24
K a një variant verbal të papublikuar për mbylljen e “Ciklit të Kresh- nikëve” kur Muji del nga shpella ku ishin ngujuar bashkë me të vëllanë, Halilin dhe zbret ... Vijon në faqen 20 Azem, ma mirë vdekë se gjallë e me marre… Nga BISLIM AHMETAJ Opinioni Ditës i (Në foto) Kryeministri Edi Rama duke folur gjatë nje seance parlamentare Në faqet 10-11 Suplement “SUMMER PAGES” Luana me të dashurin në dasmë, Geto paguan shpenzimet Në faqet 2-3 Kërkesa shqyrtohet për pesë ditë Përfituesit në të gjithë vendin, ditët dhe Përfituesit në të gjithë vendin, ditët dhe oraret për dorëzimin e dokumenteve oraret për dorëzimin e dokumenteve Tokat e zëna nga ndërtimet pa leje, 143 pronarë që kompensohen Agjencia e Trajtimit të Pronave shpërndan fondin e kompensimit në vlerë për pronarët e pasurive të paluajtshme, pronë private, që preken nga ndërtimet informale. Fondi arrin në 257 milionë lekë ... Në faqen 7 PSE NISI SHERRI Plagoset me armë biznesmeni Gjoka, ish-pronari i “Rozafës” Kryeredaktor: Erl MURATI Zv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA Tel:(04)2359-104, Fax:(04) 2359-116 E-mail:[email protected] Viti XXIII - Nr. 7291 E martë 12 Shtator 2017 Çmimi, 50 lekë (1.5 euro) Në faqen 4 ÇAHET OPOZITA Ndoka ikën nga PD: Votova kundër Ruçit. Shehu: Ata T’i gjejë PD-ja PARLAMENTI I RI, ISMAIL KADARE: E SHKUARA PO MBAN PENG SHQIPERINE RAMA: RRITJE PAGASH 40% PER MESUESIT DHE MJEKET Vijon në faqen 21 Opinioni Ditës V eç të tjerash, në përbërjen e qe- verisë së re “Rama 2” bie në sy se për herë të parë në 16 vitet e fundit, ministri i Jashtëm Ditmir Bushati jo vetëm përfundoi ... Fund një “rekordi diplomatik” Nga JORGJI KOTE i Nga ORNELA MANJANI Akademia ngre komision për reformën, ja debatet për Fugën PROPOZIMI PER RAMEN Në faqet 18-19 Meta-Mattarella: Të nisë sa më shpejt reforma në drejtësi Në faqen 6 TAKIMI I PRESIDENTEVE Sot bëhen çregjistrimet për maturantët që duan të aplikojnë sërish, dalin kuotat bosh në universitete Garë e fortë tek Ekonomiku dhe Juridiku, çfarë ofrohet Në faqen 9 Sot, faza e fundit e raundit të parë për shkollën e lartë Nga VOLTIZA DURO studimi duhet të presin për të aplikuar në raundin e dytë. Ditën e sotme, të gjithë ata studentë që janë regjistruar në një program që nuk iu pëlqen, kanë mundësi të çreg- jistrohen dhe të aplikojnë në 15 shtator në një degë tjetër të preferuar . ... R aundi i parë i procesit të regjistrimeve në univer- sitete ka përfunduar ditën e djeshme, ku në 7-të fazat e tij shumë studentë janë regjis- truar në fakultete. Ndërkohë, pjesa tjetër që nuk mundën të jenë fitues në një program Kryeministri prezanton programin. Kryetarja e LSI: Miq të afërt me Ramën na kërkuan votë për Ruçin. Basha: Si në kohën e Byrosë Politike

Halilin dhe zbret PARLAMENTI I RI, ISMAIL KADARE: E ... · rimtarisë kriminale të këtij mekanizmi", tha Nishani. "Të mos harrojmë se kemi pasur deri në vitin 1990 ekzekutime

  • Upload
    others

  • View
    18

  • Download
    1

Embed Size (px)

Citation preview

Ka një variant verbal të papublikuar për mbylljen e “Ciklit të Kresh-

nikëve” kur Muji del nga shpella ku ishin ngujuar bashkë me të vëllanë, Halilin dhe zbret ... Vijon në faqen 20

Azem, ma mirë vdekë se gjallë e me marre…

Nga BISLIM AHMETAJOpinioni

Ditësi

(Në foto) Kryeministri Edi Rama duke folur gjatë nje seance parlamentareNë faqet 10-11

Suplement

“SUMMER PAGES”

Luana me të dashurin nëdasmë, Geto

paguan shpenzimet

Në faqet 2-3

Kërkesa shqyrtohet për pesë ditë

Përfi tuesit në të gjithë vendin, ditët dhe Përfi tuesit në të gjithë vendin, ditët dhe oraret për dorëzimin e dokumenteveoraret për dorëzimin e dokumenteve

Tokat e zëna nga ndërtimet pa leje, 143 pronarëqë kompensohen

Agjencia e Trajtimit të Pronave shpërndan fondin e kompensimit në vlerë për pronarët e pasurive të paluajtshme, pronë private, që preken nga ndërtimet informale. Fondi arrin në 257 milionë lekë ...

Në faqen 7

PSE NISI SHERRI

Plagoset me armë biznesmeni Gjoka,

ish-pronari i “Rozafës”

Kryeredaktor: Erl MURATIZv/kryeredaktore - Rezarta DELISULA

Tel:(04)2359-104, Fax:(04) 2359-116 E-mail:[email protected]

Viti XXIII - Nr. 7291 E martë 12 Shtator 2017 Çmimi, 50 lekë (1.5 euro)

Në faqen 4

ÇAHET OPOZITA

Ndoka ikën ngaPD: Votova kundërRuçit. Shehu: Ata T’i gjejë PD-ja

PARLAMENTI I RI, ISMAIL KADARE: E SHKUARA PO MBAN PENG SHQIPERINE

RAMA: RRITJE PAGASH 40%PER MESUESIT DHE MJEKET

Vijon në faqen 21

Opinioni Ditës

Veç të tjerash, në përbërjen e qe-verisë së re “Rama 2” bie në sy se

për herë të parë në 16 vitet e fundit, ministri i Jashtëm Ditmir Bushati jo vetëm përfundoi ...

Fund një “rekordi diplomatik”

Nga JORGJI KOTE i

Nga ORNELA MANJANI

Akademia ngre komision përreformën, ja

debatet për Fugën

PROPOZIMI PER RAMEN

Në faqet 18-19

Meta-Mattarella:Të nisë sa më

shpejt reformanë drejtësi

Në faqen 6

TAKIMI I PRESIDENTEVE Sot bëhen çregjistrimet për maturantët që duan të aplikojnë sërish, dalin kuotat bosh në universitete

Garë e fortë tek Ekonomiku dhe Juridiku, çfarë ofrohet

Në faqen 9

Sot, faza e fundit e raundit të parë për shkollën e lartëNga VOLTIZA DURO studimi duhet të presin për të

aplikuar në raundin e dytë. Ditën e sotme, të gjithë ata studentë që janë regjistruar në një program që nuk iu pëlqen, kanë mundësi të çreg-jistrohen dhe të aplikojnë në 15 shtator në një degë tjetër të preferuar. ...

Raundi i parë i procesit të regjistrimeve në univer-

sitete ka përfunduar ditën e djeshme, ku në 7-të fazat e tij shumë studentë janë regjis-truar në fakultete. Ndërkohë, pjesa tjetër që nuk mundën të jenë fi tues në një program

Kryeministri prezanton programin. Kryetarja e LSI: Miq të afërt me Ramën na kërkuan votë për Ruçin. Basha: Si në kohën e Byrosë Politike

E martë 12 Shtator 20172 - FAQJA E PARE

REDAKSIA: Redaktor i Suplementeve dhe Sociales: Rezarta Delisula, Redaktor i Rretheve: Trëndafile VISHA, Redaktor i Kulturës: Fatmira Nikolli, Art Designer: Nevila SAMARXHI.ADMINISTRATA: Përgjegjëse e Financës: Alma Smokthina 0682074397, Shpërndarja: Elvis Llaka Cel 0682074416, Marketingu: Cel:0682074415-email:[email protected], ADRESA: Ish-Drejtoria e Uzinës së Autotraktorëve,

Tiranë - Tel:(04) 2359-104 Tel&Fax:(04) 2359-116 Marketingu: Tel:(04) 2359-104/359-123. Tiranë, Internet: http://www.gsh.al, Email: [email protected]; [email protected], SHTYPUR në “Klasik”Shpk

ZGJEDHJA E RUÇITREAGIMET

Ish-presidenti Nishani në "Studio e Hapur": Zgjedhja e Ruçit, provokim radikal nga Rama

Kadare: E shkuara e mban peng Shqipërinë"Ka shumë pengje që nuk zbulohen, rryma të fshehta që gëlojnë akoma"

NISHANI“Emërimi i Ruçit në këtëpost është vendimpolitik i Ramës, duke eperifrazuar disa herë si'provokim radikal ngaRama'. "Rama me këtëqëndrim ka bërë njëprovokim radikal dhekërkon një përgjigjeradikale. Ne keminevojë të kryejmëlustracionin të të gjithënjerëzve. Për sa kohëjemi në ketë status, unëmendoj se këta njerëznuk duhet të vendosennë institucione"

Kryetarja e LSI-së: Rakordim me PD-në për Kuvendin e zgjedhjet vendore

Monika Kryemadhi: Miq të afërt meRamën na kërkuan votën për Ruçin

Kryetarja e LSI-së,Monika Kryemadhi

deklaroi dje, se miq tëafërt edhe me Ramën ukanë kërkuar deputetëvetë LSI-së votën për Ruçin.E ftuar në emisionin "5 Py-etje nga Babaramo", Krye-madhi është shprehur sekanë qenë të ndryshmeformat që i janë ofruarLSI-së për t'i dhënë votën."U krijuan disa skema kuvjen dhe do të komuniko-sh. Megjithatë, kjo ështënjë çështje që nuk na për-ket ne. Miq të tanët per-sonalë, të afërt të Ramës,na kanë kërkuar votënpër Ruçin. Unë për shem-bull me Arben Ahmetajndiskutoja dhe më thoshteqë pse nuk voton përGramozin? Rama tha seshmangët një rrjedhje tëmadhe votash, duke mos

marrë pjesë në votim? Unënuk e mendoj kështu, kësh-tu e mendon Rama, pasi dotë largojë vëmendjen ngadiku tjetër", tha dje Kryema-dhi. Kryemadhi u shpreh se

PD dhe LSI janë në fazën erakordimit të qëndrimeve nëKuvend edhe për zgjedhjetvendore pas 2 viteve. "Nëprag janë zgjedhjet lokale.Ne do të fillojmë të bisedojmë

me forumet tona dhe PDme të vetat, por ka kohëderi atëherë. Por të fil-lojmë njëherë legjisla-turën e re, për t'u rakord-uar mes komisioneve par-lamentare dhe përfaqësisësë këtyre grupeve par-lamentare në Kuvend.Janë shumë projektligjeqë do të vijnë, është refor-ma në drejtësi, projek-tligje të mbetura pezull, dotë vijë buxheti në Parla-ment. Janë gjëra për tëcilat jo vetëm duhet të ra-kordohesh, por duhet edhenjë informacion i plotë",sqaroi kryetarja e LSI-së.

Debati në lidhje me tëshkuarën dhe zgjedhjet e Gramoz Ruçit në

krye të Kuvendit të Sh-qipërisë ka përfshirë këtoditë figura të njohura të Sh-qipërisë. Në një intervistë tëdhënë për emisionin "Studioe Hapur", në "News 24", e cilado të transmetohet tëpremten e kësaj jave, sh-krimtari i njohur, IsmailKadare i ka thënë gazetaresEni Vasili se e shkuara emban peng të ardhmen eShqipërisë. "Çdo gjë që kalidhje me krimet e një ti-ranie mban një seri pengjeshdhe në Shqipëri ka shumëpengje, që ne nuk na shkonnë mendje, mbahen nga kjogjë, nuk zbulohen nga kjogjë, veprimtari, rryma tëfshehta që gëlojnë akoma, qëne nuk i dimë nga e kanëburimin, sigurisht qëmbahen të fshehta", ështëshprehur Kadare. Ndërko-hë, po dje në këtë emision,ish-Presidenti i Republikës,Bujar Nishani e ka cilësuarprovokim nga ana e kryemi-nistrit Edi Rama emërimine Gramoz Ruçit në krye tëParlamentit shqiptar. I ftu-ar në emisionin "Studio eHapur" në "News 24", Nis-hani pohoi se emërimi iRuçit në këtë post është ven-

dim politik i Ramës, duke eperifrazuar disa herë si 'pro-vokim radikal nga Rama'."Rama me këtë qëndrim kabërë një provokim radikaldhe kërkon një përgjigjeradikale. Ne kemi nevojë të

kryejmë lustracionin të tëgjithë njerëzve. Për sa kohëjemi në ketë status, unë men-doj se këta njerëz nuk duhettë vendosen në institu-cione", tha Nishani. Mes tëtjerash, Nishani tha se ka

bindjen e tij se pse Rama kamarrë këtë vendim. "Parla-menti dominohet nga qever-ia, pjesë e maxhorancës.Nuk duhet të ishte kështu.Nuk ka dominim nga ana eqeverisë tek opozita. Krye-

tari i Kuvendit duhet të ne-gociojë dhe vendimi politikështë i zotit Rama, për tësjellë në vëmendje që ka vo-tuar formatin e zotit Ruçi,përbën provokim radikal.Unë kam bindjen time pse eka bërë", pohoi ai. "Ështëprovokim i memories së sh-qiptareve. Sot ka ende njerëztë humbur dhe të ekzekutu-ar. Unë fola për mekanizmin,ku Ruçi ka qenë pjesë e Sig-urimit të Shtetit. Do ishtegabim nëse ne i ngarkojmëtë gjitha të zezat e njësistemi një personi. Neflasim për një proces të mu-ngesës së gjykimit të vep-

rimtarisë kriminale të këtijmekanizmi", tha Nishani."Të mos harrojmë se kemipasur deri në vitin 1990ekzekutime të të rinjve. Aika qenë pjesë e mekanizmitdhe në gjykimin tim në këtëpozicion është i papërshtat-shëm. Parlamenti shqiptarështë i niveleve të larta. Ruçido shkojë në Asamblenë eBE dhe në ParlamentinEvropian, çfarë do u thotëatyre? Nuk është çështjavetëm e simbolikës, por esjelljes së politikës", ushpreh ish-presidenti.PËRFSHIRJAPËRFSHIRJAPËRFSHIRJAPËRFSHIRJAPËRFSHIRJANË PNË PNË PNË PNË PARARARARARTITITITITI

I pyetur për një rikthimnë politikën e përditshme,Nishani tha se ai nukshmanget dot nga përfshir-ja politike, ndërsa i pyeturnëse do të rivalizojë LulzimBashën për kreun e PD-së, aishtoi: "Nuk e besoj se ështëkoha dhe momenti që nëkëtë moshë që jam t'u hyjaventurave të reja dhe nukshoh ndonjë formacion të ripolitik. PD është sot pjesë eopozitës dhe unë e shohvetën në pozicion dhe jampranë PD për sa kohë jeminë opozitë. Nuk kam për tarivalizuar asnjëherë krye-tarin Lulzim Basha", - thaNishani.

YLLI MANJANI"Ruçi ka një CV të pastër. Nuk ka bërë asnjë veprim që në atë kohë të ketë vrarë

ndokënd. E vetmja gjë që është përfolur ai janë ngjarjet e prillit të vitit 1991 kurishte në Ministrinë e Rendit. Por edhe në atë kohë nuk u provua. Ata që e sulmojnë

sot kanë bërë ligje me të dhe janë ulur në krah të tij gjithë këta vjet. Është epandershme ta sulmosh", tha dje ish-ministri i LSI-së.

Ismail Kadare

Seanca e djeshmeparlamentare

Kryetarja e LSI-së,Monika Kryemadhi

E martë 12 Shtator 2017 - 3FAQJA E PARE

Kryeministri prezanton programin e qeverisë, PD refuzon t'i drejtojë pyetje

Rama: Rritje pagash me40% për mësuesit e mjekëtIronia me LSI: S'jemi bërë pishman që qeverisëm bashkë 4 vjet

PETRIT VASILI"Ky kryeministër mearitmetikë të gremisur", e katitulluar Vasili komentin e tij."Këtë kryeministrin tonë etallin keq edhe të vetët. Kurpyetet për bujqësinë, nukndan dot eurot nga lekëtdhe i duken barabartë, ais'ka faj se aq di, po të tijtëpse e tallin xhanëm? Epyesin për investimet, qëlidhen me rrugë dheenergjetikën dhe paratë qënuk dalin gjëkundi përpremtimet e lajthitura të tijdhe ky s'kupton që buxheti ishtetit është një dhe ivetëm"

Lu heq kufjet gjatëfjalës së Ruçit, takonambasadoren greke

Kryeministri EdiRama prezantoi djenë Kuvend sintezën

e programit të qeverisë së re.Seanca nisi me debate, pasikreu i grupit parlamentar tëLSI-së, Edmond Spaho ikërkoi kryetarit të Kuven-dit, Gramoz Ruçi që të mblid-hej më parë konferenca ekryetarëve dhe të përcakto-hej koha e debatit. Nga anatjetër, edhe kreu i grupit tëLSI-së, Petrit Vasili kakërkuar që më parë të bëhejbetimi i deputetit VangjelTavo, i cili nuk kishte qenënë momentin e betimit ditëne parë. Derisa është sqaruarsituata, kryeministri Ramaka pritur në këmbë. E mëpas ai bëri një sintezë të pro-gramit të tij, ku theksoi dia-logun me opozitën si dhepremtimet për rritje 40% tëpagës së mësuesve. "Ju jenikonkurrentë dhe ne nukkemi ardhur këtu për tëluftuar me ju, por me idetë eme politikat tuaja. Shpresojtë jetë kështu edhe për ju!", itha Rama opozitës.PREMTIMETPREMTIMETPREMTIMETPREMTIMETPREMTIMET

"Për çdo familje me treose më shumë fëmijë, ne ijapim falas librat për fëm-ijën e tretë, apo të tjerët pastij. Ne duam që në harkun ekëtij mandati t'ia dalim t'ujapim të gjithë këtyre famil-jeve, me tre ose më shumëfëmijë, një bonus mujor",hapi dje serinë e premtimevekryeministri Rama. Ai prem-toi që edhe ata që nuk e kanëmarrë çekun e bebes, do tamarrin dhe madje do tërritet çdo vit vlera financia-re e çekut të bebes, duke ni-sur që nga projektbuxheti ivitit të ardhshëm. Duke uru-ar vitin e ri shkollor për tëgjithë nxënësit dhe mësues-it, Rama tha se rrogat e më-suesve do të rriten sërishgjatë këtij mandati. Gjatëgjithë kohë, kryeministri umundua t'i bëjë thirrjeopozitës që të verë interesine Shqipërisë të parin. "Votatnuk merren duke mbushurveshët e të huajve me baltëndaj njëri- tjetrit. Zgjedhjetnuk fitohen duke financuarapo nxitur të huajt të dek-larojnë e të publikojnësensacione të zymta për këtëvend, që është njësoj i tëgjithëve ne, yni dhe i juaji.Pushteti nuk merret dukeshkuar në Bruksel të ndarësi të ishim përfaqësigrupimesh në një konfliktndëretnik", tha Rama."Çfarë na pengon të hapimnjë dialog serioz, të organi-zuar, të vazhdueshëm dhe tëduruar për të mos vijuaredhe katër vjet të tjera nërrugën 'Avazi i vjetër'; për tëmos i lënë këto problemati-ka në rrjedhje të lirë, duke ushtrënguar pastaj të gjejmëzgjidhje të minutës së fun-dit, pasi jemi bërë gazi imbarë botës", iu drejtua aiopozitës në Kuvend. "Nëemër të shumicës qeverisëse,unë ju shpreh sot të nderu-ar kolegë, të gjithëve pa për-jashtim, opozitarë tradicio-

nalë, apo sezonalë të PartisëSocialiste, gatishmërinëtonë që të ndërmarrim njënismë të përbashkët, njëtryezë të hapur për gjërat emëdha që duhet të na bash-kojnë, të cilat, e përsëris, nënumër janë shumë më paksesa ato që na ndajnë", thek-soi kryeministri.

Duke përmendur pikatkryesore të programit, Ramafoli për reformën në drejtësi,për të cilën tha se do tëpunojmë fort që në krye tëkatër vjetëve, ajo të mosduket utopi si 27 vjet më parë.

Po kështu, Rama përmendirimëkëmbjen e shkollave,partneritet të ri me biznesin.Lufta kundër informalitetitdo të hyjë po ashtu në një fazëtë re, qysh në 100 ditët e paratë qeverisjes. Rritja e sig-urisë dhe goditja e "tëfortëve" është një tjetërpremtim i qeverisë së re ndër-sa për turizmin, Rama bërithirrje që shqiptarët të mosprenotojnë jashtë, pasi vitine ardhshëm, sezoni turistikdo të sjellë një erë të re nëShqipëri me siguri të lartë,pastërti shembullore dhe

shërbime shëndetësore dinji-toze. Marrëdhëniet me SHBAi konsideroi strategjike,bashkëpunim me Kosovëndhe zero probleme me fqinjët."Por Shqipëria, pavarësishthalleve nuk do të mbyllë assytë dhe as gojën në mbrojtjetë të vërtetave të veta. Kohado të sjellë zgjidhjet për tëdyja palët, me këmbë në tokë,jo deklarata fluturake në dis-tancë. Nivel i ri mar-rëdhënies së miqësisë dhebashkëpunimit", tha Rama.PYETJE PËRGJIGJETPYETJE PËRGJIGJETPYETJE PËRGJIGJETPYETJE PËRGJIGJETPYETJE PËRGJIGJET

Në seancën e pasdites,

kryeministri iu përgjigj 19pyetjeve të bëra nga depute-tet e LSI-së dhe disa nga PS-së. PD nuk bëri dje pyetje,pasi i ka dhënë mundësivetes të diskutojë sot. Sa itakon infrastrukturës,kryeministri Rama tha sesynimi është rritja në 5%Prodhimit të BrendshëmBruto të investimeve pub-like. Për shëndetësinë,Rama deklaroi se do të sig-urohet që asnjë familje sh-qiptare të mos bjerë nëvarfëri për shkak të kujdes-it shëndetësor, ndërsa tha seobjektivi për të rritur me 40për qind pagat për mjekëtdhe mësuesit është tërësishti realizueshëm. Ai ironizoinjë pyetje të LSI-së për ujin."Këtu ka një pyetje që unënuk mund t'i përgjigjem dot,ndoshta vetëm Akademia epareformuar e Shkencavemund t'i përgjigjet kësaj py-etjeje. Çfarë mund të ketë mëtë rëndësishme për sh-qiptarët se uji?", tha Rama.Sa i përket pyetjes për sh-karkimet nga puna, Ramatha se do ketë vëmendje tëveçantë që të mbajë çdo asetsi në shërbimin civil, ashtuedhe administratën publike.Sa i përket pyetjes tjetër përshëndetësinë falas, Ramatheksoi: "Ne s'jemi bërë pish-man që qeverisëm bashkë 4vjet, jo për këtë shërbim kaqtë lartë të shëndetësisë falas.Kreu i PBDNJ, Vangjel Dule,i zgjedhur deputet nga listae PD, ka pyetur kryeminis-trin Rama nëse plani përprishjen e ndërtimeve nëHimarë cenon të drejtat eminoritetit grek atje. Kreu iqeverisë u përgjigj se nuk kaplan rregullues që bëhet përtë dëmtuar interesat e tëtjerëve, ndërsa solli në vë-mendje se një prej drej-tuesve të studios së projek-timit është grek.

