Vlera kohore e parasë

 • View
  36

 • Download
  0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Kapitulli I 8. Vlera kohore e paras. Ligjruesi : Mr.sc. Lulzim Zeka. Qllimet. 1. Definoni vlern e ardhshme dhe t tanishme. 2. Prcaktoni vlern e ardshme t nj shume t vetme t investuar n kohn e tanishme . 3. Prcaktoni vlern e ardhshme t anuiteteve. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript

 • 8-*Vlera kohore e parasLigjruesi: Mr.sc. Lulzim ZekaKapitulli I 8

 • 8-*1.Definoni vlern e ardhshme dhe t tanishme.2.Prcaktoni vlern e ardshme t nj shume t vetme t investuar n kohn e tanishme.3.Prcaktoni vlern e ardhshme t anuiteteve.

  QllimetKur t plotsoni kt pjes ju do t jeni n gjendje t :

 • 8-*4.Prcaktoni vlern e tanishme t nj shume t vetme q do t pranohet n t ardhmen.5.Prcaktoni vlern e tanishme t anuiteteve.6.Prcaktoni vlern e investimit dhe shpenzimet e interesit ose t t hyave pr periudha t ndryshme.Qllimet

 • 8-*Vlera e ardhshmeVlera e ardhshme e nj shume sht ajo vler e shprehur n shum n nj koh t caktuar n t ardhmen.

 • 8-*Vlera e tanishmeVlera e tanishme e nj shume sht vlera e asaj shume n nj dat t caktuar prpara nga koha kur shuma sht paguar ose pranuar.

 • 8-*Vlera e ardhshmeVlera e ardhshme = Vlera e tanishme(1 + R)Vlera e ardhshme = $1,000(1.05)Nse $1,000 sht investuar m 1 janar 2004, me 5% interes, sa do t jet vlera e ardhshme (shuma q do t akumulohet) m 31 dhjetor 2004?Vlera e ardhshme = $1,050

 • 8-*2Prcaktoni vlern e ardhshme t nj shume t vetme t investuar n kohn e tanishme.Qllimi

 • 8-*Interesi I prbrInteresi I fituar n nj periudh n interesin e fituar n periudha t mparshme njihet si interesi I prbr.

 • 8-*Interesi I prbrNse shuma e akumuluar ($1,050 nga paraqitja 6) sht ln n llogARI KURSIMI edhe pr vitin e dyt deri m 31 dhjetor 2005 sa do t jet investimi I vlefshm n at koh?$1,050(1.05) =$1,102.50

 • 8-*Supozoni ju investoni $500 pr tre vjet me 8% interes. Sa do t vlej investimi juaj n fund t vitit t tret?FV = $500(1.08)FV = $629.86Interesi I prbr

 • 8-*Rikujtoni s vlera e ardhshsme e nj shume sht vlera e asaj shume n nj koh t caktuar n t ardhmen.Interesi I prbr

 • 8-*Ju mund t shfrytzoni excelin pr t prcaktuar vlern e ardhme t 500$ q fiton 8% interes vjetor t prbr pr tre vjet.Interesi I prbr

 • 8-*Vendosni =500*(1.08^3) n fush pastaj shtypni Enter. Interesi I prbr

 • 8-*Shuma e paraqitur n fush paraqet vleren e ardhshme e cila sht $629.86.Interesi I prbr

  Sheet1

  629.856

  Sheet2

  Sheet3

 • 8-*Exceli poashtu prmban funksione t ndrtuara n t pr kalkulimin vlerave t tanishme dhe t ardhshme.Interesi I prbr

 • 8-*Kur t shihni USING EXCEL anash tekstit prcillni instruksionet pr t msuar se si t shfrytzohen funksionet e ndrtuara brenda. Interesi I prbr

 • 8-*Pr llogaritjen e vlers s ardhshme, vlera e ardhshsme e nj shume t vetme n tabel siq shihet n paraqitjen tjetr mund t shfrytzohet.Interesi I prbr

 • 8-*Interesi I prbr 0.01 0.02 0.03 0.04 0.05 0.06 0.07 0.08 0.09PeriodNorma e interesit

  1.0101.0201.0301.0401.0501.0601.0701.0801.0901.0201.0401.0611.0821.1031.2241.1451.6641.1881.0301.0611.0931.1251.1581.1911.2251.2601.295

