organizimi dhe struktura e qeverisë vendore në shqipëri

 • View
  231

 • Download
  12

Embed Size (px)

Transcript

 • 0

  ORGANIZIMI DHE STRUKTURA E QEVERIS VENDORE

  N SHQIPRI

 • 1

  ORGANIZIMI DHE STRUKTURA E QEVERIS VENDORE

  N SHQIPRI Prgatitur nga: Programi KOMPAS Nntor 2001, Tiran, SHQIPRI.

  KOMUNITET, PUSHTET, ADMINISTRAT S BASHKU

  KOMPAS sht emri zyrtar i Projektit t Qeveris Hollandeze n Shqipri t titulluar Komunitet Pushtet Administrat S Bashku.

  Dokumenti Organizimi dhe Struktura e Qeveris Vendore n Shqipri sht prgatitur pr Shoqatn e Bashkive t Shqipris, si pjes e programit t KOMPAS-it pr mbshtetjen dhe zhvillimin e produkteve pr SH.B.SH.- n. Ky dokument sht skicuar pr t qn nj ndihm ndaj SH.B.SH.-s n prpjekjet e saj pr t ndihmuar n ndrtimin e kapaciteteve t Bashkive t Shqipris. Munuali nuk sht skicuar pr t qen nj udhzues gjithprfshirs n fushn e

  Organizimit dhe Funksionimit t Bashkive t Shqipris, por prkundrazi sht nj prpilim i temave t zgjedhura pr ti ndihmuar Bashkit Shqiptare n prmirsimin e funksionit t organizimit t qeverisjes bashkiake.

  Ky manual sht nj prpjekje e prbashkt e Artan Rrojit dhe James G. Budds, Konsulent n Zhvillimin Ekonomik dhe Menaxhimin Publik.

 • 2

  Kopje t ktij libri mund t porositen me e-mail apo post.

  Shoqata e Bashkive t Shqipris. Rruga: Bulevardi Zogu I, nr 66 Tiran - Shqipri.

  Tel/Fax: 00355 4 257 603 E-mail aam@albmail.com

  Botuar n Tiran- Shqipri. Dhjetor 2001

  Kopertina punuar nga Eda Ilirjani

 • 3

  Prmbajtja Faqe

  Kapitulli.

  I. Hyrje.

  II. Ngritja e Qeveris Vendore.

  III. Kshilli Bashkiak. Detyrat dhe Kompetencat e Kshillit Bashkiak.

  Komisionet dhe Bordet.

  IV. Struktura Organizative t Ekzekutivit Bashkiak.

  V. Model i Organizimit t nj Sektori Bashkiak. (Sektori i Taksave dhe Tatimeve Vendore)

  Skemat.

  1. Autoriteti Zgjedhor dhe Emrues. 2. Autoriteti Vendimmarrs. 3. Organograma e Kshillit Bashkiak. 4. Organograma e Qeveris Bashkiake. 5. Organograma e Sektorit t Tatim Taksave Vendore. 6. Skema e mbledhjes s Taksave Vendore. 7. Skema e Zyrs s Arks.

  Shtojc.

  Model i nj Regulloreje t Kshillit Bashkiak.