Darina Tanushi

Kuvendi do të diskutojë sërish sot pro-

gramin e qeverisë përkatër vitet e ardhshme.Seanca plenare nis në orën09:00 të paradites. Dukeqenë se një pjesë e kon-siderueshme e deputetëvetë legjislaturës IX janë tërinj, kreu i Kuvendit,Gramoz Ruçi u rikujtoirregulloren për debatin esotëm. Por, porosia e Ruçitmë tepër se për deputetëte rinj u duk të ishte përish-kryeministrin Ber-isha, kur tha se "koha eçdo diskutanti do jetë 20minuta dhe asnjë disku-tant nuk mund të marrëkohë nga një diskutanttjetër". Ruçi bëri të qartëse asnjë deputet nuk mundtë marrë kohë nga koha ediskutantit tjetër, ndërko-hë që asnjë deputet nukmund të diskutojë pa iudhënë fjala nga drejtuesi iseancës. Grupet politikedorëzuan edhe emrat e dis-

kutantëve, por në këtë mo-ment, Ruçi harroi të thoshteemrin e Sali Berishës. Janë 9diskutantë nga LSI, 19 de-putetë nga PS dhe po 19 de-putetë që do të diskutojnë për

programin nga PD. Debatipritet të jetë i nxehtë,ndërkohë që Ruçi kasqaruar dje se nuk lejohetqë deputetët të diskutojnëjashtë thelbit të çështjes.

Sot debati, Ruçi u kujton deputetëverregulloren, harron Berishën

POROSIAPorosia e Ruçit më tepër se për deputetët e rinju duk të ishte për ish-kryeministrin Berisha, kurtha se "koha e çdo diskutanti do jetë 20 minutadhe asnjë diskutant nuk mund të marrë kohënga një diskutant tjetër"

Kryeministri Edi Rama

Kreu i Kuvendit,Gramoz Ruçi

Menjëherë pas seancëssë Kuvendit, ku kry-

eministri Edi Rama pre-zantoi programin e tij përmandatin e dytë qeverisë,ambasadori i SHBA-veDonald Lu dhe ambasador-ja e Greqisë Eleni Suranijanë parë së bashku në njëkafene. Nuk dihet nësetakimi mes Lu-së dhe Su-ranit është thjesht një ras-tësi, apo ata kanë çështjetë rëndësishme për të dis-kutuar. Por duhet thënë segjatë fjalës së tij në Kuvend,Rama foli edhe për mar-rëdhëniet e Shqipërisë meGreqinë. Kryeministri uabëri të qartë grekëve sepriste miqësi reciproke dherespekt të ndërsjellë. "Nevazhdojmë të besojnë në '0probleme me fqinjët'. I vet-mi fqinj me të cilin kemi mëshumë probleme është Gre-qia, mesazhi im për fqinjinjugor është i thjeshtë dhe iqartë: duam miqësi re-ciproke, respekt të ndër-sjellë dhe bashkëpunimstrategjik. Dhe minoritetigrek është një urë mes dyvendeve, urë për të cilënkujdesi i shtetit shqiptarvetëm do të vijojë tërritet", tha Rama. Mëherët, Lu u pa të hiqte kuf-jet ndërsa fliste Ruçi nësallën e Kuvendit.

E martë 12 Shtator 20174 - POLITIKE

OPOZITAAKUZAT

Akuzat për rrjedhje votash, kreu i PDK-së: Votova kundër Ruçit

Ndoka largohet nga PD:PDK me grup, ose i vetëmShehu: Basha t'i gjejë dy votat kundër PD-së

Deputeti Nard Ndoka kabërë kërkesë pranë Kuv-

endit që të largohet nga gru-pi parlamentar i PD-së. Po aikonfirmoi mbrëmë për"GSH" se kërkesa është bërëme qëllim krijimin e grupevetë reja parlamentare brendasë djathtës dhe nuk ka të bëjëme ikjen nga PD-ja. Ai bëri tëditur se po tenton të krijojënjë grup parlamentar të PDK-së ose vetëm. Aleatët e PD-sëjanë shënjestruar nga bren-da së djathtës së janë ata, qëkanë votuar pro GramozRuçit në krye të Kuvendit.Por, ata shprehin indinjatëne tyre ndaj zërave të tillë, dukei kërkuar kreut të opozitës,Lulzim Basha, që të gjejëkush janë dy deputetët e PD-së, që votuan pro kandi-daturës së Ruçit në Kuvend.Nard Ndoka konfirmoi dje për"GSH" se ka votuar kundërRuçit, pavarësisht se votaështë e fshehtë. "Vota është efshehtë dhe nuk ka kuptimtë japësh shpjegime, se ështëturp. Unë kam votuar kundërRuçit, sikur të bëja ndryshe,nuk do të fshihesha", theksoiz.Ndoka. Më pas, përmes njëreagimi në "Facebook", kreui demokristianëve ashpërsoitonet ndaj z.Basha, duke ikujtuar atij se po humbet ter-ren si lider i opozitës. NardNdoka e akuzon atë se ash-tu si kryeministri popërpiqet të marrë i vetëm ti-monin. Sipas Ndokës, prob-lem nuk janë vetëm dy votatqë rrodhën për të zgjedhurRuçin në krye të Kuvendit,por fakti që Basha, sipas tij,vijon akoma të mbajë shpre-sa tek ajo marrëveshje qëarriti në mesnatë me Ramën."Opozita, morali dhe e vërte-ta! Ka një debat sot të fryrëdhe të sponsorizuar media-tikisht për votat e de-putetëve opozitarë në Kuv-end, për votimin e kryetarit

të Kuvendit. Z.Basha ka njëpërgjegjësi të madhe për-para, nuk arriti të fitojë be-simin për kryeministër, porpo humb terren edhe si lider iopozitës.

Tendenca për të marrëvetëm timonin e PD-së, dukeanashkaluar faktorët e tjerëopozitarë, është i njëjti men-

talitet dhe fenomen i kryemi-nistrit të tepsisë dhe timonit!Z.Basha është lideri iopozitës, drejtues i PD-së, poredhe përfaqësues i republi-kanëve, demokristianëve,minoriteteve dhe nacional-istëve liberalë të LZHK, për-ballë PS-së dhe qeverisë sësaj", shprehet z.Ndoka. Sipas

tij, z.Basha ka zgjedhur meveprimet dhe mosveprimet etij të përfaqësojë vetëm PD-nënë Kuvend, duke anashkalu-ar aleatët e tij në zgjedhje eduke krijuar një hendek dhefrymë mosbesimi. "Kjo klimëe acartë në kampin opozitarthellohet akoma më shumënë duelin e heshtur me një

Valentina Madani

Sekretari i Përgjithshëm i PD, Arben

Ristani reagoi dje lidhurme debatin që është hapurpas votimit të kreut të Ku-vendit, Gramoz Ruçit. Nënjë status në profilin e tijnë "Facebook", Ristani equan të turpshmerrjedhjen e votave të PD-së pro Ruçit. "Zgjedhja eGramoz Ruçit në krye tëKuvendit është njolla eturpit e Parlamentit dhepërdhosje e gjakut të tëpërndjekurve politikë, egjakut të Arben Brocit,Bujar Bishanakut, NazmiKryeziut dhe BesnikCeres. Për më tepër,shumë e turpshme ishteedhe ajo që ndodhi me ato

vota të opozitës, që shkuannë favor të Ruçit. U manipu-luan apo u blenë?! Kjo ështënjë pyetje që kërkonpërgjigje të faktuar. Besoj sedo ishte me vend të diskuto-hej kjo çështje në forumet ePD-së dhe të kërkohej men-

jëherë rinumërimi i fletëvetë votimit, hetim i special-izuar i çështjes dhe kon-trolli i kamerave të parla-mentit dhe mediave. Nësevotat manipulohen bren-da parlamentit, ky ështëfundi i demokracisë dheduhet vendosur se çfarëduhet bërë me këtë parla-ment. Nëse deputetët tanë,qofshin këta edhe aleatë,shiten si në pazar, ne nukmund dhe nuk duhet tëbashkëjetojmë me ta. Ësh-të e domosdoshme të për-punojmë rregulla për tëkufizuar dhe eliminuartregun e shitblerjes së de-putetëve. Opozita moralindhe besimin ka kuaj bete-je", shkruan Ristani.

Zgjedhja e Ruçit, reagon sekretari i përgjithshëm

PD, Ristani: Përdhosje egjakut të të përndjekurve

tjetër parti opozitare, LSI-në, e cila po kërkon bash-këpunim dhe axhendë të për-bashkët opozitare. Mar-rëveshja Rama-Basha e ngji-zur në orët e vona të natëspo mban peng çdo gjë në poli-tikën shqiptare, për fatin ekeq edhe axhendën opozi-tare. Rrodhen dy vota pa ikërkuar njeri; dy vota'tinëzarësh', por situata nëkampin opozitar është më erendë se kaq! Të shpresojmëqë z.Basha të çlirohet ngakomplekset dhe detyrimet emarrëveshjes, të bëjë trans-parencën e munguar, që napenalizoi jo pak në zgjedhjedhe të ngrihet në lartësinë e

liderit opozitar, duke i prirëdhe bashkuar çdo faktor nëKuvend dhe jashtë tij", shpre-het z.Nard Ndoka, deputet iPD-së. Edhe kreu i LZHK-së,Dashamir Shehi, i është drej-tuar kryetarit të PD-së, dukei thënë se i takon atij të gje-jë se kush votoi pro Ruçit."Është detyra e z.Basha tëzbulojë se kush e votoiGramoz Ruçin. Se këtu nukmund të bëhen pis të gjithë.Kam dëgjuar se deputetë tëPD-së kanë dalë edhe kanëakuzuar aleatët në këto me-diat 'online'. Duhet të jemiseriozë në qëndrimet qëmbajmë", është shprehurz.Shehi.

Programi i qeverisë,Shehu: Mizerje falas

Deputeti i Partisë Demokratike për qarkun eGjirokastrës, Tritan Shehu, ka reaguar ndaj situatësnë të cilën gjendet sistemi shëndetësor në vend. Aishprehet se programi i qeverisë "Rama 2" është njëthellim "i dështimit të madh të nisur". Përmes një posti-mi në rrjetin social "Facebook", ai numëron dështimete qeverisë, teksa ndalet tek shëndetësia, e cila sipas tij,me programin e Ramës është vetëm një "mizerje falas".Ai thekson se në programin e ri të qeverisë "Rama 2"nuk jepen shifra për situatën në këtë sektor, kontrib-utet, shpenzimet, etj. "Asgjë konkrete nuk shkruhetnë program për zhvillimin katërvjeçar të shëndetësisësonë, të katandistur tashmë në 'mizerje falas'", shpre-het z.Shehu.

AKUZA"Ka një debat sot të fryrëdhe të sponsorizuarmediatikisht për votat edeputetëve opozitarë nëKuvend, për votimin ekryetarit të Kuvendit.Z.Basha ka njëpërgjegjësi të madhepërpara. Nuk arriti të fitojëbesimin për kryeministër,por po humb terren edhesi lider i opozitës", thaz.Ndoka.

Kreu i PD-së, Lulzim Bashadhe deputeti Nard Ndoka

Mbledhje e GrupitParlamentar të PD-së

SHPALLJE ANKANDIShoqëria përmbarimore “Corrector” shpk, zhvillon ankandin e II-të, për shitjen e pasurisë sëpaluajtshme, Truall + Ndërtesë me sipërfaqe 116.2 m², nga e cila ndërtese me sipërfaqe 55 m²,ndodhur ne Zonën Kadastrale 8562, Nr.Pasurie 2/966, Vol.31, Fq.105, e regjistruar në Zyrën Vendoretë Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme Korçë;

Cmimi i ankandit të tretë është EUR 50,400 (pesëdhjetë mijë e katërqind euro).

Ankandi zhvillohet dt. 25/09/2017, ora 16.00 në adresën, Rruga “Kavajes”, Ndertesa 27,Hyrja 1, Kati i III –te, Tiranë,.

Kontakt: cel. 0684000061, ose në adresën e email: [email protected]

Njoftim për shitje me ankandSh “Power & Justice” (P&J) sh.p.k do të zhvillojë ankandin e trete për pasurinë e debitoritH Sallaku· “Truall + ndertese “ me numur pasurie 222/49, Vol. 4, Fq. 201 ZK 1170, me sipërfaqe totale 3,808m2 dhe 800 m2 është ndërtesësi njesi (400 janë të rregjistruara në Hipotekë dhe 400 janë të parregjistruara ) e ndodhur në Bërzhit, Tiranë.Ankandi. i pasurisë fillon me çmimin fillestar në masën 211.680 EuroAnkandi qendron i hapur dhe do të zhvillohet dt. 28.09.2017 me orën 15:00, në Bul “Gj Fishta”Pall. i shoqërisë “Gora” Kulla 3, Kati 2, Zyra nr. 2.TiranëKontakt tel. 00355 67 20 82 543 , emailit [email protected] , WEBwww.powerjustice-al.com.

PERMBARUESI GJYQESOR PRIVAT ERMIR GODAJ

Permbaruesi gjyqesor privat Ermir Godaj zhvillon ankandin per shitjen e pasurise se paluajtshme"ARE", me Nr.Pasurie 1120/15, te ndodhur ne Zonen Kadastrale 2105, Vol.17, Fq.43, me sip.5’000 m²,ndodhur ne Kashar, Tirane, per shlyerjen e detyrimit ne favor te kreditorit Shoqeria "Prateso" Sh.p.k., pershumen 17'589'631 (shtatembedhjete milion e peseqind e tetedhjete e nente mije e gjashteqind e tridhjetee nje) Leke.Çmimi fillestar me të cilin fillon ankandi është ne shumen 25'160’000(njezete e pese milion e njeqinde gjashtedhjete mije) Leke.Ankandi zhvillohet ne date 20.09.2017, ora 16.00 ne zyren e përmbaruesit gjyqesor privat Ermir Godaj,Rruga Abdi Toptani, Qendra Torre Drin, kt.2, nr.33, Tirane, dhe per informacion mund te kontaktoni nenr.0682099471, 0695370060, email [email protected].

E martë 12 Shtator 2017 - 5POLITIKE

TAKTIKA

PD, akuza Kuvendit:Ministrat bëjnë

propagandë

"Programi i qeverisë, Rama refuzon të mbajë përgjegjësi për 4 vitet e shkuara"

Basha: Prezantimi i Ramës,si në kohën e Byrosë Politike"Kryeministri, si drejtor i Albanologjisë"

DËSHMORI I ATDHEUTAzem Hajdari ishte njënga themeluesit ePartisë Demokratike tëShqipërisë, partia eparë opozitare dhekryetar i KomisionitNismëtar të kësajpartie. Azem Hajdariishte deputet i PartisëDemokratike tëShqipërisë që nga viti1991 e deri sa u vra nështator të vitit 1998.

Kreu i PD-së, LulzimBasha, kritikoi djeprezantimin e pro-

gramit të qeverisë "Rama 2",ndërsa bëri të qartë se mis-ioni i demokratëve është t'ukthejnë shqiptarëveshpresën. Basha e quajti"paraqitje boshe e sipërfaqë-sore" prezantimin ngakryeministri Edi Rama tëprogramit të qeverisë"Rama 2". Basha foli dje nëpërfundim të seancës së Ku-vendit, ku theksoi se qever-ia e re po refuzon të mbajëpërgjegjësi për 4-vjeçarin ekaluar. "'Rama 2" refuzon tëmbajë përgjegjësi për 'Rama1'". Sipas Bashës, Shqipëriandodhet në një situatëekonomike të shkatërruardhe taksa të larta. Ai thek-soi se koha për shfaqje kamarrë fund. Basha kritikoiedhe prezantimin e pro-gramit qeverisës, duke e cilë-suar si bosh dhe sipërfaqë-sor. "Kjo ishte paraqitja mëboshe dhe sipërfaqësore, kuthelbi ishte zëvendësuar ngapropaganda. Fjalimi iRamës, si ata të Byrosë Poli-tike. Kjo është e pafalshmepër Ramën. Qytetarët nukkanë besim tek Rama. Ramanuk foli një fjalë të vetme për300 mijë vendet e punës,megjithëse çoi 300 mijëazilantë shqiptarë. Ky ështërealiteti i një Shqipërie meekonomi të shkatërruar, metaksa të larta me shëndetë-si të degraduar. Çmimet e li-brave, 35% më shtrenjtë se 4vjet më parë. 'Rama 1' dhe'Rama 2' e nisen me prem-time farsë. 'Rama 2' refuzontë mbajë përgjegjësi për'Rama 1'. Rama foli për shta-toren e Skënderbeut. Roli eSkënderbeut nuk ka Zot tandryshojë. Rama ka bërë ale-ancë me krimin, ndaj asgjënuk funksionon në vend. Egjitha kjo ishte një shfaqje.Kuvendi është fryt i aleancëssë Ramës me krimin", dek-laroi Basha. Kreu i PD-sëakuzoi më tej kryeministrine vendit se një numër i madhshqiptarësh nuk kanë asnjëpritshmëri nga Edi Ramadhe kjo sipas tij është njëturp, sepse ai ka çelësat eqeverisjes në dorë. Krye-demokrati tha se një numërshumë i madh shqiptarëshnuk kanë asnjë pritshmëritek Edi Rama dhe qeveria etij. "Jemi një vend meekonomi të shkatërruar, meçmime të rritura, pa shër-bime shëndetësore", theksoikreu i PD-së. Për kreun epartisë më të madhe tëopozitës, qeveria "Rama 2"bën sikur s'e njeh atë "Rama1" dhe refuzon të mbajëpërgjegjësi. Basha vijoi mëtej duke thënë se "Rama 2"bën sikur nuk e njeh "Rama1", por në fakt është i njëjtiperson. "Si 'Rama 1', si 'Rama2' e nisën me premtime farsë,

sot 'Rama 2'-shi refuzon tëmbajë përgjegjësi për 'Rama1'-shin. Roli i tij është t'u tre-gojë shqiptarëve përse nëkëto 4 vjet e shkatërroi Sh-

qipërinë, por Edi Rama nuki ka këto përgjigje. Ai ështënë krye të aleancës më tërrezikshme në këto vite, asajtë politikës me krimin dhe

kjo është një shfaqje e shëm-tuar. Ky parlament është njëprodukt i aleancës së EdiRamës me krimin", u shprehz. Basha. Ai bëri të qartë se

Valentina Madani

PD-ja e përcolli dje papyetje, por me debat

programin e qeverisë "Ra-ma 2". Gjatë mbledhjes sëdjeshme të grupit par-lamentar të PD-së u vendosqë nuk do të depozitoninasnjë pyetje për programine qeverisë, përgjigjet e tëcilave ishin parashikuar tëmerreshin në seancënplenare të orës 18:00. Për-mes një deklarate për me-diat, grupi parlamentar iPD-së e argumenton këtëqëndrim me faktin se drejti-mi i pyetjeve pa mundësipër debat është keqpër-dorur për të marrë kohëne një propagande elekto-rale ndër vite. "Vazhdimi iseancës në orën 18.00 sipasprocedurës së rregulloressë Parlamentit lejon vetëmdepozitimin e pyetjeve meshkrim, pa të drejtën ereplikës apo debatit. Ek-sperienca dhe historiku ikëtyre seancave katreguar që, drejtimi i py-etjeve pa mundësi për de-bat është keqpërdorurpër të marrë kohën e njëpropagande elektorale.Koha e përgjigjeve asn-jëherë nuk i ka shërbyerqartësimit programor përqytetarët, por ka favori-zuar reklamën e propa-gandën e kryeministrit",thuhet në deklaratën përmediat të PD-së.

misioni i opozitës do të jetët'u kthejë shqiptarëveshpresën dhe kjo sipas tij,"nuk mund të ndodhë mekëtë teatër kukullash".

Partia Demokratikenjoftoi se sot se

demokratët dhe qytetarëte lirë të këtij vendi do tëmblidhen në orën 11:00 përtë kujtuar 'Dëshmorin eAtdheut', Azem Hajdari,veprën e tij të madhe nëshërbim të vendit edemokracisë. Në një pub-likim në faqen e saj "Face-book" pasditen e së hënës,Partia Demokratike shpre-het: "Demokratë dheqytetarë të lirë të vendit,mblidhemi nesër në orën11.00, për të përkujtuar'Dëshmorin e Atdheut',Azem Hajdari, veprën e tijtë madhe në shërbim tëvendit e demokracisë". "19vjet nga vrasja e tij, tre-gojmë respektin tonë përkëtë luftëtar të lirisë. Nëorën 11.00 te Memoriali iAzem Hajdarit, pranë ish-selisë së PD në Tiranë", thu-het në publikimin nga Par-tia Demokratike në faqene saj. Studenti Azem Haj-dari ishte udhëheqës iLëvizjes Studentore të dh-jetorit 1990, që çoi në përm-bysjen e regjimit komunistnë Shqipëri dhe vendosjene pluralizmit politik. Aiishte një nga themeluesit e

12 shtator, PD aktivitete në nderim të liderit të dhjetorit

Demokratët përkujtojnë sot'Dëshmorin e Atdheut', Azem Hajdari

Partisë Demokratike të Sh-qipërisë, partia e parë opozi-tare dhe kryetar i Komision-it Nismëtar të kësaj partie.Azem Hajdari ishte deputet iPartisë Demokratike të Sh-qipërisë që nga viti 1991 e derisa u vra në shtator të vitit1998. Azem Hajdarit iu bënëdisa atentate. Në qershor tëvitit 1997, në Shkallnuer tëDurrësit, Azemi Hajdari ten-tohet të vritet me bombë. At-

entati dështoi. Në gusht tëvitit 1997, i zënë pritë në Sa-randë, në Qafën e Buallit. Më18 shtator të vitit 1997 mbeteti plagosur, i qëlluar me pesëplumba nga deputeti i PartisëSocialiste, Gafurr Mazreku,në korridoret e Kuvendit tëShqipërisë. Më 14 shkurt 1998,organizohet prita e Milotit,ku qëlluan me breshëri plum-bash në makinën e tij që përfat ishte e blinduar, ku përveç

të tjerëve, ndodhej edhe djalii tij 14-vjeçar. Më 3 qershor1998, Azemit iu organizuanjë atentat nga forcat e pol-icisë, të cilat e mbajtën tërrethuar 3 orë. Në këtë at-entat mbeti i plagosur ish-drejtori i Përgjithshëm iRadio Televizionit Shqiptar,Bardhyl Pollo. Më 12 shta-tor 1998 vritet pabesishtpara selisë së PartisëDemokratike.

DEKLARATA"Për një brez më të vjetër, ky fjalim ishte një reminishencë e fjalimit që mbahej

dikur nga Byroja Politike. Kjo është e pafalshme për çdo kryeministër, edhe përEdi Ramën", deklaroi kreu i PD-së, dje jashtë sallës së parlamentit .

SALI BERISHA

Ish-kryeministri SaliBerisha e cilësoi dje simashtrim fjalën ekryeministrit Edi Ramanë parlament gjatëprezantimit tëprogramit të qeverisë."Fjala e 'Noriegës' nëparlament: Ngadështimi në dështim,nga mashtrimi nëmashtrim. Pra...Përpara drejtmashtrimeve dhedështimeve të reja!",shprehet z.Berisha.

Kreu i PD-së, Lulzim Basha

'Dëshmori i Atdheut',Azem Hajdari

E martë 12 Shtator 20176 - POLITIKE

Përcillen në Bunavi kandidatët për ushtarë/detarë aktivë në FA

Kodheli mbyll detyrën si ministre:Qeveria do të dijë të mbështesë FA

Presidenti i Shqipërisë vizitë zyrtare në Itali. Pritet me nderime nga homologu

Meta-Mattarella: Të nisë samë shpejt reforma në drejtësiPresidenti italian: Mbështesim Shqipërinë për integrimin

MBËSHTETJAPresidenti Mattarella e siguroi Presidentin Meta përvijimin e mbështetjes së Italisë për Shqipërinë, si nëaspektin dypalësh, ashtu edhe në atë të integrimitnë Bashkimin Evropian. Presidenti Mattarellanënvizoi se: "Shqipëria është shumë e rëndësishmepër stabilitetin dhe sigurinë e Ballkanit dhepërcaktuese me rolin konstruktiv që ajo luan".

