Karakteristikat e mësimdhënësit në gjithëpërfshirje 01072013

  • View
    1.582

  • Download
    1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Mësimdhënësit në gjithëpërfshirje

Text of Karakteristikat e mësimdhënësit në gjithëpërfshirje 01072013

  • 1. LOGO Shkolla RrezorShkolla Rrezor

2. Arsimi pr fmijt me nevoja t ndryshme arsimore mund t organizohet n shum mnyra prkundr dallimeve organizative, kulturore, ekonomike, etj, pasi zhvillimi i mekanizmave pr shkolln pr t gjith nuk ndodh vetvetiu. Ky proces krkon angazhim t madh dhe bashkpunim me organizma t ndryshm. Arsimi gjithprfshirs do t thot q t ofrohet arsimim pr fmijt me nevoja t veanta brenda sistemit arsimor t rregullt n klas me fmijt e tjer. 3. Aktualisht n Kosov, prfshirja e nxnsve me nevoja t veanta n arsimin fillor sht nj sfid q krkon prpjekje shtes, trajnime, motivim, nj nivel t mjaftueshm ndjeshmrie dhe durimi. Gardner (2005) konkludon se: bindjet, normat, apo vlerat ndikojn n ngritjen e rolit t msimdhnsit n klas, qndrimin e tij ndaj fmijve dhe procedurat q ai prdor ndihmojn pr t'i kualifikuar format e duhura t mbshtetjes arsimore n nj proces gjithprfshirs. Sfida nuk sht n klasifikimin e personave t aft dhe m pak t aft, por n zhvillimin e tyre n prputhje me aftsit individuale" 4. Duke prfshir fmijt me nevoja t veanta n shkollat e rregullta mund tDuke prfshir fmijt me nevoja t veanta n shkollat e rregullta mund t arrihet:arrihet: socializimi i fmijve me aftsi t kufizuara; integrimi i fmijve me aftsi t kufizuara; qndrim pozitiv i msuesve drejt integrimit t fmijve me aftsi t kufizuara; rritja e fmijve me nevoja t veanta n mjedise natyrore; pranimi i diversitetit; zhvillimi i tolerancs; guximi n krkimin dhe marrjen e ndihms nga t tjert; zhvillimi i nj personaliteti t plot; forcimi i personalitetit t fmijve me aftsi t kufizuara; forcimi i marrdhnieve un mund .. Guxo!Guxo! 5. Arsimtari gjithprfshirs ka shum role:Arsimtari gjithprfshirs ka shum role: T punoj me profesionistt tjer n shkoll; T konsultoj dhe t mbshtes stafin; T planifikoj, t realizoj dhe t monitoroj zhvillimin e arsimit t fmijs s bashku me arsimtarin e klass; T ofroj mbshtetje konkrete n msimdhnie gjat orve t msimit; T ofroj mbshtetje konkrete; si t organizohet msimdhnia n klas, far materialesh t zhvillohen dhe t shfrytzohen, si t prdoren mjetet msimore ndihmse, far t merret parasysh n lidhje me mjedisin; Shrben si ur- lidhse ndrmjet stafit t shkolls dhe stafit t specializuar t komuns 6. Puna n klas me fmijt me nevoja t veanta arsimore: Fmija me nevoja t veanta arsimore ndjek msimin n klas t rregullt. Arsimtari gjithprfshirs e mbshtet fmijn apo nj grup t vogl t fmijve gjat orve t msimit; Ort e msimit (qllimet dhe aktivitetet) planifikohen paraprakisht n bashkpunim me msuesin e klass pr t mbshtetur arsimimin dhe bashkpunimin ndrmjet fmijve; Intensiteti i mbshtetjes bhet n prputhje me nevojat; periudha m t gjata apo m t shkurtra kohore, p.sh. faza kalimtare; Arsimtari gjithprfshirs dhe ai klasor ndrrojn edhe rolet n mesin e t gjith fmijve; PIA (Plani Individual Arsimor) i fmijs prcillet dhe rivlersohet. Puna ndaras nga klasa me fmijt me NVA (nevoja t veanta arsimore): Ofrimi i mbshtetjes speciale ekziston kryesisht n klasat e rregullta, mirpo n disa raste edhe n mjedise t ndara; Fmija ose nj grup i vogl i fmijve me NVA disa or msimi i zhvillojn ndaras nga e gjith klasa e tij ose e tyre; Nxjerrja e fmijve nga klasa duhet t ket nj kuptim te veant dhe nj baz t thell individuale, q vlersohet n vazhdimsi; Qllimet dhe aktivitetet pr msimdhnie ndaras duhet t planifikohen me kujdes n bashkpunim me arsimtarin e klass; Arsimtari gjithprfshirs e shkput nxnsin nga klasa me nj qndrim pozitiv; 7. Msimdhnsi n gjithprfshirje 11 Akomodimi n klas 22 Raporti prind-msues 33 Modifikimi i detyrave dhe testeve 44 Bashkp. me msuesin e rregullt 55 Integrimi n klas Kujdeset, sa funksionon: 8. Sfidat Sfid pr msimdhnsit gjithprfshirs mbetet: kalimi i kompetencave pr mbikqyrje dhe administrim nga MASHT-I n Zyrat e Arsimit Rajonal; Numri i madh i nxnsve n shkoll p.sh. n shkolln fillore Ismail Qemalin Prishtin jan gjithsej 2300 nxns e prej tyre 40 nxns me nevoja te veanta arsimore dhe vetm nj msimdhns gjithprfshirs; Krijimi kushteve fizike brenda shkolls; Trajnimet adekuate pr stafin e shkolls q nj pjes te kompetencave t msimdhnsit gjithprfshirs ti ken dhe ti marrin edhe msimdhnsit e rregullt; Vetdijesimi i stafit udhheqs t shkolls pr procesin e gjithprfshirjes dhe rolin e msimdhnsit gjithprfshirs n shkoll; Bashkpunimi i qendrave burimore me shkolln gjithprfshirse n nivel m t mir; Prcaktimi i rolit t asistentve privat (asistentt privat q paguhen nga prindrit e nxnsve me nevoja t veanta arsimore pr kujdes t fmijve t tyre n klas) SfidatSfidat 9. LOGO Prgatiti: Alush Kryeziu Drejtor n SHFMU Beqir Gashi - Rrezor