 • 4

  I. Hyrje

  Decentralizimi dhe zhvillimi modern i sistemeve t menaxhimit t qeverive vendore po ballafaqon bashkit Shqiptare me praktika dhe eksperienca t avancuara t ngritjes dhe forcimit te kapaciteteve te tyre si organizata t cilat duhet t jen t hapura pr publikun dhe t ofrojn shrbime cilsore duke shfrytzuar burime njerzore dhe financiare t kufizuara. Bashkit Shqiptare operojn tashm n nj ambjent t hapur dhe konkurues si n nivel kombtar ashtu edhe n nivel ndrkombtar. Bashkit e vendeve perndimore fqinje kan tashme nj histori t gjat t zhvillimit dhe konsolidimit t tyre, prandaj prpjekjet pr rritjen e qndrueshme t kapaciteteve organizative t bashkive Shqiptare po bhen gjithnj e m shum nj sfid e dits. Bashkit Shqiptare jan n nj faz shtimi t funksioneve, ushtrimi me sukses i t cilave krkon nj organizat t konsoliduar, t mirorganizuar dhe mirmenaxhuar, n mnyr q ti prgjigjet n koh dhe me cilsi krkesave dhe nevojave t komunitetit pr shrbime, si dhe t prballoj dinamikn e zhvillimeve dhe shtimin e fushave n t cilat qeveria vendore po luan rol primar apo koordinues. Suksesi i qeverisjes vendore varet shum nga cilsia e organizats. Kshillat bashkiak dhe kryetart e bashkive kan nevoj pr nj organizat e cila t funksionoj n mnyr t zhdrvjellt, t koordinuar, profesionale dhe ku do segment i organizats t jet plotsues i veprimeve pr zbatimin e politikave dhe ofrimin e shrbimeve. Jo t gjitha bashkit Shqiptare kan nj organizat t zhvilluar mir, ku nivelet vendimmarrse, ato t kontrollit, menaxhuese dhe zbatuese t jen shtresuar qart dhe pa mbivendosje, ku prgjegjsit dhe funksionet t jen t ndara, dhe ku do segment i organizats t ket t qart hapsirn e ushtrimit t veprimtaris s tij dhe marrdhniet me segmentet e tjera. Ky manual ka si qllim q kapitujt dhe skemat e paraqitura t shrbejn si material referues pr kshillat bashkiak, kryetart e bashkive dhe drejtuesit e njsive prbrse t qeveris vendore n prpjekjet e tyre pr t krijuar dhe rregulluar marrdhnie t qarta e t qndrueshme ndrveprimi brnda dhe mes njsive t organizats, si dhe ndrmjet bashkis dhe organizatave t tjera me t cilat bashkia bashkpunon. Ku manual paraqet n mnyr t prmbledhur fazat e ngritjes, organizimit dhe strukturimit t qeverive vendore bazuar n ligjislacioni Shqiptar dhe ka si qllim gjithashtu t krijoj nj baz unifikuese pr organizimin dhe strukturimin e bashkive t Shqipris. Falenderime: Seksioni i ktij materiali, i cili bn fjal pr Bordet dhe Komisionet, sht marr nga manuali mbi prdorimin e Bordeve dhe Komisioneve i prgatitur dhe botuar nga programi PAPA, program i sponsorizuar nga USAID, dhe i botuar fillimisht n Nntor 1996. Ky manual u shkrua fillimisht nga autort. Autort dshirojn ti jen mirnjohs ndihms s Z. Henri Scheurs, konsulent i VNG- Holland, kshillat dhe njohurit e t cilit shrbyen si korniz orintuese pr materialin e paraqitur n kapitullin pr Sektorin e Taksave dhe Tatimeve Vendore.

 • 5

  II. Ngritja e Qeveris Vendore. Ky kapitull prshkruan shkurtimisht mnyrn ligjore t ngritjes s qeverive vendore n Shqipri si dhe autoritetin q kan organet e qeveris bashkiake pr strukturimin e mtejshm t organizats. Qeveria vendore n Shqipri ngrihet dhe funksionon mbi bazn e parimit t vetqeverisjes vendore dhe organet prfaqsuese, n rastin e bashkis, jan Kshilli Bashkiak dhe Kryetari i Bashkis. Bashkia sht nj organ qeveriss n vazhdimsi (Ligji 8652 neni 4 pika 5) dhe Kshilli ka nj egzistenc ligjore t vazhdueshme e t pavaruar nga Kshilltart e tij individual si edhe nga banort t cilt shkojn e vijn n bashki. Zgjedhja e organeve t qeveris bashkiake.

  1. Kshilltart Bashkiak zgjidhen direkt nga zgjedhsit ligjor sipas listave shum emrore partiake t shpallura para dats s zgjedhjeve. Pr caktimin e kshilltarve fitues merret parasysh prqindja e votave q ka marr do subjekt politik konkurues.

  2. Kryetari i Bashkis zgjidhet direkt nga zgjedhsit me konkurim nominal. Autoriteti zgjedhor dhe emrues i Kshillit Bashkiak.

  Ligji 8652- neni 32, Detyrat dhe kompetencat e kshillit bashkiak

  a) Zgjedh dhe shkarkon kryetarin dhe zvendskryetarin/rt e Kshillit. b) Emron dhe shkarkon sekretarin e Kshillit Bashkiak. Sekretari i kshillit emrohet dhe shkarkohet nga kshilli bashkiak, mbi

  bazn e propozimit t kryetarit t kshillit (neni 37). Autoriteti emrues i Kryetarit.