Presidenti i Republikës,

Ilir Meta, u prit djegjatë vizitës së tij në

Itali nga presidenti i këtijvendi, Sergio Mattarella, nëSheshin e Nderit të PallatitQuirinale. Presidenti Metashprehu mirënjohjen e thellëpër mbështetjen e gjithan-shme që Italia i ka dhënë Sh-qipërisë e shqiptarëve në 25vitet e fundit dhe duke iureferuar kësaj vizite të parëjashtë vendit, që pas marrjessë detyrës së Presidentit të Re-publikës, vlerësoi në mënyrëtë veçantë mikpritjen edemonstruar nga Italia dheitalianët për shqiptarët, si mëshumë se pesë shekuj mëparë, ashtu edhe në fillim tëviteve '90. Të dy presidentëtvlerësuan marrëdhëniet e sh-këlqyera mes dy vendeve e dypopujve dhe ndanë mendiminse këto marrëdhënie duhet tëmarrin më shumë substancëdhe të zgjerohen edhe më tej,veçanërisht në fushat e bash-këpunimit ekonomik e treg-tar. Në këtë drejtim u theksuainteresi për një prezencë mëtë madhe të kompanive ital-iane, veçanërisht në sektorëtstrategjikë. Presidenti Metatheksoi se Italia ka qenë e do

Darina Tanushi

të mbetet një partner i gjith-anshëm dhe i pazëvendë-sueshëm për Shqipërinë. Pres-identi Meta i kushtoi njërëndësi të veçantë çështjes sëarritjes së marrëveshjes meautoritetet italiane në fush-ën e sigurimeve shoqërore përshqiptarët që jetojnë në Itali,si dhe afirmimit të vleravedhe kontributeve të tyre nërritje në jetën ekonomike,shoqërore e politike italiane.Të dy presidentët konsideru-an komunitetin arbëresh nëItali si vlerë dhe themel mbitë cilin ngrihen marrëdhëni-et historike, njerëzore, poli-

tike mes dy vendeve dhe popu-jve tanë dhe ranë dakord përmbështetjen, promovimindhe ruajtjen e vlerave his-torike e kulturore të tij, sipërmes iniciativave të për-bashkëta ndërshtetërore,ashtu edhe për përfshirjen nëlistën e trashëgimisë evropi-ane dhe asaj botërore tëUNESCO-s. Në këtë kuadër, tëdy presidentët vendosën tëzhvillojnë së afërmi një viz-itë të përbashkët në një ngazonat e komunitetit ar-bëresh. Një vëmendje tëveçantë të dy presidentët ikushtuan bashkëpunimit për

çështjet e sigurisë dhe të ren-dit, duke theksuar nevojën erritjes së koordinimit dhe tëbashkëveprimit mes institu-cioneve ligjzbatuese për tëluftuar me efikasitet krimine organizuar, terrorizmin,trafiqet e paligjshme në Mes-dhe dhe në dy anët e Adria-tikut, në veçanti atë të narko-tikëve si rrezik jo vetëm përShqipërinë e Italinë, por edhepër Evropën. Të dy presi-dentët ndanë mendimin sezbatimi në kohë dhe me suk-ses i reformës në drejtësi dotë ndikojë në mënyrë të drejt-përdrejtë në efikasitetin eluftës kundër krimit të orga-nizuar dhe korrupsionit, sidhe në afrimin e shpejtë tëvendit me Bashkimin Evro-pian. Roli konstruktiv i Sh-qipërisë, bashkëpunimi ra-jonal, marrëdhëniet e fqinjë-sisë së mirë e të mirëkuptim-it mes vendeve të BallkanitPerëndimor, si dhe angazhi-

mi i Italisë për paqen, stabili-tetin dhe integrimin evendeve të këtij rajoni nëBashkimin Evropian zunënjë vend të veçantë nëbisedimet mes dy presi-dentëve. Presidenti Mat-tarella e siguroi PresidentinMeta për vijimin e mbësh-tetjes së Italisë për Sh-

qipërinë, si në aspektin dyp-alësh, ashtu edhe në atë tëintegrimit në BashkiminEvropian. Presidenti Mat-tarella nënvizoi se: "Sh-qipëria është shumë e rëndë-sishme për stabilitetin dhesigurinë e Ballkanit dhe për-caktuese me rolin konstruk-tiv që ajo luan".

Mimi Kodheli ka mbyllur dje detyrën e saj

si ministre e Mbrojtjes. Sidalje e fundit për të ka qenëceremonia e përcjelljes sëkandidatëve për ushtarë/detarë aktivë në Forcat eArmatosura, për stërvitjenindividuale bazë për në Sh-kollën e Trupës në Bunavi.Në fjalën e saj, ministrjaKodheli përgëzoi të rinjtëpër zgjedhjen e tyre për t'ishërbyer vendit dhe i ftoiata të përkushtohen mak-simalisht dhe të respek-tojnë rregullat. "Padyshimështë një ditë e veçantë përju që nisni një rrugëtim, icili në gjykimin tim do t'juçojë shumë larg, nëse do tëdini ta mbani me nder uni-formën që do të vishni mba-si të kaloni edhe sprovën efundit, atë të Bunavisë", thaKodheli. Më pas, ministrjaKodheli shprehu bindjen seqeveria do të vijojë të mbësh-tesë Forcat e Armatosura

në përmbushjen e angazhi-meve të tyre. "Unë jam plotë-sisht e bindur që qeveria dotë dijë, siç edhe ka ditur, t'imbështesë FA duke filluar qënga rritja e buxhetit kërkesëkjo e kohës, e situatave qëpërjetojmë, e rreziqeve qëvijnë nga jugu, nga lindjanga Lindja e Largët, porkërkesa edhe të nevojës sënjë epoke, ku teknologjiaecën shpejt dhe po kaq shpe-jt mund të ecë edhe rreziksh-

mëria për të dëmtuar vendintonë apo qytetarët tanë", ushpreh Kodheli. Për fazën etretë të rekrutimeve janëpërzgjedhur për të nisur stër-vitjen individuale bazë nëShkollën e Trupës në Bunavi95 rekrutë, prej të cilëve 10janë femra. Stërvitja individ-uale bazë zgjat për rreth 10javë, pas së cilës rekrutët tit-ullohen ushtarë/detarë ak-tivë në Forcat e Armatosu-ra të Shqipërisë.

Presidenti i Republikës, Ilir Meta, dje gjatëvizitës në Itali me presidentin Sergio Mattarella

Ceremonia e përcjelljes së kandidatëvepër ushtarë/detarë aktivë në FA

The Albanian Ministry of Education and Sports (MoES), the ECExecutive Agency for Education, Audiovisual and Culture (EACEA)and the EU Delegation to Albania are looking for a new

Coordinatorfor the National Erasmus+ Office in Albania (NEO)

The successful candidate will be responsible for the implementationand coordination of the following activities: Promotion, information andfollow up of Erasmus+ and other relevant EU programmes; Adviceand support to potential applicants at local level interested to apply forErasmus+ projects; Project monitoring; Follow up of higher educationissues; administration of the NEO, etc.

For complete information and application, please refer to thefollowing links:

EU Delegation:https://eeas.europa.eu/delegations/albania/area/jobs-funds_enMoES: http://www.arsimi.gov.al/al/newsroom/vende-vakante

Deadline for applications: 5 October 2017,midnight Brussels time.

For all questions please contact directly EACEA at:[email protected]

For additional information on Erasmus+, please consult:http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

E martë 12 Shtator 2017 - 7AKTUALITET

Avokati: Viktima i ka vrarë dajën në vitin 1997, në Shkodër shkoj i vetëm

"Vrasësit me pagesë", Admir Tafili: S'kamlidhje me ekzekutimin e Ibrahim Manit"Krimi është kryer nga Kristi Pine për hakmarrjeje"

SHKURT

Dosja e MarkFrrokut, tre

gjyqtarë japindorëheqjen

GJYKATAAdmir Tafili akuzohet si kreui një grupi kriminal vrasjeshme pagesë. Ndërkaq, KristiPine kërkoi që gjykata tëmbajë parasysh në masën edënimit bashkëpunimin e tijme prokurorinë përzbardhjen e krimeve tëgrupit. Gjatë seancësgjyqësore edhe shtatë tëpandehurit e tjerë kërkuanpafajësi, ndërsa seanca ushty për dëgjimin embrojtjes së të pandehuritAlfred Qefalia.

Babë e bir plagosin me thikë çiftin ebashkëshortëve, kapet njëri prej autorëve

Dy persona, babë e birkanë plagosur me thikë

një çift bashkëshortësh,ndërsa në pranga është vënënjëri prej autorëve. Ngjarjae rëndë u shënua mbrëmjene djeshme rreth orës 21:00 nërrugën "Shefqet Ndroqi" në

Tre gjykatës të Apelittë përcaktuar për të

shqyrtuar dosjen e ish-de-putetit Mark Frroku,kanë dhënë dorëheqjennga ky proces ditën edjeshme. Fatmira Haj-dari, Andi Civici dhe Sh-këlqim Mustafa, janë tregjykatësit që nëpërmjetnjë shkrese zyrtare iudrejtuan kryetarit tëgjykatës aktin e dorëhe-qjes, me arsyetimin sejanë në konflikt interesipër të gjykuar këtë çësh-tje. Ata shprehen se e kanëgjykuar njëherë dosjen nëfjalë. Nëse dorëheqja apro-vohet dosja "Frroku" dotë rihidhet në short nëGjykatën e Apelit për për-caktimin e një trupe tjetërgjykuese. Ish-deputetikristiandemokrat ështëdënuar me 7 vite e gjashtëmuaj burgim për akuzate pastrimit të parave,ndërtimit të paligjshëmpër qëllime interesi dhefshehjes së pasurisë. Më27 prill 2017 Frrokukundërshtoi dënimin e tijdhe po zhvillon përballjennë Apel, duke pretenduarpafajësinë. Frroku u vunën akuzë dhe për vrasjene Aleksandër Kurtit nëBelgjikë 19 vite më parë,por për këtë çështje aimori pafajësi nga Gjyka-ta Penale e Tiranës.

kryeqytet. Me t'u njoftuarpër ngjarjen, uniformat blumbërritën në vendin e ng-jarjes. Nga veprimet para-prake të kryera nga hetues-it e çështjes ka rezultuar seshtetasit me inicialet G.D.,34 vjeç dhe I.D., 63 vjeç (babë

dhe bir) janë konfliktuar memjete prerëse (thikë) me sh-tetasit me inicialet N.Xh., 65vjeç dhe T.Xh., 58 vjeçe (bur-rë e grua). Këta dy të fundit,mësohet se kanë marrë dëm-time të lehta në trup dhemenjëherë u dërguan për

ndihmë mjekësore në spital.Shtetasi I.D., 63 vjeç u arres-tua menjëherë nga policiadhe u shoqërua në ambien-tet e policisë për t'u marrënë pyetje, ndërsa i biri, sh-tetasi G.D., 34 vjeç, ështëshpallur në kërkim. Burimepranë policisë bënë dje medije se konflikti mes tyre kanisur për motive të dobëta,ndërsa hetuesit janë dukepunuar për zbardhjen eplotë të rrethanave.

Një plagosje me armëzjarri është shënuar

mbrëmjen e djeshme nëkryeqytet, ku autor i ng-jarjes është një specialist iSHKB-së të burgjeve. Ng-jarja ndodhi rreth orës21:00 tek "Pazari i RI", kusi pasojë e të shtënavembeti i plagosur biznesme-ni i njohur, Pëllumb Gjo-ka. Menjëherë pas ng-jarjes, uniformat blu bënëtë mundur vënien në pran-ga të autorit të krimit,ndërsa i plagosuri u dër-gua me urgjencë në Spi-talin e Traumës për të mar-rë ndihmën e nevojshme.Mësohet se Gjoka ka mar-rë një plagë në këmbë dhefatmirësisht ndodhet jas-htë rrezikut për jetën.Ndërsa, i arrestuari është43-vjeçari Kleant Musabel-liu. Gjoka është ish-pr-

Specialisti i SHKB-së së burgjeve plagos biznesmenin Pëllumb Gjoka

Policia arreston nëflagrancë Kleant Musabelliun

onari i restoranteve "Roza-fa", ndërsa tashmë është pr-onari i një hoteli në Tiranë.Burime zyrtare të policisëbënë dje me dije se fillimishtkanë qenë djemtë e këtyredy personave, të cilët ishinpërfshirë në një konflikt menjëri-tjetrin. Pas kësaj, Gjo-ka dhe Musabelliu kanëbiseduar së bashku dhekanë lënë takim në zonën e"Pazarit të Ri" për të sqaru-an në lidhje me konfliktin endodhur midis fëmijëve tëtyre. Por, në zënie e sipër 43-

vjeçari ka nxjerrë pistoletëndhe ka qëlluar me plumb nëkëmbë Pëllumb Gjokën.NGJARJANGJARJANGJARJANGJARJANGJARJAKa qenë ora 21:00, kur poli-cia ka marrë njoftimin përtë shtëna me armë në zonëne "Pazarit të Ri". Menjëherë,oficerët e policisë kanë mbër-ritur në vendin ku ndodhingjarja dhe kanë nisurpunën për zbardhjen e plotëtë rrethanave të krimit. Ngahetimet paraprake ka rezu-ltuar se shtetasi KleantMusabelliu, 43 vjeç, me

detyrë specialist i SHKB-sësë burgjeve në Drejtorinë ePërgjithshme, ka plagosurme armë zjarri shtetasinPëllumb Gjoka, 46 vjeç, i ciliështë plagosur në pjesën ekëmbës dhe ndodhet jashtërrezikut për jetën. Sipasdëshmisë që i arrestuari kadhënë para hetuesve, mëso-het se djemtë e këtyre dypersonave janë konfliktuarme njëri-tjetrin dhe shteta-sit e sipërpërmendur ishintakuar në zonën e "Pazarittë Ri" për të biseduar në

lidhje me konfliktin endodhur midis fëmijëve tëtyre. Por, biseda midis KleantMusabelliut dhe PëllumbGjokës ka kaluar në konf-likt të ashpër mes tyre, kuMusabelliu ka nxjerrëarmën e shërbimit dhe kaqëlluar në drejtim të shteta-sit Pëllumb Gjoka, 46 vjeç.

Ky i fundit ka mbetur i pla-gosur në njërën gjymtyrë(këmbë) dhe ndodhet jas-htë rrezikut për jetën.Ndërkaq, policia pritet tëmarrë në pyetje edhedjemtë e këtyre dy person-ave për të zbuluar pikë-nisjen e sherrit.

Xhensila KodraXhensila KodraXhensila KodraXhensila KodraXhensila Kodra

Tafilaj nuk ka pasur asnjë indicie dhe nuk kasiguruar asnjë mjet,

armë për të kryer vrasjen eIbrahim Manit. Ky krim ësh-të kryer me vullnetin e Kris-ti Pines për arsye se ai i kavrarë dajën në 1997. Pine kashkuar i vetëm në Shkodërdhe i vetëm ka vepruar nëvrasjen e Ibrahim Manit".Kështu u shpreh dje nëGjykatën e Krimeve të Rën-da avokati mbrojtës i AdmirTafilit. Ndonëse nuk ishte ipranishëm në seancëngjyqësore, ai kishte pranu-ar që të përfaqësohej ngaavokati i tij mbrojtës. Kësh-tu, nëpërmjet këtij të fundit,Admir Tafili, i akuzuar përporositjen nga burgu tëvrasjes së Ibrahim Manit, eka mohuar këtë akuzë dukedeklaruar se nuk ka lidhjeme këtë krim dhe kërkoipafajësi nga gjykata. Avoka-ti i Tafilit ka deklaruar mëtej se vrasja e Manit ështëkryer nga vetë Kristi Pinepër shkak të hakmarrjes,kjo pasi në '97, Mani i kavrarë dajën Kristi Pines.

Admir Tafili akuzohet sikreu i një grupi kriminalvrasjesh me pagesë. Ndër-kaq, Kristi Pine kërkoi qëgjykata të mbajë parasyshnë masën e dënimit bash-këpunimin e tij me proku-rorinë për zbardhjen e kri-meve të grupit. Gjatë se-ancës gjyqësore edhe shtatëtë pandehurit e tjerë

kërkuan pafajësi, ndërsa se-anca u shty për dëgjimin embrojtjes së të pandehuritAlfred Qefalia. Prokuroriapër Krimet e Rënda kakërkuar masën e sigurisë"Burg përjetë" për AdmirTafilin dhe 10 vite burg përKristi Pinen.AKUZAAKUZAAKUZAAKUZAAKUZATTTTT

Akuzat e ngritura ngaorgani i akuzës për të pan-

dehurin Admir Tafilaj janë:"Vrasje me paramendim","Vrasje me paramendimkryer në bashkëpunim,mbetur në tentativë", "Sig-urimi i kushteve dhemjeteve materiale për tëkryer vrasje", "Vetëgjyqë-si", "Krijimi i Grupit tëstrukturuar kriminal","Kryerja e veprave penalenga grupi i strukturuar

kriminal". Ndërsa, KristiPine akuzohet për vepratpenale: "Vrasje me para-mendim", "Vrasje me para-mendim kryer në bash-këpunim, mbetur në tenta-tivë", "Sigurimi i kushtevedhe mjeteve materiale përtë kryer vrasje", "Prodhimidhe mbajtja pa leje earmëve luftarake dhe muni-cionit", "Krijimi të grupit të

strukturuar kriminal", sidhe "Kryerja e veprave pe-nale nga grupi i strukturu-ar kriminal". Edhe për tëpandehurin Kristi Pine,prokuroria ka kërkuar dën-imin e tij me burgim të për-jetshëm, por për shkak tëbashkëpunimit që ai ka pa-sur me drejtësinë, ështëkërkuar dënimi i tij përfun-dimtar me 10 vjet heqje lirie.

Ina Allkanjari

Admir Tafili, gjatë njëseance gjyqësore

E martë 12 Shtator 20178 - DURRES & RRETHE

Musa Lala: Bashkia nxiti banorët të protestojnë, ma bënë djalin për spital

Eksploziv në klinikën dentare, babai ibiznesmenit: S'kemi konflikte me askënd"Shkak, fabrika për sterilizimin që e administron im bir"

AKUZA BASHKISËMusa Lala dje akuzoiBashkinë e Shijakut se kanxitur banorët të hidhen nëprotestë kundër ndërtimit tëfabrikës. Ai tha: "Nuk e di psee organizoi protestën, por diqë nuk na thirrën ne dhe nukna kërkuan asnjëinformacion. Bashkia kurorganizoi takimin, duhet të naftonte, por bënë të kundërtën.Të shpjegonim që puna ishtepër sterilizim dhe jo përpërpunimin e kafshëve tëngordhura e të tjera gjëra. Atyështë një aparaturë përsterilizimin e materialevedentare, ne ishim përkonsultë".

DURRËSDURRËSDURRËSDURRËSDURRËS

Pak ditë pas protestëssë banorëve të lagjessë "Kecëve" në Shijak

kundër ngritjes së një fab-rike (inceneratori), personaende të identifikuar kanëvendosur një sasi të vogëleksplozivi në derën e jasht-me të klinikës së mjekut Ar-lind Lala, i cili është dhe ad-ministrator i fabrikës.Burime zyrtare nga policialokale bënë me dije se shpër-thimi ndodhi mbrëmjen e sëdielës, rreth orës 22:30 nëlagjen "Petrit Llaftiu" po nëShijak. Shpërthimi shkaktoipanik tek banorët e zonës.Menjëherë policia shkoi nëvendngjarje dhe nisi hetimetpër identifikimin dhe vëniennë pranga të autorëve tëkrimit. Sipas bluve, lëndaplasëse ishte vendosur nëshkallët e jashtme dhe përpasojë janë thyer vetëmxhamat e derës hyrëse të klin-ikës dentare. Dyshohet se kyshpërthim mund të jetë njëparalajmërim për pronarin esaj në lidhje me fabrikën, tëcilët banorët e Shijakut nuke duan. Materialet procedur-ale për këtë ngjarje i kaluanProkurorisë së RrethitGjyqësor Durrës për veprimetë mëtejshme për veprën pe-nale "Shkatërrimi i pronësme eksploziv". Sipas këtyretë fundit, fabrika e përpunim-it të mbetjeve spitalore, den-tare dhe të kafshëve tëngordhura do të shkaktontendotjen e lartë të mjedisit.Pas ngjarjes ka reaguar ba-bai i 33-vjeçarit Arlind Lala.Në një intervistë për "Gaze-ta Shqiptare", Musa Lala (më-sues) tha se ngjarja mund tëketë marrë shkas nga incen-eratori, i cili nuk është përpërpunimin e mbetjeve, porpër sterilizim të materialevedentare. "Ne nuk kemi konf-likte me askënd. Banorët inxiti Bashkia e Shijakut tëcilët ma bënë tim bir për spi-tal, ndërsa tani i vunë ek-sploziv dhe klinikës, e cila ushërben të gjithë njerëzve",deklaroi babai i biznesmenitLala.

Zoti Musa, ju ishit në sh-Zoti Musa, ju ishit në sh-Zoti Musa, ju ishit në sh-Zoti Musa, ju ishit në sh-Zoti Musa, ju ishit në sh-tëpinë e djalit në momen-tëpinë e djalit në momen-tëpinë e djalit në momen-tëpinë e djalit në momen-tëpinë e djalit në momen-tin kur ndodhi shpërthimi?tin kur ndodhi shpërthimi?tin kur ndodhi shpërthimi?tin kur ndodhi shpërthimi?tin kur ndodhi shpërthimi?

Në shtëpi nuk kishtenjeri, pasi djali që prej sëmartës së shkuar ndodhet ishtruar në spitalin e Dur-rësit. Në atë kohë, edhe nus-ja nuk ishte në banesë, pasibashkë me fëmijën ishin ngai ati. Unë e dëgjova shpër-thimin sepse banoj në tënjëjtën lagje me tim bir, pornuk ia vura veshin. Sot (dje)në mëngjes mësova e pashëse çfarë kishte ndodhur tekklinika dentare e djalit.

KKKKKush punon në klinikë?ush punon në klinikë?ush punon në klinikë?ush punon në klinikë?ush punon në klinikë?Djali me nusen e tij,

punojnë të dy. Ata kanë njëfëmijë të vogël e nuk kanëasnjë konflikt me persona tëtjerë.

Pse ky sulm ndaj klini-Pse ky sulm ndaj klini-Pse ky sulm ndaj klini-Pse ky sulm ndaj klini-Pse ky sulm ndaj klini-kës së djalit tuaj?kës së djalit tuaj?kës së djalit tuaj?kës së djalit tuaj?kës së djalit tuaj?

Gjithçka ka nisur më 6shtator nga ana e Bashkisë

së Shijakut. Bashkia nxoripopullin në protestë për njëfabrikë të dentistëve. Popul-li u manipulua nga Bashkiae Shijakut dhe nga media.

Pse e thoni këtë?Pse e thoni këtë?Pse e thoni këtë?Pse e thoni këtë?Pse e thoni këtë?Se ne nuk dinim gjë fare

në botë. Kur e mësoi djali, lapunën dhe shkoi tek protes-tuesit. Erdhi një shoku ynëdhe i tha se ishte në besë të tij

dhe se nuk do ta prekteaskush me dorë. Djali dontetë shkonte t'i sqaronte përsterilizimin. Protestuesit nukpritën as me fol fare. E qëllu-an, bënë atë që bënë. Ai për-fundoi në spital me frakturënë nofull. Sot (dje) im bir dolinga spitali. Banorët e Shi-jakut i organizoi bashkia përprotestë, ndërsa ne nuk din-

im gjë fare.A keni konflikt me per-A keni konflikt me per-A keni konflikt me per-A keni konflikt me per-A keni konflikt me per-

sona të tjerë?sona të tjerë?sona të tjerë?sona të tjerë?sona të tjerë?Absolutisht jo. Nuk kemi

konflikte me askënd. Nedonim mendimin e njerëzvenë lidhje me fabrikën. Nësenuk do ishin dakord njerëzit,nuk bëhet. Atë ditë ishtevetëm konsultim. Ata nukduan, ne nuk e bëjmë.