  123

 • 8-*Interesi I prbr 0.01 0.02 0.03 0.04 0.05 0.06 0.07 0.08 0.09Period

  1.0101.0201.0301.0401.0501.0601.0701.0801.0901.0201.0401.0611.0821.1031.2241.1451.6641.1881.0301.0611.0931.1251.1581.1911.2251.2601.295

  1230.08Norma e interesit1.260FV = $500 x 1.260 = $630 (afrsisht)

 • 8-* A B C DVlera n Interesi I fituarFV n fundVitifillim t vitit(B x Interesi I paguar)(B + C)Tabela e interesit pr nj investim prej $500 pr tre vite me 8%1500.0040.00540.002540.0043.20583.203583.2046.66629.86 Totali129.86Shpallja 1

 • 8-*3Prcaktimi I vlers s ardhshme t anuiteteve.Qllimi

 • 8-*Anuiteti sht seria e pagesave t njjta t pranuara apo paguara npr nj numr t caktuar t periudhave t njjta kohore.Vlera e ardhshme e anuiteteve

 • 8-*Nse $500 jan investuar n fund t secilit vit pr tre vite, sa do t jet investimi I vlefshm n fund t vitit t tret nse sht fituar interesi prej 8 % n vit?Vlera e ardhshme e anuitetit

 • 8-* Vlera e ardhshme e anuitetit

  123Norma e interesit 0.01 0.02 0.03 0.04 0.05 0.06 0.07 0.08 0.09Period

  1.000 1.0001.0001.0001.0001.0001.0001.0001.0002.0102.0202.0302.0402.0502.0602.0702.0802.0903.0303.0603.0913.1223.1533.1843.2153.2463.2783.246FVA = Shuma e investuar (A) x Faktori I interesit(IF)FVA = $500 x 3.246 (Rrethuar pr tre vende prapa presjes) FVA = $1,623 (Afrsisht)

 • 8-* A B C D EVlera Interesi I fituarShuma e FV n n fillim(Colona B xInvestuarfund t Viti t vititNorma e Interesit)n fund t vititvitit10.000.00500.00500.002500.0040.00500.001,040.0031,040.0083.20500.001,623.20 Totali123.201,500.00

 • 8-*Vlera e ardhshme e anuitetitSa do t duhej t investoni ju cdo vit pr t grumbulluar$1,000 n fund t vitit t tret pr t marr nj udhtim pr n Meksikpasi t kryeni kolexhin? Supozoni se ju mund t fitoni 6% n investimin tuaj.

 • 8-*Vlera e ardhshme e anuitetit

  1.000 1.0001.0001.0001.0001.0001.0001.0001.0002.0102.0202.0302.0402.0502.0602.0702.0802.0903.0303.0603.0913.1223.1531.1911.2251.2601.295

  123Norma e interesit 0.01 0.02 0.03 0.04 0.05 0.06 0.07 0.08 0.09Periudha 3.030 3.060 3.091 3.122 3.153 3.184 3.215 3.246 3.27830.08

  1.0002.0803.184FVA = Shuma e investuar (A) x Faktori I interesit (IF)$1,000 = A x 3.184 (rrethuar n tre presje decimale) A= $1,000 3.184 A= $314 (rrethuar)

 • 8-*Vlera e ardhshme e anuitetitNe mund t llogarisim shumn e pagesave n excel duke shfrytzuar funksionin e pagesave. Vendos =PMT(0.06,3,,1000) n fush dhe pastaj shtypni Enter.

 • 8-*4Prcaktoni vlern e tanishme t nj shume t vetme q do t pranohet n t ardhmen.Qllimi

 • 8-*Prdorim Excelin, vlera e tanishme e nj investimi q paguan $3,000 n fund t vitit t tret me 8% mund t llogaritet duke vendosur =3000*(1/(1.08^3)) n fush dhe shtypur Enter.Vlera e tanishme e nj shume t vetme

 • 8-*Vlera e tanishme e nj shume t vetme mund t shfrytzoj gjithashtu tabeln pr t prcaktuar vlern e tanishme t $3,000.Vlera e tanishme e nj shume t vetme

 • 8-*

  0.9900.9800.9710.9620.9520.9430.9350.9260.9170.9800.9610.9430.9250.9070.8900.8730.8570.842

