IDEEأ‹N, IMPULSEN EN INNOVATIES VOOR ... FAأ‡ADE 40 TOP IDEEأ‹N, IMPULSEN EN INNOVATIES VOOR ARCHITECTEN

  • View
    0

  • Download
    0

Embed Size (px)

Text of IDEEأ‹N, IMPULSEN EN INNOVATIES VOOR ... FAأ‡ADE 40 TOP IDEEأ‹N, IMPULSEN EN INNOVATIES...

  • 40FAÇADE

    TOP I D E E Ë N , I M P U L S E N E N I N N O V A T I E S V O O R A R C H I T E C T E N

    In het Moskouse stadsdeel Kunzewo ontwierp de Architekten Cie. het wooncomplex Vander Park als een stedenbouwkundig ensemble uit verschillende torens. Op een zes meter hoge sokkel staan acht torens die in kleur en structuur variëren. Zo ontstond het beeld van een verticale stad. Het architectenbureau differentieerde de woonblokken onder andere door aan de gevels een slimme mix van verschillende Hagemeistersorteringen in te zetten.

    VERTICALE STAD

  • Fo to

    's: ©

    D an

    ie l A

    nn en

    ko v,

    A le

    xe y

    N ar

    od iz

    ki y

    Projectgegevens Vander Park, Moskou – RU Architectuur de Architekten Cie., Amsterdam Opdrachtgever PIK Group, Moskou Project architecten Pero Puljiz, Jan-Willem Baijense Hoofdaannemer Boes Construction, Moskou Baksteen Lübeck GT, Kopenhagen BA, Luca GT + FU , Weimar HS, Liverpool GT + FU, Woerden Alt GT Formaat SF (290 x 90 x 65 mm)

  • De architectuur van Vander Park werd zo geconcipieerd dat multisensorische belevenissen ontstaan en de menselijke maat behouden bleef. Het ontwerpteam onder leiding van Pero Puljiz deelde het Moskouse appartementencomplex op in acht woonblokken, alle op een plint. De torens zijn onderverdeeld in herkenbare, gesegmenteerde volumes, met verschillende baksteenkleuren en vensteropeningen. Daaruit ontstond de indruk van een verticale stad. „De acht torens zijn gedraaid omwille van de vereiste minimale daglichttoetreding, opgeknipt in kleinere volumes en voorzien van verschillende kleuren baksteen. Zo is een woningbouwcomplex ontstaan met niet alleen maar voorkanten. De verdraaiingen maken dat er altijd een ander aanzicht is, altijd een andere skyline,“ aldus projectarchitect Jan-Willem Bajiense. Door de individueel verdraaide blokken kregen de verdiepingen open terrassen. Het ensemble is opgevat als woonwijk. De volumes bevinden zich aan de randen van de bouwkavel, zodat in het midden een open, groen binnenhof kon worden gerealiseerd.

    Aan de gevels werden zes verschillende Hagemeistersorteringen ingezet, die in kleur en textuur verschillen: Lübeck GT, Kopenhagen BA, Luca GT + FU, Weimar HS, Liverpool GT + FU en Woerden Alt GT. „Uit deze sorteringen ontwikkelden we vijf gevelontwerpen, elk

    MENSELIJKE MAAT IN KLINKER

    Vander Park, Moskou

    »Uit deze sorteringen ontwikkelden we vijf gevelontwerpen, elk met een ander metselwerkaanzicht. Daaruit ontstond een zeer rijke gevel. Door de hardheid van de steen, behoudt de gevel zijn kleur, textuur en kwaliteit en draagt het gebouw bij aan een duurzaam straatbeeld.« Jan-Willem Baijense, de Architekten Cie., Amsterdam

    met een ander metselwerkaanzicht. Daaruit ontstond een zeer rijke gevel,“ zo Baijense. Door de hardheid van de steen behoudt de gevel zijn kleur, textuur en kwaliteit en draagt het gebouw bij aan een duurzaam straatbeeld.

    Voor de Architekten Cie. was het de eerste keer dat men een zo lange en smalle baksteen (lengtemaat 290 mm) toepaste. „Wat we vooraf niet konden bevroedden, is dat bij deze maat de verbindingen tussen de bakstenen bijna irrelevant zijn. Alles wat men ziet, is de baksteenstructuur.“ Alle andere gevelmaterialen werden zo gekozen, dat zij de baksteen als primair gevelmateriaal ondersteunen en niet met het materiaal concurreren.

    Het ontwerp van de Architekten Cie. ontving de Urban Design Award 2018.

  • »Tussen het westelijk gelegen buurpand met zijn rode baksteenmetselwerk en de oostelijk gelegen bebouwing uit zwart graniet wilden we een expressief materiaal dat het project in dit buitengewone ensemble een zelfstandige, stabiliserende rol meegeeft.« Tobias Nöfer, Nöfer Gesellschaft von Architekten mbH, Berlijn

  • Projectgegevens SPREE ONE, Berlijn – D Architectuur Nöfer Gesellschaft von Architekten mbH, Berlijn Opdrachtgever Optima Center Charlottenburg Quintas mbG & Co. KG, Berlijn Steenstrips Meißen FU Formaat NF (240 x 15 x 71 mm) + vormstenen in diverse uitvoeringen Gemetseld geveloppervlak ca. 10.000 m²

    MEANDERENDE STEDENBOUWKUNDIGE FIGUUR Op de plek waar in het Berlijnse stadsdeel Charlottenburg Spree en Landwehrkanaal samenkomen, staat het woonwinkelcomplex SPREE ONE. De nieuwbouw vormt samen met het oostelijk gelegen Allianzgebouw uit de jaren negentig een asymmetrische toegangspoort. Architectenbureau Nöfer Architekten vond het van belang dat de façades een duurzaam karakter zouden uitstralen. Daarom koos men voor het bestendige gevelmateriaal baksteen en gebruikte steenstrips uit de zandgele Hagemeistersortering Meißen FU.