Pse mendoni që e organi-Pse mendoni që e organi-Pse mendoni që e organi-Pse mendoni që e organi-Pse mendoni që e organi-zoi bashkia protestën?zoi bashkia protestën?zoi bashkia protestën?zoi bashkia protestën?zoi bashkia protestën?

S'e di pse e organizoi, pordi që nuk na thirrën ne dhenuk na kërkuan asnjë infor-macion. Bashkia kur orga-nizoi takimin, ne duhet të naftonte, por bënë tëkundërtën. Të shpjegonim qëpuna ishte për sterilizim dhejo për përpunimin e kaf-shëve të ngordhura e të

tjera gjëra. Aty është njëaparaturë për sterilizimin ematerialeve dentare, neishim për konsultë.

A ndjeheni të kërcënu-A ndjeheni të kërcënu-A ndjeheni të kërcënu-A ndjeheni të kërcënu-A ndjeheni të kërcënu-ar?ar?ar?ar?ar?

Ne ndjehemi të kërcënu-ar, por nuk i kemi bërë kur-rkujt gjë. Në lagje na duan ena respektojnë të gjithë. Unëkam qenë gjithë jetën më-sues shkolle këtu në Shijak.

Cili është apeli juaj?Cili është apeli juaj?Cili është apeli juaj?Cili është apeli juaj?Cili është apeli juaj?Kam respekt për të gjithë

qytetarët e Shijakut, i respe-ktoj e më respektojnë. Mëvjen keq që puna ka arriturderi këtu. Nëse do të kishimkonflikt me dikë dakord, porne jemi të hapur për të dis-kutuar çdo gjë. Ne në klini-kë u shërbejmë të gjithënjerëzve.

Klodiana Haxhiaj

POLICIASipas policisë, lënda plasëse ishte vendosur në shkallët ejashtme dhe për pasojë janë thyer vetëm xhamat e derëshyrëse të klinikës dentare. Dyshohet se ky shpërthim mundtë jetë një paralajmërim për pronarin e saj në lidhje mefabrikën, të cilët banorët e Shijakut nuk e duan. Materialetprocedurale për këtë ngjarje i kaluan Prokurorisë së RrethitGjyqësor Durrës për veprime të mëtejshme për veprënpenale "Shkatërrimi i pronës me eksploziv".

SHIJAK SHIJAK SHIJAK SHIJAK SHIJAK - Të mërkurën qëshkoi, banorët e lagjes së"Kecëve" në Shijak uhodhën në protestë, pasijanë kundër ngritjes së njëinceneratori. Ata u shpre-hën se ndërtesa, e ciladikur ka shërbyer përgrumbullimin e mermeritdhe që do të shërbejë përpërpunimin e mbetjevendodhet në lagjen e tyre,pranë varrezave. Ndërko-hë, banorët pohuan se nukkanë qenë në dijeni tëvënies në funksion të kësajfabrike dhe se ditën edjeshme janë lajmëruarpër një dëgjesë publike mepërfaqësues të firmës ndër-tuese të fabrikës, e cila nëmagazinat e saj kishte de-pozituar mbetje spitaloretë ndryshme. Sapo kanëmësuar për fabrikën nëfjalë, banorët janëmbledhur para derës sëfirmës dhe kanë deklaru-ar se do të kundërshtojnëme forcë vënien e saj në

funksion, pasi sipas tyre, ajodo të shkaktojë ndotje mje-disore dhe do të ndikojë nëpërkeqësimin e shëndetit tëtyre dhe të fëmijëve. Pas sin-jalizimit për nisjen e pro-testës, menjëherë ka mbër-ritur policia e Shijakut, e

cila ka nisur hetimin.Ndërkaq, protestuesit janëpërplasur me blutë, pasi nuku lejuan për të parë se çfarëmaterialesh gjendeshinbrenda fabrikës. Mësohet senga kryerja e ambienteve tëfabrikës është konstatuar

se në të gjendeshin tëgrumbulluara materialespitalore dhe dentare,duke nisur prej shiringave,tubave plastikë, fashaveetj. Përfaqësues të Bash-kisë së Shijakut u shpre-hën në mbështetje të ban-orëve, kundër ndërtimit tëfabrikës në këtë zonë. "Nakanë lajmëruar një ditë mëparë nëpërmjet një email-ipër një dëgjesë publike mebanorët e Shijakut përndërtimin e një incenera-tori nga firma. Me këtëçështje është marrë Agjen-cia e Mjedisit dhe institu-cione të tjera në Durrës,por ne si bashki nuk din-im gjë deri tani", pohoi ju-ristja e bashkisë Shijak,Albiona Mehmeti.

Banorët: Ndotet ambienti, po vdesim nga kanceri

"Nuk lejojmë ngritjen e fabrikës përmbetjet spitalore e kafshët e ngordhura"

BULQIZË

Musa Lala duke folurpër "Gazeta Shqiptare"

Klinika e mjekut Arlind Lala,ku u vendos eksplozivi

Goditi me mjete tëforta bashkëfshatarin,

kapet 37-vjeçari

Një 37-vjeçar është arrestuar nga policia

në Bulqizë, pasi në sherr esipër ka goditur një per-son me mjete të forta nëkokë. Bëhet fjalë për UlviCamin, banues në fshatinGjoricë, i cili u arrestuamenjëherë nga blutë.Ndërkohë që i plagosurindodhet i shtruar në spi-tal jashtë rrezikut përjetën. "Nga specialistët përHetimin e Krimit në Ko-misariatin e Policisë Bul-qizë u arrestua në fla-grancë shtetasi Ulvi Cami,pasi me datë 10.09.2017,rreth orës 17.30, në fsha-tin Gjoricë, për motive tëdobëta ka goditur memjete të forta në kokë sh-tetasin L.Xh., 49 vjeç, ban-ues në Gjoricë", thuhet nënjoftimin zyrtar të poli-cisë. Materialet procedur-ale në ngarkim të UlviCamit i kaluan për hetimetë mëtejshme ProkurorisëRrethit Gjyqësor Dibërpër veprën penale "Pla-gosje e lehtë me dashje".Pritet që Gjykata e Sh-kallës së Parë së Dibrës tëvendosë masën e sigurisëndaj tij. en.do en.do en.do en.do en.do

Protesta në Shijak

E martë 12 Shtator 2017 - 9SOCIALE

Sot bëhen çregjistrimet për maturantët që do të aplikojnë sërish

Kuotat bosh në universitete, garëe fortë te Juridiku dhe EkonomikuPërfundon raundi i parë, 4710 studentë regjistrohen në UT

Ezio Gianni Murzi: Suksese nxënësve në rrugën e dijes!

UNICEF: Më shumë investim në arsim

REGJISTRIMETNumrin më të lartëtë regjistrimeve e kaFakulteti i Drejtësisëme 740 studentënga 750 kuota(98.7%), për tëvijuar më tej meFakultetin eEkonomisë ku nga1280 kuota janëregjistruar 1197studentë, pra93.5%.

Bashkia e Tiranës, ndihma për fëmijët në nevojë

Përurohet shkolla "Hasan Tahsin",Veliaj: 3 mijë bursa për ekselentët

BASHKIA, NDIHMAVeliaj shpërndau për 150 nxënës të moshës 6-14vjeç, çanta dhe mjete didaktike në shkollën 9-vjeçare "Pal Engjëlli". Bashkia e Tiranës nëbashkëpunim me organizata të ndryshmeshpërndau çanta dhe pajisje mësimore edhe përfëmijët në situatë rruge pranë Qendrës Sociale tëNjësisë Nr. 9 në kryeqytet

Fakulteti Program i studimitKuota të Miratura

Totali Regjistrimeve

Kuota të mbeturaPerqindja Realizuar

Filozofi 80 62 18 77.5

Punë Sociale 100 63 37 63.0

Shkenca Politike 100 49 51 49.0

Administrim në Politikë Sociale 100 75 25 75.0

Psikologji 110 93 17 84.5

Sociologji 81 61 20 75.3

571 403 168 70.6

Biologji  100 81 19 81.0

Bioteknologji 100 71 29 71.0

Kimi 100 69 31 69.0

Kimi Industriale dhe Mjedisore 100 59 41 59.0

Kimi dhe Teknologji Ushqimore 100 85 15 85.0

Matematikë 100 81 19 81.0

Fizikë 100 34 66 34.0

Informatikë 200 193 7 96.5

Teknologji Informacioni dhe Komu 100 72 28 72.0

Inxhinieri Matematike dhe Informa 100 87 13 87.0

1100 832 268 75.6

Fakulteti i 

DrejtësisëDrejtësi 750 740 10

98.7

750 740 10 98.7

Administrim Biznes 460 445 15 96.7

Financë 460 453 7 98.5

Informatikë Ekonomike 250 229 21 91.6

Ekonomiks 110 70 40 63.6

1280 1197 83 93.5

Gazetari 120 82 38 68.3

Gjeografi 180 173 7 96.1

Gjuhë letërsi 180 166 14 92.2

Histori 180 168 12 93.3

Arkeologji dhe Trashëgimi Kulturore 100 87 13 87.0

760 676 84 88.9Gjuhë Angleze 240 206 34 85.8

Gjuhë Frënge 140 120 20 85.7

Gjuhë Italiane 150 135 15 90.0

Gjuhë Gjermane 140 137 3 97.9

Gjuhë Spanjolle 95 89 6 93.7

Gjuhë Ruse 85 32 53 37.6

Gjuhë Turke 85 55 30 64.7

Gjuhë Greke 85 45 40 52.9

1020 819 201 80.3

Gjuhë Angleze (Sarande) 100 25 75 25.0

Administrim Biznesi ( Sarande ) 50 18 32 36.0

150 43 107 28.7

TOTALI 5631 4710 921 83.64

TOTALI

Regjistrime Universiteti i Tiranës 2017 ‐ 2018 Rauni I

Fakulteti i Shkencave

Sociale

TOTALI

Fakulteti i 

Shkencave të 

Natyrës

TOTALI

Filiali UT‐ 

Sarandë

TOTALI

Fakulteti i 

Ekonomisë

TOTALI

Fakulteti i 

Historisë dhe 

Filologjisë

TOTALI

Fakulteti i 

Gjuhëve të 

Huaja

TOTALI

Raundi i parë i procesit të regjistrimeve nëuniversitete ka për-

funduar ditën e djeshme kunë 7-të fazat e tij shumë stu-dentë janë regjistruar nëfakultete. Ndërkohë, pjesatjetër që nuk mundën tëjenë fitues në një programstudimi duhet të presin përtë aplikuar në raundin edytë. Ditën e sotme, të gjithëata studentë që janë regjis-truar në një program që nukiu pëlqen, kanë mundësi tëçregjistrohen dhe të ap-likojnë në 15 shtator në njëdegë tjetër të preferuar.Drejtoria e Komunikimit nëRektoratin e Universitetit tëTiranës bën me dije për"Gazeta Shqiptare" se gjatëraundit të parë, në këtë uni-versitet janë regjistruar 4710studentë nga 5631 kuota tëshpallura në total, pra83.64%. Numrin më të lartëtë regjistrimeve e ka Fakul-teti i Drejtësisë me 740 stu-dentë nga 750 kuota (98.7%),për të vijuar më tej meFakultetin e Ekonomisë kunga 1280 kuota janë regjis-truar 1197 studentë, pra93.5%. Ndërsa në Fakultetine Histori- Filologjisë nga 760kuota të shpallura kanë nge-lur vetëm 84 vende të lirapasi janë regjistruar 676 stu-dentë (88.9%). Në Fakulte-tin e Gjuhëve të Huaja rezu-ltojnë 819 studentë të regjis-truar në raundin e parë nga

Voltiza Duro

1020 kuota (80.3%). Pas tijvijon Fakulteti i Shkencavetë Natyrës ku kanë ngelur268 kuota të lira, pasi 832 stu-dentë janë bërë pjesë e tij, erealizuar në 75.6%. Ndërkaqnë Fakultetin e ShkencaveSociale gjatë raundit të parëu regjistruan 403 studentënë total (70.6%) dhe ngelën168 vende të lira për tëgjithë ata që do aplikojnë sër-ish. Niveli më i ulët iregjistrimeve në Universite-tin e Tiranës, vihet re te fil-iali i tij në Sarandë ku reali-zimi ka arritur deri në28.7%, pra nga 150 kuota tëshpallura, vetëm 43 stu-dentë kanë bërëregjistrimin, ndërkohë kanëngelur edhe 107 vende tëlira. Pas degës së Drejtësisëme 98.7%, një interes tëmadh ka pasur për degënFinancë në Fakultetin e

Ekonomisë me 98.5%, kunga 460 kuota, 453 studentëjanë bërë pjesë e këtij pro-grami, duke lënë të liravetëm 7 kuota.

Ndërkohë, raundi i dytë iaplikimeve në QSHA, fillon

në datën 15-12 shtator, dukeiu dhënë një mundësi të dytëkandidatëve për univer-sitete. Në këtë raund kanë tëdrejtë të aplikojnë të gjithëata maturantë që nuk kanëmundur të aplikojnë nëraundin e parë dhe të gjithëata që kanë aplikuar, por nukjanë shpallur fitues. Gjith-ashtu, në këtë raund mundtë aplikojnë sërish të gjithëkandidatët që kanë kryer

aplikimin, por nuk kanë ar-ritur të regjistrohen si dheata që janë çregjistruar nganjë program studimi. Këtëvit në programet e studimitqë ofron Universiteti i Ti-ranës ka pasur 85.307 ap-likime, ndërsa të konvertu-

ar si maturantë janë 18539që kanë aplikuar në UT; kjosepse një maturant ka tëdrejtë të aplikojë në disa pro-grame. Kjo shifër përbën72% të maturantëve, të cilëtkanë aplikuar në të gjithëIAL publike dhe jopublike.

Kryebashkiaku Erion Veliaj dhe deputetja e PS-

së, Lindita Nikolla kanë uru-ar nxënësit e arsimitparauniversitar në mbarëvendin për fillimin e vitit tëri mësimor. Ky urim kaardhur gjatë përurimit tëshkollës "Hasan Tahsin", kuVeliaj dhe Nikolla ishin tëpranishëm. Rreth 1 mijënxënës të kësaj shkolle do tëmësojnë tashmë në ambi-ente plotësisht të rregullu-ara dhe me kushte më tëmira të mësimdhënies. Kry-etari i Bashkisë deklaroi senë ditën e parë të vitit të rimësimor janë hapur 191 sh-kolla të rikonstruktuara."Dua t'ju uroj të gjithëvenga zemra gëzuar vitin e rishkollor! Jam shumë i lum-tur që në të gjithë Tiranënsot janë hapur 191 shkolla,njëra më e mirë se tjetra. Në

shkollat ekzistuese kemi bërëshumë riparime, ndërkohëbashkë me kolegen time, Lin-dita Nikolla, ne do hapim 4shkolla të reja këtë vit", thaVeliaj. Deputetja e PS, Lindi-

ta Nikolla i uroi suksese tëgjithë nxënësve dhe përgëzoikryebashkiakun Veliaj përpunën e bërë në përmirë-simin e infrastrukturës arsi-more. "Më lejoni t'ju falën-

deroj nga rasti për t'ju thënënjë vit të mbarë plot suksesedhe rrugëtim me standarde tëreja të cilësisë për të gjithëfëmijët që sot nisin shkollën",-uroi Nikolla. Me investimin eBashkisë së Tiranës përndërtimin e shkollës "HasanTahsin", zgjidhet përfundi-misht edhe çështja e mësimitme dy turne. Kreu i Bashkisësiguroi se do të nisë puna përndërtimin e 16 shkollave tëtjera. Kryebashkiaku Veliajdeklaroi se do të shpërndahen3 mijë bursa për nxënësit merezultate të larta. Gjithashtu,

Veliaj shpërndau për 150nxënës të moshës 6-14 vjeç,çanta dhe mjete didaktike nëshkollën 9-vjeçare "Pal En-gjëlli". Bashkia e Tiranës nëbashkëpunim me organizatatë ndryshme shpërndau çan-ta dhe pajisje mësimore edhepër fëmijët në situatë rrugepranë Qendrës Sociale të Një-sisë Nr. 9 në kryeqytet.

Ndërkohë, me rastin enisjes së vitit të ri shkollor,Bashkia e Tiranësshpërndau ndihma përnxënësit që vijnë nga famil-je me probleme social-ekonomike, me qëllimmbështetjen e tyre në pro-cesin e edukimit dhe nëmbrojtjen e të drejtave përarsimim.

Organizata për mbrojtjen e të drejtavetë fëmijëve që operon dhe në vendin

tonë, UNICEF ka uruar të gjithë nxënësitpër fillimin e vitit të ri shkollor. Një urimspecial nga organizata më e madhebotërore për fëmijët i shkoi vogëlushëve qëulen për herë të parë në bankat e shkol-lave. "UNICEF i uron çdo vajze dhe djalinjë rrugë shumë të suksesshme drejt dijesdhe mençurisë",- thuhet në faqen zyrtare

të saj. Ndërkohë, Ezio Gianni Murzi, për-faqësues i UNICEF-it në Shqipëri deklaroise vëmendja e kësaj organizate shkon tekata fëmijë, që për shkak të varfërisë, dis-kriminimit apo aftësisë së kufizuar nukshkojnë dot në shkollë. "Ne i vlerësojmëreformat e qeverisë shqiptare, por kërkonmë tepër investim në fushën e arsimit përtë arritur në shifrën e 5% të PBB-së",- bënme dije UNICEF në Shqipëri.Foto ilustruese

Shkolla "Hasan Tahsin" e rikonstruktuar

E martë 12 Shtator 201710 - EKONOMI

Përfituesit në të gjithë vendin, kërkesa shqyrtohet për pesë ditë

Tokat e zëna nga ndërtimet pa leje,143 pronarët që marrin kompensiminDitët dhe oraret për dorëzimin e dokumenteve në ATP

Ornela Manjani

Agjencia e Trajtimit tëPronave shpërndanfondin e kompensim-

it në vlerë për pronarët e pa-surive të paluajtshme, pronëprivate, që preken nga ndër-timet informale. Fondi arrinnë 257 milionë lekë dhe për-fitues janë 143 pronarë.Shpërblimi për pronën arrinderi në masën 70% të shumëssë përgjithshme në të holla.Përfituesit që janë në tëgjithë vendin duhet të dorë-zojnë në Agjencinë e Trajtim-it të Pronave gjashtë doku-mente dhe duhet të plotë-sojnë aty një formulari tip, tëcilin e publikon "Gazeta Sh-qiptare". ATP ka përcaktuaredhe oraret kur mund të dorë-zoni dokumentet. Burime zyr-tare nga agjencia bëjnë të di-tur së dokumentet mund tëdorëzohen nga e hëna në tëpremte, ora 9.00 deri në 12.00,pranë zyrave të ATP, Sektori iKompensimit, kati 2-të.

PRANIMI I KËRKESAVEProcesi i regjistrimit apo

pranimit të kërkesave për ko-mpensim fillon 5 ditë, pasdatës së njoftimit publik. Meurdhër të drejtorit tëPërgjithshëm të ATP-së ngri-het grupi i punës për pran-imin dhe shqyrtimin e kërke-save, me objekt shpërblimine pronarëve të pasurive tëpaluajtshme, pronë private qëpreken nga ndërtimet infor-male dhe shpërndarjen e fon-dit përkatës. Grupi i punës,brenda 60 ditëve nga data eparaqitjes së kërkesës për ko-mpensimin e pronës, kryenverifikimet e duhura. Drejtorii Përgjithshëm i ATP-së, bren-da 30 ditëve nga data e për-fundimit të procesit të veri-fikimit nga grupi i punës,nxjerr vendimin me emrat esubjekteve që përfitojnë ngakompensimi dhe urdhëronpublikimin e listës së subjek-teve që kompensohen. Gjith-ashtu, ai njofton edhe apli-kantët që nuk përfshihen nëlistën e subjekteve që ko-

mpensohen, duke përcaktuararsyet e mos përfshirjes.DOKUMENTET

Subjekti apo përfaqësuesii tij me prokurë duhet tëparaqesë pranë ATP-së Tiranëkërkesën tip që i vihet në dis-pozicion nga grupi i punëspranë AKKP-së, të plotësuarsipas rubrikave. Në listën e do-kumenteve është dëshmia etrashëgimisë për të gjithëtrashëgimtarët e ligjshëm tësubjektit përfitues, sipasradhës së trashëgimtarëve, nëpërputhje me përcaktimet eKodit Civil. Sipas ligjit për

dëshmitë e trashëgimive tëlëshuara nga gjykata për tes-tamentin e bërë me akt note-rial duhet të sillet certifikatëfamiljare e personit për të cil-in është lëshuar kjo dëshmi.Një tjetër dokument ështëprokura e posaçme, e nënshk-ruar nga të gjithë subjektet qëpërfitojnë kompensim. Në ras-tin e kërkesave individuale tësecilit bashkëpronarë apo tënjë pjese të tyre, për çdo ap-likim të kryer, paguhet tarifëshërbimi në vlerën 2 000 lekë,pavarësisht se i përket tënjëjtës pasuri të paluajtshme.

ORARETBurime zyrtare nga Agjencia bëjnë të ditur sëdokumentet mund të dorëzohen nga e hëna në tëpremte, ora 9.00 deri në 12.00, pranë zyrave të ATP,Sektori i Kompensimit, kati 2-të.

DOKUMENTET1. Kërkesa tip që i vihet në dispozicion nga grupi i punës pranë

ATP-së, të plotësuar sipas rubrikave;2. Dëshmia e trashëgimisë për të gjithë trashëgimtarët e ligjshëm

të subjektit përfitues, sipas radhës së trashëgimtarëve, nëpërputhje me përcaktimet e Kodit Civil. Për dëshmitë etrashëgimive të lëshuara nga gjykata për testamentin e bërë meakt noterial të sillet certifikatë familjare e personit për të cilinështë lëshuar kjo dëshmi (në rast se subjekti përfitues kavdekur)

3. Prokurë e posaçme, e nënshkruar nga të gjithë subjektet qëpërfitojnë kompensim, ku si tagër i nevojshëm të jetë edhe e

drejta për të tërhequr vlerën financiare, në emër të tyre. Në rastetkur nuk është e mundur të dorëzohet prokura e posaçme, secilibashkëpronar apo një pjesë e tyre, paraqesin kërkesë individualeapo të përbashkët, për pjesën takuese në pronën qëkompensohet.

4. Vërtetim origjinal i lëshuar nga një bankë e nivelit të dytë përhapjen e llogarisë bankare dhe IBAN-in përkatës;

5. Fotokopje e dokumentit të identifikimit;6. Certifikatë familjare e kërkuesit/aplikuesit;7. Mandat pagesa për shumën 2 000 lekë për çdo aplikim të

veçantë.

