Biznes nderkombetar Pr. Petrit Gashi

 • View
  150

 • Download
  33

Embed Size (px)

Transcript

 • Pytje dhe prgjigjje nga Biznesi Ndrkombtar

  Prof.Asoc.Dr.Petrit Gashi Studenti : Fidan Haliti

  1. Cilat jan objektet e studimit t B.N ?

  Krijimi I tregut global apo globalizimi.

  Rrethina ( Politike, ekonomike, sociale, kultura )

  Mnyra e depertimit ne treg.

  Qshtjet tjera mbrenda firms.

  2. Pse angazhohen firmat n B.N ?

  T zgjerojn shitjet apo tregun.

  Te gjejn burime ( Kapital dhe Teknologji )

  T diversifikojn burimet per shitje dhe furnizime.

  3. Cilat jan faktort e rritjes s B.N sot ?

  Zhvillimi teknologjik.

  Liberazimi I tregut botror

  Rritja e konkurrencs globale

  Inovacionet

  Zhvillimi I institucioneve pr t mbshtetur dhe lehtsuar tregtin ndrkombtare

  4.Cilat jan mnyrat e angazhimit n B.N ?

  Eksporti , Nn-kontraktuesit, Investimet, Licencimi, Franshiza, Aleancat stategjike etj.

  5. Cilat jan instituconet globale ?

  Marrveshja e prgjithshme mbi tarifat dhe tregtin (GATT) dhe organizata botrore e tregtis

  - Funksioni : Mbikqyrja e sistemit botror t tregtis

  - Objektiv : Ulja e barrierave pr trgti dhe investime

  Fondi monetar ndrkombtar (IMF)

  - Funksioni : Mbajtja ne vij e sistemit monetar ndrkombtar

  - Huadhnes I fundit pr qeverit ne telashe ( lender of last resort )

  Banka botrore

  - Funksioni : Zhvillimi ekonomik

  - Huadhnie pr projektet ne infrastruktur.

  Kombet e bashkuara (UN)

  - Sigurimi I paqs prmes bashkpunimit ndrkombtar si dhe siguris kolektive.

  6. Cilt jan faktoret nxits t globalizimit ?

  Zvoglimi I barrierave n qarkullimin e lir t mallrave, shrbimeve dhe kapitalit.

  Ndryshimet teknologjike, sidomos n teknologji komunikimi, prpunim informatash dhe tekonologji

  transporti.

 • 7. Cilat jan teorit e investimeve direkte ?

  Pradigma elektike e dunningut sheh zgjerimin e firmave jasht prmes investimeve n funksion t :

  1. Gjetjes s burimeve t reja t fitmit dhe t mundsive te reja

  - Gjetjes se burimeve natyrore

  - Gjetjes se siguries

  - Gjetjes s tregjeve te reja

  - Gjetjes se dijeve te reja.

  2.Shfrytzimit te mangsive n tregun e tregjet e produkteve dhe faktorve t prodhimit t krijuar nga

  qeverit nacionale.

  - Kufizimet n qasje n treg (si rrjedhoj e kufizimeve tarifore dhe jo-tarifore )

  - Kufizimet n mobilitetin e faktorve te prodhimit (p.sh levizja e puntoreve dhe kapitalit )

  3. Internalizimit t informatave / kompetencave fundamentale t firms

  - Internalizimi ndodh ather kur firma vendos t investoj ne vendin prkats me qllim t mbajtjes nn

  kontroll te informatave / kompetencave bazike mbrenda firms, q realisht jan burimi kryesor I

  konkurueshmris s firms.

  8. Qka jan vlerat ?

  Ide abstrakte mbi at se qfar grupi mendon se sht e mir, e drejt dhe e dshirushme.

  9. Qka jan normat ?

  Jan rregulla shoqrore t cilat prcaktojn nj udhzues t sjelljes s mir n shoqri. Normat

  prcaktojn rregullat sociale mbi t cilat bazohen raportet midis njerzve

  - Mbi bazen e vlerave prcaktohen dhe justifikohen normat.