    In het tien bouwlagen tellende gebouw bevinden zich vier wezenlijke functies, die aan de gevel niet direct afleesbaar zijn: aan het kanaal kantoren, woningen aan de westzijde, aan de oostelijke straatzijde twee supermarkten, een café en een crèche, alsmede een binnenhof en een tuin. Het complex is een wezenlijke bouwsteen voor het urbane leven in de omgeving. De architectuur stelt zich hier dienstbaar op en opent zich in het bijzonder op de begane grond naar de openbare ruimte rondom. De gevels moesten niet alleen duurzaam ogen, maar ook duurzaam zijn. Zodoende kozen de architecten voor het tijdloze bouwmateriaal baksteen. „Tussen het westelijk gelegen buurpand met zijn rode baksteenmetselwerk en de oostelijk gelegen bebouwing uit zwart graniet wilden we een expressief materiaal dat het project in dit buitengewone ensemble een

    SPREE ONE, Ber l i jn

    zelfstandige, stabiliserende rol meegeeft“, vertelt Tobias Nöfer van het gelijknamige Berlijnse architectenbureau. Veel universiteitsgebouwen in de omgeving hebben aan de gevels dezelfde kleur, afkomstig van de traditionele Greppiner baksteen. Zo voegt het woonwinkelcomplex zich harmonieus in het stadsbeeld.

    Bij SPREE ONE kozen de architecten een sterk genuanceerde sortering, zodat de baksteen ook van grote afstand genuanceerd zou ogen. „Elke baksteen is een haptisch beleefbaar stuk handwerk. En ook samengevoegd vormen de individuele stenen een levendig geheel“, verklaart projectarchitect Tobias Nöfer. De zandgele baksteen Meißen FU werd als steenstrip in kruisverband verwerkt. Daarnaast zijn uiteenlopende vormstenen toegepast. Ondanks de inzet van al die verschillende stenen, is aan de gevels een grote eenheid ontstaan, waarbinnen de verschillende steendiktes niet zichtbaar zijn. SPREE ONE staat op een sokkel uit Pfraundorfer Dolomiet natuursteen, dat qua kleur zeer goed bij het metselwerk past. Aan de straatgevels is de baksteenwand op iedere verdieping voorzien van horizontale stucwerkbanden, die bij de woonverdiepingen overgaan in volledig pleisterwerk. Een bijzonder high light is de entree van het gebouw. Hier werden zes zuilen uit vormstenen opgebouwd. Deze zogenaamde radiaalbakstenen verlenen de entree een sterk portaalkarakter.

    Fo to

    's: ©

    F lo

    ria n

    Se lig

    e n

    Se ba

    sti an

    K ie

    ne r

  • »Henriette No 1 is een gelaagde nieuwbouw die zich ondanks zijn formaat voegt in zijn omgeving en een heel eigen en homogeen architectuurdiooom bezit.« Julian Hamperl, Partner bij PLANWERKEINS Architekten

  • Dat Hamburg-Eimsbüttel het op een na dichtstbevolkte stadsdeel van Hamburg is, dankt het aan zijn ligging nabij de binnenstad en zijn desalniettemin uiterst groene karakter. Op de hoek van de Henriettenstraße en de Schulweg, niet ver van het winkelgebied aan de Osterstraße, bevond zich tot voor kort een van de 650 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Om nieuwe woonruimte te creëren, besloot het Rijksvastgoedbedrijf om de bunker te verkopen. De nieuwe eigenaar, wph Wohnbau und Projektentwicklung Hamburg GmbH is expert op het gebied van herbestemming. De projectontwikkelaar liet de bunker slopen, en ook de ondergrondse buisbunker, eveneens op het terrein gelegen, werd (gedeeltelijk) gesloopt. Op de vrijgekomen plek staat tegenwoordig woongebouw Henriette No 1, ontworpen door het Hamburgse bureau PLANWERKEINS Architekten.

    Geheel volgens het credo van projectontwikkelaar wph profiteren stadsdeel en buurt niet alleen van extra woonvolume in de vorm van 30 hoogwaardige en comfortabele twee- tot vierkamer koopwoningen, maar tegelijkertijd van een weloverwogen stedenbouwkundig concept: begane grond en hoogparterre zijn verlevendigd met bedrijven. „De nieuwbouw is stedenbouwkundig gedifferentieerd opgebouwd“, verklaart Julian Hamperl, partner bij PLANWERKEINS

    Architekten. Het gebouw heeft op de hoek van de straat zes bouwlagen en neemt in hoogte en volume richting de naburige panden af. „Zijn uitkragende 'mantel' doet dat met diagonaal ten opzichte van elkaar geplaatste vensteraccenten ook op horizontaal niveau“, vervolgt de architect. Het eindresultaat: „Een gelaagde nieuwbouw die zich ondanks zijn formaat voegt in zijn omgeving en een heel eigen en homogeen architectuurdiooom bezit.“

    De vormgeving van de gevels draagt in hoge mate bij aan het stemmige totaalaanzicht. Aan de straten is gekozen voor een geïsoleerde gevel met steenstrips als buitenhuid. De Hagemeister object sortering Henriette GT + FU haakt met zijn nuanceringen van donkerrood tot bruin en een stevige antracieten kolenbrand aan op de vormgeving van de gevels rondom. „We hebben zodoende een stenige, bijna monolitische eenheid ontworpen“, besluit Hamperl. Gestructureerd en verfijnd wordt het gevelvlak door teruggeplaatste antrac