E martë 12 Shtator 2017 - 11EKONOMI

E martë 12 Shtator 201712 - VLORE & RRETHE

Zhabjaku: Ja si do veprohet me 120 fëmijët që u rikthyen

Familjet emigruan në vendet e BE-së, mbi400 nxënës braktisën shkollat vitin e kaluar

Kreu i DRA: Problem, ulja elindshmërisë dhe emigracioni

SHKURTDaja i së ndjerës: Jemi të shokuar nga ajo që ndodhi, faji i doktorëve

28-vjeçarja vdes pas lindjes sëfoshnjës, mjekët: Pësoi infarkt"S'mundi të lindte në mënyrë natyrale, e bëmë operacion"

21-15 21-15

SHKSHKSHKSHKSHKODËR ODËR ODËR ODËR ODËR - Mbi 400 nxënësnë Shkodër kanë lënë shkol-lat vitin e kaluar. Kjo përfaktin se bashkë me familjete tyre kanë emigruar në sh-tete të ndryshme të Europëspër një jetë më të mirë. Ngakëta, në vitin shkollor 2017-2018 që sapo ka nisur janërikthyer vetëm 120 fëmijë, tëcilët do rinisin shkollën menjë plan të veçantë mësimorpër shkak të shkëputjes qëkanë pasur. Vetëm shkolla 9-vjeçare "Ndre Mjeda" në Sh-kodër ka 10 fëmijë, të cilëtjanë rikthyer në shkollë.Drejtorja e kësaj shkolle,Nevila Zhabjaku tregoi djese si do veprohet me këtafëmijë. "Ka fëmijë që janë lar-guar në emigracion nga sh-kolla jonë, por ka edhe fëm-ijë që janë rikthyer nga emi-grimi, ose më mirë nga ven-det e Europës ku kanëkërkuar azil. Kemi rreth 10nxënës të rikthyer në sh-kollën tonë dhe për ta, ne dotë bëjmë një plan të veçantë.Do punohet kryesisht nëlëndët matematikë dhe gju-hë shqipe, por edhe në lëndëtë tjera ku ato kanë nevojë.Kjo do të bëhet në bash-këpunim me mësueset kujd-estare dhe prindërit, aty kufëmijët kanë nevojë, pra

mund të ketë edhe lëndë tëtjera ku mund të punohetnëse nxënësit e rikthyer ngaemigrimi kanë nevojë. Sipasligjit, ka një program tëveçantë që përdoret për këtafëmijë. Shkëputja më e gjatëe një fëmijë që është rikthyernë shkollën tonë është 2-

vjeçare. Për shembull, kamnxënës që kanë qenë nëklasën e parë dhe tani janërikthyer në klasën e tretë.Mund të ndodhë që fëmijët tëvijnë pa dokumentacion, porsërish ne nuk i lëmë pas asn-jë ditë mësim dhe bëjmë mar-rëveshje me DAR Shkodër",

tha Zhabjaku. Jorgen L. ësh-të rikthyer pas dy vitesh ngaGjermania dhe tashmë donisë në klasën e 5-të në sh-kollën "Ndre Mjeda". Jorge-ni tha se sistemi arsimor nëGjermani ka një ndryshimthelbësor me atë në Shqipëri."Unë jam rikthyer pas 2vitesh në Shkodër, pasi kamjetuar në Gjermani me famil-jen time. Në Gjermani kamshkuar dy vite në shkollë dhejam ndjerë mirë shumë atjedhe më ka pëlqyer shumë.Them se do të ambientohemshpejt këtu në shkollë, nëShkodër. Njoh edhe disa tëtjerë që kanë qenë në Gjer-mani, njëri prej tyre ështëedhe kushëriri im. Në Gjer-mani ka ndryshime të mëdha,sepse shkolla atje ështëshumë më e madhe, kushtetshumë më të mira. Është njësistem tjetër", u shpreh ai.Enkelejda Sukthi, e rikthy-er pas afro një viti me famil-

jen e saj ka shoqëruar djaline saj, i cili nis këtë vit klasëne tretë. Arsyet se përse kakërkuar azil në Francë janëvetëm ekonomike. "Kamqenë në azil në Francë. Atjenuk eci dhe nuk arritëm tëmerrnim dokumente dhe nakthyen në Shkodër. Tani

SHKSHKSHKSHKSHKODËR ODËR ODËR ODËR ODËR - Shifrat e atyre që largohen në emigracion ngaShkodra i pranon edhe drejtori i Drejtorisë Rajonale tëArsimit në Shkodër, Kadri Ymeri. Përveç emigracionit, njëshqetësim për drejtorin e DRA mbetet edhe lindshmëria qëështë në ulje. "Kemi një problem në arsim. Është rënia elindshmërisë dhe emigracioni që do të thotë se ka një numërmë të paktë të nxënësve në shkolla dhe kjo nuk është ko-mode dhe na ka vënë në pozitë të vështirë për sistemimin eburimeve njerëzore, por edhe për të krijuar klasa të plota,në mënyrë që nxënësit të kenë një shkollim sa më të plotë.Raporti i të larguarve me të rikthyerit është rreth 200-300nxënës. Këtë vit kemi 120 nxënës të rikthyer që rinisin nëshkollat tona. Për shkak numrit që vjen e pakësohet, num-ri për të punësuarit natyrisht që do jetë më i reduktuar".

kam ardhur që ta sjell djalinnë shkollë. Edhe pse dëshirajonë është për t'u larguar ngaShqipëria, sepse kushtet ikemi të vështira. Besoj senuk do të shkoj më sepse ësh-të problemi i dokumenta-cionit, është shumë e vësh-tirë", pohoi Sukthi. se.ni.se.ni.se.ni.se.ni.se.ni.

VLORËVLORËVLORËVLORËVLORË

Një 28-vjeçare ka humbur dje jetën tragjikisht në maternitetin

e Vlorës sapo ka sjellë nëjetë fëmijën e saj të dytë. Më-sohet se Elda Beqo ka pë-suar infarkt, pasi iu nënsh-trua një ndërhyrjeje cezari-ane. Mjekët e këtij spitalibënë me dije se e reja nuk kamundur ta lindë fëmijën nëmënyrë natyrale, ndaj dhe iështë nënshtruar një ndë-rhyrjeje kirurgjikale. Sipastyre, fatmirësisht foshnjaka mundur të shpëtojë. Passinjalizimit për vdekjen e 28-vjeçares, policia ka nisurhetimet për zbardhjen eplotë të rrethanave të kësajngjarjeje. Burime pranëgrupit hetimor pohuan se pohetohet për një defekt tëmundshëm në sistemin e ok-sigjenit ose për një reaksiontë shkaktuar nga anestezia,që mund të ketë ndikuar nëvdekjen e të resë. "Më datë11.09.2017, në sallën operativeVlorë ka ardhur një tele-fonatë se në Spitalin RajonalVlorë ka humbur jetën njështetase. Policia ka shkuarnë vendngjarje dhe nga veri-fikimi paraprak ka rezultu-ar se shtetësja E.B., 28 vjeçe,ka humbur jetën në mater-nitet pasi ka lindur një fosh-nje. Grupi hetimor së bash-ku me ekspertët ligjore janëduke kryer veprimet heti-more për zbardhjen e plotëtë ngjarjes", thuhej nënjoftimin e policisë së qy-tetit bregdetar. Pas vdekjessë nënës së dy fëmijëve kanëreaguar ashpër familjarët e

së ndjerës, të cilët kanë aku-zuar bluzat e bardha përhetim të pakujdesshëm. Atakanë deklaruar se 28-vjeçar-ja nuk ka pasur më parëprobleme me zemrën, ndërsa

kanë kërkuar që të hetohetngjarja.DDDDDAJAJAJAJAJA I 28-VJEÇARESA I 28-VJEÇARESA I 28-VJEÇARESA I 28-VJEÇARESA I 28-VJEÇARES

"Jemi të tronditur nga ajoqë ndodhi dhe askush nuk najep përgjigje. Të vdesë vajza e

re në lindje, kjo është e rëndë",deklaroi dje mes lotësh daja i28-vjeçares, Elda Beqo. Sipastij, e reja nuk ka vuajtur ngaasnjë sëmundje. "Ca thonë qëka vdekur dhe e kanë çuar nëmorg. S'po merret vesh çfarëpo bëhet. As na jep njeripërgjigje, s'po merret veshfare. Jemi të shokuar kompletnga doktorët këtu në spital.Po ju them se nuk po merretvesh në këtë dynja. Të vdesënjë vajzë e re në lindje, njëvajzë 28 vjeçe është etmerrshme. Mbesa ime kaqenë në rregull, nuk ka pa-sur asnjë shqetësim, nuk kavuajtur fare, fare. Ajo lindi

fëmijën e dytë", u shpreh dajai 28-vjeçares. Mësohet se EldaBeqo është nënë e një djalitjetër 5-vjeçar, me të cilin kapostuar edhe foto në profiline saj në "Facebook". Ajo dukete shëndetshme dhe e lumturnë foto, ndonëse dje nuk arri-ti ta shihte djalin e dytë, përshkak se një infarkt i men-jëhershëm gjatë lindjes (sipasmjekëve), ka qenë fatal për të.Fatmirësisht foshnja e sajmundi të shpëtonte dhe ësh-të në gjendje të mirë shënde-tësore, ndërsa nuk dihet endenëse nëna e tij vuante më parënga ndonjë sëmundje nëzemër.

Drejtori i DRA,Kadri Ymeri

Drejtoresha e shkollës,Nevila Zhabjaku

Enkelejda Sukthi,duke folur për “GSH”

NËNA E DY FËMIJËVEElda Beqo është nënë e një djali tjetër 5-vjeçar, metë cilin ka postuar edhe foto në profilin e saj në"Facebook". Ajo duket e shëndetshme dhe e lumturnë foto, ndonëse dje nuk arriti ta shihte djalin e dytë,për shkak se një infarkt i menjëhershëm gjatë lindjes(sipas mjekëve), ka qenë fatal për të. Fatmirësishtfoshnja e saj mundi të shpëtonte dhe është nëgjendje të mirë shëndetësore.

Polici ushtarak denonconpër eksploziv, alarmi falsDURRËSDURRËSDURRËSDURRËSDURRËS - Një denoncimpër eksploziv në një mak-inë ka alarmuar dje po-licinë e Durrësit për afrody orë, ndërsa ka rezultu-ar fals. Sipas bluve, shof-eri i automjetit tip "Benz"AA 697 GR nga Shkallnurika ndaluar në aksin Dur-rës-Shijak te shinat, pasika konstatuar një defekt.Mësohet se ai është punon-jës i policisë ushtarake nëqytetin bregdetar, ndërsagjatë kontrollit të mak-inës ka vërejtur poshtë ti-monit një celular me disafije të lidhura. Menjëherëpas sinjalizimit, blutëbënë izolimin e zonës kundodhej makina, meqëllim kontrollin e special-izuar nga ana e forcavexheniere të RENEA-s nëTiranë. Nga kontrolli iushtruar nuk u konstat-ua se në mjetin në fjalë tëishte vendosur lëndëplasëse.

Policia Kufitare shpëtonnga mbytja në det 4 kosovarëSARANDËSARANDËSARANDËSARANDËSARANDË - Policia Kufit-are e Sarandës dje shpëtoikatër turistë kosovarë që ubllokuan në një skaf në det,për shkak të motit të keq.Mësohet se kanë qenë tur-istët që kanë kërkuar ndih-më, pasi rrezikonin jetënmes dallgëve të detit, që ar-rinin në 5 ballë. Sipas poli-cisë, skafi i tyre kishte pë-suar defekt (iu ishte fikur)në det. Menjëherë pas sin-jalizimit, Policia Kufitaredhe rojet bregdetare të Sa-randës nisën operacionin eshpëtimit, i cili ka rezultu-ar me sukses, duke nxjerrëpa dëmtime nga dallgëtkatër kosovarët.

28-vjeçarja,Elda Beqo

Daja i tëndjerës

JA SI E “SFIDON” FRANÇESKA JAÇE SHIUN

Era nuk ndalet, foto Era nuk ndalet, foto provokuese nga plazhiprovokuese nga plazhi

BULEVARDIPOLITIK

• Deputeti i PS-së, Ervin Bushati, • Deputeti i PS-së, Ervin Bushati, baba për herë të tretëbaba për herë të tretë• Ish-deputeti Fatmir Toçi ia merr • Ish-deputeti Fatmir Toçi ia merr labçe mes Bjeshkëve të Namunalabçe mes Bjeshkëve të Namuna• Fatmir Mediu “bën namin” në dasmë, • Fatmir Mediu “bën namin” në dasmë, rrëmben mikrofonin dhe këndon rrëmben mikrofonin dhe këndon • Gjosha foto me stafin, këshilla: • Gjosha foto me stafin, këshilla: Mos e hidhni poshtë njëri-tjetrinMos e hidhni poshtë njëri-tjetrin

Olta Gixharido ju mahnisë me

këtë pozë seksi

Marina Vjollca merr mbiemrin e burritMarina Vjollca merr mbiemrin e burrit

Luana me të dashurin në dasmë, Getoari paguan dasmë, Getoari paguan

shpenzimet e ceremonisëshpenzimet e ceremonisë

h

AKTORJA

SUPLEMENT I pagesE martë 12 Shtator 2017

Martesa e Marinës dhe e Getoarit “pajton” dy partnerët e moderatoreveMartesa e Marinës dhe e Getoarit “pajton” dy partnerët e moderatoreve

DON” FRANÇESKA JAÇE SHIUN

rrrrrrrrrharimemmemmksiksi

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhh iiiiiiiiih i

AKTORJA

SUPLEMENT I

E martë 12 Shtator 2017

E martë 12 Shtator 201714

Që prej ditës së diel Marinadhe Getoari janë zyrtarisht burrë dhe grua. Në një

ceremoni romantike buzë detit,çifti ka kurorëzuar dashurinë etyre katërvjeçare. Me shumë të ftu-ar VIP, ceremonia ka nisur në orëte para të mbrëmjes, ku nusja kaecur drejt altarit veshur me tëbardha. Me betime romantike dheputhjen në fund të ceremonisë, çif-ti ka shkëmbyer edhe unazat, përtë vijuar më pas me festën që kazgjatur deri në orët e para tëmëngjesit. Artistë, prezantues, poredhe shumë biznesmenë ishin tëftuar në dasmën e dyshes simpa-tike. E nuk kishte sesi të fitontevëmendjen e të gjithëve edhe Lua-na, e cila shkëlqeu me pamjen e saj.Por, natyrisht që bashkë me të nëdasmën e së motrës ishte edhe part-neri saj, Krenar Çoçaj. Çifti ështëbashkë prej gati 1 viti dhe duketse lidhja tyre është zyrtarizuartashmë. Duke lënë pas të gjithakontradiktat që ka pasur me Ge-toarin, Krenari ka vendosur të jetëi pranishëm në këtë ceremoni. Kre-nari mbante veshur një kravatëngjyrë vjollcë, të njëjtë me nuan-cat e grimit të Luanës. Pa dyshimedhe ata ishin një nga çiftet mëtërheqës në këtë ceremoni. Praniae tyre atje ka shuar të gjitha dy-

shimet për lidhjen e tyre, që mengulm është dashur të mbahet largmediave. Muaj më parë u përfol sedënimi i Krenar Çoçajt me gjashtëmuaj burg dhe përfshirja e GetoarSelimit në këtë çështje në pozicio-nin e dëshmitarit, që rrëfeurrahjen e Ledri Vulës, duket se kakrisur paksa marrëdhënien e dymotrave dhe baxhanakëve ngaKosova. Portalet në atë kohë shk-ruanin se situata mes dy ku-netërve nuk ishte aspak miqësore.Sipas mediave të Kosovës, çiftet

Martesa e Marinës dhe e Getoarit "pajton" dy partnerët e moderatoreve

Luana me të dashurin në dasmë, Getoaripaguan shpenzimet e ceremonisëMarina Vjollca merr mbiemrin e burrit

madje nuk flasin me njëri-tjetrin,por duket se prania e Krenarit nëdasmë ka shuar njëherë e mirëzërat për konflikte mes dy çifteve.

Dasma në Lalëz, GetoariDasma në Lalëz, GetoariDasma në Lalëz, GetoariDasma në Lalëz, GetoariDasma në Lalëz, Getoarimermermermermerr përr përr përr përr përsipër shpenzimetsipër shpenzimetsipër shpenzimetsipër shpenzimetsipër shpenzimet

Mijëra lule, drita, ceremoni buzëdetit, të ftuar VIP, ka qenë kjo at-mosfera që u përcoll nga dasma eMarinës dhe e Getoarit të dielën nëmbrëmje. Një festë që do të mbahetmend gjatë nga të gjithë të pran-ishmit ishte ajo që çifti solli për tëgjithë miqtë dhe familjarët e tyre.Edhe pse burimet thanë që ishte njëdasmë e kursyer në shpenzime,duket se Getoari është treguarkavalier, duke marrë përsipër tëpaguajë të gjithë shpenzimet e cer-emonisë. E natyrisht që duke qenëai fatlumi i mbrëmjes, nuk kishtesesi mos të paguante martesën ro-mantike. Marina dhe Geti u celeb-ruan ligjërisht nga kryetari i Bash-kisë së Tiranës, Erion Veliaj, në njëaltar buzë detit në Gjirin e Lalëzit,ku dëshmitarë ishin një mik i Getitdhe mbesa e Marinës. Veliaj për-mendi nenet që Kushtetuta parash-ikon për martesën. Ndër ta ështëedhe ai i mbiemrit. Ligji shqiptarparashikon që mund të zgjidhetnjëri nga mbiemrat, ose të mbajësecili mbiemrin e vet. "Ju kenizgjedhur që të mbani mbiemrin Se-limi", tha Veliaj. Për nusen ishimkureshtarë, sepse askush nuk men-donte që Geti mund të ndryshontembiemër, por që ta dini, edhe ligjishqiptar e parashikon këtë. TaniMarina do të jetë zyrtarisht Mari-na Selimi, por jemi të bindur që nëtelevizion do mbetet një Vjollcë.

E martë 12 Shtator 2017 15

Ja si e "sfidon"Françeska Jaçe shiunAjo shfaqet përherë e më në formë. Bëhet fjalë për modelen Françes-ka Jaçe. Së fundmi, bukuroshja ka publikuar në rrjete sociale një fotonë të cilën ka treguar se duket në formë mjaft të mirë fizike. Françes-ka shfaqet brenda një makine dhe me shikimin e fiksuar së jashtmi.Përmes kësaj fotoje postuar në "Instagram", ajo ka "sfiduar" ditën esotme, e cila ka qenë tërësisht e vranët dhe me reshje. Megjithatëduket se as shiu nuk e ndal bukuroshen të jetë në formë dhe të pub-likojë poza provokuese.

Era nuk ndalet, fotoprovokuese nga plazhiPas angazhimeve të saj për projekte tëreja muzikore, ylli kosovar Era Istrefiështë duke shijuar pushimet në Turqi.Bukuroshja nuk ka hezituar të publikojëfotografi në rrjetet sociale, ku përmestyre ka shfaqur edhe linjat e saj truporeperfekte. Nëpërshkrimin efotove Era kashkruar sepushimet e sajjanë bërë, por nukkanë përfunduar.S'i dihet në dovazhdojë tëkënaqet në Turqiapo do të ndry-shojë destinacion.Këngëtarja seksi,që tanimë ka famëndërkombëtarepritet të nxjerri nëtregun muzikor hite të reja në bash-këpunim me artistët më në zë të mo-mentit.

AAAAAktorja shqiktorja shqiktorja shqiktorja shqiktorja shqiptare sapo na bër i t ë harro jmë kohën e vranëtptare sapo na bër i t ë harro jmë kohën e vranëtptare sapo na bër i t ë harro jmë kohën e vranëtptare sapo na bër i t ë harro jmë kohën e vranëtptare sapo na bër i t ë harro jmë kohën e vranëtdhe sh iun . Bëhet f j a l ë për O l ta G ixhar in , e c i l a vazhdondhe sh iun . Bëhet f j a l ë për O l ta G ixhar in , e c i l a vazhdondhe sh iun . Bëhet f j a l ë për O l ta G ixhar in , e c i l a vazhdondhe sh iun . Bëhet f j a l ë për O l ta G ixhar in , e c i l a vazhdondhe sh iun . Bëhet f j a l ë për O l ta G ixhar in , e c i l a vazhdon

të na mahn i së me pos t imet e sa j në r r j e te t soc ia l e . Edhe psetë na mahn i së me pos t imet e sa j në r r j e te t soc ia l e . Edhe psetë na mahn i së me pos t imet e sa j në r r j e te t soc ia l e . Edhe psetë na mahn i së me pos t imet e sa j në r r j e te t soc ia l e . Edhe psetë na mahn i së me pos t imet e sa j në r r j e te t soc ia l e . Edhe psej emi në f i l l im v j e shte dhe temperaturat kanë n i sur të sh fa -j emi në f i l l im v j e shte dhe temperaturat kanë n i sur të sh fa -j emi në f i l l im v j e shte dhe temperaturat kanë n i sur të sh fa -j emi në f i l l im v j e shte dhe temperaturat kanë n i sur të sh fa -j emi në f i l l im v j e shte dhe temperaturat kanë n i sur të sh fa -q in luhat j e , O l ta nuk nda le t . Së fundmi , bukurosh ja ka pos -q in luhat j e , O l ta nuk nda le t . Së fundmi , bukurosh ja ka pos -q in luhat j e , O l ta nuk nda le t . Së fundmi , bukurosh ja ka pos -q in luhat j e , O l ta nuk nda le t . Së fundmi , bukurosh ja ka pos -q in luhat j e , O l ta nuk nda le t . Së fundmi , bukurosh ja ka pos -tuar në " Ins tagram" n jë fo to veshur me b ik in i buzë det i t ,tuar në " Ins tagram" n jë fo to veshur me b ik in i buzë det i t ,tuar në " Ins tagram" n jë fo to veshur me b ik in i buzë det i t ,tuar në " Ins tagram" n jë fo to veshur me b ik in i buzë det i t ,tuar në " Ins tagram" n jë fo to veshur me b ik in i buzë det i t ,t eksa d i e l l i bëhet gat i t ë perëndo jë . A jo duket tmerrës i shtteksa d i e l l i bëhet gat i t ë perëndo jë . A jo duket tmerrës i shtteksa d i e l l i bëhet gat i t ë perëndo jë . A jo duket tmerrës i shtteksa d i e l l i bëhet gat i t ë perëndo jë . A jo duket tmerrës i shtteksa d i e l l i bëhet gat i t ë perëndo jë . A jo duket tmerrës i shtseks i e ve shur me rroba ban je në ng jyrë të ka l t ër . O l ta ë shtëseks i e ve shur me rroba ban je në ng jyrë të ka l t ër . O l ta ë shtëseks i e ve shur me rroba ban je në ng jyrë të ka l t ër . O l ta ë shtëseks i e ve shur me rroba ban je në ng jyrë të ka l t ër . O l ta ë shtëseks i e ve shur me rroba ban je në ng jyrë të ka l t ër . O l ta ë shtën jë nga va j za t më të për fo lura për pamjen e sa j dhe pos -n j ë nga va j za t më të për fo lura për pamjen e sa j dhe pos -n j ë nga va j za t më të për fo lura për pamjen e sa j dhe pos -n j ë nga va j za t më të për fo lura për pamjen e sa j dhe pos -n j ë nga va j za t më të për fo lura për pamjen e sa j dhe pos -t imet te j e t provokuese .t imet te j e t provokuese .t imet te j e t provokuese .t imet te j e t provokuese .t imet te j e t provokuese .