  10. Pse sht I rndsishm studimi I kulturave n kontekst te B.N ?

  sht i rndesishm pr dy arsye :

  1. Njohja e diferencave n kultur dhe mnyra se si manifestohen.

  2. T prcaktohen ngjajshmrit n mes t kulturave me qllim t ndrtimit t strategjive.

  11. Cilat jan elementet e kulturs ?

  Gjuha, Religjioni, Vlerat dhe qndrimet, Sjellja dhe zakonet, edukimi etj.

  12. Gjuha n biznesin nderkombtar ?

  Gjuha ndihmon n mbledhjen e informatave dhe pr versim

  Gjuha ofron qasje ne komunitetin local

  Gjuha sht faktor kyq n komunikimet e kompanis.

  13. Religjioni n B.N ?

  Religjioni ka ndikim n biznesin ndrkombtar prmes reflektimit n vlerat dhe qndrimet e nj grupi

  karshi ndrrmarrsis, konsumit dhe organizimit social.

 • 14. Qka jan qdrimet ?

  Qndrimet jan vlersime t bazuara mbi nj set t vlerave kulturore.

  Diferencat n vlerat kulturore ndikojn mnyrn se si planifikimi ekzekutohet, vendimet mirren,

  strategjit implementohen dhe vlersohet personeli.

  15. Kultura matriale?

  K.M lidhet drejtprdrejt me mnyrn se si shoqria e organizon jetn e saj ekonomike.

  K.M manifestohet me qas`shmrin dhe prshtatshmrin te infrastrukturs bazike ekonomike, sociale,

  financiare dhe te marketingut.

  - Ekonomike ; Transporti, energjia, telekomunikimet.

  - Sociale ; Banimi, shendetsia, sistemi I edukimit.

  - Financiare dhe t marketingut : Ofrojn mekanizmat lehtsues pr operacionet e B.N.

  16. Edukimi ?

  Edukimi formal apo jo-formal luan rol qensor n transmetimin dhe kmbimin e kulturave.

  B.N duhet t ken informacone mbi kualitetin e edukimit.

  Lidhja n mes t edukimit dhe kulturs mund t identifikohet prmes nivelit te analfabetizmit,

  regjistrimeve n edukimin sekondar apo shkollimi univerzitar.

  17. Institucionet sociale ?

  I.S prfshijn mnyrat se si njerzit lidhen me njri tjetrin.

  I.S ndikojn n sjelljen konsumuse.

  18. Kultura dhe B.N ?

  B.N duhet t analizojn kulturen ne vendet ku operojn, dhe ta kthejn ne perparsit e tyre duke :

  1. Prqafuar kulturn lokale.

  2. Ndrtuar relacione/raporte.

  3. Punsuar staf lokal pr t msuar kulturn lokale.

  4. Ndihmuar puntorve pr t kuptuar vet biznesin.

  5. Prshtatjen e produkteve dhe proceseve nevojave t tregjeve lokale.

  19. Kompleksiteti m I madh n zhvillimin e B.N nnkupton marrjen e disa vendimeve?

  1. Gjetjen e lokacionit t prodhimit q siguron minimizimin e kostove dhe maksimizimin e vlers s

  shtuar.

  2. Cilat tregje t hyjn e cilat ti evitojn.

  3. T konsiderojn aspektet etike pr shfrytzimin e zbraztirave n ligj.

  4. T vendosin mbi formn e deprtimit n treg ( tregti apo prodhim )

  20. Cilat jan sistemet politike ?

  1. Kolektivizimi vs Individualizimi

  2. Demokracia vs Totalitatizmit

 • 21. Qka sht Kolektivizmi dhe Individualizimi ?

  Kolektivizimi : Nevojat koletive jan mbi lirin individuale.

  Format : Komunistt & Social demokratt.

  Individualizimi : Orjentimi sipas s cilit individi duhet t jet I lir n synimet e tij ekonomike dhe politike.