  123Norma e interesit 0.01 0.02 0.03 0.04 0.05 0.06 0.07 0.08 0.09Perioda 0.971 0.942 0.915 0.889 0.864 0.840 0.816 0.794 0.77230.08

  0.9260.857PV = FV x IFPV = $3,000 x 0.794 (rrethuar n tre decimale) PV = $2,382 (rrethuar)Vlera e tanishme e nj shume t vetme0.794

 • 8-* A B C DVlera e tanishmeInteresi I fituarVlera n fundVitin fillim t vitit(B x norma e intersit)(B + C)Tabela e interesit pr vlern e tanishme t $2,381.49 pr tre vjet me 8%12,381.49190.522,572.0122,572.01205.762,777.7732,777.77222.23*3,000.00 Totali 618.51Shpallja 3*korrigjuar pr shkak t rrethimit

 • 8-*5Prcaktoni vlern e tanishme t anuiteteveQllimi

 • 8-*Vlera e tanishme e anuiteteveSupozoni se ju konsideroni blerjen e nj investimi I cili do tju paguaj $1,000 n fund t secilit vit pr tre vjet. Inestimi pritet t fitoj kthimin prej 8%.Sa do t duhj t investoni ju tash?

 • 8-*Vlera e atnishme e anuitetitVlera e tanishme nFillim t vitit 1$ 925.93 = $1.000 (1.08) (vlera tabelare 0.92593)

 • 8-*Vlera e tanishme e anuitetitVlera e tanishme nFillim t vitit1$ 925.93857.34 = $1,000 (1.08) (vlera tabelare.= 0.85734)

 • 8-*Vlera e tanishme e anuitetitVlera e atnishme nFillim t vitit 1$ 925.93857.34793.83 = $1,000 (1.08) (vlera tabelare 0.79373)

 • 8-*Vlera e tanishme e anuitetitVlera e tanishme nFillim t vitit 1$ 925.93857.34 793.83$2,577.10Investimi I krkuar tani

 • 8-*Vlera e tanishme e anuitetitVlera e tanishme n Fillim t vitit t 1$ 925.93857.34 793.83$2,577.10Investimi I krkuar tani

 • 8-*The PV function in Excel mund t shfrytzohet pr llogaritjen e vlers s tanishme t anuitetit. Funksioni mund vendoset n pop-up box ose direkt n fush.Vlera e tanishme e anuitetit

 • 8-*Nse ju bleni investim q ju paguan 1,000 cdo vit pr tre vjet me 8% interes, vendosni =PV(0.08,3,1000) n fush dhe shtypni Enter.Vlera e tanishme e anuitetit

 • 8-*Vlera e tanishme e anuitetitOse ju mund t shfrytzoni vlern e tanishme n tabeln e anuiteteve.

 • 8-*

  0.9900.9800.9710.9620.9520.9430.9350.9260.9171.9701.9421.9131.8861.8601.8331.8081.7831.759

  123Norma e interesit 0.01 0.02 0.03 0.04 0.05 0.06 0.07 0.08 0.09Perioda 2.941 2.884 2.829 2.775 2.723 2.673 2.624 2.577 2.53130.08

  0.9261.783Vlera e tanishme e anuitetit2.577PVA = FV x IFPVA = $1,000 x 2.577 (vlerat n tabel lexohen deri n tre numra pas presjes) PVA = $2,577 (rrethuar) 3

 • 8-* A B C D Evlera e tanishme Interesi I fituarshuma totaleVlera n fillim(Colona B xe investuarn fund viti t vititnorma e interesit)(B + C)vitit12,577.10206.172,783.271,783.27Tabela e interesit pr anuitetin prej$1,000 cdo vit pr tre vjet me 8%Shpallja 4

 • 8-* A B C D Evlera e atnishme Interesii fituarshuma totaleVlera n n fillim(Colona B xe investuarfund t viti t vititnorma e interesit)(B + C)vitit12,577.10206.172,783.271,783.2721,783.27142.661,925.93925.93

 • 8-* A B C D Evlera e atnishme Interesi I fituarshuma totaleVlera n n fillim(Colona B xe investuarfund t viti t vititnorma e interesit)(B + C)vitit12,577.10206.172,783.271,783.2721,783.27142.661,