Olta Gixhari do ju mahnisëme këtë pozë seksi

E martë 12 Shtator 201716

1.1.1.1.1.Kthejeni gjumin në prioritetfamiljar dhe pjesë të veprimtarivetuaja ditore. Vendosni sa orëgjumë kërkon çdo anëtar i famil-jes tuaj dhe sigurohuni që ta bëjnëkëtë. Diskutoni me mjekun e fëm-ijës mbi problemet e gjumësisë,sepse pjesa më e madhe e tyre tra-jtohen lehtësisht. 2. 2. 2. 2. 2.Mësoni t'i dalloni problemet egjumit tek fëmija juaj. Duhet tëvëreni detaje të tilla, si: vështirësipër të rënë në gjumë, zgjim ngaëndrrat e këqija, gërhitje, rezis-tencë për të shkuar në shtrat,vështirësi në frymëmarrje ndërsaflenë. Këto probleme të gjumitmund të lidhen edhe me sjelljengjatë ditës, si: lodhje jashtë nor-males, gjendje e përgjumur osesjellje tekanjoze.3. 3. 3. 3. 3. Punë në grup. Është mirë që juta diskutoni në grup strategjinëdhe të punoni si skuadër. Nëse pofilloni një program për natën, pasikeni kaluar vështirësi me fëmijëntuaj, shpjegojani çfarë prisni ngafëmija, nëse ai është i rritur.4. 4. 4. 4. 4. Këmbëngulja. Si në të gjithëaspektet e mëmësisë, këmbënguljadhe vijueshmëria janë përbërësitkyç për suksesin. Pa ato, ju nukmund të prisni që fëmija juaj tëmësojë apo të ndryshojë sjelljen.5. 5. 5. 5. 5. Vendosni një orë ekzakte gjumidhe zgjimi. Kjo gjë vendos një rreg-ull për ju dhe fëmijën tuaj dhe julejon të planifikoni regjimin e ko-hës së gjumit. Përndryshe, ju mundtë keni tendencën të flini vonë.Për më tepër kjo ndihmon që fëm-ija të ruajë kohën e brendshmetrupore ose ritmin ditor në njëcikël 24 orësh. Nuk ka një kohëideale se, kur duhet të flejë çdofëmijë, sepse nevojat e gjumit dheregjimi i fjetjes ndryshojnë nëmënyrë të konsiderueshme.6. 6. 6. 6. 6. Regjim, regjim, regjim. Regji-mi vendos një rregull dhe ndih-mon në sjellje; një regjim i kohëssë gjumit ndihmon fëmijën tuaj tëmësojë të jetë përgjumësh, ashtusiç leximi në krevat i vë të rrituritnë gjumë (madje edhe larg kre-vatit). Struktura e kohës sëgjumit, gjithashtu, shoqërondhomën e gjumit me ndjesi të miradhe ofron një ndjesi sigurie dhekontrolli. Regjimi heq stresin ngadhoma e gjumit dhe ndihmon qëajo të jetë një kohë speciale,veçanërisht nëse keni më shumëse një fëmijë.Koha e gjumit është koha që tëçlodheni. Kështu që, aktivitetetqetësuese, si: një banjë e ngrohtë,një libër ose ndoshta një masazh ikëndshëm janë zgjedhje të mira.Mbajini televizorët, kompjuterëtdhe pajisje të tilla larg dhomës sëgjumit, sepse ato mund të zgjojnëfëmijën tuaj dhe t'ju mbajnë zg-juar deri vonë.Mësojani fëmijës tuaj çfarë ështëregjimi, limitet kohore që duhenpërfshirë në të dhe fokusohuni pas

Dhjetë këshilla që fëmija juaj dheju të bëni gjumë të mirë natën

tyre. Shpesh është shumë enevojshme t'i lajmëroni se, kohaka përfunduar, si p.sh.: "Kemi edhetri faqe për të lexuar", por jinistrikt dhe mos i tejkaloni limitettuaja.Pasiguria ushqen tension dhemund të ketë edhe debate paskësaj. Një qëllim thelbësor nëregjimin e fëmijës tuaj është t'imësoni fëmijës të qetësohet, tëbjerë vetëm në gjumë dhe ta zëgjumi vetë gjatë natës kur i delgjumi. Çelësi për ta arritur këtëqëllim është që, prindërit t'i lënëvetëm fëmijët e tyre pak kohë parase t'i zërë gjumi.7.7.7.7.7. Vishini dhe kujdesuni për tem-peraturën e dhomës. Sërish, nukka rregulla absolute, por një gjëështë e sigurt: visheni fëmijën tuajsiç visheni edhe vetë, duke pasur

parasysh që fëmijët e vegjël zbu-lohen shpesh gjatë natës dhe nukjanë në gjendje të mbulohen sër-ish. Njerëzit zakonisht flenë mëmirë në një dhomë të freskët (porjo të ftohtë), sesa në një dhomë tëngrohtë.8.8.8.8.8. Objektet kalimtare. Koha egjumit do të thotë ndarje dhe kjomund të bëhet më e thjeshtë menjë objekt kalimtar, si p.sh.: kuku-ll, arush me push, batanije ose diç-ka e tillë. Këto objekte ofrojnë njëndjesi sigurie dhe kontrolli që re-haton dhe siguron fëmijën tuaj.9. 9. 9. 9. 9. Dhoma dhe ndarja e krevatit.Disa prindër ndiejnë se ndarja edhomës së tyre të gjumit apo ekrevatit me fëmijën, është më enatyrshme, sesa të kenë dhoma tëndara; dhe ky fakt është i rëndë-sishëm për zhvillimin emocional

të fëmijës.Duke marrë në konsideratë disaçështje sociale dhe psikologjike,zakonisht të ndash krevatin nukështë një ide e mirë. Së pari, çdonjeri fle më mirë vetëm; do tëthotë që ka më pak shqetësimegjatë gjumit dhe gjumi mund t'idalë më pak herë.Fëmijët në të njëjtin krevat apodhomë gjumi mund të mos më-sojnë të flenë vetë dhe kanë ten-dencën të kenë probleme megjumin. Mbytja e fëmijëve, krye-sisht atyre të vegjël është, gjith-ashtu, një problem gjatë fjetjes nëtë njëjtin krevat.Një fëmijë në krevat me ju mundtë ketë pasoja serioze në jetën tuajintime dhe seksuale; ta lini fëm-ijën me dadon, gjithashtu, mundtë jetë një problem. Sa më gjatë të

flejë me ju në krevat fëmija, aqmë e vështirë bëhet ndarja kur aiapo ajo duhet të shkojë në dhomëne tyre.Të fjeturit ndarazi është, gjithash-tu, i rëndësishëm të ndihmojë njëfëmijë të mësojë të ndahet paankth dhe të formojë identitetine vet.10. 10. 10. 10. 10. Një gjë të fundit. Fëmijëtgjithmonë do të lënë diçka për nëfund: të puthurën, përqafimin, njëgotë me ujë apo të shkuarin nëbanjë. Ata shpikin shumë gjëra.Bëni maksimumin që t'i paraprinikëto kërkesa dhe t'i keni bërë për-para se të shtrihen në krevat. Dhe… mësojuni fëmijëve se nga mo-menti që ata janë në krevat, nukduhet të lëvizin më prej tij.Si t'ia bëni më të mirë gjumin fëm-ijës (dhe vetes tuaj)Pavarësisht moshës, oraret e rreg-ullta dhe regjimi i kohës së gjumitndikojnë të kemi një gjumë të mirëdhe të shëndetshëm; e njëjta gjëvlen edhe për fëmijët, madje edhemë shumë.Të vendosësh e të ruash zakone tëmira gjumi ndihmon fëmijën tazërë gjumi, të rrijë në gjumë dhetë zgjohet i freskët e i çlodhur,duke parandaluar problemet egjumësisë në të ardhmen. Zakonete mira të gjumit jo vetëm që julargojnë stresin në kohën e gjumit,por ndihmojnë që ta kthejnë atënë kohën më të veçantë për ju dhefëmijën tuaj.Nuk ka rregulla të vështira përsjelljen e gjumit dhe si gjithmonëka variacione tek individë tëveçantë. Fëmija juaj është unik.Nëse regjimi funksionon, atëherëkjo është më e mira për ju. Kjo dotë thotë që, disa mënyra funksion-ojnë më mirë se të tjerat dhekëshillat e mëposhtme jepen që tëjenë të efektshme.

E martë 12 Shtator 2017 17

BULEVARDIPOLITIKNa merrni seriozisht!

Deputeti i PS-së, Ervin Bushati,baba për herë të tretë

Ish-deputeti Fatmir Toçi ia merrlabçe mes Bjeshkëve të Namuna

Fatmir Mediu "bën namin"në dasmë, rrëmben mikrofonin dhe këndon

Klajda Gjosha foto me stafin nëlargim, këshilla: Mos e hidhnikurrë poshtë njëri-tjetrin

Duket se edhe politikanët kanë momentet e tyre kur ikinnga problemet e politikës dhe shijojnë momentet famil-

jare. I tillë është edhe rasti i deputetit Fatmir Mediu, qëfundjavën që lamë pas "ka zhveshur" kostumin e politikanitdhe ka shijuar dasmën e një miku të tij ku dhe ka qenë iftuar. Duket sedeputeti iTiranës nukështë mjaftuarveç me kër-cimin në këtëceremoni, porka rrëmbyermikrofoninduke kënduardisa këngë. Tëpaktën janëata që e njohinkëtë pasion tëMediut përkëngën, porduket se deputeti i ka bindur të pranishmit për talentin e tij,pasi në fund duartrokitjet nuk kanë munguar për të. Në fotoduket qartësisht sesi ish-ministri interpreton me mikrofon nëdorë si një "profesionist" i vërtet.

Tashmë botuesi i "Toena", ish-deputeti Fatmir Toçi është i lirë të ndjekëaktivitetet e tij kulturore që kanë lidhje me profesionin e tij. Shumë

shpesh ai kalon përtej detit, në Itali, ku ka një aktivitet të ngjeshur nëpjesë e Kalabrisë. Ndërsa dje, ai publikoi disa foto në Facebook, ku, sëbashkë me bashkëshorten Irena Toçi ishin në Veri të vendit. "Të këndoshlabçe në rrëzë të Bjeshkëve të Namuna, në Lëpushë, në zemër të AlpeveShqiptare", shkruante dje, Toçi. Në këto foto ai duket edhe me një gotëraki në dorë, duke biseduar me banorët e zonës.

Në ditën e fundit si ministre, pas zyrtarizmit të kabinetit të riqeveritar, ish-ministrja e Integrimit, Klajda Gjosha ka falënderuar

stafin e saj që e shoqëroi në këto 4 vjet. Përmes një statusi në "Face-book" Gjosha përmend edhe këshillën që u ka dhënë atyre që të moshedhin poshtë njëri-tjetrin. "Falënderimet më të sinqerta gjithë stafittë Ministrisë se Integrimit, të cilët edhe pse të ndeshur me shumësfida, kanë punuar me përkushtim për një dëshirë dhe shpresë të tëgjithë shqiptarëve që është e ardhmja jonë europiane. Unë këshillëntime ua dhashë edhe përballë: Mos e hidhni kurrë poshtë njëri-tjetrin,mos e hidhni kurrë poshtë punën e bërë nga cilido, vetëm kështu kyvend do të bëhet!", tha ajo.

Deputeti socialist Ervin Bushati është bërë baba për herë të tretëdhe lajmin e gëzuar e ka marrë teksa ndodhej në parlament.

Bashkëshortja e tij ka sjellë në jetë një djalë, ndërsa deputeti Bus-hati, siç duketnë fo-tografinë eshkrepur ngaAgim Rama,është njoftu-ar me telefondhe s'kamundur tafshehë lum-turinë teksaka marrëurime tëshumta ngakolegët. Djalii vogël e ka emrin Tom Bushati dhe ka lindur pikërisht dje, teksa nëKuvend diskutohej programi i qeverisë së re, ku i ati duhet të ishteme patjetër, pas urdhrit të dhënë nga kryeministri Rama.

E martë 12 Shtator 201718 - KULTURE

DEBATI

QUO VADIS AKADEMIA E SHKENCAVENgrihet komisioni për reformën,

Fuga refuzon të jetë pjesëDy javë kohë, 12 akademikë do të hartojnëpropozimin për t'ia paraqitur RamësFatmira Nikolli

Gudar Beqiraj, kryetari izgjedhur po i pa dekretuari Akademisë së Shkencave,

ishte ulur vetëm në "Aleks Buda".Nënkryetari i dorëhequr, MuzaferKorkuti, nuk ishte i pranishëm. Nënjë sallë me një grusht akademikësh,që prej më shumë se një jave janënën presion, u mbajt mbledhja eAsamblesë. Shkencëtarët dilnin njëe nga një në podium për të bërë pro-pozime a për të dhënë mendime, mbiAkademinë, ç' ka qenë, ç' është e ç'dobëhet. Si një përgjigje e rrufeshmendaj presioneve të kryeministrit përreformë ose shkrirje, Akademia e Sh-kencave ka ngritur dje një komisiontë posaçëm prej 12 akademikësh. Nënjë mbledhje të jashtëzakonshme, upropozuan dhe u votuan 12 aka-demikë, anëtarë të Asamblesë dhenderi nga Shqipëria, Kosova, Maqe-donia dhe Arbëreshët e Italisë, përzgjidhjen e përplasjes mes qeverisëdhe Akademisë së Shkencave. Dukepranuar problemin që bart prejvitesh institucioni, si edhekeqardhjen për atë që u quajt "dis-kreditimin" e këtyre ditëve, anëtarëte Asamblesë, ranë dakord që ky ko-mision të ketë mandat të plotë për-faqësimi dhe negocimi nga Aka-demia për të gjitha çështjet e re-formës institucionale të kërkimit sh-kencor. Nëse të 12 emrat pranojnë,për dy javë, ata do të hartojnë një pro-pozim mbi si duhet të jetë Akademiae së nesërmes. Komisioni i propo-zuar përbëhet nga anëtarët e Asam-

blesë së Akademisë së Shkencave:Apollon Baçe, Artan Fuga, AnastasAngjeli, Anesti Kondili, Aurela Anas-tasi, Floran Vila, Jani Thomai, NekiFrashëri dhe Luan Starova, zëv-endëskryetar i ASH -Maqedoni, AliAliu, zëvendeskryetar i ASH-Maqe-doni, akademik nderi Matteo Manda-la, Universiteti i Palermos e anëtarjae nderit të ASH-së, prof. dr. Mira Mez-ini, Univ.Darmshtat, Gjermani.NË EMËR TË KOMISIONIT

Akademiku Apollon Baçe i pye-tur nga media se si do të funksion-ojë ky komision, tha se "Jemi tëndërgjegjshëm dhe në takimin qëkemi pasur me kryeministrin kamfolur i pari dhe kam thënë që kalokomotiva, po ka dhe vagonë, pornuk ka trena, që do të thotë se nukka ndërlidhës të institucioneve meakademinë. Nga ana tjetër, fondetkanë qenë shumë të pakta. Ideja imedo të ishte që të mos ishte në hava,por të varej nga kryeministria që dotë jepte fonde. Ne do të japim idetëtona. Do të fillojë puna menjëherë,brenda javës, do të nxjerrim një plat-formë dhe do ta hedhim për dis-kutim në Asamble".

Sipas tij, që të ketë një akademiduhet që të ketë institucionet e saj,ose të paktën të ketë fonde që tëmund të ketë projekte. I pyetur përmodelet, ai tha se janë dy. "Modeli isotshëm që nuk funksionon, mode-li i dikurshëm që kishte institutetqë funksiononte. Përpara 10 viteveu ndërhy nga ana e qeverisë, u bënjë reformë gjysmake dhe e kamthënë që më e keqe se një reformëe keqe është një reformë gjysmake.Personalisht jam për modelin e parëatë që funksiononte "back in thefuture". Ndërkaq, institutet janëpjesë e Qendrës së Studimeve Al-banologjike, ndaj i pyetur nëse atodo pranojnë, Baçe, tha se "Insti-tutet janë ushtarë të bindur dobëjnë si u thuhet. Nëse do t'u thu-het të kalojnë nën akademinë dokalojnë. Unë kam qenë drejtor In-stitutit të Monumenteve, ka qenëdhe ai i arkeologjisë. I yni kishtepersonel më të mirë se ai i arke-ologjisë, por funksiononte më keq,sepse varej nga Ministria e Kul-turës, kurse ai tjetri varej nga Aka-demia". Sa i takon deklaratës sëkryeministrit Rama, Baçe tha senuk e sheh gjendjen kaq alarmante."Kryeministri tha, po nuk u bë re-forma do hiqen fondet, atëherë nepo fillojmë reformën. Ose të paktënpo japim mendimin tonë". Por, kushdo e bëjë reformën? Për Baçen, qëtë kërcesh tango duhen dy vetë,edhe kryeministria edhe akademia."U fillua dikur me Paskal Milon, pose ku ngeci, nuk e di, nuk e kam tëqartë. Të paktën neve nuk mund tëna thuhet se nuk u përgjigjëm".

E bekuar si bija jote, me gjithë dashurinë që më dhe, me gjithçkamë mësove dhe edukove. Ti je në themel te asaj ç’ka jam. Krenare

për ty babush! Të qoftë dheu i lehtë!”, me këto fjalë e përshkroi dje ebija e Farudin Hoxhën duke postuar një foto me të atin 82-vjeçar.Kuvendi 1 minutë heshtje në nderim të akademikut Farudin Hox-ha, ndërsa ngushëlloi edhe ministri Damian Gjiknuri.

Dje në orët e para të mëngjesit u nda nga jeta Farudin Hoxha,akademik prof. dr. inxhinier hidroteknik. Lindi në Gjirokastër nëvitin 1935. Kreu Politeknikumin e Tiranës dhe ndo-qi studimet e larta për ndërtime hidroenergjetikenë Budapest e Sofje; u diplomua më 1961 në UT.Prej vitit 1961 punoi në Institutin Shtetëror të Pro-jektimit në Tiranë, në Drejtorinë e Hidrocentra-leve dhe më vonë në Institutin e Studimeve dhetë Projektimeve të Hidrocentraleve, Nënstacion-eve dhe Linjave të Tensionit të Lartë.

Në vitin 1971 për një periudhë gjashtëmujore,kreu specializim pasuniversitar në Francë përmekanikën e dherave dhe ndërtimin e digave tëlarta me materiale vendi ose rrethanorë.

Pavarësisht nga detyrat e tjera që iu ngarkuan,profesori vazhdoi rregullisht punën studimore eprojektuese në këtë Institut deri në mesin e vitit1993.

Nga nëntori 1982 deri në maj 1988, qe ministëri Ndërtimit dhe më pas deri në 21 shkurt 1991,ministër pranë Këshillit të Ministrave për bash-këpunimin ekonomik me jashtë.

Kreu studime dhe projektime për vepra

KOMISIONI I AKADEMISËPËR REFORMËN:

• Ak. Apollon Baçe, anëtar iAsamblesë së ASH

• Ak. Artan Fuga, anëtar iAsamblesë së ASH

• Ak. Anastas Angjeli, anëtar iAsamblesë së ASH

• Ak. Anesti Kondili, anëtar iAsamblesë së ASH

• Ak.e Aurela Anastasi, anëtare eAsamblesë së ASH

• Ak. Floran Vila, anëtar iAsamblesë së ASH

• Ak. Jani Thomai, anëtar iAsamblesë së ASH

• Ak. Neki Frashëri, anëtar iAsamblesë së ASH

• Ak. Luan Starova,zëvendëskryetar i ASH-Maqedoni

• Ak. Ali Aliu, zëvendëskryetar iASH-Maqedoni

• Ak. nderi Matteo Mandala, Univ.Palermo

• Anëtare nderi e ASH, prof. dr.Mira Mezini, Univ.Darmshtat,Gjermani.

FUGA: NUK PRANOJ PA DHËNË DORËHEQJEN KRYESIADuke u shprehur se e ka humbur përfundimisht

besimin te kryesia e Akademisë të Shkencavee duke falënderuar kolegët, akademiku Artan Fugathotë se nuk do të marrë pjesë në asnjë komisionreformator pa u plotësuar disa parakushte reformi-mi, siç janë dorëheqja e të gjithë kryesisë së ASHdhe auditimi shkencor dhe financiar i saj. Sipas tij,kryesia vazhdon ta fusë asamblenë në një hulli joefikase dhe ta mbajë brenda farsës. Ai madje "kri-tikon" edhe letrën që disa akademikë nderi i dër-guan të dielën kryeministrit Rama, kur thotë se ekanë shprehur bindjen e tyre për modelin që përkra-

hin, e kjo e bën angazhimin e tyre të bazuar në kon-cepte të parafabrikuara, të nxjerra jashtë dialogim-it, pra mbi baza të paragjykuara. "Kjo e komprome-ton krejt lirinë e debateve në Komision, duke e çuardrejt shumicave të paravendosura", sipas tij. Sh-ton se mbetet kurdoherë i gatshëm të marrë për-sipër çdo angazhim që asambleja do t'i ngarkontepër ta reformuar kolektivisht me kolegë të tjerëAkademinë dhe bën me dije se si masë tjetër e tij,mund të jetë dhënia e dorëheqjes edhe nga statusii akademikut si forma e fundit e denoncimit të kal-bëzimit të atij institucioni.

SHUHET FARUDIN HOXHA, NDËRTUESI I DIGAVEhidroteknike dhe hidroenergjetike të rëndësishme, si: hidrocentrale,ujëmbledhës, diga, stacione pompimi etj. Disa prej digave të hidro-centraleve me lartësi nga 40 m deri në 167 m të projektuara nga gru-pi i punës, që kryesonte akademik Hoxha janë klasifikuar nga Komi-teti Botëror i Digave të Mëdha (ICOLD), ndër më të lartat në Evropëe më gjerë.

Ka qenë kryetar i Komitetit Kombëtar Shqiptar të Digave të Lartaprej vitit 1991 deri në vitin 1995. Prej vitit 2002 e në vazhdim kryetar

i këtij Komiteti.Në vazhdim, ka kryer edhe një sërë detyrash të

rëndësishme shtetërore, si: drejtor i përgjithshëmi Korporatës Elektroenergjetike Shqiptare (1999-2000); anëtar i Këshillit të Rregullimit të Territorittë Republikës së Shqipërisë (1997-2008); anëtar iKëshillit të Politikës Shkencore dhe ZhvillimitTeknologjik të Republikës së Shqipërisë (1997-2004);anëtar i Komisionit qeveritar për Ekonominë Ujoreme vendet fqinje (1973-1982); anëtar i KëshillitBashkiak të Qytetit të Tiranës (2000-2006)

Në vitin 1986 u zgjodh anëtar korrespondent iAkademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe ngaviti 1989 ishte anëtar i saj, sekretar shkencor iAkademisë së Shkencave (1997-1999) dhe zëv-endëskryetar i saj (1999-2008). Për arritjet nëpunën studimore dhe projektuese në fushën endërtimeve hidroenergjetike, është nderuar dyherë me Çmimin e Republikës së Klasit të Parë.Ai u përcoll dje për në banesën e fundit në ora16:00 në Shish Tufinë.

Në foto:Apollon Baçe

E martë 12 Shtator 2017 - 19

Para se të dilnin 12 emrat reformues, debatet mes akademikëve nuk kanë mun-

guar. U reflektua me ç' dukej pre-sioni i një jave të gjatë, ku kritikaterdhën nga të katra anët, edhe ngaato anë, që nuk e dinë ku i bie Aka-demia. Floresha Dado, së pari, kuj-toi se rendi i ditës parashikonte pro-pozimet për një komision që të mer-ret me problemet e reformës. "Nuke quaj me vend që të japim përgjigjesot për akuza. Në rast se është e do-mosdoshme dhe është e domos-doshme, kjo duhet organizuar mirë,se akuzat nuk vijnë nga rruga, pornga njerëz që kanë përgjegjësi dhena vënë në pozitë të vështirë", thaajo. Dado vuri re se "Duhet të sho-him të vërtetën në sy. Jemi përparaqëndrimeve që na diskreditojnë.Jam e mendimit që të qëndrojmëte rendi i ditës. Është shumë edrejtë, Asambleja është një organ ipavarur i Akademisë dhe ka tëdrejtë të mblidhet dhe të marrëvendime kur të dojë, por mbledhjae sotshme nuk është e zakonshme,siç jemi mbledhur për vendime tëtjera. Jemi në një fazë kur ështëkrijuar një problem në mar-

KULTURE

Debati mes akademikëve:Na diskredituan, nuk mundtë bëjmë sikur nuk dëgjojmë

"Kemi një ngërç, nuk mund taanashkalojmë, duket sikurbëjmë karshillëk me qeverinë"

"E vërteta e buxhetit 95 milionëlekësh, si harxhohen e çfarëmbetet prej tyre"

Fatmira Nikolli

rëdhënien me qeverinë, kryeminis-trin, ministren, që për mendimintim, pa të drejtë akuzojnë shumëAkademinë". Dado qe e mendimitqë si Asamble duhet të dalin me njëkomision të gjerë, për të marrë se-riozisht punët e reformës, atë "që ekemi thënë edhe në mbledhje tëtjera dhe për mendimin tim e keminënvlerësuar. Dhe para se ne tëngremë një grup me bashkëpunë-torë, pedagogë, akademikë, person-alitete që e njohin punën shken-core, ne duhet të zgjidhim problem-in në marrëdhënien me qeverinë".