  I. eshte I ndrtuar mbi dy premise :

  - Sigurimi I lirive individuale dhe liris s shprehurit.

  22. Si arrihet niveli m I lart I mirqenjs sociale ?

  Arrihet pr mes prmbushjes s synimeve individuale nga vet individi e jo nga ndonj organ kolektiv.

  23. Qka sht Demokracia dhe Totalitatizmit ?

  Demokracia : Qytetart jan t prfshir drejtprdrejt n vendimarrje.

  Totalitarizmi : T drejtat e garantuara n demokraci jan inekzistente.

  24. Cilat jan sistemet ekonomike ?

  1. Ekonomia e tregut.

  2. Ekonomia e komanduar.

  3. Ekonomit mikes.

  25. B.N n vendin am ?

  N vendin am B.N-t I kushtojn vmendje veqanrisht :

  - Embargove dhe sanksioneve

  Rastet kur qeveria kufizon qarkullimin e mallrave dhe shrbimeve kryesisht pr t arritur objektivat

  politike.

  - Kontrolleve t eksportit

  K.E mund t jen t lidhura me qshtjet e siguris kombtare, arritjen e qllimeve t politiks s

  jashtme, kur ka pak prodhim etj.

  - Legjislacionit q prcakton sjelljen n B.N

  Qeverit aplikojn legjislacionin prmes s cilit sigurohet q BN operojn sipas rregullave t caktuara

  morale e etike. P.sh Bojkoti I tregjeve q kan histori t errt t t drejtave t njeriut.

  26. B.N n vendin e destinacionit ?

  N vendin e destinacionit B.N I kushtojn vmendje :

  - Riskut politik kualitetit, politikave, dhe stabilitetit institucional n nj vend

  Risku politik reflektohet n form t :

  Risku mbi pronn - Q rrezikon pronn mbi asete, apo mund t rrezikoj edhe fitimin, apo edhe

  kontrollin.

  Risku operues Q I referohet przirjes n punt operative t firms.

  Risku i transferit Kur firma tenton t zhvendos fonde nga njri vend n tjetrin.

 • 27. Me qka ndrlidhet risku ekonomik ?

  Risku ekonomik ndrlidhet me :

  - Kontrollet e lvizjes s kapitalit Brenda dhe jasht vendit.

  P.sh aplikohet kur vendi ka munges t valuts s huaj.

  - Politikat e tatimeve pr t kontrroluar B.N si dhe kapitalin e tyre.

  Rritja e tatimeve me qllim t mbledhjes t t hyrave buxhetore.

  - Kontrolleve t qmimeve.

  P.sh Kontrollet e qmimeve t produkteve t importuara n sektor sensitiv, si ushqimi dhe shndetsia.

  28.Cilat jan sistemet/praktikat ligjore ?

  -Sistemi zakonor

  - Sistemi civil

  - Sistemi teokratik.

  29. Nga kush varet ligji mbi kontratat ?

  Varet nga sistemi ligjor I aplikuar n nj vend.

  - N sistemin zakonor shum i specifikuar

  - N sistemin civil i shkurtr dhe m pak I specifikuar

  - N nivelin ndrkombtar, kur sistemet ligjore jan t ndryshme operon CIGS ( UN Convention for the

  international sale of goods )

  30. N qka kan ndikim sistemi politik, ekonomik dhe ligjor ?

  Kan ndikim n :

  - N fitimet, koston, dhe riskun me t cilin ballafaqohen B.N.

  - N mnyrn se si bizneset n vende t ndryshme duhet menaxhuar.

  - N strategjin t ciln duhet ndjekur B.N.

  Argumentet pro Integrimit

  31. N qka bazohen argumentet ekonomike ?

  A.E bazohen n faktin se tregtia e lir u mundson vendeve t specializohen n prodhimin e

  produkteve dhe shrbimeve n t cilat kan prparsi komperative

  32. Arguemtet politike ?

  A.P jan t lidhura me zbutjen e animoziteteve n mes t vendeve .

  Argumentet pro intervenim