjeve nga RH, Vv dhe LI 101

  Diskutime dhe Rekomandime 105

  Konkluzione 106

  Referencat

  Aneks 1

 • 3

  Kapitulli I. Reshjet atmosferike

  I.1 Formimi dhe rnia e reshjeveMe reshje atmosferike kuptohen t gjitha format e ujit q gjenden n

  atmosfer n gjendje t ngurt ose t lngt dhe q arrijn

  siprfaqen e toks.

  Formimi i vransirave ndodh kur n atmosfer ka avuj uji t

  mjaftueshm por q reshjet t precipitojn n siprfaqen e toks

  duhet t plotsohen edhe kushte t tjera. Reshjet atmosferike

  formohen n mnyra t ndryshme n varsi t res s ngroht

  apo t ftoht prej s cils reshjet prodhohen. Ret konsiderohen

  t ngrohta kur ato ndodhen n ato lartsi ku temperatura arrin

  deri 0C ndrsa ret konsiderohen t ftohta kur nj pjes e

  shtrirjes vertikale t res, ndodhet n lartsi ku temperatura sht

  nn 0C (figurat 1.1, 1.2).

  Figura 1.1 Shprndarja e temperaturs n ret e ngrohta

  Figura 1.2 Shprndarja e temperaturs tek ret e ftohta

 • 4

  Krijimi i reshjeve ndodh vetm ather kur madhsia e pikave t

  ujit arrin madhsi t mjaftueshme pr t mposhtur rrymn e ajrit

  q ngjitet lart. Rritja e pikave t ujit ndodh gjat procesit t

  bashkimit t piklave t vogla n pika t mdha rreth brthamave t

  kondensimit si edhe pr shkak t avullimit t piklave t vogla dhe

  kondensimit t avujve t ujit n pikat e mdha.

  Zmadhimi i pikave t ujit ndodh n rast se rrezja (r) e piks sht

  m e madhe se nj rreze kritike e prcaktuar sipas:

  e

  eln

  cr

  kk

  ku c sht konstante, ek sht presioni i avujve t ngopur mbi

  pikn me rreze r ndrsa e sht presioni i avujve t ngopur mbi

  siprfaqen e rrafsht. N rastin kur r < rk, pikat e ujit do t

  avullojn ndrsa kur r > rk, madhsia e pikave t ujit do t

  vazhdoj t zmadhohet pr shkak t kondensimit t avujve t ujit

  mbi siprfaqen e tyre [Triplet, J.P.: 1977].

  Rrezja e piklave t shiut q arrijn siprfaqen e toks luhatet n

  intervalin 0.1 3.5 mm. Pikat e shiut me rreze mbi 3.5 mm nuk

  ekzistojn sepse gjat rnies, ato coptohen n pikla m t vogla.

  Nj tjetr form e reshjeve jan reshjet e ngurta t dbors dhe

  breshrit. Kto reshje krijohen kryesisht n gjersit gjeografike

  mesatare dhe t mdha n t cilat ret formohen n ato lartsi ku

  temperatura sht mjat negative. Ret kan n prmbajtie t tyre

  pika uji me temperatur m t ult se niveli i ngrirjes (pika uji t

  tejftohura) dhe kristale akulli. Pikat e tejftohura t ujit vrojtohen

  n temperaturat rreth - 30 grad C ndrsa krijimi i kristaleve t

  akullit ndodh kryesisht n temperatur - 50 grad C. N kto

 • 5

  temperatura, presioni i avujve t ngopur mbi kristalet e akullit

  sht m i madh se presioni i avujve t ngopur mbi pikat e

  tejftohura t ujit dhe pr pasoj, uji avullon n favor t zmadhimit

  t kristaleve t akullit. Forma q reshjet e ngurta marrin kur bien

  n siprfaqen e toks varet ngushtsisht nga temperaturat n

  shtresat e poshtme t atmosfers n kto zona gjeografike.

  Procesi i formimit t reshjeve koncepti termodinakQ reshjet t krijohen duhet q prmbajtia e avujve t ujit n ajr

  t jet n nivelin e ngopjes me lagshtir. Niveli i ngopjes s ajrit

  me lagshtir prcaktohet nga lagshtira relative e cila n kushtet

  e ngopjes sht 100%. Lagshtira relative prcaktohet me an t

  relacionit:

  ne

  eRH

  ku e sht presioni i avujve t ujit ndrsa en sht presioni i avujve

  t ngopur. Presioni i avujve t ujit varet nga densiteti i avujve t

  ujit n nj volum ajri dhe kjo varsi nxirret nga ekuacioni pr gazin

  ideal:

  TR

  e

  dv

  622.0

  ku v sht densiteti i avujve t ujit, Rd sht konstantja e gazit t

  that (278.04 J/kg K), T sht temperatura absolute (n grad K)

  ndrsa termi 0.622 sht raporti (18/29) i masave molekulare t

  ujit dhe ajrit. Presioni i avujve t ngopur tregon presionin n t

  cilin volumi i ajrit arrin ngopjen me avuj uji dhe n kt pik,

  volumi i ajrit nuk pranon m tej avuj uji n rast se nuk

  ndryshohet temperatura e tij. Presioni i avujve t ngopur ndryshon

  vetm me ndryshimin e temperaturs, ndryshim i cili jepet nga

  ekuacioni:

 • 6

  91.240

  502.17exp611.0)(

  C

  Cn T

  TkPae

  ku TC sht temperatura e ajrit, n grad C. Relacioni ndrmjet

  presionit t avujve t ngopur me temperaturn, paraqitet m qart

  n figurn vijuese.

  Figura 1.3 Ndryshimi eksponencial i presionit t avujve t ngopur

  me temperaturn e ajrit

  Lagshtira relative arrin nivelin 100% kur rritet densiteti i avujve

  t ujit pr nj temperatur t dhn t volumit t ajrit ose kur

  temperatura e ktij volumi zvoglohet. Zvoglimi i temperaturs s

  ajrit sjell zvoglimin eksponencial (shih figurn 1.3) t presionit t

  avujve t ngopur duke br q een . Zvoglimi i temperaturs s

  ajrit ndodh kur volumi i ajrit ngjitet n nivele m t larta dhe me

  uljen e temperaturs zvoglohet presioni i avujve t ngopur.

 • 7

  N lartsin ku presioni i avujve t ngopur barazohet me presionin

  e avujve t ujit een , ndodh formimi i reve dhe kjo lartsi quhet

  niveli i kondensimit. Ajri, me ngjitjen n lartsi ftohet sipas rendit

  10 grad C pr cdo km dhe kjo shkall ftohje quhet ftohja sipas

  adiabats s that, e cila jepet nga shprehja:

  Pth C

  g

  ku g = 9.8 m/s2 sht nxitimi i rnies s lir ndrsa CP sht

  nxehtsia specifike e ajrit t that n presion konstant.

  Ngjitja e ajrit lart ndodh sipas tre mekanizmave:

  - Ngjitja orografike gjat s cils ajri detyrohet t ngjitet n

  pjerrsin e maleve duke prodhuar dhe reshjet m t mdha n

  faqet e m