Ajo kërkoi të ketë një kontakt,një përfaqësi nga Asambleja, që tëjetë në kontakt për të bërë me dije:

ne jemi të vendosur si Asamble, t'ihyjmë punës seriozisht për të bërënjë reformë si duhet bërë. Aka-demikja Dado beson se nuk është emjaftueshme ngritja e një komisio-ni për reformën. "Kemi një ngërçdhe nuk mund ta anashkalojmë,sepse duket sikur bëjmë karshillëk,sikur themi që ne bëjmë çfarë tëduam. Por situata që po kalon Aka-demia është jo normale dhe aka-demikët nuk e meritojnë këtë qën-drim fyes, shpërfillës, qoftë dhe nganjerëz që kanë shkruar, që kanëtituj shkencorë. Por ama ia vlen qëne si Asamble të shtrohemi dhe tëmendojmë seriozisht për këtë prob-lem". Më tej, fjalën e mori histori-

ani Beqir Meta, i cili kërkoi qëpërveç ngritjes së komisionit, duhettë ketë një debat paraprak për çësh-tjen e reformës. "Ne kemi kaq viteqë diskutojmë, kemi informacione,nuk jemi të painformuar dhe komi-sioni që krijohet duhet të ketë njëprojekt paraprak mbi të cilin të dis-kutohet", tha ai, duke shtuar semeqë ka pasur zëra në ekstrem përzhbërjen e ASH, duhet bërë një de-klaratë publike, një diskutim pub-lik dhe një deklaratë publike ngaAsambleja e Akademisë së Shken-cave. "Ne nuk mund të bëjmë sikurnuk dëgjojmë. Zërat janë bërë edhemë agresivë dhe ne me ndershmëridhe korrektesë duhet të dalim paraopinionit publik, se cili është pozi-cioni ynë në këtë situatë". Për aka-demikun Jani Vangjeli Fugas'duhet të flasë vetëm me korre-spondencë. "Duhet të jetë i pran-ishëm. Nëse ka gjëra të drejta, t'ivlerësojmë dhe shtrëngojmë dorën,nëse nuk ka, të mbyllë gojën dhe t'ibindet zërit të shumicës. Ai bëngjithë këtë zhurmë me korrespon-dencë dhe nuk është i pranishëm".MBI PARATË DHE TË TJERA

Mbi çështjen e parave dhe audit-imit foli dje Vaso Tole, sekretar sh-kencor i Akademisë. "Dua të sqarojdy çështje të ngriturat nga koleg,akademik Artan Fuga: E para, përsituatën që ai mendon se në ASH

ka nevojë për auditim të fondeve,duke ngritur një mjegullnajë; sëdyti, për pastërtinë e figurës. Dukepasur statusin e institucionit au-tonom, ASH auditohet nga Kon-trolli i Lartë i Shtetit dhe ju lexojnjë shkresë zyrtare të KLSH përauditin e fundit, që përfshin vitet2013, 2014, 2015. Shkresa është eshkurtit 2016: ASh ka realizuar njëmenaxhim të shëndetshëm finan-ciar të institucionit. Dhe në kush-tet e një buxheti të kufizuar ka ar-ritur objektivat kryesore të saj, nëfunksion të mbështetjes dhe nx-itjes të kërkimit shkencor".

Tole rikujtoi, në fakt, se këtojanë dokumente publike që mundtë shihen nga çdo akademik dhenuk është e vërtetë që në ASH nukjanë bërë auditime. "Për transpar-encë, po përmbledh që nga totali ibuxhetit që merr Akademia e Sh-kencave për 2016 ishte 95 milionlekë, rreth 70% e buxhetit, pra 66milion shkojnë për paga, sigurimeshoqërore, shpenzime për ujë, dri-ta e qira, që mbulojnë veprim-tarinë e Akademisë si të gjitha in-stitucionet e tjera të shtetit sh-qiptar dhe mbeten 30%, pra 29 mil-ion lekë për botime, aktivitete tëakademisë, konferenca, shpenzimeudhëtimi, pagesa honorarësh tëakademikëve në raste të botimevetë librave. Kjo është shifra qëmenaxhon ASH. Sa i takon pastër-tisë së figurës, Tole kujtoi se ASHështë i vetmi institucion që e kanë statut t'i zgjedhë autoritetet dhefunksionarët pasi verifikonpastërtinë e figurës. Kreu i Akade-misë, Gudar Beqiraj, nuk ngurroitë përmblidhte ecejaket ndër vite.

Ai tha se në dy vitet e funditjanë zhvilluar takime me kryemi-nistrin ku i janë shprehurshqetësimet tona për Akademinë,i janë dorëzuar 300 faqe materialeme propozime për reformën, për-mendi dy urdhra të firmosur ngaministrja Nikolla për komisionembi reformën, ku bëjnë pjesë Ar-tan Fuga e Muzafer Korkuti. "Unëjam mësuar të punoj gjithë jetëndhe jo të bëj letra nëpër portale,kështu që duhet t'i shkojë në veshatij, të vijë këtu, të ballafaqohet mene, të mos thotë se Akademia ësh-të e kalbur se nuk besoj se ndon-jëri nga ju mund ta pranojë atë".Sipas Beqirajt, Akademia s'ka përtë qenë kurrë e kalbëzuar, çka tre-gohet edhe nga botimet e ekspo-zuara, të realizuara me mundësitëqë kanë pasur.

Kur propozimi i emrave po mby-llej, ishte Shaban Sinani që propo-zoi Artan Fugën për anëtar komi-sioni, e megjithëse Apollon Baçe ekundërshtoi, Beqiraj e akademikëtë tjerë votuan pro.

MIRATOHEN TABELAT INFORMUESE PËR SITIN ARKEOLOGJIK TË KOMANIT

Në mbledhjen e saj të fundit KKR ka miratuar projektin për "Vendosjen e Tabelave In-

formative" që mundësojnë vizitën e sitit arke-ologjik të Komanit. Përmes këtij vendimi pro-movohet "Kultura e Komanit" si dhe ajo e peiza-zhit natyror dhe zonës përreth saj, nëpërmjetrealizimit të shtigjeve të ecjes me këmbë nëpërqytezën e Dalmaces, në Koman (Bashkia VauDejës), shënjimit të tyre dhe regjistrimit meGPS. Ky destinacion i ri është një mundësi mjafte mirë për zhvillimin e turizmit kulturor dheatij të aventurës, duke bërë të mundur njohjene një prej thesareve të tjera të trashëgimisë kul-turore në Shqipëri si dhe pamjet spektakolareqë të ofron natyra. Gjithashtu, ky sit arkeologji-ko-natyror është edhe një mundësi për zhvil-limin ekonomik e social të zonës, e cila mbarttradita karakteristike. Gjithsej janë 8 shtigje, tëcilat mund të bëhen të gjitha bashkë, përrethsitit arkeologjik. Shtigjet e realizuara me GPS siedhe të shënjuara gjatë gjithë gjatësisë së tyredo t'i drejtojnë turistët në vendbanim duke udhënë kënaqësinë e vizitave në kishat, banesat,punishtet, nekropolin si edhe të natyrës për-reth. Në fillim të sitit, në vendbanimin kryesordhe në fund të sitit arkeologjik vendosen tri tabe-la të mëdha informative, të cilat tregojnë shtig-jet si edhe historinë që e shoqëron këtë mrekul-

li të trashëgimisë sonë kulturore.Përgatitja e informacionit në tabela është

hartuar nga arkeologia Etleva Nallbani, drej-tuese e Misionit Arkeologjik Francez, ndërsapërpunimi i shtigjeve në GPS në hartë ështëbërë nga Sabah Seferaj dhe ekspertë të tjerë tëShoqatës COSPE, në Shkodër.

Komani është një nga vendbanimet mes-jetare më të rëndësishme të Shqipërisë, rreth60 km larg nga Shkodra në territorin e Bashkisësë Vaut të Dejës. Zbulimet e varrezës mesjetaretë Komanit, më e madhja e gërmuar deri taninë Shqipëri i kanë dhënë emër "QytetërimitMesjetar të Komanit" në territorin shqiptar dhemë tej në Ballkanin Perëndimor. Komani për-mendet në relacionet e priftërinjve françeskanëqë nga mesi i shek.19 dhe nga shumë udhëtarëtë huaj që vizituan Shqipërinë. Gërmimet epara në varrezën e Dalmaces u realizuan nëvitin 1898 nga ish-konsulli francez në Shkodër,Alexandre Degrand. Rëndësia historike e vend-banimit të Koman (Dalmace) dhe pasuria e mad-he arkeologjike e tij, bën që me vendim tëKëshillit të Ministrave të datës, 22/09/2015 igjithë territori prej 100 ha të vihet nën mbrojtjetë shtetit shqiptar, i kategorizuar në zona tëmbrojtura A dhe B. Vendbanimi arkeologjikështë i vizitueshëm vetëm me këmbë.

Në foto:Dje në Akademinë e Shkencave

E martë 12 Shtator 201720 - OPINION

Azem, ma mirë vdekë,se gjallë e me marre…Nga Bislim AHMETAJ

Opinioni i Ditës

(V(V(V(V(Vijon ngijon ngijon ngijon ngijon nga fa fa fa fa faqja e parë)aqja e parë)aqja e parë)aqja e parë)aqja e parë)

Prolog

... në qytet për të pa se ç'po ndodhndër njerëz. I bie tregut kryq etërthor dhe sheh që ka shumënjerëz që lakmojnë me ble diçka,po si kanë paret dhe ikin me sy tëpërlotur dhe të ngjitur nga malliqë lakmojnë. I pik në zemër njëfëmijë i vogël që ia ka ngulë sytënjë molle të kuqe por s'ka asnjëgrosh në xhep, djaloshi i vogël gux-on dhe e merr mollën… dhe ja jepvrapit. Por… dora e tregtarit tëpashpirt e kap dhe e rrahë aq saMuji nuk duron më dhe e kap treg-tarin për fyti gati me e përplasë përtokë. Ndërkohë tregtari nxjerr rev-olen nga brezi dhe gjuan në ajër.Krisma e armës e tremb jashtëmasë Mujin. Me sy të shqyer sanga frika aq edhe nga habia e pyettregtarin:

- Ça ashtë ky send? Për ç\ka vyeky send? Tregtari i përgjigjetftohtë:

- Kjo është allti, kjo vret njëllojsi buallin, si njeriun.

Tregtari ia ulë grykën dhe i lës-hon nja dy plumba mbi një grum-bull kungujsh të mëdhenj sa njëbojë njeriu. Kungujt bahen copë-copë aq sa pamja i ngjan një fush-ëbeteje.

Muji ia heq ngadalë duart prejfyti tregtarit të pashpirt, shihet syndër sy me djalin e përlotur dheikë si një hije e zezë prej tregut dheqytetit të mallkuar. Ngjitet në Logtë Zanave ku e kanë kështjellën-shpellë dhe hyn në të duke shikuarvjedhas mbrapa a mos e ka ndjekkush. Kur bindet se askush s'e kapa, i thërret të vëllait i merisur.

- Halil vëlla, koha jonë kambarue, ka sos, ka tret si krypa nëujë.

- Ça ka ba vaki Mujë?!- Në botën tjetër paska dalë një

vegël që e ban të keqen dhedrejtësinë pa forcën e burrit, kësh-tu që koha jonë ka mbarue.

Prej asaj dite ata i vunë një sh-këmb të madh derës së kështjellës-shpellë dhe nuk u dukën ma ndërqytete.

Azem! Ma mirë vdekë se gjallëe për marre.

E përdora për hyrje këtë varianttë përpunuar apo të vërtetë të"Ciklit të Kreshnikëve" në këtëshkrim homazh kushtuar Princittë Mendjeve të Lira, Azem Haj-darit jo pa qëllim. Nesër mbushenplotë 19 vjet nga ekzekutimi i tijprej një bande të veshur me uni-format e shtetit (sipas grupit tëprokurorëve, që hetoi çështjen"Hajdari", të paktën 60 njerëz meuniforma policie morën pjesë nëekzekutimin e tij).

Kur të vranë ty Azem, zot i ven-dit ishte kallashnikovi në duart egangsterëve, që kishin zaptuarzyrat e shtetit, ndërsa tani zyrat eshtetit i kanë zanë ata që të vrasimditë për ditë me indiferencën ab-solute, që tregojnë ndaj hallevedhe problemeve të qytetarëve përtë cilët paguhen. Për pasojë njerë-zia nuk i drejtohen më shtetit tëvet, por shteteve të Europës. Pop-ullsia e Shqipërisë qysh prej kohëskur të kanë vrarë ty është pakë-suar me të paktën një milion ban-orë, po kaq mendojnë t'i ikin Atd-

heut për të cilin ti sakrifikove edhejetën.

Ty të vranë se inspirove të ishembrojtës dhe përhapës i së vërtetëslakuriqe. Sot e vërteta dhe rrenakanë vlerën "zero" dhe zotëruesite "zeros" janë zero në katror.

Ty të vranë se i dole në mbrojtjeshtypit të lirë, fjalës së lirë dhe sotpas 19 vjetësh liria e fjalës shpër-blehet me heqje nga puna, kur jenë ndërmarrjet publike, kur je nëbiznes privat të mbi taksojnë, tëstër kontrollojnë deri sa të dety-rojnë ose të nënshtrohesh ose tëfalimentosh, ndodh në të rrallë që

je zë i lirë, siç ishe ti dhe përball-esh me kanosje dhe kërcënime mejetë deri sa dorëzohesh ose braktisvendin. Ndërsa media e lirë është"shtetëzuar" prej financuesvepronë e oligarkisë politike, që ësh-të njëkohësisht edhe oligarkiaekonomike e vendit. Ata pak zëratë lirë, që akoma s'janë shtjerrur,lusin Zotin që të mos na e mbyllin"Facebook"-un, një shpikje mar-siane e një burri fisnik, që ti s'patekohë ta njohësh se të vranë pronar-ët e sotshëm të fjalës dhe mediassë lirë.

Ty të vranë se i mbrojte deri nëngujim me grevë urie ish-të përnd-jekurit politikë të regjimit të dik-taturës, të asaj diktature që ti, unëdhe brezi ynë menduam që e rrë-zuam në dhjetor të '90-ës. Sot kjoshtresë është më e braktisur sekurrë ndonjëherë në këto 27 vjetpluralizëm politik të rremë. Atakanë humbur mbështetjen, sh-tetërore po se po, por më e keqja iuështë vrarë shpresa dhe besimi teqeveritë dhe shteti tyre. Atapërditë shohin të ngjiten në postetë larta qeveritare dhe administra-tive ish-hetues, ish-zyrtarë të

regjimit komunist, deri ish- minis-tra gjakatarë të diktaturës.

Ty të vranë se halli i një tëvarfri në Cërrik apo Krumë, nëKoplik apo Leskovik, në Memaliajapo Fushë Arrës ishte halli dheproblem yt, deri sa ai të gjentezgjidhje ose mirëkuptim të plotënga hallexhiu që është i pamund-shëm për t'u zgjidhur. Sot s'ka mëhalle, ka mjerim dhe s'ke ku ekërkon zgjidhjen e tij. E vetmjazgjidhje është t'i ikësh atdheutnatën e ditën nga toka, nga detidhe nga ajri.

Ty të vranë se kishe miq dhe

mbështetje nga Vermoshi në Koni-spol, nga Dibra në Vlorë, nga Dur-rësi në Korçë. Sot o Azem Hajdari,miqësia është bërë si napolonat earit në kohën e diktaturës, të rrallëdhe me frikë për t'ia kallzuar kujt.Lum kush ka mund me ruajt ndon-jë mik pa interes, sepse mik ështëshpallë me "ferman" vetëm para-ja, ligësia dhe pushteti i saj .

Ty të vranë se padrejtësisë nuki vure emra të përveçëm, as si dhengjyrë politike, as se mbajte mehatër. E denoncove haptas njëllojsi tek i forti, si tek i dobëti, si tek iyti, si tek kundërshtari politik.Tash nuk të vrasin ma për këtëpunë, se nuk ua lejon procesi i in-tegrimit në BE, kanë gjetur njëmetodë të re, nuk të qasin fare menjë mirëkuptim dypalëshgjithëpërfshirës.

Bashkë me ty kanë vdekur dia-logu, ballafaqimi, pasqyrimi i fak-teve, pasja e ideve të ndryshme përtë njëjtin problem, dhe jo se ndalo-hen me ligj, por janë gjetur rrugëburokratike që i përjashtojnë simodele të zhvillimit të mendimitndryshe dhe për pasojë nuk prak-tikohen më.

Ty të vrau pasioni për lirinëdhe demokracinë, ty të vraudashuria për njeriun e thjeshtëdhe të vuajtur, ty të vrau ideal-izmi dhe atdhedashuria. Këtovlera, për të cilat u vrave ti,vrasësit e tu po i asgjësojnë mekujdes ditë për ditë dhe pothua-jse ia kanë dalë. I kanë çuar nëatë zgrip sa pa frikë mund t'i quaj"specie të rrezikuara për zh-dukje". Fatkeqësisht këto vleranuk i mbron UNESCO, këto vlerai mbrojnë idealistët që po i vritenkëtij vendi njëlloj siç vriteshindhe burgoseshin familjet fisnike

përgjatë diktaturës nënetiketimin si bartës të një kohetë vjetër.

Prolog.Trilli për "Ciklin e Kreshnikëve"

në epilogun e këtij shkrimi përkuj-timor kushtuar njeriut që ndezishpresën se liria mund të funksion-ojë edhe në Shqipëri për mua ësh-të më se i pranueshëm. Ndërsa nëtrupin e këtij shkrimi, aty ku unëkam trajtuar arsyet pse hienat eerrësirës e vranë njeriun eshpresës dhe besimit pa pikë dy-shimi që është shprehje e trishtim-it, revoltës, mos pranimit të këtijrealiteti acid që ka lëshuar rrënjënë Shqipëri. Por njëkohësisht ësh-të edhe një thirrje për zgjim tëndërgjegjes së njerëzve të lirë tëkëtij vendi që duhet ta bashkojnëzërin, energjitë dhe gjithçka qëposedojnë për të mos e legjitimuardorëzimin e lirisë, për të mos e ar-syetuar braktisjen e vendit, për tëmos e njëjtësuar Shqipërinë si at-dheu i ikësve të pashpresë, si atd-heu i kanabisit, si atdheu i njerëzveqë e dorëzojnë lirinë në duart edhunuesve të saj.

Tiranë me 10 Shtator 2017

GAFORJA

DEMI

UJORI

BRICJAPI

SHIGJETARI

AKREPI

PESHORJA

LUANI

VIRGJERESHA

BINJAKET

DASHI

PESHQIT

Planifikimi i mirë është shpirti i punës, si-domos kur ju duhet të merreni me çështjepraktike, dhe, për t'i përmbledhur, të mërz-itshme. Vishuni me ngjyra portokalli për tërënë në sy, dhe bëni mirë të shmangni tëkuqen, nëse jeni të lodhur, bëheni agresiv.

Hëna e ëmbël ju bën të ndiheni të sigurt, tëmbështetur nga Dielli, Saturni dhe Jupiteri.Do të shfaqni prova të mëdha të miqësiedhe idealesh të përbashkëta me të njohu-rit. Do të tregoni gatishmëri drejt një kole-gu, i cili po kalon nëpër një fazë të vështirë.E dini që vepra do t'ju shpërblehet.

Hëna është në harmoni me shenjën tuajdhe treshen Diell-Mërkur-Neptun, me tëcilët keni marrëdhënie të mira. Shfrytëzoji-ni pikat tuaja të forta. Me miqtë keni mirëk-uptim të përkryer, dhe kur dikush jukëshillon dëgjojeni me kënaqësi.

Me mendjen e turbullt, mes fantazive tëparealizueshme dhe projekteve të cun-guara. Nëse kërkoni gjëra, dhe është mirëqë e bëni, mbështetja nuk do t'ju mungojë.Ajo që mungon sot është në veçantidëshira për të hyrë në lojë, duke shfrytë-zuar kapacitetet e juaja.

Treshja e formuar nga Dielli, Saturni dheJupiteri, që janë kundra, zbutet me kalimine Hënës, dhe kjo është arsyeja pse sotshkoni mirë me partnerin! Gjithashtu, tëqetë me miqtë dhe fëmijët, gjeni pak kohëtë lirë për të kaluar kohë në natyrë.

Hëna lart në qiell përballë shenjës suajështë gjithmonë një burim keqkuptimeshdhe dhimbje koke, sidomos për ata qëkanë pushtet ose për ata që duan të mar-rin pushtet. Një marrëdhënia e pune po fil-lon që t'ju shtrëngojë, keni nevojë për tënxjerrë në pah cilësitë e juaja.

Hëna nuk ju sheh drejtë, por e bën këtë patë keq, por thjesht për të futur pak xheloziqë i zbut partnerët. Dielli-Saturni-Jupiteri nënjë treshe të mrekullueshme ju bën të kenifrymëzim romantik dhe të flisni e të lexonipër dashurinë.

Do jetë një ditë shumë e qetë dhe paqë-sore, e dobishme për ata që kanë punë tëngutshme për të bërë ose që duhet të bëjnëpunime në shtëpi. Sot është i rëndësishëmedhe kontakti fizik. Me një ledhatim shpre-hni të gjithë thellësinë e ndjenjës.

Të llastuar nga Plutoni dhe Urani, do tëndiheni të mbrojtur dhe do të keni nxitjepër të dhënë më shumë. Do të jeni të frymë-zuar me fjalë e dashurie që edhe një poetdo t'i kishte zili. Hëna do të bëjë që të jeni tëndjeshëm dhe të qëndrueshëm e të lum-tur në çift dhe me fëmijët.

Hëna është e zbehtë, ndërsa planetët për-reth saj vënë theksin te shtëpia dhe bu-rimet për ta zbukuruar atë. Në qendër tëmendimeve të juaja keni familjen. Do tëgëzoheni ndërsa do të takoni disa kolegëtë juaj, ndërsa keni dalë shëtitje.

Do të keni një ditë të këndshme të formuarnga treshja Diell, Saturn dhe Jupiter nëshenjën e juaj, dhe ky i fundit përballë Hënëskrijuese dhe sensuale. Fjalë romantike, porjo vetëm, në çift do të komunikoni meshikime, përkëdhelje dhe gjeste dashurie.

Pozicioni i Hënës do të bëjë që të kërkonimë shumë liri nga familja. Veprime të cak-tuara janë të tepërta për një shpirt të lirë sii juaji. Hendeku mes brezave, ështëdomethënës dhe i dyfishtë, sepse ju, fëm-ijët e së ardhmes, kështu jeni gatuar.

E martë 12 Shtator 2017 - 21OPINION

Fund një "rekordi diplomatik"Opinioni i Ditës

(V(V(V(V(Vijon ngijon ngijon ngijon ngijon nga fa fa fa fa faqja e parë)aqja e parë)aqja e parë)aqja e parë)aqja e parë)

... të plotë mandatin e tij, por dheu rikonfirmua në krye të dikaster-it, tashmë të përforcuar dhe me in-tegrimin evropian. Kësisoj, u ndër-pre në kuptimin e mirë të fjalësnjë traditë që, në fakt, përbën "re-kord diplomatik" negativ. Themikështu, sepse gjatë periudhës sëviteve 2001 - 2013 kemi pasur plot10 ministra të Jashtëm, ose njëministër në çdo 14,4 muaj, dukepërfshirë dhe muajt "bosh" të ndër-rimit të pushtetit! Vërtet rast uni-kal në Evropë! Dukuri tjetër dal-luese në vendin tonë është sendryshimet në kreun e diploma-cisë kanë qenë të shpeshta edhebrenda të njëjtit koalicion qeveri-tar, madje dhe një partie!

Siç shihet, gjatë kësaj periudhe,kryediplomatët tanë u bënë "vik-timat" e para të këtyre ndryshi-meve të shpeshta në shërbimintonë diplomatik. Mirëpo, për tëgjithë ata që e njohin dhe që kanëpunuar në shërbimin tonë diplo-matik, ku dhe pata rastin të shër-beja gjatë deri muajt e fundit, kjomesatare rekord është tejet e sh-kurtër për të përballuar problem-atikën diplomatike të një vendi qëkudo në botë, për shkak të speci-fikave të veta, ka një dinamikë meritme më të ngadalta e tëkujdesshme se në fushat e tjera.Sepse, sapo një ministër i Jashtëmpërshtatet në punë dhe i vë gjëratnë vijë për të realizuar misionindhe vizionin e vet politik, ikën evjen tjetri; ndërpriten procese tëdobishme afatmesme dhe shumëgjëra bëhen pothuajse nga fillimi.Ngarkohet protokolli me takimetprezantuese, kërkohen vizita,ndryshime stafesh, reforma, etj.që kërkojnë shumë kohë dhe en-ergji.