  Ligji 8652 neni 44- Kompetencat dhe detyrat e kryetarit t bashkis:

  e) emron dhe shkarkon zvendskryetarin/rt e bashkis; ) emron dhe shkarkon drejtuesit e ndrmarrjeve dhe institucioneve n varsi. g) emron dhe shkarkon punonjsit e tjer jodrejtues t strukturave dhe njsive

  n varsi t bashkis, prve kur parashikohet ndryshe n ligjin nr.8549, dat 11.11.1999 "Statusi i npunsit civil."

  Ka dy nivele emrimesh n qeverin vendore:

  Emrimet politike. 1. Nnkryetari/rt e Bashkis. 2. Sekretari i Kshillit Bashkiak.

  Emrimet jo-politike.

  Npunsit civil bashkiak (stafin e administrats s bashkis dhe drejtuesit e ndrmarrjeve dhe institucioneve n vartsi t bashkis).

 • 0

  Sekretarin

  Stafin e Administrats s Bashkis

  Drejtuesit e Ndrmarrjeve /

  Institucioneve BashkiakeKshilltart pr n Kshillin e Qarkut

  Zv. Kryetarin

  Zv. Kryetarin

  Kryetarin

  Autoriteti Zgjedhor

  Autoriteti Emrues

  Autoriteti Propozues

  Kryetarin e Bashkis Antart e Kshillit Bashkiak

  AUTORITETI ZGJEDHS DHE EMRUES N BASHKI

  VOTUESIT

 • 7

  III. KSHILLI BASHKIAK

  Kshilli Bashkiak sht organi vendimmarrs i qeveris bashkiake i cili vendos n mnyr kolektive: a) Politikat pr:

  1. Shrbimet, nivelin dhe hapsirn e tyre, q duhet t siguroj Bashkia. 2. Krijimin e t ardhurave vendore neprmjet grumbullimit t taksave dhe tarifave. 3. Shpenzimet vendore. 4. Zhvillimet ekonomike, sociale, fizike, arsimore, kulturore dhe argtuese. 5. Prfshirjen e banorve n proeset vendimmarrse bashkiake. 6. Etj.

  b) shtjet Administrative: Autorizon Bashkin t hyj n marrdhenie kontraktuale pr ofrimin e shrbimeve bashkiake.

  c) Veprime: Pr tu ndrmarr, brnda hapsirs s autoritetit t tij, n t mirn t komunitetit q prfaqson.

  Kryetari i Bashkis si organi ekzekutiv sht prgjgjs pr ekzekutimin e ktyre politikave. Kshilltart e kshillit mund t veprojn si kshill bashkiak vetm n rastet kur ato mblidhen sipas ligjit, statutit dhe rregullores si nj organ qeveriss n nj mbledhje t ligjshme. Shumica e Kshilltarve apo t gjith Kshilltart e Kshillit mund t veprojn n emr t kshillit vetm n nj mbledhje t kshillit t mbajtur n mnyr t ligjshme. do vendim i kshillit i marr n nj mbledhje t mbajtur ndryshe konsiderohet i paligjshm. Parimet e puns s Kshillit Bashkiak duhet t jen:

  1. Kshilli i Bashkis duhet t veproj si nje organ i vetm. 2. Kshilli duhet t proedoj me punt e tij n mnyrn sa m efiente. 3. Kshilli duhet t ndrmarr veprime me s paku shumicn e Kshilltarve. 4. do Kshilltar i kshillit duhet t gzoj t njjtat t drejta n pjesmarrjen e tij n

  proesin e vendimarrjes. 5. Regullorja e Kshillit duhet t respektohet n vazhdimsi. 6. Veprimet e Kshillit duhet t jen rezultat i nj vendimi t marr me produr t

  rregulluar dhe jo si rezultat i manipulimit t rregullave proeduriale t miratuara nga Kshilli.

  Numri i Kshilltarve t Kshillit (ligji 8652 neni 24 pika 1): Bashkit deri n 5,000 banor 13 Kshilltar " " 5,000 - 10,000 banor 15 Kshilltar " 10,000 - 20,000 banor 17 Kshilltar " 20,000 - 50,000 banor 25 Kshilltar " 50,000 - 100,000 banor 35 Kshilltar 100,000 - 200,000 banor 45 Kshilltar Bashkia e Tirans 55 Kshilltar

 • 8

  N zbatim t ktij neni, Prefekti prcakton numrin e Kshilltarve t kshi