Ja përse, madje edhe kur ka kri-za të ndryshme politike, ministrate Jashtëm qëndrojnë në detyrë sirregull të paktën një mandatkatërvjeçar; madje, ka jo pak min-istra të Jashtëm edhe në vendet erajonit tonë që kanë qëndruar mëgjatë.

Tipik është rasti i ish-ministrittë Jashtëm legjendar gjerman,Hans Dietrich Genscher, i cili qën-droi 18 vjet në krye të diplomacisëgjermane (1974 - 1992), derisa dhavetë dorëheqjen, pasi ndërroi dykoalicione qeveritare. Shefi i di-plomacisë ruse, Sergey Lavrov ka13 vjet, kurse "Dekani" i tanishëm

Dr. Jorgji Kote

i ministrave të Jashtëm të BE-së,kryediplomati luksemburgas,Jean Asselborn ka 14 vjet në tënjëjtin post.

Për t'u kthyer në vendin tonë,këtë e dëshmon dhe rasti i ish-min-istrit të Jashtëm, Profesor PaskalMilo, i cili kreu të plotë mandatine tij 1997-2001. Krahas aspektitprofesional, ai vuri në vijë edhe ad-ministratën dhe mori një sërëmasash pozitive për nxitjen e dip-lomatëve për të vijuar karrierënnë MPJ. Mirëpo, edhe pse në vitin2001 ishte në pushtet i njëjti ko-alicion qeverisës, ai u largua dheu zëvendësua nga Arta Dade, qëishte tejet jetëshkurtër si minis-tre, për shkak të përplasjeve bren-da koalicionit qeveritar dhe rikon-stituimit të ri të qeverisë.

Ish-kryeministri Ilir Meta që epasoi atë filloi të bënte reforma tërëndësishme në diplomaci, por nukmundi t'i çonte deri në fund, sepseqëndroi vetëm një vit për të njëjtat

arsye; pastaj, për disa muaj, qën-droi i komanduar si titullar dikas-teri zëvendësministri Luan Haj-daraga. Më gjatë, por gjithsesi jomë shumë se rreth 2, vjet qëndroiKastriot Islami deri në mbylljen emandatit. Pra, 4 ministra të Jash-tëm në 4 vjet!

Në shtator 2005 Besnik Mus-tafaj erdhi me synime të guxim-shme, por papritur dhadorëheqjen pas gati 18 muajve, indjekur nga Lulzim Basha që qën-droi pak më shumë se 2 vjet; vjensërish zoti Meta që largohet bren-da më pak se një viti i pasuar ngaEdmond Haxhinasto, që dhe ainuk i mbushi dot 2 vjet, edhe pseme shumë demarshe dhe rezul-tate të prekshme, sepse kaloi nënjë detyrë tjetër të lartë për tënjëjtat arsye. U mendua se pasue-si i tij, zoti Edmond Panariti dota mbyllte këtë mandat; mirëpodalja e LSI-së nga koalicioni qe-veritar në Prill 2013, bëri që dhe

ai të mos i kalonte 8 muaj në kryetë diplomacisë, duke u zëvendë-suar nga Aldo Bumçi.

Pas 5 muajsh, erdhi këtë radhënatyrshëm ministri i ri i Jashtëm,Ditmir Bushati, pas marrjes sëmandatit politik nga shumica e reparlamentare e dalë nga zgjedhjete 23 qershorit 2013.

Për pasojë, si shumë kolegëvetë tjerë, midis viteve 2006-2013kur punoja në ministri në Tiranëe pastaj në Bruksel, më takoi tëkisha 8 ministra të Jashtëm! Ekeqja tjetër e madhe është sekëto lëvizje shoqërohen dhebrenda MPJ-së me ndryshime tëshpejta e të shumta drejtorëshdhe referentësh.

Ndaj, rikonfirmimi i ministrittë Jashtëm, si emër dhe institu-cion është padyshim lajm i mirëpër diplomacinë tonë. Tashmë ajomund të vijojë pa asnjë vonesëpërparimin në përpunimin edosjeve të shumta, natyrisht me

ndryshimet dhe përmirësimet enevojshme, por gjithsesi pa tron-ditjet që shkaktojnë te ne ndry-shimet e shefave në të tilla raste.

Vetëkuptohet që dhe përgjegjë-sia tashmë është shumë më e mad-he; sepse jetëgjatësia në detyrë ekujtdo ministri të Jashtëm nukpërbën domosdoshmërisht garan-ci, por vetëm mundësi më tëmëdha për arritjen e rezultatevetë dëshiruara në këtë fushë jetike.Aq më tepër kur kryediplomatiynë, krahas cilësive të njohurapolitike dhe profesionale, tashmëka dhe një përvojë katër vjeçarepërgjithësisht pozitive nëdrejtimin e diplomacisë; një bazësolide, kjo që krahas vijimit tëpraktikave dhe problematikës sëkaluar, duke shmangur edhe rastedhe praktika që koha i ka lënë pas,t'i japi një dinamikë të re cilësoreaktivitetit tonë diplomatik në tëgjitha prioritetet dhe dimensionete tij të njohura.

E martë 12 Shtator 201722 -

KALENDARI

Java e dytë,Superiorjanë tri ditëJava e parë e Superi

ores u mbyll dhetashmë të gjithë pomendojnë për ndeshjete radhës që janë mjaftinteresante, madje lu-het edhe një sfidë mesrivalësh për titull.Gjithçka nis ditën e sh-tunë, kur Flamurtari dokërkojë pikët e parandaj Lushnjës së ngji-tur në Superiore. Kjopërballje luhet prej orës19:00, gjithmonë nësedo të luhet në sta-diumin "Elbasan Are-na". E shtuna nis mepërballjen Laçi-Luftë-tari, për t'u mbyllur meVllaznia-Teuta. Të di-elën luajnë tri ekipetpretendente për titull.Skënderbeu udhëtondrejt Kamzës, ndërkohëqë Partizani luan sër-ish në shtëpi, këtë herëme skuadrën e Kukësit.

SPORT

Nesër Kupa e më pas Kukësi, ndeshjet e radhës mund të ngrenë moralin e lojtarëve nëse fitojnë

Tomori: Humbja meLaçin, një aksident

Të kuqtë mbledhje, më pas stërvitje

Jeton Selimi

Humbja 2-0 e Partizanit përballë Laçit ishte vetëm një prej be-

fasive të futbollit, por te tëkuqtë e shohin thjesht si njëaksident. Debutimi larg prit-shmërive në këtë sezon sh-kaktoi zhgënjim, por sipasdrejtuesit të klubit të kuq,Genc Tomori nuk ndikon nëobjektivat e klubit drejt tit-ullit kampion. "Nuk na vjenmirë. Zhgënjyem me rezul-tat. Megjithatë, ishte vetëmndeshja e parë, objektivatnuk ndryshojnë dhe Partiza-ni do të synojë titullin". Ash-tu siç është normale në çdoskuadër të rinovuar, maki-nerisë së kuqe mund t'inevojitet pak kohë për tëfunksionuar në mënyrënmë të mirë. Në pritje të para-qitjeve më të mira, në klubjanë të bindur se kjo ka qenëmerkato më cilësore e Parti-zanit. "Ajo që ndodhi ndajLaçit ishte thjesht një aksi-dent. Kjo është merkato më

e mirë që klubi ka bërë kra-hasuar me vitet e tjera".

Tifozët, por edhe opinionipresin debutimin e EdgarÇanit. Ish-sulmuesi i Ko-mbëtares ishte një prejgoditjeve të mëdha në mer-kato dhe po punon të riku-perohet nga dëmtimi nëkohë për supersfidën meKukësin. "Edgar Çani ështëpjesë e skuadrës dhe kjomendohet të jetë java e tij.Megjithatë, do të varet ngagjendja e futbollistit dhe ngastafi teknik".

Tomori argumentoi edhepër masën disiplinore ndajkapitenit Hoxha, që ndajLaçit mbeti jashtë forma-cionit, duke i mëshuar disi-plinës brenda ekipit, poredhe zgjedhjeve teknike kuBatha, por edhe disa tit-ullarë të tjerë të sezonit tëkaluar qëndruan në stol."Nuk ka çështje 'Hoxha', pormungesa e tij në fushë ishtenjë tregues se klubi i mës-hon disiplinës. Përsa i takonmosaktivizimit të Bathës, po

flasim vetëm për njëndeshje, në të cilën nuk lua-jtën as Malota e Krasniqi. TePartizani ka 23 futbollistë,që janë të gjithë rëndë-sishëm".ASANI

Jasir Asani është lojtar ilirë, pasi para pak kohëshndërpreu kontratën mePobedën, skuadër me tëcilën nënshkroi këtë verë,por u largua vetëm pas dyndeshjesh prej tyre. Aktual-

isht ai është në kërkim të njëekipi dhe për disa ditë ishtenë Turqi me shpresën se dotë nënshkruante atje, porderi më tani kjo nuk kandodhur. Ai do të ketë njëtakim me drejtuesit e Parti-zanit ditën e sotme dhemund të veshë fanellën e tëkuqve. Problemi është feder-imi në këto momente me tëkuqtë, por Partizani B ështënjë opsion që ai të jetë gatipër lojë para janarit. Gjith-

sesi, asgjë nuk është "fushëme lule", pasi për shërbimete tij Partizani duhet tëpaguajë. Ofertat Asanit nuki kanë munguar, por për tëdalë jashtë Maqedonisë falasduhet pritur vera e ardhs-hme, kur mesfushori t'i ketëmbushur 23 vjeç. Momental-isht Partizani duhet tëpaguajë taksën e formimitpër lojtarin dhe nuk bëhetfjalë për një shumë të vogël,pasi i kalon 50 mijë eurot.

SERIE A

Montela i sinqertë:Humbje që na bën

mirë, jemi ende pasTrajneri i Milanit,

Vinçenco Montela, kaqenë ndër më të kritikuar-it në media pas humbjes sëthellë ndaj Lacios, por tra-jneri kuqezi nuk gjen jus-tifikime dhe pranon çdokritikë: "Humbje e shëmtu-ar, ka shumë gjëra negativembi të cilat duhet tëpunojmë shumë. Duhet tëbëhemi skuadër, edhe psekoha është shumë e paktë.Kjo ndeshje tregoi që jemiende pas, Lacio tregoi qëështë më skuadër dhe mëpërpara se ne, ndërsa du-het të bëjmë më shumë nëaspektin e personalitetit.Skuadra vrapoi shumë keqkundër Lacios, nuk ishtenë rregull mendërisht",deklaroi Montela pas hum-bjes së hidhur në "Olimpi-co". "Rezultati do të na bëjëmirë, humbje të tilla du-hen ndonjëherë. Shumëblerje në stol? Mendoj sebëra zgjedhjet më të mira,Kutrone është më përparase Kaliniç e Andre Silva,Bonaventura e Çalhanoglunuk janë në formën opti-male. Bonuçi në vështirë-si? E gjithë skuadra tregoise nuk është e ekuilibruardhe agresive, por është nor-male që lojtari me mëshumë personalitet të kri-tikohet dhe kjo gjëthjesht do ta stimulojë mëshumë. Moduli 4-3-3 igabuar? Diferenca mesmoduleve është mini-male, ndoshta do ta ndry-shoj në të ardhmen, pasikemi shumë alternativa".

CHAMPIONS LEAGUE

Xhaka: Të luash ndajMançesterit, një ëndërr

Sot nis aventura e Bazelit në Ligën e Kampioneve.Kampionët e Zvicrës do të përballen në grup me

Benfikën, CSKA e Moskës dhe Mançester Junaitid.Në ndeshjen e parë, ekipi i Taulant Xhakës do të ketënjë ndeshje shumë të vësh-tirë jashtë fushe kundërMançester Junaitid të ZhozeMurinjos. Mesfushori sh-qiptar i Bazelit, Taulant Xha-ka, citohet nga portali austri-ak, "Futbollnet.com": "Ndesh-ja kundër Mançesterit ështëëndrra e çdo profesionisti".Portali zviceran "Bluewin.ch", në prognozë e prag-ndeshjes shkruan: "Serei Die dhe Taulant Xhaka janëkampionë në çështjen e shkatërrimit të lojës së kundër-shtarëve. Ata priten të mbulojnë Paul Pogba dhe Hen-rikh Mkhitarajan dhe t'i nxjerrin ata jashtë loje".

MESFUSHORI

Amir Abrashi, mesfushori shqiptar i

Frajburgut, është ku-ndër përdorimit të siste-mit "Var", videoanalizësqë po përdoret gjatëndeshjeve edhe në Gjer-mani, edhe pse ajo ështënë fazë testuese. Dukefolur për revistën pres-tigjioze gjermane "Kick-er", Abrashi përdori njëkrahasim disi përbuzëspër "Var", duke iu refer-uar ndërhyrjes së YoriçRavet ndaj MarselShmelcerit, që mori kar-tonin e kuq nga gjyqtariBenjanim Kortus pasi upanë pamjet filmike. "Kyështë si një m*t i madh,kjo nuk më pëlqen

aspak. Gjatë videoanalizësgjithçka zhvillohet e ngada-lshme dhe të shikosh çdofaull është akoma më keq.Ravet nuk dëshironte t'iathyente këmbën, ai ështënjë djalë i mirë, i cili nuk tëgodet nga këmbët. Kështuqë videoprova është një m*ti madh", citohet ai nga"Kicker.de". Abrashi foli

edhe për barazimin pa golakundër gjigantëve tëBorusias së Dortmundit."Të luash me dhjetëlojtarë kundër një top-eki-pi është gjithmonë e vësh-tirë, por ne treguam pa-sion dhe luftuam fort,megjithatë morëm njëpikë. Kryesore ishte që tëmos pësonim gol".

Abrashi shfryn ndaj VAR-it:Nuk më pëlqen aspak

Arrihet akordi, Mirel Josa te Prishtina

SUPERLIGA, JAVA E 2-TË

TË SHTUNËNFlamurtari-Lushnja 19:00TË DIELËNLaçi-Luftëtari 16:00Vllaznia-Teuta 19:00TË HËNËNKamza-Skënderbeu 16:00Partizani-Kukësi 19:00

TRAJNERI BËHETDREJTUES

Mirel Josa ka përjetuar vjet eksperi-

encën më të keqe të tij nëkarrierë, pasi ishte nëkrye të Tiranës dhe nëfund ra prej kategorisë,duke regjistruar pikënmë të ulët në historinë eklubit bardheblu. Gjatëkësaj periudhe ai ka qenëpushim, ndërkohë që

jneri i njohur do të mbajë tebardhekaltrit postin e drej-torit teknik. Gjatë kësajvere ka pasur disa lëvizjenga Shqipëria në Kosovë, kuspikat emërimi i Bledi Sh-këmbit në krye të Lirisë sëPrizrenit, që gjithashtu kaafruar lojtarë si Vrapi, Sefa,Magani, Bakaj, Basriu,Domgjoni e Kote.

tashmë ka të rejanë lidhje me tëardhmen e tij. PërJosën ka ardhurnjë ofertë nga Ko-sova dhe sipas asajqë raporton"Gazetaolle.com",është arritur ako-rdi me klubin ePrishtinës. Tra-

E martë 12 Shtator 2017 - 23ZBAVITJE

AAAA Argët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikrgët

im filoz

ofikFJ

ALEK

RYQI

(1)

FJAL

EKRY

QI (2

)

PËRG

JIGJ

ET E

FJA

LËKR

YQEV

E TË

NUM

RIT

TË K

ALUA

R

Plotësoni vendet bosh në mënyrë që çdo kolonë të ketë numrat nga 1-9

SUDOK Përgjigje e sudokut të numrit të kaluar

AAAAArgëtimrgëtimrgëtimrgëtimrgëtimfilozofikfilozofikfilozofikfilozofikfilozofik

KRIPTOSKEMEPërgjigja e numrit të djeshëmKRIPTOSKEME

Fjalëkryqi (1) Fjalëkryqi (2)HORIZONTAL1. Në mes të Edgar dhe Poe.6. Lourdes i portugezëve.12. Emri i parë i Fassbinder.14. Janë edhe ato të fytyrës15. Kuron pa zë.16. Ishte komandanti si Çerçiz Topulli.18. Në kokë të çdo njeriu.19. Shuhet me pak ujë.20. Janë ujëvarat.22. Pak teatrale.23. William teniste.24. Diftong në kuotë.25. Në fund majtas.26. Janë besimtarë.27. Rrallë është përgjysmë.29. Hayworth që qe aktore31. Eshtë si vegël.32. Eshtë ajka e shoqërisë.34. Akoma është ndryshe.

Plotësoni vendet bosh në mënyrë që çdo kolonë të ketë numrat nga 1-9

36. Janë katër në violinë.38. Fillojnë llogarinë.40. Ndryshe për latinët.41. Agjencia evropiane e hapësirës.42. Shuhet me pak ujë.44. Në krye të komandës.45. Një zakon i keq.46. Merret në bankë.48. Një pjesë e perëndimit.49. Një ndjekës i një filozofi50. Të parat në ambient.51. Sampras i tenisit.

VERTIKAL1. Inkasojnë para.2. Tregohet një me kuotë.3. Ruhet me dietë.4. Fillojnë andej.5. Këndon Laura non c'é.6. Do të bëhen pemë.

7. Mund të jetë fotografik.8. Filmi i parë shqiptar.9. Inicialet e Reitman.10. Xhemali që qe bariton.11. Në atë vend.13. Mund të jenë balistike.14. Si të gjithë.17. Një klasë si një tjetër.21. Eshtë i ndarë në Sure.23. Fillojnë sefte.26. Një fjalë gratis.28. Janë efektet e padëshiruara të ndërmarrjes.30. Eshtë halli.33. Ishulli i Odiseut.34. Tase e volejbollit.35. Kishin mbret Decebalin.37. Mund të jenë edhe gjaku.39. Atomike ajo e Salvador Dalí.40. Bajat pa ekstreme.43. Roth aktor45. Në fillim të vitit.47. Inicialet e Redford.48. Fillojnë periudhën.

Gjeni ndryshimin

Dy figurat kanë ndryshime nga njëra-tjetra

Përgjigja, ja cilat janë ndryshimet e figurave

BUDA- Asgjë e gjallë s’duhet vrarë, as insekti apo kafsha më e vogël,

sepse çdo jetë është e shenjtë.- Sa më pak të keni, aq më pak duhet të shqetësoheni.- Aroma e luleve nuk shkon kundër erës, as i Jaseminit, aroma e të

mirëve shkon kundër erës: një njeri i drejtë njihet anë e mbanë.

- Disa vese po të përdoren mirë, shkëlqejnë mëshumë se virtyti.

La Rochefoucauld Shkrimtar (1613-1680)- Ç’është koprracia? Është të jetosh në varfëri nga

frika se mos bëhesh i varfër.Samuel Bernard Financier (1651-1739)

- Bota u përket njerëzveentuziastë, që janë edhegjakftohtë. (Uilliam McFi)

- Dikush, duke mos qenë nëgjëndje të arrijë sukses në këtëbotë, hakmerret duke folur keqpër të. (Volter)

- Nuk ka vlerë të thoni “ne pobëjmë më të mirën që mundemi”.Suksesi arrihet duke bërë atë qëështë e nevojshme.

Uinston Curcill)

HORIZONTAL1. Një kapanon helikopteri.6. Janë diletantët.13. Janë të përjetsëhm të tillë në arktik.14. Ekstreme në duel.16. Duhen respektuar në kohë.17. Eshtë skuadra.19. Morsa pa kufij.21. Fillojnë nazet.22. Roje pa re.23. Duhet të jetë reciprok një i tillë.25. Një është edhe Dajti.26. Pineda e Garcia Lorca-s.27. Banushi që qe komik i yni28. Kanë feçkë të gjatë.29. Inicialet e Harris aktor.30. Eshtë dëshirë fikse.32. Gjysma e laikut.34. Inicialet e Moravia-s.36. Ndryshon çdo ditë.37. Parajsa e humbur.39. Kroger i Thomas Mann.

41. Janë kapo.43. Mbyllin komentin.44. Ka një shpejtësi fantastike.48. Ekstreme në letër.49. Një tis mjegulle.51. Lindin në kokë53. Ngrihet nga të ftohtit.54. Nuk shuhej dot nga Tantali.55. Eshtë vendi aderues.56. Në hyrje të ambientit.

VERTIKAL1. Në hyrje harkut.2. Ishin grekët në Trojë.3. Pjesëz mohuese.4. Ka një qafë shumë të gjatë.5. Inicialet e Duvall.7. Fshehin fytyrat.8. Inicialet e Fogazzaro-s.9. Gjysmë tandem.10. Mbyllin teatrot.

11. Shkroi Një jetë e Jezusit.12. Eshtë edhe ai i metrit.15. Janë vegla për ngarkim.18. I fundit ai i Bernardo Bertolucci-t20. Emri i Magritte22. Janë të dhënat jo zyrtare.24. Eshtë enë bakri.25. Gustav kompozitor.26. Një pjesë e memorialit.27. Mbyllin koncerte.31. Mbyllet me dorezë.23. Nicholas, bomber te Chelsea.35. Claude-Oscar pilot38. Kufizojnë detyrat.40. Fillojnë ideologjinë.42. Një mjet transporti publik.45. Rubinstein që qe balerinë.46. Dhejtë angleze.47. Matet pa kufij.50. Janë të ndryshme në leje.52. Hapet në fund.53. Ekstreme në janar.

TTTTThënie tëhënie tëhënie tëhënie tëhënie tëmençuramençuramençuramençuramençura

A T M L T R A J T A TP L K A P A L I E N ER E K O R D E T P M T RI A N S A M B L I H E M

M A R T I N E D E N G I N EO H A R A T T I T R A T

B A N A P I S H E IE P I T E T E T T E S TM I N A T N A I L I M AI K A N A K R I M A RL A P A R A R O J A TE T I K A E S E N A T O R I

K A A S L U L I M A T A

A R R A S B A R N U M R

L A T A B R O A E F I

L L E L E M E N T A R E T

A N E T A R E S I A I N I

M I N I M A L E A L E K O

I K A L I T A R U T E M A

S E S E N I N E R I E R

P E A N A T I I M E K A N I

E T N I L E M I N E M A

L O T A S P D R I T A T

A L A I N U E M I S A R E T

R O M A N C I E R E T L C

I R O N L T R U P

T T R T A R T A R E T

I K A M E R I E R E T U

D E L I R A N T E T P R

C T A B O R M A T A

K R I P E A O L E

S L O R I L P A R A U L

T A N T A L I U R R A

U S R A E K I P I T E

F A T A L A L I E N E T

E T A P A T K A T E T I

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

13 14 15 16

17 18 19 20 21

22 23 24 25

26 27

28 29

30 31 32 33

34 35 36 37 38

39 40 41 42

43 44 45 46 47 48

49 50 51 52 53

54 55 56

1 2 3 4 5 6 7 8 9

10 11 12 13

14 15 16

17 18 19 20

21 22

23 24 25 26

27 28 29 30

31 32 33 34

35 36 37 38 39

40 41 42 43

44 45 46 47

48 49 50

5 1 16 17 7 7 3 6 3

1 7 2 10 3 5 1 6 4 1 6

3 7 1 5 2 11 3 4 1 6

3 1 12 2 9 8 4 1 6 7

10 3 5 3 3 4 2 6 3 3

12 9 6 9 8 5 3 5

1 18 3 9 3 5R 1 9 3

11 1 10 6 2 2 I 6 2 6

6 4 6 10 6 2 4 N 9 7

1 6 3 19 3 4 9G 3 5 10

6 1 5 2 6 3 15 6 1 7 3

6 7 2 16 2 6 3 5

REKLAME E martë 12 Shtator 201724 -